Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ο Κωστίκας γιατρός...
Σε ένα χωριό, υπήρχε ένας γιατρός για τις ανάγκες των κατοίκων. Χρειάστηκε να λείψει για ένα χρονικό διάστημα και δεν ήξερε ποιον να αφήσει για αντικαταστάτη.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΈνας gay μπαίνει σε ένα μπαρ και βλέπει ένα γορίλα να κάθεται σε μια γωνιά..

Γιάννης Σηφάκης : Δεν γίνεται ανάπτυξη στην Αλμωπία με facebook, φωτο και συνεχή ψέματα


Γιάννης Σηφάκης:  Ανάπτυξη στην Πέλλα και στην Αλμωπία δεν γίνεται με facebook , φωτο, συνεχή ψέματα και fake news
Δεν καλύπτεται η ανικανότητα εκτέλεσης από τον Δήμο Αλμωπίας των 6 εγκεκριμένων (πριν ένα χρόνο) αθλητικών έργων με facebook και  φωτογραφίες που προσπαθούν να καπηλευτούν το έργο άλλων.
Η μελέτη του χλοοτάπητα του γηπέδου του Αλμωπού έχει ήδη από μήνες συζητηθεί με πρωτοβουλία του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη με τον Υπουργό Αθλητισμού και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και έχει υποβληθεί ( με παρότρυνση του βουλευτή και με δικές του ενέργειες) πριν ένα μήνα.
Η Διοίκηση του Αλμωπού και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μπορούν να επιβεβαιώσουν όλη την διαδικασία. Η υποβολή από τον Δήμο ήταν μια επιβεβλημένη τυπική διαδικασία.
Πριν ενάμισυ χρόνο σε επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού στην Πέλλα ( με πρωτοβουλία του Γιάννη Σηφάκη) εγκρίθηκε η κατασκευή 6 αθλητικών έργων – παρεμβάσεων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις στον Δήμο Αλμωπίας.
Παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί και υπάρχουν τα κονδύλια πάνω από ένα χρόνο κανένα έργο δεν ξεκίνησε να κατασκευάζεται ακόμη. Την ίδια ώρα όλοι οι άλλοι Δήμοι που χρηματοδοτήθηκαν μετά από τον Δήμο Αλμωπίας ( Σκύδρα, Έδεσσα) τέλειωσαν την κατασκευή των έργων και επαναχρηματοδοτήθηκαν.
Ο βουλευτής έχει συζητήσει εδώ και μισό χρόνο την υποβολή της μελέτης για τον χλοοτάπητα του γηπέδου με την διοίκηση του Αλμωπού και εξασφάλισε πρότυπη μελέτη για να υποβληθεί το έργο ενημερώνοντας τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι το έργο πρέπει να υποβληθεί από τον Δήμο.
Η μελέτη έχει υποβληθεί πριν ένα μήνα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ήδη έχει υποστηριχθεί από τον βουλευτή.
Η συνέχιση στημένων επικοινωνιακών φιεστών θιασωτών της επικοινωνίας , με δουλειά άλλων, μόνο χλευασμό μπορεί να προκαλέσει. 
Να γιατί η Αλμωπία έμεινε πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι που 16 χρόνια τώρα την έχουν στο περιθώριο ( όπως και όλη την Πέλλα) να προσπαθούν να φανούν με ξένα κόλυβα μήπως κάποιος ξεχάσει. 
Η λογική τους: facebook και φωτο, φωτο φωτο  ίσως κάτι μείνει… 
Οι μικροπολιτικαντισμοί που φωτογραφίζουν το παρελθόν της κρίσης δεν μπορούν πλέον να πείσουν ούτε τους εμπνευστές τους. 
Χρειάζεται αναπτυξιακό σχέδιο, στόχοι, ιεραρχήσεις, συστηματική και επίμονη δουλειά, αποτελεσματικότητα για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη.
Η Αλμωπία θα αναπτυχθεί ξεπερνώντας όλες τις παλιές περπατησιές.

