Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ - Κ. ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΡΟΥΚΕυγνωμονώ τις ελλείψεις μου
ό,τι μου λείπει με προστατεύει
από κείνο που θα χάσω
όλες οι ικανότητές μου
που ξεράθηκαν στο αφρόντιστο χωράφι της ζωής
με προφυλάσσουν από κινήσεις στο κενό
άχρηστες, ανούσιες.

Ό,τι μου λείπει με διδάσκει
ό,τι μου ‘χει απομείνει
μ’ αποπροσανατολίζει
γιατί μου προβάλλει εικόνες απ’ το παρελθόν
σαν να ‘ταν υποσχέσεις για το μέλλον.

Δεν μπορώ, δεν τολμώ
ούτ’ έναν άγγελο περαστικό
να φανταστώ γιατί εγώ
σ’ άλλον πλανήτη, χωρίς αγγέλους
κατεβαίνω.

Η αγάπη, από λαχτάρα που ήταν
έγινε φίλη καλή
μαζί γευόμαστε τη μελαγχολία του Χρόνου.

Στέρησέ με –παρακαλώ το Άγνωστο–
στέρησέ με κι άλλο
για να επιζήσω.
Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

ΟΜΙΧΛΗ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥΔεν ξέρω πια τι γίνεται με την ομίχλη κι αν εξακολουθεί να πέφτει τόσο πηχτή ή μήπως χάθηκε ολότελα κι αυτή, όπως η πάχνη πάνω απ' τα πρωινά κεραμίδια. Bλέποντας την παρθενική πάχνη να γυαλίζει παντού, λέγαμε: "Eίχε κρύο τη νύχτα" ή "τα λάχανα θα γίνουν με την πάχνη πιο γλυκά· πρέπει να κάνουμε ντολμάδες".
Όταν ερχόταν ο καιρός της ομίχλης, είχα πάντα το νου μου σ' αυτήν. Mέρα τη μέρα περίμενα να με σκεπάσει κι εγώ να χώνομαι αθέατος μέσα της. Θλιβόμουν όμως πολύ, όταν έπεφτε τις καθημερινές, την ώρα που βασανιζόμουν με τα χαρτιά στο γραφείο. Παρακαλούσα να κρατήσει ώς το βράδυ, συνήθως όμως γύρω στο μεσημέρι διαλυόταν από έναν ήλιο ιδιαίτερα δυσάρεστο.

Mα, καμιά φορά, όταν ξυπνώντας τ' απόγευμα, την ώρα που έλεγα αν θα πάω στο σινεμά ή στο καφενείο, έβλεπα αναπάντεχα απ' το παράθυρο το απέραντο θέαμα της ομίχλης, άλλαζα αμέσως σχέδια και πορείες. Σήκωνα το γιακά της καμπαρντίνας, κατέβαινα με σιγουριά τα σκαλιά κι έφευγα για την παραλία, χωρίς ταλαντεύσεις. H ομίχλη είναι για να βαδίζεις μέσα σ' αυτήν. Διασχίζεις κάτι που είναι πυκνότερο από αέρας και σε στηρίζει. Aλλά και κάτι ακόμα· ομίχλη χωρίς λιμάνι είναι πράγμα αταίριαστο. 
H ομίχλη ήταν ακόμα πιο γλυκιά, όταν την ψιλοκεντούσε εκείνη η βροχή, η πολύ ψιλή βροχή του ουρανού μας. Aυτή που δε σε βρέχει, μα σε ποτίζει μονάχα και φυτρώνουν πιο λαμπερά τα μαλλιά σου την άλλη βδομάδα. Kαι τότε έπαιρναν νόημα τα φώτα και τα τραμ και τα κορναρίσματα. Aκόμα κι οι πολυκατοικίες γίνονταν ελκυστικές μες στην αχνάδα.
Kι ύστερα έφτανα στο καφενείο του λιμανιού, αυτό που από χρόνια είναι γκρεμισμένο, να ξαναβρώ την παρέα μου. Kι όταν δεν ήταν εκεί -και δεν ήταν ποτέ εκεί- καθόμουν ώρες και καρτερούσα. Πίσω απ' τα τζάμια διαβαίναν αράδα οι σκιές αυτών, που τώρα έχουν πεθάνει. Kολλούσαν το μούτρο τους για μια στιγμή στο θαμπό τζάμι κι άλλοι έμπαιναν μέσα, ενώ άλλοι τραβούσαν ανατολικά για τον Πύργο του Aίματος. Kι αν δε μου έγνεφε κανείς, έβγαινα κι ακολουθούσα μια σκιά, που ποτέ δεν μπορούσα να προφτάσω.
Δε θυμάμαι από πού ερχόταν εκείνη η ομίχλη· μάλλον κατέβαινε από ψηλά. Tώρα, πάντως, ξεκινάει βαθιά απ' τα όνειρα. Aυτά που χρόνια μένανε σκεπασμένα μ' ένα βαρύ καπάκι, που όμως πήρε απ' την πίεση για καλά να παραμερίζει.

