Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου του Ιατρού κ.Κωνσταντίνου Πλατή με τον τίτλο "ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ"


Το απόγευμα της 27ης Δεκεμβρίου έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "ΕΥ ΖΗΝ" παρουσίαση του βιβλίου του Ιατρού κ.Κωνσταντίνου Πλατή με τον τίτλο "ΣΤΑ ΊΧΝΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΎ ΜΕΤΏΠΟΥ"

Στο βιβλίο αυτό γίνεται αναφορά στον Α' παγκόσμιο πόλεμο,την δημιουργία του μακεδονικού μετώπου, αναδεικνύοντας τις μεγάλες και καθοριστικές μάχες που έλαβαν χώρα στο ορεινό όγκο της περιοχής μας,όπως στις κορυφές του Καϊμακτσαλάν με την ομώνυμη επική μάχη τον Σεπτέμβριο του 1916 και την μάχη του Ντόμπρο Πόλε το φθινόπωρο του 1918 με την καθοριστική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων για την εξέλιξη του Μεγάλου Πολέμου.

Παράλληλα γίνεται αναφορά για την κατασκευή και χρήση,για τις ανάγκες του πολέμου,τρένου της Καρατζόβας καθώς και για τα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στον Εθνικό διχασμό. 





"Η εποχή της αφηρημένης εξουσίας. Γράφει η ψυχολόγος Σοφία Ασαλέα

Ονορέ Ντωμιέ

Η εποχή της αφηρημένης εξουσίας

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το  έτος 2017 και το αλληλοφάγωμα – που πλέον έχει καταλήξει να αποτελεί βασική δραστηριότητα του ανθρώπινου είδους – συνεχίζεται. Μια γρήγορη ματιά στην τηλεόραση θα επιβεβαιώσει την επικράτηση της εν λόγω δραστηριότητας. Πολιτικοί διαφόρων κατευθύνσεων, δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά πρόσωπα αναλώνονται σε έναν ατέρμονα αγώνα για το ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα. Μιλάνε διαρκώς για νούμερα και ποσοστά ξεχνώντας – ή κάνοντας ότι ξεχνάνε – πως πίσω από τα νούμερα και τα ποσοστά βρίσκονται άνθρωποι κι όχι μαθηματικοί υπολογισμοί. Για την κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει ως είδος, δεν μιλάει κανείς. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην ανταλλαγή πυρών μεταξύ των διαφόρων πολιτικών κατευθύνσεων. 
Εάν προσπαθήσουμε να ανέβουμε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά και να κοιτάξουμε την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, θα συνειδητοποιήσουμε την φαυλότητα στην οποία έχουμε μπλεχτεί και συνεχίζουμε να ακολουθούμε σαν υπνωτισμένοι.  Η εποχή που διανύουμε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «η εποχή της αφηρημένης εξουσίας». Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο αντιλαμβανόμαστε πως υφιστάμεθα μια αισχρή και στυγνή εξουσία, την οποία όμως μας είναι δύσκολο να συγκεκριμενοποιήσουμε. Είναι η λεγόμενη εξουσία της ελεύθερης αγοράς. Ακόμα και τα πολιτικά κόμματα μοιάζουν αδύναμα μπροστά σ’ αυτήν την μορφή εξουσίας, η οποία τα επισκιάζει μετατρέποντάς τα σε τραπουλόχαρτα. Μοιάζει σαν να συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι με βασικό τζογαδόρο τον Νόμο της Αγοράς, ο οποίος τα μεταχειρίζεται αυτοβούλως.
Στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τον τζογαδόρο αυτόν κάνουμε ένα βασικό σφάλμα. Το σφάλμα μας είναι ότι δεχόμαστε να παίξουμε μαζί του. Έτσι, μπαίνουμε σε ένα παιχνίδι που εξαρχής είμαστε χαμένοι. Ο λόγος για τον οποίο είμαστε χαμένοι είναι γιατί ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι. Όχι επειδή δεν έχουμε τις δυνάμεις, αλλά επειδή οι δυνάμεις μας δεν έχουν ενωθεί σε έναν κοινό στόχο. Δεν έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσουμε τον Νόμο της Αγοράς, γιατί δρούμε κατά μόνας. Βασική πρακτική του Νόμου της Αγοράς είναι η διάλυση της συλλογικότητας και η αποστασιοποίηση μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό ακριβώς παρατηρείται και στις ανθρώπινες σχέσεις. Σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων – διατομικό, κοινωνικό, πολιτικό – επικρατεί μια επιφύλαξη. Ο άνθρωπος έχει πάψει να πιστεύει τόσο στον εαυτό του όσο και στον άλλον. Το μόνο του μέλημα είναι να περισώσει ό,τι του έχει απομείνει. Κι αν του έχει απομείνει ο εαυτός του πάλι καλά. Αν έχει χάσει κι αυτόν, τότε η πορεία διαγράφεται θολή. 
Είναι όχι απλώς ανάγκη, αλλά χρέος προς τον ίδιο μας τον εαυτό, να έχουμε πίστη στον άνθρωπο• πίστη στον άνθρωπο που μπορεί να αλλάξει, πίστη στον νέο άνθρωπο που μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από τη δύνη των εξελίξεων που βιώνουμε, όχι απλώς ως χώρα αλλά ως είδος. Η πίστη πάει χέρι-χέρι με την υπευθυνότητα. Οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι για κάθε πράξη που επιτελούμε και για κάθε λόγο που παραθέτουμε. Δεν αρκεί να τοποθετούμε τις ευθύνες για το ό,τι συμβαίνει στις εκάστοτε πολιτικές πρακτικές, αφενός γιατί ήταν δικές μας επιλογές και αφετέρου γιατί έχουμε πάντα την επιλογή να δράσουμε αντί να καταδικάσουμε. Τέλος, η συλλογική δράση είναι αυτή που θα μας δώσει το πλεονέκτημα στις όποιες επιλογές αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε. Η συμφιλίωση και η ένωση προς μια πορεία ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης, πέρα από τις όποιες επιμέρους διαφορές, θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της αλλαγής. 
Η τοποθέτηση ενός ομιλητή σε μια πρωινή ενημερωτική εκπομπή πως «Η ιστορική πραγματικότητα δεν δημιουργεί πολιτικές αποφάσεις» με έβαλε σε σκέψεις. Αν οι πολιτικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται με γνώμονα την ιστορία ενός έθνους, τότε με ποιον τρόπο λειτουργεί πολιτικά το παρελθόν; Ως τι δηλαδή λειτουργεί το παρελθόν αναφορικά με την πολιτική δράση; Η παραμέληση της σημασίας του παρελθόντος ως πηγή άντλησης πολιτικών αποφάσεων αποτελεί μια προσπάθεια παραμέλησης του λόγου της ιστορίας. Η ιστορία, ωστόσο, πάντα μιλάει από μόνη της και είναι αναγκαίο να δημιουργεί πολιτικές αποφάσεις, χωρίς να περιστέλλεται η σημαντικότητά της. 
Οι ευχές για το νέο έτος που πλησιάζει ας είναι λιγότερο γεμάτες από ελπίδες και περισσότερο γεμάτες από  προσπάθειες και συμπεριφορές συμφιλίωσης, ανάληψης των ευθυνών μας και πίστης στον εαυτό μας. 

