Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Πρόμαχοι 25η Μαρτίου 2020...


Πρόμαχοι

25η Μαρτίου 2020

Τονωτικές ενέσεις πίστης, ελπίδας, Ανάστασης.

Χρόνια πολλά.


ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: “H 25η Μαρτίου και η επόμενη μέρα!”


“H 25η Μαρτίου και η επόμενη μέρα!”

Σε παγκόσμιο αλλά και σε εθνικό επίπεδο διανύουμε τις πλέον ζοφερές ημέρες, τουλάχιστον της νέας χιλιετίας  .
Οι ανησυχίες αποτυπώνονται με πολλά ερωτήματα, αναπάντητα μέχρι στιγμής, όπως:
-με τι κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η ιστορία?
-πότε θα απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα?, 
-η απαλλαγή θα είναι οριστική ή προσωρινή? 
-προέκυψε από λάθος ή ήταν κάτι που έγινε εσκεμμένα ?
 Η απάντηση σε όλα αυτά όμως, δεν μπορεί να δοθεί εύκολα  και αν δίνεται είναι απλές εικασίες και υποθέσεις βασιζόμενες σε υποκειμενικές κρίσεις . Από την άλλη ίσως να θεωρείται, ότι εάν όλα είναι προδιαγεγραμμένα να μην έχει νόημα να δοθεί καμία απάντηση. Όμως αυτό, δεν ισχύει. Αναζητώντας τις απαντήσεις μέσα στον χρόνο και ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε έχει σχεδιαστεί ή σχεδιάζεται με σκοπό συγκεκριμένες εξυπηρετήσεις.
Αυτό που προέχει να κάνουμε την δεδομένη στιγμή είναι, να περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες, ώστε να έλθει η λύση στο πρόβλημα και σύναμμα να αντιμετωπίσουμε την κάθε απώλεια , διότι όλο αυτό που ζούμε είναι πραγματικά πρωτόγνωρο, γεγονός που μας καθιστά όλους ευάλωτους. Ζούμε ένα είδος ομηρίας και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αντίθετης άποψης. Το αναφαίρετο ανθρωπινό δικαίωμα της ελευθερίας μας, αποτελεί την δεδομένη περίοδο ένα ακριβό προνόμιο. Όπως και να έχει οφείλουμε να συμμορφωθούμε σε αυτό που επιτάσσει η δημόσια υγεία, με σκοπό την προστασία όλων μας και κυρίως των ευπαθών ομάδων κάνοντας υπομονή και ακολουθώντας το πλαίσιο που έχουν βάλει οι ειδικοί.
Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως που χρήζει απάντησης, είναι το τι θα γίνει όταν απεγκλωβιστούμε από αυτό το αδιέξοδο. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι τίποτα δε θα είναι το ίδιο την επόμενη ημέρα. Ο καθένας από εμάς οφείλει να σταθμίσει τις αλλαγές που θα επέλθουν , ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί για ότι ακολουθήσει . 
Αυτές τις δύσκολες μέρες, η οικονομία της αγοράς πλήγεται ανεπανόρθωτα και το κόστος της μόλις βγούμε από αυτό τον «εγκλεισμό» θα είναι τεράστιο. Την επόμενη ημέρα, οι όροι της αγοράς θα αλλάξουν δραματικά, οι κανόνες λειτουργίας ιδιωτικής και δημόσιας ζωής επίσης. Όλα πλέον θα βασίζονται στον ΕΛΕΓΧΟ . Οι εθνικές οικονομίες θα περάσουν μια τεράστια κρίση και όλοι μας , για πολλοστή φορά , θα πληρώσουμε το μάρμαρο . 