Πέφτει πολλή ομίχλη, γίνομαι ένα μ' αυτήν, και ξεκινάω. Aκολουθώ άλλες σκιές ονοματίζοντάς τες. Περπατώ κοιτάζοντας το λιθόστρωτο. Aυτό σε πολλούς δρόμους και δρομάκια ακόμα διατηρείται. Δεν υπάρχει, βέβαια, ανάμεσα στις πέτρες το χορταράκι, που φύτρωνε τότε. Όλα έχουν γκρεμίσει ή ξεραθεί. Kανένας θάνατος δεν είναι καλός. Ω, και νά 'ταν αλήθεια, αυτό που λένε, πως θα τους ξαναβρούμε όλους…
Aκολουθώντας τις σκιές μπαίνω πάντα στον ίδιο δρόμο. Tα δέντρα και τα φυτά θεριεύουν μες στη μοναξιά και τη θολούρα. Γίνονται σαν κάστρα τεράστια. Φτάνω στο αγέρωχο σπίτι το τυλιγμένο με κισσούς και φυλλώματα. Παρόλο που οι σκιές κοντοστέκονται και σα να μου γνέφουν, εγώ δεν πλησιάζω καν στην Πορτάρα. Θαρρώ πως μόνο αγαπημένο πρόσωπο θα με πείσει κάποτε να την περάσω.
Φεύγω και ξαναχάνομαι μέσα στα τραμ, τα φώτα και την κίνηση. O νους μου είναι κολλημένος στην ομίχλη και σ' όλα όσα είδα μέσα σ' αυτήν. Προσπαθώντας να ξεχαστώ περπατώ πολύ τις ομιχλιασμένες νύχτες. Aισθάνομαι κάποια ανακούφιση με το βάδισμα. Tα μεγάλα βάσανα κατασταλάζουνε σιγά σιγά στο κορμί και διοχετεύονται απ' τα πόδια στο υγρό χώμα.

Ομίχλη - Γιώργος Ιωάννου (απόσπασμα)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ 2η ΦΑΣΗ ΤΗΣ 8-10-2015 ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015/2016


ΚΛΗΡΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ

2η ΦΑΣΗ ΤΗΣ 8-10-2015 ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015/2016

ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ


1. ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ-Α.Σ. ΠΡΟΜΑΧΟΙ
2. ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ-Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
3. ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΠΡΟΥ
4. ΔΟΞΑ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ-ΑΡΗΣ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ
5. ΑΣΠΙΔΑ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ-ΔΟΞΑ ΜΑΝΔΑΛΟΥ
6. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ-ΕΔΕΣΣΑΙΚΟΣ
7. ΑΠΟΛΛΩΝ 1960 Κ. ΒΡΥΣΗΣ-ΕΛΠΙΔΑ ΕΔΕΣΣΑΣ
8. ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΨΑΛΟΥ-Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣΣτο Ελμπασάν θα αναμετρηθεί σήμερα η Εθνική Σερβίας με την ομάδα της Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2016.

