Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

«Καθημερινά και απλά» της ΕΡΤ3 στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας


«Καθημερινά και απλά» της ΕΡΤ3
στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας

Στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας ταξιδεύει η εκπομπή «Καθημερινά και Απλά» της ΕΡΤ3 την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018.
Στην τρίωρη εκπομπή, που μεταδίδεται ζωντανά από τις 9 έως τις 12.00, ο Χάρης Αρβανιτίδης και η Έλσα Ποιμενίδου καταγράφουν την καθημερινότητα του ορεινού χωριού, τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του.

Info
Μεταδίδεται: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018, από τις 9:00 ως τις 12:00
Παρουσίαση: Χάρης Αρβανιτίδης, Έλσα Ποιμενίδου

Αρχισυνταξία: Τζένη Ευθυμιάδου, Ξάνθος Χύτας
Σκηνοθεσία: Νίκη Ιντζέ
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Γκρισπάνης


Γιάννης Σηφάκης: Εγκρίθηκε από το Κ.Α.Σ. η α' φάση αποκατάστασης των εμφανών τειχών του Κάστρου της Χρυσής


Γιάννης Σηφάκης: Εγκρίθηκε από το Κ.Α.Σ. η πρώτη φάση της αποκατάστασης των εμφανών τειχών στο Κάστρο της Χρυσής. 
Μετά τις απαιτούμενες ανασκαφές θα εγκριθεί η β’ φάση του έργου
Εξετάστηκε στις 20/02/18 από το Κ.Α.Σ. η α’ φάση της αποκατάστασης του Κάστρου της Χρυσής. Συγκεκριμένα θα γίνει η στερέωση, συμπλήρωση και αποκατάσταση των υπαρχόντων τειχών. 
Θα προγραμματιστούν από την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας ανασκαφές στα τμήματα που δεν είναι εμφανή και μετά θα ακολουθήσει η έγκριση της Β’ φάσης από το Κ.Α.Σ. που θα συμπεριλαμβάνει και την Βασιλική. 
Θα επιδιωχθεί τις επόμενες ημέρες η χρηματοδότηση του έργου από το Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Πολιτισμού μετά από αίτημα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας.
Στις 22/02/2018 εισέρχεται στο Κ.Α.Σ. προς έγκριση η μελέτη για τον Άγιο Δημήτριο Αετοχωρίου Αλμωπίας.  

17 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας συμμετέχουν στην έκθεση Detrop Boutique


17 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας συμμετέχουν στην έκθεση Detrop Boutique


Με δεκαεπτά (17) επιχειρήσεις εκπροσωπείται η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην 27η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Συσκευασίας Detrop Boutique η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με την Artozyma.

«Η Πέλλα είναι ένας ευλογημένος τόπος με πλούσια ποικιλία προϊόντων αγροδιατροφικού τομέα και εκλεκτών κρασιών. Η τοπική οικονομία βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, τον οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει και προβάλλει με όλες τα διαθέσιμα μέσα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα να προβάλλουμε και να προωθούμε μέσα από στοχευμένες δράσεις τα πλεονεκτήματα και την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν οι παραγωγοί της Πέλλας. Εύχομαι καλή επιτυχία στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε μια διεθνή διοργάνωση η οποία αποτελεί μοναδική ευκαιρία γνωριμίας και σύναψης συνεργειών και διατοπικών συνεργασιών. Η Π.Ε. Πέλλας μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ενδιαφερομένων πολιτών και επιχειρηματιών» δήλωσε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά με αφορμή την διοργάνωση της έκθεσης, στην οποία συμμετέχουν επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Οι συνολικές συμμετοχές της Π.Κ.Μ. είναι ογδόντα (80) και σχεδόν το 25% των συμμετεχόντων είναι από την Π.Ε. Πέλλας. Συγκεκριμένα, στην Detrop συμμετέχουν οι επιχειρήσεις 
ΚΑΤΡΟ ΕΠΕ,
 Σούδης Γεώργιος,
 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ,
 Τσεντεμίδης,
Pella's Delicacies,
 Η Ευτυχία,
 Παραδοσιακό Αποστακτήριο Νιβουρλή,
 Αλμωπία,
Fruitlife IKE,
 Ρόδι Ελλάς Α.Β.Ε.Ε.Ε.,
 Όπως Παλιά,
 Ρόδι Πέλλας,
Pellas Nature P Co,
 Μελισσανίδης Δημήτριος & ΣΙΑ Ο.Ε,
EFEL Ι.Κ.Ε.,
 Θωμαΐδης Α. Σάββας "3 ΓΕΝΙΕΣ",
e - frozenfood.gr.

Οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις θα προβάλλουν τα προϊόντα τους στο περίπτερο 12, εκτός από τις Μελισσανίδης Δημήτριος & ΣΙΑ Ο.Ε, EFEL Ι.Κ.Ε. και Θωμαΐδης Α. Σάββας "3 ΓΕΝΙΕΣ" που θα βρίσκονται στο περίπτερο 8 και την e - frozenfood.gr που θα υποδεχτεί τους επισκέπτες στο περίπτερο 13.


Η έκθεση διαρκεί από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2018 και χωροθετείται στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

«Ποτέ δεν μισούμε κάποιον τόσο, όσο αυτόν που αγαπάμε..» Χόρχε Μπουκάι


«Ο έρωτας μας συνδέει με τη χαρά που αισθανόμαστε γνωρίζοντας την ύπαρξη του άλλου. Μας φέρνει σε επαφή με τη σπάνια αίσθηση της πληρότητας.
Αυτή η κατάσταση δεν κρατάει για πολύ, αλλά μένει εγγεγραμμένη σαν ανάμνηση που συγκροτεί τη σχέση και που μπορεί να αναβιώσει περιστασιακά.
Αφού περάσουν μερικοί μήνες, εισβάλλει η πραγματικότητα και όλα τελειώνουν, ή αρχίζει η κατασκευή ενός κοινού δρόμου και για τους δύο.
Όταν κάποιος ερωτεύεται, στην πραγματικότητα δεν βλέπει τον άλλον στο σύνολό του.
Αντίθετα, ο άλλος λειτουργεί σαν μια οθόνη όπου ο ερωτευμένος προβάλλει τις εξιδανικευμένες πλευρές του.

Τα συναισθήματα, αντίθετα από τα πάθη, διαρκούν περισσότερο και είναι συνδεδεμένα με την αντίληψη της εξωτερικής πραγματικότητας.
Η αγάπη αρχίζει να χτίζεται μόλις μπορέσω να δω αυτόν που έχω μπροστά μου- μόλις ανακαλύψω τον άλλον. Τότε είναι που η αγάπη αντικαθιστά τον έρωτα.
Μόλις περάσει αυτή η πρώτη στιγμή, αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια οι χειρότερες πλευρές μου, που επίσης προβάλλω στον άλλον.
Το να αγαπήσω κάποιον είναι μια πρόκληση για να ξεφορτωθώ εκείνες τις προβολές, για να έρθω σε πραγματική επαφή μαζί του.
Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αλλά είναι από τα ωραιότερα πράγματα που συμβαίνουν, ή που βοηθάμε να συμβούν.
Μιλάμε για την αγάπη με την έννοια του «ενδιαφέροντος για το καλό του άλλου.»

Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Για την αγάπη, σαν ευφορία που κυριεύει σώμα και ψυχή και ενισχύεται -εφόσον μπορώ να χωρίς να θέλω να τον αλλάζω.
Περισσότερη σημασία από το χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής του άλλου, έχει το πόσο καλά αισθάνομαι δίπλα του και η δική του ευτυχία δίπλα μου.
Η χαρά που προσφέρει να είμαι με κάποιον που φροντίζει να είμαι καλά, που αντιλαμβάνεται τι χρειάζομαι και χαίρεται να μου το δίνει, αυτό κάνει η αγάπη.

