Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Ευχές από τον Διονύση Σταμενίτη


"Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη,
Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός."

                                      Το Κοντάκιο των Χριστουγέννων.
     Ἦχος γ´. Αὐτόμελον. Ποίημα Ῥωμανοῦ τοῦ Μελῳδοῦ.

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2018!

Διονύσης Σταμενίτης
Πολιτικός Μηχανικός

"Κόλντα Μπάμπο" στο Λουτράκι




ΚΟΛΝΤΑ ΜΠΑΜΠΟΥ:
Το έθιμο με τις φωτιές αναβιώνει και φέτος στο Λουτράκι! 

Ελάτε να γιορτάσουμε παρέα ...

Σας περιμένουμε με φασολάδα, άφθονο τσίπουρο και κρασί και φυσικά με παραδοσιακά εδέσματα!
Παραδοσιακή μουσική από την ορχήστρα "Βόρειος Ήχος"  αλλά και πιο σύγχρονοι ήχοι από τον Dj A.Lepitka.

Παράλληλα θα φωταγωγηθεί και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο,στο οποίο μπορείτε να κρεμάσετε τις ευχές σας!

**Η εκδήλωση φέτος θα πραγματοποιηθεί στο άγαλμα του Καπετάν Γαρέφη ,στον κεντρικό δρόμο του χωριού


Τα Δημοτικά Σχολεία Βορεινού και Νεοχωρίου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΒΟΡΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
- ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Τα Δημοτικά Σχολεία Βορεινού και Νεοχωρίου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Χρήστο Γεωργίου. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλης Καλαϊτζίδης, μαζί με τον Πρόεδρο του χωριού κ. Βασίλη Ματζηρίδη και τον Τοπικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Τσαπράζη.
Ο Δήμαρχος αποδεχόμενος την πρόσκληση του Διευθυντή, είχε την ευκαιρία να ευχηθεί σε μαθητές και δασκάλους καλές γιορτές και να τους χαρίσει από ένα συμβολικό δωράκι.
Επίσης, ο Δήμαρχος συζήτησε με τον Διευθυντή του σχολείου για κάποια ζητήματα που υπάρχουν και δεσμεύτηκε ότι μετά την Άνοιξη θα γίνει προσπάθεια για να πραγματοποιηθούν εργασίες ελαιοχρωματισμού και συντήρησης.




Οι Κομμωτές του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ σε επαγγελματικές κομμώσεις-χτενίσματα της ΚΥΑΝΑ στο Melies Boutique Hotel στα Λουτρά Πόζαρ!!!!


Οι σπουδαστές Κομμωτικής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ συμμετείχαν σε σεμινάριο της εταιρείας ΚΥΑΝΑ που αποτελεί σταθερό συνεργάτη του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ εδώ και πολλά χρόνια.

Η επίδειξη χτενισμάτων και κομμώσεων πραγματοποιήθηκε στο γνωστό Ξενοδοχείο Melies Boutique Hotel στο Λουτράκι Αριδαίας τοποθετημένο στο καταπράσινο περιβάλλον των Λουτρών Πόζαρ. Στο εντυπωσιακό σαλόνι του οι σπουδαστές μας συμμετείχαν στο σεμινάριο είτε ως μοντέλα είτε ως βοηθοί, ενώ οι τεχνικοί της ΚΥΑΝΑ πραγματοποίησαν μια επίδειξη με πλήρη επαγγελματισμό και διάθεση για προσφορά.

Ευχαριστούμε τόσο την ΚΥΑΝΑ που μας στηρίζει με τη συνεργασία της, όσο και τις εκπαιδεύτριες κ. Πασχαλίδου Μαρία και κ.Σαμαρτζίδου Σοφία για την πρωτοβουλία, ενώ ξεχωριστές ευχαριστίες απευθύνουμε στη διεύθυνση του Melies BOutique Hotel και τον κ. Μοσχάκη Φώτη.

Ευχόμαστε Καλές Γιορτές σε όλες και όλους !!!

