Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΜΙΑ ΜΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ ΣΤΟ "IN ACADEMY" ΔΩΡΟΘΕΑΣ.


Την Παρασκευή 12 Απριλίου το καφέ "IN ACADEMY" στην Δωροθέα, σας περιμένει όλους για να περάσετε μια βραδιά που θα συζητηθεί.
Ο φημισμένος dj LANG αναλαμβάνει να οδηγήσει τα βήματά σας σε μουσικούς δρόμους που οδηγούν στην απόλυτη διασκέδαση.
Το καφέ "IN ACADEMY" και το πρόθυμο προσωπικό του, μέσα στο ζεστό περιβάλλον του μαγαζιού, είναι έτοιμοι να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό πελάτη, με ένα πλήθος ποτών και κοκταίηλς.
Το πρόγραμμα ανοίγει ο dj SET THEO.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.




ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΚΙΝΗΜΑ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ".


Σάλος με την ιστοσελίδα "κίνημα νεότουρκων στην Ελλάδα" στο facebook
Έχουν αναρτηθεί δεκάδες ανθελληνικά σχόλια!

Σάλο έχει προκαλέσει μία σελίδα στο facebook με τίτλο "Κίνημα Νεότουρκων Ελλάδας". "Βαδίζοντας στα χνάρια του Κεμάλ, θα ξανακάνουμε το Γιουνανιστάν κομμάτι της Τουρκίας", αναφέρουν οι δημιουργοί της συγκεκριμένης σελίδας στο facebook.

Στην ιστοσελίδα έχουν αναρτηθεί δεκάδες ανθελληνικά σχόλια όπως :
"Θα γεμίσουμε την Ατένα και όλη την επαρχία με τζαμιά και θα κρεμάμε τους Έλληνες ανάποδα από τους μιναρέδες!"

Μάλιστα, στο εξώφυλλο της εν λόγω σελίδας φιγουράρει η φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να φοράει τουρκικό φέσι.

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΣΩΖΟΜΕΝΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ 150 Μ.Χ.


Η αρχαιότερη σωζόμενη αγιογραφία της Παναγίας από το 150 μ.χ (photo)
Αυτή είναι η αρχαιότερη σωζόμενη αγιογραφία της Παναγίας, που χρονολογείται περίπου στο 150 μετά Χριστόν! Βρίσκεται στη Ρώμη, στην κατακόμβη της Αγίας Πρίσκιλλα (Priscilla), στην οδό Salaria.

Η εικόνα αναπαριστά την Προσκύνηση των μάγων ή τον Ευαγγελισμό και παρουσιάζει την Παναγία με τον Χριστό νήπιο στην αγκαλία της (Παναγία Βρεφοκρατούσα).

Η πιό παλιά σωζόμενη έκφραση της Χριστιανικής αγιογραφίας, βρίσκεται στους τοίχους των Χριστιανικών κατακομβών της Ρώμης.

Οι κατακόμβες της Αγίας Πρίσκιλλα χρησιμοποιήθηκαν απο τους Χριστιανούς για τον ενταφιασμό των νεκρών, από τις αρχές του δεύτερου αιώνα μέχρι τον τέταρτο αιώνα. 

Παλαιότερα στο ίδιο σημείο, βρισκόταν ένα ρωμαικό λατομείο.



Οι κατακόμβες εκτείνονται για περίπου 13 χιλιόμετρα σε διάφορα επίπεδα, μέσα στη γή. Μερικοί από τους τοίχους και τις οροφές είναι διακοσμημένοι με υπέροχες εικόνες από βιβλικές σκηνές. Περιέχουν διάφορα έργα ζωγραφικής των Αγίων και των πρώτων Χριστιανικών συμβόλων.

Οι κατακόμβες της Αγίας Πρίσκιλλα πιστεύεται ότι ονομάστηκαν έτσι,από την Αγία Πρίσκιλλα, που ήταν η σύζυγος του Αγίου Ακύλα (Acilius). Μαρτύρησαν και οι δύο κατά παραγγελία του Νέρωνα.

Ιδιαίτερα ξεχωριστός είναι ο ”Ελληνικός Ναός” (Capella Greca), μια τετραγωνική αίθουσα με μια αψίδα, που περιέχει νωπογραφίες του δεύτερου αιώνα που παρουσιάζουν σκηνές της Καινής και Παλαιάς Διαθήκης, συμπεριλαμβανομένου και του ”Διαμοιρασμού των άρτων” (Fractio Panis), εικόνα απο τις πρώτες Χριστιανικές ”Αγάπες”.

Επάνω από την αψίδα βρίσκεται η εικόνα της Τελικής Κρίσεως.

Στα δεξιά είναι Ρωσική αγιογραφία του 1130 μετά Χριστόν, με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η ομοιότητα με την εικονογράφηση της Παναγίας στις κατακόμβες είναι χαρακτηριστική. Η Ορθόδοξη Εκκλησία διαφύλαξε για 20 αιώνες αναλλοίωτη, την αρχαία Χριστιανική παράδοση.

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΜΕΣΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΕΝΑ...ΡΟΜΠΟΤ;



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...



ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ.


Χαλβάς: Η ίδια η λέξη προέρχεται από την αραβική ρίζα hulw, που σημαίνει γλυκό. Στην Αραβία του 7ου αιώνα ο χαλβάς ήταν μια πάστα από λιωμένους χουρμάδες και γάλα. Τον 9ο αι., και μάλλον υπό την επιρροή της Πέρσικης ζαχαροπλαστικής, έγινε ένα γλυκό από καβουρντισμένο αλεύρι ή σιμιγδάλι, που είχε γλυκάνει με σιρόπι, πετιμέζι ή μέλι.

