Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ "ΜΠΟΥΡΙΚΑ" (1688μ.) Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.


Στην κορυφή Μπουρίκα του Όρους Βόρας πάνω από το φαράγγι των Λουτρών βρέθηκαν τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας την Κυριακή 30 Μαρτίου. (φωτό)

Για το Σαββατοκύριακο 5-6 Απριλίου ο Ορειβατικός ταξιδεύει προς την Καβάλα για να πραγματοποιήσει ανάβαση και διανυκτέρευση στο Παγγαίο Όρος.
Η διαδρομή θα ακολουθήσει το πανέμορφο μονοπάτι της Εικοσιφοίνισσας που ξεκινάει από την ομώνυμη μονή. Η διανυκτέρευση θα γίνει στο Καταφύγιο Χατζηγεωργίου του ΣΧΟ Καβάλας και θα πραγματοποιηθεί ανάβαση στις ψηλότερες κορυφές του Παγγαίου, Τρίκορφο (1940μ) και Μάτι (1956μ). 

Για πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή, τον εξοπλισμό, τη διαμονή και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο email του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας (eosaridaias@hotmail.com), στην ομάδα στο facebook "Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας-Hellenic mountaineering club of Aridaia", καθώς και στα εξής τηλέφωνα:

Ισίδωρος Ιωαννίδης: 6976979137
Αλέξανδρος Μυλωνάς: 6945425524
Πέτρος Μπίνος: 6944390522

Δείτε εξαιρετικές φωτογραφίες που τράβηξε ο ταλαντούχος φωτογράφος του συλλόγου...












Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΙΙας Μ/Κ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ.


    Στην τελετή παράδοσης– παραλαβής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού στην Έδεσσα παραβρέθηκε την Παρασκευή  28 Μαρτίου  ο Δήμαρχος Αλμωπίας  Πασόης Δημήτρης.
   Ο μέχρι πρότινος Διοικητής Πεζικού Αντιστράτηγος Πέτρος Γεωργίου(ο οποίος θα ασκεί τα καθήκοντά του πλέον ως Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού), παρέδωσε την διοίκηση της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας στον νέο Διοικητή Υποστράτηγο Δημήτριο Αλεβίζο.
   Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης Θεόδωρος, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου,  πρώην Διοικητές της Μεραρχίας και πλήθος τοπικών φορέων - αρχών του Νομού Πέλλας.





Από το Δήμο Αλμωπίας

ΕΔΕΣΣΑ. -Η ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ !!!



ΤΡΕΛΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ !!!!
Η πόλη μας, η Έδεσσα για ακόμη  μια φορά μοιράζει τρελά λεφτά ... αυτή την φορά στο ΤΖΟΚΕΡ που το έδωσε το πρακτορείο του   Γ. Καραισαριδη ....
Μπράβο Γιώργο ΠΑΝΤΑ τέτοια !!!!!




ΠΗΓΗ...http://www.praktorasopap-georgiou.com/

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΑΜΨΕ.


Αγαπητέ πιτσιρίκο καλημέρα. Σου στέλνω το πόρισμα για το θάνατο του βαρυποινίτη και παρακαλώ προς δημοσίευση για αποκατάσταση της αλήθειας:

Η Ψευδής Διοικητική Εξέταση που πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα έφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο και το ρεύμα στο σώμα.

Το πόρισμα της καταπέλτης:

Ο βαρυποινίτης πέθανε από τις τύψεις του.

Μετά από άδεια που ζητήσαμε από τη Τρόικα και εντολή αυτού που παριστάνει τον Πρωθυπουργό, εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση αυτών που παριστάνουν τους υπουργούς Αδικίας, Πτώχευσης και Προστασίας του Ταγματασφαλίτη για χορήγηση έκτακτου επιδόματος ύψους 50 ευρώ προς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που με αυτοθυσία προστάτεψαν τα υπηρεσιακά τους γκλoπ από το στήθος του βαρυποινίτη που έπεφτε με μανία πάνω τους.

Τα γκλoπ γλίτωσαν από κατάγματα και άλλες φθορές και δεν θα χρειαστούν αντικατάσταση συμβάλλοντας με αυτό το τρόπο στη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το επίδομα των 50 ευρώ θα είναι αφορολόγητο. Θα γίνει όμως κράτηση της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος που κατανάλωσαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατά τη διάρκεια του ηλεκτροσόκ που εφάρμοσαν ως ενδεδειγμένο μέσο σωφρονισμού του βαρυποινίτη.

Επιπλέον θα μεταβούν στο Texas για μετεκπαίδευση στη χρήση ηλεκτρικής καρέκλας και θανατηφόρας ένεσης.

ΥΓ1 Κανείς δεν αναφέρεται στις ευθύνες της Πολιτείας και του Υπουργού Δικαιοσύνης για την απερίγραπτη κατάσταση των φυλακών όλης της χώρας

ΥΓ2 Κάθαρμα και κτήνος ο βαρυποινίτης, αλλά αυτοί που τον έφαγαν είναι πολύ χειρότεροι γιατί υποτίθεται ότι υπηρετούν το Νόμο.

