Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Απάντηση της ΝΟΔΕ Ημαθίας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κατά του βουλευτή Πέλλας κ. Καρασμάνη


Από την Νομαρχιακή Επιτροπή της ΝΔ Νομού Ημαθίας, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

          «Εντελώς άσχετοι με την πραγματικότητα, παντελώς απληροφόρητοι, προφανώς κατευθυνόμενοι, αλλά και ταυτόχρονα με κοντή και επιλεκτική μνήμη, πρέπει να είναι οι συντάκτες του δελτίου της Ν.Ε. Σύριζα του Νομού μας, με το οποίο περίπου… κατηγορούν τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη για τα χρήματα που πέτυχε να δοθούν στους ροδακινοπαραγωγούς, για τις ζημιές από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία!
Και ας το κάνουμε πιο «λιανά»:
Κατ’ αρχήν δεν υπήρξε κανένα ¨ξέσπασμα Καρασμάνη στη Βουλή κατά του νυν Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης¨. Υπήρξε απλώς μια οφειλόμενη ντοκουμενταρισμένη, γραπτή αποστομωτική απάντηση στο παραλήρημα του κυρίου Αποστόλου από το Βήμα της Βουλής, με το οποίο για πολλοστή φορά χαρακτήρισε αυτές τις αποζημιώσεις… παράνομες!!
Δηλαδή, αντί να καταγγείλουν τον κύριο Αποστόλου για όσα ανήκουστα (και στρεφόμενα κατά των συμφερόντων των παραγωγών αλλά και της ίδιας της χώρας μας) εκστόμισε στη Βουλή, επιτίθενται στον Γιώργο Καρασμάνη. Γιατί; Διότι του απάντησε με επίσημα έγγραφα και ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μάχη που έδωσε ο ίδιος ως Υπουργός επί 6 μήνες και πήρε στις 13/1/2015 την έγκριση της Κομισιόν για να δοθούν οι αποζημιώσεις!  
Αντί να καταγγείλουν τον κύριο Αποστόλου που τόλμησε να πει ότι οι πληρωμές των 33 εκατομμυρίων που δόθηκαν επί υπουργίας Καρασμάνη , είναι «ένα μεγάλο σκάνδαλο που ενέχει παράτυπες και παράνομες διαδικασίες»…
Αντί να ρωτήσουν τον κύριο Αποστόλου γιατί σώνει καλά θέλει να βγάλει ¨παράνομες¨ τις αποζημιώσεις και γιατί επιχειρεί να εκθέσει σε κοινοτικό επίπεδο τη χώρα μας…
Αντί να καταγγείλουν ευθέως τον σημερινό Υπουργό για ανεπάρκεια και ανευθυνότητα, που ξέχασε στα συρτάρια του τον τεκμηριωμένο και κοστολογημένο φάκελο και δεν διεκδίκησε ως όφειλε τα 60 εκατομμύρια με τα οποία οι ροδακινοπαραγωγοί θα έπαιρναν και τη δεύτερη δόση…
Αντί να απαιτήσουν από τον κύριο Αποστόλου να τους πει γιατί δεν διαχειρίστηκε σωστά τον φάκελο ροδακίνων για την συνδεδεμένη ενίσχυση, με αποτέλεσμα να χαθούν 3 εκατομμύρια ευρώ το 2015 και να γυρίσουν στις Βρυξέλλες και άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2016 …
Αντί αυτών, επιχειρούν να προσάψουν… μομφή για τον τρόπο κατανομής των αποζημιώσεων στον Γιώργο Καρασμάνη, που επί υπουργίας του διεκδίκησε ανυποχώρητα και πέτυχε την κοινοτική έγκριση να δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις. Και για να ¨πείσουν¨, επικαλούνται:
-         Ένα δημοσίευμα της 22/1/15 και δηλώσεις του τότε (επί υπουργίας Καρασμάνη) αναπληρωτή Υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου. Ο οποίος, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους Ομάδων Παραγωγών της Κοζάνης και – προφανώς – επειδή δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες της εξάμηνης προσπάθειας του Καρασμάνη δήλωσε για αποζημιώσεις με δήθεν ευνοϊκές διαδικασίες για την Πέλλα.
Στην Ν.Ε Σύριζα του Νομού μας  έχουν επιλεκτική μνήμη. Γι’ αυτό να τους την φρεσκάρουμε.
Οκτώ μέρες νωρίτερα, στις 14/1/2015, 24 ώρες μετά την έγκριση για αποζημιώσεις, σε Δελτίο Τύπου ο κ. Κουκουλόπουλος μιλάει για ¨σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν και για φάκελο ενταγμένο στους κανόνες της ευρωπαϊκής πολιτικής¨. Προσθέτοντας ότι η κατανομή των χρημάτων θα γίνει μετά από συζήτηση με τις Ο.Π.
Από τον πρώην Αναπληρωτή είχε διαφύγει ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει, δεδομένου ότι στον φάκελο που είχε κατατεθεί από τον Καρασμάνη τον Οκτώβρη του 2014, οι πληρωμές είχαν κατηγοριοποιηθεί με βάση τις τιμές πώλησης ανά Νομό και σύμφωνα με τα εκδοθέντα τιμολόγια που είχαν προσκομιστεί πάντα σε συνεργασία με τις Ο.Π. Και βέβαια, δεν ήταν δυνατόν ούτε να αγνοηθούν οι παραγωγοί της Κοζάνης για 20 και 30 ευρώ το στρέμμα, αλλά ούτε και η κατανομή των αποζημιώσεων να γίνει σύμφωνα με τις διαθέσεις των εκπροσώπων των Ο.Π. του συγκεκριμένου Νομού. Αυτά ούτε στα σοβιετικά κολχόζ δεν γινόντουσαν. Διότι τότε δεν θα ήμασταν σοβαροί στην Ευρώπη και στη διεκδίκηση των 60 εκατομμυρίων.
Όσο για τους φίλους της Ν.Ε. Σύριζα, καλό είναι να βγουν και να πουν ανοιχτά στους ροδακινοπαραγωγούς του Νομού μας, αν συντάσσονται με τον σημερινό Υπουργό και την περίεργη – τουλάχιστον – εμμονή του να χαρακτηρίζει τις αποζημιώσεις που εισέπραξαν ¨παράνομες¨ και τη χώρα μας ως ¨παραβάτη¨ των κοινοτικών Κανονισμών.  
…Και επειδή φαίνεται ότι δεν διάβασαν προσεκτικά την ντοκουμενταρισμένη απάντηση του Καρασμάνη στα παραληρήματα του κυρίου Αποστόλου, τους την παραθέτουμε. Ας την διαβάσουν τώρα για να μην συνεχίσουν να παραπλανούν».


