Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΧΟΡΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ.


Τι χρειαζόμαστε:

Για τους χορτοκεφτέδες :
  • 1½ κιλό χόρτα (άγρια χόρτα, σπανάκι, σέσκουλα)
  • 2 πράσα
  • 1/2 φλυτζάνι γλυκό τραχανά
  • 1 φλυτζάνι τριμμένη κεφαλογρα­βιέρα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Αλεύρι για το τηγάνισμα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα γιαουρτιού :
  • 1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 2 κουταλάκια ξύσμα λάιμ

Πως το κάνουμε:

  1. Καθαρίζετε και πλένετε σχολαστικά τα χόρτα. Τα βάζετε σε μια λεκάνη με αλάτι και τα αφήνετε 15 λεπτά να μαραθούν. Στη συνέχεια, τα στύβετε με τα χέρια σας.
  2. Ψιλοκόβετε τα πράσα και το δυόσμο.
  3. Ξύνετε το λάιμ.
  4. Αναμειγνύετε τον τραχανά με λίγο καυτό νερό και τον αφήνετε να μαλακώσει.
  5. Αναμειγνύετε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ τα χόρτα με τα πράσα, την κεφαλογραβιέρα και τον τραχανά. Προσθέτετε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  6. Ζυμώνετε με τα χέρια καλά το μείγμα.
  7. Παίρνετε λίγο-λίγο από το μείγμα και το πλάθετε σε κεφτέδες.
  8. Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού αναμειγνύοντας το γιαούρτι με το δυόσμο και το ξύσμα λάιμ.
  9. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι. Αλευρώνετε έναν-έναν τους χορτοκεφτέδες και τους τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σε όσους δεν αρέσει ο τραχανάς τον αντικαθιστούν με σιμιγδάλι!





ΠΗΓΗ...http://www.sintagespareas.gr

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ.


Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου...
Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ...Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι ...για πάντα μέλι.

Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή.

Συμβουλή

Ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.

Η αλήθεια για το μέλι με κανέλα

Είναι σίγουρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν οι παρακάτω πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα του μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες. Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:

Καρδιοπάθεια

Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε την πάνω στο ψωμί, αντί για μαρμελάδα και να την τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Αρθρίτιδα


Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν, εξαιτίας της αρθρίτιδας, άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.

Κυστίτιδα

Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.

Πονόδοντος

Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι σταματήσει να σας πονά.

Χοληστερόλη

Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.

Κρυολόγημα

Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.

Διαταραχές στομάχου

Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.

Αέρια στομάχου (φουσκώματα)

Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται από τα αέρια.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.

Δυσπεψία

Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.

Γρίπη

Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή από γρίπη.

Μακροβιότητα

Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα..

Ακμή

Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πά-στα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

Παθήσεις του δέρματος

Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχίνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.

Αδυνάτισμα

Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ, πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.

Καρκίνος

Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.

Κούραση

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ.όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.

Άσχημη αναπνοή

Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.





ΠΗΓΗ...hellas-now

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΥ.



Άνω κάτω έκανε το κέντρο σταθμού λεωφορείων στην περιοχή Σαντού της Νότιας Κίνας ένα αγριογούρουνο που εισέβαλε σπάζοντας την...
τζαμαρία και τρέποντας σε φυγή όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα αλλά και έξω στο δρόμο.

Το αγριογούρουνο που προφανώς πανικοβλήθηκε από τον πολύ κόσμο και έτρεξε να σωθεί μπήκε κατά λάθος μέσα στο κέντρο και έπειτα έψαχνε απεγνωσμένα να βρει την έξοδο.

Μία τολμηρή υπάλληλος που βρισκόταν μέσα, άρπαξε ένα σκαμπό και προσπάθησε να το φοβίσει και να το απωθήσει όμως εκείνο πέταξε μακριά με την μουσούδα του το σκαμπό και άρχισε να τρέχει βρίσκοντας τελικά τρόπο να απομακρυνθεί ολοκληρώνοντας έτσι αισίως την μικρή περιπέτεια του.








ΠΗΓΗ...http://exelixeis.gr

Η ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ.


Η βία είναι η βάση του ολοκληρωτισμού. Και ο ολοκληρωτισμός δεν έχει πλευρά και παράταξη.

Στην παρούσα φάση φαίνεται σαν να έχουμε χάσει την ικανότητα να βγάζουμε συμπεράσματα από την ιστορία των επαναστάσεων, διότι έχουμε φθάσει ως κοινωνία πια στο σημείο εκείνο στο οποίο μάλλον δεν θέλουμε να διδαχθούμε τίποτε και από πουθενά.
Έχουμε ήδη αρχίσει και μπαίνουμε πια σε αυτό το στάδιο, κατά το οποίο, όπως περιέγραψε και κάποτε ο Θουκυδίδης, ο μ@λ@κ@ς περνάει για ωραίος. Όχι βέβαια ακριβώς με τα λόγια αυτά.

Στην παρούσα φάση λοιπόν, μάλλον δεν έχουμε να διδαχθούμε κάτι από την ιστορία των επαναστάσεων. Νομίζω κι από την ιστορία γενικότερα . Ίσως ακούγεται πικρό, αλλά είναι κι αυτό μια εκτίμηση.

Στις μέρες μας περισσεύει η άγνοια, η οργή, ο φόβος και η απελπισία. Μα κυρίως η οργή. Αυτή η τεράστια οργή που είναι πάντα το προϊόν της αδικίας, των προσβολών και του άδικου εξευτελισμού. Και φυσικά και της προπαγάνδας.

Και τελικά αυτή η οργή κι ο φόβος γίνεται η στέρεη βάση πάνω στην οποία χτίζονται λογής και λογής ολοκληρωτισμοί.

Διότι η οργή και όλα μαζί τα υπόλοιπα είναι οι γονείς της βίας και της αφροσύνης. Βάζουν βέβαια και το χεράκι τους διάφορες και ποικίλες προπαγάνδες. Που στην δική μας περίπτωση προετοιμάστηκαν επιστημονικά και μεθοδικά για δεκαετίες. Και που φαίνεται να κόστισαν και πολύ χρήμα. Μια και οι “προοδευτικοί” επιστήμονες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, είχαν πάντα υψηλό κασέ. Από την εποχή του Βολταίρου ακόμα.

