Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Εκδηλώσεις μνήμης και απότισης φόρου τιμής στον Οπλαρχηγό του Πόντου Βασίλειο Ανθόπουλο (Βασίλ Αγά)


Εκδηλώσεις μνήμης και απότισης φόρου τιμής στον Οπλαρχηγό του Πόντου Βασίλειο Ανθόπουλο (Βασίλ Αγά)

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ο Δήμος Σκύδρας σας προσκαλούν να παραβρεθείτε και να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης και απότισης ελάχιστου φόρου τιμής στον θρυλικό Αρχικαπετάνιο των Αντάρτικων Δυνάμεων του Πόντου Βασίλειο Ανθόπουλο (1888-1922).

Ο Βασίλειος Ανθόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Κιζίκ της επαρχίας Απές του Πόντου και είναι ο αναγνωρισμένος γενικός αρχηγός των αντάρτικων δυνάμεων του Δυτικού Πόντου που συμμετείχαν στην αντίσταση εναντίων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η βιογραφία του περιλαμβάνει πολλές πράξεις ανδρείας και αυταπάρνησης που εμπνέουν τους σύγχρονους αγώνες για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 στην πόλη της Σκύδρας, έδρα του Δήμου Σκύδρας και περιοχή διαμονής πολλών χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:  

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου
07:00-10:30π.μ.         
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Βασιλείου Ανθόπουλου και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.


Άγαλμα Βασίλειου Ανθόπουλου (Πάρκο Λαϊκής Αγοράς)
10.45-11.00    
Τρισάγιο και απότιση φόρου τιμής στον Οπλαρχηγό του Πόντου Βασίλειο Ανθόπουλο.

Κατάθεση στεφανιών:

1.                  Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας
2.                  Δήμαρχος Σκύδρας
3.                  Εκπρόσωπος Προσφυγικών και Ποντιακών Συλλόγων
4.                  Εκπρόσωπος Απογόνων Βασίλειου Ανθόπουλου
5.                  Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων (μετά από έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 2381-3-51205)

•          Σιγή ενός λεπτού
•          Εθνικός Ύμνος

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σκύδρας
11.15-12.30
Εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στον Οπλαρχηγό του Πόντου Βασίλειο Ανθόπουλο. Συντονιστής εκδήλωσης ο Γεώργιος Παναγιωτίδης, Πολιτικός Επιστήμονας-Δημοσιογράφος.  

·         Χαιρετισμοί από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα. Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου, τη Δήμαρχο Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου και άλλους εκπροσώπους φορέων που τιμούν με την παρουσία τους την εκδήλωση
·         Ομιλία κ. Ιωάννη Κυριακίδη, εκπροσώπου απογόνων Οπλαρχηγού Βασίλειου Ανθόπουλου
·         Ομιλία από τον κ. Σάββα Καλεντερίδη, συγγραφέα-εκδότη, με τίτλο: «Βασίλειος Ανθόπουλος, ένας ιδιοφυής πολέμαρχος του Πόντου»
·         Πολιτιστικό πρόγραμμα με μέριμνα του Συλλόγου Ποντίων Ριζού και την Πρόεδρο κα. Έφη Παπαδοπούλου, με τη συμμετοχή και άλλων ποντιακών συλλόγων και σωματείων


        Αικατερίνη Ιγνατιάδου                                                Αθηνά Αηδονά – Αθανασιάδου
           Δήμαρχος Σκύδρας                                                         Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

«Η Αλίκη στη χώρα των Ψαριών» στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο


«Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ»

Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η θεατρική εταιρία «Μέθεξις», παρουσιάζουν το ανατρεπτικό και πολυεπίπεδο παραμύθι του Γιάννη Ξανθούλη «Η Αλίκη στη χώρα των Ψαριών». 

