Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ (ΠΕΤΕΡΝΙΚ-ΛΟΚΦΑ)


Ο χειμώνας προ των πυλών και στις κορυφές του ορεινού όγκου των Προμάχων παρουσιάστηκε το γνωστό φαινόμενο του ψύχους στα κλαδιά των δέντρων, "μράςς" όπως το ονομάζουν οι γεροντότεροι.
Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από την περιοχή Πέτερνικ και την κορυφή Λόκφα, στις φωτογραφίες που ευγενικά μας παραχώρησε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μπάτσης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα εκεί(και πάγωσε).










Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ, Ο ΒΡΑΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΙΚΟΣ



Κάθε εμπόδιο για καλό



Τον παλιό καιρό, ένας βασιλιάς σκέφτηκε να κάνει το εξής: άφησε έναν τεράστιο βράχο στη μέση του δρόμου και στη συνέχεια κρύφτηκε παρακολουθώντας αν κάποιος θα τον μετακινούσε.


Από το σημείο εκείνο πέρασαν ορισμένοι από τους πλουσιότερους εμπόρους και τους αυλικούς του, αλλά όλοι απλά περπατούσαν γύρω από τον βράχο. Πολλοί μάλιστα κατηγορούσαν τον βασιλιά που δεν φρόντιζε να κρατά τον δρόμο καθαρό, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα για να βγάλει τον βράχο από τη μέση.
Κάποια στιγμή, πέρασε από εκεί ένας χωρικός που κουβαλούσε ένα φορτίο με λαχανικά. Πλησίασε τον βράχο, άφησε κάτω το φορτίο του και προσπάθησε να τον μετακινήσει στην άκρη του δρόμου. Μετά από πολύ κόπο, τελικά τα κατάφερε. Αφού πήρε ξανά το φορτίο, πρόσεξε ότι στο σημείο που ήταν πριν ο βράχος υπήρχε ένα πορτοφόλι. Το πορτοφόλι περιείχε πολλά χρυσά νομίσματα και ένα σημείωμα από τον βασιλιά που έγραφε ότι το χρυσάφι ανήκει σε εκείνον που θα μετακινούσε τον βράχο από τον δρόμο.
Ο χωρικός έμαθε κάτι που πολλοί από εμάς δεν καταλαβαίνουμε: κάθε εμπόδιο που παρουσιάζεται στη ζωή μας αποτελεί μια ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι.




ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Δύο άντρες πολύ σοβαρά άρρωστοι, ήταν στο ίδιο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.
Στον έναν επιτρέπονταν να μένει καθιστός μία ώρα το απόγευμα γιατί τον βοηθούσε να φύγουν τα υγρά από τους πνεύμονες. Το κρεβάτι του βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο παράθυρο του δωματίου.
Ο άλλος άντρας έπρεπε να βρίσκεται συνέχεια ξαπλωμένος σε ακινησία και ένας μεσότοιχος που βρισκόταν μεταξύ των κρεβατιών δεν του επέτρεπε να κοιτάει έξω από το παράθυρο.
Οι άντρες κατέληξαν να μιλούν ατελείωτα. Μιλούσαν για τις συζύγους τους, τις οικογένειες τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη θητεία τους στον στρατό, ακόμα και για το που είχαν πάει διακοπές. Κάθε απόγευμα, ο άντρας που του επιτρεπόταν να μένει καθιστός περιέγραφε στον συγκάτοικό του όλα όσα έβλεπε από το παράθυρο του δωματίου.
Ο άντρας που βρισκόταν σε αναγκαστική ακινησία άρχιζε να καταλαβαίνει πως ζει γι' αυτές τις μοναδικές απογευματινές ώρες που η άποψη του μεγάλωνε και ζωντάνευε από όλη την δραστηριότητα και τα χρώματα του έξω κόσμου.
Το παράθυρο έβλεπε σε ένα πάρκο με μια θαυμάσια λίμνη. Πάπιες και κύκνοι κολυμπούσαν εκεί, και τα παιδιά έπαιζαν με μικρά μοντέλα σκαφών στο νερό. Νεαρά ζευγάρια περπατούσαν πιασμένα χέρι χέρι μέσα στα υπέροχα λουλούδια που είχαν τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Τεράστια παλιά δέντρα στέκονταν με χάρη επάνω στο έδαφος και μια υπέροχη θέα του ουρανοξύστη της πόλης φαινόταν από μακριά.
Καθώς ο άντρας δίπλα στο παράθυρο εξηγούσε όλες αυτές τις όμορφες λεπτομέρειες, ο άντρας στο διπλανό κρεβάτι φαντάζονταν όλα αυτά που άκουγε. Ένα απόγευμα ο άντρας που ήταν δίπλα στο παράθυρο, περίγραφε μια παρέλαση που περνούσε. Παρόλο που ο άντρας στο δίπλα κρεβάτι δεν μπορούσε να ακούσει τον ήχο της μπάντας, μπορούσε και μόνο με τα μάτια του μυαλού του να δει τους κλόουν που χόρευαν, τα πολύχρωμα άρματα και τα όμορφα διακοσμημένα αυτοκίνητα και άλογα.
Οι μέρες πέρασαν. Ο άντρας που δεν μπορούσε να δει από το παράθυρο άρχισε να επιτρέπει σπόρους έχθρας να αναπτύσσονται μέσα του. Όσο και να εκτιμούσε τις περιγραφές του συγκατοίκου του, ευχόταν μέσα του να ήταν αυτός ο οποίος θα μπορούσε να δει την θέα από το παράθυρο. Άρχισε να αποστρέφεται τον συγκάτοικο του και στο τέλος ο πόθος του να είναι δίπλα στο παράθυρο τον έφερε σε απόγνωση.
Ένα πρωινό σε μια επίσκεψη της η νοσοκόμα βρήκε στο δωμάτιο τον άντρα δίπλα στο παράθυρο, νεκρό. Είχε πεθάνει ειρηνικά μέσα στον ύπνο του. Λυπημένα κάλεσε τους νοσοκόμους και απομάκρυνε το πτώμα του.
Μετά από ένα χρονικό διάστημα, ο άλλος άντρας ζήτησε να μετακινηθεί στο κρεβάτι που βρίσκονταν δίπλα στο παράθυρο. Η νοσοκόμα με πολύ προθυμία τον μετακίνησε και φρόντισε να είναι άνετος. Σιγά-σιγά στηρίχθηκε με πόνο στον αγκώνα του για να σηκωθεί και να ρίξει μια ματιά έξω. Επιτέλους θα μπορούσε να δει τον έξω κόσμο και όλες τις δραστηριότητες του.
Αυτό που είδε ήταν ένας κενός τοίχος!
Κάλεσε την νοσοκόμα και την ρώτησε:
"Πως μπορούσε ο συγκάτοικος μου να βλέπει όλα αυτά που μου περίγραφε; Πως μπορούσε να μου μιλάει για τόση ομορφιά και με τόσες λεπτομέρειες, όταν αυτό που φαίνεται από αυτό εδώ το παράθυρο είναι ένας παλιός και βρώμικος τοίχος;"

Και η νοσοκόμα του απάντησε :
"Ω θεέ μου... δεν το ξέρατε πως ο πρώην συγκάτοικος σας ήταν τυφλός; Δεν μπορούσε να δει καν τον τοίχο, ίσως ήθελε να σας ενθαρρύνει."

Εαν ζείτε μια ζωή βασανίζοντας τον εαυτό σας για το τι έχουν οι άλλοι, πιθανότατα θα χάσετε τη χαρά του να γίνετε αποδέκτες αυτών που οι άλλοι θέλουν να σας δώσουν.



ΠΗΓΗ...www.piperies.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 1ου ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

                            

  
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 19:00 στην τελετή έναρξης του 1ου Χριστουγεννιάτικου Χωριού που διοργανώνει ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗ.Κ.Ε.Α., με τίτλο «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΑΛΜΩΠΙΑ» στο χώρο στάθμευσης του Δημαρχείου.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΝΟΣ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
Δ.Η.Κ.Ε.Α. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Σας  προσκαλούμε να έλθετε  στην συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας, που θα γίνει στο  Δημοτικό  Κατάστημα  Αριδαίας  και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού  Συμβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου  2015, ημέρα Τετάρτη  και ώρα   18.00΄ (6.00 μ.μ), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Ενημέρωση του σώματος για θέματα που αφορούν τον Δήμο από τον κ. Δήμαρχο 

1ο Έγκριση Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Αλμωπίας

2ο Αποδοχή χρηματοδότησης για την «Επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών από πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τίτλο 5μηνης απασχόλησης» μηνός Αυγούστου – 
33η Αναμόρφωση προϋπολογισμού.  

3ο Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 8.580,00€, που αφορά: «Αποζημίωση για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών κατά την προπαρασκευή, διενέργεια εκλογών 2015» – 34η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού.

