Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΩ; ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΤΙΜΗΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ;

grinia-660
Παραπονιόμαστε για τον καιρό, την κίνηση, το λεωφορείο που άργησε, τις τιμές που συνεχώς ανεβαίνουν, τα περιττά κιλά. Πώς θα σταματήσουμε την κακιά συνήθεια πριν απομακρυνθούν όλοι από δίπλα μας.
Αναμφισβήτητα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει γκρινιάξει ποτέ. Ακόμα και αν κάποιος θεωρεί πως δεν έχει κανένα λόγο να παραπονιέται, πάλι γκρινιάζει. Πολλές φορές γκρινιάζουμε χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Παραπονιόμαστε για τον καιρό, την κίνηση, το λεωφορείο που άργησε, τις τιμές που συνεχώς ανεβαίνουν, τα περιττά κιλά, τη δουλειά που έχουμε, τις καθημερινές υποχρεώσεις, τους γείτονες που κάνουν πολλή φασαρία, τον σύζυγο που δε βοηθάει.
Θυμηθείτε εκείνες τις φορές που όλα πήγαιναν στραβά και η γκρίνια αποτελούσε την πιο εύκολη αντίδραση σε όλα αυτά που βιώνατε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να γκρινιάζουμε για μία κατάσταση από το να προσπαθούμε να την επιλύσουμε, να παραπονιόμαστε συνεχώς για ό,τι άσχημο συμβαίνει από το να βλέπουμε ό,τι καλό συμβαίνει στη ζωή μας.

Γιατί όμως η γκρίνια δεν μας βοηθά σε τίποτα;
  • Καλλιεργεί μία αρνητική στάση απέναντι στη ζωή. Η γκρίνια μας βοηθά να εστιάζουμε την προσοχή μας σε ό,τι αρνητικό συμβαίνει γύρω μας, παραβλέποντας τις θετικές εμπειρίες. Και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μιζέρια και δυστυχία.
  • Επηρεάζει αρνητικά τη σχέση με τους γύρω μας. Κανείς δεν αντέχει για πολύ τον άνθρωπο που συνεχώς γκρινιάζει για τα πάντα. Όλοι θέλουμε κοντά μας ανθρώπους θετικούς, χαμογελαστούς και αισιόδοξους. Για το λόγο αυτό τα άτομα που συνεχώς γκρινιάζουν στο τέλος μένουν μόνα τους, γιατί οι φίλοι τους παρατούν, μην αντέχοντας τον αρνητισμό τους.
    Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν εσύ για να σταματήσεις να παραπονιέσαι συνεχώς;
  •  Έκφρασε τα αρνητικά σου συναισθήματα όταν τα νιώθεις και μην τα καταπιέζεις. Όλοι περνάμε δύσκολες περιόδους στη ζωή μας, όπου κατακλυζόμαστε από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Όταν λοιπόν δεν τα εκφράζουμε, αυτά συσσωρεύονται μέσα μας και βγαίνουν με τη μορφή γκρίνιας. Μοιράσου λοιπόν με τους δικούς σου ανθρώπους τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Θα νιώσεις αμέσως καλύτερα!
  • Σταμάτα να είσαι επικριτικός. Πολλές φορές γκρινιάζουμε για τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, γιατί πιστεύουμε πως δεν είναι αρκετά καλοί για εμάς, επικρίνοντάς τους για τη συμπεριφορά τους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα είσαι έτοιμος να επικρίνεις το, διπλανό σου, κάνε ένα βήμα πίσω και προσπάθησε να δεις τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία.
  • Βρες τι είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά χαρούμενο. Αν ρωτήσεις τους ανθρώπους που συνεχώς γκρινιάζουν τι τους κάνει πραγματικά χαρούμενους δεν ξέρουν τι να σου απαντήσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί εστιάζουν όλη τους την ενέργεια σε ό,τι αρνητικό συμβαίνει γύρω τους. Ποιες είναι λοιπόν οι δραστηριότητες που σε κάνουν να χαμογελάς; Κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου ή σε έχουν απορροφήσει πλήρως οι δραστηριότητες της καθημερινότητάς σου; Παρατήρησε εάν γκρινιάζεις συνεχώς για κάτι συγκεκριμένο (π.χ. τη δουλειά ή τη σχέση σου) και προσπάθησε να το αλλάξεις το συντομότερο δυνατό.
Η ζωή δεν είναι τέλεια. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δε θα γίνει. Το κυνήγι της «τέλειας» ζωής είναι άσκοπο και ατέρμονο. Μόλις λοιπόν το αποδεχτείς αυτό, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου ένας άλλο κόσμος. Ένας κόσμος θετικών συναισθημάτων και εμπειριών. Ένας κόσμος που αντί να γκρινιάζεις συνεχώς για όλα αυτά που δεν έχεις, νιώθεις ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχεις. Γιατί μην ξεχνάς πως στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο και ό,τι έχεις σήμερα μπορεί να μην το έχεις αύριο. Να είσαι λοιπόν ευγνώμων για όλα αυτά που έχεις. Θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι σε ό,τι δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά.
Aν κανείς τείνει να βλέπει τα πράγματα με «φωτεινό» τρόπο, η ζωή του ομορφαίνει.
Aν κανείς τείνει να βλέπει τα πράγματα με «φωτεινό» τρόπο, η ζωή του ομορφαίνει.
______________
  ~  Μουστάκα Ελευθερία , MSc Κλινικός Ψυχολόγος - Συνεργατης στο Ιπποκράτειο
 Πηγή: iatronet.gr

ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Με την εκλεκτή μου παρέα, αφήσαμε την πολύβουη βάση μας και αναχωρούμε για τον αποψινό προοροσμό μας, ο οποίος είναι η φημισμένη Γιορτή κάστανου στο γραφικό Λυκόστομο Αλμωπίας.
Ο ήλιος κρυμμένος πίσω από τον γιγάντιο όγκο του Καϊμακτσαλάν, απέπεμπε τις τελευταίες ακτίνες του πίσω από τα σύννεφα, δημιουργώντας εντυπωσιακές χρυσαφένιες ανταύγειες στον κατάφυτο κάμπο. Οι καστανιές δεξιά κι αριστερά του δρόμου, με τους ετοιμόγεννους καρπούς-αχινούς τους, φάνταζαν σαν Χριστουγεννιάτικα δέντρα, προσδίδοντας στο τοπίο μια μαγευτική ιδιαιτερότητα, ενώ οι κοιμισμένες, λόγω φθινοπώρου, κερασιές μας συντρόφευαν σε όλη τη διαδρομή.
Ύστερα από 15 λεπτά οδήγησης στον στενό επαρχιακό δρόμο, άρχισαν να διακρίνονται τα πρώτα σπίτια του χωριού, κι ένα κοπάδι πρόβατα μας έκοψε το δρόμο, ενώ δυο τεράστια τσομπανόσκυλα μας καλωσόρισαν γαβγίζοντας, παρά τις συνεχείς υποδείξεις του γεροβοσκού  να σταματήσουν.
Περνώντας τα κοιμητήρια, προσεγγίσαμε στον φωταγωγημένο χώρο της εκδήλωσης και πήραμε το δρόμο πεζοί, αδημονώντας να συμμετάσχουμε στην όλη παραδοσιακή γιορτή, που με τόσο μεράκι ετοίμασαν οι δυο σύλλογοι του χωριού.
Φτάνοντας στον χώρο, μπορούσαμε να δούμε το τεράστιο λούνα παρκ που ήταν στημένο, με τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια να στριγκλίζουν υπό τον ήχο κάποιας υπόκωφης μουσικής, ενώ παραδίπλα δεκάδες μικρά παιδιά εκτινάσσονταν πάνω κάτω κλεισμένα στα ασφαλή δίχτυα δυο μεγάλων τραμπολίνων, τσιρίζοντας από χαρά.
Λίγο παραπέρα, ο μικρός πεζοδρομημένος δρόμος, έσφυζε από κίνηση δεκάδων επισκεπτών, έχοντας δεξιά κι αριστερά πάγκους μικροπωλητών, οι οποίοι διαλαλούσαν τα προϊόντα τους. Παιχνίδια, τρόφιμα, παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά, κομψοτεχνήματα και χειροποίητα κοσμήματα, όλα στα πόδια του επισκέπτη, αναμένουν για πώληση.
Κάτω από τον πεζόδρομο και στον χώρο του σχολείου του χωριού, εκατοντάδες τραπεζοκαθίσματα, αραδιασμένα με στρατιωτική τάξη και γεωμετρική στοίχιση, άρχισαν να γεμίζουν από κόσμο. Σε μια γωνιά της αυλής, η εξέδρα της εκδήλωσης με τα μουσικά όργανα της ορχήστρας που θα παίξει, ενώ σε περίοπτη θέση, το λάβαρο του μορφωτικού συλλόγου, φάνταζε σαν αρχέτυπο άλλων εποχών μέσα στο κόκκινο ύφασμα με τα χρυσά του γράμματα.