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Γιόρτσος Α. Γεώργιος














Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Αριδαίας


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
- «Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ»

Τήρησε τη δέσμευσή του ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης το Κέντρο Υγείας Αριδαίας, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Αβραμίκα, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ κ. Χρήστο Γεωργίου και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χρήστο Χουρσόγλου.
Ο Δήμαρχος συναντήθηκε με την Διευθύντρια κ. Στέλλα Φωτοπούλου, τον εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Γιάννη Λεκάκη και εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Αριδαίας και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη θέρμανση, καθώς τα περισσότερα θερμαντικά σώματα έχουν σαπίσει και δημιουργούν συνεχώς διαρροές και υγρασίες, ενώ υπάρχει δυσλειτουργία και στον κεντρικό καυστήρα.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Αποδεχόμενος την πρόταση του συνεργάτη μου Χρήστου Χουρσόγλου, επισκέφθηκα το Κέντρο Υγείας Αριδαίας. Είχα λοιπόν την ευκαιρία να ενημερωθώ για όλα τα προβλήματα και να συζητήσω με τους ανθρώπους που τα βιώνουν. Δυστυχώς, η έλλειψη ενδιαφέροντος από την κεντρική διοίκηση, έχει δημιουργήσει μια άσχημη κατάσταση. Αυτό που πραγματικά δεσμεύτηκα, είναι ότι από αύριο κιόλας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας θα αναζητήσουμε λύση για τα προβλήματα θέρμανσης που υπάρχουν. Πρόκειται για ένα κτίριο που σύμφωνα με τη Διευθύντρια έχει να συντηρηθεί πάνω από 15 χρόνια, άρα αμέσως μετά την επίλυση του ζητήματος της θέρμανσης, θα είναι καλό να ασχοληθούμε και με τον ελαιοχρωματισμό του. Θέλω να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας και όλους τους συμπολίτες μας, ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δώσουμε λύσεις, σε ζητήματα που θα έπρεπε να είχε λύσει εδώ και χρόνια η κεντρική διοίκηση. Επίσης, προσπαθούμε για να τεθεί και πάλι σε λειτουργία το ασθενοφόρο που παρουσιάζει βλάβη. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχηθώ σε όλους τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας καλές γιορτές με υγεία και να τους συγχαρώ για τις προσπάθειες που καταβάλουν υπό δύσκολες συνθήκες».








Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής για την Δράση 3.1 Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων


Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής  για την Δράση 3.1 Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, Μέτρο 10 του ΠΑΑ 2014-2020, ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 2.1.4. «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013,  για το έτος εφαρμογής 2016 (4ο έτος).

Ανακοινώνεται ότι σήμερα Τετάρτη 20/12/2017 αναρτήθηκε στον χώρο ανακοινώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας (2ος όροφος , Διοικητήριο, 'Εδεσσα) και στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων)  Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων της Δράσης 3.1 Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων για το έτος εφαρμογής 2016 (4ο έτος), προκειμένου να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι.
Οι καταστάσεις περιλαμβάνουν 13 δικαιούχους .
Επισημαίνεται ότι η υποβολή ενστάσεων πραγματοποιείται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, σύμφωνα με το αριθμ. 114358/14-11-2017 Εγχειρίδιο  διαδικασίας ελέγχου-έγκρισης πληρωμής του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι δικαιούχοι και ενδιαφερόμενοι μπορούν απευθύνονται   στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων, τηλ. 2384021330).

Ο Δ/ΝΤΗΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Ενημέρωση επιχειρήσεων Π.Ε. Πέλλας για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην 27η DETROP BOUTIQUE και την 8η ARTOZYMA 2018 μέσω της Περιφέρειας


Ενημέρωση επιχειρήσεων Π.Ε. Πέλλας για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην  27η DETROP BOUTIQUE  και την 8η ARTOZYMA 2018 μέσω της Περιφέρειας.

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η Περιφέρεια να συμμετάσχει με εκθετήριο χώρο 200 τ.μ. στην 27η DETROP BOUTIQUE  Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Συσκευασίας και την παράλληλη 8η ARTOZYMA - Διεθνή Έκθεση Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Έτοιμων Προϊόντων, που θα πραγματοποιηθούν από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ΗΕLΕΧΡΟ στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός της συμμετοχής είναι να γίνει η δικτύωση και γνωριμία των επαγγελματιών του κλάδου των τροφίμων και ποτών από την Ελλάδα και το Διεθνή χώρο με τα προϊόντα που παράγονται από επιχειρήσεις της ΠΚΜ και της Π.Ε. Πέλλας. Να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ευκαιρία να ενημερωθούν οι καταναλωτές για τα πιστοποιημένα αγροτοδιατροφικά προϊόντα της Περιφέρειας προκειμένου να αναδειχθούν, να προβληθούν και να προωθηθούν σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Η Έκθεση απευθύνεται σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που ασχολούνται με την παραγωγή ποιοτικών, παραδοσιακών και πιστοποιημένων προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν καινοτόμες παράλληλες εκδηλώσεις με γνώμονα την εξωστρέφεια, οι οποίες θα αφορούν θεματικά εστιατόρια, σεμινάρια και διαδραστικές συζητήσεις καθώς και ξεχωριστά εκθετήρια καινοτόμων προϊόντων. Μέσω της έκθεσης παρέχεται στους εκθέτες η προοπτική άμεσων επαγγελματικών συνεργασιών και συμφωνιών κατά τη διάρκεια των προκαθορισμένων επιχειρηματικών ραντεβού.

