Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΠΕΡΙΚΛΕΙΑΣ-ΛΑΓΚΑΔΙΑΣ




Περιοδεία στην Τοπική Κοινότητα Περίκλειας – Λαγκαδιάς πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Κώστα Ζαχαριάδη, τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. κ. Χρήστο Γεωργίου, τον Αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γιώργο Γούδη και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Τόλη Ουργαντζόγλου και κ. Γιώργο Χατζηγιαννίδη.
Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συναντήσει την Πρόεδρο του χωριού κ. Χρυσούλα Σούση και να περιηγηθεί στα δύο ακριτικά χωριά της Αλμωπίας, ενώ συνομίλησε και με πολλούς κατοίκους.
Όπως τον ενημέρωσε η Πρόεδρος και διαπίστωσε ο Δήμαρχος, η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, τα οποία όμως είναι βέβαιο ότι με την συνέχιση της αποτελεσματικής δουλειάς που γίνεται θα επιλυθούν.












ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ : ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ


Ανοικτή επιστολή Γιάννη Σηφάκη, Βουλευτή Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ, προς τον αγρότη της Πέλλας  

Φίλε αγρότη της Πέλλας
Εσύ που ταλαιπωρήθηκες με τις πολιτικές για το αγροτικό τομέα τόσα χρόνια από αυτούς που τώρα δήθεν κόπτονται για σένα
Εσύ που πουλάς τα εξαιρετικά προϊόντα σου κάτω του κόστους
Εσύ που χρόνια τώρα δεν εκπροσωπείσαι σοβαρά στις διεπαγγελματικές οργανώσεις και είσαι έξω μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων
Εσύ που παίρνεις επίδομα και όχι σύνταξη
Εσύ που θέλεις καλύτερη ζωή και να μείνεις εσύ και τα παιδιά σου στην Πέλλα

Το ξέρεις ότι δεν φταίμε εμείς, δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση σου. Και μηδέν εφορία και ασφάλιστρο να πλήρωνες πάλι πολύ δύσκολα θα ήσουν.
Το ξέρεις ότι το πελατειακό σύστημα, ο κομματισμός, οι πολιτικές διάλυσης της μικρής αγροτιάς, η κουτοπονηριά σε σχέση με τις επιδοτήσεις, η παντελής έλλειψη οργάνωση σου είναι οι αιτίες των προβλημάτων σου.
Το ξέρεις ότι εμείς ( και εγώ προσωπικά) στεκόμαστε δίπλα σε κάθε αίτημα σας και το υποστηρίζουμε
Με βάση αυτή την σχέση ας μιλήσουμε καθαρά: 
Τα προβλήματα σου είναι δομικά και μαζί θα παλέψουμε για την λύση τους. Με τα 25 λεπτά στο συμπύρηνο ροδάκινο, τα 30 λεπτά στο επιτραπέζιο, το 1 ευρώ στο κεράσι μπορείς ποτέ να πληρώσεις τα έξοδα σου και να ζήσεις;  Ποια είναι η οργάνωση σου για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση; 
Το φορολογικό δεν ήρθε ακόμη και θα φροντίσουμε και με τις δικές σου προτάσεις εσύ ο μικρός και μεσαίος αγρότης της Πέλλας να πληρώνεις πολύ  λιγότερα από ότι πλήρωσες φέτος αλλά ο μεγαλοαγρότης και η εταιρία με τα 300, 500, 1000 στρέμματα πρέπει επιτέλους να πληρώσει ( που δεν πλήρωνε ποτέ). Θα περάσουν ρυθμίσεις στο φορολογικό που και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες  θα προστατεύουν αλλά θα μειώνεται πάρα πολύ το φορολογητέο εισόδημα σου με την δυνατότητα που θα δώσουμε να περνάς όλα σου τα έξοδα ( εργόσημα αλλοδαπών χωρίς χαρτιά, αφορολόγητο κλπ)
Στο ασφαλιστικό γιατί διαμαρτύρεσαι; 
Σου αρέσει η σύνταξη- επίδομα των 330 € που θα μειώνεται με τους νόμους που έχουν ψηφίσει οι προηγούμενοι συνεχώς; 
Δεν θέλεις να αντιμετωπίζεσαι σαν ισότιμος πολίτης ( όχι πολίτης Β’ κατηγορίας) και να δικαιούσαι , όπως όλοι οι πολίτες, την εθνική σύνταξη ( 385€) στην οποία να προστίθεται η ανταποδοτική ανάλογα πόσα χρόνια πλήρωσες στον ΟΓΑ;  Δεν θέλεις να διπλασιαστεί η σύνταξη σου;
Δεν θέλεις να είσαι στο ενιαίο ταμείο όλων που θα είναι ισχυρό και δεν θα είναι στον αέρα όπως είναι τώρα ο ΟΓΑ; ( 3,5 δις τον επιχορηγεί κάθε χρόνο το κράτος και οι αγρότες το πολύ 300 εκατ. ) μέχρι πόσο θα πάει αυτό, δεν καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ δύσκολα να συνεχίσει έτσι και κάποια στιγμή θα βρεθείς χωρίς φάρμακα και συντάξεις;
Μην παρασύρεσαι από επιτήδειους που ονειρεύονται να σε στρέψουν ενάντια σε εμάς που σε υπερασπιζόμαστε και θα σε υπερασπιστούμε
Κάνε προτάσεις που προσφέρουν στον διάλογο , στήριξε μας στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα δικά σου δίκια
Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους εκπροσώπους σου, όχι όμως αυτούς που φώναζαν για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και τώρα το παίζουν κοροϊδεύοντας σε ότι είναι δήθεν με σένα.
Μαζί θα αναγεννήσουμε τον αγροτικό κόσμο, θα βοηθήσουμε στην οργάνωση του σε ομάδες παραγωγών σε υγιή βάση για να βελτιωθεί αποφασιστικά το εισόδημα σου, να βρούμε τις νέες αγορές. 
Αν δεν σε πιστέψεις σε μας σε ποιους θα πιστέψεις; Σε αυτούς που σε κατέστρεψαν; 
Μαζί είμαστε και θα είμαστε, αρκεί να επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία.
Η οικονομία θα ανέβει μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Τα 3,5 δις τον χρόνο από την Ευρώπη δεν είναι αμελητέα ποσότητα για να τα παίξει κανείς.
Η αλλαγή της ζωής σου μόνο μέσα από τους αγώνες σου ( στους οποίους εμείς είμαστε σύμμαχοι σου) και μέσα από την δικιά μας πολιτική μπορεί να γίνει 

ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΙΜΠΙΤΣΟΥ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ



Συναισθήματα, διαχρονικά ερωτήματα και τεχνικές δημιουργικής γραφής στη βιβλιοπαρουσίαση του υπερβατικού μυθιστορήματος «Λύκε-Λύκε είσαι εδώ;» του Χρήστου Μπιμπίτσου

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του υπερβατικού μυθιστορήματος του Χρήστου Κ. Μπιμπίτσου «Λύκε-Λύκε είσαι εδώ;» από το Σύλλογο «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» και τις εκδόσεις «Μολύβι», στο Πολιτιστικό Κέντρο της Έδεσσας (24/1/16).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο πατερ-Νικόλαος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κκ. Ιωήλ, καθώς και εκπρόσωπος του Στρατηγού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη τους «Βιβλιόφιλους Έδεσσας» για την οργάνωση της παρουσίασης του βιβλίου και αναφέρθηκε στην ποιότητα της συνεργασίας του με τον συγγραφέα. Ο κ. Μπιμπίτσος είναι Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της Π.Ε. Πέλλας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο συγγραφέας του βιβλίου, επικοινωνιολόγος Χρήστος Μπιμπίτσος και ο φιλόλογος-συγγραφέας Ευάγγελος Τρυψιάνης παρουσίασαν και συζήτησαν με το κοινό το θέμα «Προδοσία, Οργή και Εκδίκηση: Αναζητώντας την Κάθαρση», εμπνεόμενοι από σκηνές και βιώματα που παρουσιάζονται στο μυθιστόρημα. Αναφέρθηκαν στην ποικιλία των ανθρωπίνων συναισθημάτων, την κλιμακωτή εξέλιξή τους και διερεύνησαν κατά πόσο η εκδίκηση συμβάλλει στην κάθαρση.

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης, η συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια Δημιουργικής Γραφής Ιωάννα Αμπατζή μίλησε για την τεχνική συγγραφής του μυθιστορήματος ως λογοτεχνικό είδος και, ειδικότερα, για τα βασικά στοιχεία πάνω στα οποία χτίζεται ένα μυθιστόρημα. Παρουσίασε τη σχέση μεταξύ συγγραφέα, αφηγητή και ηρώων, με βάση τη θεωρία του Ζενέτ και την αφηγηματολογία και διευκρίνισε γιατί το «Λύκε Λύκε είσαι εδώ;» ορίζεται ως ένα «υπερβατικό», μεταμοντέρνο, μυθιστόρημα.