Για παράδειγμα, σχετικά με την βία και την αφροσύνη, ο (mad Max) Ροβεσπιέρος ήταν κάποιος που προέβλεψε την δικατορία και μάλιστα ήταν και αντίθετός της, πολύ καιρό πριν συμβεί στην γαλλική επανάσταση αυτή η δικτατορία. Προέβλεψε την δικτατορία καιρό πριν “βρεθεί στην ανάγκη” να την εφαρμόσει ο ίδιος. Για το καλό των συμπατριωτών του φυσικά.

Ο φανατικός Ροβεσπιέρος είχε το αντιεπαναστατό-μετρο στο χέρι, όπως μερικοί “προοδευτικοί” σήμερα έχουν το φασιστό-μετρο και το ρατσιστό-μετρο στο χέρι.

Και με αυτό το δαιμόνιο εργαλείο ανακάλυπτε τους κρυμμένους αντεπαναστάτες και αριστοκρατό-φρονες, και όσους ακόμα πήγαιναν ενάντια στην επαναστατική αρετή που γύρευε να εφαρμόσει. Και τους έκοβε τα κεφάλια. Προς όφελος του συνόλου. Και προς τέρψιν του.

Μέχρι που στο δραματικό φινάλε της ιστορίας του, το ίδιο αυτό εργαλείο έκοψε και το δικό του κεφάλι.

Τελικά οι ένοπλες και αιματηρές επαναστάσεις ακολουθούν τυπικά το ίδιο θλιβερό μοτίβο: Σε κάποια φάση, ίσως και την τελική, επικρατεί η βιαιότερη και αιματηρότερη μερίδα, η οποία τελικά εγκαθιδρύει ένα καθεστώς, τις πιο πολλές φορές, όμοιο και χειρότερο από κείνο που είχε ανατρέψει.

Και ξανά ο λαός στον ζυγό. Να δουλεύει και να τους τρεφει όλους πάλι. Ο λαός που όλοι του τάζουνε δημοκρατία, όλοι μα όλοι δεξιοί και αριστεροί, και όλοι του την αρνούνται.

Η αδικία λοιπόν, ο φόβος και η απελπισία, μαζί με την άγνοια και την προπαγάνδα, οδηγούν στην οργή. Που χτίζει ολοκληρωτισμούς
. Κάθε πλευράς. Παρότι, όπως νομίζουν ορισμένοι “που κοιμούνται απ’ αυτό το πλευρό”, πως ο ολοκληρωτισμός έχει πλευρά. Δεν έχει. Είναι ολοκληρωτισμός και ολιγαρχία. Και βασίζεται πάντα στην βία.

Μία από τις ρίζες αυτού του ολοκληρωτισμού, μα και της περιόδου της Τρομοκρατίας στην γαλλική επανάσταση, η οποία Τρομοκρατία είχε αρχιερέα τον κοντούλη κομψευόμενο Μαξιμιλιανό Ροβεσπιέρο, ήταν μια άτυπη ομάδα, πρόδρομος της Τρομοκρατίας, με την ονομασία Les Enrages. Οι υπερ-οργισμένοι θα λέγαμε σήμερα. Μερικοί τους μεταφράσανε “οι λυσσασμένοι” κι αλλού “οι τρελλοί”. Είναι εκείνοι που έλεγαν πως αξίες όπως η ελευθερία και τα παρόμοια δεν έχουν νόημα όταν οι πλούσιοι κάνουν αυτό που κάνουν, και το οποίο φυσικά έκαναν από πάντα, στους συνανθρώπους τους.

Αυτή είναι η λογική του ολοκληρωτισμού. Ακυρώνει το καλό και το αναστέλλει, επειδή εμφανίστηκε μια απειλή (ή εμφανίζει οτι εμφανίστηκε τώρα ξαφνικά μια απειλή κι ένας ξαφνικός τρομερός εχθρός).

Και προτείνει την βία.

Μόνο που η βία είναι η βάση του ολοκληρωτισμού.

Και ο ολοκληρωτισμός δεν έχει πλευρά και παράταξη.



Θραξ Αναρμόδιος





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΟΝΕΙΡΟΘΗΚΗ.


Δανειστική Ονειροθήκη

Και έγραφα σε μια φίλη ότι θέλω να φτιάξω μια Δανειστική Ονειροθήκη, όπου όλοι θα μπορούν να βάζουν τα όνειρα τους και όλοι θα μπορούν να τα δανείζονται...


Αλλά πως θα λέγεται όποιος εργάζεται εκεί; Αντί για βιβλιοθηκονόμος;

Ονειροκόμος;
Δε θέλω δίπλα στο "όνειρο" να μπει δεύτερο συνθετικό ο "νόμος"..

Και θα πληρώνεις πρόστιμο αν αργήσεις να επιστρέψεις ένα όνειρο; Τι; Ένα χασμουρητό;

Οι εφιάλτες θα είναι σε διαφορετικό ράφι;

Θα υπάρχει άλλη αίθουσα για τα παιδικά όνειρα και άλλη για τα όνειρα ενηλίκων;

Πόσα όνειρα θα μπορείς να δανείζεσαι κάθε φορά;
Και τι ώρες θα λειτουργεί η Ονειροθήκη; Μόνο νυχτερινές; Ή θα υπάρχει και τμήμα για τους ξενύχτηδες; Για αυτούς που ονειρεύονται με ανοιχτά τα μάτια;

Ή μήπως, θα ήταν καλύτερα, να λειτουργεί μόνο εκείνη τη χαμένη ώρα, δυο φορές το χρόνο όλες κι όλες, που πηγαίνουμε τα ρολόγια πίσω ή μπροστά;

Απόψε, λοιπόν! Θα πέσω να κοιμηθώ και θα ζητήσω από τον Ονειροκόμο κάτι...
Λυρικό; Ερωτικό; Παιδιάστικο; Επαναστατικό;


Κάτι...








ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕΡΑ ΤΗ ΜΕΡΑ.


Μαθαίνοντας να ζεις μέρα τη μέρα
Προσπαθώ να φανταστώ πώς θα είναι η Ελλάδα ύστερα από δέκα χρόνια. Αδύνατον. 

Μετά πέντε χρόνια; Αδύνατον. 

Σ’ ένα χρόνο; Οικονομικά θα είναι ακόμη χειρότερα από σήμερα, πολιτικά ή κοινωνικά δεν ξέρω, μόνο φοβάμαι για χειρότερα. 

Προσπαθώ να φανταστώ πώς θα είμαστε τα Χριστούγεννα. Πιστεύω ότι θα καθίσουμε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και σε τραπέζια φίλων και θα καταφέρουμε να γελάσουμε, να ευχηθούμε, να τσουγκρίσουμε, χωρίς να μπλέξουμε σε συζητήσεις για την Υφεση και μαυρίσει η ψυχή μας, χωρίς να χαλάσουμε τις καρδιές μας για τα πολιτικά αίτια και τα ελαττώματα του γένους.

Αυτά τα Χριστούγεννα θα τα καταφέρουμε κουτσά-στραβά. Μέχρι τόσο μπορώ να δω το μέλλον, ευχόμενος να μη σκιάσει το τραπέζι καμιά βαριά κουβέντα. Πιο πέρα δεν μπορώ να δω. Δεν πρόκειται για αδυναμία πρόβλεψης, αλλά για κατάρρευση της κανονικότητας: ποτέ δεν μπρούσαμε να προβλέψουμε τη μέλλουσα ζωή, αλλά τουλάχιστον η ζωή κυλούσε μέσα σε μια ροή αναμονών, με κάποιες ευλογοφανείς προσδοκίες, με εύλογες πιθανότητες. Η κρίση διέκοψε την κανονική ροή του βίου και η ύφεση διέλυσε κάθε ορθολογιστική ή έστω ευλογοφανή προσδοκία. Οχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά.

Η μετάπτωση από τη σφαίρα της επιθυμίας, γνήσιας ή επίπλαστης, από τη σφαίρα της αφθονίας και της επάρκειας, πρωτογενούς ή δανεικής, στη σφαίρα της ανάγκης, της σπάνης, δεν μετασχηματίζει μόνο τον υλικό βίο, αλλά και τη σκέψη, το φαντασιακό, τους άυλους, πλην απολύτως ουσιώδεις, όρους της ύπαρξης. Ο βιαίως και αποτόμως χρεοκοπημένος, ο νεόπτωχος, ο νεοπληβείος βρίσκεται σε μια ριζικά καινούργια κατάσταση εντελώς απαράσκευος, χωρίς τα στοιχειώδη νοητικά εργαλεία, χωρίς την ψυχική δομή για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Λυγίζει, πανικοβάλλεται, λιποψυχάει.

Σε αυτό το σημείο περίπου βρισκόμαστε τώρα, με ευρεία διαβάθμιση ποσοτική και ποιοτική· δεν είναι εκτεθειμένες όλες οι πληθυσμιακές ομάδες στον ίδιο πόνο. Το γενικό κλίμα εντούτοις είναι αυτό: σύγχυση, πανικός, φόβος. Ο κατ’ αυτόν τον τρόπο λυγισμένος και δεχόμενος αλλεπάλληλα σοκ, ο ολισθαίνων καθοδικά στην κλίμακα της πτώχευσης και της ανημπόριας, είναι έτοιμος να αποδεχτεί τον τερματισμό του μαρτυρίου έναντι οποιουδήποτε τιμήματος, ηθικού, πολιτικού· είτε με έκπτωση στην ατομική του αξιοπρέπεια είτε με εκχώρηση κάθε αξίωσης επί του κοινωνικού συμβολαίου, του άλλωστε κουρελιασμένου. Ο λυγισμένος, ο ευρισκόμενος στο κατώφλι της ολοσχερούς ήττας, ο απωλέσας την τιμή και την υπερηφάνειά του, ο λαχταρισμένος για το ψωμί των παιδιών του, είναι πρόθυμος να υποταχθεί, να εγκαταλείψει και την ισότητα και την ελευθερία και φυσικά τη δημοκρατία. Αρκεί να επιζήσει.

Είναι όλα τόσο μαύρα; Οχι. Ασφαλώς το ενδεχόμενο του ζόφου είναι ισχυρό. Αλλά όχι μόνο αυτό. Οι άνθρωποι είναι επιβιωτές που τρέπονται προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις, που αντιδρούν στις ιστορικές προκλήσεις με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο, με επινοητικότητα, με πρωτότυπες ανασυνθέσεις της εμπειρίας. Ωστε πλάι στο ενδεχόμενο της παράλυσης και της υποταγής, του απανθρωπισμού, υπάρχουν πάντα και άλλα ενδεχόμενα εξίσου ισχυρά: η εξέγερση, η μεταρρύθμιση, η ταχεία προσαρμογή. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι οργανισμοί επιδιώκουν αυτοματικά σχεδόν, και επιτυγχάνουν, ομοιοστασία, τη βέλτιστη ισορροπία με δαπάνη της ελάχιστης δυνατής ενέργειας ― αυτό αχνοθυμάμαι από τη θερμοδυναμική εμβίων όντων στις παραδόσεις Βιολογίας πρώτου έτους και το μεταφέρω χοντροκομμένα στον κοινωνικό οργανισμό.

Παρότι δεν μπορείς πια να προδιαγράψεις ούτε καν το αναμενόμενο περίγραμμα του εγγύς μέλλοντος ―έλλογη προσδοκία, παρά πρόβλεψη―, προσαρμόζεσαι. Φέρνεις το μέλλον ακόμη πιο κοντά, συμπυκνώνεις τον χρόνο. Μαθαίνεις να ζεις μέρα τη μέρα, να αντλείς ευχαρίστηση βραχείας διάρκειας, παροντική, σωματική. Επανεκτιμάς απλές χαρές, βλέπεις ξανά τα ουσιώδη, ορίζεις αλλιώς τα στερνά χρειώδη.