«H αγάπη για το γλυκό είναι πίστη» σύμφωνα με τον Μωάμεθ, άρα δεν πρέπει να μας ξενίζει η αγάπη των Οθωμανών για τις γλυκές γεύσεις. Ανάμεσα στους σιροπιαστούς λουκουμάδες, τα κανταίφια, τα ρυζόγαλα και τα σερμπέτια ξεχωριστή θέση είχαν οι χαλβάδες. Μάλιστα για την οθωμανική αυτοκρατορία, ο χαλβάς, αν και αραβικής προέλευσης, έγινε όχι μόνο το γλυκό του παλατιού αλλά όλων των τάξεων και των κοινωνικών ομάδων.

Τρεις είναι οι κύριες κατηγορίες των χαλβάδων που παρασκευάζονται στην Ελλάδα: Τυροχαλβάδες, χαλβάδες από αλεύρια - και σ' αυτούς περιλαμβάνεται και ο σιμιγδαλένιος - και χαλβάδες από πολτοποιημένους σπόρους. 

Στη μεγάλη κατηγορία των αλευροχαλβάδων, των χαλβάδων δηλαδή οι οποίοι παρασκευάζονται καβουρντίζοντας αλεύρι σε βούτυρο ή λάδι και περιχύνοντάς το εν συνεχεία με σιρόπι, πετιμέζι ή αραιωμένο μέλι, ανήκει ο γνωστός μας σιμιγδαλένιος χαλβάς. Ένας άλλος διάσημος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας έχει νισεστέ βούτυρο, αμύγδαλα, σιρόπι με ζάχαρη ή μέλι, είναι ημιδιαφανής με χρώμα κοκκινοκάστανο και για να είναι πετυχημένος πρέπει να έχει μια τέλεια καραμελωμένη κρούστα. Πρόκειται δηλαδή για ένα σαπουνέ χαλβά...

Στην Ελλάδα προτιμούμε χαλβάδες σκληρούς που σπάνε σε κομμάτια και έχουν μέσα άφθονα αμύγδαλα ή στραγάλια - τους γνωρίζουμε και σαν χαλβαδόπιτες ή σαν χαλβά «κομμάτ» - αλλά κυρίως χαλβάδες με ταχίνι όπως ο γνωστός μας χαλβάς του εμπορίου χωρίς τον οποίο δεν νοείται σαρακοστή. Την διάδοση του τελευταίου, την οφείλουμε στους πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μ.Ασία μετά την καταστροφή και έφεραν μαζί τους και τις τέχνες τους.

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
    1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
    2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
    4 φλ. τσαγιού νερό
    ½ φλ. τσαγιού σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
    ½ φλ. τσαγιού αμύγδαλο καβουρντισμένο
    ½ φλ. τσαγιού κουκουνάρια καβουρντισμένα
    1 φλούδα λεμονιού
    1 φλούδα πορτοκαλιού
    1 κ.σ. κανέλα
    1 ξυλάκι κανέλας
    Λίγα γαρίφαλα.

Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, για 6 περίπου λεπτά.  Τότε προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ! Ξαναβάζουμε στη φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Τον σερβίρουμε αφού τον πασπαλίσουμε με κανέλα, ζάχαρη χοντρή ή σουσάμι και τον συνοδεύουμε με παγωτό, γλυκό κουταλιού ή παγωτό. Επίσης μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε κρέπα ή βάφλα.

"ΤΕΛΟΣ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ



Click on the slide!Το "κόκκινο" των δανειστών μας στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank αποσκοπεί στην αποτροπή δημιουργίας ενός τραπεζικού κολοσσού που θα αποτελούσε το τελευταίο εθνικό οικονομικό οχυρό 
Σε εθνικό ζήτημα διατήρησης στοιχειώδεις ελέγχου της χώρας εξελίσσεται πλέον η υπόθεση της απαγορευμένης συγχώνευσης των τραπεζών Εθνική και Eurobank.
Το γεγονός ότι η τρόικα κατάφερε και επέβαλε την άποψή της και άλωσε τις δύο τράπεζες σημαίνει ότι έχουμε κρατικοποίησή τους με προσφυγή στο Ταμείο Σταθερότητας, αλλά και αναχαίτιση της τελευταίας προσπάθειας κάποιων ελάχιστων πατριωτικών κυβερνητικών κέντρων να δημιουργήσουν μια μεγάλη τράπεζα που δεν θα μπορούσε να αγοράστει εύκολα από τους ξένους και να υπάρχει ένα τελευταίο εθνικό οχυρό μη ελεγχόμενο από τους ξένους που ίσως καποτε σήκωνε το βάρος της εθνικής ανάτασης.

Τώρα, τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank θα αγοραστούν αντί πινακίου φακής από ξένους οίκους, οι οποιοι θα σφίξουν ακόμη περισσότερο την κάνουλα ρευστού και θα στερεύουν την ελληνική οικονομία και από τα τελευταία αποθέματα δανειοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων, ελέγχοντας 100% την ελληνική τραπεζική αγορά, αφού και οι άλλοι δύο όμλοι Πειραιώς και Alpha Bank επιβιώνουν καθαρά λόγω μηχανισμού ELA.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα παύει να υπάρχει ως κράτος στον τραπεζικό τομέα και αυτό έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια να το αποφύγει η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά δεν τα κατάφερε. Η τρόικα απαγόρευσε την συγχώνευση και εδώ αναδεικνύεται ανάγλυφα η έλλειψη εθνικής κυριαρχίας.