Μια σχέση είναι κάτι παραπάνω από μια απόφαση. Είναι κάτι που συμβαίνει όταν νιώθουμε ενωμένοι με τον άλλον μ’ έναν διαφορετικό τρόπο.
Θα μπορούσα να πω πως, εξαιτίας της ευχαρίστησης που μας δίνει η συνύπαρξη, αποφασίζουμε να μοιραστούμε μεγάλο μέρος της ζωής μας και ανακαλύπτουμε τη χαρά του να είμαστε μαζί.
Αν και είναι απαραίτητο να ξέρουμε πως το να βρούμε σύντροφο για το δρόμο δεν αρκεί: χρειάζεται, επίσης, να είναι ικανός να μας τροφοδοτήσει.
Να αποτελεί, μάλιστα, αποτελεσματική βοήθεια για την προσωπική μας ανάπτυξη.

Ο έρωτας χτίζεται ανάμεσα σε δύο, πάνω στη βάση μιας χημείας που μας κάνει να αισθανόμαστε διαφορετικά, ίσως εξαιτίας της μαγικής αίσθησης ότι είμαστε απολύτως αποδεκτοί από κάποιον. Είμαι ερωτευμένος και αγαπώ. Πόσο δύσκολο είναι να μιλήσει κανείς γι’ αυτό.

O Welwood λέει πως η πραγματική αγάπη υπάρχει όταν αγαπάμε γι’ αυτό που ξέρουμε πως ο άλλος μπορεί να φτάσει να γίνει- όχι μόνο γι’ αυτό που είναι.
Νομίζω πως ο έρωτας και η αγάπη είναι καταστάσεις που εναλλάσσονται σε μια σχέση.
Στην αρχή, κατά γενικό κανόνα, υπάρχει μια περίοδος πάθους που μπερδεύεται πολύ με αυτό που εγώ φαντάζομαι και προβάλλω σε αυτόν τον άνθρωπο.
Τότε, τοποθετώ τον ιδανικό για μένα άντρα ή γυναίκα στον άνθρωπο που έχω απέναντί μου.

Ο έρωτας είναι μια σχέση με τον ίδιο μου τον εαυτό, ακόμα κι αν διαλέγω κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο για να προβάλλω αυτό που νιώθω.
Και τότε θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: γιατί διαλέγω αυτόν τον άνθρωπο;
Τι συμβαίνει όταν, μετά από ένα χρονικό διάστημα, ο άλλος αρχίσει να δείχνει πώς είναι πραγματικά και αυτό δεν συμπίπτει με το ιδανικό μου;
Τότε αρχίζουν οι συγκρούσεις.
Αυτός δεν είναι όπως εγώ είχα πιστέψει. Το δίλημμα που τίθεται εδώ είναι αν θα μπορέσω να αγαπήσω αυτόν που βλέπω ή θα μείνω προσκολλημένος στο ιδανικό μου πρότυπο.
Η αγάπη μπορεί να αρχίσει με την επίλυση αυτού του διλήμματος, όταν τον βλέπω και συνειδητοποιώ πως τον αγαπώ όπως ακριβώς είναι.
Μάλιστα, μπορώ να φτάσω να αγαπώ ως και χαρακτηριστικά του που δεν μ’ αρέσουν, γιατί είναι δικά του και τον αποδέχομαι όπως είναι.
Νομίζω πως οι σχέσεις περνούν από στιγμές έρωτα, στιγμές αγάπης, στιγμές μίσους...
Στην πραγματικότητα, αγάπη και μίσος βρίσκονται πολύ κοντά.
Ποτέ δεν μισούμε κάποιον τόσο, όσο αυτόν που αγαπάμε».

«Είναι υγιές να αποδεχτούμε πως έτσι έχουν τα πράγματα.
Ταξιδεύουμε στη σχέση, η οποία στην πραγματικότητα αντέχει, αν δείχνουμε ποιοι είμαστε, αν έχουμε συνείδηση του τι μας συμβαίνει, αν δεν το αρνούμαστε ή κάνουμε σαν να μην τρέχει τίποτα».

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι, Να βλέπεις στον έρωτα, εκδ. Opera.
Ο Χόρχε Μπουκάι (30 Οκτωβρίου 1949) είναι Αργεντινός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας από την Αργεντινή. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαεπτά γλώσσες.