   Οι παίκτες ωστόσο δηλώνουν σοκαρισμένοι από τη χθεσινοβραδινή επίθεση Αλβανών οπαδών, οι οποίοι έριξαν πέτρες στο λεωφορείο, την ώρα που μετέβαιναν από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο.  

Από την επίθεση με πέτρες δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνον υλικές ζημιές, έσπασε τζάμι σε παράθυρο του λεωφορείου, ωστόσο οι παίκτες της ομάδας της Σερβίας σοκαρίστηκαν από τη βίαιη συμπεριφορά υποστηρικτών της ομάδας της Αλβανίας, τόνισε ο κ. Μιλόσεβιτς. 
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατά τη διαδρομή από το αεροδρόμιο προς την αλβανική πρωτεύουσα το λεωφορείο συνόδευαν ισχυρές δυνάμεις ασφάλειας.
 Όταν όμως έφθασε στο κέντρο της πόλης, πολίτες των Τιράνων σφύριζαν, φώναζαν και έκαναν αγενείς χειρονομίες εναντίον των παικτών και κάποιοι πετούσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον του λεωφορείου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας.
 Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε, χθες το βράδυ, τον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι, Ιλίρ Μπότσκο για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας με αφορμή την επίθεση στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Σερβίας.
 Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το επεισόδιο, αν και πρόκειται για αγώνα υψηλού κινδύνου, μαρτυρά σοβαρές παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Αλβανίας στη διοργάνωση του ποδοσφαρικού αγώνα μεταξύ δύο Εθνικών Ομάδων.
 "Η Σερβία αναμένει και απαιτεί να καταστεί δυνατή για την ομάδα της Σερβίας ασφαλής παραμονή στην Αλβανία και ανεμπόδιστη διεξαγωγή του αγώνα" τονίζεται στην ανακοίνωση. Ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Κάρατζιτς δήλωσε ότι λόγω της επίθεσης τίθεται θέμα διεξαγωγής του αγώνα. Την επίθεση καταδίκασε ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Σερβίας, Βάνια Ουντόβιτσιτς , ο οποίος έκανε λόγο για τεράστιες παραλείψεις στο θέμα της ασφάλειας κάλεσε τις αλβανικές αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα για την ανεμπόδιστη και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.

 Ο προπονητής της ομάδας της Σερβίας, Ράντοβαν Κούρσιτς είπε: Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι. Ο Σέρβος τεχνικός επανέλαβε τη θέση ότι αυτός ο αγώνας είναι το μόνο που έχει σημασία για την ομάδα των Σέρβων. Ο αρχηγός της σερβικής ομάδας, Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς είπε ότι αυτός ο αγώνας είναι πέρα από τον αθλητισμό, αλλά η νίκη είναι αυτό που θέλουμε.

   Η Αλβανία αρνείται να παραλάβει σερβική νότα διαμαρτυρίας για την επίθεση   Το ΥΠΕΞ της Σερβίας, αντιδρώντας στο λιθοβολισμό του λεωφορείου εξέδωσε διακοίνωση διαμαρτυρίας και κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας Ιλίρ Μπότσκα για να του την επιδώσει. Ο Αλβανός πρέσβης, ωστόσο, αρνήθηκε να μεταβεί στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών με τη δικαιολογία ότι "δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά της εθνικής αποστολής ποδοσφαίρου της Σερβίας".
 Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, σε ανακοινωθέν που εξέδωσε, χαρακτηρίζει "αντίθετη με τις αρχές και την πρακτική της διπλωματίας" τη συμπεριφορά του πρέσβη της Αλβανίας και ανήγγειλε τη λήψη μέτρων εναντίον του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Σερβίας (FSS), το λεωφορείο που μετέφερε τους Σέρβους ποδοσφαιριστές λιθοβολήθηκε στη διαδρομή από το διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων έως το ξενοδοχείο, στο κέντρο της πόλης, όπου διαμένουν.