Τα δύο δύσκολα χρόνια που πέρασαν έπιανα τον εαυτό μου να ρουφάει άπληστα, σαν παρθένος οργανισμός άμαθος, τον ουρανό, τη λιακάδα, τη θάλασσα, αγκάλιαζα αλλιώς τ’ αμπέλια, τις ελιές, τους άτακτους πευκώνες. Γεύτηκα με πρωτόγνωρη ηδονή ντομάτες ξερικές απ΄το κυκλαδικό μποστάνι και πράσινο λάδι απ΄το «δύστυχο χώμα» του Μανιάτη φίλου μου. Ενιωσα ότι οι φιλίες, οι συγγενείς, οι σχέσεις είναι μονάκριβα δώρα. Σαν τη ζωή. Και με έκπληξη έπιασα και άλλους πολλούς γύρω μου να αντιδρούν έτσι, να ζουν εδώ και τώρα, να απολαμβάνουν το ολίγο, να σέβονται το ελάχιστο. «Η ζωή καταβάλλει τον οβολό του φύλλου της ελιάς».





Tου Νικου Γ. Ξυδακη





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

"Α ΜΠΕ ΜΠΑ ΜΠΛΟΝ ΤΟΥ ΚΕΙΘΕ ΜΠΛΟΝ".

Από που προέρχεται η έκφραση «Ά μπε, μπα μπλόν, του κείθε μπλόν»;
Μικροί (οι ομήλικοι εξ ημών.) είχαμε παίξει το γνωστό παιδικό παιχνίδι :
δύο ομάδες αντιπαρατιθέμενες, εναλλάξ να εφορμούν η μία της άλλης ψελλίζοντας ακαταλαβίστικα λόγια, που όλοι νομίζαμε αποκυήματα παιδικής φαντασίας και κουταμάρας (μετέπειτα πήρε την μορφή: «έλα να τα βγάλουμε»)

«Ά μπε, μπα μπλόν, του κείθε μπλόν, ά μπε μπα μπλόν του κείθε μπλόν,
μπλήν-μπλόν.»

Τι σημαίνουν αυτά? Μα , τι άλλο, ακαταλαβίστικες παιδικές κουταμάρες, θα ειπεί κάποιος.

Όμως δεν είναι έτσι.

Ατυχώς, η Ελληνική, εδέχθη πλείστες όσες προσβολές από εξελληνισμένους βαρβάρους, Σλάβους, Τουρκόφωνους, Λατίνους κ.ά.., που δεν κατανοούσαν την ελληνική -ούτε κάν είχαν την φωνητική ανατομία που θα τους επέτρεπε σωστές εκφωνήσεις φωνηέντων - εμιμούντο τις φράσεις, παραφράζοντάς τις συχνότατα, και έτσι διεστραμμένα και παραμορφωμένα, έφθασαν μέχρι των ημερών μας, ώστε πλέον να μη αναγνωρίζονται.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, εισήχθησαν εις την Ελληνική, όροι, λέξεις και φράσεις, ως μέσα από παραμορφωτικό κάτοπτρο είδωλα, καθιστάμενα αγνώριστα στον απλό κόσμο.

Ας επανέλθουμε στο πιο πάνω.

Η όλη στιχομυθία, προήρχετο από παιδικό παιχνίδι που έπαιζαν οι Αθηναίοι Παίδες (και ου μόνον.), και ταυτόχρονα εγυμνάζοντο στα μετέπειτα αληθινά πολεμικά παιχνίδια. Πράγμα απολύτως φυσικό, αφού πάντοτε ο Αθηναίος Πολίτης ετύγχανε και Οπλίτης!
(βλέπετε παίζοντας και με τα γράμματα, προκύπτουν συνδεόμενες έννοιες. Πολίτης - Οπλίτης)

Τι έλεγαν λοιπόν οι αντιπαρατιθέμενες παιδικές ομάδες, που τόσον παραφράσθηκε από τους μεταγενέστερους??
Ιδού η απόδοση:

«Απεμπολών, του κείθεν εμβολών !!!...»
(επαλαμβανόμενα με ρυθμό, εναλλάξ από την δήθεν επιτιθέμενη ομάδα)

Τι σήμαιναν ταύτα? Μα απλά ελληνικά είναι!
«Σε απεμπολώ, σε απωθώ, σε σπρώχνω, πέραν (εκείθεν) εμβολών σε (βλ. έμβολο) με το δόρυ μου, με το ακόντιό μου!!!»

Άντε και εις άλλα με υγείαν !!!



Ιωάννα Λαγού




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: ΠΟΙΗΤΙΚΗ.


Magnify Image
 Από τη συλλογή Ο στόχος, 1970

- Προδίδετε πάλιν την Ποίηση, θα μου πεις,
Την ιερότερη εκδήλωση του ανθρώπου
Τη χρησιμοποιείτε πάλι ως μέσον, υποζύγιον
Των σκοτεινών επιδιώξεών σας
Εν πλήρει γνώσει της ζημιάς που προκαλείτε
Με το παράδειγμά σας στους νεώτερους.
 - Το τι δ ε ν πρόδωσες ε σ ύ να μου πεις
Εσύ κι οι όμοιοί σου, χρόνια και χρόνια,
Ένα προς ένα τα υπάρχοντά σας ξεπουλώντας
Στις διεθνείς αγορές και τα λαϊκά παζάρια
Και μείνατε χωρίς μάτια για να βλέπετε, χωρίς αυτιά
Ν' ακούτε, με σφραγισμένα στόματα και δεν μιλάτε.
Για ποια ανθρώπινα ιερά μάς εγκαλείτε;
Ξέρω : κηρύγματα και ρητορείες πάλι, θα πεις.
Ε ναι λοιπόν! Κηρύγματα και ρητορείες.
Σαν π ρ ό κ ε ς πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις
Να μην τις παίρνει ο άνεμος.



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...