Η ΠΚΜ θα προβεί σε ενοικίαση χώρου στα Περίπτερα 8 και 12 της DETROP BOUTIQUE  και στα Περίπτερα της ARTOZYMA .
Η κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση ανάλογα με τα είδη των προϊόντων που διαθέτει μπορεί να συμμετέχει στην έκθεση στα ακόλουθα περίπτερα.

Περιγραφή Περιπτέρων
Περίπτερο 12 stand (6 τ.μ.) περιβαμβάνει την διαμόρφωσή αυτού με το βασικό εξοπλισμό (διαχωριστικά αν είναι επιθυμητά, μετώπη με την επιγραφή του εκθέτη, αριθμό του stand, μοκέτα, ένα infodesk, 1 καρέκλα, 2 ράφια, γενική καθαριότητα, μια πρίζα, 10 ηλεκτρικά σποτ, κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος) με οικονομική συμμετοχή 330 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για κάθε επιχείρηση.

Περίπτερο 8 stand Cheese & Oenos (6 τ.μ.) περιβαμβάνει την διαμόρφωσή του με αναβαθμισμένη δομή δάπεδο  μοκέτα Alma Elea χρώματος ανοιχτό μπεζ, δομή σύστημα αλουμινίου Octanorm (H:2.50m), πλήρωση Panels δερμάτινης μαύρου χρώματος σε συνδυασμό με OSB, μετώπη σύστημα αλουμινίου Octanorm με πλήρωση panels δερματίνης μαύρου χρώματος, επιγραφή επωνυμία εταιρείας σε οβάλ επιγραφή, εξοπλισμός Info - αλουμινίου σε συνδυασμό με OSB, ένα σκαμπό , δύο ράφια (1,00x0,3)μ, ηλεκτρολογικά ένα πολύπριζο 500W δύο θέσεων, τρία HQI , βιτρίνα με τρία γυάλινα ράφια, 1 τεμ. με οικονομική συμμετοχή 450 € (συμπεριλαμβανομέ-νου του ΦΠΑ) για κάθε επιχείρηση.

Περίπτερο   (Artozyma) (6 τ.μ.)  περιλαμβάνει τη διαμόρφωσή του με τον ακόλουθο εξοπλισμό διαχωριστιά, μετόπη με την επιγραφή του εκθέτη, αριθμό του stand, μοκέτα, 1 infodesk, 1 καρέκλα, 2 ράφια, γενική καθαριότητα, με πρίζα, δέκα ηλεκτρικά σποτ, κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, με οικονομική συμμετοχή 330€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για κάθε επιχείρηση.


Διευκρινίσεις
ü  Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν πρέπει να έχουν διασφαλισμένη φυσική παρουσία εκπροσώπησης των προϊόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
ü  Τονίζεται ότι η έκθεση  δεν θα έχει και εμπορικό χαρακτήρα.
ü  Όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν με ευαλοίωτα προϊόντα στο περίπτερο 8 (γαλακτοκομικά /τυροκομικά, αλλαντικά, προϊόντα κρέατος κλπ) καλό θα ήταν να  φέρουν το δικό τους ψυγείο. Για όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να νοικιάσουν ψυγείο, το κόστος θα βαρύνει τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
ü  Επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν με περισσότερα τετραγωνικά μέτρα πρέπει να, το δηλώσουν έγκαιρα και να επιβαρυνθούν το επιπλέον τίμημα.
ü   Συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν διαχωριστικό μεταξύ των stand θα πρέπει να το δηλώσουν στην αίτηση-δήλωση συμμετοχής τους και να αναγράφουν την επιχείρηση που επιθυμούν να έχουν δίπλα τους.

Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή οργάνωση συμμετοχής στην έκθεση, η Π.Ε. Πέλλας ΚΑΛΕΙ τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους να δηλώσουν τη συμμετοχή τους το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τις 29-12-2017 αποστέλλοντας συμπληρωμένη την σχετική δήλωση στα e-mail: g.karali@pkm.gov.gr και στο dao@pkm.gov.gr, με κοινοποίηση στο e-mail: kkalaitzidou@pella.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της ομάδος της ΠΚΜ προβολής των Αγροδιατροφικών Προϊόντων για την Π.Ε. Πέλλας Αικ. Καλαϊτζίδου στα τηλέφωνα 2381351398, 6997026331 και Δέσποινα Σεραφείμ στο τηλέφωνο 2381351267


Με εκτίμηση.
                                                                                                           Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ



                                                                                                       ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ 

«Πληρωμές 2016 - Δράση 2.3 Β Σύστημα Ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων,»


«Πληρωμές 2016 - Δράση 2.3 Β Σύστημα Ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων,»


H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής  ΠΕ Πέλλας-Γιαννιτσά,  ανακοινώνει  ότι πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  20-12-2017 η πληρωμή για το έτος εφαρμογής 2016 της Δράσης 2.3(Β) Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή Σακχαρότευτλων για την  1η πρόσκληση.

