Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Γαλανός Π. Κωνσταντίνος του Αερωπού Έδεσσας στην Εθνική ομάδα παίδων Χάντμπολ.



Ο Γαλανός Π. Κωνσταντίνος 15χρονος  παίκτης του Αερωπού Έδεσσας επιλέχτηκε από την Εθνική ομάδα παίδων Χάντμπολ , και ήταν παρών στην πρώτη προπόνηση της ομάδας την περασμένη Κυριακή στη Βέροια.
 Ο Κωνσταντίνος ασχολείται με το Χάντμπολ από την ηλικία των 6 χρόνων και έχει συμμετάσχει σε διάφορα πανελλήνια πρωταθλήματα σε όλη την Ελλάδα ,από τον Αύγουστο του 2016 συμμετέχει στις προπονήσεις της αντρικής ομάδας του Αερωπού Έδεσσας .

 Εδεσσα 21-9-2016


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται επιδείνωση του καιρού. 

Βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται από τις βραδινές ώρες σήμερα Τετάρτη 21/09/2016  μέχρι και τις απογευματινές ώρες αύριο Πέμπτη 22-09-2016. 

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν: 

Η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία (κυρίως η Χαλκιδική), η Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά τμήματα), οι Σποράδες, η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Συμμετοχή της ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας στην Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο 2016



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο 2016

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου εορτάζεται σε πανευρωπαϊκή κλίμακα η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα αλλά και τα πόδια τους.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο η ΔΗΚΕΑ του Δήμου Αλμωπίας σε συνεργασία με τους Φίλους του ποδηλάτου και τον Όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας διοργανώνουν τις παρακάτω εκδηλώσεις :
- Ενημέρωση της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας
- Street tennis στην Αριδαία, στην κεντρική οδό Κύπρου.
- Ποδηλατική βόλτα στην πόλη της Αριδαίας

Αλμωπός Αριδαίας: Ανακοίνωση μεταγραφής του Γιώργου Τσιρλίδη



Η Διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας ανακοινώνει την απόκτηση του 23χρόνου επιθετικού Γιώργου Τσιρλίδη. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας μας πέρσι αγωνίστηκε από τον Γενάρη και μετά στον Απόλλωνα Κρ. Βρύσης, ενώ στο βιογραφικό του αναφέρει ότι έχει αγωνιστεί παλαιότερα στον Α.Ο. Τυρνάβου, στην Αναγέννηση Επανωμής, στον Πιερικό.

Τον καλωσορίζουμε στην ομάδας μας και του ευχόμαστε υγεία και πολλές επιτυχίες

Με τιμή

Δ.Σ.Αλμωπού

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συμμετέχει στο ‘WORLDCHEFS CONGRESS & EXPO 2016’



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Τα τοπικά αγροτικά προϊόντα της Πέλλας προβάλλονται σε όλες τις σημαντικές διοργανώσεις

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συμμετέχει στο ‘WORLDCHEFS CONGRESS & EXPO 2016’


Στο παγκόσμιο συνέδριο “WORLDCHEFS CONGRESS & EXPO 2016” που διοργανώνεται το διάστημα 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2016 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με την αποστολή αγροτικών προϊόντων από την μεγάλη ποικιλία του αγροτοδιατροφικού πλούτου της περιοχής. Στην διοργάνωση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως χρυσός χορηγός στηρίζοντας το διεθνές συνέδριο.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής τοπικά προϊόντα και εκλεκτά κρασιά που παράγονται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Πέλλα θα πλαισιώσουν το περίπτερο της Π.Κ.Μ. σε μία διοργάνωση όπου 1000 περίπου διακεκριμένοι chefs και ανερχόμενα ταλέντα της μαγειρικής θα παραβρεθούν για να παρακολουθήσουν το συνέδριο και όλες τις παράλληλες δράσεις.

«Η συμμετοχή και η προβολή των τοπικών ποιοτικών προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα σε κάθε δράση που πραγματοποιείται είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Πέλλα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί θεμέλιο λίθο του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού σε συνδυασμό με την στήριξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων για την ανάκαμψη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Το WORLDCHEFS CONGRESS & EXPO 2016 απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες αρχιμάγειρες.