15
«Ολόκληρη η ζωή του Χριστού ήταν μια πράξη ταπεινώσεως, μια κάθοδος, μια κένωση από τη δόξα και τον πλούτο της θεότητος, στην ανθρώπινη πεζότητα, στον ανθρώπινο πόνο, στη συκοφαντία και τον κατατρεγμό. Όλη η ζωή, λοιπόν, του Κυρίου ήταν μια κάθοδος.

Μόνο μια φορά δεν κατέβηκε ο Κύριος, όταν ήταν πάνω στο Σταυρό και Του έλεγαν: «Ει Υιός ει του Θεού, κατάβηθι από του Σταυρού» (Ματθ. κζ΄, 40). Και δεν κατέβηκε, διότι απλούστατα βρισκόταν στο τελευταίο σκαλοπάτι της ταπεινώσεως… δεν είχε που αλλού να κατέβει!...» . 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΟΙ ΟΥΝΝΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ 'ΔΩ... (VIDEO)


.
Νίκος Θεοδοσίου

Εικόνες του '44 που τράβηξε ο Φιλοποίμην Φίνος...

Ανακάλυψα το απόσπασμα που έχει διασωθεί από την "χαμένη" ταινία επικαίρων του Φιλοποίμενος Φίνου για το τέλος της ναζιστικής Κατοχής, στην Αθήνα του 1944. 

Πρόκειται, λοιπόν, για μια ταινία επικαίρων που γύρισε ο Φιλοποίμην Φίνος αλλά δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Η ταινία καταγράφει τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Γερμανούς.
 
Οι λόγοι που δεν βρήκε ποτέ το δρόμο της προς τις αίθουσες είναι σίγουρα πολιτικοί. Η ταινία έχει καθαρά φιλο-εαμικό προσανατολισμό. Μετά όμως την αποχώρηση των Γερμανών (στα μέσα Οκτωβρίου του 1944) ακολούθησε μια πολύ ταραγμένη περίδος, που κορυφώθηκε με τη Μάχη της Αθήνας (τον Δεκέμβρη του 1944, γνωστή και ως Δεκεμβριανά) και την έναρξη του μεγάλου διωγμού των αριστερών. Έτσι, έμεινε στα αζήτητα.

Κατά περιόδους κομμάτια της χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες ταινίες. Ποτέ αυτούσια και με το σπηκάζ της εποχής, όμως.

Την ανακάλυψε πολλές δεκαετίες αργότερα σε αρχεία του εξωτερικού, ο Ροβήρος Μανθούλης όταν ετοίμαζε το 1997 το ντοκιμαντέρ "Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος". Η ταινία του Φίνου στην πρωτότυπη μορφή της εντάχθηκε ολόκληρη στο ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη "Βίοι Παράληλλοι του Εμφυλίου" του 1999 που είναι η εξάωρη εκδοχή του Εμφυλίου Πολέμου. Με αυτό τον τρόπο προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 
 



ΠΗΓΗ...logoplokies.blogspot.gr

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΕΙ 150 ΧΡΟΝΙΑ.


Γεννήθηκε ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει 150 χρόνια

Μια συνταρακτική αποκάλυψη ενός Βρετανού επιστήμονα έρχεται να ταράξει τα νερά της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης και ειδικότερα της Γενετικής Μηχανικής.
Εάν οι προβλέψεις του Aubrey de Grey επαληθευτούν, τότε ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει για να δει τα 150α γενέθλιά του, έχει ήδη γεννηθεί.Και μάλιστα, ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει για μία χιλιετία θα είναι κατά μόλις 20 χρόνια νεώτερός του!
Ο ιατρός-γεροντολόγος και επικεφαλής ενός επιστημονικού ιδρύματος, αφιερωμένου στην έρευνα για τη μακροζωία, δόκτωρ de Grey, εκτιμά ότι οι γιατροί της εποχής του θα έχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία, προκειμένου να «θεραπεύσουν» τη γήρανση, εξαλείφοντας ασθένειες που έρχονται ως συνέπεια αυτής και επεκτείνοντας το προσδόκιμο ζωής επ' αόριστον.
«Θα έλεγα ότι έχουμε 50-50 πιθανότητες να φέρουμε τη γήρανση σε ένα, όπως θα το αποκαλούσα, αποφασιστικό επίπεδο ιατρικού ελέγχου μέσα στα επόμενα 25 περίπου χρόνια», δηλώνει ο δρ. de Grey κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, λίγο προτού πραγματοποιήσει μια διάλεξη στο Βασιλικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Βρετανίας.
«Και αυτό που εννοώ είναι ο ίδιος ακριβώς τύπος ιατρικού ελέγχου που έχουμε ενάντια στις πιο μολυσματικές ασθένειες της εποχής μας», προσθέτει ο Βρετανός καθηγητής.
Ο de Grey φαντάζεται μια εποχή, όταν ο άνθρωπος θα επισκέπτεται τον θεράποντα γιατρό του για μια τακτική «συντήρηση», η οποία, μέχρι τότε, θα περιλαμβάνει γονιδιακές και βλαστοκυτταρικές θεραπείες, αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μια σειρά από άλλες προηγμένες ιατρικές τεχνικές που θα τον διατηρούν σε καλή φόρμα.

ΠΗΓΗ...
http://www.newsbomb.gr

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ.



Στην πόλη της Αριδαίας πραγματοποιείται η τρίτη κεντρική εκδήλωση επετειακού εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 7.00 το απόγευμα στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο, με κεντρικό τίτλο «100 χρόνια Ελεύθερη Αλμωπία».  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί απονομή τιμητικής διάκρισης στον Νικόλαο Ξενιτίδη, ευεργέτη της Αλμωπίας και της ΠΕ Πέλλας. 

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Προσκαλώ όλους τους πολίτες του Δήμου Αλμωπίας, της Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσουν την επετειακή εκδήλωση και να τιμήσουν τους ήρωες, αγωνιστές και θύματα των αγώνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Οι επετειακές εκδηλώσεις που προγραμματίσαμε είναι εκδηλώσεις κατανόησης του καθήκοντος που απαιτούν οι καιροί από όλους για να οδηγηθεί η Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης καταρτίστηκε έτσι ώστε να συνδυάζεται η ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων με μία σύγχρονη αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή μας». 