 Ο αντιπρόεδρος της σερβικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Σάβο Μιλόσεβιτς ανέφερε ότι από την επίθεση με πέτρες δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνον υλικές ζημιές· έσπασε τζάμι σε παράθυρο του λεωφορείου. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Αλβανίας και της Σερβίας θα διεξαχθεί, απόψε, στο Ελμπασάν. 
Η προηγούμενη συνάντηση των δύο εθνικών ομάδων στο Βελιγράδι, στις 14 Οκτωβρίου του 2014, διακόπηκε όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκε να αιωρείται τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι (drone), από το οποίο κρέμονταν η σημαία της μεγάλης Αλβανίας. Προκλήθηκε ένταση και οι Αλβανοί παίκτες αρνήθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα, ενώ το αθλητικό δικαστήριο στη Λοζάνη, αναιρώντας απόφαση της UEFA, καταχώρησε τον αγώνα ως νίκη της Αλβανίας.

 Σε πολιτικό επίπεδο το επεισόδιο εκείνο προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. 
Πηγή:www.lifo.gr

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: "ΚΥΡΙΕ ΟΜΠΑΜΑ, ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ"Η συγγνώμη του Ομπάμα δεν είναι αρκετή διαμηνύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετά την προσωπική συγγνώμη του Αμερικανού Προέδρου για τον βομβαρδισμό από αμερικανικά μαχητικά του νοσοκομείου της οργάνωσης στην πόλη Κουντούζ στο Αφγανιστάν. 

  Η οργάνωση αποκάλεσε την ενέργεια "επίθεση στις Συμβάσεις της Γενεύης» και προέτρεψε σε ανεξάρτητη έρευνα. Η Διεθνής Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή χρειάζεται να υποβληθεί ένα αίτημα  από τα 76 έθνη που έχουν υπογράψει για να αρχίσει τις εργασίες της. Δουλειά της είναι να διερευνήσει κατά πόσον το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο έχει παραβιαστεί. «Οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα ήταν πολύ ευγενικές ή φοβούνταν να δημιουργήσει προηγούμενο," λέει ο Δρ Joanne Liu, πρόεδρος των Γιατρών, τονίζοντας ότι αυτό το «εργαλείο» «είναι καιρός να ενεργοποιηθεί" 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγνώρισαν  την απολογία του Ομπάμα, αλλά δεν θέλουν να σταματήσει εκεί. Ωθούν για μια διεθνή έρευνα ζητώντας τη συναίνεση των ΗΠΑ για να γίνει.

  Από τον βομβαρδισμό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες. 

ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Αγριόχοιροι σε χωριό... Φωτο: Valeriy Yurko
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη παρέμβαση είναι πιο καταστροφική για το περιβάλλον ακόμα και από τα πυρηνικά ατυχήματα. 

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Τσέρνομπιλ, όπου το 1986 έλαβε χώρα ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία, έχει μετατραπεί σε απαγορευμένη ζώνη μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα.

 Καμία ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα δεν επιτρέπεται εντός των ορίων της περιοχής.   Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Portsmouth μελετά την εξέλιξη της άγριας ζωής στη συγκεκριμένη ζώνη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 29 ετών.

 Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια τεράστια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας ευδοκιμεί εκεί. Τα αποτελέσματα της έρευνάς δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology. 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος μιας τόσο μεγάλης πυρηνικής καταστροφής είναι στην ουσία μικρότερος από την επίδραση που έχει η καθημερινότητα του ανθρώπου στον πλανήτη. Πλέον στην απαγορευμένη περιοχή, ζουν θηλαστικά όπως ελάφια και χοίροι αλλά και είδη όπως οι λύκοι που σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

    «Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πυρηνικά ατυχήματα δεν είναι καταστροφικά, εννοείται πως είναι» σημειώνει στον Guardian ο καθηγητής Jim Smith, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Επισημαίνουμε απλώς την προφανή διαπίστωση, ότι η ανθρώπινη καθημερινή παρέμβαση καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον».