Παραλαβές κάστανων στο Λουτράκι, την Όρμα και τους Προμάχους



Ανακοινώνεται ότι γίνονται παραλαβές κάστανων στο Λουτράκι, την Όρμα και τους Προμάχους.

Υπεύθυνος Σάκης Σταύρου.
Τηλέφωνα 6906250633 και 6982976376

Στους Προμάχους το σημείο συγκέντρωσης των κάστανων είναι στη κορδέλα του κυρίου Γιουρούκη.

Το τηλεφώνημα



-"Καλησπέρα σας! Παρακαλώ, μπορώ να μιλήσω με τη Σοφία;" 
 Η φωνή, όπως και ο αριθμός στην οθόνη του τηλεφώνου, άγνωστη. Ηλικιωμένη  πάνω από ογδόντα ή ίσως νεότερη αλλά χρόνια καπνίστρια, σκέφτηκα. 

-"Λυπάμαι, αλλά δεν έχουμε καμία Σοφία εδώ" της είπα και μετά από μια μικρή, ανεπαίσθητη παύση, συμπλήρωσα περιπαικτικά:
 "Ούτε αγάπη, ούτε ελπίδα, μα ούτε και πίστη έχουμε".
Γέλασε αυθόρμητα και αφού ζήτησε συγνώμη "που σας κάλεσα κατά λάθος" και πριν κλείσει, με συμβούλεψε, μισό αστεία- μισό σοβαρά:
 "Αν δεν έχετε πίστη και σοφία, δεν πειράζει. Όμως η αγάπη είναι απαραίτητη και πρέπει να την αναζητήσετε. Την δε ελπίδα ποτέ να μην τη χάνετε." 





Αίτηση καταχώρισης της ονομασίας '' ΜΕΛΕΚΟΥΝΙ '' στο μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ


Αίτηση καταχώρισης   της  ονομασίας  '' ΜΕΛΕΚΟΥΝΙ '' στο μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ

Από το Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΙΠΠ & άλλων Συστημάτων Ποιότητας  της Δ/νσης Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής & Γεωγραφικών Ενδείξεων  του ΥπΑΑΤ έγινε γνωστό ότι η Ομάδα των τοπικών επιχειρήσεων Ρόδου παραγωγής Μελεκουνιού  , με έδρα το 5ο χλμ. Τσαϊρι – Αεροδρομίου , Ρόδος  ,   υπέβαλαν   αίτηση  καταχώρισης  της ονομασίας '' ΜΕΛΕΚΟΥΝΙ ''  στο Ενωσιακό μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.  Η εν λόγω αίτηση αφού αξιολογήθηκε, δημοσιοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 3 της αρ. 261611/2007 ΚΥΑ (ΦΕΚ 406Β) όπως έχει τροποποιηθεί  και ισχύει.

Κατά της ως άνω αίτησης καταχώρισης  έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση μέχρι και την 31/10/2016 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια. Οι ενστάσεις συμπληρώνονται σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος V της αρ. 261611/2007 ΚΥΑ (ΦΕΚ 406Β), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και υποβάλλονται στη Δ/νση Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής & Γεωγραφικών Ενδείξεων , Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ -ΕΠΙΠ & άλλων Συστημάτων Ποιότητας  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  εντός της παραπάνω προθεσμίας.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το αίτημα τροποποίησης της ονομασίας δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων : http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/2012-02-02-07-52-07/enstaseis.html.


Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν το σχετικό φάκελο, μετά από σχετική αίτησή τους.

Ο Δ/ΝΤΗΣ


ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο, Oscar Wilde


Μια υπέροχη συγκινητική ιστορία για την αυτοθυσία...

