Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Μεταφορά της ημέρας διενέργειας των λαϊκών αγορών των Τ.Κ. Πολυκάρπης και Αψάλου


Ο _ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Έχοντας υπόψη: 
1) Το Ν. 4264/2014 με τον οποίο οι λαϊκές λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο, εκτός των επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών. 
2) Το Ν.3852/2010 [ΦΕΚ.87/7-6-2010 τεύχος Α΄] <<Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτ/σης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης>> άρθρο 94 παρ.6 υποπαρ.32 σύμφωνα με τον οποίο η έκδοση αποφάσεων για ίδρυση, μετακίνηση, διάλυση και καθορισμό του τρόπου της εν γένει λειτουργίας λαϊκών αγορών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έχει μεταβιβαστεί στους Δήμους.
3) Την αριθμ. 175/2014 απόφαση του Δ.Σ. Αλμωπίας με θέμα “Καθορισμός ωραρίου λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Δήμου Αλμωπίας” σύμφωνα με την οποία “Σε περίπτωση που οι ημέρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς συμπίπτει να μην είναι εργάσιμες απαγορεύεται η λειτουργία της, που όμως μπορούν να λειτουργήσουν την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη μέρα. Σε περίπτωση που η ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς συμπίπτει να είναι Μεγάλη Παρασκευή, η λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει το μεγάλο Σάββατο ”
4) Τις ανάγκες της αγοράς.
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι 
Η λειτουργία:
α)  της λαϊκής αγοράς Πολυκάρπης  της  Μεγάλης Παρασκευής  14 Απριλίου   2017, να διενεργηθεί το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2017 σε εφαρμογή της αριθμ. 175/2014 απόφασης του Δ.Σ Αλμωπίας.
β) της λαϊκής αγοράς Αψάλου της Δευτέρας 17 Απριλίου 2017, να διενεργηθεί το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2017, λόγω της αργίας της Δευτέρας του Πάσχα.  
Η μεταφορά της ημέρας λειτουργίας των ανωτέρω λαϊκών αγορών ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένες ημερομηνίες. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 
              ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΕΒ . ΠΕΛΛΑΣ


Κουμπαράδες αγάπης από την ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ ΑΓΑΠΗΣ
Η ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛΜΩΠΙΑΣ και τα προγράμματα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ τοποθετούν κουμπαράδες αγάπης σε καταστήματα τις περιοχής μας για να βοηθήσουν μία οικογένεια από την περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. 
Ξέρουμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και ότι όλοι ήμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, όλοι μαζί όμως μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα όταν έχουμε για οδηγό μας την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας. Ας ενωθούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε την οικογένεια που έχει ανάγκη από την αγάπη και την αλληλεγγύη μας και ας ελπίσουμε ότι σύντομα τα προβλήματά τους θα ξεπεραστούν.
 Όποιος επιθυμεί να συνδράμει με διαφορετικό τρόπο ας επικοινωνήσει μαζί μας στα τηλέφωνα, βοήθεια στο σπίτι Αλμωπίας: 2384022170 από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30 με 15:00.
Τέλος, να σας ενημερώσουμε ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταμετρηθεί από το Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.Α θα ανακοινωθεί και θα αποδοθεί στην οικογένεια με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. 
Τα καταστήματα που τοποθετήθηκαν οι κουμπαράδες είναι τα εξής:
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ:
ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ
CAFÉ VENTURE (ΒΕΝΟΣ)
CAFÉ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ QUALITY
CAFÉ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ CORNER
CAFÉ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ BOX
CAFÉ ΤΥΡΟΠΙΤΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ
CAFÉ ΑΕΡΙΚΟ (ΣΠΥΡΟΣ)
CAFÉ MEMORIES
CAFÉ IRISH
CAFÉ BLUE NOTE
CAFÉ COFFEA
CAFÉ COUP
CAFÉ NEMESIS
CAFÉ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ
ΦΟΥΡΝΟΣ ΒΑΔΑΣ
ΦΟΥΡΝΟΣ ΕΚΛΑΙΡ
FAST FOOD ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΖΙΛΗ
ΠΙΤΣΑΡΙΑ CAPRICIOZA
FAST FOOD ΠΕΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ευχές Δήμου Αλμωπίας


Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελώνων περιόδου 2017/2018


Αναδιάρθρωση και Μετατροπή  Αμπελώνων περιόδου 2017/2018.