Και αυτό είναι το πρώτο, πριν απ'όλα τ'αλλα, που πρέπει να ανακτηθεί πριν το έθνος συζητήσει με τον εαυτό του, ποιο και που βρίσκεται το μέλλον του.

Για το πως ανακτάται η εθνική κυριαρχία, την απάντηση την δίνει η Ιστορία για τα έθνη που είναι διατεθειμένα νε επιβιώσουν. Τα λοιπά έθνη απλά περνάνε ως τίτλοι στα διάφορα κεφάλαια της Ιστορίας. . Από σήμερα το βραδυ η χωρα μπαίνει σε διαδικασία κατάργησης, επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση κάθεται ακόμα εκεί που είναι και δεν κηρύσσει εκλογές άμεσα....

H άλωση της καρδιάς της ελληνικής οικονομίας και η Μέχρι την Τετάρτη θα κριθούν οι εξελίξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται τι θα γίνει από αύριο στις δύο τράπεζες που είναι πρακτικά χρεοκοπημένες και κρατικοποιημένες. Από την συμπεριφορά των καταθετών θα κριθεί η βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Αν η κατάσταση ξεφύγει στα γκισέ των καταστημάτων, ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Πλέον η τρόικα έχει τον πλήρη έλεγχό τους, βάσει των Μνημονίων που έχουν υπογραφεί και αυτή θα αποφασίσει για την τύχη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η Εθνική θα συγχωνευθεί με τις τράπεζες Proton Bank και Αττικής, ενώ η Eurobank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δηλαδή αντί ισχυρού βιώσουμου σχήματος η Εθνική και η Eurobank θα απορροφήσουν τα... ρετάλια της τραπεζικής αγοράς.

Η αφορμή για να περάσουν υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ ήταν το γεγονός ότι περιέργως δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 10% από ιδιωτικά κεφάλαια που απαιτείτο για την συγχώνευσή τους.

Ως γνωστόν, εαν η αύξηση  κεφαλαίου δεν καλυφθεί με 10% από ιδιωτικά κεφάλαια περνάμε αυτομάτως στο ΤΧΣ. Οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha έχουν ήδη εξασφαλίσει το 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη Εθνική και Eurobank ενημέρωσαν την ΤτΕ ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% και επομένως περνάνε στο ΤΧΣ.  

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι "οι καταθέσεις σε όλες τις ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς και ότι οι αποφάσεις για τις τράπεζες δεν σημαίνουν ουδεμία παραπάνω επιβάρυνση ούτε λήψη νέων μέτρων, αλλά ειδικά για τις καταθέσεις ποιος τον πιστεύει πλέον όταν η ίδιοι οι εκπρόσωποι της τρόικα λάνε ότι πλεόν δεν θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, αλλά οι καταθέτες την διάσωσή τους".

Ερωτηθείς για το ποιο θα είναι το μέλλον του deal, καθώς το ΤΧΣ θα λάβει αποφάσεις με βάση τα δικά του κριτήρια ως νέος βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών είπε:

«Σημασία έχει η ανακεφαλαιοποίηση και για αυτή υπάρχουν επαρκείς πόροι και αυτό είναι το βασικό». Απίστευτη θέση: Η ανακεφαλαιοποίηση είναι σημαντική, ότι το γεγονός ότι δεν ελέγχει τίποτα σε αυτή την χώρα, ούτε καν το γραφείο του!

Τέλος ερωτηθείς αν μπορεί το ΤΧΣ να πωλήσει στο μέλλον κάθε τράπεζα χωριστά απάντησε ότι το ΤΧΣ μπορεί να λάβει όποια απόφαση θέλει με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Η απόφαση για Εθνική και Eurobank ελήφθη  μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας μετά τόσο την πρωινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και μετά την απογευματινή σύσκεψή τους με το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο και την κυρία Σακελαρίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα αντιλαμβανόμενη ότι το μέγεθος του ενιαίου σχήματος που θα δημιουργούσε η συγχώνευση των Εθνική και Eurobank, καθώς στα 170 δισ. ευρώ, το ενεργητικό του νέου ομίλου θα ήταν ίσο σχεδόν με το ΑΕΠ της χώρας και θα δυσκόλευαν εξαιρετικά τον ολικό έλεγχο του τραπεζοπιστωτικού συστήματος.

Η κατάσταση στην χώρα βαίνει όλο και πιο κρίσιμη καθημερινά. Η επίπλαστη ηρεμία που επικράτησε από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα τελειώνει. Η χώρα έχει καταληφθεί από ξένες δυνάμεις και πρέπει ο κάθε ένας από τους Έλληνες κατέχοντες την εξουσία να αναλάβει τις ευθύνες του και να καταθέσει σχέδιο εξόδου από εδώ που βρισκόμαστε...



ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

"ΕΣΒΗΣΕ" Η ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ.


Απεβίωσε η Μάργκαρετ Θάτσερ
Την τελευταία της πνοή άφησε η Μάργκαρετ Θάτσερ, σε ηλικία 87 ετών.