…«Είπε ότι θα χόρευε μαζί μου αν της έφερνα κόκκινα τριαντάφυλλα,» φώναξε ο νεαρός φοιτητής, «άλλα σ’ όλο τον κήπο μου δεν υπάρχει ούτε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο…
Θα χορεύει τόσο ανάλαφρα που τα πόδια της δεν θα αγγίζουν το δάπεδο, αλλά με μένα δεν θα χορέψει, γιατί δεν έχω κόκκινο τριαντάφυλλο να της προσφέρω», και σωριάστηκε κάτω στο γρασίδι, και έχωσε το πρόσωπό του μέσα στα χέρια του, και έκλαψε.
Όμως η Αηδόνα κατάλαβε το μυστικό της θλίψης του φοιτητή, και κάθισε σιωπηλή στη βελανιδιά, και σκέφτηκε σχετικά με το μυστήριο του Έρωτα.
Έτσι η Αηδόνα πέταξε στην Τριανταφυλλιά που φύτρωνε κάτω από το παράθυρο του Φοιτητή. «Δώσε μου ένα κόκκινο τριαντάφυλλο,» φώναξε, «και θα σου τραγουδήσω το πιο γλυκό μου τραγούδι.»
Αλλά το Δένδρο κούνησε το κεφάλι του. «Τα τριαντάφυλλά μου είναι κόκκινα,» απάντησε, «τόσο κόκκινα όσο τα πόδια του περιστεριού, και πιο κόκκινα από τις μεγάλες βεντάλιες του κοραλλιού που κυματίζουν και κυματίζουν στα σπήλαια του ωκεανού. Αλλά ο χειμώνας έχει παγώσει τις φλέβες μου, και η παγωνιά έχει κάψει τα μπουμπούκια μου, και η θύελλα έχει σπάσει τα κλαριά μου, και δεν θα έχω καθόλου τριαντάφυλλα αυτό το χρόνο.»
«Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο είναι το μόνο που θέλω,» φώναξε η Αηδόνα, «μόνο ένα κόκκινο τριαντάφυλλο! Δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον όποιο να μπορέσω να το αποκτήσω;»
«Υπάρχει ένας τρόπος,» απάντησε το Δένδρο, «αλλά είναι τόσο τρομερός που δεν τολμώ να σου τον πω.»
«Πες τον μου,» είπε η Αηδόνα, «Δεν φοβάμαι.»
Αν θέλεις ένα κόκκινο τριαντάφυλλο,» είπε το Δένδρο, «πρέπει να το δημιουργήσεις από τη μουσική στο φως του φεγγαριού, και να το βάψεις με το αίμα της ίδιας σου της καρδιάς. Πρέπει να μου τραγουδήσεις με το στήθος σου πάνω σε ένα αγκάθι. Όλο το βράδυ πρέπει να μου τραγουδήσεις, και το αγκάθι πρέπει να τρυπήσει την καρδιά σου, και το αίμα της ζωής σου πρέπει να τρέξει μέσα στις φλέβες μου, και να γίνει δικό μου.»
«Ο Θάνατος είναι μεγάλο τίμημα να πληρώσει (κάποιος) για ένα κόκκινο τριαντάφυλλο,» φώναξε η Αηδόνα, «και η Ζωή είναι πολύ ακριβή για όλους. Είναι ευχάριστο να κάθεσαι στο πράσινο δάσος, και να παρακολουθείς τον Ήλιο στο άρμα του από χρυσό, και τη Σελήνη στο άρμα της από μαργαριτάρια.
Γλυκό είναι το άρωμα του κράταιγου, και γλυκοί είναι οι άγριοι υάκινθοι που κρύβονται στην κοιλάδα, και η ερείκη που ανθίζει στο λόφο. Ωστόσο ο έρωτας είναι καλύτερος από την Ζωή, και τι είναι η καρδιά ενός πουλιού συγκρινόμενη με την καρδιά ενός ανθρώπου;»
Έτσι άπλωσε τα καστανά φτερά της για πτήση, και υψώθηκε στον αέρα. «Να είσαι ευτυχισμένος,» φώναξε η Αηδόνα, «να είσαι ευτυχισμένος, θα το έχεις το κόκκινό σου τριαντάφυλλο. Θα το φτιάξω από μουσική στο φεγγαρόφωτο, και θα το βάψω με της ίδιας της καρδιάς μου το αίμα.
Και όταν η Σελήνη έλαμψε στους ουρανούς η Αηδόνα πέταξε στην Τριανταφυλλιά, και έβαλε το στήθος της πάνω στο αγκάθι. Όλο το βράδυ τραγουδούσε με το στήθος της πάνω στο αγκάθι, και η ψυχρή κρυστάλλινη Σελήνη έσκυψε και αφουγκράστηκε.
