Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 4ου ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ



Σάββατο 8 Αυγούστου


3-4 dj Billi dmb


4-7 dj Κostis Μeskinis (chantant)


7-10 dj Danis Alex (memories )


10-12:30 dj Pit Salamanis


12:30 - end dj Mpab


special guest

maria nicol & eri marina (sexy dancers)



Κυριακή 9 Αυγούστου


2-4:30 Giannis Tsiago (coup)


4:30 - 6 dj Lefteris Fou (coup) & djPeter Ormanis(grecos food)


6 - 9 Grigoriou & Kostis Meskinis (chantant)


9 - 11 dj  Andreas (placebo)


11-11:30 dj Pit Salamanis (special time)


11-30 - 1 dj Mpab


1- end   dj Xasapakos

ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ 2015 - TO OPENING VIDEO

"ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ 2015"

Σας παραθέτουμε ένα μικρό δείγμα από το φανταστικό βίντεο που ετοίμασε ο dj Pete το οποίο θα παρουσιάσει στο ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ.
Τα αποσπάσματα είναι πολύ λίγα και ο ήχος δεν είναι ο αυθεντικός που υπάρχει στο υπό παρουσίαση βίντεο, απλά σας το κοινοποιούμε για να πάρετε μια μικρή γεύση.
Για ολοκληρωμένη "ανατριχίλα", be on "fragma party" 8&9 August 2015




ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ



Γιάννης Σηφάκης : Η κυβέρνηση αγωνίζεται να προστατεύσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τους νέους αγρότες καθώς και τους κτηνοτρόφους
 Η χθεσινή συμβολική επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέδειξε την μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για την προστασία των , κατά κύριο επάγγελμα, αγροτών, των νέων αγροτών και των κτηνοτρόφων. 
Πρώτη φορά αποκτά περιεχόμενο η έννοια «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότης και από τα πιο επίσημα χείλη αναδεικνύεται η ανάγκη προστασίας του. Το ίδιο και η ανάγκη ουσιαστικής επιπλέον προστασίας των νέων αγροτών για να μείνουν στον τόπο τους και να διεκδικήσουν την ζωή τους.
Τέθηκαν οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση για το φορολογικό  των αγροτών ( 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, 30% μείωση για τους νέους αγρότες) και υπήρξε δέσμευση και για συνέχιση της προσπάθειας αυτής  και μετά την ολοκλήρωσης της συμφωνίας. 
Ακόμη ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις και σχεδιασμοί για τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με την αξιοποίηση και του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2016-2020 ύψους 6 δις ευρώ με συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας.  
Ψηφίζεται ο νέος Νόμος για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών , με βάση τον οποίο οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε τον νέο συνεργατισμό και στην Πέλλα. Στοιχείο απόλυτα απαραίτητο για να μπορέσει ο αγρότης της Πέλλας να αξιοποιήσει και προς όφελος του την δυναμική των προϊόντων της Πέλλας, την ποιότητα τους, τον εξαγωγικό προσανατολισμό που υπάρχει και την θέση που κατέχουν τα μεταποιημένα προϊόντα της Πέλλας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. 
Θα αποδίδονται άμεσα (με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας) ενισχύσεις ύψους  2,4 δις ευρώ τον χρόνο.
Θα υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση των καρτέλ και άλλα μέτρα για να εξορθολογιστούν οι τιμές παραγωγού, να γίνονται έγκαιρα οι πληρωμές και να ελεγχθούν οι τιμές καταναλωτή. 
Θα αντιμετωπιστεί η παραμέληση της κτηνοτροφίας και θα λυθεί το θέμα των βοσκοτόπων. 

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ "Η ΕΝΩΣΗ"


     Ο Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας «Η ΕΝΩΣΗ» ενημερώνει τους παραγωγούς - αγρότες ότι συνεχίζεται η παραλαβή ροδάκινων στα παρακάτω κέντρα :

  • ΑΡΙΔΑΙΑΣ
  • ΦΙΛΩΤΕΙΑΣ
  • ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
  • ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
  • ΞΙΦΙΑΝΗΣ
  • ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ

Η πληρωμή πραγματοποιείται κατά την παράδοση των προϊόντων.

Για πληροφορίες στο τηλ. 23840.21380

Για τον 
Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας
 «Η ΕΝΩΣΗ»
  Ο Πρόεδρος
 Μπερμπέρης Παντελής