   Ο καθηγητής Tim Mousseau από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα εξηγεί ωστόσο στο BBC ότι η προσέγγιση της νέας έρευνας πρέπει να γίνει με προσοχή, ειδικά όσον αφορά τα μικρά ζώα. «Η έρευνα έχει εφαρμογή σε μεγάλα θηλαστικά που υφίστανται κυνηγετική πίεση, όχι στην πλειοψηφία των ζώων, όπως τα πτηνά, τα μικρά θηλαστικά και τα έντομα που δεν επηρεάζονται άμεσα από την ανθρώπινη παρουσία». 

Ελάφια. Φωτο: Tatyana Deryabina

Bίσωνες. Φωτο: Tatyana Deryabina

Αγριόχοιρος σε χωριό... Φωτο: Valeriy Yurko

Αγριόχοιρος στο χιόνι. Φωτο: Tatyana Deryabina

Λύκος. Φωτο: Valeriy Yurko

Αγέλη αγριογούρουνων στα χιόνια. Φωτο: Valeriy Yurko

Ένα διπλοσάινο (αρπακτικό πουλί). Φωτο: Valeriy Yurko

Πηγή: www.lifo.gr

Η "ΚΑΡΔΙΑ" ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΙΔΗΡΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

Image

Η καρδιά της γης, σχηματίσθηκε πριν από ένα έως ενάμισι δισεκατομμύριο χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων.
 Πρόκειται ουσιαστικά για τη σφαίρα από συμπαγή σίδηρο που αποτελεί τον πυρήνα της Γης και έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το νάνο πλανήτη Πλούτωνα.
 Όπως μεταδίδει σήμερα το ΑΠΕ, οι ερευνητές από πολλές χώρες (Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Φινλανδία), με επικεφαλής τον ειδικό στον παλαιομαγνητισμό Αντι Μπίγκιν της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", υπολόγισαν επίσης ότι η «σιδερένια καρδιά» της Γης συνεχίζει να μεγαλώνει, αυξάνοντας τη διάμετρό της κατά περίπου ένα χιλιοστό κάθε χρόνο.
 Ακόμη, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, ο πυρήνας της Γης κρυώνει (απώλεια θερμότητας προς την επιφάνεια) λιγότερο γρήγορα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα.

   Οι νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι το γήινο μαγνητικό πεδίο, το οποίο τροφοδοτείται από τη συνεχή κυκλική ροή του ρευστού σιδήρου του εξωτερικού πυρήνα, που περιβάλλει τον στερεό σίδηρο του εσωτερικού πυρήνα, θα συνεχίσει να υπάρχει για τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια.
 Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η Γη μπορεί να έχει το κεφάλι της ήσυχο ότι για πολύ καιρό ακόμη θα προστατεύεται από ένα μαγνητικό πεδίο.

 Η Γη σχηματίσθηκε ως πλανήτης πριν από περίπου 4,54 δισεκατομμύρια χρόνια, σχεδόν 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πέριξ του άστρου μας, του Ήλιου.
 Αρχικά ο πλανήτης μας ήταν μια μάζα από λιωμένα καυτά πετρώματα, αλλά σταδιακά ψύχθηκε και απόκτησε μια στερεή επιφανειακή κρούστα που επέπλεε πάνω στο ρευστό εσωτερικό της Γης.
 Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε η ατμόσφαιρα και η ζωή. Όμως ερώτημα παραμένει πότε στερεοποιήθηκε ο εσωτερικός πυρήνας από σίδηρο. 
Οι έως τώρα εκτιμήσεις κυμαίνονταν από το ότι αυτό συνέβη πριν από μόλις 500 εκατ. χρόνια έως ότι συνέβη πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια.