ΥΓ 3 Είναι μία φορά ηλίθιοι γιατί τον έφαγαν μέσα στη φυλακή. Είναι δύο φορές ηλίθιοι γιατί δεν το έκαναν τουλάχιστον να «φαίνεται» ότι πήγε να αποδράσει, ώστε να το χάψουν ορισμένα χάπατα. Και προπάντων, είναι σιχαμένοι γιατί τον πήγαν σε άλλη φυλακή που υπολειτουργεί, ώστε να χρεωθεί ο θάνατος του στα χέρια συναδέλφων τους. Η συναδελφική αλληλεγγύη στο μεγαλείο της

(Αγαπητέ φίλε, μπορεί να βρεθεί ο έντιμος εισαγγελέας που θα σεβαστεί τον όρκο του. Μπορεί και όχι. Δικαιοσύνη-ρουλέτα. Να είστε καλά.)
Πιτσιρίκος



ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΓΥΡΙΖΩ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον

Τι κάνεις όταν ξαφνικά νιώθεις ότι είσαι μεν ο «αρχηγός» αλλά παρόλα αυτά αισθάνεσαι μόνος μέσα στο σπίτι που έχτισες με κόπο χρόνων επί χρόνων; 


Τι κάνεις όταν συνειδητοποιείς ότι ενώ παραμένεις το «κεφάλι» με το μυαλό, τα μάτια και το στόμα, ο «λαιμός» σε στρέφει προς πλευρές που δεν θες και δεν θα έστρεφες από μόνος σου το βλέμμα; 

Τι κάνεις όταν βλέπεις να αρμενίζουμε στραβά και προσπαθούν να σε κάνουν να πιστέψεις ότι ο γιαλός είναι στραβός;

Τι κάνεις όταν ξαφνικά καταλαβαίνεις ότι το «ρέμα» σε μετατόπισε από την πορεία που είχες χαράξει, την πορεία που ήθελες να έχεις;

Τι κάνεις όταν, ενώ θες να επηρεάσεις τους πολλούς, βλέπεις να μικραίνει η απήχησή σου και στους λίγους;

Τι κάνεις όταν καταλαβαίνεις ότι ενώ ξέρεις τι πρέπει να γίνει, δεν έχεις δίπλα σου κάποιον να σε βοηθήσει, κάποιον να σε στηρίξει;

Τι κάνεις όταν κοιτώντας δίπλα σου βλέπεις πολλούς αλλά ταυτόχρονα κανέναν;

Τι κάνεις όταν νιώθεις ότι είναι πλέον αργά;

Τι κάνεις όταν νιώθεις μόνος;

«Δεν βαριέσαι», θα σκεφτείς;
«Δεν γαμιέται», θα πεις;
«Δεν πειράζει», θα ψελλίσεις;

Δεν το νομίζω ότι θα λειτουργήσεις έτσι.
Δεν το πιστεύω ότι είσαι από αυτούς που τους ξεγελούν οι Σειρήνες.

«Είχα καλές προθέσεις», θα πεις, «αλλά τι να γίνει τώρα;».
Και θα σου είναι αυτό αρκετό;
«Έκανα ό,τι μπορούσα», θα δικαιολογηθείς «αλλά, τι να γίνει; έτσι είναι η ζωή…»
Δεν το πιστεύω αυτό για σένα. Πραγματικά δεν πιστεύω ότι είσαι απ’ αυτούς.
Αν πραγματικά το πίστευα αυτό για σένα, δεν θα σου έγραφα τώρα αυτές τις γραμμές.

Πιστεύω σε σένα.

  • Πιστεύω στη δύναμή σου να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, να τα διορθώνεις και να τα ξεπερνάς.
  • Πιστεύω στη δύναμή σου να δημιουργείς Ελπίδα για ένα καλύτερο Αύριο.
  • Πιστεύω στη δύναμή σου να ενώνεις το Παρελθόν μας για ένα διαφορετικό-καλύτερο Αύριο.
  • Πιστεύω στη δύναμή σου να μην θεωρείς ότι είναι πλέον αργά.
  • Πιστεύω στη δύναμή σου να βρίσκεις δύναμη ακόμη και τη στιγμή που όλοι θεωρούν ότι όλα έχουν κριθεί, όλα έχουν τελειώσει.
  • Πιστεύω στη δύναμή σου να μη λυγίζεις υπό το βάρος της Εθνικής ευθύνης.
  • Πιστεύω στη δύναμή σου να προκαλείς την Ιστορία και να γελάς στα μούτρα του Αύριο χλευάζοντας το εχθρικό που έρχεται απειλητικά κατά πάνω μας.
  • Πιστεύω στη δύναμή σου να γυρίζεις την πλάτη σου στο μέλλον, στο μέλλον που φτιάχνεται όπως θέλουνε.
  • Πιστεύω στη δύναμή σου να ενώνεις το παρόν μας για ένα μέλλον όπως το θέλουμε.

Είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να σε πείσουν ότι αποτελείς κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας για το μέλλον. Μπορεί να είναι και έτσι. Δεν είναι όμως μόνο έτσι. Εμείς τώρα σε χρειαζόμαστε, τώρα θέλουμε να φανερώσεις την αξία σου. ΤΩΡΑ, όχι Αύριο. Αύριο είναι αργά.

Σήμερα, θέλω να σε ακούσω να λες:
«Μένω μονάχος στο παρόν μου
να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται
κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου
συνένοχο στο φόνο δε θα μ’ έχετε»

Πιστεύω σε σένα.