   Το Τμήμα φυτικής & Ζωικής παραγωγής της Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής  Ενότητας  Πέλλας  σας ενημερώνει ότι έως τις 15-05-2017, αποδέχεται την υποβολή αιτήσεων από όσους επιθυμούν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2017-2018, σύμφωνα με την αρ. 3714/110476/4-9-2014 ΚΥΑ (2443Β).
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες φύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
1. Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – αναφύτευση.
2. Φύτευση αμπελώνων (εφόσον ο παραγωγός διαθέτει νόμιμο δικαίωμα που έχει χορηγηθεί έως 31/12/2015).
3. Επανεμβολιασμός.
4. Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης.
Όπως αναφέρεται στο με αρ. 5048/114637/14-10-2016 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ τα δικαιώματα φύτευσης μέσω του Εθνικού Αποθεματικού και τα δικαιώματα από μεταβίβαση, αφού μετατραπούν σε άδειες φύτευσης (σύμφωνα με την με αριθ. 3535/96221/7-9-2015 ΥΑ (ΦΕΚ 1996Β), μπορούν να λάβουν στήριξη μόνο από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2014-2018, δηλαδή μέχρι το οικονομικό έτος 2018 (καταληκτικό έτος αίτησης 2017), ανεξάρτητα από το αν η διάρκεια ισχύος της άδειας φύτευσης εκτείνεται πέρα από την ημερομηνία αυτή. Τα δικαιώματα αναφύτευσης, αφού μετατραπούν σε άδειες φύτευσης (σύμφωνα με την με αριθ. 3535/96221/7-9-2015 ΥΑ (ΦΕΚ 1996Β), μπορούν να λάβουν στήριξη στο Πλαίσιο του Προγράμματος για όσο χρονικό διάστημα είναι σε ισχύ.
Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 (μέσω της ψηφιακής εφαρμογής) δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της με αρ. 3714/110476/4-9-2014 ΚΥΑ (2443Β), οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα είναι η ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων με επαναφύτευση ή επανεμβολιασμό και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης τους (υποστύλωση), εφόσον συνδέονται με τους στόχους του προγράμματος. Δεν καλύπτεται η ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής δηλαδή η αναφύτευση μη παραγωγικών αμπελώνων.
Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμέτοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στο ένα στρέμμα. Δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο πρόγραμμα παραγωγοί που έχουν ενταχθεί τις τελευταίες δύο περιόδους εφαρμογής (2015-16 & 2016-17) και αμπελοτεμάχια που έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση κατά τις δέκα προηγούμενες οικονομικές περιόδους. Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον οκτώ ετών από το οικονομικό έτος πληρωμής. Τέλος γίνεται σαφές ότι η έγκριση και η ένταξη στο πρόγραμμα των επιλέξιμων αιτήσεων και εκτάσεων ακολουθεί την Υπουργική Απόφαση κατανομής των διαθέσιμων κονδυλίων του αρμόδιου υπουργείου.
Απαραίτητα δικαιολογητικά για την κατάθεση Αίτησης
1.      Επικαιροποιημένη Καρτέλα παραγωγού με στοιχεία των τεμαχίων και απόσπασμα Αμπελουργικού Μητρώου , από την οποία και μόνο, υποχρεωτικά συμπληρώνονται όλα τα πεδία του πίνακα των αμπελοτεμαχίων προς αναδιάρθρωση .
2.      Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών στις οποίες να φαίνεται ότι παραδίδουν την παραγωγή τους σε οινοποιεία.
3.      Την  ενιαία δήλωση ΟΣΔΕ στην οποία να φαίνονται τα αγροτεμάχια. 
4.      Την αστυνομική τους Ταυτότητα και το ΑΦΜ (Εκκαθαριστικό), 1η σελίδα βιβλιαρίου τράπεζας.
5.      Έγγραφα που να αποδεικνύουν την νόμιμη φύτευση του αμπελιού.
6.      Έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία όπως τίτλος ιδιοκτησίας , συμβόλαιο αγοράς κλπ. Όσον αφορά τα ενοικιαζόμενα απαιτείται 10ετές μισθωτήριο συμβολαιογραφικό με πιστοποιητικό μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο.       

