Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένας μπαμπάς μπαίνει στο φαρμακείο μαζί με τον 13χρονο γιο του. Ο γιος βλέπει τα κουτάκια των προφυλακτικών και ρωτάει:
- Τι είναι αυτά, μπαμπά;


Αναβολή των προπονήσεων της Ακαδημίας του ΑΣ Προμάχων


Από το Δ.Σ. του ΑΣ Προμάχων ανακοινώνεται ότι οι προπονήσεις των μικρών ποδοσφαιριστών της Ακαδημίας, αναβάλλονται για μετά τις γιορτές.

Όσον αφορά την προμήθεια των παιδιών με τις νέες στολές, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για το που και πως θα πραγματοποιηθεί.

Σε αυξημένη ετοιμότητα Ο Δήμος Αλμωπίας για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων


Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα με χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό και χιόνια.
 Ο Δήμος Αλμωπίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
 Οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, ωστόσο συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά κατά τις μετακινήσεις τους.

ΑΛΜΩΠΟΣ - ΚΑΒΑΛΑ Αγώνας πρωταθλήματος Γ' Εθνικής


ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ


Αριδαία, 29/11/2016

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

Ολοκληρώθηκε η συντήρηση στο εσωτερικό τμήμα του κτιρίου που βρίσκεται μέσα στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Εξαπλατάνου και το οποίο θα λειτουργήσει ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Τις προηγούμενες μέρες ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Εξαπλατάνου, όπου υλοποιήθηκε αυτό το σημαντικό έργο. Ένα κτήριο που επί χρόνια αποτελούσε μνημείο εγκατάλειψης και η μόνη χρήση του ήταν η αποθήκευση διάφορων αντικειμένων.
Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση και τη στρώση του δαπέδου με πλακάκια, την τοποθέτηση κουφωμάτων, τη συντήρηση και ελαιοχρωματισμό του εσωτερικού χώρου, ενώ απομένει ο φωτισμός και ο εξωτερικός ελαιοχρωματισμός.
Ο Δήμαρχος τον περασμένο Φεβρουάριο δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει αυτή η εικόνα και ήδη ο εσωτερικός χώρος είναι έτοιμος και απομένει μόνο η τελική πινελιά με τον ελαιοχρωματισμό της εξωτερικής όψης, καθώς επίσης και κάποιες ακόμα μικρές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη λειτουργικότητά του. Ένα αίτημα πολλών ετών, έγινε πράξη.
Η παρέμβαση κόστισε 12.000 ευρώ από την ΣΑΤΑ Σχολικών.Σειρά συναντήσεων και παρεμβάσεων Γιάννη Σηφάκη για θέματα πολιτών της Πέλλας


Συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους σε Αμπελειές και Αχλαδοχώρι για ενημέρωση και παρότρυνση για την οργάνωση τους. Παρεμβάσεις για τις πληρωμές υπερωριών από το 2011 των γεωπόνων της Δ/νσης Γεωργίας και τις πληρωμές των οδηγών ταξί για τις μετακινήσεις των μαθητών . Ακόμη ενημέρωση των κατοίκων του Μεγαπλατάνου για θέματα υπερβολικών αντικειμενικών αξιών στην παραχώρηση σε αυτούς  κοινόχρηστων εκτάσεων και συντονισμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Στις Αμπελειές και στο Αχλαδοχώρι τον βουλευτή συνόδευαν οι Νίκος Μηνάς, προσωρινός πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Πέλλας , ο πρόεδρος της ΟΠ Πέλλας Μανώλης Παπαδόπουλος, o Γιάννης Στογιαννίδης οικονομολόγος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΑΣ  και η Δήμητρα Κεχαγιά , υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ως πρόσφατα συνεργάτης του Μάρκου Μπόλαρη. 
Στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων, εκπρόσωποι συνεταιρισμών και πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Ο βουλευτής έκανε παρέμβαση για να πληρωθούν από την Περιφερειακή Ενότητα τις υπερωρίες τους οι γεωπόνοι της Δ/νσης Γεωργίας για την ομαλοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τα Σαββατοκύριακα. Τα πρώτα εντάλματα έχουν εκδοθεί και θα αρχίσουν να πληρώνονται στις 27.12.2016 και θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η πληρωμή τους. Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές αφορούν απλήρωτες υπερωρίες από το 2011. 
Η επίσκεψη στον προϊστάμενο της ΥΔΕ για την πληρωμή των ιδιοκτητών ταξί για τις περσινές μετακινήσεις μαθητών ανέδειξε την πολύ μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους που οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους της ΥΔΕ στην Αθήνα. Ο βουλευτής μετά τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει στην ΥΔΕ ενημέρωσε ότι θα θέσει αμέσως το θέμα στον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικού Ελέγχου. 
Ακόμη ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με τον καθορισμό υπερβολικών αντικειμενικών αξιών στην παραχώρηση οικοπέδων στον Μεγαπλάτανο και ενημέρωσε για παρέμβαση του στην ΓΓΔΕ για εξισορρόπηση των αδικιών. 