Η παρουσίαση των ομιλητών και ο συντονισμός της συζήτησης με το κοινό έγινε από τον συγγραφέα και Πρόεδρο των «Βιβλιόφιλων Έδεσσας» Δημήτριο Ευαγγελίδη. Σύντομο χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης έκανε και ο εκδότης Μάνος Αμπατζής ο οποίος συχνά επιλέγει την Έδεσσα ως τόπο παρουσίασης βιβλίων και άλλων εικαστικών δράσεων που υλοποιεί ο εκδοτικός οίκος «Μολύβι».

Ο συγγραφέας Χρήστος Μπιμπίτσος ευχαριστεί θερμά το Δήμο Έδεσσας και τη Δημοτική Επιχείρηση για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου, το Σύλλογο «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» και τις εκδόσεις «Μολύβι» για την οργάνωση της παρουσίασης, τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους για την προβολή και κάλυψη της εκδήλωσης και πολλούς «αφανείς» ήρωες που συνεργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στο κοινό που παραβρέθηκε, τιμώντας με την παρουσία του την εκδήλωση.

Στιγμιότυπα από το περιεχόμενο της εκδήλωσης

Το μυθιστόρημα περιγράφει τα βιώματα μίας παρέας παιδιών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Στην πλοκή του έργου εμφανίζεται ο Συγγραφέας ο οποίος προκαλεί μία σειρά από ανατροπές. Το κείμενο είναι εμπλουτισμένο με φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες γύρω από έννοιες όπως η ελευθερία, ο σκοπός της ζωής και η «εποχή της χαμένης αγνότητας». Μέσα από τα βιώματα των ηρώων προσεγγίζουμε έντονα συναισθήματα όπως η οργή, ως αποτέλεσμα της προδοσίας και η κάθαρση, μέσα από την εκδίκηση. Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα από τις παρουσιάσεις των ομιλητών:

Για την προδοσία (Ευάγγελος Τρυψιάνης):
«Η προδοσία συνοδεύεται συνήθως από μία σειρά οδυνηρών συναισθημάτων που εξελίσσονται κλιμακωτά. Πίκρα, απογοήτευση, οδύνη και πλήθος σκέψεων μ’ ένα πελώριο «γιατί» που αναδύεται απαιτώντας μία έγκυρη απάντηση. Ποια ήταν η φυσική ή ιδεολογική βάση της προδοσίας; Τι κρύβεται πίσω από το γεγονός που προκαλεί τόσο πόνο και αργότερα ίσως οργή…

Συνήθως, ο πόνος συνδέεται με την αίσθηση της απώλειας ενώ η οργή με το αίσθημα της αδικίας που μπορεί και τα δύο να αποτελούν τη βάση της προδοσίας. Τα συναισθήματα δεν είναι ποτέ ξεκάθαρα. Εξελίσσονται με μία μεγάλη γκάμα αποχρώσεων και προσμίξεων. Η αίσθηση μίας πράξης που δεν ολοκληρώθηκε, η αθέτηση μίας υπόσχεσης μπορεί να δημιουργήσει άλλοτε σε θλίψη και άλλοτε σε οργή. Ή πρώτα το ένα και μετά το άλλο. Τα συναισθήματα μπορούν να μεταλλάσσονται και αυτό το βλέπουμε στην εξέλιξη των γεγονότων και των κεφαλαίων του βιβλίου».

Για την εκδίκηση και κάθαρση (Χρήστος Μπιμπίτσος):
«Μέσα από τον κύκλο της προδοσίας, της οργής και της εκδίκησης εμβαθύνουμε στα ανθρώπινα συναισθήματα. Ενίοτε ο θύτης γίνεται θύμα και αντίστροφα ενώ, καθώς εμβαθύνουμε στην επεξεργασία των αισθημάτων και των γεγονότων, προσεγγίζουμε νέα επίπεδα ερμηνείας τους. Αυτός είναι ο δρόμος για την κάθαρση. Δρόμος δύσκολος, αλλά όχι αδιάβατος.
…η κάθαρση υπάρχει ως έννοια και (άρα) μπορεί να υπάρξει ως βίωμα. Έρχεται μετά από την ανάληψη της ευθύνης. Την πλήρη αποδοχή του γεγονότος ότι δεν ευθύνεται αυτός που μας πρόδωσε για ότι συνέβη αλλά εμείς που, ενδεχομένως, του δώσαμε την ευκαιρία. Του ανοίξαμε την πόρτα για να εισβάλλει στον κόσμο μας και να μας αναστατώσει ή απογοητεύσει οικτρά. Με τον τρόπο αυτό, της ανάληψης της ευθύνης και ίσως της συγχώρεσης ως μία πράξη μεγαλείου ψυχής, μπορεί να οδηγηθούμε στην αποκατάσταση των συναισθημάτων μας, αφήνοντας πίσω μας τα θλιβερά γεγονότα».