Επίσης υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές ότι σύμφωνα με το άρθρο 61 του Καν(ΕΕ) 1306/2013 και το άρθρο 10 της με αρ. 1011/21054/18-2-2016 (ΦΕΚ 486Β/26-2-2016) Υπουργικής Απόφασης πρέπει να υπάρχει συμβατότητα της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας (αμπελουργικό μητρώο) με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Συνεπώς τα αλφαριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και αφορούν κυρίως τα οινάμπελα, θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμφωνία με τα στοιχεία της Δήλωσης-Αμπελοκαλλιέργειας-(αμπελουργικό-μητρώο).

Επιπλέον, κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων και των δράσεων του αμπελοοινικού τομέα (π.χ. αναδιάρθρωση αμπελώνων, βιολογική γεωργία, γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα) πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επαλήθευσης των δηλωμένων στοιχείων των δύο βάσεων (Αμπελουργικού Μητρώου και ΟΣΔΕ), επομένως θα πρέπει κατά την ενημέρωση του Αμπελουργικού Μητρώου αλλά και αντίστροφα, κατά την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), να επιβεβαιώνονται τα καταγεγραμμένα στοιχεία των δύο βάσεων από τον παραγωγό (υπόχρεο της ορθής δήλωσης των στοιχείων των αμπελοτεμαχίων και της καλλιεργητικής τους κατάστασης).

Όσο αφορά στα αμπελοτεμάχια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, σύμφωνα με το άρθρο 11 της με αρ. 3714/110476/4-9-2014 (ΦΕΚ 2443Β/15-9-2014) Υπουργικής Απόφασης, πρέπει στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης να δηλώνονται από τους παραγωγούς τα επιλέξιμα αμπελοτεμάχια της ομάδας καλλιέργειας και οινοποιήσιμης ποικιλίας και ως παράλληλη δράση «Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων» με τους κωδικούς όπως κάθε φορά ισχύουν».
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται για την υποβολή των αιτήσεων τους στο Τμήμα φυτικής & Ζωικής παραγωγής της Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής  Ενότητας  Πέλλας, καθημερινά τις ώρες 08:30-11:30 για την περιοχή Έδεσσας-Σκύδρας-Αλμωπίας  στο αρμόδιο γραφείο (Νο 211) υπεύθυνος  Καραβίτης Σταύρος στο Διοικητήριο στην Έδεσσα τηλ. 2381351289, για την περιοχή Γιαννιτσών στο γραφείο της διεύθυνσης στα Γιαννιτσά στην πλατεία ΠΙΚΠΑ υπεύθυνος Ελευθερίου Γεώργιος τηλ. 2381352312.
Λόγω της σοβαρότητας  του προγράμματος, παρακαλούμε τους Δήμους, μέσω εκπροσώπων των Δημ. Διαμερισμάτων τους να φροντίσουν ώστε να τοιχοκολληθεί ένα φωτοαντίγραφο αυτού του εγγράφου σε κάθε Δ. Διαμέρισμα και κάθε  καφενείο της περιοχής ευθύνης τους.

Γ. Καρασμάνης : Προκηρύξτε και εφαρμόστε προγράμματα, αντί για εξαγγελίες, παράτες, συνέδρια και περιοδείες.



 Ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

          «Έπρεπε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια για να αντιληφθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ότι οι φρυγανώδεις, ποώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις συμπεριελήφθησαν στον ορισμό των βοσκοτόπων με την καινούργια Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014-2020.
          Και αφού το αντελήφθη, συνεχίζει στο γνωστό του μοτίβο της συνειδητής και ανάλγητης παραπλάνησης και παραπληροφόρησης του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, να μιλά για δικό του έργο, που μάλιστα όπως πρόσφατα τόνισε (στο αγροτικό συνέδριο της εφημερίδας Ναυτεμπορική) πρόκειται για μια «μεγάλη παρέμβαση στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία, τόσο στο κόστος παραγωγής, όσο και στη σωστή και χωρίς πρόστιμα διαχείριση των κοινοτικών πόρων».
          Επειδή για άλλη μια φορά επιχειρεί να οικειοποιηθεί και να προσθέσει στο ανύπαρκτο μέχρι τώρα έργο του πρωτοβουλίες και έργα της προηγούμενης κυβέρνησης, είμαι υποχρεωμένος να του θυμίσω ότι ήταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση της καινούργιας ΚΑΠ αναζήτησε και πέτυχε σημαντικές συμμαχίες με τα άλλα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού Νότου και κατόρθωσε  το 2013 την αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων.
          Ήταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου που συμπεριέλαβε στο νέο ορισμό τις φρυγανώδεις, ποώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις και με τον τρόπο αυτό έκανε ένα τεράστιο και σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των βοσκοτόπων στη χώρα μας και των επιλέξιμων προς κοινοτική επιδότηση εκτάσεων για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το ενδεχόμενο απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων, λόγω του περιοριστικού ορισμού, που ίσχυε με την προηγούμενη ΚΑΠ.
          Και μάλιστα ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που προχώρησε στη νομοθέτηση, ούτως ώστε η σύνταξη των κατ΄ αρχήν διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 και τα οριστικά σχέδια βόσκησης να παραδοθούν, μαζί με τα βοσκοτόπια και τις αναλογούσες κοινοτικές επιδοτήσεις, μέχρι το τέλος του 2015 στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
        Αντί, όμως, να συνεχίσει αυτή τη σημαντική προσπάθεια, ο κ. Αποστόλου που σήμερα επαίρεται ότι δήθεν έλυσε το πρόβλημα των βοσκοτόπων και προστάτευσε τις κοινοτικές επιδοτήσεις των Ελλήνων κτηνοτρόφων, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να παραπέμψει την οριστικοποίηση των σχεδίων βόσκησης μαζί με την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών στο τέλος του 2019, διακινδυνεύοντας με τον τρόπο αυτό τις επιδοτήσεις των  κτηνοτρόφων. Και αυτό, παρότι επανειλημμένως του είχε ζητηθεί η τροποποίηση του νόμου περί βοσκοτόπων και η άμεση οριστικοποίηση των σχεδίων βόσκησης.  
         Αν και στο βιογραφικό του αναφέρεται πως έχει σπουδάσει Δασολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως στην πράξη λησμονεί ότι οι χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις είναι βοσκήσιμες γαίες, στις οποίες δεν απαγορεύεται η βόσκηση, παρά μόνο όταν μια έκταση κηρύσσεται αναδασωτέα. Γι αυτό και τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων δεν έχουν καμία σχέση με τους δασικούς χάρτες.
         Πέραν τούτων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται πως θέλει να ξεχάσει ότι τον Ιανουάριο του 2015 η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου του παρέδωσε 14,5 εκατ. στρέμματα επιδοτούμενων βοσκοτόπων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν τα αύξησε ούτε κατά ένα στρέμμα !
          Και μέσα στην «αφηρημάδα» του εξαγγέλλει (σ.σ. στο ίδιο αγροτικό συνέδριο) ότι δήθεν σήμερα βοσκούνται στην Ελλάδα 79 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων, τα οποία με τον νέο ορισμό των βοσκοτόπων αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. στρέμματα. Και όλα αυτά τα ασυνάρτητα νούμερα λέγονται τη στιγμή που δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε ένα διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης !
          Το μόνο παρήγορο είναι πως ευτυχώς οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν τρώνε το «κουτόχορτο» που τους πλασάρει ο κ. Αποστόλου. Επειδή γνωρίζουν ότι μαζί με την αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν εκείνη που αύξησε στο 25% την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων, φθάνοντας στο 19% το ποσοστό της κτηνοτροφίας επί του συνόλου των κοινοτικών κονδυλίων στον Εθνικό Φάκελο της χώρας μας. Ήτοι 440 εκατ. ευρώ, από 300 εκατ. ευρώ που ήταν προηγουμένως.