Μπροστά στον Υπολογιστή ή Εγώ και ο Υπολογιστής μου


09.00 Καφές τσεκ, τσιγάρα τσεκ. Τον ανοίγω και ξαναβρίσκομαι μπροστά στην οθόνη του με τη διαστημική ταπετσαρία που δεν θέλω να αλλάξω χρόνια τώρα, γιατί μου δημιουργεί ένα περίεργο αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας.

Ανοίγω τα μέιλς, συγχρόνως το φέις, πρώτη γουλιά καφέ, πρώτο τσιγάρο της ημέρας.

Ελπίζω την συγκεκριμένη στιγμή και για τα επόμενα 10 λεπτά να μην με ενοχλήσει κανείς, θεωρώ βασικό να είμαστε μόνοι. Εγώ και ο υπολογιστής μου.

15.00 Ώρα να φεύγω...
Κλείνω ένα ένα τα προγράμματα, ο τεχνικός μου έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να μένει τίποτα ανοιχτό όταν του κάνω αποσύνδεση κι εγώ ακολουθώ πιστά τις οδηγίες του για να μην μου ξαναπάθει καμία ζημιά.

Όταν είχε συμβεί αυτό, 4-5 φορές στο παρελθόν, ένιωθα σαν να έχανα το παράθυρό μου. Που από αυτό το παράθυρο βουτούσα καθημερινά στον ηλεκτρονικό μου κόσμο. Που σε σχέση με τον πραγματικό μου κόσμο, αυτόν εδώ μπορώ να τον φέρνω στα μέτρα μου, να με κάνει να νιώθω καλά, χωρίς ανταπόδοση, χωρίς προσπάθειες, χωρίς εξηγήσεις και τσακωμούς. Χωρίς περιττά. Απλά και τίμια.

Θα μου πεις, αυτό κάνουν και τα ναρκωτικά.. Σε βοηθούν να αποδράσεις.  Ναι, κάπως έτσι λειτουργεί κι εδώ, όμως πρώτον λεφτά για ναρκωτικά δεν υπάρχουν (άτιμη κρίση) και δεύτερον που να τρέχεις τώρα να μπλέκεις με το νόμο;!

Ενώ εδώ, όλα γίνονται με ασφάλεια, οι σελίδες ανοίγουν και με πάνε εκεί που θέλω εγώ.

Και μην νομίζεις... ο μαζοχισμός μου με ακολουθεί κι εδώ όπως και στον πραγματικό μου κόσμο. Θέλω πόνο; Τίποτα πιο εύκολο! Θα τον έχω! Θέλω να ζηλέψω; Το πιο εύκολο; Θέλω να ερωτευτώ; κι αυτό εφικτό. (Αν και το σπορ αυτό δεν δουλεύει σε κανέναν κόσμο μου.)

'Ομως εδώ έχεις και την επιλογή να πατήσεις το Χ να κλείσεις την σελίδα και να ανοίξεις μια νέα που θα σε πάει αλλού. Τώρα θέλω ταξίδια σκέφτεσαι... οκ, πας και κλείνεις τσακ μπαμ ένα ταξίδι Βαρκελώνη μόνη σου επειδή θες περιπέτεια. Και σε καλή τιμή!  Θα ήξερα εγώ πως είναι να τριγυρνάς στη Βαρκελώνη χωρίς λεφτά επειδή κάποιος μου βούτηξε το πορτοφόλι στο λεωφορείο, αν δεν είχα τον αγαπημένο μου υπολογιστή; Μ έστειλε εκεί και θα το θυμάμαι μέχρι να πεθάνω!

Οι εναλλαγές είναι μαγικές, ανακουφιστικές, δημιουργικές.

21.00 Απογευματινός ντεκαφεινε καφές τσεκ, τσιγάρα τσεκ. Θα με κρατήσουν μέχρι τις 11-12 το βράδυ. Είναι οι καλύτερες στιγμές μου κοντά του γιατί είμαστε στο χώρο μόνο εγώ κι αυτός. Όλοι έχουν φύγει κι εγώ περιμένω αυτές τις ώρες λυτρωτικά, χωρίς τον γνωστό υστερικό ήχο του μαγαζιού. Ησυχία, ηρεμία, μοναξιά όπως ακριβώς τα θέλω.