Φέτος τα Χριστούγεννα, θέλω “ εσύ” να νιώσεις το κάτι….Φέτος τα Χριστούγεννα, θέλω “ εσύ” να νιώσεις το κάτι….

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς φτώχεια, δυστυχία, μίσος, πολέμους, ρατσισμό, ζήλια και γενικότερα όλα τα κακά που μπορεί να “ σπείρει” ο άνθρωπος. Φαντάζομαι ότι όλοι θα ζούσαμε σε έναν παράδεισο!Δεν ξέρω αν αυτό που ζούμε τώρα είναι η κόλαση, η μία ζωή που μας δόθηκε να τη ζήσουμε απλά ή να δοκιμαστούμε…αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι κάθε φορά που έρχονται τα Χριστούγεννα, γίνεται μία πλύση εγκεφάλου σε όλους μας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μία πλύση εγκεφάλου, για να βοηθήσουμε τα παιδάκια που πεινάνε είτε είναι Ελλάδα είτε στο εξωτερικό(όπως είναι η υιοθεσία ενός παιδιού), τους ανθρώπους που τρώνε από τα συσσίτια και δεν έχουν που να μείνουν, οικογένειες πολύτεκνες που χρειάζονται ρούχα, ακόμα και φάρμακα, δωρεές σε πολλά ιδρύματα κ.τ.λ….Απλά δεν καταλαβαίνω πως θα εξυπηρετήσει η βοήθεια ενός μηνός, δηλαδή πέρα των Χριστουγέννων,  δεν θα συνεχίσουν να πεινάνε αυτοί οι άνθρωποι και να χρειάζονται ακόμα πολλά πράγματα, που τους θα τους λείπουν;
Φυσικά όποιος θέλει και μπορεί, αυτή τη βοήθεια θα την δώσει οποιαδήποτε μέρα του χρόνου…
Μάλλον θα φταίνε τα λαμπάκια, τα στολίδια, τα γλυκά…τα δώρα, το παιδάκι με τα σπίρτα, ο Αη Βασίλης, το γιορτινό το πνεύμα…ο καινούριος χρόνος που θα έρθει να σου φέρει όσα δεν σου πρόσφερε ο παλιός….δε ξέρω τι φταίει αλλά φέτος με έπιασε και μένα…
Κάποιες φορές όταν δεν χρειάζομαι πράγματα όπως παπούτσια, ρούχα, ακόμα και αντικείμενα, θεωρώ πως είναι σωστό από το να τα πετάξω να τα βάλω σε μία τσάντα και όπου ακούω πως κάποιος έχει ανάγκη τα δίνω.
Φέτος τα Χριστούγεννα αποφάσισα να γίνω ένας μικρός Αη Βασίλης…
Σκέφτομαι εκείνες τις ωραίες μπότες που μου άρεσαν στην βιτρίνα να μην τις πάρω…δεν πειράζει βρε αδερφέ, θα φορέσω τις περσινές μου δε τρέχει και τίποτα.