Για την τεχνική γραφής του υπερβατικού μυθιστορήματος (Ιωάννα Αμπατζή):

«(Στην πλοκή του έργου) μπαίνει στη μέση ένας χαρακτήρας του έργου που κατονομάζεται Συγγραφέας και δρα ως συγγραφέας. Και γι’ αυτόν φαίνεται να γνωρίζει ο αφηγητής πολλά πράγματα, δεν υποψιάζεται, όμως, πως από ένα σημείο και μετά θα εμπλέκεται στην πλοκή αλλάζοντάς την κατά το δοκούν. Γνωρίζει όσα κι αυτός για τους ήρωες, έχει δύναμη πάνω σε αυτούς, και το σπουδαιότερο, δρα αυτοβούλως προς έκπληξη του αφηγητή που δεν γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι. Κι εκεί που όλα προχωρούν φυσιολογικά και βλέπουμε την καθημερινότητα των παιδιών του γυμνασίου, ξαφνικά συνομιλεί με τον Ορφέα (σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σαν να είναι τελείως φυσιολογικό, αλλά χωρίς να τον βλέπουν ή να τον ακούν οι υπόλοιποι), κάνει ζαβολιές με τους ήρωες (πχ κλέβοντάς τους τα ρούχα όταν αυτοί κολυμπάνε στο ποτάμι), εκδικείται για αυτούς (πάει να δείρει τον μάγκα που μείωσε τον Κωνσταντίνο), αλλάζει ακόμα και το σκηνικό του καιρού (σηκώνει αέρα προκειμένου να πετάξουν μακριά οι κάρτες της Δέσποινας). Κάνει, δηλαδή, του κεφαλιού του. …Κατά αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, υπερβαίνει τα εσκαμμένα, εξ’ ού και ο υπότιτλος υπερβατικό».



ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ



Σε θανάσιμη απειλή εξελίσσεται   για  την Ευρωπαϊκή Ένωση  η παχυσαρκία, καθώς σκοτώνει κάθε χρόνο άμεσα η έμμεσα 2.800.000 ανθρώπους!
Ταυτόχρονα κοστίζει  δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς  το 7% των εθνικών προϋπολογισμών  δαπανάται για την υγεία σε παχύσαρκους ασθενείς, ενώ τεράστιες είναι οι έμμεσες δαπάνες που προκύπτουν :
  • Aπό την απώλεια παραγωγικότητας,
  • Τις απουσίες από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας  και
  • Τους πρόωρους θανάτους.
Τα στοιχεία από την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στην Ε.Ε, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, παρουσίασε μιλώντας  με θέμα «Διατροφή, Άσκηση και Δημόσια Υγεία» στο πλαίσιο του 1ου Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου σε Θέματα Δημόσιας Υγείας, ο επιδημιολόγος και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου κ  Κωνσταντίνος Βαρδαβάς.
Σύμφωνα με τον κ Βαρδαβά , το μέλλον είναι δυσοίωνο αν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την μείωση των παχύσαρκων παιδιών μέχρι το 2020.

Κι αυτό γιατί ανησυχητικός είναι ο υψηλός επιπολασμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων, αφού  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την  Πρωτοβουλία Επιτήρησης του ΠΟΥ για την Παιδική Παχυσαρκία, περίπου  1 στα 3 παιδιά στην ΕΕ, ηλικίας 6-9 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2010 .
Η παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις:
  • Στην υγεία και την ποιότητα ζωής και
  • Μπορεί να συντρίψει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μας στο εγγύς μέλλον !
    
      ΥΠΕΥΘΥΝΗ   Η   ΑΛΛΑΓΗ  ΤΟΥ  ΤΡΟΠΟΥ  ΖΩΗΣ
Όπως ανέφερε ο  Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου σε Θέματα Δημόσιας Υγείας  «Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του μέσου Ευρωπαίου πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την αύξηση της παχυσαρκίας που έχουμε  σε όλες τις ηλικιακές ομάδες
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι διατροφικές συνήθειες μας  για το τι, πόσο και που τρώμε.
  • Οι νέοι στην ΕΕ καταναλώνουν σήμερα περισσότερο fast-food και σημαντικές ποσότητες ζαχαρούχων αναψυκτικών, τρώνε πιο συχνά έξω από ότι στο σπίτι
  • Έχουν μειωμένη  σωματική δραστηριότητα  καθώς το άθλημα ή το παιχνίδι έξω, έχουν αντικατασταθεί από «το παιχνίδι με την οθόνη» και την καθιστική ζωή».
 
