Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΦΤΕΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΦΤΕΡΟΣ
Αριδαία 21 Φεβρουαρίου 2015

              Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης…  Επειδή το τοπικό πείραμα απέτυχε σημαίνει ότι είναι αποτυχημένος ο θεσμός;       

              Μεγάλη η προσέλευση δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, αδιαχώρητο στην αίθουσα, τεράστιο ενδιαφέρον για ένα ειδικά θέμα, αυτό της εκλογής του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».
Η εξέλιξη του θέματος γνωστή και δεν θα σταθώ στη διαδικασία.
Δεν εκλέχθηκε συμπαραστάτης και το ζήτημα τελείωσε. Έμειναν να σέρνονται παραπολιτικά σχόλια και να μονοπωλεί το ενδιαφέρον η απορία «ποιόν στήριξε και αν στήριξε ο δήμαρχος, ποιοι ψήφισαν ποιόν, γιατί έβαλε υποψηφιότητα ο τάδε και αν υπάρχει ή όχι ρήγμα στο συνδυασμό της πλειοψηφίας».
Στην ουσία που είναι ότι δεν εκλέχθηκε συμπαραστάτης, ότι θεωρητικά ο δημότης δεν έχει στο πλευρό του σε μια ενδεχόμενη διαφωνία με το δήμο έναν υποστηρικτικό προς αυτόν θεσμικό όργανο, δεν στέκεται κανείς.
Όλες αυτές τις ημέρες περίμενα από τα ηλεκτρονικά κυρίως ενημερωτικά μέσα της τοπικής κοινωνίας να επικεντρωθούν σε αυτήν, ή έστω να την αναφέρουν,  την ουσιαστική διάσταση της ατυχούς διαδικασίας. «ΔΕΝ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ»
Είναι ολοφάνερο ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη όπως εφαρμόστηκε την προηγούμενη περίοδο στο δήμο μας, κατάφερε (περί κατορθώματος πρόκειται) με μεγάλη επιτυχία να απαξιωθεί και να αφήσει ως κυρίαρχη την άποψη ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη εξόφληση ενός γραμματίου του δημάρχου, μία ακόμη έμμισθη θέση, ένα ακόμα βόλεμα ενός δικού μας ανθρώπου και με τον τρόπο ειδικά που λειτούργησε,  ένα όργανο γκεμπελικού τύπου. Στο τέλος της θητείας του μάλιστα κατόρθωσε με αντιφατικές ενέργειες να προκαλέσει προβλήματα και στους δημότες και στην δημοτική αρχή.
Η υφιστάμενη δημοτική αρχή δεν πρέπει να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο. Δεν πρέπει να «νίψει τας χείρας της» και να αφήσει ακάλυπτη τη θέση του συμπαραστάτη. Εξ΄άλλου εδώ θα δοκιμασθούν και οι ικανότητες και του δημάρχου αλλά και των  στελεχών της αντιπολίτευσης αν υπάρχει έστω και κάπου δυνατότητα συνεργασίας και συναίνεσης. Δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο απ’ όλο το δήμο. Δεν είναι δυνατόν  προσωπικές όπως φαίνεται διαφορές (οι πολιτικές  γεφυρώνονται)  αλλά και αντιλήψεις του τύπου «΄ένα πρόβλημα λιγότερο» να αποτελέσουν την αιτία που θα μείνει ακάλυπτος ο θεσμός και οι πολίτες θα χάσουν έναν θεσμικό συμπαραστάτη  στις όποιες διαφωνίες με τον δήμο και έναν διαμεσολαβητή στην επίλυση προβλημάτων.
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης πρέπει να λειτουργήσει. Πρέπει να λειτουργήσει με στόχο  να ξανα-κερδίσει μέσα από την άσκηση των καθηκόντων του την εμπιστοσύνη των δημοτών.  Αυτό θα γίνει όταν ο Συμπαραστάτης είναι των δημοτών και όχι του δήμαρχου.
Προσωπικά περιμένω πρωτοβουλίες από το δήμαρχο.


Σταύρος Κοφτερός - Αρχιτέκτων

Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΕΠΑΘΕ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ Η ΝΥΦΗ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ

Απίστευτο: Ο γαμπρός έπαθε επιληψία κατά τη διάρκεια του γάμου και η νύφη παντρεύτηκε έναν καλεσμένο
Είχε κάνει τόση προετοιμασία και μάλλον δεν θέλησε να πάει χαμένη. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για το γεγονός ότι μια νύφη από την Ινδία παντρεύτηκε τελικά έναν καλεσμένο στο γάμος της και όχι τον άνδρα της, καθώς ο τελευταίος έπαθε επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια της τελετής.
Ολα συνέβησαν όταν η τελετή βρισκόταν στο σημείο που το ζευγάρι ανταλλάσσει όρκους. Εκείνη τη στιγμή ο γαμπρός, Κισόρ, κατέρρευσε και λίγα λεπτά αργότερα μεταφερόταν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Η 23χρονη νύφη, Ιντίρα, όχι μόνο δεν πανικοβλήθηκε ή έστω... στενοχωρήθηκε για το γεγονός ότι ο άνδρας που παντρευόταν αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά έγινε και έξαλλη γιατί δεν είχε ενημερωθεί για το γεγονός ότι έχει επιληψία.
Και δεν σταμάτησε εκεί. Απαίτησε ο γάμος να συνεχιστεί με γαμπρό κάποιον συγγενή του... πρώην γαμπρού που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο νοσοκομείο.
Γρήγορα, μια ομάδα κατευθύνθηκε σε έναν κύριο με τζιν και δερμάτινο μπουφάν ο οποίος μετά τον αρχικό του αιφνιδιασμό δέχθηκε να παντρευτεί την 23χρονη επί τόπου.
Ο ατυχής... πρώην γαμπρός αφού συνήλθε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τους Times  της Ινδίας επέστρεψε στο χώρο του γάμου για να διαπιστώσει απλά ότι μέσα σε ελάχιστη ώρα η γυναίκα που θα γινόταν σύντροφος ζωής για εκείνον τον είχε αντικαταστήσει.
Ο Κισόρ παρακάλεσε την Ιντιρα να το ξανασκεφτεί, λέγοντάς της ότι είχε ταπεινωθεί τόσο που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την οικογένειά του και τους φίλους του με την νύφη φυσικά να αρνείται και να επικρατεί χάος: Οι δύο οικογένειες πιάστηκαν στα χέρια ενώ εκτοξεύτηκαν μαχαιροπίρουνα και πιάτα.
Το περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Ραμπούρ στο βόρειο ινδικό κρατίδιο Ουτάρ Πραντές.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΤΡΟΦΕΣ - "ΧΗΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

Ποιές είναι οι τροφές που λειτουργούν ως «χημικές βόμβες» στον οργανισμό μας;
Τρώμε για να προσφέρουμε καύσιμα στον οργανισμό μας και φυσικά για την απόλαυση.
Μερικές φορές όμως το τι τρώμε μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας με τρόπο ασυνήθιστο και όχι τόσο ευεργετικό.
″Πολλές τροφές περιέχουν βιταμίνες ή μέταλλα που αλληλεπιδρούν με τη χημεία του σώματός σας″ λέει η Amy B. Hollingsworth, καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άκρον. ″Σε τελική ανάλυση, οι αλλαγές που συμβαίνουν με τα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν να μας πουν πολλά για τη συνολική υγεία και την ευεξία μας.″
Παρακάτω είναι μια λίστα μερικών ″περίεργων″ καταστάσεων, που οι κοινές τροφές μπορεί να προκαλέσουν, έτσι ώστε να είσαστε προετοιμασμένοι και υποψιασμένοι την επόμενη φορά:

1. Κουκουνάρι – χημική βόμβα για το Στόμα
Αυτοί οι τραγανοί και νόστιμοι σπόροι μπορούν να καταστρέψουν πραγματικά τη γεύση σας για ένα μήνα. Έχει αναφερθεί ότι μετά την κατανάλωση σπόρων κουκουναριού, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ένα σύνδρομο που αφήνει μία πικρή ή μεταλλική γεύση στο στόμα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την αιτία , ενώ δεν γνωρίζουν αν είναι μία πρόσφατη ασθένεια ή απλά τώρα αναφέρεται πιο συχνά.

2. Παντζάρι και φάβα – Χρωματισμός των ούρων
Τα σκούρα κόκκινα ή έντονα καφέ ούρα μπορεί να θορυβήσουν μερικούς ανθρώπους και να νομίσουν ότι είναι αίμα. Αυτό όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό λόγω των έντονων χρωστικών που περιέχονται στις δύο αυτές τροφές και αλληλεπιδρούν με τα οξέα του στομαχιού μας .

3. Σκόρδο – Οσμές και στο σώμα
Γνωρίζετε ήδη ότι το σκόρδο μπορεί να σας δώσει δύσοσμη αναπνοή , αλλά ο βολβός του σκόρδου μπορεί να σας αφήσει και άσχημη οσμή στο σώμα. Αυτό συμβαίνει διότι διάφορες ενώσεις του σκόρδου, μπορεί να παραμείνουν στον οργανισμό σας πολύ καιρό μετά την κατανάλωση, ειδικά αν τρώτε μεγάλες ποσότητες από αυτό. Οι ενώσεις αυτές περνάνε στο αίμα και στη συνέχεια στον ιδρώτα και στα ούρα σας .