                                        ΓΙΑ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε    Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ
                                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
                                            ΠΑΛΠΑΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εκδηλώσεις την 28η Οκτωβρίου 2016 από τον Μ.Χ.Σ. «Οι Πρόμαχοι»



Εκδηλώσεις την 28η Οκτωβρίου 2016.


Ο Μ.Χ.Σ. «Οι Πρόμαχοι» θα πραγματοποιήσει χορευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου του χωριού, τον Άγιο Δημήτριο και της Επετείου του «ΟΧΙ».
 Προσκαλεί όλο τον κόσμο, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 μετά την λήξη της παρέλασης στην κεντρική πλατεία του χωριού. 

Θα εμφανιστούν τμήματα του συλλόγου μας


Μουσική : Σταύρος Τζιβάνης

Ο στολισμός του Αγίου Δημητρίου των Προμάχων



Η 26η Οκτωβρίου, είναι η ημέρα που γιορτάζουν οι Πρόμαχοι τον προστάτη τους Άγιο Δημήτριο, καθώς και η επόμενη 27η, που παραδοσιακά είναι το πανηγύρι του χωριού και οι πιστοί, στόλισαν τον περικαλλή Ιερό Ναό της ενορίας, δίνοντας εορταστική ατμόσφαιρα σε όλο τον χώρο.
Δείτε κάποιες σκηνές μόνο από την όλη εξαίρετη προετοιμασία.

Εδώ μπορείτε να δείτε ετοιμασίες του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου.

















" Ο πίνακας των ματιών σου" - Βάσω Ρουμελή


      Ο πίνακας των ματιών σου

Έχοντας στο νου την απλότητα της καλοσύνης,
ζωγράφισα ένα πίνακα μόνο με τα μάτια σου,
αυτά τα μάτια που έσχισαν το σύμπαν και 
χώρεσαν μέσα στην απεραντοσύνη του Θεού.

Λιβάδια ανοίγονται στο δυνατό βλέμμα σου,
ουρανοί σχίζονται στην αθωότητα που προδίδουν.
Μία πορεία, μία διαδρομή ξετυλίγεται μπροστά μου,  
γεμάτη λουλούδια, πεταλούδες και ορμητικά νερά. 

Αν ο παράδεισος έχει αποτυπωθεί στην φαντασία μας,
κάπως έτσι θα  μπορούσε να αποδοθεί, χωρίς αποκλίσεις.
Κοιτώ και χάνομαι στο ιριδίζον χρώμα της αθωότητας,
που αποτύπωσα αρχάρια στον καμβά που ζωντάνεψε.