Το ζητούμενο είναι, με τι όρους θα το πληρώσουμε .  Στο σημείο αυτό, γεννάται το ερώτημα, εάν οι όροι αυτοί θα είναι δίκαιοι και ανεκτοί από τους πολίτες. Μέσα σε όλα αυτά μάλιστα, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα ειδικότερα , το μεταναστευτικό και γενικότερα το ανατολικό ζήτημα ,το οποίο ως τότε θα έχει γιγαντώσει. Θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε από την επόμενη κιόλας μέρα. 
Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι, να μάθουμε να είμαστε ενωμένοι και αρραγείς, ώστε όταν μας βρουν τα χειρότερα να είμαστε προετοιμασμένοι.
 Η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται  και όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. 
Σήμερα λοιπόν, η Ελλάδας μας γιορτάζει διπλά. Εκκλησιαστική και εθνική γιορτή . Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ημέρα αγαλλίασης, με την χαρμοσύνη είδηση του Χριστιανισμού. Με την γιορτή αυτή συνδέεται και η ιστορική επέτειος  των σχεδόν 200 χρόνων από την ηρωική Επανάσταση του 1821 κατά του τουρκικού ζυγού. 
Η σημερινή γιορτή έρχεται να μας υπενθυμίσει τα ιδανικά των λέξεων: Πίστη ,Ελπίδα, Ελευθερία.
Ο λαός μας ενωμένος λοιπόν, με πίστη και ελπίδα δεν πτοήθηκε ποτέ από κανέναν φόβο και  καμία σκλαβιά εξασφαλίζοντας και πάλι το αγαθό της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης του.
Ας είναι η σημερινή μέρα αφετηρία δύναμης και πυξίδα για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Ας μελετήσουμε το παρελθόν μας για να ορίσουμε το μέλλον μας.
Χωρίς επιπολαιότητες, ας λειτουργήσουμε υπεύθυνα, ο καθένας μας ξεχωριστά και ας σκεφτούμε πολύ σοβαρά το μέλλον της χώρας μας διότι είναι συνυφασμένο με το δικό μας μέλλον .
 Σήμερα γιορτάζουμε ως Ορθόδοξοι για την σωτηρία μας και ως Έλληνες για την ελευθερία μας , ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!
Κλείνοντας και τιμώντας την ημέρα αυτή, σας παραθέτω τα βαθυστόχαστα λόγια  του μεγάλου αγωνιστή της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, Γιάννη Μακρυγιάννη:
«…Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε• τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν• κι όταν κάνουν αυτείνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν. Η θέση όπου είμαστε σήμερα εδώ είναι τοιούτη• και θα ιδούμε την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς. ν…»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Λαϊκή Συσπείρωση ΚΜ για την καύση απορριμματογενούς καυσίμου RDF - SRF από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ


Θεσσαλονίκη, 25.03.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προχωρεί η διαδικασία  οριστικής αδειοδότησης της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ
για την καύση απορριμματογενούς καυσίμου RDF - SRF

Εν μέσω πανδημίας η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ,  η κυβέρνηση μέσω του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως διαμεσολαβητή ενημέρωσης, κινούν τις τελευταίες μέρες, ξανά διαδικασίες για να καταφέρει η παραπάνω εταιρεία να πάρει την πολυπόθητη εδώ και χρόνια, άδεια καύσης των δευτερογενών απορριμμάτων RDF και SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας. 
Η προώθηση της διαδικασίας αυτής, μέσα και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει τώρα. 
Υπενθυμίζουμε ότι στην 17η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 25.11.2019, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταθέσει αίτημα για συζήτηση και να τοποθετηθεί συγκεκριμένα το Περιφερειακό Συμβούλιο για: «την παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου RDF από τις μονάδες (ΜΕΑ) που κατασκευάζονται στην ΠΚΜ στα πλαίσια του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ και στο ενδεχόμενο της καρκινογόνου καύσης των απορριμμάτων είτε στη τσιμεντοβιομηχανία είτε σε αυτόνομα εργοστάσια καύσης. Να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής μας που δικαιολογημένα ανησυχούν»
 Η Διοίκηση της ΠΚΜ αρνήθηκε τότε τη συζήτηση με τη δικαιολογία ότι δεν είναι αρμοδιότητα της .
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», τόσο κατά τη διαδικασία έγκρισης του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΠΚΜ που γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα (στη συγκεκριμένη ΜΠΕ προβλέπεται η παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου) τοποθετήθηκε αρνητικά αναδεικνύοντας τεκμηριωμένα τους κινδύνους από την προώθηση αυτών των σχεδιασμών και κατέθεσε τις δικές τις προτάσεις για το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων.
Να σημειώσουμε επίσης ότι «Λαϊκή Συσπείρωση», τοποθετήθηκε αρνητικά και στις αντίστοιχες συνεδριάσεις της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) α) 18η/11.11.2015, για την ίδρυση της NORDECO Α.Ε. (θυγατρική της  ΤΙΤΑΝ ΑΕ), μονάδα παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου RDF – SRF, στην Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου-ΠΕ Θεσσαλονίκης και β) 16η/20.11.2019 για την αύξηση της παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου RDF – SRF από 21.000 σε 40.000 τόνους ετησίως.  
Η ενδεχόμενη καύση απορριμματογενούς καυσίμου, με βάση και το σημερινό επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης, ως γνωστό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή διοξινών, φουρανίων, επικίνδυνων καταλοίπων που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκινογεννέσεις. Έχει δηλαδή πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Συνολικά η υλοποίηση του σχεδίου για την κατασκευή τριών νέων ΜΕΑ στην ΠΚΜ αποτελεί βήμα στην περεταίρω ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, με την κατασκευή και λειτουργία τους μέσω ΣΔΙΤ. Διαφαίνεται ο κίνδυνος να πληρώσει ο λαός μας ακόμα μια φορά τα «σπασμένα»  με τα αυξημένα δημοτικά τέλη για να ανταποκρίνονται οι Δήμοι στα νέα gatefee. Ταυτόχρονα αυτές οι μονάδες είναι πανάκριβες, δεσμεύοντας ένα τεράστιο ποσό από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ για την κατασκευή τους τη στιγμή που διατίθενται ελάχιστοι πόροι πχ για τη σωστή λειτουργία των ΧΥΤΑ και για την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Η λειτουργία των ΜΕΑ δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή διότι αφενός μεν προϋποθέτει συγκεκριμένη ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων και αφετέρου το μεγαλύτερο ποσοστό του απορριμματογενούς καυσίμου RDF που προβλέπεται να παράγεται αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναδεικνύονται 2 τελείως διαφορετικές λογικές και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΚΜ. 
Από τη μια οι τοποθετήσεις της Διοίκησης της ΠΚΜ, των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και άλλων κομμάτων που κινούνται με μικροδιαφορές στην πεπατημένη των κατευθύνσεων της ΕΕ για περεταίρω ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά και της καύσης τους για ενεργειακή αξιοποίηση από τους επιχειρηματικούς ομίλους, και από την άλλη οι τεκμηριωμένες προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με βασικό κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος.
Καταθέτουμε στο λαό της περιοχής ένα πλαίσιο διεκδίκησης για να εξαιρεθεί από τον ΠΕΣΔΑ η πρόβλεψη παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου και η καύση των απορριμμάτων, να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους, να μην τις χρυσοπληρώνουμε. Για να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ.. Για να ενισχυθεί  η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που έτσι κι αλλιώς πρέπει να μειώνονται διαχρονικά αλλά και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Για να λειτουργούν σωστά όλοι οι ΧΥΤΑ και οι ΣΜΑ της περιοχής.
Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής σε αντεπίθεση, στην κατεύθυνση ριζικών αλλαγών σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. 
Καλούμε τη Διοίκηση της ΠΚΜ να τοποθετηθεί, εδώ και τώρα, συγκεκριμένα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη διαδικασία και να συζητηθεί το θέμα της ενδεχόμενης καύσης στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά την άρση των έκτακτων μέτρων. Εκεί μπορούν να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα θέσεις, απόψεις και ταυτόχρονα το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει τη στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής μας που δικαιολογημένα ανησυχούν.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...