          Όπως πολύ καλά γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά στα χρονικά στο καθεστώς των λεγόμενων συνδεδεμένων με την παραγωγή κοινοτικών ενισχύσεων μπήκαν τόσο τα αιγοπρόβατα, όσο και τα βοοειδή, αλλά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια ζωοτροφών, χαμηλές τιμές εισροών στις κτηνοτροφικές μονάδες, με στόχο να «χτιστεί» ένα ισχυρό εγχώριο ζωικό κεφάλαιο και να στηριχθεί το εθνικό προϊόν της Φέτας.
          Τις «σοφιστείες» του κ. Αποστόλου δεν υφίστανται μόνο οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι αγρότες της χώρας μας, από όπου παρελαύνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να τους εξαγγείλει τα μέτρα και τις δράσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Και τι δεν έχουν ακούσει στις περιοδείες αυτές :
        Ότι το Πρόγραμμα που εγκρίθηκε με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με καθυστέρηση ενός έτους, αναμορφώθηκε δήθεν εκ βάθρων από τον κ. Αποστόλου, όταν και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι το δήθεν επικαιροποιημένο και εκ βάθρων αναμορφωμένο Πρόγραμμα περιλαμβάνει ακριβώς τα ίδια μέτρα και προγράμματα με εκείνο που κατάρτισε και υπέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2014 και έχει ακριβώς τον ίδιο και απαράλλακτο προϋπολογισμό, με ορισμένες μόνο αυξομειώσεις λόγω της απώλειας 900 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο Πρόγραμμα, που μεταφέρθηκαν στο νέο, εξαιτίας των καθυστερήσεων και της αδιαφορίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
          Ακούν επίσης ότι, ο κ. Αποστόλου θέσπισε νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις Ομάδες Παραγωγών και τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, όταν μέχρι σήμερα βρίσκονται σε τέλμα όλα τα αντίστοιχα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ενισχύουν τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα μέσα από συλλογικές δράσεις, δηλαδή μέσα από συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, καθώς ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί τα μέτρα Μ09 (προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ) και Μ16 (προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ) για τα συνεργατικά σχήματα, όπως άλλωστε και το μέτρο Μ02 για τους Γεωργικούς Συμβούλους (προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ).
         Ακούνε ακόμα ότι, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέσπισε για πρώτη φορά μέτρο για τη βιολογική γεωργία, η οποία παλαιότερα ήταν «στον κουβά των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων». Και αυτό τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση θέσπισε το ξεχωριστό μέτρο της βιολογικής γεωργίας Μ11 στο Πρόγραμμα που κατάρτισε και κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο παρά τις παλινωδίες και καθυστερήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκρίθηκε αυτούσιο. Και το ξεχώρισε από τα υπόλοιπα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα ακριβώς για να δείξει τη μεγάλη σπουδαιότητα του εν λόγω μέτρου, που το απέδειξε άλλωστε και η μεγάλη ανταπόκριση των υποψηφίων προς ένταξη στην πρόσφατη προκήρυξη (64.000 άτομα).
          Και αντί ο κ. Αποστόλου να ικανοποιήσει το σύνολο των υποψηφίων επενδυτών, απεντάσσει με το «έτσι θέλω» όλους τους υποψηφίους για τη βιολογική κτηνοτροφία, ενώ στη βιολογική γεωργία εντάσσει μόνο εκείνους που έχουν ποσοστό εκτάσεων σε περιοχές Natura και ταυτόχρονα ανακοινώνει απερίσκεπτα πως θα επαναπροκηρύξει το μέτρο, με δύο διαδοχικές ανακοινώσεις του υπουργείου, όπου η μια αναιρούσε την άλλη.
        Άλλωστε και από τα πέντε νέα μέτρα, πέραν της εξισωτικής αποζημίωσης,  που ο κ. Αποστόλου υποσχέθηκε τον περσινό Αύγουστο ότι θα προκηρύξει μέχρι το τέλος του 2016, προκηρύχθηκε μόνο εκείνο των Νέων Αγροτών, που παραμένει αδρανοποιημένο καθώς ούτε ένα ευρώ δεν έχει πιστωθεί στους δικαιούχους παραγωγούς και τα υπόλοιπα εξακολουθούν να λιμνάζουν όπως για παράδειγμα εκείνο της ενίσχυσης της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, που η διαβούλευση του σχεδίου της σχετικής υπουργικής απόφασης ολοκληρώθηκε εδώ και πέντε μήνες και ακόμα να προχωρήσει η προκήρυξή του.
      Αντί λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλώνεται σε συνέδρια και περιοδείες «ενημερωτικού» χαρακτήρα, εξαγγέλλοντας μέτρα και προγράμματα που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, καλό θα ήταν να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με την οργάνωση, προκήρυξη και εφαρμογή των προγραμμάτων και την εισροή κοινοτικών πόρων στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.
       Γιατί οι παράτες, οι φιέστες και οι περιοδείες, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες στοιχίζουν χρήμα στην εθνική οικονομία, που έχει ως αποτέλεσμα τη νέα περικοπή συντάξεων και την υπερφορολόγηση.