DEJA VU ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Ο εγκέφαλός μας είναι γεμάτος “περίεργα” παιχνίδια. Όλοι έχουμε δει ή βιώσει καταστάσεις που νομίζουμε ότι κάποια στιγμή έχουν ξαναγίνει. Γνωστό σε όλους είναι το déjà vu, το οποίο αποτελεί ένα από τα πολλά παράξενα αποκυήματα του εγκεφάλου μας, μερικά από τα οποία αποτελούν σημάδια διαφόρων διαταραχών.
Οι 10 πιο παράξενες εμπειρίες που δοκιμάζει ο εγκέφαλός μας, με κυρίαρχο φυσικά το deja vu, είναι οι εξής:
1. Deja vu
Τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας, όλοι έχουμε κάνει ή έχουμε πει πράγματα, τα οποία μας δημιουργούν την έντονη εντύπωση ότι έχουν ξαναγίνει. Η εμπειρία συνήθως συνοδεύεται από μια έντονη αίσθηση οικειότητας και μια αίσθηση παραδοξότητας ή παραξενιάς. Η “προηγούμενη” εμπειρία συνήθως αποδίδεται σε ένα όνειρο, αλλά μερικές φορές υπάρχει μια σταθερή αίσθηση ότι έχει πραγματικά συμβεί στο παρελθόν. Οι επιστήμονες επεξηγούν ότι το Deja vu είναι μια “προσωρινή βλάβη” του εγκεφάλου κατά την οποία μπερδεύεται το παρελθόν με το παρόν.
2. Deja Vecu
Το Déjà vécu μοιαζεί αρκετά με το deja vu. Το déjà vécu είναι η εμπειρία του να έχει δει ένα γεγονός στο παρελθόν με μεγάλη λεπτομέρεια, όπως το να αναγνωρίσει μυρωδιές και ήχους. Συνήθως συνοδεύεται από μια πολύ ισχυρή αίσθηση γνώσης για το τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια μέσω του υποσεινήδητου.
3. Deja Visite
Το Déjà visite δεν είναι μια τόσο συχνή εμπειρία και περιλαμβάνει μια παράξενη γνώση ενός νέου τόπου. Για παράδειγμα, ίσως γνωρίζετε την τοποθεσία γύρω σας παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν την έχετε επισκεφτεί. Παρόλο που δεν έχει κάποιος επισκεφτεί ποτέ αυτόν τον τόπο, του φαίνεται να γνωρίζει με την παραμικρή λεπτομέρεια τα στοιχεία του τόπου αυτού.
4. Deja Senti
Το Déjà senti αφορά το συναίσθημα του να έχεις ήδη νιώσει κάτι. Η φράση “αυτό το έχω ξανανιώσει” αποτυπώνει απόλυτα το Deja Senti. Το φαινόμενο αυτό είναι αποκλειστικά ψυχικό και πολύ σπάνια το θυμόμαστε αργότερα. Επίσης, οι επιληπτικοί είναι αυτοί που βιώνουν συχνά το deja senti.
5. Jamais Vu
Το Jamais Vu περιγράφει μια αντίστροφη κατάσταση από το deja vu. Νιώθουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε μια κατάσταση αν και παρευρισκόταν σε αυτή. Επίσης, κάποιος μπορεί να μην αναγνωρίζει ένα πρόσωπο, μία λέξη, ή έναν τόπο παρόλο που ουσιαστικά τα γνωρίζει.
6. Presue Vu
Το Presque Vu είναι πολύ παρόμοιο με την αίσθηση στην “άκρη της γλώσσας”. Όταν κάποιος είναι έτοιμος να πει μια λέξη αλλά κολλάει το μυαλό του και δεν του βγαίνει.
7. L’esprit de l’escalier
L’esprit de l’escalier είναι το γνωστό σε εμάς “κατόπιν εορτής”, δηλαδή μια σκέψη, μια έξυπνη ιδέα που μας έρχεται όταν είναι πλέον πολύ αργά.
8. Capgras Delusion
Το Capgras Delusion είναι μια αυταπάτη κατά το οποίο ένα άτομο πιστεύει ότι ένας στενός φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας του έχει αντικατασταθεί από ένα πανομοιότυπο και αναζητεί αυτόν που τον εξαπάτησε. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο το συναντάμε σε άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια.
9. Fregoli Delusion
Το Fregoli Delusion είναι ένα σπάνιο φαινόμενο του εγκεφάλου στο οποίο ένα άτομο έχει την πεποίθηση ότι διαφορετικοί άνθρωποι είναι το ίδιο πρόσωπο σε ποικίλες μεταμφιέσεις. Και αυτό το φαινόμενο συνδέεται με την παράνοια και την πεποίθηση ότι το άτομο που είναι μεταμφιεσμένο προσπαθεί να τους καταδιώξει.
10. Prosopagnosia
Η Prosopagnosia προέρχεται από την αντίστοιχη ελληνική λέξη και είναι ένα φαινόμενο στο οποίο ένα άτομο αδυνατεί να αναγνωρίσει πρόσωπα των ανθρώπων ή αντικειμένων που έπρέπει να γνωρίζει. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή είναι συνήθως σε θέση να χρησιμοποιούν άλλες αισθήσεις τους για να αναγνωρίσουν τα άτομα – όπως αρώματα ενός προσώπου, το σχήμα ή το στυλ των μαλλιών τους, τον ήχο της φωνής τους, ή ακόμα και το περπάτημα τους.
mind_games__5_22_12_copy (1)
   4news.gr

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΜΕ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ

Ποια είναι η σωστή αντίδραση σε περίπτωση καταιγίδας με κεραυνούς.
Σίγουρα θα έχετε ακούσει αρκετές ιστορίες για ανθρώπους που χτυπήθηκαν από κεραυνούς, όταν βρίσκονταν σε κάποια βουνοκορφή ή βουνοπλαγιά. Αρκετοί από αυτούς είχαν, δυστυχώς, άσχημη κατάληξη ενώ άλλοι την γλίτωσαν. Οπότε, ποια είναι η σωστή αντίδραση σε περίπτωση καταιγίδας με κεραυνούς;
Σίγουρα η πιο ασφαλής λύση, είναι να μείνετε μέσα στο σπίτι σας. Τι γίνεται όμως, αν είστε ήδη έξω και σας πιάσει η καταιγίδα στο βουνό; Σύμφωνα με στατιστικά κάθε δευτερόλεπτο πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί παγκοσμίως, ενώ θύματά τους, πέφτουν περίπου 30-60 άνθρωποι κάθε χρόνο μόνο στην Αγγλία, με το 5-10% των χτυπημάτων να είναι θανάσιμα. Περιπατητές, αναρριχητές, κολυμβητές, ποδηλάτες δρόμου και βουνού είναι οι πιο ευάλωτοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς περνάνε το περισσότερο χρόνο τους στην ύπαιθρο και συχνά σε μεγάλο υψόμετρο.
Αν υπάρχει την ώρα της καταιγίδας κάποιο κτήριο ή όχημα για να μπείτε και να προστατευτείτε, μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται οι βουνοκορφές, βουνοπλαγιές και οι εκτεθειμένοι χώροι. Εμείς, καλά τα λέμε, αλλά πολλές φορές στο βουνό όταν ξεσπάσει η καταιγίδα δεν υπάρχουν ούτε κτήρια, ούτε αυτοκίνητα, αλλά ούτε και μέρη που μπορείτε να κρυφτείτε. Τι κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις;
keraynoi (1)
Προσπαθείτε να μείνετε όσο πιο κοντά στο έδαφος μπορείτε, μακριά από δέντρα
 -είτε είναι πολλά μαζεμένα, είτε απομονωμένα. Πέστε στο έδαφος, σε εμβρυακή στάση με μαζεμένα γόνατα προς το στήθος, τα χέρια στα γόνατα και το κεφάλι μέσα. Απομακρύνετε τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας, συμπεριλαμβανομένων κλειδιών, εργαλείων αλλά και όλες τις συσκευές που μπορεί να εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία -κινητό τηλέφωνο, δέκτης GPS κ.ά. Φυσικά θα πρέπει να απομακρυνθείτε και από το ποδήλατό σας, ακόμη και αν είναι από ανθρακονήματα.
Επιπλέον, μικρές σπηλιές και σχισίματα του εδάφους θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί έχουν την τάση να «τραβάνε» τους κεραυνούς. Αν είστε μια ομάδα ανθρώπων, καλό θα είναι να μην συγκεντρωθείτε όλοι μαζί, αλλά να σκορπιστείτε, όχι μόνο για να μην υπάρξει «ομαδική» ζημιά, αλλά για να υπάρχει και η δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών σε κάποιους που μπορεί να χτυπηθούν.
Επίσης θα πρέπει να θυμάστε πως δεν χρειάζεται ο κεραυνός να έρθει σε απευθείας επαφή με το σώμα σας για να σας σκοτώσει. Λίγα μέτρα δίπλα να χτυπήσει, το ωστικό κύμα των θερμών αερίων που παράγονται είναι ικανά να σας προκαλέσουν ασφυξία.
Τέλος, όταν το σώμα σας έχει γίνει «στόχος» κεραυνού, υπάρχουν μερικά σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε. Μπορεί τα σημάδια αυτά να είναι για χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά είναι αρκετά για να σας σώσουν. Το δέρμα μυρμηγκιάζει, ενώ λόγω του στατικού ηλεκτρισμού τα μαλλιά ανορθώνονται προς τα πάνω. Σε αυτή την περίπτωση πέστε αμέσως στο έδαφος, μπρούμητα ή γονατιστοί με τις παλάμες των χεριών να έρχονται σε επαφή με το έδαφος. Αν η τύχη είναι με το μέρος σας ο κεραυνός μπορεί τελευταία στιγμή να αλλάξει στόχο σε κάτι ψηλότερο, όπως ένας βράχος ή ένας θάμνος/δέντρο. Αν δεν είστε τυχεροί, λόγω της επαφής των χεριών με το έδαφος, δημιουργείτε έναν αγωγό, ώστε το ηλεκτρικό φορτίο του κεραυνού να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στο έδαφος. Μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγετε την ανακοπή και τον θάνατο από ασφυξία.
Η καλύτερη συμβουλή όμως που έχουμε να σας δώσουμε, είναι να ελέγχετε τις προγνώσεις καιρού πριν βγείτε στο βουνό, από πολλές διαφορετικές πηγές, αλλά και επίσης να τσεκάρετε συνεχώς τις συνθήκες, καθώς στα μεγάλα υψόμετρα οι καταιγίδες, δεν θέλουν πολύ χρόνο για να σχηματιστούν.



ΠΗΓΗ...http://sela.gr/

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Πρόγραμμα Τμημάτων (πρόβες)

Δευτέρα 10-08-2015
19:15 τμήμα προσχολικής
20:00 τμήμα Α
21:00 τμήμα παραστάσεων για το λαϊκό

Τρίτη 11-08-2015
19:45 τμήμα Γ
20:30 εφηβικό τμήμα
21:30 παραστάσεων 2

Πέμπτη 13-8-15
20:30 τμήμα Β
21:30 τμήμα παραστάσεων

Πέμπτη 20-08-2015

20:00 όλα τα τμήματα μαζί στο γήπεδο για την τελευταία πρόβα

ΑΝΤΙΔΩΡΟ Μ' ΕΝΑ ΤΣΑΜΠΙ ΣΤΑΦΥΛΙ

stafilia

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ξεχωρίζει μέσα στο 15 Αύγουστο εξαιτίας του δεσποτικού χαρακτήρος της και της θρησκευτικής λαογραφίας της. Οι εκκλησιαστικές εορτές επιδρούν στο λαϊκό πολιτισμό ως τρόπος και συνέχεια της λειτουργικής ζωής στο καθημερινό βίωμα των απλών ανθρώπων της γεωργικοκτηνοτροφίας.