Όλη νύχτα τραγουδούσε, και το αγκάθι έμπαινε όλο και βαθύτερα στο στήθος της, και το αίμα της ζωής της άδειαζε από μέσα της. Τραγούδησε πρώτα για τη γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Και στο πιο ψηλό κλαδάκι της Τριανταφυλλιάς άνθισε ένα θαυμάσιο τριαντάφυλλο, πέταλο με το πέταλο, τραγούδι με το τραγούδι.
Ωχρό ήταν, στην αρχή, όπως η καταχνιά που κρέμεται πάνω από το ποτάμι – ωχρό σαν τα πόδια τού πρωινού, και ασημένιο σαν τα φτερά της αυγής. Σαν τη σκιά ενός τριαντάφυλλού σε καθρέφτη από ασήμι, σαν τη σκιά ενός τριαντάφυλλού σε λίμνη νερού, έτσι ήταν το τριαντάφυλλο που άνθισε στο ψηλότερο κλαδάκι του Δένδρου.
Μα το Δένδρο φώναξε στην Αηδόνα να πιέσει περισσότερο πάνω στο αγκάθι. «Πίεσε περισσότερο, μικρή Αηδόνα», φώναξε το Δένδρο, «αλλιώς η Μέρα θα ‘ρθει πριν να τελειώσει το τριαντάφυλλο.»
Έτσι η Αηδόνα πίεσε περισσότερο πάνω στο αγκάθι, και ολοένα και δυνατότερο έγινε το τραγούδι της, καθώς τραγούδαγε για τη γέννηση του πάθους στην ψυχή ενός άνδρα και μίας κόρης. Και μία απαλή απόχρωση από ροζ ήρθε στα φύλλα του τριαντάφυλλου, σαν το αναψοκοκκίνισμα στο πρόσωπο του γαμπρού όταν φιλά τα χείλη της νύφης.
Αλλά το αγκάθι δεν είχε ακόμα φτάσει στην καρδιά της, κι έτσι η καρδιά του τριαντάφυλλου παρέμενε λευκή, καθώς μόνο το αίμα της καρδιάς ενός Αηδονιού μπορεί να κοκκινίσει την καρδιά ενός ρόδου.
Και το Δένδρο φώναξε στην Αηδόνα να πιέσει περισσότερο πάνω στο αγκάθι. «Πίεσε περισσότερο, μικρή Αηδόνα», φώναξε το Δένδρο, «αλλιώς η Μέρα θα ‘ρθει πριν να τελειώσει το τριαντάφυλλο.»
Έτσι η Αηδόνα πίεσε περισσότερο πάνω στο αγκάθι, και το αγκάθι άγγιξε την καρδιά της, και μία άγρια σουβλιά πόνου τη διαπέρασε. Πικρός, πικρός ήταν ο πόνος, και όλο και πιο ξέφρενο γινόταν το τραγούδι της, καθώς τραγουδούσε για τον Έρωτα που τελειοποιείται με το Θάνατο, για τον Έρωτα που δεν πεθαίνει στο μνήμα.
Και το θαυμάσιο ρόδο έγινε βαθυκόκκινο, σαν το ροδόχρωμα του ουρανού της ανατολής. Βαθυκόκκινη ήταν η γιρλάντα από πέταλα, και πορφυρή σα ρουμπίνι ήταν η καρδιά.
Μα της Αηδόνας η φωνή γινόταν όλο και πιο αχνή, και τα μικρά φτερά της άρχισαν να τρέμουν, και μία λεπτή μεμβράνη σκέπασε τα μάτια της. Όλο και πιο αδύναμο γινόταν το τραγούδι της, και ένοιωσε κάτι να την πνίγει στο λαιμό. Τότε έβγαλε ένα τελευταίο ξέσπασμα μουσικής.
Η λευκή Σελήνη το άκουσε, και ξέχασε την αυγή, και παρέμεινε στον ουρανό. Το κόκκινο ρόδο το άκουσε, και τρεμούλιασε σύγκορμο από έκσταση, και άνοιξε τα πέταλά του στον κρύο πρωινό αέρα.
Η ηχώ το μετέφερε στις πορφυροβαμμένες της σπηλιές στους λόφους, και ξύπνησε τους κοιμισμένους τσοπάνηδες από τα όνειρα τους. Αρμένισε μέσα από τα καλάμια του ποταμού, και αυτά μετέφεραν το μαντάτο του στη θάλασσα.
«Κοίτα, κοίτα!» φώναξε το δένδρο, «το τριαντάφυλλο είναι έτοιμο τώρα», μα η Αηδόνα δεν έδωσε καμία απάντηση, γιατί κειτόταν νεκρή στο ψηλό χορτάρι, με το αγκάθι στην καρδιά της.


“Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο” – Oscar Wilde
Μετάφραση: Περικλής Γιαννόπουλος





Πηγή: ithaque.gr

Πέστροφα ψημένη στα κάρβουνα με αμπελόφυλλα και πατάτες baby -The cook secrets -


Υλικά:

1 πέστροφα (μέτρια σε μέγεθος)
10 πατάτες baby
Αλάτι
Φρέσκο δεντρολίβανο 
Λίγα αμπελόφυλλα 
1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Ανάβουμε φωτιά και περιμένουμε να γίνουν τα κάρβουνα. Καθαρίζουμε το ψάρι.Βάζουμε μέσα και έξω αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο δεντρολίβανο μέσα στο ψάρι.Το τυλίγουμε με αμπελόφυλλα και το βάζουμε μέσα στα κάρβουνα. Το σκεπάζουμε ολόκληρο το ψάρι με κάρβουνα και το αφήνουμε να ψηθεί για 10 με 15 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε το ψάρι και βάζουμε τις πατάτες baby στα κάρβουνα και περιμένουμε να ψηθούν μισή ώρα περίπου. Βάζουμε το ψάρι σε ένα πιάτο,τοποθετούμε τις πατάτες δίπλα και γαρνίρουμε με φρέσκο δεντρολίβανο και ροδέλες λεμονιού.

Τhe Cook Secrets Facebook

The Cook Secrets Instagram

Η «θεία Λένα»


Κάποιοι από εμάς τρώγαμε το πρωινό μας ενώ ακούγαμε τη φωνή της Θείας Λένας να μας λέει τα παραμύθια της και να τελειώνει με το "Τώρα πέρασε η ώρα, φεύγουμε και μεις παιδιά, και αύριο την ίδια ώρα, θα τα πούμε με χαρά"
Η «θεία Λένα» με τα κυματιστά μαλλιά και τα γαλανά μάτια πήρε στη συντροφιά της τα Ελληνόπουλα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, για να τα αφήσει, ενηλίκους πια, το 1971.
Άρχισε να συνεργάζεται με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών το 1936. Την "Ωρα του παιδιού" την ανέλαβε έξι χρόνια αργότερα και από τότε δεν σταμάτησε να δημιουργεί νέες εκπομπές για κάθε ηλικία, από τη νηπιακή ως και την εφηβική».
theialena2
​Εξαιρετική ηθοποιός στο «Θέατρο Τέχνης» του Σπύρου Μελά και στον θίασο Βεάκη η Αντιγόνη Μεταξά - Κροντηρά ιδρύει προπολεμικά τον πρώτο μόνιμο παιδικό θεατρικό οργανισμό που «λειτούργησε αδιάλειπτα ως την Κατοχή», ενώ το ταλέντο της διοχετεύεται μετά τον πόλεμο και στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά, σε εκθέσεις και σε διαγωνισμούς.
«Εχω πάντα στο μυαλό μου την εικόνα της», συνεχίζει η κυρία Κροντηρά - Νασούφη, «θυμάμαι τα παιχνίδια μας, τις ώρες που περνούσαμε μαζί στους ραδιοθαλάμους... Μου έκαναν πάντοτε εντύπωση οι πρωτοποριακές ιδέες και ο δυναμισμός της. Ηταν από τις πρώτες γυναίκες που τόλμησαν να κρατήσουν το πατρικό τους όνομα πλάι στο όνομα του συζύγου τους».
theialena1
Τόσο το «Μεταξά» όμως όσο και το «Κροντηρά» έμελλε να ξεχαστούν. Για τους μικρούς της φίλους ήταν πάντα η «θεία Λένα». «Η ιδέα για το νέο της όνομα ανήκε στον Γιάννη Βουλπιώτη, τότε διευθυντή του ΕΙΡ, και στον σύζυγό της, τον ραδιοσκηνοθέτη Κώστα Κροντηρά. Δόθηκε σε αντιπαράθεση με τη "θεία Μπέρτα" του γερμανικού ραδιοφώνου και με το δεδομένο ότι ο πατέρας της ονομαζόταν Κωνσταντίνος».
Από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και ως τον θάνατό της το πρωινό της 16-10-1971, η «καλημέρα» της γέμιζε τα πρωινά μας από την ΥΕΝΕΔ.
Παρόλα αυτά η Θεία Λένα και οι εκπομπές της σε επανάληψη συντροφευσαν για ακομα 10 χρονια απο τον θανατο της τις επομενες γενιές καθε ημέρα στης 9:00 το πρωί ...
Ακούστε το ''πρωϊνό ξύπνημα'' της θείας Λένας.