Κωνσταντίνος Νάκκας



ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΗΣ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"



Ο Κωνσταντίνος Καρασαρλίδης υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη»
Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη 

Ακόμη ένα έμπειρο στέλεχος από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Κωνσταντίνος Καρασαρλίδης, συμμετέχει ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην ανεξάρτητη αυτοδιοικητική πρόταση για την Κεντρική Μακεδονία «Αλληλεγγύη», με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Απόστολο Τζιτζικώστα και υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη. 
Για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό της Περιφέρειας, τα έργα που κατασκευάζονται και αυτά που προγραμματίζονται ενημέρωσε τον κ. Καρασαρλίδη ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του. Κοινή άποψη των δύο ανδρών είναι ότι «αντίπαλος στη διαδικασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι τα προβλήματα του τόπου. Αυτό που τους ενώνει είναι το κοινό όραμα για την Ανάπτυξη στην Πέλλα και η διάθεση για δουλειά».  
Ο κ. Καρασαρλίδης έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Σκύδρας ενώ ασχολείται ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2000 που εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος. Είναι εκπαιδευτικός και διδάσκει στο δημοτικό σχολείο Σεβαστιανών.


 Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι έχουνε ανακοινωθεί ήδη τα ονόματα των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων 

Βέττας Ιωάννης
Ζωγράφου - Τσαντάκη Μαρία
Καραμάνης Μιχάλης
Καράμπελα Μαρια

Ενώ τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν άλλα δύο ονόματα. 

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΡΚΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ; ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙ.

Magnify Image

Κι όμως, συμβαίνουν και αισιόδοξα πράγματα σε αυτό τον τόπο. Που αποδεικνύουν ότι η μιζέρια δεν είναι μονόδρομος, ότι η σελίδα μπορεί και πρέπει να γυρίσει, ότι μια άλλη Ελλάδα είναι πράγματι εφικτή – αρκεί να το πιστέψουμε, να το οργανώσουμε, να το παλέψουμε.

   Από τις αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες παραγωγών, τους συλλογικούς αγρούς, τις αγορές χωρίς μεσάζοντες ως τις κοινωνικές κουζίνες, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα «νέου τύπου» συνεταιριστικά εγχειρήματα, εκατοντάδες δίκτυα αλληλεγγύης αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα αναζητώντας, συζητώντας και υλοποιώντας εναλλακτικά παραγωγικά, διατροφικά και οργανωτικά μοντέλα. Ένα κίνημα «ήρεμης δύναμης», δραστήριο, πολυσυλλεκτικό, που φιλοδοξεί να γίνει ανάχωμα διαρκείας στην κρίση, ανατρέποντας κατεστημένες αντιλήψεις, πρακτικές και πολιτικές «από το χωράφι ως το πιάτο» κι ακόμα παραπέρα!

 «Δημιουργούμε ένα πανελλαδικό δίκτυο ενάντια στην πείνα, την ακρίβεια και την καταστροφή της ντόπιας παραγωγής, στοχεύοντας στην κάλυψη των βασικών διατροφικών αναγκών με ποιοτικά προϊόντα για όλους, για μια ζωή με αξιοπρέπεια», διαβάζω στο «μανιφέστο» της Πρώτης Συνάντησης Τροφής που διοργανώνουν πάνω από εκατό τέτοιες συλλογικότητες το Σαββατοκύριακο στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. 
Η προώθηση ενός δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, η στήριξη της τοπικής παραγωγής, η ποιοτική της αναβάθμιση, η δικαιότερη διανομή των αγαθών, οι δικαιότερες αμοιβές για Έλληνες και ξένους εργάτες γης, η αυτοοργάνωση, οι συμμετοχικές διαδικασίες, η απεξάρτηση από κερδοσκοπικά κυκλώματα, η καλλιέργεια της κοινωνικής αλληλεγγύης, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η επιδίωξη της διατροφικής αυτάρκειας είναι οι κοινές τους συνισταμένες. Γιατί ναι, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι παραγωγικά και διατροφικά αυτάρκης αν προσανατόλιζε την παραγωγή της στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες», υποστηρίζουν. Όσο «ουτοπικά» κι αν ακούγονται σε κάποιους όλα αυτά, άλλο τόσο ρεαλιστικά τα θεωρούν όσοι συμπράττουν ήδη ενεργά σε αυτά τα εγχειρήματα, δουλεύοντας υπομονετικά και συνήθως αθόρυβα πλην επίμονα και ουσιαστικά. Ήδη μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους ανά την Ελλάδα, χώρια οι αλληλέγγυοι και οι συναλλασσόμενοι.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Ομάδα Προετοιμασίας του διημέρου, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν πανελλαδικά 45 δομές χωρίς μεσάζοντες (οι 37 στην Αττική) τις οποίες στηρίζουν 963 εθελοντές. Λειτουργούν επίσης 20 συλλογικές κουζίνες που μοιράζουν κάθε μήνα 9.000 μερίδες (αύξηση 290% σε μία διετία), ενώ 2169 νοικοκυριά ενισχύονται από τα τρόφιμα που προσφέρουν δωρεάν οι παραγωγοί κι άλλοι 13.000 άνθρωποι υποστηρίζονται κάθε μήνα με τα «πακέτα αλληλεγγύης. Οι αριθμοί αυτοί είναι μάλιστα αρκετά μεγαλύτεροι αν συνυπολογιστούν εγχειρήματα που προτιμούν να λειτουργούν ακόμα πιο αυτόνομα.

