Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ



Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου και Περιχώρων, παρέστησαν  στην δοξολογία προς τιμή και μνήμη όλων αυτών που ηρωικά πολέμησαν στον Μακεδονικό Αγώνα

της Πατρίδας μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 

στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων
Ungererstrasse 131 
U-Bahn 6, στάση Nordfriedhof,



Όπως δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου Θεοδώρα Τζιτζιλάκη:

"Είναι καθήκον όλων μας να διατηρήσουμε ζωντανά στην μνήμη μας και να την μεταδώσουμε στα παιδιά μας την ιστορία του ηρωικού Μακεδονικού Αγώνα των προγόνων μας. 
Η Ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, αλλά μεγαλύτερη αρετή και τόλμη απαιτεί η διατήρηση της Εθνικής μας Συνείδησης.
Αυτό το χρέος και την ευθύνη αφήνει σήμερα η Ιστορία στα χέρια μας!"
Επίσης στην ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων:
"Σήμερα αντιμετωπιζουμε έναν καινούριο Μακεδονικό Αγώνα με άλλη μορφή. Οι σκοπιανοι από τον Αύγουστο του 1944 όπου ο Τίτο ίδρυσε το ομοσπονδο κράτος της Μακεδονίας πίστεψαν ότι έγιναν Μακεδόνες. Προεβησαν σε απαράδεκτες ενέργειες για τις οποίες φταίει και η δική μας πολιτική εξουσία που με την ηττοπαθή συμπεριφορά της και τη φοβικη εξωτερική πολιτική της δεν αντέδρασε δραστικά! 
Καμιά ανοχή στην παραχάραξη και παραποίηση της Ιστορικής πραγματικότητας!"






ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ


Ποιό είναι το νόημα της τεράστιας κολοκύθας που τοποθέτησε άγνωστος στις παρυφές της υπό κατασκευήν γέφυρας στον χείμαρρο Σωσίτσα των Προμάχων;

Τι μήνυμα και προς ποιούς θέλει να απευθύνει;

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του...

ΞΕΘΥΜΑΝΕ(;) Η ΥΔΑΤΙΝΗ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 1955 και του 2009 ζωντάνεψαν στην κοινότητα των Προμάχων, εξαιτίας της τριήμερης σφοδρής βροχόπτωσης.

Η διαρκής συγκέντρωση των υδάτων από τους γύρω ορεινούς όγκους, που μεταφέρονταν από τα ρέματα, έκαναν τον χείμαρρο του χωριού Σωσίτσα να φουσκώσει επικίνδυνα και να σημάνει συναγερμός στους κατοίκους και τις αρμόδιες αρχές, κυρίως του δήμου Αλμωπίας, που παρακολουθούσαν με δέος το φαινόμενο του υδάτινου εφιάλτη.
Τελικά ευτυχώς σήμερα η βροχή σταμάτησε, δίνοντας τη θέση της σε έναν λαμπρό ήλιο, κάνοντας τους κατοίκους να ανασάνουν ανακουφισμένοι.
Η τεράστια δύναμη των ορμητικών νερών εκτός από κάποια νεροφαγώματα, δεν έκανε κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά και οι κάτοικοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το φαινόμενο θα ομαλοποιηθεί.

Έντονος προβληματισμός πάντως εκφράζεται για το ημιτελές πολυδιαφημιζόμενο έργο της ΠΕ Πέλλας περί της αντιπλημμυρικής θωράκισης Αλμωπίας, τμήμα του οποίου είναι και ο χείμαρρος Σωσίτσα, το οποίο έργο παραμένει στάσιμο και λόγω των κάπιταλ κοντρόλς, έχει σταματήσει.
Επίσης μεγάλη δυσαρέσκεια εκφράζεται από τους κατοίκους για την «χάρτινη» γέφυρα η οποία κατασκευάζεται σε κάποια στροφή του ποταμού. Η συγκεκριμένη ημιτελής γέφυρα έχει σχηματιστεί με ενωμένους τσιμεντοσωλήνες, το φάρδος των οποίων είναι ανεπαρκές και με τη συσσώρευση φερτών υλικών, βούλωσε με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να βρουν διέξοδο πάνω από τη γέφυρα και από τα πλαϊνά πτερύγιά της, διαβρώνοντας τα πάντα.
Η συγκεκριμένη κατασκευή θα πρέπει να ξανασχεδιαστεί από τους αρμόδιους μηχανικούς, γιατί ακόμη και ο πιο αδαής μπορεί να καταλάβει, ότι με την τωρινή της μορφή είναι αδύνατον να λειτουργήσει ομαλά.

Δείτε φωτογραφίες από την αρχή του χειμάρρου στην «Μπιτσκία» μέχρι την κεντρική γέφυρα στην είσοδο του χωριού.
























ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...