Σκέφτομαι με τα χρήματα αυτά, που δεν είναι και πολλά, πιστέψτε με…στο ταμείο ανεργίας είμαι, να πάω στο σούπερ μάρκετ και να πάρω γάλα, μακαρόνια, ρύζι ή και αλεύρι.Ό,τι θέλω μπορώ να πάρω, υπάρχουν τόσα πράγματα…
Αλήθεια, έχω και ένα μπουφάν που μου πάει λίγο στενό, μία μπλούζα που είναι λίγο ξεβαμμένη μάζεψα και όλα τα ρούχα του μικρού μου παιδιού που δεν του πάνε πια, για να τα μοιράσω.
Θέλω να τα μαζέψω όλα αυτά τα πράγματα, να φτιάξω μία ζεστή σούπα και τη δώσω στον κυρ Θύμιο της γειτονιάς μου,  που ψάχνει ακόμη στα σκουπίδια και που μας έκοψε την καλημέρα από ντροπή.
Θέλω όπως φέτος την Πρωτοχρονιά θα χαρεί το παιδί μου από τα δώρα που θα του φέρει ο ΑηΒασίλης(γιαγιάδες και παππούδες)να χαρεί κι ένα παιδάκι με τα παιχνίδια που δεν θέλει πια το δικό μου.
Ας είναι χρησιμοποιημένα δεν θα το νοιάξει, γιατί όταν δεν έχεις κάτι, αυτό που θα πάρεις θα είναι μόνο χαρά…
Θέλω να νιώσω την ικανοποίηση, τη γεμάτη στιγμή της σκέψης, όταν  κάποιος θα πάρει αυτά που θα του δώσω, να γελάσει, να χαρεί, να ντυθεί, να φάει, να παίξει….
Θέλω να γίνω ένας μικρός Αη Βασίλης, με μία μικρή χειρονομία που θα κάνω, θέλω εσύ ο άγνωστος που έχεις περισσότερη ανάγκη από την δική μου…θέλω “ εσύ” να νιώσεις το κάτι φέτος…
Θέλω να γίνω ένας μικρός Αη Βασίλης, με τα λίγα αυτά δώρα μου-έστω και χρησιμοποιημένα-όχι μόνο των φετινών Χριστουγέννων, αλλά και του Πάσχα και του καλοκαιριού και κάποιας γιορτής και κάποιας ανύποπτης στιγμής!
Θα ήθελα να ξυπνήσω ένα πρωί και να δω πολλούς μικρούς Αη Βασίληδες σαν και μένα, με μικρά δωράκια, που σε κάποιους μπορεί να φαντάζουν μεγάλα, να γυρίζουν όλο το χρόνο με το “ έλκυθρο” τους και να σκορπίζουν μικρές στιγμές χαράς και ευτυχίας!
Ας μην έχω όμως τόσο μεγάλα όνειρα και ας ξεκινήσω από μένα…προς το παρόν μου αρκεί.
Εύχομαι, φέτος να έχουμε όλοι, πάνω από όλα υγεία…