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης: 

ΑΡΙΔΑΙΑ | Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2012
19.00 – 20.45,  «100 χρόνια Ελεύθερη Αλμωπία»
Χώρος:  Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο

19.00 - 19.10,  Προσέλευση-Χαιρετισμοί
19.10 - 19.30,  Μουσική εισαγωγή: Παίζουν σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Αριδαίας
19.30 – 19.45,   «Αρχιμανδρίτης Παπανίκανδρος, ο απελευθερωτής της Αλμωπίας»
Ιωάννης Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
19.45 - 20.00, «4 Νοεμβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Αλμωπίας», Ιωάννης Μακρής, συνταγματάρχης-επιτελάρχης ΙΙ/ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού
20.00 - 20.15, «Από το 1912 στο 2012 - Οι μάχες του πολέμου για την έξοδο από την κρίση και μια ισχυρή πατρίδα», Ανέστης Παπαδάκης, σύμβουλος ανάπτυξης γραφ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πέλλας
20.15 - 20.20, Απονομή τιμητικής διάκρισης στον Νικόλαο Ξενιτίδη
20.20-20.45, Μουσική παρουσίαση:  Παίζουν σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Αριδαίας

Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ.



Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συνεδριάζει σήμερα (29/11) είναι η «βελτίωση της Ε.Ο. 2, Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, τμήμα παράκαμψης Γιαννιτσών», μετά από τη διαφαινόμενη μεθόδευση μεταφοράς των χρηματοδοτικών πόρων που δεσμεύτηκαν για το έργο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος είναι o κύριος εισηγητής του θέματος προσκάλεσε να παραβρεθούν επίσης στη σύσκεψη όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Πέλλας, οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Θεοδωρίδης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, με ημερομηνία 16/10/12 ,κατήγγειλε την απόπειρα νa σταματήσει το έργο του Οδικού Άξονα Παράκαμψης Γιαννιτσών, με τη μεταφορά χρηματοδοτικών πόρων σε άλλο έργο που αφορά τη βελτίωση και αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης. 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του κ. Θεοδωρίδη προς τον κ. Υπουργό όπου παρουσιάζεται λεπτομερώς το πολιτικό και διοικητικό ημερολόγιο της ενταξιακής πορείας του έργου. Επίσης, επισυνάπτεται χάρτης ο οποίος δείχνει τη σχετική θέση των οδικών αξόνων που αναφέρονται στο έγγραφο. 

           ΠΡΟΣ:
1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ 
Κ. ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

2. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ 
Κ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ


Θέμα: «Ποιοι Κυβερνούν Αυτόν τον Τόπο;»

Κύριε Υπουργέ, 

Οι Διοικητκές Υπηρεσίες της ΕΥΔ/ ΕΠ-ΕΠ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας) δια της προϊσταμένης τους κας Ζωής Παπασιώπη, αγνοώντας ή παραβλέποντας τις επείγουσες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κεντρική Μακεδονίας και της Πέλλας, αποπειρώνται να σταματήσουν το έργο του Οδικού Άξονα Παράκαμψης των Γιαννιτσών, επιμένοντας να μεταφέρουν τους χρηματοδοτικούς πόρους οι οποίοι εκχωρήθηκαν για την Οδική παράκαμψη των Γιαννιτσών σε άλλο έργο που αφορά τη βελτίωση και αναβάθμιση μιας αστικής συλλεκτηρίου της Δυτικής Θεσσαλονίκης(ή όπως ονομάζεται κοινώς Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης),  σε συνεννόηση με τις Υπηρεσίες της ΕΔΑ (Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Κεντρικής Μακεδονίας) δια της προϊσταμένης κας Αγγελικής Ωραιοπούλου, 
και τις Υπηρεσίες της ΕΥΣ- ΓΓΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού - Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης) με προϊσταμένη την κ. Λογοθέτη.

Το προβαλλόμενο αιτιολογικό της μεταφοράς των χρηματοδοτικών πόρων είναι : η «διαφαινόμενη ανωριμότητα του έργου και ο κίνδυνος επισφάλειας υλοποίησης των συμπληρωματικών Τεχνικών Έργων του Οδικού Άξονα παράκαμψης των Γιαννιτσών».

Με την “οριστική”, όπως θεωρούν οι Υπηρεσίες της ΕΥΔ / ΕΠ –ΕΠ αφαίρεση των θεσμοθετημένων χρηματοδοτικών πόρων για τον αναπτυξιακό άξονα της Πέλλας (Παράκαμψη Γιαννιτσών ), βάλλουν κατά της κοινής λογικής, υπονομεύουν την άμεση επανεκκίνηση της εξωστρεφούς οικονομίας της Πέλλας και εκθέτουν τους Πολιτικούς Προϊσταμένους τους. 

Τον υπουργό ΥΠ.ΑΝ. κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη, οι οποίοι  παρουσία των βουλευτών και των δημάρχων της Πέλλας αναγνώρισαν : 

Πρώτον.  Τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου της παράκαμψης των Γιαννιτσών. 

Δεύτερον. Την μελετητική ωριμότητα του κυρίου έργου του Οδικού Άξονα, αλλά και των συμπληρωματικών έργων υποστήριξης του Οδικού Άξονα με τις υπό έναρξη μελέτες των συμπληρωματικών τεχνικών  έργων, και τη σύμπτυξη των διαδικασιών (διαδικασίες on-going), οι οποίες σε κάθε περίπτωση μπορούν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο 2013.

Με έγγραφο της ΕΥΔ /ΕΠ-ΕΠ προς την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, και με ημερομηνία  5-10-2012, ενημερώνει ότι πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Κεντρικής Μακεδονίας και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του ΥΠ.ΑΝ. για να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του Έργου.