Ενστάσεις τηλεπισκόπησης στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών του Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας ‘’ Η Ενωση’’


Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών του Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας ‘’ Η Ενωση’’ ενημερώνει  τους παραγωγους  ότι η περίοδος υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της Βασικής Ενίσχυσης (BPS) και της Ενίσχυσης για Γεωργικές Πρακτικές Επωφελείς για το Κλίμα και το Περιβάλλον (Πρασίνισμα) είναι από 08/01/2018 έως 31/01/2018.
 Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα ένστασης  στα γραφεία του ΚΕΑ στο 1ο χλμ Αριδαίας – Τσακώνων και στο γραφείο στο κέντρο της Αριδαίας επί της οδού Αθανασίου Διάκου και Πολυτεχνείου γωνία(έναντι καταστήματος Vodafone)

Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος "Οι Πρόμαχοι": Δεν έχουν βρεθεί οι κάτοχοι τυχερών λαχνών


Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος "Οι Πρόμαχοι"

Δεν έχουν βρεθεί οι κάτοχοι των παρακάτω τυχερών αριθμών:


1) Ο αριθμός 1689 που κερδίζει μετρήσεις τοπογραφικών από το τεχνικό γραφείο Παλίκογλου Κώστας.

2) Ο αριθμός 1688 που κερδίζει ένα κινητό τηλέφωνο προσφορά του Μ.Χ.Σ. Οι Πρόμαχοι.

Όποιος έχει τα παραπάνω αποκόμματα από τους τυχερούς αριθμούς, ας επικοινωνήσει με τον κ. Τσαμπούρη Γιώργο (Αντιπρόεδρο) στο τηλέφωνο 6976986994 ώστε να τα παραλάβει η να του σταλούν ταχυδρομικά. Τα υπόλοιπα δώρα βρεθήκαν και δόθηκαν κατά την διάρκεια της βραδιάς.

Μπέρτολτ Μπρεχτ "Κατά του φόβου". Μια ιστορία για την εξουσία και τον φόβο των ανθρώπων


ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΪΝΕΡ, ΠΟΥ ΟΛΟ ΣΤΟΧΑΖΟΤΑΝΕ, μίλαγε κατά της Εξουσίας σε μια αίθουσα μπροστά σε πολλούς, πρόσεξε πως οι άνθρωποι έκαναν προς τα πίσω και έφευγαν. Έριξε μια ματιά τριγύρω και είδε πίσω του να στέκεται η Εξουσία.
 - «ΤΙ ΕΛΕΓΕΣ;» τον ρώτησε η Εξουσία.
 - «ΜΙΛΑΓΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ», απάντησε ο κύριος Κόινερ. ΟΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΪΝΕΡ ΕΙΧΕ ΦΥΓΕΙ ΠΙΑ, τον ρώτησαν οι μαθητές του γι' αυτή του την επίκυψη.
 Ο κύριος Κόινερ απάντησε: «Δεν έχω μέση για τσάκισμα. Ίσα ίσα εγώ πρέπει να ζήσω πιο πολύ από την Εξουσία».

 ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΪΝΕΡ ΔΙΗΓΗΘΗΚΕ την παρακάτω ιστορία: 
Στην κατοικία του κυρίου Έγκε, που είχε μάθει να λέει όχι, ήρθε μια μέρα τον καιρό της Εκτροπής ένας πράκτορας, κραδαίνοντας ένα επίσημο χαρτί, το οποίο είχε εκδοθεί εν ονόματι αυτών που διαφέντευαν την πόλη, και εκεί έγραφε ότι του ανήκει κάθε κατοικία στην οποία πατάει το πόδι του· έτσι ακριβώς θα έπρεπε να του ανήκει και κάθε τι που θα ζητούσε να φάει· έτσι ακριβώς θα έπρεπε να τον υπηρετεί και κάθε άντρας που θα έβλεπε.
 Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΚΑΘΙΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ, ζήτησε να φάει, πλύθηκε, έγειρε να πλαγιάσει, και με το κεφάλι γυρισμένο στον τοίχο ρώτησε πριν αποκοιμηθεί:«Θα με υπηρετήσεις;»
 Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΓΚΕ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΣΕ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑ, έδιωξε τις μύγες, φύλαξε τον ύπνο του, και όπως εκείνη την ημέρα, τον υπάκουε επτά ολόκληρα χρόνια. Ό,τι κι αν έκανε όμως γι' αυτόν, από ένα πράγμα να κάνει φυλαγόταν: από το να πει μια λέξη.
 Σαν πέρασαν τα επτά χρόνια και ο πράκτορας είχε χοντρύνει από το πολύ φαΐ, τον ύπνο και τις διαταγές, πέθανε ο πράκτορας. Τότε ο κύριος Έγκε τον τύλιξε στην πολυκαιρισμένη κουβέρτα, τον έσυρε και τον έβγαλε από το σπίτι, έπλυνε το στρώμα, ασβέστωσε τους τοίχους, πήρε μια ανάσα και απάντησε: «Όχι».