 Η νέα εκτίμηση τοποθετεί το συμβάν κάπου ενδιάμεσα. Το πότε η Γη απέκτησε μια στερεή «καρδιά» από σίδηρο, είναι σημαντικό, γιατί μόνο τότε μπόρεσε να λειτουργήσει το «γεω-δυναμό» της, ώστε να τροφοδοτήσει το μαγνητικό πεδίο της, το οποίο προστατεύει την ζωή στην επιφάνεια του πλανήτη μας από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. 
Στον Αρη, υπήρχε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, αλλά εξαφανίσθηκε μόλις 500 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η Γη σφύζει σήμερα από ζωή, αλλά όχι ο γειτονικός μας πλανήτης.
 Ο στερεός εσωτερικός πυρήνας της Γης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά -ως διακριτός από τον ρευστό εξωτερικό πυρήνα- το 1936 από τη δανή σεισμολόγο και γεωφυσικό Ίνγκε Λέμαν. 

Ο στερεός πυρήνας -που εκτός από σίδηρο περιέχει και νικέλιο- αρχίζει σε βάθος περίπου 5.200 χιλιομέτρων και έχει ακτίνα περίπου 1.200 χιλιομέτρων.
 Η θερμοκρασία του υπολογίζεται στους 5.400 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν όσο και στην επιφάνεια του Ήλιου. Πηγή: www.lifo.gr

"ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ": ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ;

Image

Ο Ιλάι Ροθ, το σκηνοθετικό μυαλό πίσω από πρωτοποριακές ταινίες όπως το «Hostel» και το «Cabin Fever» παρουσιάζει μια ανατριχιαστική ταινία τρόμου που κανείς δεν τολμάει να δει μόνος του!

   Μια ομάδα φοιτητών ακτιβιστών από τη Νέα Υόρκη, που έχουν μάθει να εξαρτώνται από την τεχνολογία για την κάθε τους ανάγκη, ταξιδεύουν στον Αμαζόνιο για να οργανώσουν τις προσπάθειες προστασίας μιας φυλής ιθαγενών.
 Η φυλή απειλείται με εξαφάνιση όταν ανακαλύπτεται πολύτιμο πετρέλαιο στην περιοχή τους και μια πολυεθνική βάζει σκοπό να τους εξοντώσει. 

  Όμως, το αεροπλάνο που μεταφέρει την ομάδα πέφτει στη ζούγκλα και οι επιζώντες, πλήρως ανήμποροι μακριά από κάθε είδους τεχνολογία, καταλήγουν όμηροι της φυλής που είχαν σκοπό να σώσουν – και τα μέλη της έχουν ιδιαίτερες ορέξεις… 

Image


Image

Ο Στίβεν Κινγκ, ο απόλυτος μάστερ του τρόμου στον πλανήτη, όταν είδε την ταινία, δήλωσε:
 «Οι “Κανίβαλοι” είναι μία ένδοξη αναβίωση των drive-in ταινιών από τα νιάτα μου: αιματοβαμμένο, συγκλονιστικό, δύσκολο να το βλέπεις, αλλά δεν μπορείς να κοιτάξεις αλλού».
 Αντέχεις να το δεις χωρίς να καλύψεις τα μάτια σου; 


ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΔΑ ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Η ακτιβίστρια συγγραφέας και δημοσιογράφος Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από τη Λευκορωσία

Στις 2 το μεσημέρι ανακοινώθηκε από την Γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας Sara Danius, το όνομα του φετινού νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας.
 Η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς τιμάται για "το πολυφωνικό της έργο, μαρτυρία για τα δεινά και το θάρρος στην εποχή μας", ανέφερε η ανακοίνωση της Ακαδημίας. 

BREAKING NEWS The 2015 in Literature is awarded to the Belarusian author Svetlana Alexievich

Το όνομα της Αλεξίεβιτς ήταν μέσα στα φαβορί των πρακτορείων. Η ακτιβίστρια συγγραφέας και δημοσιογράφος Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από τη Λευκορωσία βιβλία της οποίας έχουν μεταφραστεί επίσης και στα ελληνικά- με το βιβλίο της "Μολυβένιοι Στρατιώτες" είχε αποκαλύψει όλη την αλήθεια για τον άγνωστο δεκαετή πόλεμο των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.   Όχι τυχαία το βιβλίο της είχε απαγορευτεί σε πολλές χώρες και είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο γύρω από το όνομα της γνωστής εκπροσώπου της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. 

Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς γεννήθηκε το 1948 στο Ivano-Frankovsk της Ουκρανίας και μεγάλωσε στη Λευκορωσία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ενώ έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια για ντοκιμαντέρ. 
  Η Αλεξίεβιτς επέστρεψε στη πρώτη γραμμή των αποκαλύψεων το 1993 με το "Γοητευμένοι από τον θάνατο" εστιάζοντας στις αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση μετά την πτώση του κομμουνισμού.
 Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος το 1996 δημοσιεύει το βιβλίο της "Τσέρνομπιλ-Ένα χρονικό του μέλλοντος" με συγκλονιστικές πληροφορίες για το πυρηνικό ατύχημα που συγκλόνισε τον κόσμο και τη χώρα μας. Προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες η δημοσιογράφος τόλμησε μάλιστα να ζήσει για δυο ολόκληρα χρόνια στην Απαγορευμένη Ζώνη θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή.

   Φέτος η Σουηδική Ακαδημία έλαβε 259 προτάσεις για το βραβείο και κατέληξε σε 198 υποψηφίους. Ανάμεσά τους ήταν και 36 πρωοτεμφανιζόμενοι στην λίστα. Πηγή: www.lifo.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΑΛΜΩΠΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΑΛΜΩΠΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Επιστημονική ομιλία «Γενικές Αρχές Παιδιατρικής, Παιδικής Ψυχολογίας και Διατροφής»

Οι ακαδημίες του Αλμωπού Αριδαίας σας προσκαλούνε την Παρασκευή 9 / 10 / 2015 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Ξενιτίδιου πνευματικού κέντρου, σε μια ομιλία στο πλαίσιο συνεργασίας της ακαδημίας μας με τον Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. στο πρόγραμμα «ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ»
Ποιο συγκεκριμένα  η επιστημονική ομάδα του προγράμματος,

που αποτελείται από παιδιάτρους, ψυχολόγους και διατροφολόγους, θα πραγματοποιήσουν ομιλία με τίτλο
«Γενικές αρχές παιδιατρικής, παιδικής ψυχολογίας και

διατροφής», η οποία έχει ως στόχο αφενός να ενημερώσει

τους γονείς και τους προπονητές που συμμετέχουν στις

ακαδημίες σε θέματα υγείας, διατροφής και ψυχολογίας

των παιδιών και αφετέρου να τους προσφέρει μία μοναδική

ευκαιρία να λάβουν απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν

αναφορικά με την ισορροπημένη ανάπτυξη και εξέλιξη των μικρών αθλητών μας.
 
Με εκτίμηση
Χατζηγιαννίδης Χρήστος.
Υπεύθυνος ακαδημιών Αλμωπού Αριδαίας.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

Με κεντρικό θέμα «Αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία» τιμάται και φέτος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου. Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την επέτειο ανακοινώνει τα εξής:
Η ψυχική υγεία περιλαμβάνεται στον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την υγεία. Κατά τον ΠΟΥ υγεία είναι: «Η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας». Το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πήραν από κοινού την πρωτοβουλία, να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι: «Αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία».
Οι άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες σε παγκόσμιο επίπεδο υπόκεινται σε διακρίσεις και ζουν στιγματισμένοι και περιθωριοποιημένοι με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.
Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη, όταν η προσφερόμενη ποιότητα περίθαλψης είναι κακή, λόγω πεπαλαιωμένων δομών, της έλλειψης ειδικευμένων επαγγελματιών υγείας και της δύσκολης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.
Η φετινή επέτειος αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στον προσανατολισμό των πολιτικών υγείας στο τι μπορεί να γίνει ώστε να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με ψυχικές παθήσεις μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια, σεβασμό των δικαιωμάτων τους και δίκαιη μεταχείριση.
Οι ψυχικές διαταραχές περιλαμβάνουν την κατάθλιψη τη διπολική συναισθηματική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις, την άνοια, τη νοητική υστέρηση και τις αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός.
Το παγκόσμιο φορτίο των ψυχικών διαταραχών συνεχίζει να αυξάνεται με σημαντικές επιπτώσεις, εκτός από την υγεία των πληθυσμών, στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών πάσχουν από κατάθλιψη. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες.