4ο Έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλμωπίας

5ο Διαγραφές ή μη οφειλών από τους βεβαιωτικούς καταλόγους

6ο 35η Γενική Αναμόρφωση Προϋπολογισμού

7ο Τροποποίηση τελών άρδευσης (Απόφ. 239/2015 Οικονομικής Επιτροπής)

8ο   Μεταβίβαση της άδειας εκμετάλλευσης περιπτέρου στον οικισμό Ριζοχωρίου της Τ.Κ. Μηλέας, λόγω θανάτου.

9ο Καθορισμός θέσεων για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου

10ο Έγκριση Τακτοποιητικού Πίνακα του έργου «Μελέτη Υδραυλική Αρδευτικών Δικτύων Τ.Κ.Λουτρακίου»

11ο Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Κατασκευή Γεφυροδιαβάσεων Δ.Ε.Εξαπλατάνου» 

12ο Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Κατασκευή Γεφυροδιαβάσεων Δ.Ε.Αριδαίας»

13ο Έγκριση προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργου «Ανάπλαση πλατείας Δ.Δ.Μηλέας»

14ο Έγκριση της προεκτίμησης αμοιβής της μελέτης με τίτλο «Μελέτη συνολικής ανάδειξης του Σπηλαιοβάραθρου στα Λουτρά Λουτρακίου» και καθορισμός του τρόπου διαγωνισμού.

15ο Παραχώρηση δημοτικής έκτασης του Δήμου Αλμωπίας για την Ανάπτυξη Εργοταξίου της Κ/ΞΙΑΣ ΤΕΔΡΑ ΑΤΕ- ΝΑΟΥΜ Σ.Θ. ΑΤΕ, Ανάδοχος Κ/ΞΙΑ του έργου «Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων Οικισμού Αριδαίας»

16ο Κοπές επικίνδυνων δέντρων σε δημοτικά διαμερίσματα

17ο Αντικατάσταση μέλους στην Επιτροπή παραλαβής και βεβαίωσης καλής εκτέλεσης έργων μέχρι του ποσού των  5.869,41€, λόγω παραίτησης (ΑΔΣ 254/2014)

18ο Υποβολή για έγκριση πινάκων εγγράφων προς εκκαθάριση αρχείου της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Αλμωπίας.

19ο Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της πράξης «Απασχόληση ευπαθών κοινωνικών ομάδων Ν. Πέλλας» (ΑΔΑ:7ΗΙΚ465Θ1Ω-ΙΘΛ)  

20ο Εξέταση αίτησης του κ.Μήλη Σαράντη του Δημητρίου για μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

21ο Έγκριση για την μετακίνηση του Δημάρχου, κ. Μπίνου Δημητρίου για την συμμετοχή του στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα (30/11 – 1/12/2015) και έγκριση πίστωσης 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΠΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Παραλογισμός με παρακρατήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες για…                  μελλοντικές δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ»
Αγρότες οι οποίοι απευθύνονται στις οικείες ΔΟΥ για υποθέσεις τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρακτική που αγγίζει τα όρια ενός φορολογικού παραλογισμού.  Έχοντας παλαιότερα λάβει εκκαθαριστικά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος (για εισοδήματα του 2014), και σε αδυναμία να εξοφλήσουν εφάπαξ, ρύθμισαν το ποσόν σε δόσεις.
Από αυτούς, όσοι είναι δικαιούχοι επιστροφής ΦΠΑ, τις τελευταίες μέρες πηγαίνοντας να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται, πληροφορούνται με έκπληξη ότι δεν θα πληρωθούν και ότι τα χρήματα της επιστροφής, παρακρατούνται για την πληρωμή… μελλοντικών δόσεων της ρύθμισης, αλλά και του… ΕΝΦΙΑ που επίσης είναι ως γνωστόν είναι ρυθμισμένος σε δόσεις!!! Να σημειωθεί δε ότι οι περισσότεροι από τους αγρότες αυτούς, εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους, δηλαδή δεν έχουν την παραμικρή ληξιπρόθεσμη οφειλή.
ΕΠΕΙΔΗ, μία Πολιτεία ευνομούμενη, δεν είναι νοητό να παρέχει σε πολίτες της τη διευκόλυνση πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο με δόσεις και, ενώ αυτές εξυπηρετούνται κανονικά, να παίρνει πίσω τη ρύθμιση (διότι, ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται) στην οποία οι δικές της υπηρεσίες προχώρησαν.
ΕΠΕΙΔΗ, για τους περισσότερους από τους ανθρώπους αυτούς η επιστροφή ΦΠΑ συνιστά ένα βασικότατο έσοδο και η παράλογη (επιεικώς) παρακράτησή του δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους εν μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης αλλά και ενόψει των Αγίων Ημερών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1) Αν και τι προτίθεται να πράξει προκειμένου οι αγρότες που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να εισπράξουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται.
2) Αν επίσης προτίθεται να προβεί σε ενέργειες που θα ρυθμίζουν μονιμότερα το ζήτημα αυτό, ώστε να μην επαναληφθούν και στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση και με την κοινή λογική αλλά και το δίκιο.
Ο Ερωτών
Γιώργος Καρασμάνης

