Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020

Πρόμαχοι 25η Μαρτίου 2020...


Πρόμαχοι

25η Μαρτίου 2020

Τονωτικές ενέσεις πίστης, ελπίδας, Ανάστασης.

Χρόνια πολλά.


ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: “H 25η Μαρτίου και η επόμενη μέρα!”


“H 25η Μαρτίου και η επόμενη μέρα!”

Σε παγκόσμιο αλλά και σε εθνικό επίπεδο διανύουμε τις πλέον ζοφερές ημέρες, τουλάχιστον της νέας χιλιετίας  .
Οι ανησυχίες αποτυπώνονται με πολλά ερωτήματα, αναπάντητα μέχρι στιγμής, όπως:
-με τι κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η ιστορία?
-πότε θα απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα?, 
-η απαλλαγή θα είναι οριστική ή προσωρινή? 
-προέκυψε από λάθος ή ήταν κάτι που έγινε εσκεμμένα ?
 Η απάντηση σε όλα αυτά όμως, δεν μπορεί να δοθεί εύκολα  και αν δίνεται είναι απλές εικασίες και υποθέσεις βασιζόμενες σε υποκειμενικές κρίσεις . Από την άλλη ίσως να θεωρείται, ότι εάν όλα είναι προδιαγεγραμμένα να μην έχει νόημα να δοθεί καμία απάντηση. Όμως αυτό, δεν ισχύει. Αναζητώντας τις απαντήσεις μέσα στον χρόνο και ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε έχει σχεδιαστεί ή σχεδιάζεται με σκοπό συγκεκριμένες εξυπηρετήσεις.
Αυτό που προέχει να κάνουμε την δεδομένη στιγμή είναι, να περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες, ώστε να έλθει η λύση στο πρόβλημα και σύναμμα να αντιμετωπίσουμε την κάθε απώλεια , διότι όλο αυτό που ζούμε είναι πραγματικά πρωτόγνωρο, γεγονός που μας καθιστά όλους ευάλωτους. Ζούμε ένα είδος ομηρίας και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αντίθετης άποψης. Το αναφαίρετο ανθρωπινό δικαίωμα της ελευθερίας μας, αποτελεί την δεδομένη περίοδο ένα ακριβό προνόμιο. Όπως και να έχει οφείλουμε να συμμορφωθούμε σε αυτό που επιτάσσει η δημόσια υγεία, με σκοπό την προστασία όλων μας και κυρίως των ευπαθών ομάδων κάνοντας υπομονή και ακολουθώντας το πλαίσιο που έχουν βάλει οι ειδικοί.
Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως που χρήζει απάντησης, είναι το τι θα γίνει όταν απεγκλωβιστούμε από αυτό το αδιέξοδο. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι τίποτα δε θα είναι το ίδιο την επόμενη ημέρα. Ο καθένας από εμάς οφείλει να σταθμίσει τις αλλαγές που θα επέλθουν , ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί για ότι ακολουθήσει . 
Αυτές τις δύσκολες μέρες, η οικονομία της αγοράς πλήγεται ανεπανόρθωτα και το κόστος της μόλις βγούμε από αυτό τον «εγκλεισμό» θα είναι τεράστιο. Την επόμενη ημέρα, οι όροι της αγοράς θα αλλάξουν δραματικά, οι κανόνες λειτουργίας ιδιωτικής και δημόσιας ζωής επίσης. Όλα πλέον θα βασίζονται στον ΕΛΕΓΧΟ . Οι εθνικές οικονομίες θα περάσουν μια τεράστια κρίση και όλοι μας , για πολλοστή φορά , θα πληρώσουμε το μάρμαρο . 