11 04 2017

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με Υφυπουργό Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου, Υφυπουργό ΠΑΑΤ Βάσίλη Κόκκαλη και ΓΓ ΥΠΑΑΤ Νίκο Αντώνογλου για τα στέκια οπωροκηπευτικών


Γιάννης Σηφάκης :  Θα υπάρξουν άμεσα ριζικές ρυθμίσεις για τα «στέκια» ( σημεία συγκέντρωσης) οπωροκηπευτικών 

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη και Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκο Αντώνογλου για την διερεύνηση της τελικής λύσης.
Υπήρξε συμφωνία στην πρόταση να επιτραπεί η ίδρυση χώρων συγκέντρωσης οπωροκηπευτικών («Στέκια»)  μόνο ως φορολογικά υποκαταστήματα των μεταποιητικών βιομηχανιών (για τα προϊόντα που κατευθύνονται στην βιομηχανία) ή των εμπόρων ( εγγεγραμμένων στο μητρώο εμπόρων) με ταυτόχρονη ύπαρξη χώρων αποθήκευσης και ψύξης ( με μόνιμους ή φορητούς ψυκτικούς θαλάμους) ιδιοκτησίας του εμπόρου για τα νωπά προϊόντα που προορίζονται για εμπόριο. 
Παράλληλα να οριστούν προδιαγραφές για τον χώρο, για τις συνθήκες υγιεινής, απασχόληση ειδικών κλπ 
Αποφασίστηκε η συνεργασία Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείου Ανάπτυξης ( Γενική Γραμματεία Εμπορίου) για την άμεση προώθηση κοινής υπουργικής απόφασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θα συνέχιζε την παράνομη λειτουργία χώρων χωρίς άδειες, χωρίς εγκεκριμένες συνθήκες υγιεινής, χωρίς ελέγχους, και θα αποτελούσε αντικίνητρο στην ίδρυση οργανώσεων παραγωγών αφού δεν θα εξασφάλιζε τον υγιή και ισότιμο ανταγωνισμό εκτρέφοντας παράλληλα την μαύρη διακίνηση αγροτικών προϊόντων. 

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΕΒΕΣ Ν ΠΕΛΛΑΣ


Πασχαλινές ευχές από τον Θεόδωρο Ι. Θεοδωρίδη


«Δράσεις με σύμμαχο το Εδεσσαϊκό Θέατρο»


«Δράσεις με σύμμαχο το Εδεσσαϊκό Θέατρο»