Πηγή topaliatzidiko.com

Η ιστορία ενός μολυβιού.



Το παιδί κοιτούσε τη γιαγιά του που έγραφε ένα γράμμα. Κάποια στιγμή τη ρώτησε:

- Γράφεις μια ιστορία που συνέβη σε εμάς; Και μήπως είναι μια ιστορία για μένα;
Η γιαγιά σταμάτησε να γράφει, χαμογέλασε και είπε στον εγγονό της:
- Όντως γράφω για σένα, Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό κι από τις λέξεις είναι το μολύβι που χρησιμοποιώ. Θα ήθελα, όταν μεγαλώσεις, να γίνεις σαν κι αυτό.

Το παιδί, περίεργο, κοίταξε το μολύβι και δεν είδε τίποτα το ιδιαίτερο.
- Αφού είναι το ίδιο με όλα τα μολύβια που έχω δει στη ζωή μου!

- Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο τον οποίο βλέπεις τα πράγματα. Το μολύβι έχει πέντε ιδιότητες, τις οποίες αν καταφέρεις να διατηρήσεις, θα είσαι πάντα ένας άνθρωπος που θα βρίσκεται σε αρμονία με τον κόσμο.

Πρώτη ιδιότητα: Μπορείς να κάνεις μεγάλα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ ότι υπάρχει ένα Χέρι το οποίο καθοδηγεί τα βήματά σου. Αυτό το χέρι το λέμε «Θεό» και Εκείνος πρέπει να σε καθοδηγεί πάντα σύμφωνα με το θέλημά Του.

Δεύτερη ιδιότητα: Πότε-πότε πρέπει να σταματάω να γράφω και να χρησιμοποιώ την ξύστρα. Αυτό κάνει το μολύβι να υποφέρει λίγο, αλλά στο τέλος είναι πιο μυτερό. Έτσι, μάθε να υπομένεις ορισμένες δοκιμασίες γιατί θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Τρίτη ιδιότητα: Το μολύβι μας επιτρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε γόμα για να σβήνουμε τα λάθη. Κατάλαβε ότι το να διορθώνουμε κάτι που κάναμε δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σημαντικό για να παραμένουμε στο δρόμο του δικαίου.

Τέταρτη ιδιότητα: Αυτό που έχει στην ουσία σημασία στο μολύβι δεν είναι το ξύλο ή το εξωτερικό του σχήμα, αλλά ο γραφίτης που περιέχει. Έτσι, να φροντίζεις πάντα αυτό που συμβαίνει μέσα σου.

Τέλος, η πέμπτη ιδιότητα του μολυβιού: Αφήνει πάντα ένα σημάδι. Έτσι, λοιπόν, να ξέρεις ότι ό,τι κάνεις στη ζωή σου θα αφήσει ίχνη και να προσπαθείς να έχεις επίγνωση της κάθε σου πράξης.

Του Paolo Coelho

Μπορεί να είναι για το καλό!