Το ζητούμενο είναι, με τι όρους θα το πληρώσουμε .  Στο σημείο αυτό, γεννάται το ερώτημα, εάν οι όροι αυτοί θα είναι δίκαιοι και ανεκτοί από τους πολίτες. Μέσα σε όλα αυτά μάλιστα, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα ειδικότερα , το μεταναστευτικό και γενικότερα το ανατολικό ζήτημα ,το οποίο ως τότε θα έχει γιγαντώσει. Θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε από την επόμενη κιόλας μέρα. 
Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι, να μάθουμε να είμαστε ενωμένοι και αρραγείς, ώστε όταν μας βρουν τα χειρότερα να είμαστε προετοιμασμένοι.
 Η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται  και όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. 
Σήμερα λοιπόν, η Ελλάδας μας γιορτάζει διπλά. Εκκλησιαστική και εθνική γιορτή . Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ημέρα αγαλλίασης, με την χαρμοσύνη είδηση του Χριστιανισμού. Με την γιορτή αυτή συνδέεται και η ιστορική επέτειος  των σχεδόν 200 χρόνων από την ηρωική Επανάσταση του 1821 κατά του τουρκικού ζυγού. 
Η σημερινή γιορτή έρχεται να μας υπενθυμίσει τα ιδανικά των λέξεων: Πίστη ,Ελπίδα, Ελευθερία.
Ο λαός μας ενωμένος λοιπόν, με πίστη και ελπίδα δεν πτοήθηκε ποτέ από κανέναν φόβο και  καμία σκλαβιά εξασφαλίζοντας και πάλι το αγαθό της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης του.
Ας είναι η σημερινή μέρα αφετηρία δύναμης και πυξίδα για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Ας μελετήσουμε το παρελθόν μας για να ορίσουμε το μέλλον μας.
Χωρίς επιπολαιότητες, ας λειτουργήσουμε υπεύθυνα, ο καθένας μας ξεχωριστά και ας σκεφτούμε πολύ σοβαρά το μέλλον της χώρας μας διότι είναι συνυφασμένο με το δικό μας μέλλον .
 Σήμερα γιορτάζουμε ως Ορθόδοξοι για την σωτηρία μας και ως Έλληνες για την ελευθερία μας , ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!
Κλείνοντας και τιμώντας την ημέρα αυτή, σας παραθέτω τα βαθυστόχαστα λόγια  του μεγάλου αγωνιστή της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, Γιάννη Μακρυγιάννη:
«…Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε• τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν• κι όταν κάνουν αυτείνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν. Η θέση όπου είμαστε σήμερα εδώ είναι τοιούτη• και θα ιδούμε την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς. ν…»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Λαϊκή Συσπείρωση ΚΜ για την καύση απορριμματογενούς καυσίμου RDF - SRF από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ


Θεσσαλονίκη, 25.03.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προχωρεί η διαδικασία  οριστικής αδειοδότησης της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ
για την καύση απορριμματογενούς καυσίμου RDF - SRF

Εν μέσω πανδημίας η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ,  η κυβέρνηση μέσω του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως διαμεσολαβητή ενημέρωσης, κινούν τις τελευταίες μέρες, ξανά διαδικασίες για να καταφέρει η παραπάνω εταιρεία να πάρει την πολυπόθητη εδώ και χρόνια, άδεια καύσης των δευτερογενών απορριμμάτων RDF και SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας. 
Η προώθηση της διαδικασίας αυτής, μέσα και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει τώρα. 
Υπενθυμίζουμε ότι στην 17η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 25.11.2019, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταθέσει αίτημα για συζήτηση και να τοποθετηθεί συγκεκριμένα το Περιφερειακό Συμβούλιο για: «την παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου RDF από τις μονάδες (ΜΕΑ) που κατασκευάζονται στην ΠΚΜ στα πλαίσια του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ και στο ενδεχόμενο της καρκινογόνου καύσης των απορριμμάτων είτε στη τσιμεντοβιομηχανία είτε σε αυτόνομα εργοστάσια καύσης. Να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής μας που δικαιολογημένα ανησυχούν»
 Η Διοίκηση της ΠΚΜ αρνήθηκε τότε τη συζήτηση με τη δικαιολογία ότι δεν είναι αρμοδιότητα της .
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», τόσο κατά τη διαδικασία έγκρισης του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΠΚΜ που γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα (στη συγκεκριμένη ΜΠΕ προβλέπεται η παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου) τοποθετήθηκε αρνητικά αναδεικνύοντας τεκμηριωμένα τους κινδύνους από την προώθηση αυτών των σχεδιασμών και κατέθεσε τις δικές τις προτάσεις για το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων.
Να σημειώσουμε επίσης ότι «Λαϊκή Συσπείρωση», τοποθετήθηκε αρνητικά και στις αντίστοιχες συνεδριάσεις της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) α) 18η/11.11.2015, για την ίδρυση της NORDECO Α.Ε. (θυγατρική της  ΤΙΤΑΝ ΑΕ), μονάδα παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου RDF – SRF, στην Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου-ΠΕ Θεσσαλονίκης και β) 16η/20.11.2019 για την αύξηση της παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου RDF – SRF από 21.000 σε 40.000 τόνους ετησίως.  
Η ενδεχόμενη καύση απορριμματογενούς καυσίμου, με βάση και το σημερινό επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης, ως γνωστό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή διοξινών, φουρανίων, επικίνδυνων καταλοίπων που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκινογεννέσεις. Έχει δηλαδή πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Συνολικά η υλοποίηση του σχεδίου για την κατασκευή τριών νέων ΜΕΑ στην ΠΚΜ αποτελεί βήμα στην περεταίρω ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, με την κατασκευή και λειτουργία τους μέσω ΣΔΙΤ. Διαφαίνεται ο κίνδυνος να πληρώσει ο λαός μας ακόμα μια φορά τα «σπασμένα»  με τα αυξημένα δημοτικά τέλη για να ανταποκρίνονται οι Δήμοι στα νέα gatefee. Ταυτόχρονα αυτές οι μονάδες είναι πανάκριβες, δεσμεύοντας ένα τεράστιο ποσό από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ για την κατασκευή τους τη στιγμή που διατίθενται ελάχιστοι πόροι πχ για τη σωστή λειτουργία των ΧΥΤΑ και για την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Η λειτουργία των ΜΕΑ δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή διότι αφενός μεν προϋποθέτει συγκεκριμένη ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων και αφετέρου το μεγαλύτερο ποσοστό του απορριμματογενούς καυσίμου RDF που προβλέπεται να παράγεται αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναδεικνύονται 2 τελείως διαφορετικές λογικές και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΚΜ. 
Από τη μια οι τοποθετήσεις της Διοίκησης της ΠΚΜ, των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και άλλων κομμάτων που κινούνται με μικροδιαφορές στην πεπατημένη των κατευθύνσεων της ΕΕ για περεταίρω ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά και της καύσης τους για ενεργειακή αξιοποίηση από τους επιχειρηματικούς ομίλους, και από την άλλη οι τεκμηριωμένες προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με βασικό κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος.
Καταθέτουμε στο λαό της περιοχής ένα πλαίσιο διεκδίκησης για να εξαιρεθεί από τον ΠΕΣΔΑ η πρόβλεψη παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου και η καύση των απορριμμάτων, να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους, να μην τις χρυσοπληρώνουμε. Για να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ.. Για να ενισχυθεί  η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που έτσι κι αλλιώς πρέπει να μειώνονται διαχρονικά αλλά και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Για να λειτουργούν σωστά όλοι οι ΧΥΤΑ και οι ΣΜΑ της περιοχής.
Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής σε αντεπίθεση, στην κατεύθυνση ριζικών αλλαγών σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. 
Καλούμε τη Διοίκηση της ΠΚΜ να τοποθετηθεί, εδώ και τώρα, συγκεκριμένα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη διαδικασία και να συζητηθεί το θέμα της ενδεχόμενης καύσης στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά την άρση των έκτακτων μέτρων. Εκεί μπορούν να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα θέσεις, απόψεις και ταυτόχρονα το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει τη στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής μας που δικαιολογημένα ανησυχούν.