   Με ένα το 35% των Ελλήνων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, την ανεργία στα ύψη και σχεδόν δύο στους δέκα να δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμα και τα αναγκαία (στοιχεία ΟΟΣΑ), πρωτοβουλίες και συλλογικότητες όπως αυτές που συμμετέχουν στην Πρώτη Συνάντηση Τροφής δεν είναι απλά ένα κοινωνικό πείραμα, είναι αδήριτη αναγκαιότητα.

 Ένα πείραμα που «ενοχλεί»: Τρεις στις δέκα αγορές χωρίς μεσάζοντες έχει δεχτεί κάποιου είδους ενόχληση από τις αρχές, συχνά με τα πιο απίθανα προσχήματα. Γιατί υπάρχουν εμπορικά συμφέροντα που πλήττονται αλλά και δήμοι που βλέπουν ανταγωνιστικά τη δράση τέτοιων ομάδων στα «χωράφια» τους, καθότι «δεν τους εξασφαλίζουν ψήφους ούτε οικονομικά οφέλη από εταιρίες-διαμεσολαβητές σαν αυτές που αναλαμβάνουν να τρέξουν τις δικές τους κοινωνικές δράσεις», όπως μας λένε. Διαχωρίζουν οπότε τη θέση τους από ανάλογες δράσεις επίσημων φορέων, δήμων, εκκλησίας, φιλανθρωπικών οργανώσεων και ΜΚΟ, είναι όμως ανοικτοί σε συνεργασίες με όποια πρωτοβουλία ή συλλογικότητα μοιράζεται τις ίδιες ευαισθησίες.

   Το πρόγραμμα του 2ημέρου της Γεωπονικής περιλαμβάνει ομιλίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, φαγητό από κοινωνικές κουζίνες, «τρύγημα» της μέχρι τα τώρα σοδειάς εμπειριών και «σπορά» νέων ιδεών και δράσεων για ένα ακόμα πιο γόνιμο μέλλον. Γιατί είπαμε, η αλληλεγγύη μπορεί να κάνει πέρα την πείνα και την ανέχεια αλλά δεν σερβίρεται στο πιάτο, ούτε πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ – τη χτίζεις καθημερινά πετραδάκι-πετραδάκι στο σπίτι, τη γειτονιά, την πόλη, το χωριό, την πλατεία, το χωράφι, στους εργασιακούς χώρους αλλά και στους τόπους παραγωγής. Πίσω και τους φάγαμε!

   __________ Info: 29 & 30/3 Πρώτη Συνάντηση Τροφής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αμφιθέατρο Σίδερη, Ιερά Οδός 75. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ: "ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ".

Ανησυχητική έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Ανησυχητικά τα νέα για το κλίμα. Νέα έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον πλανήτη, στο άμεσο μέλλον.

Οι συνέπειες από το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ήδη ορατές, τονίζει η Διακυβερνητική Eπιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και το 2007 μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ. Η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη επιφέρει λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο Πόλο, αλλοιώνει τη σύσταση των ωκεανών και οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καύσωνες, τα οποία και θα ενταθούν.

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, σύμφωνα τους επιστήμονες, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για στέγη μας, την υγεία μας, την τροφή μας και την την ασφάλειά μας με τις μορφή που τις γνωρίζαμε ως σήμερα. «Οι συνέπειές της δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο κανέναν άνθρωπο στη γη» προειδοποιεί ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, ο επικεφαλής του IPCC.

Η συγκεκριμένη έκθεση, 2.600 σελίδων, για την οποία εργάστηκαν περισσότεροι από 300 επιστήμονες επί τρία έτη, αποτελεί την πληρέστερη ως τώρα δουλειά του IPCC και ενδεχομένως, την πιο ανησυχητική. Εστιάζει στον κίνδυνο των ανθρωπιστικών κρίσεων που μπορούν να προκαλέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και συνδέει άμεσα την αλλαγή του κλίματος με την ποιότητα ζωής στον πλανήτη. Οι φονικοί καύσωνες στην Ευρώπη, οι εκτεταμένες πυρκαγιές στην Αυστραλία ή οι πολύνεκρες πλημμύρες στο Πακιστάν, αποτελούν την πρόγευση αυτού που μέλλει να ακολουθήσει.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στο κεφάλαιο της διατροφικής επάρκειας. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και της συγκομιδής. Η έκθεση συνδέει την κλιματική αλλαγή με την αύξηση της τιμής στα τρόφιμα και τις πολιτικές αναταραχές σε διάφορα σημεία του κόσμου, όπως, για παράδειγμα, τις εξεγέρσεις που σημειώθηκαν το 2008 σε Αφρική και Ασία με επίκεντρο την τροφή.

Στην έκθεση, ωστόσο, δεν είναι όλα μαύρα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα, μέσα σε κάποια πλαίσια πάντα ,να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Η κατασκευή φραγμάτων για την αποτροπή των πλημμυρών ή η εφαρμογή καλύτερων μεθόδων άρδευσης στη γεωργία θα ήταν μερικά από αυτά. Τονίζουν ωστόσο ότι για να αναχαιτίσουμε σε σημαντικό βαθμό το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

«Παλιότερα, οι άνθρωποι μπορούσαν να ισχυρίζονται ότι κατέστρεφαν τον πλανήτη λόγω άγνοιας» σχολιάζει στο ΒΒC ο Μισέλ Ζαρό, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (World Meteorological Organization). «Σήμερα πια, η άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία».