ΠΗΓΗ...http://www.o-klooun.com

«Το μόνο αιώνιο ρούχο μας είναι το πετσί μας. Και δεν ντρέπομαι αν είναι μαύρο, άσπρο ή μελαψό.» ~ Μενέλαος Λουντέμης


ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΑΣ ΡΟΥΧΟ

Το πιο πολύτιμο ρούχο μας.
Το πιο επίσημο ρούχο μας.
Το πιο εμφανίσιμο ρούχο μας.
Η χλαμύδα μας.
Το φράκο μας.
Το νυχτικό μας.

Το μόνο σωστό μας.
Το μόνο πιστό μας.
Το μόνο αιώνιο ρούχο μας
είναι το πετσί μας.

Και δεν ντρέπομαι αν είναι μαύρο,
άσπρο
ή μελαψό.

Ντρέπομαι για κείνους που το χωρίζουν
σε μαύρο,
άσπρο
και μελαψό.

Μενέλαος Λουντέμης (1912-1977)

"Το Ψωμί". Μίλτος Σαχτούρης


Ένα τεράστιο καρβέλι, μια πελώρια φραντζόλα ζεστό ψωμί,

είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανό,

ένα παιδί με πράσινο κοντό βρακάκι και με μαχαίρι

έκοβε και μοίραζε στον κόσμο γύρω,

όμως και μια μικρή, ένας μικρός άσπρος άγγελος.

κι αυτή μ᾿ ένα μαχαίρι έκοβε και μοίραζε

κομμάτια γνήσιο ο υ ρ α ν ό

κι όλοι τώρα τρέχαν σ᾿ αυτή, λίγοι πηγαίναν στο ψωμί,

όλοι τρέχανε στον μικρόν άγγελο που μοίραζε ουρανό!

Ας μην το κρύβουμε.

Διψάμε για ουρανό.



(Από τη συλλογή Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο, 1958)
Μίλτος Σαχτούρης (1919-2005)

Πώς γερνάνε οι άνθρωποι;


«Το ξέρω πως περνάνε τα χρόνια. Για χαζή με περνάς; Το βλέπω και στον καθρέφτη. Αφήνει σημάδια πάνω μου, γράφει την ιστορία μου στο πρόσωπό μου, να μην ξεχνάω.

«Γερνάω», σκέφτομαι. Λογικά έτσι θα ‘ναι, αλλά πώς γερνάει κανείς; Με ρυτίδες; Με πόνους στα κόκαλα; Ή βαριέται να ξυπνήσει το πρωί και να ζήσει τη μέρα; Μπορεί και να γερνάει με απουσίες, βέβαια. Μ’ αυτή τη λογική, είμαι πολύ γριά.

Παρόλα αυτά, θέλω να ξυπνάω το πρωί. Δε μου λείπει η διάθεση για ζωή. Σχεδόν ζηλεύω τα παιδιά που παίζουν στο προαύλιο του γειτονικού σχολείου. Θέλω να κατέβω και να παίξω κι εγώ μαζί τους, ν’ ανακατευτώ με τα νιάτα, με τη ζωντάνια τους, να λαχανιάσω. Πόσα χρόνια έχω να λαχανιάσω, άραγε; Ούτε που θυμάμαι.

Άλλο σου έλεγα, όμως. Α, ναι! Ότι δεν είμαι σίγουρη για το αν γερνάω. Δεν έχω εντοπίσει ακόμα τη μονάδα μέτρησης του γήρατος. Μετά βεβαιότητας,  όμως, αποκλείω την πιθανότητα να είναι ο χρόνος, κι ας είναι αυτή η πιο διαδεδομένη πεποίθηση. Είναι πλάνη, σου λέω. Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται γερασμένοι, ενώ κάποιοι άλλοι δε γερνάνε ποτέ. Πώς το εξηγείς αυτό;

Εγώ θέλω να προφτάσω να ζήσω. Αγωνιώ για τη ζωή. Έχω έναν ενθουσιασμό στο ξεκίνημα της μέρας και μια ελαφριά θλίψη στο τελείωμά της. Είναι λογικό; Δεν ξέρω. Νομίζω, όμως, πως έτσι ένιωθα κι όταν ήμουν παιδί. Καλό αυτό.