Σοφία Ασαλέα
Ψυχολόγος - Ειδικευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια


ΑΣ Πρόμαχοι - Δόξα Μανδάλου 4-6 σε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα


Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο των Προμάχων μεταξύ του ΑΣ Πρόμαχοι και της Δόξας Μανδάλου.

Οι μακρόχρονες στενές φιλικές σχέσεις των δυο σωματείων συνετέλεσαν στο να επικρατήσει γιορτινό κλίμα και οι ευχές και τα πειράγματα εκατέρωθεν, έδιναν κι έπαιρναν.
Μετά τον αγώνα, τον οποίο κέρδισε η φιλοξενούμενη Δόξα με σκορ 4-6, ακολούθησε παραδοσιακή συνεστίαση στον χώρο του γηπέδου, με πλούσια εδέσματα και φρεσκοψημένα ντόπια κρέατα, κρασιά και τσίπουρα.
Οι δυο πρόεδροι των ομάδων, Λευτέρης και Μάκης, εκτός από τις ευχές τους προς όλους, τόνισαν την ουσία του ερασιτεχνισμού, ο οποίος προωθεί την αγωνιστική άμιλλα, τη συντροφικότητα και  την φιλία, ενώ ο άτυπος διαγωνισμός μεταξύ τους, για το ποιος θα φάει τα περισσότερα σουβλάκια, στον οποίο επιδόθηκαν, έληξε ισόπαλος.

Χρόνια πολλά.














Φωτογραφίες: Πόλης Κυραλίδης

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...