 Μέτρα κατά της Εξουσίας, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που περιλαμβάνεται στις Ιστορίες του κυρίου Κόυνερ, εκδόσεις Πατάκη. O Μπέρτολτ Μπρεχτ (10 Φεβρουαρίου 1898-14 Αυγούστου 1956) ήταν Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε ως Eugen Berthold Friedrich Brecht. Θεωρείται ο πατέρας του «επικού θεάτρου» (Episches Theater) στη Γερμανία. Κάποια από τα έργα του είναι η Όπερα της Πεντάρας, Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία και Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν.

" Ό,τι αγαπήσαμε " Μενέλαος Λουντέμης


Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ

Τον αγαπήσαμε, πολύ τον αγαπήσαμε
αυτόν τον απαίσιο – αυτόν τον θεσπέσιο –
κόσμο μας.
Τον αγαπήσαμε κι ας τον βλέπαμε
πίσω απ’ τα σίδερα.

Αγαπήσαμε τις χειροπέδες μας
πιο πολύ κι απ’ τα βραχιόλια
που θα βάζαμε στα χέρια της αγαπημένης
κι ας ζύγιζαν πολύ πιο βαριά
(είκοσι καράτια δάκρυα!)

Μα αν δε λέγαμε «όχι» τότε
αν δε λέγαμε τότε «ποτέ»
οι αλυσίδες που αρνηθήκαμε
θα δένανε τα χέρια των παιδιών μας.

Και τα βιβλία μας, αυτά που γράψαμε
για τον έφηβο του «Τώρα» και του «Αύριο»
για τον έφηβο του σημερινού
και για τον έφηβο του αυριανού – Αιώνα
αν δεν λέγαμε τα «όχι» και τα «ποτέ»
τότε τα βιβλία μας
θα ‘πεφταν απ’ τα χέρια τους ντροπιασμένα.
Όσο για σένα, ωραίε ψαλμωδέ του Στίχου,
αν δεν έχεις τη δύναμη,
αν δεν έχεις την τόλμη –
να δείξεις ένα δρόμο…
Κόψε καλύτερα το χέρι σου!
Μη δείχνεις το γκρεμό!

Μενέλαος Λουντέμης (1912-1977)

Σε έναν κόσμο που σου μαθαίνει να… φεύγεις, εσύ μάθε να έρχεσαι την κατάλληλη στιγμή


Πόσο μελάνι έχει χυθεί για το ποια είναι η στιγμή που πρέπει να… βγεις από την ζωή κάποιου! Και η στιγμή που «πρέπει να μπεις» ποια είναι; Που είναι γραμμένοι οι κανόνες της σωστής… άφιξης σε έναν κόσμο που μοιρολατρικά περιμένει την… αναχώρηση;

Πώς «μπαίνεις» σε ένα μυαλό και ένα κορμί που δεν έχει διεύθυνση, κουδούνι, πατάκι welcome να σκουπίσεις τα χθες σου;
Βρες τα πρώτα με εσένα πριν σε βρεις δίπλα σε άλλο να… ψάχνετε άλλα μισά.
Ολόκληρος να έρχεσαι, έτοιμος εσύ κυρίως πάνω από όλα, πριν από όλα, να δοθείς «ουσιαστικά» στον Ενεστώτα, και όχι σαν κτητική αντωνυμία ή ρήμα που θα κλίνεται στον παρατατικό με εμμονές και ψυχαναγκασμούς να γίνει μέλλοντας εξακολουθητικός!