 
          ΜΕΤΡΑ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ  ΤΗΣ  ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
 
Για να μπεί φρένο στην εξάπλωση ο πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου Δράσης  της Ε.Ε για την Παιδική Παχυσαρκία είναι να συμβάλει στον περιορισμό της αύξησης των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και των νέων (0-18 ετών) μέχρι το 2020.
Συγκεκριμένα το σχέδιο δράσης (2014 με 2020)  προβλέπει να:
  • Υποστηρίξει ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή
  • Προωθήσει υγιέστερο περιβάλλον, ιδίως στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία
  • Κάνει την υγιεινή επιλογή μια ευκολότερη επιλογή
  • Περιορίσει  την εμπορία και τη διαφήμιση στα παιδιά
  • Ενημερώσει και ενισχύσει τις οικογένειες
  • Ενθαρρύνει την φυσική δραστηριότητα
Ταυτόχρονα ο νέος κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές τέθηκε σε εφαρμογή στις 13 Δεκεμβρίου 2014. Η υποχρέωση να παρέχουν διατροφικές πληροφορίες θα ισχύει  από τις 13 Δεκεμβρίου του 2016.
Βασικές αλλαγές:
  • Ελάχιστο μέγεθος της γραμματοσειράς για τις υποχρεωτικές πληροφορίες
  • Σαφέστερη και εναρμονισμένη παρουσίαση των αλλεργιογόνων (π.χ. σόγια, ξηρούς καρπούς, γλουτένη, λακτόζη) για τα προσυσκευασμένα τρόφιμα (έμφαση από την γραμματοσειρά, το στυλ ή το χρώμα του φόντου) στον κατάλογο των συστατικών
  • Υποχρεωτικές πληροφορίες αλλεργιογόνων για τα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των εστιατόριων και καφέ
  • Απαραίτητες ορισμένες διατροφικές πληροφορίες για την πλειονότητα των προσυσκευασμένων επεξεργασμένων τροφίμων
  • Υποχρεωτικές πληροφορίες προέλευσης για το νωπό κρέας από χοίρους, πρόβατα, κατσίκες και πουλερικά
  •  Ίδιες απαιτήσεις επισήμανσης για προϊόντα σε απευθείας σύνδεση, εξ αποστάσεως πώληση ή η αγορά σε ένα κατάστημα
  •  Λίστα των τεχνολογικά επεξεργασμένων νανοϋλικών στα συστατικά
  • Ειδικές πληροφορίες σχετικά με την φυτική προέλευση εξευγενισμένων ελαιών και λιπών
  • Αυστηρότεροι κανόνες για την πρόληψη των παραπλανητικών πρακτικών
  • Ένδειξη υποκατάστατου συστατικού για «απομίμηση» τροφίματος
  • Σαφής ένδειξη των προϊόντων που είναι κατεψυγμένα
 
«Η εναρμόνιση των μέτρων της Ε.Ε στην Εθνική Νομοθεσία ,  η αλλαγή του τρόπου ζωής με άσκηση (150 λεπτά  την εβδομάδα)  και ισορροπημένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην προαγωγή της δημόσιας υγείας σε εθνικό επίπεδο»κατέληξε ο κ Βαρδαβάς.
Την ομιλία παρακολούθησαν άτομα του επιστημονικού και ακαδημαϊκού τομέα, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι για θέματα Δημόσιας Υγείας. Σημαντική ήταν η παρουσία του κ. Αντώνη Καφάτου, Ομ. Καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος προλόγισε τον ομιλητή.

Υπεύθυνη του προγράμματος του κύκλου των διαλέξεων είναι η Δρ. Άννα Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. 

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ενας φουκαράς είχε πρόβλημα σωστής άρθρωσης στην ομιλία.

ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΑΖΙ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ


Ταυτόχρονα και με μεγαλύτερη ασφάλεια θεραπεύονται πλέον ο καταρράκτης  και το γλαύκωμα όταν συνυπάρχουν, χάρη στην εξέλιξη της οφθαλμολογίας!
Οι δυο παθήσεις αντιμετωπίζονται σε μία χειρουργική επέμβαση και όχι  σε δυο, όπως ήταν προτιμητέο μέχρι πριν από λίγο καιρό και με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.
«Η συνδυασμένη χειρουργική αντιμετώπιση καταρράκτη και γλαυκώματος, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις της οφθαλμολογίας και των χειρουργικών τεχνικών προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα» αναφέρει  ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςκαι επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & LaserΑθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.
«Τα αποτελέσματα, συνεχίζει ο κ. Κοζομπόλης, της ταυτόχρονης αντιμετώπισης καταρράκτη και γλαυκώματος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η φάση στην οποία βρίσκεται η κάθε πάθηση, η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής και φυσικά η χειρουργικήεμπειρία του οφθαλμίατρου  σετέτοιουείδουςεπεμβάσεις».
 
ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ    ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ     ΚΑΙ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ
 
Ησυνύπαρξηκαταρράκτηκαιγλαυκώματοςείναιέναπολύσυχνόφαινόμενοκαιαπαιτείιδιαίτερηπροσοχήστηναντιμετώπισητου.
Οχειρουργόςπριναποφασίσειτηνχειρουργικήπροσέγγισηπουθαεπιλέξει οφείλειναλάβειυπ’όψιντιςακόλουθεςπαραμέτρους:
  • τοστάδιοτηςγλαυκωματικήςβλάβης
  • τονρυθμόεπιδείνωσηςτηςγλαυκωματικήςβλάβης
  • τηναντιγλαυκωματικήφαρμακευτικήθεραπείαπουλαμβάνειοασθενήςκαι τιςπιθανέςτοπικέςήσυστηματικέςπαρενέργειεςπουαυτήεπιφέρει,
  • τοστάδιοκαιτηνεξέλιξητηςκαταρρακτογένεσης
 
«Ησυμβατικήχωριστήχειρουργικήπροσέγγιση,στοόνοματηςδιατήρησης καλύτερωναποτελεσμάτωνστηνΕνδοφθάλμιαΠίεση,είχεεπιπτώσειςστηνοπτικήλειτουργίατουασθενούςεξαιτίαςτηςύπαρξηςτουκαταρράκτηήτης επιδείνωσηςτουλόγωακριβώςτηςτραμπεκουλεκτομής»   διευκρινίζει ο Έλληνας καθηγητής οφθαλμολογίας και προσθέτει.
«Σήμερα,ηαντιμετώπισητουσυχνούαυτούπροβλήματοςτίθεταισετελείως διαφορετικήβάσημεδεδομένεςτιςραγδαίεςβελτιώσειςσεόλεςτις χειρουργικέςτεχνικέςείτεεκείνεςπουαφορούνστοσκέλοςτης αντιγλαυκωματικήςεπέμβασης, είτεεκείνεςπουαφορούνστοσκέλοςτης εγχείρησηςτουκαταρράκτημετηνμέθοδοτηςφακοθρυψίας(laserήυπερήχων)».
Ακόμηκαισεεκείνεςτιςπεριπτώσειςπουυπάρχειμενκαταρράκτηςκαιτογλαύκωμαβρίσκεταισεαρχόμενοσχετικάστάδιο(όπωςπροκύπτειαπότηνκλινικήκαιαπεικονιστικήσταδιοποίησητου),υπάρχεισήμεραηδυνατότηταναπραγματοποιηθείήπιααντιγλαυκωματικήπαρέμβασηκατάτηνδιάρκειατης χειρουργικήςεξαίρεσηςτουκαταρράκτη.
 Αυτόείναιεφικτόλόγωτωννέωναντιγλαυκωματικώνχειρουργικώντεχνικών(MIGS:MicroincisionGlaucomaSurgery)πουπεριλαμβάνουνέναευρύφάσμααντιγλαυκωματικώνεπεμβάσεωνμικρήςτομήςαπότιςλεγόμενεςμηδιατιτραίνουσεςεπεμβάσειςμέχρι τηντοποθέτησημικροβαλβίδωνήτιςτροποποιημένεςτραμπεκουλεκτομές (minitrab).
 
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ   ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗΣ   ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
 
Σύμφωνα με τους χειρουργούς ο φθαλμίατρους τα πλεονεκτήματα από την  ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δυο παθήσεων  είναι:
 
  • Μίααντίδύοεπεμβάσεωνμεμειωμένοτονσχετικόχειρουργικόκίνδυνο,
  •  Μικρότεροκόστοςστονασθενή  και στοΣύστημαΥγείας,
  •  Μικρότεροςσυνολικάχειρουργικόςχρόνοςσεσχέσημετιςδύοεπεμβάσειςχωριστά,
  • Ταχύτερηαποκατάστασητηςοπτικήςλειτουργίας,
  • Μηδαμινόςκίνδυνοςτωνεπικίνδυνωνμετεγχειρητικώναυξήσεωντης ΕΟΠ(spikes)πουσυχνάπαρατηρούνταισεεπεμβάσειςμόνοτουκαταρράκτη και ειδικά επί γλαυκωματικών ασθενών μπορούν να επιδεινώσουν προϋπάρχουσα γλαυκωματική βλάβη.
 