·       60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διπολική συναισθηματική διαταραχή.

·       Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή, που επηρεάζει περίπου 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

·       Η άνοια προσβάλλει πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τα Συστήματα Υγείας δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη επαρκώς ως προς την επιβάρυνση από τις ψυχικές διαταραχές. Το χάσμα μεταξύ της ζήτησης για θεραπεία και της δυνατότητας παροχής της είναι μεγάλο.
Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος 76% - 85% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές δε λαμβάνουν καμία θεραπεία .Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, μεταξύ 35% και 50% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές είναι στην ίδια κατάσταση.
Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, λιγότεροι από το 50% όσων πάσχουν από κατάθλιψη ζητούν ιατρική βοήθεια. Ποσοστό 10% με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Ο ΠΟΥ στην 66 η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία με τέσσερις βασικούς στόχους ως το 2030: Ευελιξία υπηρεσιών υγείας, στρατηγικές πρόληψης, αποτελεσματική πολιτική και ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝΤην Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική – αγροτική σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων από όλη τη Ελλάδα, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν, μαζικά, μέρος στη σύσκεψη, όπου θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.
Για να οργανώσουμε την αγωνιστική μας αντίδραση στη νέα, σφοδρή επίθεση που εξαπολύσουν εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς η ΕΕ και η κυβέρνηση, μέσω του 3ου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ.
Για να στήσουμε ισχυρό μπλόκο στην φοροεπιδρομή σε βάρος μας με μέτρα όπως :

* Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
* Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
* Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
* Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
* Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Για να συγκρουστούμε με την νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που φέρνει νέα αντιαγροτικά μέτρα, όπως η δραματική μείωση των επιδοτήσεων κατά 50% μέχρι το 2019, περιορισμούς στην παραγωγή, κ.α.

Κι αυτή τη φορά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, μέσα στο αγροτικό κίνημα θα συγκρουστούν δυο “γραμμές”, δυο κατευθύνσεις, δυο προοπτικές.
Από τη μια θα είναι η “γραμμή” της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που καλεί τους αγρότες να συστρατευτούν στον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ την οποία εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κι έχει ως αποτέλεσμα το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – μεγαλοεπιχειρηματιών.
Από την άλλη είναι η “γραμμή” κάποιων αγροτοσυνδικαλιστικών “σχημάτων” - όπως, π.χ. της “Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων” - που, συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ, καθώς υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και, επί της ουσίας, συνδράμουν την κυβέρνηση στη νέα επίθεση κατά των μικρομεσαίων αγροτών. Γιατί τι άλλο από στήριξη αυτής της πολιτικής που αποσκοπεί στο “ξεπάστρεμα” της μικρομεσαίας αγροτιάς σημαίνει το αίτημά τους να παραμείνει η φορολογία των αγροτών από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, (χωρίς, δηλαδή, να υπάρχει αφορολόγητο όριο), καθώς και η θέση τους ότι η ΚΑΠ αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα μας;
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν τους εκπροσώπους του αγροτοσυνδικαλισμού που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών – μεγαλοεπιχειρηματιών και να μπουν, μαζικά, στον πραγματικό αγώνα που οργανώσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων για την σωτηρία τους από το ξεκλήρισμα, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. 

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣΣτην Αθήνα μετέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στο πλαίσιο συναντήσεων που θα έχει με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ο κ. Θεοδωρίδης θα προωθήσει θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας όπως ζητήματα εύρυθμης καθημερινής λειτουργίας και  ζητήματα αναπτυξιακού προγραμματισμού.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...