4. Μοσχοκάρυδο – Παραισθησιογόνες επιδράσεις
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις συνταγές μαγειρικής και χρήσης του μπαχαρικού αυτού απαιτείται πολύ μικρή ποσότητα. Σε αντίθετη περίπτωση η μυριστικίνη που περιέχει μπορεί να σας αρρωστήσει και να αντιδράσει ως υψηλό παραισθησιογόνο. ″Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μοσχοκάρυδου θα οδηγήσει σε τρομερά γαστρεντερικά θέματα όπως η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια, καθώς και αίσθημα ταχυπαλμίας για έως και 48 ώρες″, εξηγεί ο πιστοποιημένος διατροφολόγος James Pinckney.

5. Σπαράγγια – Δυσοσμία στα ούρα
Αφότου καταναλώσετε σπαράγγια και χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, οι περισσότεροι θα ξέρετε ότι τα ούρα έχουν μια διαφορετική μυρωδιά. Αυτή η οσμή προέρχεται από την πέψη της ουσίας μερκαπτάνης -ένωση του θείου- που διασπάται σε δύσοσμα χημικά συστατικά. Το ευχάριστο είναι ότι μόνο περίπου το 33 τοις εκατό του πληθυσμού μπορεί να ανιχνεύσει την οσμή οπότε δεν χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαίτερα.

6. Κόκκινο κρέας – Δυσοσμία κατά την εφίδρωση
Έρευνα του 2006 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Chemical Senses έδειξε ότι η οσμή των συμμετεχόντων που ακολουθούσαν μια διατροφή χωρίς κρέας ήταν «σημαντικά πιο ελκυστική και ευχάριστη» και «λιγότερο έντονη» σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν διατροφή με κόκκινο κρέας. Αυτό οφείλεται στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για περάσει το κρέας από την πεπτική οδό, καθώς κατά την διαδικασία αυτή προλαβαίνει και σαπίζει εν μέρει μέσα στο έντερο. Ως αποτέλεσμα, το άτομο έχει δυσοσμία στην αναπνοή και την εφίδρωση


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥΗ Π.Ε. Πέλλας συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βελιγράδι

Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βελιγράδι συμμετέχει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας εκπροσωπούμενη από τον Ειδικό Σύμβουλο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Γιάννη Τσίκο. Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 19-22 Φεβρουαρίου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο ενιαίο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμό Τουρισμού.

Φέτος στη διοργάνωση, η οποία είναι από τις σημαντικότερες στα Βαλκάνια, παίρνουν μέρος περίπου 50 κράτη και 1000 εκθέτες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι εκπρόσωποι της Π.Κ.Μ. πραγματοποίησαν επαφές και συζητήσεις με φορείς τουρισμού και επαγγελματίες του κλάδου.

Το περίπτερο του Ε.Ο.Τ. και το stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε με την παρουσία του ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης ο οποίος συνεχάρη την Π.Κ.Μ. και τα στελέχη του Ε.Ο.Τ. για την παρουσία στην έκθεση και ευχήθηκε καλή επιτυχία. Επίσης ανέφερε ότι η Ελληνική Πρεσβεία βρίσκεται στη διάθεση της Π.Κ.Μ. για συνεργασίες και δράσεις στον τομέα του τουρισμού και γενικότερα.

Επιπλέον, στο περίπτερο παραβρέθηκε και συνομίλησε με όλους τους εκπροσώπους της ελληνικής συμμετοχής ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στην προσπάθεια προβολής της Π.Κ.Μ. Ακόμη, παραβρέθηκε στο περίπτερο και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αντώνης Γυφτόπουλος ο οποίος συνομίλησε με τα στελέχη της Π.Κ.Μ. και τους παρευρισκόμενους επισκέπτες.

Το περίπτερο του Ε.Ο.Τ. και το stand της Π.Κ.Μ. επισκέφθηκε πολύς κόσμος, κοινό και τουριστικού πράκτορες οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής μας.

Για την παρουσία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην έκθεση τουρισμού στο  Βελιγράδι ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ανέφερε ότι ο τουρισμός – πολιτισμός στην Πέλλα και την Κεντρική Μακεδονία αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Η Πέλλα θα συμμετέχει και το επόμενο διάστημα σε εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό στο πλαίσιο συμμετοχής της Περιφέρειας στις σημαντικότερες διοργανώσεις στο πλαίσιο  του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής.

Η Π.Κ.Μ. εκπροσωπείται επίσης από τον κ. Λεωνίδα Τσιαντή από την Π.Ε. Σερρών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί η επισκεψιμότητα στο περίπτερο της Π.Κ.Μ. με την παρουσία του κοινού και των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...