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΡΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;

Πώς είναι να γερνά κανείς; -Δημοσιογράφος έγινε παππούς μέσα σε μία στιγμή για ν

Κίνηση με κόπο και δυσκολία στην ακοή και την όραση. Ολοι έχουν ακούσει παράπονα και περιγραφές, αλλά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς νιώθουν οι ηλικιωμένοι πριν να είναι ήδη αργά, όταν δηλαδή θα έχουν γεράσει οι ίδιοι. Ενα κοστούμι, όμως, μπορεί να δώσει μία ιδέα.
Δημοσιογράφος της Guardian αποφάσισε να γίνει... παππούς μέσα σε μία στιγμή, προκειμένου να απαντήσει πώς νιώθουν όσοι έχουν φορτωθεί πολλές δεκαετίες στην πλάτη τους. Για να το βιώσει αυτό, ο Τζος Χάλιντεϊ βγήκε στο δρόμο φορώντας μία στολή προσομοίωσης γηρατειών.

Πρόκειται για κάτι που χρησιμοποιείται σε ιατρικά σεμινάρια στη Βρετανία, προκειμένου να μπορούν να καταλάβουν οι μετέχοντες πώς ακριβώς νιώθουν οι ασθενείς τους. Ο Χάλιντεϊ, λοιπόν, έβαλε ειδικά αξεσουάρ, που περιορίζουν την κίνηση από τον αυχένα μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού, φόρεσε ειδικά γυαλιά που περιορίζουν την όραση, αλλά και ακουστικά που αλλοίωναν την ακοή του. Απέκτησε ξαφνικά δηλαδή όλα τα συμπτώματα της τρίτης ηλικίας.
Χρειάστηκε την υποστήριξη ενός μπαστουνιού για να κάνει τη μικρή βόλτα του, ενώ όταν την ολοκλήρωσε σχεδόν πανηγύρισε γιατί τα κατάφερε. Μόλις είχε μάθει πόσο δύσκολη είναι η ζωή για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο.

ΔΩΡΕΑΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ AEGEAN AIRLINES.

Την Τρίτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δωρεάν εισιτήρια της Αegean -Θα δοθούν σε 250 φοιτητές

Ξεκινά από την Τρίτη 1η Απριλίου, η κατάθεση των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Κοντά στους νέους» της Aegean Airlines, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Το πρόγραμμα ξεκινά από τη φετινή πανεπιστημιακή χρονιά 2013- 2014, με στόχο να προσφέρει σε 250 πρωτοετείς που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, οκτώ δωρεάν εισιτήρια κάθε χρόνο και για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15 Απριλίου, ενώ οι δικαιούχοι θα ανακοινωθούν στις 2 Μαΐου.

Οι φετινοί πρωτοετείς δεν έχουν παρά να επισκεφθούν, από την 1η Απριλίου 2014, το ειδικό microsite www.kontastousneous.gr, όπου θα βρουν όλες τις λεπτομέρειες για τη συμμετοχή τους και θα μπορέσουν να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά έως τις 15 Απριλίου 2014. Η ανακοίνωση των δικαιούχων θα γίνει στις 2 Μαΐου 2014.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και για τους πρωτοετείς της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς 2014- 2015 και στο σύνολό του θα προσφέρει περισσότερα από 18.000 εισιτήρια σε 500 φοιτητές από όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι αφορά για κάθε ένα από αυτά τα δυο έτη, σε 100 νεοεισαχθέντες φοιτητές από περιοχές που εντάσσονται στις άγονες γραμμές (Αστυπάλαια, Ζάκυνθος, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κύθηρα, Λέρος, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Σκιάθος, Σκύρος, Σύρος) και σε 150 νεοεισαχθέντες από την υπόλοιπη Ελλάδα.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΠΟ ΤΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 2012. - ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΩΝ.

Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών και των ανθρωποκτονιών -Από τι πέθαναν οι Ελληνες το 2012 [πίνακες]



Αύξηση 5% παρουσίασαν οι θάνατοι στην Ελλάδα το 2012, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, και ανήλθαν σε 116.670, (60.137 άντρες και 56.533 γυναίκες) έναντι 111.099 θανάτων (57.999 άντρες και 53.100 γυναίκες) το 2011.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για τις αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, κυριότερες αιτίες το 2012, ήταν τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος, με 49.728 θανάτους. Ακολουθούν οι θάνατοι από νεοπλάσματα που ανήλθαν σε 28.201, ενώ σε 11.384 ανήλθαν οι θάνατοι που οφείλονται σε νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.

Ετσι, τη χρονιά του δεύτερου Μνημονίου του PSI και των διπλών εκλογών, σε σύγκριση με το 2000, όταν το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό, αυξήθηκαν:

10,9% οι θάνατοι (116.668 έναντι 105.170)
334% οι θάνατοι από ασθένειες του αιμοποιητικού όπως λευχαιμία, λέμφωμα κτλ (421 έναντι 97)
122% οι απώλειες από λοιμώδη νοσήματα (1.074 έναντι 483)
57,1% οι θάνατοι από ψυχικά νοσήματα (132 έναντι 84)
18,6% οι περιπτώσεις όπου ο καρκίνος αποδείχθηκε φονικός (28.201 έναντι 23.775)
1,1% αυξήθηκαν τα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια (32.735 έναντι 32.381),
38,4% οι ανθρωποκτονίες (173 έναντι 125)
33% οι αυτοκτονίες (508 έναντι 382).
Αντίθετα, μειώθηκαν:

-15,4% τα φονικά εγκεφαλικά (15.868 έναντι 18.753).
-48% τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων















ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Γ. ΠΑΪΣΙΟΣ: ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ....