Βάσω Ρουμελή
Από την ποιητική συλλογή της
«ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ»
Εκδόσεις Ινφογνώμων, 2016

Αφιερωμένο στον αθάνατο αδερφό μου

Το νεοεκλεγέν Δ.Σ.του Μορφωτικού Συλλόγου Νεοχωρίου Αλμωπίας


Ο Μορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι έπειτα από τις νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες προέβηκε στις 23 και 24/10/2016 στην αλλαγή της σύστασης του Διοικητικού του Συμβουλίου.

 Το νεοεκλεγέν Δ.Σ. έχει ως εξής: 

-Πρόεδρος : Μαντζερίδης Σάββας
-Αντιπρόεδρος : Ιγνατίδης Παναγιώτης
-Γραμματέας : Χρυσοχόου Αικατερίνη
-Ταμίας : Τουμανίδης Στέφανος
-Υπεύθυνος Χορευτικού Τμήματος: Χρυσίδης Αναστάσιος
-Υπεύθυνη Κτηρίου Μ.Σ. Νεοχωρίου: Χαμπίδου Κωνσταντίνα
-Υπεύθυνη Δημοσιών σχέσεων: Νικολαΐδου Σοφία

Αναπληρωματικά μέλη
-Μαντζερίδης Ιωάννης
-Μαντζερίδης Παναγιώτης
-Χατζηλιάδης Άνθιμος

Με εκτίμηση ο Πρόεδρος του Δ.Σ 
Μαντζερίδης Σάββας

Εναέρια ρίψη δολωμάτων με εμβόλιο για την ανοσοποίηση αλεπούδων στην Π.Ε. Πέλλας


        Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας –– γίνεται γνωστό στους κατοίκους της Π.Ε. Πέλλας ότι ,στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος Εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας, θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες ημέρες (από 28-10-2016 έως και 10-11-2016 περίπου και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες), εναέρια ρίψη δολωμάτων με εμβόλιο για την ανοσοποίηση αλεπούδων από το ΥΠ.Α.Α.Τ.  σε συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές αρχές .
    Η ρίψη των δολωμάτων (εμβολίων) θα γίνει σε περιοχές του φυσιολογικού βιότοπου των αλεπούδων (ορεινοί όγκοι αλλά και πεδινές περιοχές της Π.Ε. Πέλλας). Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες
Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
-Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια.
-Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα.
-Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
-Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Πληροφορίες για τη νόσο (τηλεοπτικό spot – video, ενημερωτικό φυλλάδιο, νομοθεσία, κ.τ.λ.) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr: Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα), η οποία είναι διαθέσιμη και μέσα από την ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr: Ενδιαφέρουν τον πολίτη → Ενημέρωση για τη Λύσσα). Το προαναφερόμενο video είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ.



ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Αριδαία, 24/10/2016

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμοί κοινόχρηστων χώρων στην πόλη της Αριδαίας, με την διάνοιξη δρόμων και τον καθαρισμό των αυλάκων.
Τα μηχανήματα του Δήμου Αλμωπίας σε συνεργασία με τον Πρόεδρο κ. Γρηγόρη Ταρασίδη εργάζονται στην περιοχή «Ξερικά», όπου η πυκνή βλάστηση είχε καλύψει τόσο την κοίτη του αύλακα όσο και τον δρόμο ο οποίος αποτελεί δίοδο για αρκετούς κατοίκους της περιοχής.
Παράλληλα, έχουν ήδη, καθαριστεί κεντρικά σημεία της πόλης και τα αποτελέσματα είναι εμφανή σε γειτονιές, ενώ η προσπάθεια δεν σταματά εδώ αλλά θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.
Παρόντες στις εργασίες ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με τον Πρόεδρο της Αριδαίας κ. Γρηγόρη Ταρασίδη οι οποίοι έσπευσαν στα σημεία που πραγματοποιούνται παρεμβάσεις. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά και πως με αυτή την προσπάθεια θα θωρακίζεται και αντιπλημμυρικά η πόλη μας καθώς καθαρίζονται κεντρικά αυλάκια.




Αγίου Δημητρίου στους Προμάχους του 2016


Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις,
 σὲ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη,
 Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον.
 Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν,
 ἐν τῷ σταδίῳ θαρρύvας τὸν Νέστορα,
 οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε,
 Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε,
 δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.


Η ομάδα εθελοντών των Προμάχων ευχαριστεί όλους τους συνοδοιπόρους της, συγχωριανούς και μή, στο ρομαντικό ταξίδι της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας, με μοναδικό προορισμό, την "κοινή Ουτοπία".

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους επαγγελματίες του χωριού καθώς και στη δημοτική αρχή για την αμέριστη συμπαράσταση.






































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...