Η Αλμωπία στην Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821

Αγγελής Γάτσος

Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη συμμετοχή των Ελλήνων της Μακεδονίας στην Επανάσταση του 1821, κι αυτό γιατί ο κύριος όγκος των γεγονότων και οι ιστορικές συνθήκες ευνοούσαν τον ξεσηκωμό στον Μοριά. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή την εθνική εξέγερση συμμετείχαν όλοι οι Έλληνες, άσχετα με το αν η επανάσταση πέτυχε ή όχι στις περιοχές τους. Ο ελληνισμός διασκορπισμένος, και με την πολυφωνία που τον διακρίνει, κατόρθωσε να αφουγκραστεί το μήνυμα της λευτεριάς. Γι’ αυτό και στις πιο μικρές περιοχές, όπου δεν φαντάζεται πολύς κόσμος ότι θα υπήρχαν ξεσηκωμένοι, συναντούμε μνημεία και ανδριάντες.

Έτσι και στη μικρή Αριδαία, ποιος να το φανταζόταν ότι θα κοσμούσε μια πλατειούλα το άγαλμα ενός μεγάλου αγωνιστή του 1821; Ο ήρωας αυτός είναι ο Αγγελής Γάτσος, και αξίζει να τον γνωρίσουμε.

Ο Αγγελής Γάτσος γεννήθηκε το 1771 και καταγόταν από τους Σαρακηνούς, ένα μικρό χωριό της Αλμωπίας. Ψηλός στο ανάστημα και με έντονα χαρακτηριστικά, ήταν γνωστός για τη φλογερή ορθόδοξη πίστη του, αλλά και τη γενναιότητά του. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν υπερβολικό, όμως τα ιστορικά δεδομένα της εποχής και οι συνθήκες οδηγούσαν τους ανθρώπους και σε συμπεριφορές που έφταναν στα άκρα. Είναι αναχρονισμός να προσπαθούμε να αποδώσουμε χαρακτηρισμούς για ένα άλλο ιστορικό πλαίσιο λαμβάνοντας κριτήρια από το δικό μας πλαίσιο.

Σε ηλικία 16 ετών ο Αγγελής μεταβαίνει στο Πόζαρ. Εκεί εργάζεται, φροντίζοντας τα κοπάδια κάποιου προύχοντα. Αργότερα μαθαίνει ότι ο μπέης της περιοχής έχει σκοπό να επισκεφθεί τον εργοδότη του με εχθρικές διαθέσεις, γι’ αυτό και σκοτώνει τον Οθωμανό αξιωματούχο. Έπειτα από αυτή του την πράξη φεύγει κλέφτης στα βουνά και το όνομά του εντοπίζεται και στους αρματολούς του Ολύμπου. Ο Γάτσος παντρεύτηκε την Πρώια από τους Σαρακηνούς και απέκτησε μαζί της πέντε κόρες και έναν γιο, τον Νικόλαο, αλλά είχε και έναν υιοθετημένο γιο, τον Δημήτριο. Εγκαταστάθηκε στο Περισώρι της Νάουσας και δεν έμαθε ποτέ γράμματα.

Το 1822 συμμετέχει στη σύσκεψη στη Μονή της Δόβρας στην Ημαθία, και μαζί με άλλους αρματολούς αποφασίζουν την ένοπλη εξέγερση με κέντρο την Νάουσα. Πολεμά ηρωικά, ιδιαίτερα στην επίθεση στη Βέροια, και αμύνεται για την Νάουσα, η οποία όμως στις 13 Απριλίου πέφτει στα χέρια των Οθωμανών. Η οικογένειά του συλλαμβάνεται από τους Οθωμανούς, ενώ η γυναίκα του είναι έγκυος και γεννά στη φυλακή. Μετά τη σφαγή της Νάουσας ο Γάτσος μετακινείται πλέον νότια, και μαζί με άλλους Μακεδόνες οπλαρχηγούς φτάνει στον Ασπροπόταμο Θεσσαλίας
.
Γενικά Αρχεία του Κράτους: Μακεδόνες οπλαρχηγοί υπό τον στρατηγό Καρατάσο


Συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις του Καραϊσκάκη και του Ράγκου στα Άγραφα και από εκεί φτάνει στο Μεσολόγγι. Τον ίδιο χρόνο θα ενισχύσει και την εκστρατεία του Μαυροκορδάτου στην Ήπειρο με σκοπό την ενδυνάμωση του Σουλίου. Στην εκστρατεία αυτή πολεμά με 1.200 άνδρες – ανάμεσά τους ο Μάρκος Μπότσαρης.

Στη μάχη της 29ης Ιουνίου 1822 στην Πλάκα Πραμάντων θα ηττηθούν, ενώ ο αδερφός του Αγγελή Πέτρος θα βρει το θάνατο. Το 1823 βρίσκεται στο Τρίκερι, ενώ τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου φτάνει από τις βόρειες Σποράδες στην Ύδρα μαζί με τους επαναστάτες της Θεσσαλίας και άλλους Μακεδόνες οπλαρχηγούς για την άμυνα του νησιού. Τον Μάρτιο του 1825 παίρνει μέρος στη Μάχη της Σχινόλακκας ενάντια στον Ιμπραήμ, όπου και επικρατούν οι Έλληνες.

Είναι αντίθετος με τις πειρατικές επιχειρήσεις ένοπλων Θεσσαλών και Μακεδόνων, ενώ τον Νοέμβριο του 1826 βρίσκεται στις Θερμοπύλες μαζί με τον Καρατάσο και 1.500 αρματωμένους. Στις 9 Νοεμβρίου διεξάγει μάχη με τους Οθωμανούς στην Αταλάντη της Φθιώτιδας. Το 1830 ο γιος του Νικόλαος ελευθερώνεται, ενώ και οι δύο γιοι του ακολουθούν στρατιωτικά επαγγέλματα.

Ο Γάτσος πεθαίνει το 1839 φτωχός στην Αταλάντη με το βαθμό του Συνταγματάρχη.

Η γνώση και η απόδοση τιμής σε πρόσωπα σαν τον Γάτσο δεν έχουν να κάνουν μόνο με την διατήρηση της τοπικής ιστορίας αλλά φανερώνουν ότι οι απανταχού Έλληνες ξεσηκώθηκαν με ό,τι μέσο είχαν για την ελευθερία. Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός δεν άγγιξε μόνο τους μορφωμένους, αλλά κάθε Έλληνας –φτωχός, πλούσιος, εγγράμματος ή μη, όλο το έθνος– διψούσε για την ανεξαρτησία. Η πολύπαθη Μακεδονία μας δεν υστερεί σε τίποτα, ανέδειξε ήρωες και οπλαρχηγούς, έδωσε τα παιδιά της για τον ιερό αγώνα. Αυτό είναι μια άλλη περίτρανη απόδειξη για την ελληνικότητά της.

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, όλοι οι Έλληνες από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο: Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Και ας ελπίσουμε ότι η ελληνική ψυχή παραμένει αδούλωτη στα ιδανικά της: Ελευθερία, Ελλάδα, Ορθοδοξία.

Μαρία Προκοπίδου
Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

______
Πηγές

Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος, Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τ. ΣΤ΄, Θεσσαλονίκη 1982.
Γεώργιος Χ. Χιονίδης (επιμ.), Ανέκδοτα έγγραφα και άγνωστα στοιχεία για κλεφταρματολούς και για την Επανάσταση (1821-1822) στη Μακεδονία και στον Όλυμπο, Βέροια, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
Ιωάννης Χολέβας, Οι Έλληνες σλαβόφωνοι της Μακεδονίας, εκδ. Πελασγός, 1999.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...