Πως διεκδικείς μερίδιο στην Αγάπη και τον Ερωτα αν δεν έχεις περάσει χρόνο μαζί σου, κοιτώντας ταβάνια με μούχλα στην άκρη και φεγγάρια με συννεφάκια δίπλα τους;

Όχι μην αφήσεις να σε ερωτευτούν αν…
Ποτέ δεν βρίσκεις χρόνο, να δώσεις χρόνο σε όσους το αξίζουν…
Αν αποφεύγεις να μάθεις πρώτα από όλα ΠΟΙΟΣ είσαι ΕΣΥ… και τι θέλεις επιτέλους απ΄τη ζωή σου!
Αν δεν αντέχεις να ακούσεις τις δικές σου αλήθειες.
Αν δεν κοιτάξεις κατάματα τους δικούς σου φόβους!
Αν δεν αποκαθηλώσεις την Αγία εικόνα σου και δεν παραδεχθείς ένα προς ένα, όλα τα βαριά κολάσιμα, θανάσιμα αμαρτήματα της καρδιάς σου σε βάρος άλλων καρδιών!

Αν δεν είσαι έτοιμος να μοιραστείς, να συγχωρέσεις, να τα σπάσεις όλα για να κολλήσουν σωστά! Ναι…κολλάνε οι εύθραυστοι κρυστάλλινοι άνθρωποι ξανά!
Για αυτό σε παρακαλώ… ΜΗΝ αφήσεις να σε ερωτευτούν, ΑΝ δεν είσαι έτοιμος να συμπεριφερθείς με ωριμότητα τις πιο ανώριμες στιγμές σου , αν δεν έχεις διάθεση να κάνεις τρέλες μέσα στα τυπικά 24ωρα που διεκδικούν τα πάντα από σένα , αν δεν ξέρεις πώς να δίνεις το κορμί σου μαζί με την ψυχή σου και τις σκέψεις σου που καταχώνιαζες σε κουτάκια μαζί με τα κρυμμένα αντικαταθλιπτικά χωρίς συνταγή γιατρού!

Μην μπεις στην ζωή κάποιου αν δεν έχεις ζήσει την απόλυτη μοναξιά και εγκατάλειψη
Αν αναζητάς θάλασσες και όχι ποτάμια.
Αν θεωρείς τον έρωτα πατρίδα και όχι ξενιτιά.
Μην αφήσεις να σε ερωτευτούν αν ΔΕΝ αγαπάς εσένα.
Αφού δεν αγαπάς εσένα… κανέναν δεν είσαι άξιος να αγαπήσεις.
Ένα τίποτα μικρό και ασήμαντο είσαι μονάχα, που θες να κατακτήσεις τα πάντα μέσα από ένα χιλιοειπωμένο «για πάντα» που θες να ακούσεις να στο τάζουν!

Όχι. Μην σμίξεις με κάποιον από φόβο και με στέρηση.
Μην το κάνεις επειδή φοβάσαι την μοναξιά από ανασφάλεια και δειλία.

Δεν ξέρω πως σε λένε… και δεν με νοιάζει.
Απλά δεν θέλω να βγεις εκεί έξω στο πανηγύρι της ζωής και να αφήσεις να σε ερωτευτούν αν δεν είσαι άξιος να αξιωθείς την ευλογία τούτη.
Δεν θα κάτσω να σε ακούσω να μυξοκλαίς μετά, ότι «πάλι δεν πήγε καλά και φταίνε οι άλλοι».
Εσύ είσαι οι άλλοι.
Για κάθε άλλον δίπλα μας εμείς είμαστε ο… άλλος κόσμος!
Οι έννοιες ζωή, επιτυχία, ευτυχία, ελπίδα, αγάπη, θηλυκά ονόματα είναι κοπελιά. Τίμησε τα!
Ο έρωτας, ο σεβασμός, ο διάλογος, αντρίκια ονόματα λογιούνται. Τίμησε τα και εσύ φίλε μου!
Γιατί αν τα ντροπιάζεις τότε πως τα αποζητάς;