Μία μητέρα, της οποίας το είκοσι δύο ετών παληκάρι σκοτώθηκε σε δυστύχημα, πήγε στη Σουρωτή και είπε τον πόνο της στο Γέροντα, ο οποίος της απάντησε:

“Αν ζούσε το παιδί σου μία ώρα παραπάνω, θα έχανε την ψυχή του. Γι’ αυτό το πήρε ο Θεός”.

Θυμάμαι με δέος την περίπτωση μιας μάνας που είχε χάσει το δεκαεξάχρονο παιδί της και ήρθε απαρηγόρητη στο Γέροντα, λίγο πριν την κοίμησή του. Γόγγυζε και κατηγορούσε το Θεό για το κακό που τη βρήκε.

Είδα το Γέροντα ακίνητο! Βουβό! Αμίλητο, για λίγα λεπτά! Από τη μία, η απέραντη συμπόνια για τον πόνο της μάνας και από την άλλη, η οργή για το γογγυσμό της εναντίον του Θεού.

Ωστόσο, δεν άντεξε να υβρίζεται το όνομα του Θεού, και μάλιστα μπροστά σε τόσο κόσμο. Προκειμένου, λοιπόν, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να συνετιστούν και άλλοι, τη ρώτησε μπροστά σε όλους:

“Πόσες εκτρώσεις έχεις κάνει;
“Δεκατρείς!” απάντησε εκείνη.
“Έτσι σπάραζες και τότε, όταν τα σκότωνες μόνη σου;” τη ρώτησε.

Η γυναίκα τα ‘χασε. Ο θρήνος κόπηκε αυτόματα. Από θύμα έγινε θύτης. Κι ήρθε σε συντριβή, με δάκρυα και πόνο…

Βοϊνέσκος Νικόλαος, φιλόλογος, Πάτρα
Μαρτυρίες Προσκυνητών – Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, τόμος Β’, σελ.130




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ" ΣΚΥΔΡΑΣ.

Ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του όσο αφορά την κατάρτιση και ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ημερίδα με θέματα:
« α)Υποχρεώσεις παραγωγών σχετικά με τον νέο Νομικό Πλαίσιο 4036/2012 για την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων / Πιστοποίηση στον αγρό και
          β) Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική – οι εξελίξεις μετά το 2015».

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στις 07/04/2014 ημέρα Δευτέρα και  ώρα 7:30μμ στις εγκαταστάσεις του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας (2ο χιλ. Μαυροβούνι - Έδεσσας, πρώην ΚΕΓΕ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και την Novacert ΕΠΕ..


Για την αρτιότερη διοργάνωση της εκδήλωσης παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο  2381089483  (υπεύθυνοι κ.Σιδηρόπουλος Μιχαήλ,κ. Θεοχαρόπουλος Ιωάννης)


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνδιοργανωτές  : Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
                               Novacert ΕΠΕ.
Ημερίδα
«Υποχρεώσεις παραγωγών σχετικά με τον νέο Νομικό Πλαίσιο 4036/2012 για την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων - Πιστοποίηση στον αγρό - Νέα ΚΑΠ (οι εξελίξεις μετά το 2015)».
Δευτέρα 7 Απριλίου 2014
Χώρος Διοργάνωσης: Εγκαταστάσεις του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας (2ο χιλιόμετρο Μαυροβούνι Έδεσσας).   
Πρόγραμμα Ημερίδας
19:30           Προσέλευση και εγγραφή Συμμετεχόντων
19:45           Έναρξη   Ημερίδας  - Χαιρετισμοί  (Συνδιοργανωτών εκδήλωσης ).
20:00          Υποχρεώσεις παραγωγών σχετικά με τον νέο Νομικό Πλαίσιο 4036/2012 για την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών  
                    προϊόντων - Πιστοποίηση στον αγρό  
                    Εισηγητής:  κ.Πεχλιβανίδης Γεώργιος , Γεωπόνος MSc  της Novacert  ΕΠΕ.                            
20:30         Νέα ΚΑΠ (οι εξελίξεις μετά το 2015)
                   Εισηγητής: κ.Γρουζίδης Δημήτριος ,  Τεχν. Γεωπονίας της Novacert  ΕΠΕ .
21:15         Συζήτηση - Συμπεράσματα        

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ


Τον καθαρισμό ρεμάτων του Δήμου Έδεσσας είδε από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Το έργο «Καθαρισμός ρεμάτων του Δήμου Έδεσσας» είδε από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, συνοδευόμενος από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας.
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ενημέρωσαν τον κ. Θεοδωρίδη για το κατασκευαστικό κομμάτι αλλά και τη σκοπιμότητα του έργου το οποίο αποσκοπεί στην προστασία του φέροντος οργανισμού της γέφυρας για τη διασφάλιση των διερχόμενων οδηγών αλλά και την προστασία της περιοχής από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Συγκεκριμένα, το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 120.000,00 € χρηματοδοτούμενο από το Περιφερειακό Ταμείο, αναφέρεται στον καθαρισμό ρεμάτων στη γέφυρα του ποταμού Εδεσσαίου στο Ριζάρι. Κατασκευάστηκε αναβαθμός με ανάλογη λεκάνη ηρεμίας για την προστασία των βάθρων της γέφυρας και των πρανών του ρέματος του ποταμού και έγινε καθαρισμός ανάντι και κατάντι της γέφυρας.


Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τα στελέχη για την γρήγορη κατασκευή, την επίβλεψη και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση του έργου. Σχολιάζοντας, ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε «Το έργο του καθαρισμού συμβάλλει στη διασφάλιση της διέλευσης των οδηγών και είναι ακόμη έργο που υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην κατεύθυνση της προστασίας των κατοίκων, των περιουσιών, αγροκτημάτων από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Με στοχευμένες παρεμβάσεις συνεχίζουμε την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού στην Πέλλα και στην Κεντρική Μακεδονία για την βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών που αποτελούν προϋπόθεση για τη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων της Πέλλας». 


ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗΚΕΑ Αλμωπίας σε συνεργασία με το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης Ν. Πέλλας θα πραγματοποιήσουν τη δράση συλλογή τροφίμων – ειδών περιποίησης (σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες κ.α.) - απορρυπαντικών (υγρό πιάτων, είδη καθαρισμού,) την Παρασκευή 11, το Σάββατο 12 & την Κυριακή 13 Απριλίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Αριδαίας την
Παρασκευή και το Σάββατο και ώρες 9-7μ.μ. και την Κυριακή 9-2μ.μ., με απώτερο σκοπό τη διανομή τους σε άπορες οικογένειες της Αλμωπίας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία της ΔΗΚΕΑ στο τηλέφωνο 2384350284.


ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ


Στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των αγροτών ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Στα γραφεία του υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α. (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) στη Βέροια βρέθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης για το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών της Πέλλας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛ.Γ.Α. Μαζί του παραβρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης.

Ο κ. Θεοδωρίδης και ο κ. Καλαϊτζίδης συνομίλησαν με αγρότες που βρίσκονταν εκεί και άκουσαν το αίτημά τους για άμεση τακτοποίηση των πληρωμών που δικαιούνται. Επίσης, αμφότεροι είχαν συνάντηση με την Επόπτρια για την Π.Ε. Πέλλας κα. Παπαδοπούλου με την οποία συζήτησαν το θέμα της επίσπευσης των αποζημιώσεων των αγροτών της Πέλλας και της Ημαθίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι «οι αγρότες πρέπει να αποζημιωθούν σύντομα και, σε κάθε περίπτωση πριν το Πάσχα».
Από την πλευρά της η κα. Παπαδοπούλου διαβεβαίωσε τον κ. Θεοδωρίδη και τον κ. Καλαϊτζίδη ότι το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τρίτη οι δικαιούχοι αγρότες θα έχουν πληρωθεί.

Για το θέμα ο κ. Θεοδωρίδης θα έχει επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α.  κ. Έξαρχο.


ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΣΤΟ MEDITERRANEO HOSPITAL.


                                                                                                                                                                                             Αθήνα, 31 Μαρτίου 2014


                                 ΔΕΛΤΙΟ     ΤΥΠΟΥ 

Ένα νεο Κέντρο Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς, πλήρες  οργανωμένο, από τα πρώτα στον ιδιωτικό τομέα, λειτουργεί πλέον στην χώρα μας και θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών Ελλήνων  και Κυπρίων ασθενών  που χρειάζονται μεταμόσχευση κερατοειδούς.
Το Κέντρο Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς,  λειτουργεί στο Mediterraneo Hospital στη Γλυφάδα (Ηλείας 8-12) δίπλα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
 Η ανακοίνωση της λειτουργίας του Κέντρου έγινε το περασμένο Σάββατο(29 Μαρτίου) κατά τη διάρκεια Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «Μεταμόσχευση Οργάνων: Μήνυμα Ζωής», την οποία  διοργάνωσε  το Mediterraneo Hospitalστην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας.
Μάλιστα, όπως τονίστηκε, απόλυτα επιτυχείς ήταν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις, πράγμα που επιβεβαίωσε με την ομιλία της Αγγλίδα που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση!
«Η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι ένα θεϊκό δώρο για την αποκατάσταση της  όραση στους πάσχοντες» τόνισε ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος ,Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Mediterraneo Hospital  και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κερατοειδούς Δρ  Ιωάννης Μάλλιας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ Μάλλιας  περίπου 1000 ασθενείς στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης κερατοειδούς, ενώ στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται περίπου 40.000 μεταμοσχεύσεις.
Η λειτουργία του  Κέντρου Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς στο Mediterraneo Hospital θα μειώσει τις μεγάλες λίστες αναμονής που υπάρχουν στα Δημόσια Νοσοκομεία και  το χρόνο αναμονής των ασθενών για την ανεύρεση του πολυπόθητου μοσχεύματος.
 «Το ποσοστό της επιτυχίας της μεταμόσχευσης κερατοειδούς είναι πάρα πολύ υψηλό, αρκεί να προηγείται ένας καλός προεγχειρητικός έλεγχος και να επιλέγονται προσεκτικά οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν» κατέληξε στην ομιλία του ο Δρ Μάλλιας.

