Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: ΕΥΡΕΣΗ ΧΩΡΟΥ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ



Αριδαία, 19/5/2016

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: ΕΥΡΕΣΗ ΧΩΡΟΥ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Μετά την δέσμευση του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου για την λήψη πρωτοβουλιών σε σχέση με το πολύ σοβαρό ζήτημα των αδέσποτων ζώων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης συνάντηση εργασίας με τον Αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Αβραμίκα και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα» κ. Φώτη Παραστατίδη με στόχο να συζητηθεί μία πολύ σημαντική πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
Ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τον κ. Παραστατίδη για την προσφορά του Συλλόγου, τόνισε ότι υπάρχει έξαρση σε αυτό το ζήτημα, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικά επιθετικότητας κάποιων σκύλων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συνεχάρη τον Αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Αβραμίκα για την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία έχει αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα. Όπως είπε, θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση με αίσθημα αγάπης προς τα ζώα αλλά και προστασίας προς τους συμπολίτες μας. Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμαρχος σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Αβραμίκα πρότειναν ως άμεση λύση την εξεύρεση χώρου όπου θα μπορούν να συγκεντρώνονται τα ζώα που παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά και θα σιτίζονται.
Ο Πρόεδρος του λόγου Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα» κ. Φώτης Παραστατίδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία που υπάρχει με την Δημοτική Αρχή, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται τόσο μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το θέμα από την πλευρά του Δήμου Αλμωπίας. Επί της πρότασης της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την εύρεση χώρου, ο κ. Παραστατίδης δήλωσε πολύ θετικός. Όπως είπε, δεν γίνεται να διαχειριστούμε τόσα πολλά ζώα, όσα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους και ένας κλειστός χώρος θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους τετράποδους φίλους μας αλλά και για τους συμπολίτες μας. Ως προϋπόθεση τόνισε ότι ο Δήμος θα πρέπει να εξασφαλίσει την σίτιση αυτών των ζώων και τον καθαρισμό του χώρου, όπου συμφώνησαν τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς όπως είπε το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ αν δεν σταματήσουν να λειτουργούν ανεύθυνα οι ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Τέλος, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί, όπως άλλωστε κάνει και μέχρι σήμερα.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 16/2016) και ισχύει από αύριο Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, αναμένεται επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Παρασκευής και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
1.Αύριο Παρασκευή 20 Μαΐου 2016: ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Μακεδονία.
2.Το Σαββατοκύριακο 21 – 22 Μαΐου 2016: Το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα, το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, οι οποίες σταδιακά την Κυριακή θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 23/5/16



Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην Πέλλα

Θα προεδρεύσει σε συσκέψεις στο Διοικητήριο σχετικά με το οδικό δίκτυο Π.Ε. Πέλλας, τη διαχείριση των βοσκοτόπων και τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες – αποζημιώσεις ΕΛΓΑ


Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θα βρεθεί την Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζιτζικώστας σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη θα συμμετέχουν σε συσκέψεις για σημαντικά θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και τους κατοίκους της.

Ειδικότερα, ο κ. Περιφερειάρχης θα συναντηθεί με τους Διευθυντές και τα στελέχη της Π.Ε. Πέλλας και θα έχει συνάντηση εργασίας με τους τέσσερις Δημάρχους της περιοχής μας.

Στη συνέχεια θα προεδρεύσει σε συσκέψεις σχετικά με το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Π.Ε. Πέλλας, την διαχείριση των βοσκοτόπων καθώς και τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες σε Ημαθία και Πέλλα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ




             Σας καλούμε να έρθετε στις 20 Μαΐου ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00΄π.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:


ΘΕΜΑ 1ο
Ανατροπή αναλήψεων υποχρέωσης δαπάνης.

ΘΕΜΑ 2ο  
Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2016.

ΘΕΜΑ 3ο  
6η Γενική αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2016-Εισήγηση στο Δ.Σ. Δήμου Αλμωπίας.

ΘΕΜΑ 4ο  
Έγκριση πρακτικού κλήρωσης επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών έργων.