Το θάνατο της πρώην Βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοίνωσε πριν από λίγο  ο εκπρόσωπός της Lord Bell. Ως αιτία θανάτου αναφέρθηκε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, Βαρόνη Θάτσερ (πλήρες όνομα Margaret Hilda Thatcher), Λαίδη του Τάγματος της Περικνημίδας, Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, σήμερα Βαρώνη Θάτσερ και μέλος της Βουλής των Λόρδων, ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990. Ήταν η πρώτη και μόνη ως σήμερα γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις.
Η ζωή της
Το πατρικό της όνομα ήταν Margaret Hilda Roberts. Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και μεγάλωσε στην πόλη Grantham της κομητείας Λίνκολνσάιρ. Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης και αναμιγνυόταν στην τοπική πολιτική ζωή, ενώ ήταν και ιερέας εκκλησίας Μεθοδιστών. Η οικογένειά της ανήκε στο Εργατικό Κόμμα. Είχε και μια μεγαλύτερη αδερφή, την Muriel (1921-2004). Ανατράφηκε ως ευσεβής Μεθοδίστρια.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν καλή μαθήτρια. Φοίτησε στο Κολλέγιο Σόμερβιλ και το 1944 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει χημεία και ειδικά κρυσταλλογραφία. Το 1946 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Συντηρητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες ως ερευνήτρια χημικός.
Το 1951 παντρεύτηκε τον Ντένις Θάτσερ, έναν διαζευγμένο πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδότησε τις νομικές σπουδές της Μάργκαρετ. Το 1953 γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους, την ίδια χρονιά που η ίδια τελείωσε τις σπουδές της, ειδικευόμενη στο φορολογικό δίκαιο.
Πολιτική σταδιοδρομία
Στο Συντηρητικό Κόμμα
Το 1959 εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων και το 1965 ορίστηκε εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος. Υποστήριξε προτάσεις νόμου για την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τη διατήρηση της θανατικής ποινής, αλλά ψήφισε ενάντια στη χαλάρωση των νόμων περί διαζυγίου.
Άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική υψηλής φορολογίας των Εργατικών, θεωρώντας την βήμα «όχι προς το σοσιαλισμό, αλλά προς τον κομμουνισμό». Διετέλεσε «σκιώδης» υπουργός Μεταφορών και κατόπιν Παιδείας, πριν τις εκλογές του 1970.
Υπουργός Παιδείας
Μετά τη νίκη των Συντηρητικών υπό τον Έντουαρτ Χιθ το 1970, η Θάτσερ έγινε Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, περιέκοψε τον Προϋπολογισμό για την Παιδεία, ενώ κατάργησε τη χορήγηση δωρεάν γάλακτος στα σχολεία για παιδιά επτά ως έντεκα ετών. Οι αποφάσεις της αυτές προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών, κατά το οποίο της αποδόθηκε το σύνθημα «Thatcher Thatcher, Milk Snatcher» (Θάτσερ, Θάτσερ, άρπαγας του γάλακτος). Παρά ταύτα, όταν μετά από 30 χρόνια δημοσιεύτηκαν δημόσια έγγραφα εκείνης της περιόδου, όπως συνηθίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποδείχθηκε ότι η ίδια είχε ταχθεί κατά αυτών των κινήσεων, αλλά επρόκειτο για συλλογική πολιτική του κόμματός της.
Αρχηγός της Αντιπολίτευσης
Μετά την ήττα των Συντηρητικών στις εκλογές του 1974, τοποθετήθηκε σκιώδης Υπουργός Περιβάλλοντος. Στις 11 Φεβρουαρίου 1975 εξελέγη Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος. Στις 19 Ιανουαρίου 1976, σε μια ομιλία της, καταφέρθηκε εναντίον της ιμπεριαλιστικής πολιτικής τηςΣοβιετικής Ένωσης. Σε απάντηση, σοβιετική εφημερίδα, όργανο του Υπουργείου Άμυνας, της απέδωσε το παρατσούκλι «Σιδηρά Κυρία», το οποίο τη συνόδεψε σε όλη την πολιτική της καριέρα.
Πρωθυπουργός
Μετά την κατάρρευση της Κυβέρνησης Κάλαχαν την άνοιξη του 1979, προκηρύχθηκαν εκλογές και οι Συντηρητικοί κέρδισαν πλειοψηφία 44 εδρών στο Κοινοβούλιο. Στις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν των εκλογών, φαινόταν ότι οι Συντηρητικοί είχαν το προβάδισμα, όχι όμως και η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία υστερούσε σε δημοτικότητα έναντι του αντιπάλου της, Τζέιμς Κάλαχαν.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε Πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με βασικό καθήκον την αναστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομίας, τον περιορισμό του ρόλου του κράτους στην οικονομία, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή σκηνή, ο οποίος έδινε την εντύπωση ότι συνεχώς έφθινε, από την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ιδεολογικά βρισκόταν πολύ κοντά με τον Ρόναλντ Ρήγκαν, ο οποίος το 1980 εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1988. Μαζί, οι δυο ηγέτες αποφάσισαν να εφαρμόσουν τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές συνταγές του οικονομολόγου Milton Friedman – διδάγματα τα οποία είχε ακολουθήσει μοναχά ο δικτάτορας της Χιλής και μετέπειτα φίλος της Μ. Θάτσερ, Αουγκούστο Πινοσέτ.
Η Θάτσερ ακολούθησε σφικτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια, προκειμένου να χαμηλώσει τον πληθωρισμό. Έδειξε προτίμηση προς την έμμεση φορολογία, έναντι της φορολογίας εισοδήματος, και αύξησε τον ΦΠΑ στο 15%. Οι αποφάσεις αυτές αύξησαν πολύ την ανεργία, η οποία διπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 2 εκατομμύρια. Το 1982, ο πληθωρισμός είχε πέσει στο 8,6% από 18%, αλλά οι άνεργοι είχαν ξεπεράσει τα 3,6 εκατομμύρια.