M EDITERRANEO   HOSPITAL  ΚΑΙ   ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Το Mediterraneo Hospital  έχει θετική συνεισφορά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων  και είναι από τα πρώτα ιδιωτικά νοσοκομεία που πήρε άδεια για τη δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς.
«Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και αποτελεί πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού» τόνισε από την πλευρά της  η κ Γεωργία Ε Δραγίνη αναισθησιολόγος, Γενική Διευθύντρια και αντιπρόεδρος του Δ.Σ Mediterraneo Hospital  και συμπλήρωσε.
«Η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Γεωργία Ε Δραγίνη το Mediterraneo Hospital έχει θετική συνεισφορά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων .
Συγκεκριμένα το 2008, η οικογένεια  57χρονης  Γλυφαδιώτισσας που νοσηλευόταν και ήταν εγκεφαλικά νεκρή, με την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας του  Mediterraneo Hospital , πρόσφερε πέντε όργανα της για μεταμόσχευση, χαρίζοντας μια νέα ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας. Συγκεκριμένα:
Ø Το ήπαρ  έλαβε άνδρας 54χρόνων
Ø Ο ένα νεφρός μεταμοσχεύτηκε σε άνδρα 44 χρόνων, ο οποίος έκανε  αιμοκάθαρση  8 χρόνια
Ø Ο δεύτερος νεφρός δόθηκε  σε άνδρα 69 χρόνων, με 3,5 χρόνια στην αιμοκάθαρση
Ø Οι κερατοειδείς σε δυο2 συνανθρώπους μας με σοβαρό πρόβλημα όρασης
Επίσης το  ίδιο έγινε το 2012  όταν  η οικογένεια  60χρονου Σουηδού, που νοσηλευόταν χάρισε τρία όργανα του για μεταμόσχευση.
Ø Ο ένας νεφρός μεταμοσχεύτηκε 56 χρόνη Ελληνίδα, η οποία υποβαλλόταν τρία χρόνια σε αιμοκάθαρση
Ø Ό άλλος νεφρός σε  66χρόνο Έλληνα, ο οποίος περίμενε 10 χρόνια  και έκανε αιμοκάθαρση
Ø Το ήπαρ δόθηκε  σε άνδρα 61 χρόνων
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με απόφαση του Δ.Σ του Mediterraneo Hospital  απονεμήθηκε στον σύζυγο της 57χρονης Γλυφαδιώτισσας τιμητική πλακέτα για την προσφορά των οργάνων της .Η απονομή έγινε από τον δήμαρχο Γλυφάδας κ Κώστα Κόκκορη.
Στη σημασία του ρόλου του γιατρού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αναφέρθηκε στην ομιλία της η κ Μαρία Ε Πετράκη  παθολόγος, εντατικολόγος Διευθύντρια ΜΕΘ του Mediterraneo Hospital .Συγκεκριμένα τόνισε πως ο γιατρός της ΜΕΘ:
Ø Είναι ο επαγγελματίας «κλειδί» για την αύξηση της δωρεάς οργάνων
Ø Εργάζεται στην «πηγή» των μοσχευμάτων (ΜΕΘ)
Ø Φροντίζει για τον εντοπισμό, τον έλεγχο και την κλινική υποστήριξη των δυνητικών δοτών
Ø Ενημερώνει την οικογένεια του δυνητικού δότη για τη δωρεά και την υποστηρίζει
Ø Συντονίζει σε τοπικό επίπεδο τη διαδικασία δωρεάς οργάνων σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Μ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2737/1999 «Μεταμοσχεύσεις Ιστών και Οργάνων»

Την Επιστημονική Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής κ Αλκιβιάδης Κωστάκης και ο πρώην πρόεδρος παιδίατρος, εντατικολόγος κ Αναστάσιος Χατζής.
Ο κ Κωστάκης αφού συνεχάρη την διεύθυνση του Mediterraneo Hospital  για την διοργάνωση τη Ημερίδας τόνισε πως « Θα πρέπει  όλοι να γνωρίζουμε  ότι σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο χορηγούνται άδειες, για την δημιουργία Κέντρων Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς στον ιδιωτικό τομέα. Δεν  χρειάζεται πλέον  ούτε να πάμε στο εξωτερικό ούτε τίποτα. Εδώ γίνονται οι μεταμοσχεύσεις όπως γίνονται και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».
 Από την πλευρά του ο κ Χατζής , που συντόνισε την Ημερίδα, επικεντρώθηκε στο  «μεγάλο στοίχημα» όπως είπε της Ελλάδας που  πρέπει να δώσει μεγαλύτερη μάχη  για την λήψη οργάνων, μοσχευμάτων από νεκρούς.
«Να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία  ότι η όλη η διαδικασία της δωρεάς και της λήψης οργάνων,  είναι φανερή και συντονίζεται από τον ΕΟΜ.. Η νομοθεσία μας είναι πολύ καλή, πολύ αυστηρή, αυστηρότερη από την συνήθη ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι ανέφικτο για την χώρα μας τα όσα ακούγονται για εμπορία οργάνων στο εξωτερικό . Δεν υπάρχει περίπτωση αξιοποίησης οργάνου που έχει ληφθεί με παράνομο τρόπο. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε και στο όνομα ότι μπορεί να συμβεί κι αυτό, να μην κάνουμε αυτό που πρέπει, το οποίο είναι καθήκον και υποχρέωση προς την κοινωνία και προς τους συνανθρώπους μας, την δωρεά οργάνων».


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νίκος Γαραντζιώτης τηλ. 6932232466, 210 5058795, 210 5026051
E-MAIL: ngara@otenet.gr.    www. cosmosep. gr
FACEBOOK: Cosmos ΕπικοινωνίαTWITTER: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...