ΘΕΜΑ 5ο   
Γνωμοδότηση επιτροπής επί της με αριθ.4238/15-02-2016 όχληση –απαίτηση του αναδόχου του έργου ¨Επέκταση Χ.Υ.Τ.Α 1ης διαχειριστικής ενότητας Ν.Πέλλας (Χ.Υ.Τ.Α. Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος Βιολογικού¨ .


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:
ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Την επιστολή των Προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρνισσας, Παναγίτσας και Περαίας σχετικά με τις ζημιές από παγετούς που έπληξαν την καλλιέργεια της κερασιάς στα χωριά Άρνισσα, Παναγίτσα, Άγιο Αθανάσιο, Ζέρβη, Ξανθόγεια, Περαία, Δροσιά και Γραμματικό, κατέθεσε  στη Βουλή ως αναφορά ο Γιώργος Καρασμάνης.
Συγκεκριμένα, με την επιστολή τους αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΑ δεν εξέδωσε αναγγελία ζημιάς διότι δεν δέχθηκε ότι οι ζημιές εμπίπτουν σε ζημιογόνο γεγονός, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις. Αντίθετα, στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, και μάλιστα σε χωράφια όμορα με αυτά των παραπάνω χωριών του Νομού μας, με το ίδιο μικροκλίμα και υψόμετρο, ορθώς έγινε αποδεκτή η ζημιά, υποβλήθηκαν δηλώσεις και θα εκδοθούν πορίσματα από τον ΕΛΓΑ. 
Με την παρέμβαση του αυτή, ο Γιώργος Καρασμάνης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ίση μεταχείριση όλων των πληγέντων κερασοπαραγωγών, δηλαδή να γίνει δεκτό και το δίκαιο αίτημα των παραγωγών του Νομού μας στις προαναφερθείσες περιοχές, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν δηλώσεις ζημιάς για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.  




ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2016        ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ 'Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ'



Σε εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στη συνέχεια, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είχε θερμή συνομιλία με τον Πρόεδρο κ. Πέτρο Κριαρίδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους οποίους συνεχάρη για την πρωτοβουλία.


Ακόμη, συνομίλησαν και για τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας τις οποίες διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Πέλλας και των Ποντιακών – Προσφυγικών Σωματείων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου στα Γιαννιτσά. Ο κ. Θεοδωρίδης προσκάλεσε όλους τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας να παραβρεθούν και να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 19η ΜΑΪΟΥ



ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Η 19η Μαΐου είναι μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες για την Ελληνική ιστορία. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.
Ας είμαστε όλοι εμείς οι συνεχιστές της ελληνικής ταυτότητας και ας μη σταματήσουμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε ενωμένοι για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ένας λαός που έζησε τόσο μεγάλα δεινά και παρά ταύτα κατάφερε να διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα και αξιοπρέπεια, αξίζει τον σεβασμό όλων.
Οποιαδήποτε άποψη εκφράζεται και αμφισβητεί τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία και το Έθνος μας, αποτελεί κατά τη γνώμη μου στοχευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας.


Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω ο Πόντος!


Δημήτρης Μπίνος
Δήμαρχος Αλμωπίας

Η γοητεία των έξυπνων ανθρώπων


Αυτοί που μπορούν να σε κάνουν να σκέφτεσαι ώρες.Να σου δώσουν μια αφορμή να γίνεις καλύτερος,να βγεις από ένα αδιέξοδο,να σε ταξιδέψουν,να σε αλλάξουν προς το καλύτερο,ακόμα και να σου αλλάξουν τη ζωή...

-Από την Μαργαρίτα Γεροχρήστου

 Χτες ήταν μία ασυνήθιστα ζεστή και με ήλιο μέρα για τα δεδομένα του Λονδίνου που ευτυχώς είχα κανονίσει καφέ με καλή φίλη δίπλα στο ποτάμι.Αυτό το ποτάμι...
- «Δεν είναι λες και σου μιλά αυτό το ποταμί;»είπα στην φίλη μου και συνέχισα... «Είναι σαν να έχει χίλια πρόσωπα που σου «μιλούν» ανάλογα με τον-έτσι κι αλλιώς-κυκλοθυμικό καίρο της Αγγλίας.Μουντό που μιλά απότομα όταν βρέχει,γλυκά και ρομαντικά όταν έχει αυτή την αντηλιά που κρύβεται πίσω από το γκρίζο του Λονδρέζικου ουρανού ενώ όταν ο ήλιος το λούζει με φως είναι λες και γελάει μιλώντας δυνατά με τα πανύψηλα δέντρα που στέκονται δίπλα του».