Στις 2 Απριλίου 1982, η δικτατορική Κυβέρνηση της Αργεντινής εισέβαλε στα Νησιά Φώκλαντ, τα οποία αποτελούσαν έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, επί του οποίου όμως η Αργεντινή ήγειρε αξιώσεις ήδη από το 1830. Ξεκίνησε έτσι ο λεγόμενος «Πόλεμος των Φώκλαντ», καθώς η Μάργκαρετ Θάτσερ αντέδρασε σθεναρά, στέλνοντας επιτόπου ναυτική δύναμη για να επανακαταλάβει τα νησιά. Η επιχείρηση, παρά τη μεγάλη απόσταση, στέφθηκε από επιτυχία, προκαλώντας πατριωτική έξαρση στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Πόλεμος των Φώκλαντ, μαζί με μια οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στις αρχές του 1983, ανέβασαν τη δημοτικότητα της Κυβέρνησης. Εκμεταλλευόμενοι το διχασμό του Εργατικού Κόμματος της εποχής εκείνης, οι Συντηρητικοί πέτυχαν νέα νίκη στις εκλογές του Ιουνίου 1983, κερδίζοντας 42,4% των ψήφων, έναντι 27,6% των Εργατικών. Στη δεύτερη τετραετία της, η Θάτσερ θέλησε να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες/νεοσυντηρητικές της αντιλήψεις και για να γίνει αυτό έπρεπε να μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων και των επαγγελματικών ενώσεων. Ακολούθησαν απεργίες, με σημαντικότερη την απεργία των ανθρακωρύχων, η οποία διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η Κυβέρνηση παρέμεινε ανυποχώρητη και τα περισσότερα ανθρακωρυχεία έκλεισαν. Η ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος των ανθρακωρύχων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις ιδιωτικοποιήσεις πάρα πολλών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, για τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, τη δραματική συρρίκνωση του κράτους Πρόνοιας κλπ.
Τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου 1984 από τύχη διέφυγε τραυματισμό, καθώς η παράνομη οργάνωση των Ιρλανδών εθνικιστών IRA επιτέθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός της στην πόλη Μπράιτον (Brighton). Από την επίθεση εκείνη σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν πολλά άλλα. Η ίδια, σε μια επίδειξη ψυχραιμίας δεν άλλαξε καθόλου το πρόγραμμά της και την άλλη μέρα εκφώνησε κανονικά την προγραμματισμένο της ομιλία στο Συνέδριο.
Η οικονομική της πολιτική σημαδεύτηκε από τη ριζική μείωση του κρατικού παρεμβατισμού, την απελευθέρωση των αγορών, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις πωλήθηκαν, με πρώτη την εταιρία τηλεπικοινωνιών British Telecom, η οποία ήταν κρατική από τα τέλη της δεκαετίας του 1940.
Από την άλλη πλευρά, το 1985, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποφάσισε να μην ανακηρύξει τη Μάργκαρετ Θάτσερ επίτιμο διδάκτορά του (όπως συνέβη με όλους τους Βρετανούς Πρωθυπουργούς που ήταν απόφοιτοί του), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή των δαπανών προς την ανώτατη εκπαίδευση.
Οι Συντηρητικοί κέρδισαν και τις βουλευτικές εκλογές του 1987. Το 1988 εκφώνησε ομιλία με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη, την καταστροφή του όζοντος και την όξινη βροχή. Την ίδια χρονιά αντιτάχθηκε σθεναρά στη διαφαινόμενη συγκεντροποίηση της λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατά τη γνώμη της θα οδηγούσε σε ομοσπονδιακές δομές, ενώ η ίδια υποστήριζε ότι ο ρόλος της ΕΕ έπρεπε να περιοριστεί στη διασφάλιση του ελεύθερου εμπορίου και του ανόθευτου ανταγωνισμού. Η αντιευρωπαϊκή της πολιτική άρχισε να διχάζει το κόμμα της, δημιουργώντας δύο αντίπαλες τάσεις, μια φιλοευρωπαϊκή και μια αντιευρωπαϊκή. Ο διχασμός αυτός έμελλε να αποβεί μοιραίος και για την ίδια.
Από το 1989, η δημοτικότητά της έφθινε πάλι, λόγω των υψηλών επιτοκίων που έπλητταν την βρετανική οικονομία. Η θητεία της Μάργκαρετ Θάτσερ άρχισε και τελείωσε με βία. Το 1990 το Λονδίνο γνώρισε τις μεγαλύτερες ταραχές που είδαν πολλές γενιές στο κέντρο του, εξαιτίας του απεχθούς φορολογικού σχεδίου της. Στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου έτους η Θάτσερ διαβαίνει για τελευταία φορά το κατώφλι του Μπάκινγχαμ ως πρωθυπουργός της χώρας. Συνεργάτες της της έθεταν όρους για την προσχώρηση της στερλίνας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ενώ ένας βουλευτής έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η υποψηφιότητα δεν είχε επιτυχία, αλλά 60 βουλευτές ψήφισαν τον αντίπαλό της ή απείχαν, πράγμα που χαρακτηρίστηκε πρωτοφανές. Άλλοι συνεργάτες της επέμεναν ότι μετά από 10 χρόνια πρωθυπουργίας, ακόμη και αυτό ήταν επιτυχία.
Την ίδια χρονιά η Μάργκαρετ Θάτσερ πολέμησε με σφοδρότητα την ταχύτατη Επανένωση της Γερμανίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Πτώση
Στην εκλογή νέου προέδρου του, το 1990, το κόμμα των Συντηρητικών ήταν βαθιά διχασμένο, τόσο για το θέμα της Ευρώπης, όσο και για θέματα εσωτερικής φορολογικής πολιτικής. Με αντίπαλο τον πρώην Υπουργό της, Michael Heseltine, η Θάτσερ δεν κατόρθωσε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και, κατόπιν διαβούλευσης με συνεργάτες της, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην είναι υποψήφια στον επόμενο γύρο. Στήριξε τον Τζων Μέιτζορ, ο οποίος και εξελέγη. Η ίδια παρέμεινε βουλευτής ως τις εκλογές του 1992.
Μετά την παραίτησή της, δημοσκόπηση έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι «έκανε καλό στη χώρα», ενώ το 48% διαφωνούσε.
Η κατοπινή ζωή της
Μετά την απόσυρσή της από την πολιτική, το 1992, η Μάργκαρετ Θάτσερ έλαβε τον τιμητικό τίτλο της Βαρώνης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ο οποίος της εξασφάλισε δια βίου συμμετοχή στη Βουλή των Λόρδων.
Το 2002, ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί της της συνέστησαν να μην προβαίνει πλέον σε δημόσιες ομιλίες, για λόγους υγείας. Μικρο-εγκεφαλικά επεισόδια είχαν προκαλέσει ζημιά στην πρόσφατη μνήμη της.
Στις 26 Ιουνίου 2003 πέθανε ο σύζυγός της. Έκτοτε οι δημόσιες εμφανίσεις της αραίωσαν αρκετά.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΡΩΝΕ.

Απορρίφθηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων να γνωρίζουν ποια μεταλλαγμένα προϊόντα τρώνε

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την υποχρεωτική σήμανση τροφίμων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές.


Αν και η σχετική τροπολογία κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω της καταψήφισης από την πλειοψηφία των συντηρητικών, δεν συγκέντρωσε την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούταν για την έγκρισή της. Η ίδια πλειοψηφία απέρριψε τροπολογία για την διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών για την επίπτωση των μεταλλαγμένων και άλλων “νέων τροφών” στην ανθρώπινη υγεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη μετά το τέλος της ψηφοφορίας:
Σήμερα είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη ημέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταψηφίστηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να γνωρίζουμε αν τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές.

Καταψηφίστηκε επίσης η αυτονόητη υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διεξάγει ανεξάρτητες μελέτες για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων και άλλων "νέων τροφίμων" στην ανθρώπινη υγεία. Και όλα αυτά όταν ενδεχομένως να υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση μεταλλαγμένων καθώς με βάσει δηλώσεων της Επιτροπής το 80-90% των ζωοτροφών περιέχουν μεταλλαγμένα, ενώ πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι μεταλλαγμένα γονιδιώματα από τις μεταλλαγμένες τροφές μπορούν να ανιχνευτούν στο γάλα των ζώων.

Το food project καταγγέλει αυτή τη συμπεριφορά από τους δήθεν αντιπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Μάρτιο, και ξανά εν μέσω κρίσης και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, η Κομισιόν ενέκρινε τη καλλιέργεια της γεννετικά μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της εταιρίας BASF και την εμπορία τριών ποικιλιών γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ 863 της εταιρίας Monsanto.

Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις απροκάλυπτα και από καιρό εκφρασμένες προθέσεις του προέδρου της κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην πρώτη έγκριση καλλλιέργειας ΓΤΟ μετά το 1998, αγνοώντας επιδεικτικά τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών για ολοκληρωτική απαγόρευση των μεταλλαγμένων.

Πιστεύουμε λοιπόν πως η τεχνιτή αυτή κρίση που περνάμε είχε και σαν σκοπό τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο αντιπαθής Κίσσινγκερ κάποτε είχε πεί "όποιος ελέγχει το πετρέλαιο ελέγχει τα έθνη. Όποιος ελέγχει τη τροφή, ελέγχει το κόσμο όλο".

Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς περνάνε τέτοιες αποφάσεις, αλλά, να μου πείτε εδώ ψωμολυσσάμε τί μας νοιάζει μια μεταλλαγμένη πατάτα ή το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto;

Αλλά εδώ πρέπει να πούμε ότι όπου εφαρμόστηκαν τέτοιες τεχνικές το αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο. Στην Ινδία όπου πλέον παράγετε μεταλλαγμένο ρύζι οι αγρότες έχουν φτάσει σε τέτοια απόγνωση που αυτοκτονούν μαζικά κάθε χρόνο (δείτε έρευνα του Εξάντα στο www.exadas.gr), στο Μεξική η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης σόγιας έχει καταστρέψει τα άλλα είδη χλωρίδας όπου καλλιεργείτε και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα.

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι γιατί χάσαμε το δικαίωμα να ξέρουμε τί τρώμε στο βωμό του χρήματος. Η μισή ντροπή δική σας και η άλλη μισή δική μας που δεν βγαίνουμε όλοι στο δρόμο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.


ΠΗΓΗ...
http://www.ramnousia.com

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΩΝΑ: ΧΤΑΠΟΔΟΣΟΥΠΑ


.Ζεματάμε τα χταπόδια και τα κόβουμε μικρά μικρά κομματάκια σε κύβους. 

Το ζουμί τους το κρατάμε, γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε.

Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα δύο λίτρα νερό, τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και τα σέλινα, μαζί τους και το λάδι, για να βράσουν επί είκοσι λεπτά.  