Πώς τολμάς να αφήνεις να σε ερωτευτούν αν θες απλά μια νίκη να γιορτάσεις μέσα από αυτήν και όχι μια ήττα που θα σε κάνει πιο θεϊκά ανθρώπινο;
Ερωτας είναι να χάνεις οικειοθελώς.
Είναι να γίνεσαι για τον άλλον δρόμος, ακόμη και για να φύγει αν χρειαστεί, και όχι αδιέξοδο.
Κατάλαβε το μια για πάντα.

Δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή να φύγεις … υπάρχει μόνο η σωστή στιγμή να μπεις στον έρωτα, στην ζωή του, στην ζωή σου!
Γεννήθηκες με κλάμα και πίστεψες πως έτσι ορίζονται οι αφίξεις.
Γιόρτασε επιτέλους γενέθλια χαράς!
Γιόρτασε το πρώτο… γέλιο σου και μπες στην ζωή που θα γίνει ζωή σου, όχι με το δεξί μα ξυπόλητος!
Δίχως να σκουπίσεις τα χθες σου στο πατάκι… μα με όλα τα αύριο σου σε ένα τώρα που όλα είναι πιθανά και όχι πιθανότητα!

Συγγραφέας Αναστασία Κορινθίου

ΠΗΓΗ...http://enallaktikidrasi.com

Η ελευθερία έκφρασης απαιτεί «εγωισμό».


Η ελευθερία έκφρασης απαιτεί «εγωισμό».
Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας (www.xidaras.gr)  
Είναι σημαντικό όταν επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας να μπορούμε να εκφράζουμε τις απόψεις μας με θάρρος και χωρίς να φοβόμαστε, αλλά ταυτοχρόνως να σεβόμαστε τους συνομιλητές μας και τις γνώμες τους…
Ελευθερία έκφρασης και ελευθέρια βούλησης σημαίνει ότι διεκδικείς αυτά που σου ανήκουν, είσαι δυναμικός σαν χαρακτήρας, σέβεσαι τον εαυτό σου και έχεις αξιοπρέπεια.  Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να εκφράσουν ανοιχτά αυτό που νιώθουν, που δυσκολεύονται να πουν τη δική τους γνώμη γιατί φοβούνται ότι η άποψή τους θα είναι λανθασμένη. Έτσι δεν παίρνουν το ρίσκο και το θάρρος να διεκδικήσουν τα πιστεύω τους, παρά μένουν κρυμμένοι, σιωπηλοί, παθητικοί αποδέκτες των ερεθισμάτων της ζωής. Άβουλα, αποδέχονται τις απόψεις και τα θέλω των άλλων χωρίς να τους ταιριάζουν  πραγματικά! Λένε παντού «Ναι» και ας ξέρουν μέσα τους πως έπρεπε να πουν «Όχι» επειδή έχουν διαφορετική οπτική.
Γιατί το κάνουν άραγε αυτό…;
Για να μην μπουν στη διαδικασία να συγκρουστούν με τους άλλους. Ζητούν την αποδοχή από τους άλλους και προκειμένου να την κερδίσουν προτιμούν να είναι απλοί παρατηρητές, δεν αντιδρούν ακόμα και αν δεχτούν άσχημα λόγια ακόμα και αν θιχτεί η υπόληψή τους. Παραγκωνίζουν τις απόψεις τους και υποτάσσουν τον εαυτό τους στις πεποιθήσεις των άλλων. Έτσι όμως πετυχαίνουν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά: τελικά αντί να γίνονται αποδεχτοί, απορρίπτονται!
Υιοθετώντας λοιπόν μία τακτική ‘’του να μην έχουμε ελευθερία έκφρασης’’, δίνουμε την αίσθηση στον εαυτό μας ότι δεν αξίζουμε, ότι είμαστε αδύναμοι, ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε τα ηνία της ζωής. Εν ολίγοις νιώθουμε ανημπόρια…! Αυτή η αντίληψη μεταφέρεται σε όλες τις σχέσεις που συνάπτουμε π.χ. στις οικογενειακές, στις προσωπικές, στις φιλικές, στις επαγγελματικές. Καταντάμε να πιεζόμαστε, να αγχωνόμαστε τόσο που στο τέλος «πνιγόμαστε», «βουλιάζουμε» στα αρνητικά μας συναισθήματα.
Πώς θα επιλυθεί αυτή η στάση…;
Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και λίγο τον εαυτό μας, αν ξεκινήσουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα χωρίς να μας ενδιαφέρει τι θα πουν οι άλλοι για τα θέλω μας και τα πιστεύω μας. Δεν το εννοώ εγωιστικά … Εγωιστικό θα ήταν αν προσπαθούσαμε κατ’ επανάληψη και καταπιεστικά να επιβάλλουμε στον άλλον τις πεποιθήσεις μας, να τον προσβάλουμε και να του ασκούμε λεκτική βία … Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην προσποιούμαστε, να είμαστε ο εαυτός μας και να μην φοβόμαστε την απόρριψη. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα αν δε θέλουμε… Σεβόμαστε τους άλλους αλλά έχουμε την απαίτηση να μας σέβονται και αυτοί.
Δεν χρειάζεται να αρέσουμε σε όλους!