«Για να εφαρμοστεί η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δυο οφθαλμικών παθήσεων πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις»καταλήγει ο κ Κοζομπόλης, όπως:
  • Παρουσίακαταρράκτη καιφαρμακευτικάμηρυθμιζόμενογλαύκωμα,
  • Προχωρημένογλαύκωμακαικαταρράκτης,
  • Ηπρώιμηαντιμετώπισητουγλαυκώματοςσεκαταρρακτικόασθενή,
  • Ασθενήςπουδενεπιθυμείήδενδύναταιναυποβληθείσεδύοεπεμβάσειςγιαδιαφόρουςλόγους
 Σημαντικόεπίσηςρόλοπαίζειηεπιλογήτουενδοφακούπουθατοποθετηθεί στονοφθαλμόσεαντικατάστασητουκαταρρακτικούφακούσεαυτέςτιςπεριπτώσεις.
Όλεςοικατηγορίεςπρεσβυωπικώνφακώνπρέπεινααποφεύγονταιγιαλόγουςποιότηταςόρασηςτουγλαυκωματικούασθενούςαλλάκαιγιαλόγουςσωστήςπαρακολούθησηςτηςγλαυκωματικήςβλάβης μετεγχειρητικά.
 

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MacCain ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Σας ενημερώνουμε ότι η εταιρία ΜacCain διοργανώνει εκδήλωση

με την ομάδα παραγωγών πατάτας  σήμερα 25/1/2015 και ώρα 13:00 μ.μ.

Στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Νότιας.

Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να παρευρεθείτε.


Σχετικό...http://promahi-nea.blogspot.gr/2015/05/mccain.html

ΤΙ ΝΙΩΘΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ;

Τι νιώθει ένα άτομο με Αλτσχάιμερ: Το animation που "συγκίνησε" το Youtube...

Τι νιώθει ένα άτομο με Αλτσχάιμερ: Το animation που «συγκίνησε» το Youtube…

Κάθε 68 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται και μια νέα περίπτωση νόσου Alzheimer παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, εντός του 2015 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν συνολικά πάνω από 9,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά άνοιας.

Δείτε σε αυτό το άκρως συγκινητικό animation, πώς αισθάνεται και τι βιώνει ένα άτομο με Αλτσχάιμερ, μία τυπική καθημερινή ημέρα.

Ίσως μετά από αυτό αντιληφθείτε καλύτερα την «περίεργη ή και αδικαιολόγητη συμπεριφορά» κάποιου κοντινού σας προσώπου…






ΠΗΓΗ...http://www.newsitamea.gr

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Μ.Π. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΛΙΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ





Σε μια καλαίσθητη και άκρως ενδιαφέρουσα έκδοση, κυκλοφορεί το ημερολόγιο 2016 του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Μηλιάς.

Τα περιεχόμενα του ημερολογίου εκτός από τις όμορφες φωτογραφίες από διάφορες δράσεις του συλλόγου και τις πληροφορίες για τον κάθε μήνα του έτους, εμπλουτίζονται από νόστιμες παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής, που αναγράφονται αναλυτικά με οδηγίες για μια πετυχημένη εκτέλεση.

Τέλος υπάρχει και ειδική σελίδα με τους χορηγούς του συλλόγου, μεταξύ των οποίων καί τα "Προμαχιώτικα Νέα".

Όμορφη και ποιοτική δουλειά, με ένα άψογο ημερολόγιο, το οποίο σας προτείνουμε να προμηθευτείτε όλοι, ενισχύοντας έτσι τον δραστήριο σύλλογο και εξοπλίζοντας την "μαγειρική" σας φαρέτρα με πεντανόστιμες Μικρασιατικές συνταγές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ


Γιάννης Σηφάκης  
Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ - Ο λαός στο προσκήνιο - Η Ευρώπη αλλάζει
 Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την νίκη του λαού στις 25 Γενάρη του 2015. Μια νίκη κόντρα σε όλες τις δυνάμεις της συντήρησης αυτού του τόπου και σε όλες της δυνάμεις εκτός Ελλάδας που ήθελαν την συνέχιση και την διαιώνιση της λιτότητας στην Ευρώπη. Που είχαν αποφασίσει για την «Γερμανική» Ευρώπη κόντρα στην Ευρώπη των ιδρυτικών της συνθηκών, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της Ευρώπης των δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Που ήθελαν τους λαούς υποταγμένους να δέχονται απλά την τύχη τους. Μετά από 5 χρόνια καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας, εξαθλίωσης των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας.
Μέσα στον χρόνο αυτό έγιναν πολλά. Σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δημοψήφισμα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές για να μείνουμε στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο και να επέλθει η αναγκαία χρηματοδότηση, σταθεροποίηση και η συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους, εκ νέου επιβεβαίωση της υποστήριξης του λαού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, προσπάθεια για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Σε όλη αυτή την προσπάθεια το «μάτι» του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ήταν στην περιφρούρηση ( μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες) των συμφερόντων των μικρών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, η λογική της αναδιανομής υπέρ τους, η σωτηρία των κοινωνικών θεσμών, οι πολιτικές για την αλληλεγγύη στην ακραία φτώχεια. Η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά στους πρόσφυγες που αυτή την δύσκολη περίοδο για την χώρα κατακλύζουν κατά χιλιάδες κάθε μέρα τα νησιά μας. Η προσπάθεια να μην κρυφτούν κάτω από το χαλί ( όπως έκαναν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών) τα μεγάλα προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό.
Η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007- 2013 που είχε πάρει παράταση ως το 2015 ( που ολοκληρώθηκε με την μεγαλύτερη απορροφητικότητα στην Ευρώπη), το ξεκίνημα του νέου ΕΣΠΑ 2016-2020. Η προετοιμασία του αναπτυξιακού νόμου. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο των κόκκινων δανείων. Η προετοιμασία των πολιτικών του παράλληλου προγράμματος που ψήφισε ο Ελληνικός λαός για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση σε άλλη κατεύθυνση, της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών και όχι των μεγάλων εργολαβικών κερδών και της εξυπηρέτησης ημετέρων.
Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, όλων των παθογενειών που ταλάνιζαν την Ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες είναι στην πρώτη γραμμή της προσοχής της κυβέρνησης. Ο νόμος για τα κανάλια, η παράταση για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, η διαχείριση της λίστας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, η παρέλαση επιχειρηματιών του τύπου από τον εισαγγελέα για τα θαλασσοδάνεια και σειρά άλλων παρεμβάσεων.
Η μεγάλη μάχη του Ελληνικού λαού και της κυβέρνησης είχε την αντανάκλαση της σε όλη της Ευρώπη. Διευρύνθηκε το μέτωπο πολιτικών δυνάμεων ενάντια στην λιτότητα. Στην Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Αγγλία υπήρξαν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη η Ιταλία και η Γαλλία διαφοροποιήθηκαν από το άρμα του Σόιμπλε. Αυτό είναι επιτυχία μιας μικρής χώρας που σήκωσε κεφάλι διατρανώνοντας την πολιτική της ανάπτυξης απέναντι στη λιτότητα και έχει άλλο Ευρωπαϊκό όραμα από τους ακραίους κύκλους της Ευρώπης.
Σε αυτή την πορεία έγιναν και λάθη και παραλείψεις. Η κατεύθυνση και η προσπάθεια όμως είναι ενάντια στα συμφέροντα που κράτησαν όμηρο την χώρα τόσες δεκαετίες και υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων που μας ανέδειξαν και μας στηρίζουν.
Στην Πέλλα έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης και επιδίωξης λύσης όλων των μεγάλων και μικρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι πόλεις και τα χωριά. Η μεγάλη προσπάθεια για άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της ( Οδικές παρακάμψεις Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών, προαστιακός σιδηρόδρομος σαν τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας). Η ωρίμανση προτάσεων για κατασκευή λιμνοδεξαμενών για την άρδευση. Η επίλυση του χρονίζοντος θέματος της Βεγορίτιδας. Η βελτίωση των τουριστικών υποδομών. Η ανάδειξη των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πέλλας. Η μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται για την οργάνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων σε νέα βάση για να διεκδικήσουν καλυτέρευση της θέσης τους. 
Η Πέλλα αρχίσει να σηκώνει κεφάλι. 
Μαζί θα προχωρήσουμε. Ο επόμενος χρόνος θα είναι πολύ πιο δημιουργικός. Με την βοήθεια όλων θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την επιτροπεία και να προχωρήσουμε στην ουσιστική παραγωγική ανασυγκρότηση και της αναγέννηση της χώρας μας. Προς όφελος του περήφανου λαού της που έχει θέσει στο περιθώριο και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους εκφραστές του παλιού, φθαρμένου και διεφθαρμένου που μας κυβέρνησαν για πολλά χρόνια και μας έφεραν ως εδώ. 

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ mini tennis ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αριδαίας φιλοξένησε το σεμινάριο mini tennis της Γ Ένωσης Σωματείων Αντισφαίρσης Κεντροδυτικής με εισηγήτρια την δασκάλα του tennis Όλγα Καραγιάννη. 

Το σεμινάριο έγινε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, στην Αριδαία και αφορούσε την διδασκαλία του tennis στα μικρά παιδιά.

 Το σεμινάριο τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Αλμωπίας Γιώργος Τσιμτσιρίδης.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...