Το Εδεσσαϊκό Θέατρο στηρίζει πολιτιστικές προσπάθειες και κοινωνικές δράσεις με μεγάλη προθυμία και ζήλο, υποστηρίζει με συνέπεια δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατήρηση του πολιτισμού στην πόλη μας, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την ανάδειξη κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας, με πλήθος χορηγικών δράσεων και με τη δυναμική παρουσία μελών του συλλόγου σε αυτές.
Το Εδεσσαϊκό Θέατρο υπήρξε αρωγός της πολιτιστικής εκδήλωσης του 3ου Γυμνασίου Έδεσσας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας καθώς εκτός από σκηνικά και κοστούμια παραχωρήθηκε και η τεχνική κάλυψη για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Μιας εκδήλωσης τόσο ευφάνταστης και δημιουργικής αφού οι μαθητές ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους μέσα από μια συνάντηση διαφόρων τεχνών επί σκηνής-θέατρο, μουσική, χορό, ζωγραφική-κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Έδεσσας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Νίκου Κούτσουρου με τίτλο «Νύχτα των μικρών και των μεγάλων ονείρων» που διοργάνωσε η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού σε συνεργασία με τον σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έδεσσας. Το Εδεσσαϊκό Θέατρο εκπροσώπησε η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Δέσποινα Οτουντζίδου, η οποία συνεχάρη τον ποιητή για το εξαιρετικό δημιούργημα του καθώς και τους διοργανωτές για την αρτιότητα της εκδήλωσης. Ο κος Κούτσουρος υπέγραψε το βιβλίο του συνοδεύοντας το με μία άκρως συγκινητική αφιέρωση για το Εδεσσαϊκό Θέατρο.


Το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας, πραγματοποιήθηκε το 4ο μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας, της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε και της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, στα πλαίσια του Εαρινού Φεστιβάλ Μουσικής, με τίτλο «Από την Ανατολή στη Δύση». Η κατανυκτική ατμόσφαιρα της ανοιξιάτικης βραδιάς με το «γλυκύτατο έαρ» και άλλες ψαλμωδίες, ύμνοι από την ελληνορθόδοξη και ρωμαιοκαθολική μουσική παράδοση συνδυαζόμενοι ιδανικά με τον Λόγο του Ευαγγελίου και την αφηγηματική δεινότητα του κου Ραφαήλ Πολυχρονιάδη, η παρουσία καταξιωμένων στο είδος τους καλλιτεχνών-Σαράντης Κασσάρας (πιάνο), Ανίλα Τέλι (υψίφωνος), Χριστίνα Τέλι (άλτο) αλλά και η παρουσίαση σε πανελλήνια «πρώτη» μέρους του ορατόριου με τίτλο «Στην πυρκαγιά των υδάτων» σε ποίηση Κωνσταντίνου Σταλίδη, μελοποιημένη από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ωδείου Έδεσσας κο Μιλτιάδη Κασσάρα, συνέθεσαν το παζλ μιας προσεγμένη εκδήλωσης με εκλεπτυσμένη αισθητική, προσφέροντας στο κοινό διάχυτα συναισθήματα Χριστιανοσύνης, ξεκινώντας από τον πόνο τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης και καταλήγοντας στην αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση. Η Πρόεδρος του Εδεσσαϊκού Θεάτρου κα Δέσποινα Οτουντζίδου παραβρέθηκε στην εκδήλωση εκπροσωπώντας το Δ.Σ. ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί μεταξύ των συντελεστών και τα μέλη της χορωδίας του Ωδείου Έδεσσας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και μέλη του Εδεσσαϊκού Θεάτρου. Την εκδήλωση αυτή όπως και την επετειακή εκδήλωση της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2017 με τίτλο «Θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία», στήριξε υλικοτεχνικά το Εδεσσαϊκό Θέατρο.


Την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Let's do it Greece και υιοθετώντας την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας για καθαρισμό του λιθόστρωτου φυσιολατρικού μονοπατιού, μέλη του Εδεσσαϊκού Θεάτρου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αντιπεριφέρειας Πέλλας και του Δήμου Έδεσσας και συμμετείχαν στηρίζοντας τη δράση που αποτελεί ένδειξη εθελοντισμού, παιδείας και πολιτισμού, χαρακτηριστικά άρρηκτα συνδεδεμένα με το Εδεσσαϊκό Θέατρο.



 «Ευχές από το Δ.Σ. για το Πάσχα»



Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα λειτουργήσει το Θεατρικό Εργαστήρι, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν και πάλι κανονικά από την Κυριακή του Θωμά (23 Απριλίου) στις προκαθορισμένες ώρες.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...