Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΤΥΦΛΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΒΡΗΚΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 23 ΧΡΟΝΙΑ



Τυφλός  οικοδόμος ξαναβρήκε το φώς του μετά από 23 χρόνια χάρις σε μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων(ΣΚΟ), η οποία έγινε πριν από οκτώ μήνες στην Αθήνα!
Ο άνδρας, 45χρόνων σήμερα, είχε χάσει την όραση του το 1992 σε εργατικό ατύχημα όταν είχε υποστεί χημικό έγκαυμα από ασβέστη και στα δυο μάτια του!
Η επιτυχής μεταμόσχευση έγινε  στην Αθήνα από  Έλληνα Οφθαλμίατρο και παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο ετήσιο  συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, στο ξενοδοχείο Χίλτον.
« Η μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων είναι πλέον η  μέθοδος που χαρίζει ξανά την όραση σε όσους ανθρώπους την έχουν χάσει από χημικά ή θερμικά εγκαύματα  ή άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καθολική ανεπάρκεια των βλαστοκυττάρων του ΣΚΟ»αναφέρει ο διαπρεπής χειρούργος οφθαλμίατρος  Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας  Ιωάννης Μάλλιας, που πραγματοποίησε την πρωτοποριακή μεταμόσχευση.

                    
                            ΙΣΤΟΡΙΚΟ   ΑΣΘΕΝΟΥΣ
 
Ο οικοδόμος  αμέσως μετά το εργατικό ατύχημα το 1992 παρουσίασε καθολική θόλωση του κερατοειδούς και στα δυο μάτια με αποτελέσματα να τυφλωθεί από το δεξίκαι να βλέπει ελάχιστα από το αριστερό.
Για την αποκατάσταση της όρασης  το 1992 υποβλήθηκε, στο δεξί μάτι, σε πολλαπλές ανεπιτυχείς χειρουργικές επεμβάσεις. Δυστυχώς μετά τις ανεπιτυχείς επεμβάσεις ανέπτυξε μη ρυθμιζόμενο γλαύκωμα και οι γιατροί αναγκαστικά προχώρησαν σε εξόρυξη του ματιού,  στην θέση του οποίου, τοποθετήθηκε οφθαλμική πρόθεση  (γυάλινο μάτι).
Με το πέρασμα του χρόνου όμως χειροτέρευσε  η κατάσταση και στο αριστερό μάτι με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να περιθωριοποιηθεί, καθώς ήταν αδύνατη η μετακίνηση του ακόμη και μέσα στο σπίτι χωρίς τη βοήθεια συνοδού.
 
  ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ  ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ   ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
 
« Η μόνη λύση, για να ξαναβρεί το φώς του ο άνθρωπος ήταν  να γίνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του ΣΚΟ. Δυστυχώς όμως  δεν μπορούσαν να ληφθούν κύτταρα από το άλλο μάτι του, το οποίο είχε χάσει λίγο καιρό μετά το εργατικό ατύχημα  .Για το λόγο αυτό αναζητήσαμε πιθανό ιστoσυμβατό δότη μεταξύ των συγγενών του» εξηγεί ο Δρ Μάλλιας.
Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις ιστοσυμβατότητας μεταξύ των συγγενών πρώτου βαθμού, η μόνη που ήταν ιστοσυμβατή με τον 45χρονο ήταν η αδελφή του, η οποία και έδωσε τα  βλαστικά οφθαλμικά κύτταρα.
Η μεταμόσχευση οφθαλμικών κυττάρων πραγματοποιήθηκε σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Αθήνας  τον περασμένο Ιούνιο .Ο ασθενής χειρουργήθηκε το πρωί και το απόγευμα πήρε εξιτήριο και επέστρεψε σπίτι του. Μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο ήταν περιπατητικός από την πρώτη ημέρα.
 Το μάτι του παρέμεινε με επιδέσμους για μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποία έβαζε αντιβιοτικά κολλύρια και κορτιζόνη. Για την πρόληψη της απόρριψης των μοσχευμάτων, ο ασθενής πήρε ανοσοτροποιητικά φάρμακα από το στόμα με τη σύμφωνη γνώμη ρευματολόγου.
«Την πρώτη φορά που με επισκέφτηκε στο ιατρείο μου ήρθε υποβασταζόμενος από το συνοδό του, ενώ σήμερα αυτοεξυπηρετείται και μετακινείται ελεύθερα χωρίς να είναι απαραίτητη η βοήθεια συνοδού»κατέληξε ο Δρ Μάλλιας.
 
     ΑΣΘΕΝΕΙΣ   ΠΟΥ   ΧΡΗΖΟΥΝ   ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες σε μεταμόσχευση βλαστικών οφθαλμικών κυττάρων του σκληροκερατοειδούς ορίου χρειάζεται να υποβάλλονται ασθενείς που πάσχουν από :
  • Αμφοτερόπλευρο χημικό έγκαυμα των οφθαλμών,
  • Πλήρη έλλειψη βλαστοκυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας, λόγω επανειλημμένων χειρουργικών επεμβάσεων.
  • Την κληρονομική νόσο  ανιριδία.
  • Ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο Stevens-Johnson.
  • Ασθενείς που πάσχουν από τελικά στάδια οφθαλμικού ουλώδους πεμφυγοειδούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται  περίπου 1000 κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο Cincinnatiτων ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη χώρας μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 1000 νέα περιστατικά με σοβαρή βλάβη του κερατοειδούς χιτώνα, τα οποία για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται είτε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας, είτε επέμβαση μεταμόσχευσης του κερατοειδούς χιτώνα.
Όταν οι ασθενείς δεν υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μοιραία οδηγούνται στην τύφλωση.

www.malliaseye.gr     Τηλ 2109320215, 6977273425

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Σ.ΒΑΡΔΑΛΗ ΣΕ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝΑ, ΑΡΣΕΝΙ ΚΑΙ ΠΕΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ



Το Σαββάτο 28 Φλεβάρη 2015, αντιπροσωπεία της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε. με τον Σάκη Βαρδαλή, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε περιοδεία σε χωριά του Δήμου Σκύδρας  στην ΠΕ Πέλλας.

Στις 6μμ επισκέφθηκαν τα Σεβαστειανά και παραβρέθηκαν στην συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι διεκδικούν να μην προχωρήσει η εκμίσθωση έκτασης 350 περίπου στρεμμάτων του Αγροκτήματος Σεβαστειανών σε εταιρεία για 25ετή εκμετάλλευση, αλλά να δοθεί σε ακτήμονες και μικροκληρούχους του χωριού για καλλιέργεια.
Ο Σάκης Βαρδαλής εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων, τους ενημέρωσε ταυτόχρονα και για την κατάθεση, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, σχετικής Ερώτησης στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία του Κόμματος περιόδευσε στα χωριά Πετριά και Αρσένι, ενημερώνοντας  την αγροτιά για την παρέμβαση του ΚΚΕ, μέσω της  Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας, με την οποία ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η λήψη άμεσων μέτρων για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και άλλων μικρομεσαίων αγροτών που επλήγησαν από τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.


  

                                                                           Το Κοινοβουλευτικό Τμήμα
                                                                           της Κομματικής Οργάνωσης                

                                                                         Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...