Παρατηρούμε ότι κατ αυτή την ημέρα στις Εκκλησίες ευλογούνται τα σταφύλια. Πρόκειται για το αρχαιοελληνικό έθιμο των «απαρχών» που νοηματοδοτήθηκε από την Εκκλησίας. Οι «απαρχές» (από + αρχή), συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, με την προσφορά των πρώτων σταφυλιών, του άρτου απ’το πρώτο στάρι… την ευλογία του τύρου το Πάσχα,  σε άλλους δε τόπους προσφέρουν στο ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς, ως ευχαριστήρια αλλά και ευχετήρια προσφορά του ανθρώπου στο Θεό.
Στην Αγιά Κυδωνίας συνηθίζουν να πηγαίνουν τα σταφύλια αποβραδίς, να μένουν όλη τη νύχτα στο ναό και το πρωί να ευλογούνται και να μοιράζονται. Στον Κρουσώνα “την ημέρα του Χριστού πάμε απ’τα αμπέλια και κόβουμε σταφύλια και τα φέρνουμε στην εκκλησία μαζί με βασιλικούς και τα ευλογάει ο παπάς. Στο τέλος παίρνουμε αντίδωρο, ένα τσαμπί σταφύλι κι ένα βασιλικό. Τρως μερικές ρώγες και τ’άλλο το ρίχνεις στο βαρέλι για το καλό”  (Αικατερινίδης 2005:35). Ήταν συνήθεια αυτά τα σταφύλια των απαρχών να τα βάζουν στα κρασοβάρελα για να έχει την ευλογία της εκκλησίας και το κρασί.
Όσον αφορά τη λειτουργική τάξη της ευλογίας της αμπέλου ο Παν. Σκαλτσής θα σημειώσει τα εξής: «η Εκκλησία κατά παλαιά συνήθεια ευλογούσε πάντοτε τον τρύγο και τα σταφύλια, όπως ακριβώς έκανε και με τις άλλες απαρχές και τα πρωτογεννήματα. Υπάρχει μάλιστα και κανόνας που επιβάλλει την ευλογία του σίτου και της σταφύλης, πριν αυτά αναλωθούν από τους πιστούς. Συνέχεια αυτής της παράδοσης είναι ακριβώς και η ευλογία των σταφυλιών κατά την 6η Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως. Διασώζεται μάλιστα και ειδική ευχή, η οποία στα χειρόγραφα μαρτυρείται από το 10ο αιώνα, με διάφορους τίτλους, όπως «Ευχή του σταφυλιού», «Ευχή εις μετάληψιν σταφυλης», «Ευχή επί σταφυλής και πάσης οπώρας», «Ευλογία αμπέλου και σταφυλής».
Η λαογραφία της ημέρας δεν εξαντλείται στην ευλογία των σταφυλιών ή των σύκων. Είναι μέρα χαρούμενη, γράφει ο λαογράφος μας Δημήτριος Λουκάτος (“Τα καλοκαιρινά”), που επιτρέπει και τη διακοπή της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου, με ψάρι και σκορδαλιά. […] Από παρετυμολογία (αλλά και κυριολεξία) προς το Σωτήρα, ο λαός έφτιαξε τη λέξη “σωτηρεύω”, δηλ. σώζω ή συντηρώ και, είτε εφαρμόζει πρακτικές θεραπευτικές ενέργειες (μαζεύει βότανα, εκκλησιάζει τους αρρώστους του), είτε φροντίζει να εξασφαλίσει τα ρούχα του για το χειμώνα που πλησιάζει.
Άλλοι στη Μικρασία  περπατούσαν σε παραθαλάσσια μέρη, τρύπωναν στην άμμο και επέστρεφαν μετά από ώρες στο χωριό «μεταμορφωμένοι». Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι αφιερωμένοι ναοί των μεγαλύτερων και επιβλητικότερων ελληνικών φρουρίων, γεγονός που δείχνει την σημασία, θρησκευτική και εθνικά αναγεννητική, που ο λαός μας ανέκαθεν έδινε στην μεγάλη αυτή εορτή. Επίσης οι εκκλησιές και τα μοναστήρια που τιμώνται στη Θεία Μεταμόρφωση χτίζονται σε ψηλώματα, γιατί η παρουσία του Χριστού, την ημέρα αυτή, είναι «ηλιακή».
Είναι σαφές ότι στον πολιτισμό που πηγάζει από τον ορθόδοξο τρόπο ζωής τα υλικά αγαθά αναφέρονται στη Ποιητή και Κτίστη των απάντων. Ο πιστός  άνθρωπος της υπαίθρου προσκομίζοντας για ευλογία τις απαρχές των καρπών και των γεννημάτων του, αναθέτει ουσιαστικά την ελπίδα της επιβίωσής του στον Θεό. Το ορθόδοξο εορτολόγιο σοφά κατανεμημένο μέσα στο έτος γίνεται αφορμή εορτής και σχόλης και αφορμή κοινωνικών και βιοτικών βιωμάτων. Το γεγονός ότι σήμερα δεν αργούμε ούτε τις Κυριακές μήπως είναι αποτέλεσμα ενός ανεόρταστου τρόπου ζωής;

Βασίλειος Χάδος


ΧΙΡΟΣΙΜΑ: ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΙ ΕΖΗΣΕ (ANIMATION)

Μια διαφορετική ματιά στη Χιροσιμά: Μια γυναίκα διηγείται τι έζησε, με animation [βίντεο]

Ηταν 6 Αυγούστου του 1945 όταν η ζωή θάφτηκε στη Χιροσίμα μετά τη ρίψη ατομικής βόμβας, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 80.000 χιλιάδες, ενώ 60.000 έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο.
Εβδομήντα χρόνια μετά, οι επιζήσαντες θυμούνται στιγμές φρίκης και πόνου. Αλλοι το κάνουν με λόγια, άλλοι με ζωγραφιές και άλλοι με animation.
Η Bun Hushizume ήταν 14 ετών και ζούσε στη Χιροσίμα, όταν η ατομική βόμβα έπεσε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τώρα είναι 84 ετών και με ένα animation μοιράζεται τη ζωή της πριν και μετά το αποκαρδιωτικό γεγονός που άλλαξε τον κόσμο.
Με αφορμή τα χρόνια που πέρασαν θα γίνουν εκδηλώσεις στο Θόλο της Ατομικής Βόμβας, που είναι γνωστός και ως Μνημείο Ειρήνης.







Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΝΙΟΠΑΝΤΡΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΓΑΜΗΛΙΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΑΪΖΟΝΤΑΣ 4.000 ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τουρκία: Νιόπαντροι έκαναν το γαμήλιο γλέντι τους ταΐζοντας 4.000 Σύρους πρόσφυγες [εικόνες]
Αυτό το νιόπαντρο ζευγάρι από την Τουρκία έκανε σίγουρα το πιο μεγάλο και ταυτόχρονα αλτρουιστικό γαμήλιο γλέντι.
Ο Φετουλάχ Ουζουμτζίογλου και η Εσρα Πολάτ παντρεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Κιλίς στα σύνορα με τη Συρία.
Η επαρχία τα τελευταία χρόνια όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, έχει γίνει σπίτι χιλιάδων προσφύγων.
Το ζευγάρι προχώρησε σε παραδοσιακό τριήμερο μουσουλμανικό γάμο από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, επιλέγοντας την τελευταία ημέρα να κάνουν το αποκορύφωμα του γλεντιού, πηγαίνοντας σε καταυλισμό προσφύγων.
Συγκεκριμένα, πήραν ό,τι χρήματα είχαν μαζέψει οι οικογένειές τους για το γλέντι και την τελετή, αλλά και για το ξεκίνημα της κοινής τους ζωής και τα έδωσαν στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση  Kimse Yok Mu, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σίτιση των προσφύγων. Με τα χρήματα του Φετουλάχ και της Εσρα ταΐστηκαν συνολικά 4.000 πρόσφυγες.
Μάλιστα και οι δύο συμμετείχαν με τα γαμπριάτικα στη διανομή των συσσιτίων.
Σημειώνεται ότι η ιδέα ανήκει στον πατέρα του γαμπρού, τον Αλί Ουζουμτσίογλου, ο οποίος ήθελε να μοιραστεί τη χαρά του γάμου με τους ανθρώπους που δεν είναι το ίδιο τυχεροί. «Θεώρησα πως το να μοιραστούμε ένα λουκούλλειο γεύμα με την οικογένειά μας και τους φίλους μας ήταν περιττό, όταν γνωρίζουμε πως υπάρχουν τόσοι άνθρωποι δίπλα μας που έχουν ανάγκη. Ετσι, σκέφτηκα αυτή την ιδέα και την είπα στον γιο μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που τη δέχτηκε και που ξεκίνησαν και οι δυο τους το χαρούμενο κοινό τους ταξίδι με μία τέτοια ανιδιοτελή πράξη».
Από την πλευρά της η Εσρα δήλωσε: «Σοκαρίστηκα όταν ο Φετουλάχ μου είπε για αυτή την ιδέα, αλλά μετά με κέρδισε. Ηταν καταπληκτική εμπειρία. Είμαι ευτυχισμένη που είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε το γαμήλιο γεύμα μας με ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη».
«Είναι πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου» δήλωσε ο γαμπρός, ενώ αποκάλυψε πως και οι φίλοι του ενθουσιάστηκαν με την κίνηση αυτή και πως θέλουν και στον δικό τους γάμο να κάνουν το ίδιο.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΧΙΡΟΣΙΜΑ: ΟΤΑΝ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΠΡΙΝ 70 ΧΡΟΝΙΑ

Οι καμπάνες χτυπούσαν και χιλιάδες άτομα έκλιναν το κεφάλι τους προσευχόμενοι στην Χιροσίμα σήμερα, σε τελετές για τα 70 χρόνια από την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο.
Μια επέτειο που έφερε στο προσκήνιο την όλο και αυξανόμενη ένταση στη χώρα καθώς η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εγκαταλείπει την έμφαση στην ειρήνη που ενσωματώνει το σύνταγμα.
Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι ζήτησε την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και απαίτησε τη δημιουργία συστημάτων ασφάλειας που δεν βασίζονται στη στρατιωτική υπεροχή.
«Δουλεύοντας με υπομονή και επιμονή να επιτευχθούν τα συστήματα αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας, και θα απαιτήσει να προωθήσουμε σε όλο τον κόσμο το μονοπάτι της αληθινής ειρήνης, που αποκαλύφθηκε από τον ειρηνισμό του ιαπωνικού συντάγματος», είπε στην ομιλία του.
Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, που μίλησε στη τελετή, και η κυβέρνησή του προωθούν σχέδια νόμου για την ασφάλεια στη βουλή τα οποία θα επιτρέψουν την Ιαπωνία για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να στείλει στρατό σε συγκρούσεις, γεγονός που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στη χώρα.
Στις 2:15 π.μ. ώρα Ελλάδας, την ακριβή ώρα που εξερράγη η βόμβα στις 6 Αυγούστου του 1945, οι συγκεντρωθέντες στην τελετή κράτησαν ενός λεπτού σιγή, σε μια μέρα με πολλή ζέστη και υγρασία, υπό τον ήχο των τζιτζικιών και τους χτύπους μιας καμπάνας.
Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα, που έσπειρε το θάνατο σε 140.000 άτομα συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, ακολουθήθηκε από τον βομβαρδισμό με ατομική βόμβα του Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου, όπου σκοτώθηκαν άμεσα 40.000 άτομα. Ο πόλεμος τελείωσε στις 15 Αυγούστου.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΤΑ ΚΑΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ



Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα*, η συχνή κατανάλωση καυτερών και πικάντικων φαγητών, με καυτερές πιπεριές, κάρι και άλλα μπαχαρικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και να ευνοήσει την μακροζωία.