 Κάτσαμε λοιπόν στο τραπεζάκι έξω στην άκρη και λέγαμε πόσο όμορφα είναι όταν έχει ήλιο.Όλα τα μαγαζιά ήταν γεμάτα κι ο κόσμος βολτάριζε δίπλα από το ποτάμι.Η κουβέντα ήρθε στο πως μπορεί κάποιος να μας κάνει να νιώσουμε όμορφα,άσχημα,προσβεβλημένοι,αηδιασμένοι ή ακόμα και να ερωτευτούμε μόνο με τα λόγια του.
- «Γι’αυτό πιο καλά να προσέχουμε τι λέμε.» μου είπε η φίλη μου.
-«Έχω δύο είδη ανθρώπων που μου προκαλούν έντονα συναισθήματα.Αντίθετα μεν,αλλά έντονα.Η μία είναι οι είρωνες και η άλλη είναι οι έξυπνοι που έχουν δουλέψει τον εαυτό τους»της είπα.
- «Στους πρώτους δεν μπορώ να αντισταθώ και να μην τους αντιπαθώ γιατί έχουν ένα σνομπισμό που προσωπικά δεν ανέχομαι άπο κανέναν άνθρωπο και για κανένα λόγο.Αυτό το στυλάκι που τάχα κάνουν πλάκα ενώ προσβάλουν. Σύμφωνα με την ψυχολογία είναι αυτοί πουπάσχουν από το αίσθημα ανωτερότητας και το γεγονός ότι οι άλλοι δεν τους την αναγνωρίζουν τους εξοργίζει.Έτσι, προσπαθούν να την «αντλήσουν» υποτιμώντας τους. Άρα πολλές φορές πληγώνουν,στεναχωρούν και προσβάλουν τους γύρω τους.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι είμαστε υποχρεωμένοι να τους ανεχόμαστε, απλώς ότι δεν χρειάζεται να απαντάμε με τον ίδιο τρόπο.»

- «Οι άλλοι;Για πες για τους άλλους;»μου είπε η φίλη μου.
- «Οι άλλοι,είναι αυτοί που ως φίλοι μπορούν να σε κάνουν να σκέφτεσαι ώρες.Να σου δώσουν μια αφορμή να γίνεις καλύτερος,να βγεις από ένα αδιέξοδο,να σε ταξιδέψουν,να σε αλλάξουν προς το καλύτερο,ακόμα και να σου αλλάξουν τη ζώη...Αυτούς λοιπόν τους θαυμάζω και τους θέλω κοντά μου.θέλω να τους μοιάσω αν μπορώ.Αυτούς που έχουν την εξυπνάδα να δουν τις ικανότητες σου και απαλλαγμένοι από κόμπλεξ να σε στηρίξουν αν το πιστεύουν,γιατί δεν φοβούνται να πας μπροστά.Αυτοί που θα σου πουν την αλήθεια ακόμα κι αν δεν σου αρέσει χωρίς να σε προσβάλουν.Αυτοί που θα οδηγήσουν το μυαλό σου σε άγνωστα μονοπάτια.Αυτοί που χωρίς να τους πεις πολλά,έχουν καταλάβει άλλα τόσα.Που όταν πέσεις δεν θα κάνουν το δεκανίκι αλλά θα σου μάθουν να περπατάς.Αυτοί πάντα προσέχουν τι θα πουν» είπα και σκεφτόμουν πόσο τυχερή είμαι που έχω μερικούς τέτοιους στη ζωή μου.
 - «Ένας από αυτούς είσαι κι εσύ.» της είπα χαμογελώντας. -«Καλλιεργημένη και έξυπνη».
- «Και φίλη σου!»είπε γελώντας.
- «Κι αν τους ερωτευτείς;» με ρώτησε.
- «Αν τους ερωτευτείς δεν λέει τίποτα.Εύκολα συμβαίνει.Αν σε ερωτευτούν είναι το μαγίκο.Μπορούν να σε ταξιδέψουν και να σε κάνουν να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου που δεν ήξερες πως υπήρχαν.Να σε απελευθέρώσουν και να σου αλλάξουν πορεία,να σε κάνουν να τολμήσεις όσα δεν θα τολμούσες ποτέ αν δεν τους συναντούσες»απάντησα.
- «Δηλαδή να σε αλλάξουν!»μου είπε εκείνη με ενθουσιασμό.
- «Ή που σε αλλάζουν ή που άπλα βγάζουν όσα για διάφορους λόγους δεν φανερώθηκαν ποτέ.Με κάθε τρόπο είναι μοιραίοι.» πρόσθεσα συνομωτικά με χαμόγελο γεμάτο υπονοούμενα...