Άσε και το άλλο. Με την ίδια αθωότητα αντικρίζω τον κόσμο, ο χρόνος δεν κατάφερε να μου κλέψει την αγνή ματιά μου. Όλοι καλοί μου φαίνονται κι όλους τους αγαπάω. Αν έχω φάει τα μούτρα μου; Καλέ, βέβαια! Αμέτρητες φορές! Ε, και; Τι πάει να πει αυτό; Πώς θα μαθαίναμε να σηκωνόμαστε, αν δεν πέφταμε;

Εντάξει, κάτι πόνους τους έχω, δε θα σου πω ψέματα. Παίρνω φάρμακα, αλλά και πάλι, είναι κάτι μέρες που δίνω μάχη να σηκωθώ. Αλλά μήπως δεν τα τραβάνε αυτά και νέοι άνθρωποι; Κάνει διακρίσεις ο πόνος, νομίζεις;

Κοίτα, μπορεί και να πεθάνω σύντομα, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μπορεί οι γιατροί να έχουν δίκιο και να μην έχω πολλή ζωή μπροστά μου. Αλλά το τι θα την κάνω όση ζωή μου μένει, είναι μόνο δικός μου λογαριασμός! Με τη μιζέρια δε γίναμε ποτέ φιλενάδες και δηλώνω περήφανη γι’ αυτό.

Γερνάει ο άνθρωπος όταν η ψυχή του παύει να γελά.

 Αυτό να κρατήσεις.

Εγώ μέχρι την τελευταία μου ώρα θα γελώ.

Κι άμα πεθάνω, να τους πεις ότι δε γέρασα ποτέ.»

γράφει η Ζωή Ναούμ 






Φαντασιώσεις


Καθημερινά τον ακολουθεί με τη σκέψη της, μετράει τις ανάσες του, επιχειρεί να συμβαδίσει με το βηματισμό του.
Βρίσκεται συνεχώς δίπλα του, χωρίς να γίνεται αντιληπτή. Δε θέλει να τον κάνει να δυσανασχετεί. Θέλει ν’ αλλάξει την αύρα του, στέλνοντάς του θετικά μηνύματα. Ονειρεύεται ένα μυστικό δείπνο μαζί του, υπό το φως των αστεριών, σε μια άλλη διάσταση και εποχή. 
Επιθυμεί μια συζήτηση εκ βαθέων, που θα ξεγυμνωθούν οι ψυχές και θ’ αγγίξουν την απόλυτη ελευθερία. Σαν «μεγάλα» παιδιά, θα κάνουν ότι τρέλα τους κατέβει. Θα πετάξουν αγκαλιά στα σύννεφα, θα μπλεχτούν με τις ηλιαχτίδες, θα βραχούν, θα λάμψουν τα πρόσωπά τους απ΄ τα φλας της αστραπής.
 Και επειδή θ’ αποδειχθούν άτακτοι και ζωηροί, ένας θυελλώδης άνεμος θα τους μεταφέρει στο πιο ερημικό σημείο του κόσμου. Αυτό επιδίωκαν και οι ίδιοι, την απομάκρυνσή τους απ’ αυτόν τον ψεύτικο κόσμο και την εγκατάστασή τους στο φανταστικό. Σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει λογική, παρά μόνο πλούτος συναισθημάτων. 
Εκεί η  αγάπη τους θα ξεχειλίσει σαν λάβα και το  θέαμα θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. 
Και μετά … ξύπνησε.

 Βάσω Καρλή






ΠΗΓΗ...https://tovivlio.net/%CE%A6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/

Καλός δεν γίνεσαι…


“Η καλοσύνη είναι αρετή των δυνατών ανθρώπων”
Χαλίλ Γκιμπράν, Λιβανοαμερικανός ποιητής & φιλόσοφος

Κα-λός… Απλός και δύσκολος συλλαβισμός…

Καλός άνθρωπος δεν γίνεσαι. Δεν σε μαθαίνουν στα σχολεία δεν σε νουθετούν δάσκαλοι και γονείς. Καλός είσαι από μέσα από τα σπλάχνα σου μέσα στους χτύπους της καρδιάς σου. Γεννιέσαι και ξέρεις βαθιά ότι μόνο έτσι μπορείς να αγαπάς. Μεγαλώνεις και ξέρεις ποιο είναι το «σωστό» της καρδιάς και ποιο το «λάθος».