   Η μελέτη, που διήρκεσε επτά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν περίπου 20.000 άτομα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά τρεις ή περισότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους έτρωγαν καυτερά φαγητά λιγότερο από μία φορά εβδομαδιαίως. 

  Όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρκίνο, καρδιά, διαβήτη κ.α.). Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κατανάλωση καυτερών φαγητών φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Μεταξύ των πιθανών βιολογικών μηχανισμών, είναι η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η καλύτερη διάσπαση των λιπών στο σώμα, η μεταβολή της σύνθεσης των βακτηρίων στο έντερο κ.α.

   Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη τους διαπίστωσε απλώς μια συσχέτιση ανάμεσα στα καυτερά φαγητά και στον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι ανάμεσά τους υπάρχει όντως σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

   Η επιδημιολόγος δρ Νίτα Φορούχι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δήλωσε ότι είναι ακόμη πρόωρο να πει κανείς με σιγουριά κατά πόσο είναι ωφέλιμο να τρώει κανείς συχνά καυτερά φαγητά, καθώς η σχετική επιστημονική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. 'Αλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι καλύτερα να κάνει κάποιος μια ισορροπημένη διατροφή και να μη δίνει έμφαση στα καυτερά φαγητά.

   * Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 500.000 Κινέζων ηλικίας 30 έως 79 ετών (ιδίως πόσο συχνά έτρωγαν καυτερά φαγητά) με το ιατρικό ιστορικό τους.




 Πηγή: www.lifo.gr

ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΠΩΛΗΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΩΝ

Τον ενοχλεί η ζέστη, αλλά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Περισσότερο τον ενοχλεί η αστυνομία. Βιώνει συχνά το ρατσισμό και την κατάχρηση εξουσίας απ' ό,τι λέει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
AΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ 

Συνήθως αυτά που ζεις δίπλα σου, μπροστά σου καθημερινά, σπάνια τα προσέχεις. Και υπάρχουν σκηνές που τις προσπερνάς και δεν τους δίνεις καμία σημασία, αλλά όταν τις συναντούν οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες στην Αθήνα τους εντυπωσιάζουν και τις μεταφέρουν στην πατρίδα τους ως αξιοπερίεργο: τους τσιγγάνους που πουλούν καρπούζια στους δρόμους για παράδειγμα.
 Πρόσφατα μια κοσμογυρισμένη φίλη μου Γερμανίδα φωτογράφιζε μετά μανίας όποιον Τσιγγάνο με ντάτσουν φώναζε καρπούζιαααα στους δρόμους και ενθουσιάστηκε τόσο, που σκέφτηκε να κάνει ολόκληρο πρότζεκτ όταν ξαναγυρίσει στην Ελλάδα. 
Δεν είχα ποτέ δει κάποιον Τσιγγάνο ως αξιοπερίεργο. Ειδικά τους υπαίθριους πωλητές. Χθες που βγήκα στη γύρα να βρω καρπούζι λίγο πιο κάτω από το σπίτι μου, στην Αχαρνών, πέτυχα τον Παναγιώτη. 
Ο οποίος τριγυρνάει από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα στον καύσωνα για να βγάλει μεροκάματο με μια καρότσα γεμάτη καρπούζια.
 Όταν τον πλησίασα με τον φωτογράφο τρόμαξε, οι δικοί του μαζεύτηκαν γύρω μας ανήσυχοι γιατί δεν ήξεραν τις προθέσεις μας. Δεν έχουν συνηθίσει να τους πιάνει κάποιος κουβέντα και να τους ρωτάει πράγματα, συνήθως ο μόνος διάλογος που γίνεται αφορά στα καρπούζια. Τους καθησυχάσαμε και αφού αγοράσαμε δυο καρπούζια πείσαμε τον Παναγιώτη να μας μιλήσει. 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ο Παναγιώτης είναι 21 ετών. Αθίγγανος από τα Άνω Λιόσια. Ο πατέρας του έκανε την ίδια δουλειά και τον έμαθε από μικρό να κάνει το ίδιο. Η μητέρα του στα οικιακά, όπως ορίζει η παράδοσή τους. Έχει και δύο αδερφές. Η μία 19 ετών. Έχει και ένα παιδί με τον Λευτέρη, ο οποίος Λευτέρης έχει και αυτός το αγροτικό του όχημα απέναντι από του Παναγιώτη και δουλεύουν μαζί. Οικογενειακή επιχείρηση. Η άλλη του αδερφή στα 11. Σταμάτησε το σχολείο «γιατί εκεί είναι επικίνδυνος ο κόσμος», όπως λέει ο Παναγιώτης. Έρχεται και ο δικός της ο καιρός να παντρευτεί. Οι αθίγγανοι βρίσκουν τα ταίρια τους με προξενιό σε πολύ μικρή ηλικία. Ειδικά τα κορίτσια. Κατευθείαν, άντρας, παιδί, νοικοκυριό.

 Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι πραγματικά ερωτευμένοι κλέβονται μεταξύ τους χωρίς να υπολογίζουν τις γνώμες των γονέων. Και που πηγαίνουν; «Χάνονται σε ένα ξενοδοχείο! Καθόμαστε εκεί μέχρι να τα βρουν τα συμπεθέρια και μετά γυρνάμε πίσω», λέει ο Παναγιώτης. Ο Παναγιώτης έχει κοπέλα εδώ και δυόμιση χρόνια και περιμένει το πρώτο του παιδί. Θέλει αγόρι. «Το παιδί σου θα είναι δίπλα σου και θα φέρνει και χρήματα για να βοηθά την κατάσταση. Και όταν μεγαλώσεις θα έχεις την παρηγοριά σου. Ο γαμπρός πόσο να σε προσέξει»; 

Στήνεται στο σημείο του από τις 9 το πρωί έως και τις 7-8 το βράδυ. Και ό,τι πουλήσει, πούλησε! Σε αυτό το σημείο πηγαίνει τα τελευταία 5 χρόνια. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Όπως κάνει και ο Παναγιώτης. Βοηθάει την οικογένειά του με ό,τι βγάζει από τα καρπούζια. Και τι βγάζει; «Μεροκάματο να υπάρχει. Ψιλοπράματα». Αυτή τη δουλειά την κάνει από τα 13. Από όταν τελείωσε το σχολείο, δηλαδή. Όταν λέμε τελείωσε το σχολείο εννοούμε το δημοτικό. «Τι, ήθελες και παραπάνω, ρε φίλε;». 

Στήνεται στο σημείο του από τις 9 το πρωί έως και τις 7-8 το βράδυ. Και ό,τι πουλήσει, πούλησε! Σε αυτό το σημείο πηγαίνει τα τελευταία 5 χρόνια. Το χειμώνα φορτώνει στην καρότσα άλλα πράγματα.   «Τα καλύτερα καρπούζια είναι της Θήβας. Τα παίρνεις από το μποστάνι και είναι δροσερά σαν να τα έβγαλες από το ψυγείο. Το καλό το καρπούζι το καταλαβαίνω από το χτύπημα, τον ήχο και το χρώμα. Όσο πιο ζωντανό πράσινο, τόσο πιο καλό το καρπούζι. Σημασία έχει να μην το βλέπει ο ήλιος. Αν το βλέπει απορροφάται το νερό και χάνεται η γλύκα».

   Τον ενοχλεί η ζέστη, αλλά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Περισσότερο τον ενοχλεί η αστυνομία. Βιώνει συχνά το ρατσισμό και την κατάχρηση εξουσίας απ' ό,τι λέει. «Έρχονται και μας διώχνουν. Μας φωνάζουν ότι είμαστε παράνομοι. Μια φορά ένας χωρίς να του κάνω απολύτως τίποτα ήρθε και με κλώτσησε. Τον ρώτησα γιατί δεν μου λέει απλά να φύγω αλλά με χτυπάει και μου είπε να μη μιλάω αλλιώς θα με κλείσει μέσα. Και σηκώθηκα και έφυγα». 
Το πρόβλημα είναι ότι δεν τους δίνουν άδεια για να πουλάνε τα καρπούζια τους. Τους λένε να τους δώσουν άδεια για παραμάνες με κουλούρια αλλά τι να τις κάνουν αυτές; «Πώς να κουβαλήσω εγώ την παραμάνα με τους ξηρούς καρπούς και τα κουλούρια από τα Άνω Λιόσα μέχρι το κέντρο; Το κάνουν για να μας βάζουν να πληρώνουμε τα πρόστιμα. Εγώ τους βλέπω από μακριά και γίνομαι καπνός για να μη με πιάσουν». 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Έχει το παράπονο ότι τους βάζουν στο μάτι λόγω άλλων ανήσυχων ατόμων της φυλής του που προκαλούν τις φασαρίες στα Λιόσια. «Τι φταίω εγώ αν οι δέκα κάνουν φασαρίες και ρίχνουν ξύλο και πλακώνονται με τους αστυνομικούς; Εγώ το μεροκάματο μου προσπαθώ να βγάλω να ζήσω την οικογένειά μου». 
Υπάρχουν παρόλα αυτά και αστυνομικοί που τους ζητούν ευγενικά τα χαρτιά τους και δεν τους δημιουργούν προβλήματα χωρίς λόγο. Αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι.

   Εκεί που βρίσκεται γίνεται αρκετά συχνά μάρτυρας διαπληκτισμών. Ο Παναγιώτης το λέει καλύτερα: «Πέφτει ξύλο. Φυσικά εγώ δεν μπλέκομαι. Εγώ κάνω τη δουλειά μου με το ζόρι και το φόβο της αστυνομίας, να φάω και ξύλο από πάνω πάει πολύ, ρε φίλε!». 




Πηγή: www.lifo.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ "ΓΙΟ ΤΟΥ CONCORDE"



Η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία  Airbus κατέθεσε ήδη διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ένα νέο υπερηχητικό τζετ που φαίνεται να μοιάζει με το Concorde και που ήδη αποκαλείται "γιός του Concorde". 
Το νέο αυτό ιπτάμενο θαύμα θα διασχίζει τους αιθέρες με ταχύτητα 2.500 μίλια την ώρα, τέσσερις φορές η ταχύτητα του ήχου, και θα κάνει τη διαδρομή Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε μία μόλις ώρα.
 Η Airbus σημειώνει ότι το νέο αεροσκάφος θα είναι κατά κύριο λόγο για "επαγγελματικά ταξίδια και VIP επιβάτες, οι οποίοι απαιτούν διηπειρωτικά ταξίδια με επιστροφή μέσα σε μία ημέρα».