Στην είσοδο της αυλής μικρά κορίτσια του συλλόγου, καλωσορίζουν τους επισκέπτες, κερνώντας τους τοπικό λικέρ κάστανου  σε μικρά ποτηράκια.
Λίγο παραπέρα το ταμείο, όπου μπορείς να πάρεις τις μάρκες για να αγοράσεις τα σουβλάκια ή τα ποτά που επιθυμείς και η μυρωδιά του φρεσκοψημένου κάστανου σου ερεθίζει τα ρουθούνια.
Ευγενέστατα μέλη των διοργανωτών, εξυπηρετούν και τον πιο απαιτητικό, ενώ άλλα τρέχουν από δω κι από κει τακτοποιώντας τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Οι ψητάδες, με αναψοκοκκινισμένα μάγουλα παλεύουν με τα δεκάδες σουβλάκια πάνω από τα κάρβουνα, γυρνώντας τα δεξιά αριστερά, να μην αρπάξουν, ρίχνοντας ξύδι στις φλόγες που αναπηδούν από το ξεραμένο ξίγκι.
Στο κτίριο του σχολείου και σε ξεχωριστές αίθουσες, οι χορευτές των συλλόγων, προετοιμάζονται εντατικά, βοηθώντας ο ένας τον άλλον στο ντύσιμο με τις παραδοσιακές φορεσιές. Οι υπεύθυνοι και οι χοροδιδάσκαλοι ρίχνουν μια τελευταία ματιά στις σημειώσεις τους, δίνοντας βιαστικές εντολές στους μαθητές-χορευτές τους, για να κάνουν μια επαγγελματική παράσταση.
Σε λίγη ώρα ο χώρος έχει γεμίσει ασφυκτικά, και ξαφνικά τα τεράστια ηχοσυστήματα δονούν με τα χιλιάδες βατ την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και ο μελωδικός ήχος του κλαρίνου, δίνει το έναυσμα για το παραδοσιακό πανηγύρι, κάνοντας όλους τους παρευρισκόμενους να ανατριχιάσουν από τα γνήσια Ελληνικά Μακεδονικά ακούσματα.
Αναχωρώντας μετά από λίγη ώρα, κι αφήνοντας πίσω μας την γιορτή που έχει ανάψει για τα καλά, σκέφτομαι  επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση που ήδη είχα, ότι αυτός ο τόπος που γνώρισε τόσες πίκρες, τόσα εχθρικά βέλη, τόση υποβάθμιση, τόση εγκατάλειψη, αυτός ο τόπος δεν πρόκειται ποτέ να σβήσει, όσο υπάρχουν τέτοιοι κάτοικοι,  που με φιλότιμο, εργατικότητα και αγάπη για την παράδοση και την πατρίδα, δίνουν και την ψυχή τους για τα ευγενή αυτά ιδανικά.













ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΒΑΤΣΙ



Την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Νόβατσι η εναρκτήρια συνάντηση της πράξης Living history, Living nature II, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-πΓΔΜ (interreg). 

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας από τους δυο Δημάρχους, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των κοινών ενεργειών του Δήμου Αλμωπίας και του Δήμου Νόβατσι για την επίτευξη των στόχων του έργου. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ενίσχυση της δυναμικής επιλεγμένων τόπων και των δυο Δήμων ώστε να λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης τουριστών, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. 
Στα πλαίσια της πράξης Living history, Living nature II, ο Δήμος Αλμωπίας υλοποιεί την Ανάπλαση της πλατείας Αετοχωρίου, η οποία αποτελεί σημαντική αφετηρία ορειβατικών διαδρομών. Το έργο έχει ήδη συμβασιοποιηθεί και πρόκειται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. 
Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αλμωπίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την ωρίμανση του έργου Ανάδειξης και Αποκατάστασης του Κάστρου της Χρυσής. Η προγραμματική σύμβαση χρηματοδοτείται από την πράξη «Living history, Living nature II», και στοχεύει στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών  για την ανάδειξη του τόσο σημαντικού βυζαντινού μνημείου της Αλμωπίας.
Στα πλαίσια της εναρκτήριας συνάντησης, οι δυο Δήμαρχοι συζήτησαν τις θεματικές μελλοντικής συνεργασίας σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Balkan-Mediterranean.







ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ


Πρόσκληση σε συνάντηση για τη διοργάνωση εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής

Κάθε μέρα στην Ευρώπη 1000 άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι από καρδιακή ανακοπή, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευμένοι συνάνθρωποί μας στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αθλητιάτρων, αναλαμβάνει μία πρωτοβουλία για την εκπαίδευση ενός σημαντικού αριθμού πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στις τεχνικές της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.

Για τον καλύτερο προγραμματισμό της εκπαίδευσης, η οποία θα γίνει σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (E.R.C.) προκειμένου οι συμμετέχοντες να λάβουν την ανάλογη πιστοποίηση, σας παρακαλούμε να παραβρεθείτε σε ειδική συνάντηση στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 12.30μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου (5ος όροφος). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα γίνει διεξοδική παρουσίαση της σημασίας και του τρόπου της εκπαίδευσης, μαζί με τα διαδικαστικά της οργάνωσης της εκπαίδευσης από τον κ. Νικόλαο Γκούρτσα,  Διευθυντή Προγραμμάτων Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αθλητιάτρων.

Η συμμετοχή εκπροσώπου του φορέα σας στην παραπάνω συνάντηση είναι σημαντική, προκειμένου να αυξήσουμε το βαθμό ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και κατάρτισης στην αντιμετώπιση της Καρδιακής Ανακοπής στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.  

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας



  Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΕΠ ΕΒΥΣ ΤΟΥ ΤΕΒΑ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ
Ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες των δικαιούχων του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ


Μετά από ενημέρωση που έλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ως Επικεφαλής Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Πέλλας από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού το οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους πολίτες που είχαν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων.

Ως εκ τούτου, καταρτίστηκαν οι προσωρινοί πίνακες με τους δικαιούχους και τους απορριπτέους του προγράμματος. Ήδη, τα αποτελέσματα έχουν αποσταλεί στους τέσσερις Δήμους της Πέλλας, στους υπόλοιπους εταίρους της Κοινωνικής Σύμπραξης, σε ΝΠΙΔ και άτυπα κοινωνικά δίκτυα με πρωτοβουλίες και κοινωνικές δράσεις διανομής ειδών και σε συλλόγους, προς ενημέρωση και αρωγή στα μέλη τους.

Ειδικότερα, από την Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, θα βρίσκονται αναρτημένοι οι πίνακες με τα τελικά αποτελέσματα στο Διοικητήριο στην Έδεσσα, στα Δημαρχεία των Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας καθώς και σε δημόσια, εμφανή σημεία για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.

Επιπλέον, οι δυνητικοί ωφελούμενοι ενημερώνονται από την ηλεκτρονική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησής τους με σχετική γνωστοποίηση στην ηλεκτρονική τους αίτηση και μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας που έχουν δηλώσει.


ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις, αυτές μπορούν να κατατίθενται από την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, τις εργάσιμες ώρες, στα κατά τόπους Δημαρχεία, στους πιστοποιημένους χρήστες του προγράμματος, για διάστημα επτά (7) ημερολογιακών ημερών.

Η ένσταση κατατίθεται εντύπως ενώπιον πιστοποιημένων χρηστών των Κοινωνικών Συμπράξεων, φέρει πρωτότυπη υπογραφή του ενιστάμενου και συνοδεύεται από απλά φωτοαντίγραφα των δικαιολογητικών εγγράφων, που αποδεικνύουν τους λόγους τους οποίους επικαλείται.

Οι δυνητικά ωφελούμενοι που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορούν να προσέρχονται στους τέσσερις Δήμους της Πέλλας και, ειδικότερα, στους υπαλλήλους που είναι πιστοποιημένοι χρήστες του προγράμματος για να εκτυπώνουν το αυτοματοποιημένο εγκριτικό ή απορριπτικό μήνυμα που εμφανίζεται στην ηλεκτρονική τους αίτηση.


Εφιστούμε την προσοχή όλων στις προθεσμίες που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ενημέρωση όλων των πολιτών που υπέβαλλαν αιτήσεις στο πρόγραμμα, ώστε να ολοκληρωθεί εντός των 7 ημερών η διαδικασία των ενστάσεων και εν συνεχεία η αξιολόγησή τους.

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ - ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ 3 - 1

 Συναρπαστικό παιχνίδι, αντάξιο της ιστορίας δυο σπουδαίων ομάδων έγινε στο κοινοτικό γυμναστήριο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΒΑΝΗΣ των Προμάχων, όπου ο τοπικός ΑΣ κέρδισε τελικά την ΔΟΞΑ Εξαπλατάνου με σκορ 3-1.
Το παιχνίδι είχε όλα τα χαρακτηριστικά του ντέρμπι, με έναν οργιαστικό ρυθμό και από τους δυο αντιπάλους, που επιζητούσαν με πείσμα τη νίκη. Δυνατές μονομαχίες, στα όρια του αντιαθλητικού, όμορφες ατομικές προσπάθειες των πρωταγωνιστών, περίτεχνοι συνδυασμοί και συνεχές κουβάλημα της μπάλας πάνω-κάτω, πολλές χαμένες ευκαιρίες εκατέρωθεν και πλούσιο χορταστικό θέαμα που απόλαυσαν οι εκατοντάδες θεατές.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με αποφασιστικότητα έχοντας τον έλεγχο του αγώνα στο πρώτο 20λεπτο και ευτύχησαν να προηγηθούν, αλλά στη συνέχεια επαναπαύτηκαν δίνοντας στους φιλοξενούμενους χώρο τον οποίο εκμεταλλεύτηκαν χάνοντας σπουδαίες ευκαιρίες για ισοφάριση. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Προμαχιώτες επικράτησαν κατά κράτος των αντιπάλων τους, παίζοντας έξυπνα και με ουσία στο παιχνίδι τους, πετυχαίνοντας άλλα δυο τέρματα παίρνοντας τη νίκη, στο παιχνίδι-κλειδί για την περαιτέρω πορεία στο πρωτάθλημα.

Οι φιλοξενούμενοι της ΔΟΞΑΣ εντυπωσίασαν με το σφριγηλό σχήμα που κατέβασαν και μετά από το απρόσμενο πρώτο τέρμα που δέχτηκαν, ανασυντάχτηκαν και ξεδίπλωσαν τα ποιοτικά τους χαρίσματα, παίρνοντας τον έλεγχο του αγώνα χάνοντας αρκετές ευκαιρίες και σε μία από αυτές κατάφεραν να ισοφαρίσουν. Στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκαν πιο νωθροί, και παίζοντας ανούσια και αποσυντονισμένα, υποτάχθηκαν στους καλύτερα στημένους Προμαχιώτες, δεχόμενοι δυο ακόμη γκολ και χάνοντας το παιχνίδι.