-«Πάμε να περπατήσουμε;» με ρώτησε. «Έχω να σου προτείνω κάτι για τις διακοπές που θα είμαστε πολλοί μαζί»συνέχισε. «Έλα δεν θα μου χαλάσεις χατήρι,θα περάσουμε όμορφα» είπε με νάζι και ύφος παιδιού που προσπαθεί να κερδίσει κάτι.
-«Αφού ξέρεις πως βαριέμαι αυτά που κάνουν πολλοί μαζί» της είπα γελώντας με ύφος βαριεστημένο...

Μαργαρίτα Γεροχρήστου




ΠΗΓΗ...http://www.klik.gr

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΙΕΡΟΠΗΞΙΑ. ΔΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΜΗΤΡΑΣ



       Ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 95%  έχει στην ανάρτηση της μήτρας ή του κολοβώματος  η λαπαροσκοπική ιεροπηξία με  τη χρήση πλέγματος , σε σχέση με την κολπορραφία που αγγίζει μόλις το 50%!
Η μέθοδος της λαπαροσκοπικής ιεροπηξίας με  τη χρήση πλέγματος τείνει τα τελευταία χρόνια να γίνει μέθοδος επιλογής από τις γυναίκες για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του κόλπου και την πτώση μήτρας.
«Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής , προσφέρει σε σχέση με τις άλλες μορφές θεραπείας ασύγκριτα πλεονεκτήματα και μόνιμη λύση» αναφέρει ο  Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους το πρόβλημα της χαλάρωσης του κόλπου  είναι πολύ σημαντικό γιατί επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα  ζωής μιας γυναίκας, αλλά και την σεξουαλική της επαφή, καθώς το σεξ σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο.
 Μάλιστα σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία  περίπου το  30με 40 % των γυναικών θα εμφανίζει πρόπτωση κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και  μετά την ηλικία των 50χρόνων σε γυναίκες που έχουν γίνει μητέρες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις που  μπορεί να εμφανιστεί  νωρίτερα και σε μικρότερες ηλικίες.
 
                    ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ   ΠΤΩΣΗΣ   ΜΗΤΡΑΣ
Τα συμπτώματα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, μπορεί να ποικίλλουν  από γυναίκα σε γυναίκα. Επίσης η έκταση της πρόπτωσης δεν συμβαδίζει με την ένταση των συμπτωμάτων, καθώς υπάρχουν γυναίκες που αισθάνονται δυσφορία με μικρού βαθμού πρόπτωση, και άλλες που δεν ενοχλούνται παρότι έχουν μεγαλύτερου βαθμού πρόπτωση.. Ωστόσο έχουν κατηγοριοποιηθεί ως εξής:
  • Αίσθηση ξένου σώματος μέσα στον κόλπο
  •  Συσφικτικό άλγος στον κόλπο.
  • Διόγκωση, βάρος
  • Οσφυαλγία
  • Δερματικός ερεθισμός και ξηρότητα του δέρματος του κόλπου
  • Ανάγκη να σπρώξει με τα δάχτυλα τον κόλπο προς τα μέσα / πίσω ώστε να γίνει η αφόδευση
  • Άλγος κατά τη σεξουαλική επαφή ή και ντροπή
  • Χρόνιο άλγος στην περιοχή της πυέλου
  • Συχνουρία και έντονη έπειξη για ούρηση
  • Διπλή ούρηση (ανάγκη να ουρήσει η γυναίκα απανωτά δυο φορές ώστε να αδειάσει η κύστη της)
  • Ελαττωμένη ροή ούρων
  • Ακράτεια τύπου στρες
  • Αδυναμία ούρησης χωρίς να σπρώξει τον κόλπο με τα δάχτυλα προς τα πάνω / πίσω
  • Συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού
  • Ατελής κένωση του εντέρου
  • Δυσκοιλιότητα
 
           ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ    ΠΟΥ   ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ
Ευθύνη για την χαλάρωση του κόλπου, σύμφωνα με τους γυναικολόγους έχουν:
  • Ο τοκετός: ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί ένα crash test για τους ιστούς, τους μύες και τους συνδέσμους του κόλπου, καθώς η κάθοδος του εμβρύου μέσα στον κόλπο διατείνει όλον τον στηρικτικό μηχανισμό
  •  Το βάρος του νεογνού και η διάρκεια του τοκετού
  • Η εμμηνόπαυση: τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία και στηρικτική ικανότητα των μυών και συνδέσμων. Μετά την εμμηνόπαυση τα οιστρογόνα ελαττώνονται και μαζί με αυτά και η στηρικτική ικανότητα των μυών
  • Η μεγάλη ηλικία
  • Η παχυσαρκία
Επίσης άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι:
  • Παθήσεις του συνδετικού ιστού
  • Δυσλειτουργία νεύρων και ιστών
  • Χρόνιος βήχας
    
              ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, χειρουργικές και μη. Παρόλα αυτά η κάθε μια έχει τις δικές της εφαρμογές και θεραπευτικά όρια.
Χειρουργική αντιμετώπιση: αποτελεί την πιο συνηθισμένη θεραπεία:
Ανάλογα με την εντόπιση της πρόπτωσης το χειρουργείο είναι διαφορετικό.
  • Λαπαροσκοπική ιεροπηξίαδηλαδή την ανάρτηση της μήτρας ή του κολοβώματος με χρήση πλέγματος .Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 95% έναντι της κολπορραφίας που είναι 50%.
  • Κυστεοκήλη και ορθοκήλη: το χειρουργείο γίνεται κολπικά(Κολπορραφία). Με μια απλή τομή στο άνω ή κάτω τοίχωμα του κόλπου η ουροδόχος κύστη ή το ορθό επαναφέρονται στην σωστή τους θέση και οι γύρω ιστοί ενισχύονται, με ράμματα
  • Ασκήσεις του πυελικού εδάφους: δυστυχώς η φυσιοθεραπεία δεν μπορεί να επαναφέρει τα όργανα στη θέση τους. Μπορεί παρόλα αυτά να ενδυναμώσει τους μύες του πυελικού εδάφους και να εμποδίσει περαιτέρω επιδείνωση της πρόπτωσης. Είναι μια επίπονη λύση
  • Πεσσοί: ο πεσσός είναι μια συσκευή που εισάγεται μέσα στον κόλπο και βοηθά στην στήριξη των τοιχωμάτων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πεσσών, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Είναι προσωρινή  λύση
  • Οιστρογονούχες αλοιφέςχρησιμοποιούνται για την επάλειψη των πεσσών, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα διάβρωσης του δέρματος του κόλπου. Κάποιες γυναίκες αισθάνονται παρόλα αυτά άβολα φορώντας πεσσό.
 

  www.drchandakas.gr   τηλ 210 6436258

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΞΙΦΙΑΝΗΣ



ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΞΙΦΙΑΝΗΣ

Ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Τεχνική Υπηρεσία, προχώρησε στην αντικατάσταση κουφωμάτων όλων των εξωτερικών παραθύρων από ξύλινα σε αλουμινίου στο Νηπιαγωγείο Ξιφιανής.
Κατόπιν αιτήματος της σχολικής κοινότητας υλοποιήθηκε η παραπάνω παρέμβαση, η οποία κόστισε 3.000 ευρώ και εντάχθηκε στην ΣΑΤΑ σχολικών. Έτσι, οι μικροί μαθητές έχουν πλέον την ευκαιρία να απολαμβάνουν έναν χώρο πιο ζεστό, καθώς τα παλιά κουφώματα είχαν υποστεί σημαντικές φθορές λόγω του χρόνου.
Σε αυτά τα πλαίσια, συνεχίζεται η καταγραφή και επίλυση παρόμοιων ζητημάτων σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου Αλμωπίας.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...