Η Αλίκη θα βρίσκεται στην Αριδαία την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο στις 19:00 μμ.
Η μικρή Αλίκη ξεκινάει για διακοπές. Το καράβι που τη μεταφέρει βυθίζεται και η ίδια σώζεται από ένα δελφίνι. Μέχρι να συναντήσει και πάλι τους γονείς της θα πρέπει να φιλοξενηθεί για λίγο στο βυθό της θάλασσας. Ξαφνικά χάνει την εμπιστοσύνη των ψαριών και βρίσκεται να είναι αιχμάλωτή τους. Με τη βοήθεια του δελφινιού θα προσπαθήσει να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των καινούριων φίλων της. Η ίδια για να το καταφέρει αυτό γίνεται δασκάλα στο βυθό και αναλαμβάνει να διδάξει στα ψάρια πως ζούνε οι άνθρωποι. Τα ψάρια μαθαίνοντας να μιμούνται τους ανθρώπους, θα αποκτήσουν όλα τα άσχημα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης, θα γίνουν εγωκεντρικά, φιλοχρήματα, πολεμοχαρή, θα αρχίσουν να μετρούν την αξία τους με βάση την αξία που έχουν στις ανθρώπινες αγορές. Η Αλίκη καταλαβαίνει πως τα μαθήματα που τους έκανε
δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καλό. Mέσα σε όλα αυτά η Αλίκη και όσοι ζουν στο Βυθό έρχονται αντιμέτωποι με την φοβερή και τρομερή Πετρελαιοκηλίδα. Θα καταφέρει η Αλίκη να διορθώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί; Θα καταφέρει να κάνει τα ψάρια και πάλι ψάρια και να τους μάθει πως το χρήμα δεν είναι η μεγαλύτερη αξία της ανθρώπινης φύσης; Θα καταφέρει να τους μάθει την αξία της αγάπης, της φιλίας, της ελπίδας και της συγνώμης;

Μια διαδραστική και επίκαιρη παράσταση που με πολύ μουσική, φαντασία και χιούμορ σχολιάζει την εποχή μας, αποκαλύπτει τις αξίες της οικογένειας, της φιλίας, της ανιδιοτέλειας,  της υπευθυνότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.  Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το έργο να εκτιμούν τις δυνατότητές τους, να κρίνουν καλά πριν εμπιστευτούν κάποιον, να φροντίζουν για την διατήρηση και ισορροπία του οικοσυστήματος και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.

Συγγραφέας: Γιάννης Ξανθούλης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης
Ενδυματολόγος: Ματίνα Μέγκλα
Σκηνικά: Θανάσης Κόκκας
Μουσική: Μιχάλης Τριπόδης
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Θωμά (Δίδυμα φεγγάρια), Τζούλι Τσόλκα (Μπρούσκο), Βασίλης Γιακουμάρος (Στο καλό γλυκιά μου συμπεθέρα, Μαύρα Μεσάνυχτα), Χρήστος Τριπόδης (Κόκκινο Δωμάτιο, 10η εντολή),  Δημήτρης Ζωγραφάκης (Μαρία η Άσχημη), Φαίη Ψωμαδάκη, Χριστίνα Χρήστου.

Προπώληση εισιτηρίων 6,5 €:  Βιβλιοπωλείο ΣΥΜΒΟΛΗ και Ηλεκτρονική προπώληση στο viva.gr ή στο 11876 
Γενική είσοδος 7 €

Παραγωγή: Μέθεξις
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2107622034 & 6943290294





Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Π.Ε. Πέλλας


Με συμβολικό περιεχόμενο και πνεύμα εθνικής ομοψυχίας πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Π.Ε. Πέλλας  


Με λιτό, συμβολικό περιεχόμενο και σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα τελέσθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας και τους Προσφυγικούς Συλλόγους και Σωματεία της Πέλλας.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε σχολικές μονάδες της περιοχής, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου (16/9) πραγματοποιήθηκε η 14η Μικρασιατική βραδιά στην Πλατεία Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Σμύρνης στον Α’ Συνοικισμό της Έδεσσας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα», υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Εθνοιερομάρτυρα Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας του Αγίου, από τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Τάκη Γιάννου και τις τοπικές Αρχές. Η αναθηματική πλάκα ήταν δωρεά του Συλλόγου Μικρασιατών για την ομώνυμη πλατεία, τιμώντας την μνήμη του Μητροπολίτη ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο λίγο πριν από την καταστροφή της Σμύρνης.