Ένας βασιλιάς στην Αφρική είχε ένα καλό φίλο με τον οποίο είχαν μεγαλώσει  μαζί.O φίλος του
 είχε την συνήθεια να σχολιάζει κάθε περιστατικό στη ζωή του ,καλό ή κακό , με τη φράση
<<Μπορεί να είναι για καλό >> . Μια μέρα ο βασιλιάς και οι φίλοι του πήγαν για κυνήγι .Ο
φίλος ετοίμασε τα όπλα και τα γέμισε. Κάτι όμως πρέπει να έκανε στραβά και όταν ο βασιλιάς
πήρε το όπλο και το έριξε , του  κόπηκε ο αντίχειρας. Ο φίλος είδε τι έγινε και σχολίασε
<< Μπορεί να είναι και για το καλό>> .                                           
 << Όχι αυτό δεν μπορεί να είναι για το καλό >> .,απάντησε ο βασιλιάς και τον έστειλε φυλακή.
    Ένα χρόνο αργότερα , ο βασιλιάς κυνηγούσε σε μια περιοχή στην οποία ήξερε ότι δεν έπρεπε να πάει .Εκεί υπήρχαν κανίβαλοι οι οποίοι  τον έπιασαν και τον πήραν στο χωριό τους. Τον έδεσαν
χειροπόδαρα σε ένα πάσσαλο. Όταν όμως πήγαν να βάλουν φωτιά στον πάσσαλο , παρατήρησαν
ότι ο βασιλιάς δεν είχε αντίχειρα. Ήταν προληπτικοί και δεν έτρωγαν άνθρωπο αν δεν ήταν ολόκληρος και αρτιμελής. Γι αυτό , τον άφησαν ελεύθερο .Επιστρέφοντας στο σπίτι του έφερε στο νου του το περιστατικό που έχασε το δάχτυλο του , και αισθάνθηκε τύψεις για το φέρσιμο του στο φίλο του.<< Είχες δίκιο >> , του είπε ,<< ήταν για καλό που έχασα το δάχτυλο μου >> , και

διηγήθηκε στο φίλο του αυτό που του συνέβη .<< Λυπάμαι πολύ που σε έκλεισα στη φυλακή
για τόσο μεγάλο διάστημα . Δεν έπρεπε να το κάνω αυτό >> .
    << Όχι >>, απάντησε ο φίλος του , << αυτό μπορεί να είναι για καλό >> .
<< Τι εννοείς  << Αυτό μπορεί να είναι για το καλό >> ; Πώς μπορεί να είναι για το καλό  που
έστειλα στη φυλακή το φίλο μου για ένα χρόνο ; >>
   << Αν δεν με είχες κλείσει στη φυλακή ,θα ήμουν μαζί σου εκείνη την ημέρα  και οι κανίβαλοι
θα έτρωγαν και εμένα. !>> .
  Πόσο πιο ήρεμοι θα ήμασταν αν αντιδρούσαμε με αυτή την φράση  σε κάθε κατάσταση !
Θα ήμασταν ικανοί να κυριαρχούμε εμείς στα συναισθήματα μας και δεν θα  ήμασταν έρμαιο αυτών.
Δεν θα βγάζαμε βιαστικά συμπεράσματα και δεν θα κάναμε αρνητικά  , ανυπόστατα σενάρια  τρομοκρατώντας τον εαυτό μας και αισθανόμενοι θυμό για τους άλλους.
 Μπορεί να είναι και για το καλό.
Ας βάλουμε αυτή την φράση στη ζωή μας και ας είμαστε ανοιχτοί να κατανοήσουμε τι έχουμε να διδαχτούμε από την κάθε κατάσταση  χωρίς να κρίνουμε..

  Τan Yee Ling
Διάβασα την ιστορία στο βιβλίο – NLP  H απομυθοποίηση  – της  καθηγήτριας  μου  Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου . .





«Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» - Επιμορφωτικά σεμινάρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας



Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει εξ αποστάσεως
 επιμορφωτικά σεμινάρια Δια Βίου Μάθησης -ετήσιας διάρκειας (600 ώρες) για πτυχιούχους ΠΕ, ΤΕ, ΙΕΚ και φοιτητές
 με θέμα: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση».
Έναρξη Οκτώβριος του 2016 και λήξη τον Ιούνιο του 2017.

Επιστημονικά Υπεύθυνη: Αναστασία Αλευριάδου
 Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

 Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για ανακοινώσεις του Προγράμματος 2016-2017 στην ιστοσελίδα:
http://blogs.uowm.gr/sea/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...