Βίβιαν.

"Μαμά να πεις στον ταχυδρόμο ότι αυτό το γράμμα πάει στον ουρανό"- Κατερινούλα έρχονται Χριστούγεννα και θα έρθει ο Άγιος Βασίλης να σου φέρει το δώρο γιατί ήσουν καλό παιδάκι φέτος! Για να στο φέρει θα πρέπει να του γράψουμε ένα γράμμα και να του πεις τι θέλεις!
– Αλήθεια μαμά; Και ότι του ζητήσω θα μου το φέρει όπως πέρσι;
 - Ναι Κατερινούλα, όπως πέρσι γιατί ήσουν καλό παιδί!
– Έλα μαμά να σου λέω εγώ και εσύ να του γράφεις!!
«Αγαπητέ μου θεέ…»
– Κατερινούλα στον Άγιο Βασίλη θα γράψουμε το γράμμα, όχι στο θεό.
– Μαμά εγώ όμως θέλω να στείλω ένα γράμμα στο θεό, γιατί ο Άγιος Βασίλης μόνο κούκλες μπορεί να φέρει!
– Καλά αγάπη μου, ότι θες!
– Γράφε μαμά!
«Αγαπητέ μου θεέ!
Με λένε Κατερίνα και μένω σε ένα πολύ όμορφο χωριό. Το ξέρεις το χωριό μου; Αν δεν το ξέρεις να έρθεις μια μέρα να σου το δείξω! Είναι πολύ όμορφα εδώ στο χωριό μου και δεν του λείπει τίποτα!
Επειδή ήμουν καλό παιδί φέτος θέλω να σου ζητήσω να μου φέρεις για τα Χριστούγεννα χώρο για το χωριό μου. Γιατί δεν χωράμε πια εδώ».
~Τι ζητάς βρε Κατερινούλα από τον θεό; Δεν σου φτιάξαμε μεγαλύτερο δωμάτιο φέτος;
~Περίμενε μαμά!
« Αγαπητέ μου θεούλη εδώ στο χωριό δεν έχουμε χώρο. Κάθε πρωί που ξυπνάω η μαμά τσακώνεται με τον μπαμπά. Η μαμά μου βάζει γάλα και μου λέει άντε ετοιμάσου θα αργήσουμε στο σχολείο.
Μετά πάω στο σχολείο και η δασκάλα μας κάνει μάθημα αλλά δεν χαμογελάει γιατί είναι κουρασμένη. Ο κύριος της γυμναστικής βαριέται και μας αφήνει να παίζουμε μόνοι μας με την μπάλα.
Μετά γυρνάω στο σπίτι και η μαμά είναι κουρασμένη από την δουλειά της και δεν χαμογελάει. Όταν γυρνάει και ο μπαμπάς στο σπίτι, τρώμε και λέει ο μπαμπάς στη μαμά «πάλι φακές θα φάμε»; Και η μαμά του λέει δεν έχουμε λεφτά για τίποτα άλλο. Και αυτός τρώει τις φακές, αλλά δεν χαμογελάει.
Το απόγευμα με παίρνει ο παππούς να με πάει να παίξω. Εκεί μιλάει με άλλους παππούδες και λέει πως φοβάται ότι θα γίνει πόλεμος. Δεν ξέρω τι είναι πόλεμος αλλά έτσι λέει. Ούτε και οι παππούδες χαμογελάνε θεούλη μου.
Μετά η μαμά με πάει στη θεία να παίξω με τα ξαδέρφια μου. Ο ξάδερφός μου είναι στενοχωρημένος γιατί η μαμά του κλαίει συνέχεια που ο μπαμπάς του έφυγε. Εκεί παίζουμε με τα αυτοκινητάκια του και η ξαδέρφη μου που είναι μεγάλη, μας φωνάζει και μας λέει να κάνουμε ησυχία γιατί θέλει να διαβάσει. Ούτε και αυτή χαμογελάει γιατί όλο κάτι γράφει για το σχολείο.
Το βράδυ που γυρνάω στο σπίτι ο μπαμπάς και η μαμά πάλι δεν χαμογελάνε γιατί είναι κουρασμένοι. Στην τηλεόραση ο κύριος φωνάζει και λέει ψέματα, μου είπε ένας φίλος μου στο σχολείο, που του το είπε ο μπαμπάς του.
Ένα βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ και μίλαγα με τον φίλο μου που κανένας δεν τον βλέπει.
Τον ρώτησα γιατί δεν χαμογελάει η μαμά, ο μπαμπάς, ο παππούς, η δασκάλα, η ξαδέρφη μου, ο κύριος στην τηλεόραση και αυτός μου είπε ότι δεν έχουν χώρο.
Τον ρώτησα τι είναι αυτό και μου είπε πως στο δικό μας χωριό που είναι τόσο ωραία δεν έχει χώρο για χαμόγελα.
Τον ρώτησα γιατί και μου είπε πως το χωριό έχει γεμίσει με κούραση, με στεναχώρια, με ψέματα, με πόλεμο και δεν έχει μείνει χώρος για χαμόγελο.
Όμως εγώ καλέ μου θεούλη ξέρω ότι είναι ωραία να χαμογελάμε.
Φέτος τα Χριστούγεννα θεούλη μου δεν θέλω να μου φέρει δώρο ο Άγιος Βασίλης γιατί αυτός μόνο κούκλες μπορεί να φέρνει.
Φέτος τα Χριστούγεννα καλέ μου θεούλη θέλω να φέρεις για όλο το χωριό χώρο. Είναι πολύ όμορφο το χωριό μας θεούλη μου, αλλά δεν έχουμε χώρο.
Και μην ξεχάσεις να το βάλεις στο δέντρο στην πλατεία του χωριού!
Με αγάπη,
Κατερίνα».


Αναγνώστρια
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...