“Η καλοσύνη όταν μιλάς δημιουργεί εμπιστοσύνη.
Η καλοσύνη όταν σκέφτεσαι δημιουργεί βάθος. 
Η καλοσύνη όταν δίνεις δημιουργεί αγάπη”
Λάο Τσε, Κινέζος φιλόσοφος

Καλός άνθρωπος δεν γίνεσαι. Με το πρώτο σου κλάμα ξεκινάς την πορεία εκείνη την δύσκολη ανάμεσα στα φίδια και τα τέρατα. Προχωράς με σημαία τούτη την ταυτότητα την δική σου που πολλοί καταπατούν και άλλοι τόσοι εκμεταλλεύονται. Κι αν ακόμα το ξέρεις και το βλέπεις και το περιμένεις, είσαι εκείνος που συνεχίζει να ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο πράττοντας ξανά και ξανά κείνο που οι υπόλοιποι λησμονούν ή δεν έμαθαν ποτέ.

“Αν είσαι καλός πού ’ναι οι οχτροί σου;”
Μενέλαος Λουντέμης, Έλληνας συγγραφέας

Καλός άνθρωπος δεν γίνεσαι. Δεν σε κάνουν ούτε τα βιβλία, ούτε τα πτυχία, ούτε τα βραβεία ούτε οι έπαινοι ούτε οι διθύραμβοι και οι κολακείες. Καλός άνθρωπος είσαι γιατί δεν μπορείς να είσαι κάτι άλλο. Γιατί έτσι έμαθες από μόνος σου να αναπνέεις. Γιατί ανακάλυψες πως πηγή της δικής σου εσωτερικής δύναμης είναι ετούτη η ανιδιοτελής προσφορά που αζύγιστα και αμέτρητα χαρίζεται απλόχερα και αυθόρμητα

“Σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχει μόνο ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να υποκλινόμαστε, 
η μεγαλοφυΐα, και ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να πέφτουμε στα γόνατα, η καλοσύνη”
Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας

Καλός άνθρωπος δεν γίνεσαι. Δεν θα σε αλλάξει κανείς αν γεννήθηκες με καρδιά λειψή, προβληματική σκάρτη. Θα πετάς πάντα πύρινους λόγους στους ανθρώπους γύρω σου με σκοπό να τους μειώσεις και να σταθείς σε κάποιο βάθρο που θα σου χαρίσει την δόξα που διακαώς επιθυμείς. Θα μειώνεις την στάση εκείνων των καλών, που έμαθαν να σέβονται, να έχουνε αξίες, αρχές στην ζωή. Θα τους γελοιοποιείς, θα τους χλευάζεις, θα λες πως έχουνε όρια στενά πως δεν απολαμβάνουν τα πλούσια αγαθά που προσφέρει η ζωή κραυγάζοντας για την δική σου «ελευθερία». Θα πονάς, θα πληγώνεις και θα ψεύδεσαι. Θα είσαι πάντα ξένο σώμα και καχεκτικό της Αγάπης

“Κάθε άνθρωπος είναι ένοχος για όλο το καλό που δεν έκανε”
Βολταίρος, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας

Καλός άνθρωπος δεν γίνεσαι. Κι αν σε κακιώνουν οι καιροί κι αν σε γυρίζει ανάποδα η ζωή βρίσκεις εκείνο το παραθύρι που ανοίγεις και φωνάζεις πως δε θες να γίνεις ίδιος. Κι ακούει η φύση, η δική σου, κι αλλάζει την ιστορία και σε προστατεύει. Σου πετά μονοπάτια που μέχρι τότε δεν ήξερες και σου λέει «από εδώ να πας που πονάει λιγότερο. Από εδώ να πας που θα φτιάξεις μια ανάποδη αλυσίδα για να αγαπάς κι όταν μισείς. Από εδώ να πας για να είσαι πάντα ο άλλος, ο καλός». Κι ακολουθείς τις διαδρομές εκείνες που σε φέρνουν πάλι εκεί που αγαπάς να Είσαι.

“Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος – αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος – σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται”
Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας

Καλός άνθρωπος δεν γίνεσαι λοιπόν.
Καλός άνθρωπος γεννιέσαι…





Ο Γιάννης Σηφάκης προωθεί την επίλυση προβλημάτων με το κτηματολόγιο σε Φλαμουριά, Πλατάνη, Άγρα και Νησί του Δήμου Έδεσσας


Ο Γιάννης Σηφάκης προωθεί επίλυση προβλημάτων με το Κτηματολόγιο σε Φλαμουριά, Πλατάνη, Άγρα και Νησί του Δήμου Έδεσσας 
Την Παρασκευή 23/02/18 στις 5:00μμ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Φλαμουριά  των κατοίκων με τους υπεύθυνους του Κτηματολογίου, παρουσία του βουλευτή,  για την κοινή αντιμετώπιση των σύνθετων θεμάτων του κτηματολογίου τους. Θα εκπροσωπηθεί στην συνάντηση και η Πλατάνη που αντιμετωπίζει αντίστοιχα θέματα.
Για τις ιδιοκτησίες σε Άγρα και Νησί σειρά ενεργειών του βουλευτή σε δύο μέτωπα : μαζί με τους κατοίκους για την κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων και διαφορετική αντιμετώπιση των ιδιοκτησιών που σαφώς χωρούν χρησικτησία και των μεσεγγυημένων εχθρικών ιδιοκτησιών και στην Αθήνα με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο βουλευτής θα ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους κατοίκους για την εξέλιξη του θέματος και τον αναγκαίο συντονισμό των επόμενων ενεργειών. 
Οι συναντήσεις αυτές έχουν σαν στόχο την διευκόλυνση των πολιτών στην ενιαία αντιμετώπιση των ιδιοκτησιακών τους θεμάτων στο κτηματολόγιο και την διευκόλυνση της εργασίας του κτηματολογίου με την ορθή καθοδήγηση των πολιτών μαζικά που θα μειώσει την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία τους.
Η φωτογραφία είναι από την πρώτη συνάντηση του βουλευτή στην Φλαμουριά για το κτηματολόγιο πριν 50 ημέρες. 

Υπογράφτηκε η ανταλλαγή των οικοπέδων του Δήμου Αλμωπίας με τους ιδιώτες για την κατασκευή χώρων αθλητικών εγκαταστάσεων και αναψυχής


ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Υπογράφτηκε το απόγευμα της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου 2018 το συμβόλαιο για την ανταλλαγή των οικοπέδων του Δήμου Αλμωπίας με τους ιδιώτες, που θα διευκολύνει την κατασκευή του νέου χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων και αναψυχής, που θα δημιουργηθεί μπροστά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας.
Ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργεί και σαν αυλή του σχολείου, ώστε να λυθεί το πρόβλημα του μικρού αύλειου χώρου που υπάρχει από την κατασκευή του.
Όπως έχει ανακοινωθεί, η μελέτη περιλαμβάνει περίφραξη του χώρου, κατασκευή γηπέδων αθλοπαιδιών, χώρο πρασίνου και υπαίθρια όργανα γυμναστικής. Θα κατασκευαστούν ένα γήπεδο καλοθοσφαίρισης (μπάσκετ), γήπεδο βόλεϊ και μπάντμιντον και γήπεδο ποδοσφαίρου.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Με την υπογραφή της ανταλλαγής των οικοπέδων, που ήρθε μετά από πολύ προσπάθεια και αγώνα, προχωρά πλέον αυτό το σημαντικό έργο για την πόλη της Αριδαίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον συνεργάτη μου Αντιδήμαρχο Γιώργο Τσιμτσιρίδη και την Τεχνική μας Υπηρεσία, για τη σημαντική προσπάθεια που έφερε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Πλέον προχωράμε στην υλοποίηση και στόχος μας είναι την επόμενη σχολική χρονιά –καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα παιδιά μας να έχουν έναν υπερσύγχρονο χώρο παιχνιδιού και αναψυχής».

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...