Στο έγγραφο υπάρχουν οι παρακάτω αναφορές : 

1. 13-7-2010 Εκχώρηση στην ΕΥΔ/ΕΠ-ΕΠ, 101.000.000€ για Οδικά έργα προτεραιότητας 01.
2.16-3-2011 Θετική αξιολόγηση από την ΕΥΔ /ΕΠ ΕΠ Οδικού Άξονα Παράκαμψης Γιαννιτσών. 
3. 10-4-2012 Αρνητική γνωμοδότηση της χρηματοδότησης του άξονα από ΕΥΣ-ΓΓΕΑ (ΕΣΠΑ).
4. 19-4-2012 Απόρριψη της αίτησης χρηματοδότηση Οδικού Άξονα από ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ.
5. 24-4-2012 Χρηματοδότηση αστικής συλλεκτήριας οδού Δυτικής Θεσσαλονίκης αντί της παράκαμψης Γιαννιτσών.
6. 24-4-2012 Εξάντληση χρηματοδοτικών πόρων για τον Οδικό Άξονα Παράκαμψης Γιαννιτσών.
7. 5-10-2012 Η ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ αποφαίνεται ότι ο Οδικός Άξονας των Γιαννιτσών δεν ανήκει στα χρηματοδοτούμε Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών
8. 5-10-2012 η ΕΥΔ/ΕΠ-ΕΠ εισηγείται η Πέλλα να διερευνήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Οι Πολιτικοί Προϊστάμενοι αυτών των Ειδικών Υπηρεσιών γνωρίζουν τα έργα των Υπηρεσιών τους;

Σε κάθε περίπτωση, οι Πολιτικοί και Κοινωνικοί Φορείς της ΠΕ Πέλλας απορρίπτουν αυτό το έγγραφο και νομιμοποιούνται να θέσουν το ερώτημα : Ποιοι Κυβερνούν Αυτόν το Τόπο; 

Η ΠΕ Πέλλας απορρίπτει το περιεχόμενο, τους στόχους, την λογική και την αξιοπιστία του εγγράφου αυτού της ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ, και δεν θα δεχτεί να διατεθούν οι πολύτιμοι αναπτυξιακοί χρηματοδοτικοί πόροι που χρειάζεται η εξωστρεφής Οικονομία της σε έργα αναβάθμισης και βελτίωσης αστικής συλλεκτηρίας οδού, της δυτικής Θεσσαλονίκης. 

Οι Υπηρεσίες της ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ σκόπιμα αγνοούν ότι : 

α. Έγιναν συσκέψεις 3/9/2012 και 7/9/2012 στην ΠΕ Πέλλας, στην Έδεσσα, με όλους τους βουλευτές, τους Δημάρχους, τους Παραγωγικού και Κοινωνικούς Φορείς, κατά τις οποίες ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε το ζήτημα απόρριψης της χρηματοδότησης της παράκαμψης των Γιαννιτσών με «κατασκευασμένους λόγους» υπέρ της βελτίωσης μιας αστικής συλλεκτηρίου οδού της Δυτικής Θεσσαλονίκης και αποφασίστηκε να ζητηθεί η άμεση επαναφορά της παράκαμψης των Γιαννιτσών στους υπό χρηματοδότηση Οδικούς Άξονες πρώτης προτεραιότητας, δεδομένου ότι διασυνδέει ΠΑΘΕ και ΕΓΝΑΤΙΑ με την εξωστρεφή παραγωγική ζώνη της Πέλλας, Φλώρινας και διασυνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Μοναστήρι.

β. Έγινε σύσκεψη 19/9/2012 υπό τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη σε συνέχεια των συσκέψεων στην Έδεσσα κατά την οποία προβλήθηκε στον Υπουργό η απαίτηση των Πολιτικών και Παραγωγικών Φορέων της Πέλλας για την άμεση ένταξη της παράκαμψης των Γιαννιτσών σε χρηματοδοτική τροχιά. Ο υπουργός αναγνώρισε την αναγκαιότητα και την σημαντικότητα του έργου και προγραμματίστηκε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Καλογιάννη

γ. Η ίδια απαίτηση προβλήθηκε και στην συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και τους βουλευτές της ΠΕ Πέλλας. Στην συνάντηση ο Αναπληρωτής Υπουργού διαπίστωσε ότι το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα γιατί διαθέτει την απαιτούμενη μελετητική ωριμότητα και άλλωστε παρόμοια έργα έχουνε δημοπρατηθεί σε όλη την χώρα και πρότεινε να αποσταλεί εκ νέου αίτημα για ένταξη του έργου όπως και πράξαμε.. 

δ.  Η κρίσιμη αλλαγή στη χρηματοδοτική τάξη του Έργου του Οδικού Άξονα της παράκαμψης των Γιαννιτσών έγινε τον Απρίλιο του 2012 με μη διαφανείς διαδικασίες (δίχως δηλαδή διαβούλευση ή ενημέρωση των φορέων της Πέλλας) με κατασκευασμένα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποίησε μόνο για τον Οδικό Άξονα παράκαμψης των Γιαννιτσών, ενώ αυτά τα ίδια δεν ίσχυσαν για τη χρηματοδότηση της αστικής συλλεκτηρίου οδού της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά επίσης δεν ίσχυσαν σε άλλες χρηματοδοτικές εντάξεις έργων άλλων περιφερειών της Χώρας για τις οποίες διαθέτουμε ακριβή στοιχεία. 

Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι: να απορρίψουμε τις χρηματοδοτικές μεθοδεύσεις εις βάρος της Πέλλας. 

Στη λογική, το ύφος και την αξιοπιστία του εγγράφου της ΕΥΔ / ΕΠ-ΕΠ, αλλά και στην ευθύνη των υπολοίπων Ειδικών Υπηρεσιών, οι οποίες συνέργησαν σε παραλείψεις εις βάρος της Οικονομίας και της Κοινωνίας της Πέλλας και οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν, καθώς επίσης και στην ευθύνη της Πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΑΝ. 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ΠΕ Πέλλας θα απαντήσει αμέσως με όποια πολιτικά, κοινωνικά και νομικά μέσα διαθέτει, ώστε να επιστρέψουν οι χρηματοδοτικοί πόροι στο Έργο του Οδικού Άξονα παράκαμψης των Γιαννιτσών.   