Το φιλμ του αγώνα:
Πρώτο ημίχρονο.
Στο 10' γίνεται το 1-0 όταν ο Δ. Σέλκος κλέβει την μπάλα από τον Ε. Τσόρμπα και με κάθετη πάσα τροφοδοτεί τον Γ. Νάνο ο οποίος κεραυνοβολεί τον τερματοφύλακα Δημητριάδη.
Στο 13' ατομική διείσδυση του Δ. Σέλκου στην περιοχή της ΔΟΞΑΣ, το πλασέ που επιχειρεί, μπλοκάρεται από τον Δημητριάδη.
Στο 15' ο Τσόρμπας για τη ΔΟΞΑ εκτελεί φάουλ έξω από την περιοχή των Προμάχων, το οποίο αποκρούει ο τερματοφύλακας Ξυλουργίδης.
Στο 21' δυνατή κεφαλιά του Γ. Νάνου μετά από σέντρα του Σέλκου, αποκρούει ο Δημητριάδης.
Στο 24' δυνατό σουτ του Θωμά για τη ΔΟΞΑ, μπλοκάρει ο τερματοφύλακας των Προμάχων.
Το 1-1 σημείωσε ο Λεμονάκης στο 30' με εύστοχο τεχνικό σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή.

Δεύτερο ημίχρονο
Στο 51' αλλεπάλληλα σουτ των Ν. Νάνου και Αμπάρη προς την εστία των φιλοξενούμενων, δεν βρίσκουν στόχο.
Το 2-1 σημειώθηκε στο 70' από τον Ν. Νάνο με σουτ μέσα από την περιοχή, μετά από αμυντικό λάθος των παικτών της ΔΟΞΑΣ.
Στο 75' ο ίδιος παίκτης χάνει σπουδαία ευκαιρία, το σουτ του οποίου φεύγει άουτ.
Το τελικό 3-1 σημείωσε ο Γ. Νάνος με εξαιρετικό αριστερό σουτ-ποίημα, ύστερα από τροφοδότηση του Ι. Μοίγιου.
Στο 90' αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Ρατσίτσκας των Προμάχων, μετά από διαπληκτισμό με αντίπαλο.

Από τον ΑΣ διακρίθηκαν οι Ιλ. Μούγιος(κορυφαίος του αγώνα), Γ. Νάνος, Ν. Νάνος και Άτζος.
Από τη ΔΟΞΑ ξεχώρισαν οι Δημητριάδης, Ουζούνης και Γ. Θωμάς.

Η διαιτησία του κυρίου Φωτιά (Δέλλιος, Μουρλούτσκι) ήταν μέτρια, με ανοχή στο σκληρό παιχνίδι, ενώ εκφράζονται παράπονα από στελέχη και των δυο συλλόγων για άδικα σφυρίγματα. Οι γηπεδούχοι δε, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για μή καταλογισμό πέναλτι στο τέλος του αγώνα.

Συνθέσεις:
ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ
Ξυλουργίδης, Ι. Μούγιος, Σαμσούρης, Δέλλιος, Ν. Νάνος, Σαμαράς, Αμπάρης, Ρατσίτσκας, Γ. Νάνος, Σέλκος, Άτζος (Προίκος, Τρίψης, Ι. Σέλκος, Δ. Νάνος, Σατζάκης, Τανούρης, Α. Νάνος)
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Β. Σαμαράς.

ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
Δημητριάδης, Γιαννούλτσης, Ε. Τσόρμπας, Γ. Θωμάς, Ε. Θωμάς, Ουζούνης, Κοντακτσής, Λεμονάκης, Τσόρμπας-Δημητριάδη Β., Βακιάνης, Ιωαννίδης (Μποζίνης, Λαμπρίδης, Σασαρίδης, Παρτσανάκης, Χρυσίδης, Δερμετζόγλου, Καραγλάνης).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Τσαμαρδός.
  

































ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞ ΑΜΠΑΡΗΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...