Επίσης, η εταιρεία προβλέπει και τη στρατιωτική χρήση του αεροσκάφους, όπως π.χ. για την υπερταχεία μεταφορά κομάντος. 

Το αεροσκάφος θα απογειώνεται σχεδόν κάθετα, σαν ένα διαστημικό λεωφορείο, και θα ταξιδεύει σε ύψος μεγαλύτερο των 100,000 ποδών μεταφέροντας 20 επιβάτες για αποστάσεις μέχρι 5500 μιλίων. 




Το αεροσκάφος θα εισέρχεται και πάλι στην ατμόσφαιρα καθώς θα πλησιάζει στον προορισμό του πριν από την προσγείωση. 
Το αρχικό Concorde, τεχνολογικό θαύμα της  Aerospatiale και της British Aircraft Corporation  πετούσε με 1350 μίλια/ώρα - περισσότερο από δύο φορές την ταχύτητα του ήχου - σε υψόμετρο 60,000 ποδών και μετέφερε μέχρι 120 επιβάτες.
 Η πρώτη πτήση έγινε το 1976 και αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 2003 μετά από μια συντριβή στο Παρίσι τρία χρόνια νωρίτερα.

   H προαναγγελία του 1956 για το πρώτο Concorde 






ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ: ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΡΕΪΝΙΟΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΠΤΗΣΗ ΜΗ730



Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ επιβεβαίωσε απόψε, σε δηλώσεις του από την Κουάλα Λουμπούρ (τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τοπική ώρα), ότι τα συντρίμμια που ανακαλύφθηκαν στη νήσο Ρεϊνιόν ανήκουν στο αεροσκάφος Μπόινγκ 777 που εκτελούσε την πτήση MH370 όταν είχε χαθεί πριν από 17 μήνες. 

Πρόκειται για το πρώτο τόσο σημαντικό εύρημα στην έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη στο χαμένο επιβατικό αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο με 239 επιβάτες και πλήρωμα πριν εξαφανιστεί τον Μάρτιο του 2014.

 «Η ομάδα των διεθνών ειδικών επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους τα οποία ανακαλύφθηκαν στη Νήσο Ρεϊνιόν προέρχονται πράγματι από το (αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση) MH370»
ανέφερε ο Νατζίμπ Ράζακ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

   Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια για το τι συνέβη στο αεροσκάφος. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ
τηλ.:210-2592163  fax: 210-2592156
e-mail: mailbox@gt.kke.gr, http://www.kke.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αποτελεί τεράστιο ψέμα και απάτη ότι με το κλείσιμο της συμφωνίας του 3ου μνημονίου θα μειωθούν τα βάρη για τους αγρότες. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάσει την αγροτιά, τη στιγμή μάλιστα που η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, με όπλο το χαράτσωμα και τη φοροληστεία, την άγρια αντιλαϊκή ΚΑΠ της ΕΕ, ξεκληρίζουν τους αγρότες για να αναπτυχθεί, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η μεγάλη καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση. 
Πούλησε πλαστή και ανέξοδη ελπίδα για να κρύψει τον βίαιο τρόπο που έχει δρομολογήσει ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια. Στην αρχή από την υπερφορολόγηση των μη - κατά κύριο επάγγελμα - αγροτών και στη συνέχεια μ’ αυτούς που δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιβίωσης, δηλαδή τους κατεστραμμένους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Εκεί οδηγεί και το κριτήριο του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, με αγροτικό εισόδημα πάνω από 50%, αφού έτσι αποκλείει φτωχούς αγρότες που για να επιβιώσουν κάνουν εξωγεωργικά μεροκάματα (οικοδομή, τουρισμός κ.α.).
Το ίδιο ισχύει και στην αλιεία, όπου οι παράκτιοι φτωχοί ψαράδες φυτοζωούν και ενισχύονται οι επιχειρηματίες ιχθυοκαλλιεργειών και οι μεγάλοι αλιευτικοί στόλοι από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι νέοι αγρότες, οι οποίοι όσοι εντάχθηκαν σε ευρωκοινοτικά προγράμματα είναι καταχρεωμένοι και η έκπτωση που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη φοροληστεία τους, είναι σταγόνα στον ωκεανό και στόχο έχει τη συμμετοχή και συνενοχή τους στο έγκλημα της καταστροφής τους.
Σε ό,τι αφορά τα 6 δισ. μέχρι το 2020, δηλαδή το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, αυτά είναι για αγρότες καπιταλιστές, βιομήχανους και μεταποιητές και όχι για την αγροτιά που μαζικά καταστρέφεται και σε καμιά περίπτωση οι 50.000 θέσεις εργασίας – κι αν γίνουν – δεν αντικαθιστούν τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων και ξεκληρισμένων που θα δημιουργηθούν. 
Το ΚΚΕ καλεί τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μη δείξουν καμία ανοχή και αναμονή. Δεν υπάρχει προστασία και μέλλον στις δαγκάνες της ΚΑΠ, της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, των μονοπωλίων και των μνημονίων των ελληνικών κυβερνήσεων. Για να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει και να αναπτύξει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες σε όφελός του, χρειάζεται να αναπτύξει και η αγροτιά τον αγώνα και την πάλη της, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια, να διεκδικήσει τις απώλειες των προηγουμένων ετών και να βάλει προοπτική την αποδέσμευση από την ΕΕ, με τον ίδιο το λαό στην εξουσία.

ΑΘΗΝΑ 5/8/2015 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...