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.


Το καλό, η χαρά, η προσφορά, η αλληλεγγύη, έχουν δράση αντικαταθλιπτική!


Το καλό, η χαρά, η προσφορά, η αλληλεγγύη, έχουν δράση αντικαταθλιπτική!

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα (www.xidaras.gr)  


Φανταστείτε ότι θέλετε να προσφέρετε, να δώσετε ένα δώρο σε κάποιον. Ας υποθέσουμε ότι για τον σκοπό αυτό σχεδιάζετε να επισκεφτείτε ένα ανθοπωλείο και να αγοράσετε ένα λουλούδι ή ένα μπουκέτο λουλούδια. Πολύχρωμα! Φανταχτερά!
Ήδη πριν καν το δώρο σας φτάσει στον άλλον -τον αποδέκτη, τον εκλεκτό- εσείς θα νιώσετε την ευφορία της προσφοράς. Την ευχαρίστηση του να κάνεις κάτι καλό. Η φαντασίωση του χαμόγελου στο πρόσωπο του άλλου, προφταίνει να προσφέρει σε εσάς το πρώτο χαμόγελο.

Η προσδοκία της χαράς, της ευτυχίας, είναι ευφορική. Κάποτε λέγαμε ''χαμογελάτε είναι μεταδοτικό'' και πιο παλιά ''κάνε το καλό και ρίξ'το στο γιαλό''... Τώρα μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο, ακολουθώντας τα σημεία των καιρών: ''Η επένδυση στην ευτυχία έχει εγγυημένη απόδοση - αρκεί να τολμήσεις!''.
Το καλό, η χαρά, η προσφορά, η αλληλεγγύη, έχουν δράση αντικαταθλιπτική, καλλιεργούν το πνεύμα και τη φαντασία, διεγείρουν τα συναισθήματα. Και το σπουδαιότερο: μας συνδέουν με τους άλλους, τους συνανθρώπους μας. Μας επαναπροσδιορίζουν ως όντα κοινωνικά, αλληλέγγυα, προσανατολισμένα στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Ναι, οι άνθρωποι μπορούμε να είμαστε καλοί!
Αρκεί να το πιστέψουμε, να το τολμήσουμε και να προσπαθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.
Αρκεί να εσωτερικεύσουμε (να κάνουμε πεποίθηση και αξία μας) τη μελωδία της ευτυχίας.

ΥΓ: Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό...Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...