Η υποβολή των ενστάσεων πραγματοποιείται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης : 20/12/2017 έως 28/12/2017.
Για πληροφορίες-διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο  της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας-Γιαννιτσά, τηλ. επικοινωνίας  2381352304



Ο
Προϊσταμένος της Δ/νσης
α/α

Γεωργίου Παναγιώτης

""Κόλντα Μπάμπο" στη Φιλώτεια


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ «Όχι στην κατάργηση της αυτονομίας του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών»!


Ως εξαιρετικά επιζήμια για την κτηνοτροφία μας, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Καρασμάνης την προωθούμενη συγχώνευση του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών (πρώην Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας)  με το νεοσυσταθέν Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών και Επιστήμης των Ζώων στη Θεσσαλονίκη.
Με ερώτησή του στη Βουλή, ο πρώην Υπουργός επισημαίνει ότι μια τέτοια συγχώνευση θα ισοδυναμεί ουσιαστικά με κατάργηση του μοναδικού στη χώρα Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, αυτοχρηματοδοτούμενου σε πολύ μεγάλο βαθμό, το οποίο επί σχεδόν επτά δεκαετίες έχει να παρουσιάσει τεράστιο έργο διεθνώς αναγνωρισμένο και, με αξιολογότατους επιστήμονες ερευνητές συνεχίζει την ανεκτίμητη συμβολή του στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας και στη διατήρηση της ζωικής ¨ταυτότητας¨ της χώρας μας.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, καλεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να τηρήσει την δέσμευση όλων των κατά καιρούς ηγεσιών του Υπουργείου ότι το Ινστιτούτο Γιαννιτσών θα παραμείνει και θα λειτουργεί αυτόνομα.
Υπενθυμίζεται ότι επί σειρά ετών και, ιδιαίτερα ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γιώργος Καρασμάνης έχει στηρίξει αποφασιστικά το Ινστιτούτο, το προσωπικό μάλιστα του οποίου, τον Ιανουάριο του 2015 δημοσίευσε τις ενέργειές του, όπως:
-        Υπογραφή απόφασης με την οποία το αγρόκτημα έκτασης 3.480 στρεμμάτων εκχωρείται πλέον στο Ινστιτούτο, προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τις πειραματικές εκτροφές του. Αφενός, με την παραγωγή των αναγκαίων ζωοτροφών και αφετέρου με βάση της αυτοχρηματοδότησης του, δηλαδή μέσα από τα έσοδα του ώστε να μη επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και κατ’ επέκταση του Υπουργείου.
-        Πρόσληψη δέκα (10) νέων Ερευνητών για τη στελέχωση του, πιστεύοντας ότι η ανάταξη της κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας μας θα ξεκινήσει από αυτό το Ινστιτούτο, μέσα από την στοχευμένη Έρευνα και την Εκπαίδευση.
-        Εξασφάλιση χρηματοδότησης εκσυγχρονισμού του κτιρίου που θα στεγάσει το Εργαστήριο με τους αναγκαίους εξοπλισμούς του, ώστε με τις εργαστηριακές του αναλύσεις, θα καλύπτει όλο το φάσμα της Ζωοτεχνικής Έρευνας. Εξασφάλισε ακόμα χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των δύο κτιρίων Διοίκησης, όπου θα στεγαστούν οι νέοι Ερευνητές και τα οποία βρίσκονταν σχεδόν σε κατάσταση κατάρρευσης. 
Στόχος του κου Καρασμάνη ως υπουργού ήταν η αναβάθμιση του Ινστιτούτου σε ένα πρότυπο Ερευνητικό και ταυτόχρονα Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Ευρώπη.
 Ακολουθεί η Ερώτηση

ΘΕΜΑ:«Να παραμείνει σε πλήρη αυτονομία το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών»