Βουλευτής Πέλλας 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ ΧΑΡΙΤΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης εκφράζει την βαθειά του οδύνη για την κοίμηση του Πρωτοπρεσβύτερου Χαρίτωνα Χαραλαμπίδη


Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθούμε την κοίμηση του Πρωτοπρεσβύτερου Χαρίτωνα Χαραλαμπίδη. Του αγαπητού κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, του προσφιλή, άοκνου και ακούραστου εφημέριου και προϊστάμενου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Μητρόπολης των Γιαννιτσών.

Ο πάτερ Χαρίτωνας είχε πολλές ιδιότητες κι ένα μοναδικό χάρισμα. Να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο και να μας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα. Αυτό το κατάφερνε πάντοτε μέσα από τα τεράστια αποθέματα που διέθετε πίστης στο Θεό και αγάπης για τον συνάνθρωπο.

Το έργο του ξεπερνούσε τα όρια της πόλης των Γιαννιτσών και του Δήμου Πέλλας. Τον γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας σήμερα τον πόνο. Ήταν ο ιδρυτής και πρωτεργάτης του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας «Παναγία η Οδηγήτρια», το οποίο λειτουργεί με σημαντική κοινωνική προσφορά από το 1979. Είμαι βέβαιος ότι οι αρχές με τις οποίες «μπόλιασε» το ίδρυμα ο πάτερ Χαρίτωνας είναι τόσο βαθιές που οι συνεργάτες του θα συνεχίσουν με το ίδιο πάθος το θεόπνευστο έργο το οποίο έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Ως Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το Ίδρυμα ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του.

Ο πάτερ Χαρίτωνας υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος σε κοινωνικό, φιλανθρωπικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Συνεργαστήκαμε μαζί σε πολλές δράσεις οι οποίες είχαν ως βασικό πλαίσιο τον κοινό αγώνα του ανθρώπου να τιμήσει και να δοξάσει το έργο Του Θεού. Γνωρίζω πολύ καλά ότι στην πορεία του ο πάτερ Χαρίτων συνάντησε πολλές δυσκολίες. Υπήρξαν όμως αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι πείστηκαν και εμπνεύστηκαν από τον ανιδιοτελή του αγώνα και, «πολεμώντας» μαζί του, κατάφεραν να πολλαπλασιάσουν την αγάπη στον κόσμο και να περιορίσουν τον πόνο και τη δυστυχία.

Ακούω συχνά μέσα μου τα λόγια σου γέροντα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά σου και το σεβαστό σου ποίμνιο.  Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε πάτερ Χαρίτωνα.

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας 

Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΛΟΥΤΡΑ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ"


Ένας νέος ακτιβιστικός και παρεμβατικός σύλλογος με την επωνυμία "ΛΟΥΤΡΑ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ" έχει κάνει την εμφάνισή του τον τελευταίο μήνα και φιλοδοξεί με τις δράσεις των μελών-ακτιβιστών του να δώσει το στίγμα του με τις οικολογικές και αναπτυξιακές του ανησυχίες.
Ο σύλλογος δραστηριοποιείται στις ορεινές κυρίως περιοχές του Γαρεφείου και των Προμάχων και επικεντρώνεται σε παρεμβατικές ενέργειες, όπως διάνοιξη μονοπατιών, δημιουργία επισκέψιμων περιοχών στα πανέμορφα δάση, ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, ενώ στοχεύει μελλοντικά να παρεμβαίνει και σε διορθωτικές κινήσεις, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων των οικισμών.