Η Αιρετή Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν Ισότιμο Πολιτειακό Εταίρο στην Μία και Αδιαίρετη Ελληνική Πολιτεία, τα συμφέροντα της οποία υπηρετούν όλοι οι Κανονισμοί και οι Φορείς εφαρμογής τους. Η έλλειψη Κεντρικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού με την απαιτούμενη Κοινωνική και Πολιτική νομιμοποίηση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τους Προσωποπαγείς Ειδικούς Διαχειριστικούς Φορείς και τις Επιλογές τους.

Η Πέλλα θα αγωνιστεί για να πρωτεύσουν οι επιλογές επανεκκίνησης και ανάκαμψης της Πραγματικής Οικονομίας των Περιφερειακών οικονομιών της που εγγυώνται την εξωστρέφεια της Οικονομίας στην οποία πρωτεύουν οι Παραγωγοί των Τοπικών Κοινωνιών της Πέλλας.


Με εκτίμηση
Θεόδωρος Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.












Σας  προσκαλούμε να έλθετε  στην τακτική  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Αλμωπίας, που θα γίνει   στο  Δημοτικό  Κατάστημα  Αριδαίας και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού  Συμβουλίου, την  30η   του μηνός  Οκτωβρίου, έτους  2012, ημέρα Τρίτη  και ώρα   18:30΄   (6:30 μ.μ.),  για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

                              ΘΕΜΑΤΑ   ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ   ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1ο: Έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας  Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Αλμωπίας. 
2ο: Έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας  Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου  Δήμου Αλμωπίας.
3ο: Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών (πρώην σχολικών) αγροτεμαχίων, που βρίσκονται  στο  αγρόκτημα  Λουτρακίου.  
4ο: Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών (πρώην σχολικών) αγροτεμαχίων, που βρίσκονται  στο  αγρόκτημα  Ξιφιανής .  
5ο: Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών (πρώην σχολικών) αγροτεμαχίων, που βρίσκονται  στο  αγρόκτημα  Πολυκάρπης .  
6ο: Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών (πρώην σχολικών) αγροτεμαχίων, που βρίσκονται  στο  αγρόκτημα  Τσάκων.  
7ο: Αίτηση του κ. Πεχλιβανίδη  Κωνσταντίνου  του Νικολάου,  για χορήγηση άδειας λειτουργίας περιπτέρου στην Τ.Κ.  Αψάλου.
8ο: Ορισμός ομάδας έργου και υπευθύνου Ο.Ε., για την υλοποίηση του προγράμματος «Δίκτυο προώθησης ανέργων στην απασχόληση μέσω της εξειδικευμένης πιστοποίησης δεξιοτήτων».   
9ο: Αίτηση του  Τοπαλίδη  Αναστάσιο του Σάββα, για τη χορήγηση παραγωγικής άδειας πωλητών  λαϊκών αγορών.

10ο: Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014.
11ο: Μερική τροποποίηση της αριθμ. 229/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας,  που αφορά αποδοχή  και κατανομή χρηματοδότησης, για την κάλυψη  δράσεων πυροπροστασίας. 
12ο: Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 31.915,06 €, από το Υπουργείο Εσωτερικών,  για την καταβολή  εφάπαξ  αποζημίωσης σε υπαλλήλους του πρώην Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (Ε.Ο.Π.).  
13ο: Κλείσιμο Αδρανών λογαριασμών Εμπορικής Τράπεζας και επιστροφή μπλοκ  επιταγών. 
14ο: Μερική αναμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος έργων, του Δήμου  Αλμωπίας, οικονομικού έτους 2012.

15ο: Μερική τροποποίηση της αριθμ. 223/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας,  που αφορά αναμόρφωση προϋπολογισμού  του Δήμου  Αλμωπίας, οικον. έτους 2012.
16ο: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού στον κ. Σαμσούρη Πέτρο του Τρύφων 134,14 € και στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος 29,35  €.
17ο: ΄Εγκριση μελέτης και καθορισμός του τρόπου διεξαγωγής του έργου «Ασφαλτοστρώσεις οδών  έδρας και Τ.Κ.», προϋπολογισμού 72.000,00 €.
18ο: Αίτηση του Παπαστουγιάννη Πέτρου του Χρήστου,  για συναίνεση στην εκμίσθωση  έκτασης του Δημοσίου,   10.717,71  τ.μ., αγροκτήματος Υδραίας,  για τη δημιουργία κτηνοτροφικής εγκατάστσης.
19ο:
Αίτηση των Πασπαλτζή Δημοσθένη του Ιωάννη  και Πασπαλτζή Δέσποινα  του Μιχαήλ,  για συναίνεση στην εκμίσθωση  έκτασης του Δημοσίου,   13.716  τ.μ., αγροκτήματος Πολυκάρπης,  για τη δημιουργία μονάδας πάχυνσης ψαριών (ιχθυοτροφείου). 
20ο: Έγκριση  διενέργειας προμηθειών Δήμου Αλμωπίας.   
21ο: Αναπροσαρμογή δημοτικών τελών. 



       

           Μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, μπορείτε να επισκεφθείτε το Γραφείο της Γραμματείας Δημοτικού Συμβουλίου και να ενημερωθείτε σχετικά.


Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ   ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  



Σας  προσκαλούμε να έλθετε  σε  ειδική   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Αλμωπίας, που θα γίνει   στο  Δημοτικό  Κατάστημα  Αριδαίας και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού  Συμβουλίου, την  30η   του μηνός  Οκτωβρίου, έτους 2012, ημέρα Τρίτη  και ώρα   17:00΄   (5:00 μ.μ.),  για συζήτηση και λήψη απόφασης  στο παρακάτω θέμα  της ημερήσιας διάταξης:
         ΄Εγκριση  οικονομικών καταστάσεων (Ισολογισμού, Αποτελεσμάτων  χρήσεως,  Προσαρτήματος Ισολογισμού και ΄Εκθεσης Τακτικού  Ελέγχου των Ορκωτών Λογιστών) καθώς και του Απολογισμού του Δήμου Αλμωπίας, οικονομικού έτους 2011. 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ   ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...