Το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών (πρώην Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας) είναι το μοναδικό στη χώρα μας, και με ανεκτίμητη μέχρι σήμερα  προσφορά στην ελληνική κτηνοτροφία και τους παραγωγούς μας.
Σχεδιάστηκε το 1935 ως Κέντρο Ζωοτεχνικών Ερευνών και η υλοποίηση και στελέχωσή του ξεκίνησε μετά τον Β’ παγκόσμιο και τον εμφύλιο πόλεμο, το 1950. Η δε συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας όπως και στην επιστήμη της Ζωικής Παραγωγής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καταγράφεται στο πλήθος των ερευνητικών έργων που υλοποιήθηκαν στις εκτροφές του και από τον πολύ μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Επίσης, είναι σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενο χάρις στην ιδιοπαραγωγή αγροτικών προϊόντων, διαθέτει σειρά σταβλικών και άλλων εγκαταστάσεων (65 κτίρια) ικανών να στεγάσουν όλα τα είδη των αγροτικών ζώων, αλλά και να διατηρήσουν σπάνιες φυλές. Να συμβάλλουν συνεπώς  στη διαφύλαξη των γενετικών πόρων της χώρας και να διευρύνουν την υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων.
Να σημειωθεί δε ότι πρόσφατα στο Ινστιτούτο προσελήφθησαν 10 νέοι αξιολογότατοι επιστήμονες που ήδη διεξάγουν σημαντικότατες έρευνες στις υπάρχουσες εκτροφές του Ινστιτούτου.
ΕΠΕΙΔΗ, με το ήδη ευρισκόμενο σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Νόμου που αφορά στο νέο Οργανόγραμμα και λειτουργία του Οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, επιχειρείται μεταξύ άλλων η συγχώνευση και ενσωμάτωσή του ως Τμήμα Επιστήμης των Ζώων στο νεοσυσταθέν Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών και Επιστήμης των Ζώων με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
ΕΠΕΙΔΗ η σχεδιαζόμενη «ενσωμάτωση», θα ισοδυναμεί ουσιαστικά με κατάργησή του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κτηνοτροφία μας, δεδομένου ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ κτηνιατρικών επιστημών και επιστημών Ζωικής Παραγωγής.
ΕΠΕΙΔΗ, η πλήρης κατάργηση της αυτοτέλειας του Ινστιτούτου θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα στη σταδιακή του απαξίωση και τελικά στη πλήρη διάλυση του μοναδικού σε πανελλαδικό επίπεδο Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, με ενεργές πειραματικές εκτροφές αγροτικών ζώων.  
ΕΠΕΙΔΗ, με την συγχώνευση και μετονομασία του δεν θα προσδιορίζεται η ερευνητική του αποστολή, αν δηλαδή θα αφορά αποκλειστικά στο αγροτικό ζωικό μας κεφάλαιο και σε ζώα άσχετα με την κτηνοτροφική μας  παραγωγή, όπως πχ ζώα συντροφιάς.
ΕΠΕΙΔΗ, είναι τουλάχιστον παράδοξο, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, τα 11 υπάρχοντα Ινστιτούτα να αυξάνονται σε 13 και το μοναδικό Ινστιτούτο που καταργείται και απορροφάται από άλλο Ινστιτούτο, ως τμήμα, να είναι το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών.
ΕΠΕΙΔΗ από το 2011 έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται ένας «πόλεμος» κατά του εν λόγω Ινστιτούτου, ο οποίος πιθανότατα υποκινείται από ιδιωτικά συμφέροντα με στόχο την υποβάθμιση, απαξίωση και τελικά την πλήρη διάλυση του.
ΕΠΕΙΔΗ, τα πραγματικά καθημερινά αλλά και χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και γεωργίας, δεν λύνονται με συγχωνεύσεις. Η δε ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση δεν μπορεί να γίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα μακριά από την περιφέρεια, μακριά από τον αγρότη και από τον κτηνοτρόφο.
ΕΠΕΙΔΗ, τέλος, όλες οι κατά καιρούς ηγεσίες του Υπουργείου έχουν δεσμευτεί ότι το Ινστιτούτο Γιαννιτσών θα παραμείνει και θα λειτουργεί αυτόνομα,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός
1.      Εάν συμμερίζεται και υιοθετεί τις προτάσεις της διοίκησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για συγχώνευση του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
2.      Εάν θεωρεί πως μια τέτοια ενέργεια θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εγχώριας κτηνοτροφίας ή απλώς θα υπηρετήσει συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα, ξένα προς τους παραγωγούς μας.
Άλλως, ΚΑΛΕΙΤΑΙ να δεσμευτεί ότι το Ινστιτούτο των Γιαννιτσών θα παραμείνει αυτόνομο και θα ενισχυθεί προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Ελληνική Κτηνοτροφία.
  Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Καρασμάνης                                                        21/12/2017

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΝΤΙΑΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...