Κατόπιν βάζουμε τη μανέστρα και το κομμένο χταπόδι και, μόλις πάρουν μια βράση, προσθέτουμε το χταποδόζουμο, τις αλεσμένες ντομάτες και συνεχίζουμε τη βράση επί δέκα έως δεκαπέντε λεπτά. Ρίχνουμε κατόπιν τον πελτέ, τον άνηθο, τον μαϊδανό, το ξίδι και τα μπαχαρικά και δοκιμάζουμε, αν χρειάζεται αλάτι ή όχι, και συμπληρώνουμε αναλόγως -επειδή το χταποδόζουμο συνήθως είναι αλμυρό.

Συνεχίζουμε τη βράση, αφού ανακατέψουμε καλά καλά τα υλικά μας, για άλλα δέκα λεπτά, κατεβάζουμε κατόπιν τη χταποδόσουπα και αμέσως ρίχνουμε σ' αυτήν τον χυμό του λεμονιού. Είναι πεντανόστιμη και μοσχοβολάει θάλασσα και λαχανόκηπο.

Υλικά (για 8 μερίδες)

2 με 3 μικρά χταπόδια

1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 πατάτες, ψιλοκομμένες σε κύβους

3 καρότα (καθαρισμένα, ψιλοκομμένα σε κύβους

1 ματσάκι άνηθος

1 ματσάκι μαϊδανός

1 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένα όλα)

ένα τέταρτο κιλού μανέστρα ψιλή

1 κιλό ντομάτες ώριμες περασμένες στο μπλέντερ

3 κουταλιές πελτές αραιωμένος

Κόκκινο πιπέρι

μαυροπίπερο, κύμινο, αλάτι (αν χρειασθεί)

λίγο ξίδι, 200 γραμμάρια λάδι, χυμός από 3 λεμόνια

από το βιβλίο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ.



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα υγείας, η εκδήλωση του Δήμου Αλμωπίας, που είχε ως φετινό θέμα την αρτηριακή υπέρταση.

Ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με τον ιατρό-καρδιολόγο κ. Αθανάσιο  Μπόσνα, διοργάνωσαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση  στο χώρο του ΚΑΠΗ Αριδαίας, προκειμένου να ενημερώσουν τους δημότες που παραβρέθηκαν, για το θέμα της αρτηριακής Υπέρτασης και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Αρχικά, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσος Χρήστου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης της πάθησης, συμπληρώνοντας ότι η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η μη χρήση προϊόντων καπνού αποτελούν κάποια βασικά κλειδιά για την πρόληψη της πάθησης αυτής.

Έπειτα, ο κ. Αθανάσιος Μπόσνας έκανε την παρουσίαση της πάθησης, με επιστημονική επάρκεια αλλά και με απλούς όρους, ώστε να γίνει κατανοητή από τους απλούς πολίτες και ανέλυσε τους λόγους, τις αιτίες αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της αρτηριακής πίεσης.

Το κοινό παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση αλλά και τις συμβουλές που πρότεινε ο κ. Μπόσνας, βγάζοντας σημαντικά συμπεράσματα για αυτή την ιδιαίτερη πάθηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αριδαίας κ. Σόλων Ελπασίδης.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο ιατρός-καρδιολόγος κ. Αθανάσιος  Μπόσνας μέτρησε την πίεση σε όσους επιθυμούσαν, δίνοντας ταυτόχρονα στον καθένα και τις κατάλληλες συμβουλές.



Από το Δήμο Αλμωπίας

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ ΚΑΙ ΚΟΧΛΙΑΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ



Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για θέματα κοινωνικής πρόνοιας, διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Κωφών & Βαρήκοων Παιδιών Κεντρικής Μακεδονίας, ημερίδα με θέμα: «Καινοτόμες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση των παιδιών με ακουστικά βαρηκοΐας και κοχλιακά εμφυτεύματα», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2013 στο Αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ.  
Η εκδήλωση, που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και κοινού καθώς οι εγγεγραμμένοι ξεπέρασαν τους 550,  απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, γονείς και κηδεμόνες. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σε ζητήματα εκπαίδευσης κωφών και βαρήκοων παιδιών με ακουστικά βαρηκοΐας και κοχλιακά εμφυτεύματα. 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ιατροί ΩΡΛ, στελέχη εκπαίδευσης, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι, και λογοθεραπευτές, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν διεξοδικά και επιστημονικά εμπεριστατωμένα βασικές πτυχές του ζητήματος της εκπαίδευσης των παιδιών με ακουστικά βαρηκοΐας και κοχλιακά εμφυτεύματα 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν η περιφερειακή σύμβουλος Ευτέρπη Βασιλειάδου αρμόδια στον τομέα Υγείας- Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων, φοιτητές, γονείς και πλήθος κόσμου. 
«Μια από τις βασικές προτεραιότητες της κοινωνικής πολιτικής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σχετικά με σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η εκπαίδευση κωφών και βαρηκόων παιδιών, που έχουν μαθησιακές ιδιαιτερότητες.
Αποτελεί υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην άρση των προκαταλήψεων και διακρίσεων απέναντι στα κωφά και βαρήκοα παιδιά και να βοηθήσουμε στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σχολείο και στην κοινωνία. 
Η ημερίδα αυτή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ανάλογων πρωτοβουλιών που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας», δήλωσε σχετικά η περιφερειακή σύμβουλος Έφη Βασιλειάδου, αρμόδια για θέματα υγείας-πρόνοιας στην Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΔΕΣΣΑΣ.


ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                                             
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ                                                     
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Ταχ. Δ/νση       : Διοικητήριο                         
Ταχ. Κώδικας   : 58 200   Έδεσσα                              
Πληροφορίες    : Παπαδόπουλος Γιώργος                            
Τηλέφωνο        : 2381351362                                      
Fax                   : 2381351362
Email: gpapadopoulos@1177.syzefxis.gov.gr        

     
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερώνουμε τους κατόχους άδειας υδραυλικού και τεχνίτη ή εγκαταστάτη αερίων καυσίμων της Π.Ε.Πέλλας, των οποίων η άδεια έληξε κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 17-4-2012 και 16-10-2012, να προσέλθουν στην Υπηρεσία μας για να καταθέσουν σχετική αίτηση, το αργότερο μέχρι 17-4-2013.



                 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ   

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  ΜΑΝΔΑΛΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ.



Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Ουσιαστική η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με την Αστυνομία για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη


Τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Πέλλας κ. Παντελή Κολόμβο, συνάντησε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής κατάγεται από το Κιλκίς όπου έχει διανύσει και το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας μέχρι σήμερα, κυρίως σε μάχιμες υπηρεσίες Αστυνομικών Τμημάτων, της Τροχαίας και στο επιτελείο της Διεύθυνσης. 

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης καλωσόρισε τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και του ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του. Ακολούθησε συζήτηση αλληλοενημέρωσης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στα ζητήματα της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας για τα οποία απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων όπως και ο άρτιος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Η εκτίμηση του κ. Κολόμβου είναι ότι αναλαμβάνει υπηρεσία σε μία περιοχή με χαμηλή εγκληματικότητα ενώ στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η επάνδρωση της υπηρεσίας. Σημαντικότερη πρόκληση θεωρεί την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥΣ, ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΡΕΟΝΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΠΚΜ



Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι με την απόφαση αριθμ:128986(358)/05/04/2013 του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας κ. Χρήστου Γκουντενούδη, απαγορεύεται η ενάσκηση επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας ιχθύων και λοιπών υδρόβιων ζώων, με κάθε μέσο και εργαλείο, στους ποταμούς Γαλλικό, Αξιό, Λουδία, Αλιάκμονα, Στρυμόνα, Εδεσσαίο και όλους τους παραπόταμους, χείμαρρους, ρυάκια, γεωφράγματα και υδάτινα κανάλια αυτών, καθώς και σε όλα τα λοιπά ρέοντα ύδατα της Π.Κ.Μ., συμπεριλαμβανομένης και της τεχνητής λίμνης Άγρα, από την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 ώρα 12 π.μ., μέχρι και την Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 ώρα 12 π.μ..
 Η απαγόρευση εκδίδεται για την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων και των λοιπών υδρόβιων ζώων. Οι Αστυνομικές Αρχές και οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν την αρμοδιότητα τήρησης - εφαρμογής της απαγόρευσης στην περιοχή αρμοδιότητάς των και την επιβολή στους παραβάτες των προβλεπόμενων από το νόμο κυρώσεων.  
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα γραφεία των Τμημάτων Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων: 
1, Ημαθίας: 2331350123
2. Θεσσαλονίκης, Τμ. Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων: 2394025138, 
      2394331048
3. Κιλκίς: 2341350153
4. Πέλλας: 2381351256
5. Πιερίας: 2351351141
6. Σερρών: 2321355248
7. Χαλκιδικής: 2371351261,258

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ: « Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ».



Την έντονη διαμαρτυρία του, προς τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, εξέφρασε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης. Σύμφωνα με το Βουλευτή, η φημολογούμενη πληροφορία ότι, υπάρχει πρόταση να μην αποζημιωθεί η ζημιά που προκλήθηκε στις παραγωγές από τη χαλαζόπτωση της προηγούμενης βδομάδας, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις τάξεις του αγροτικού κόσμου του Νομού Πέλλας.
Ο κ. Σταμενίτης τόνισε στους Διοικούντες της Υπηρεσίας, με τους οποίους συναντήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ότι, αναμφισβήτητα η ζημιά είναι καταστροφική και γι’ αυτό το λόγο η εκτίμηση δεν πρέπει  να γίνει αβίαστα και πρόχειρα, και βάση της υποκειμενικότητας του κάθε εκτιμητή. Σημείωσε ότι, αρκετοί παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο της παράγωγης τους και να καταστραφούν οικονομικά.
Επίσης, δεσμεύτηκε για την ανάληψη πρωτοβουλίας με σκοπό να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες θεσμικές διαδικασίες για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ο κ. Σταμενίτης, που το Σάββατο το απόγευμα βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές Αγίου Γεωργίου, Λιπαρού, Αμπελιών και Προφήτη δήλωσε ότι: « Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα και όλες οι ενέργειες, εκ μέρους της Πολιτείας, που αφορούν τη δημόσια ζωή, θα πρέπει να γίνονται προσεκτικά και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.  Σήμερα που η χώρα έχει ανάγκη από έναν ισχυρό και παραγωγικό πρωτογενή τομέα, ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την έμπρακτη υποστήριξη μας. Έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη τόσο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όσο και από το σύνολο της ηγεσίας του ΥΠAΑΤ, ότι ο αγροτικός τομέας πρέπει και μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της προσπάθειας που γίνεται για την έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη της οικονομίας. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να παρατηρούνται φαινόμενα σαν αυτά, που θέτουν εμπόδια στις προσπάθειες μας και αποδυναμώνουν τους Έλληνες παραγωγούς».  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...