Οι επίσημες εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου, με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας Δρ. Ιωάννα Διαμαντή πραγματοποίησε ομιλία για την 95η Επέτειο Εθνικής Μνήμης από την καταστροφή της Σμύρνης και την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η κα. Διαμαντή τόνισε ότι «η Μικρασιατική καταστροφή θεωρείται εθνική συμφορά, καθώς χάθηκαν περιοχές που υπήρξαν κοιτίδες του Ελληνικού πνεύματος, της φιλοσοφίας, της ποίησης και της τέχνης». Η κα. Διαμαντή αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, τις φρικαλεότητες της Γενοκτονίας, τις πολιτικές ευθύνες, αλλά και το σύγχρονο νόημα διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης. Όπως κατέληξε: «την καταστροφή που μπορεί να φέρει ο διχασμός, δεν μπορεί να την φέρει κανένας εχθρός».

Ακολούθησε η πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης για τους πεσόντες και τα θύματα της Γενοκτονίας στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών που έψαλε τον Ακάθιστο ύμνο.  Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφανιών, την τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τους στρατιώτες και όλους τους παραβρισκόμενους. Αξίζει να σημειωθεί η σύσσωμη παρουσία Προσφυγικών Συλλόγων και Σωματείων, από τις τρεις επαρχίες της Π.Ε. Πέλλας, μαζί με τον ιστορικό Φιλοπρόοδο Πολιτιστικό Σύλλογο της Έδεσσας «Μέγα Αλέξανδρο» και τον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».  

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου, σε δήλωσή της αναφέρει: «Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας μάς θυμίζει το χρέος μας να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη και να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες και στα θύματα της καταστροφής. Οι πρόσφυγες κουβάλησαν μαζί τους στην Ελλάδα οδυνηρές μνήμες, αλλά και πολιτισμό ο οποίος σήμερα εξακολουθεί να φωτίζει τις ψυχές των Ελλήνων και να εμπνέει τις νέες γενιές. Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις των προσφύγων διαφυλάσσονται και αναβιώνουν από τους πολυάριθμους Συλλόγους που υπάρχουν σ’ όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αποτελώντας την πολύτιμη πολιτισμική παρακαταθήκη μας για το μέλλον».


Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης που εκπροσώπησε την Αν. Αντιπεριφερειάρχη κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Ανδρίτσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φίλιππος Γκιούρος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ταπαζίδης, ο Πρόεδρος της  Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας Πέτρος Γαλανός, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Μαρούλα Κατσάρα-Βλάχου, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας κ. Συμεών Κεβεντζίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Θεολόγης Τσακίρης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας κ. Ζώης Γιώτης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Μπαχαράκης και εκπρόσωπος του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νικόλαου Τσαλικίδη, λοιποί εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, οι εφεδροπολεμικές και αντιστασιακές οργανώσεις, εκπρόσωποι όλων των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και πολλοί πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εθνική ομοψυχία και αναστοχασμό των ιστορικών γεγονότων.  




Ανακοίνωση για το Αγροτικό Ιατρείο Προμάχων.


Ανακοινώνεται ότι σήμερα Τετάρτη 20 Σεμτεμβρίου 2017 η προγραμματισμένη επίσκεψη του αγροτικού ιατρού στους Προμάχους, αναβάλλεται λόγω έκτακτου κωλύματος.

Ο Ματθαίος Μάρκου στον Α. Σ. Πρόμαχοι


Από το Δ. Σ. του ΑΣ Πρόμαχοι ανακοινώνεται η συμφωνία συνεργασίας του Συλλόγου με τον ποδοσφαιριστή Μάρκου Ματθαίο, ο οποίος αγωνιζόταν στον Ηρακλή Γαρεφείου.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...