Δημιουργός και εμπνευστής του συλλόγου, που αποτελείται από 24 ενεργά μέλη, κυρίως νεαρής ηλικίας, είναι ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κόγιος, γνωστός για την δυναμικότητα και την άδολη αγάπη του για τον τόπο.
Στην πρώτη του δράση, ο σύλλογος έκανε μια εξαιρετική δουλειά, δουλεύοντας με τους ακτιβιστές μέλη του στην ορεινή περιοχή πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό Γαρεφείου και μετά από πολλές ώρες επίπονης εργασίας, παρέδωσε σε χρήση, ένα μονοπάτι, όπου με ασφάλεια θα μπορεί ο περιηγητής να απολαύσει την απείρου κάλλους περιοχή, αγναντεύοντας τα μαγευτικά τοπία, τον κάμπο της Καρατζόβας, το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν, μέχρι που φτάνει το μάτι. Μάλιστα με τις κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες, ο επισκέπτης, μπορεί να αντικρίσει μέχρι και τις κορυφές του Ολύμπου.
Αξιόλογη κίνηση που αναβαθμίζει την "καθισμένη" δραστηριότητα, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στα τουριστικά Λουτρά ΠΟΖΑΡ και ευχόμαστε οι δράσεις του νεοσύστατου συλλόγου, να βρουν μιμητές και από άλλους, για να δοθεί μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Αλμωπία, εκτροχιάζοντας την ομόκεντρη ελκτική δύναμη των Λουτρών, δημιουργώντας φυγόκεντρες δυνάμεις και προς άλλα σημεία. 

πηγή φωτο...http://www.almopianews.gr

ΟΕΒΕΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ: ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ 
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
ΠΕΛΛΗΣ 11 ΕΔΕΣΣΑ 
Τ.F.:2381027367  
e-mail:oebespel@yahoo.gr


Η  Ομοσπονδία  Επαγγελματικών   Βιοτεχνικών   και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας σας ενημερώνει  για το Χριστουγεννιάτικο Εορταστικό  ωράριο των καταστημάτων .

ΚΟΥΡΕΙΑ-ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

Πέμπτη
17/12/2015
08:30-14:00 & 17:00-21:00
Παρασκευή
18/12/2015
08:30-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο
19/12/2015
08:30-16:00
Κυριακή
20/12/2015
11:00-16:00
Δευτέρα
21/12/2015
08:30-14:00 & 17:00-21:00
Τρίτη
22/12/2015
08:30-14:00 & 17:00-21:00
Τετάρτη
23/12/2015
08:30-14:00 & 17:00-21:00
Πέμπτη
24/12/2015
08:30-19:00
Παρασκευή
25/12/2015
Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α
Σάββατο
26/12/2015
Α Ρ Γ Ι Α
Κυριακή
27/12/2015
Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α
Δευτέρα
28/12/2015
08:30-14:00 & 17:00-21:00
Τρίτη
29/12/2015
08:30-14:00 & 17:00-21:00
Τετάρτη
30/12/2015
08:30-14:00 & 17:00-21:00
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
31/12/2015
01/01/2016
02/01/2016
03/01/2016
08:30-17:00
Π Ρ Ω Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α
Α Ρ Γ Ι Α
Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ-ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ- ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ 

Πέμπτη
17/12/2015
08:00-14:00 & 17:00-21:00
Παρασκευή
18/12/2015
08:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο
19/12/2015
08:00-16:00
Κυριακή
20/12/2015
11:00-16:00
Δευτέρα
21/12/2015
08:00-14:00 & 17:00-21:00
Τρίτη
22/12/2015
08:00-14:00 & 17:00-21:00
Τετάρτη
23/12/2015
08:00-14:00 & 17:00-21:00
Πέμπτη
24/12/2015
08:00-18:00
Παρασκευή
25/12/2015
Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α
Σάββατο
26/12/2015
Α Ρ Γ Ι Α
Κυριακή
27/12/2015
Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α
Δευτέρα
28/12/2015
08:00-14:00 & 17:00-21:00
Τρίτη
29/12/2015
08:00-14:00 & 17:00-21:00
Τετάρτη
30/12/2015
08:00-14:00 & 17:00-21:00
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
31/12/2015
01/01/2016
02/01/2016
03/01/2016
08:00-16:00
Π Ρ Ω Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α
Α Ρ Γ Ι Α
Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α


ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΤΟΔΙΤΣΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                             ΠΕΡΤΣΕΜΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ


Από την ΓΕΝΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ανακοινώνεται ότι η προγραμματισμένη ενημερωτική ομιλία στους Προμάχους, αναβάλλεται λόγω έκτακτου κωλύματος.
Η νέα ημερομηνία της ενημέρωσης, θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ο τρόμος της κλιματικής αλλαγής: 5 απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα [εικόνες]
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των επιστημόνων. Η συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας ελοχεύει πολλούς κινδύνους.
Πριν λίγες μέρες στο Παρίσι υπεγράφη η Διακήρυξη των Πόλεων, μια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Χίλιοι δήμαρχοι από όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν πως θα συνεργαστούν ενάντια σε αυτό το φαινόμενο. Ανάμεσα τους, ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργιος Καμίνης και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.
Γιατί όμως φτάσαμε στο επίπεδο να χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Παρακάτω παρουσιάζονται οι απαντήσεις στα 5 πιο... θερμά ερωτήματα γύρω από αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο.
1. Ποιο είναι το πρόβλημα;
Η Γη γίνεται ολοένα και πιο ζεστή. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0.85 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 100 χρόνια. Την ίδια στιγμή, τα 13 από τα 14 θερμότερα χρόνια, από το 1880 και μετά, είναι στον 21ο αιώνα.
Το φετινό έτος, που σε λίγο ολοκληρώνεται, είναι έτοιμο να σπάσει κάθε ρεκόρ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2015 αναμένεται να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι μελέτες αυτές έρχονται να αυξήσουν τις ήδη έντονες ανησυχίες των επιστημόνων.
2. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο έχει προκύψει από τις αυξανόμενες εκπομπές ρύπων και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα. Τα αέρια που βγαίνουν από τις καμινάδες των εργοστασίων, λειτουργούν ως ενίσχυση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα της Γης να εγκλωβίζει ολοένα και περισσότερη ενέργεια από τον Ηλιο.
Τα καύσιμα όπως τα κάρβουνα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξάνουν την ποσότητα διοξειδίου καθημερινά, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να υπερθερμαίνεται. Την ίδια στιγμή, οι δασικές εκτάσεις που «απορροφούν» το διοξείδιο, μειώνονται.
Τον φετινό Μάη παρατηρήθηκε η πιο μεγάλη περιεκτικότητα διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, στην ιστορία του πλανήτη.
3. Ποιες είναι οι επιπτώσεις;
Υψηλές θερμοκρασίες, ακραία καιρικά φαινόμενα και αύξηση της στάθμης της θάλασσας συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Ειδικά το τελευταίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για αρκετές περιοχές του πλανήτη.
Από το 1900 μέχρι και σήμερα, η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 19 εκατοστά, κατά μέσο όρο, παγκοσμίως. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό το φαινόμενο εντείνεται επικίνδυνα, θέτοντας πολλές παραθαλάσσιες περιοχές σε μεγάλο κίνδυνο.
Το λιώσιμο των πάγων αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες που επιρεάζουν την στάθμη της θάλασσας. Υπολογίζεται πως από το 1980 μέχρι και σήμερα, η έκταση των πάγων που έχουν λιώσει αντιστοιχεί με 10 φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου.
4. Πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο;
Δεν μπορεί να υπάρξει κάποια κλίμακα που να προβλέψει με επιτυχία τις πιθανές επιπτώσεις. Οι επιστήμονες ωστόσο φοβούνται για σοβαρές ελλείψεις γλυκού νερού, που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολίες στην παραγωγή τροφίμων. Παράλληλα, ακραία καιρικά φαινόμενα (κύματα καύσωνα, πλημμύρες, ξηρασία) υπολογίζεται ότι θα εμφανίζονται συχνότερα προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα.
Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν οι μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά, στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζονται δύο ενδεχόμενες καταστάσεις του πλανήτη το 2100, ανάλογα με την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.
Αν οι εκπομπές διοξειδίου πιάσουν το «πικ» τους μέσα στην τρέχουσα δεκαετία και εν συνεχεία μειωθούν σταδιακά
Αν οι εκπομπές διοξειδίου συνεχίσουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς
6. Ποιες χώρες εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα;
Οι πρώτες 10 χώρες σε αυτήν την αρνητική λίστα, ευθύνονται για το 70% του συνολικού προβλήματος. Απλούστερα, Κίνα, Η.Π.Α, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί διοξειδίου παγκοσμίως.
Την λίστα συμπληρώνουν οι Ιαπωνία, ο Καναδάς, το Κονγκό και η Ινδονησία.



Πηγή: /www.iefimerida.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...