Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ - ΕΔΕΣΣΑΙΚΟΣ: ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ



Την Τετάρτη 19 Αυγούστου ο ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ θα υποδεχτεί τον ΕΔΕΣΣΑΙΚΟ στο κοινοτικό γυμναστήριο "Χρήστος Τζιβάνης" των Προμάχων, σε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα προετοιμασίας.

Είναι το δεύτερο φιλικό, μιας σειράς δυνατών παιχνιδιών που έχει προγραμματίσει ο προπονητής Βασίλης Σαμαράς με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της ομάδας του.
Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στους "Λύκους" της Μαύρης Θύελλας Λυκοστόμου, η ομάδα των Προμάχων επιβλήθηκε δύσκολα με σκορ 3-2.

Το παιχνίδι των νεοφώτιστων στην κατηγορία Προμάχων κόντρα  στους "Τριαινοφόρους" της Έδεσσας θα ξεκινήσει στις 18.00 μ.μ. και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολυπληθείς φιλάθλους.

ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ




Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί προσπαθείς για όλα τόσο σκληρά, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις δυνάμεις αλλά και τις αντοχές σου; Υψηλοί στόχοι, στρες, πίεση, ένταση, μεγάλες προσδοκίες, υπέρμετρη φιλοδοξία, τρόμος στη σκέψη και μόνο της αποτυχίας, του λάθους, αμυντική στάση στην κριτική των άλλων, αναβλητικότητα, έλλειψη ικανοποίησης, εμμονή με την πρωτιά. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν άτομα που πάσχουν από τελειοθηρία.
Υπερβολικά απαιτητικοί γονείς, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απελπιστική ανάγκη για κοινωνική αποδοχή, για επιτυχία είναι κάποια από τα τα αίτια, που μας ωθούν στο ψυχοφθόρο αυτο κυνήγι της τελειότητας. Οσο για το απότελεσμα; Μια ζωή γεμάτη εμμονές, απογοήτευση και ψυχαναγκασμό! Η τελειοθηρία είναι μια ασθένεια που αντί να μας πηγαίνει μπροστά, μας ακινητοποιεί, μας κραταέι πίσω, Κάποιες φορές, απλά είναι καλό να μην είσαι τέλεια.. Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να αναπνεύσει ακολουθώντας τις συμβουλές μας!
1. Ξέχνα τη λέξη «πρέπει». Είναι γνωστό ότι η λέξη «πρέπει» δε συμβαδίζει με την απόλαυση. Ηρθε η ώρα, να προσαρμόσεις τα «πρέπει» στους δικούς σου ρυθμούς και στις δικές σου επιθυμίες, ώστε να γίνουν πιο ευχάριστα. Π.χ. μια οικογενειακή υποχρέωση. Αν πρέπει να περάσεις τη μέρα με κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο, φρόντισε να επιλέξεις ένα μέρος της αρεσκείας σου και να διαθέσεις όσο χρόνο εσύ επιθυμείς, ώστε να μην καταπιεστείς. Βάλε προτεραιότητες και ξεχώρισε ποια από τα «πρέπει» που κατακλύζουν τη ζωή σου έχουν πραγματικά σημασία.
2. Nα είσαι πάντα ο εαυτός σου. Μην αλλοιώνεις τον χαρακτήρα, το στυλ και την προσωπικότητα σου, προκειμένου να είσαι αρεστή στον κοινωνικό σου περίγυρο. Η αγωνία της αποδοχής, μόνο άγχος προσθέτει στη ζωή σου.
3. Προσπάθησε να μετριάσεις τις απαιτήσεις σου (και από τον εαυτό σου και από τους άλλους). Ως γνωστόν, οι τελειομανείς άνθρωποι έχουν εμμονές με την τάξη και την καθαριότητα, γεγονός που ίσως να προκαλεί εκνευρισμό στο σπίτι. Μάθε να δίνεις βαρύτητα στα σημαντικά και να παραβλέπεις τα ασήμαντα.
4. Κάνε την αυτοκριτική σου και ανάλαβε το μερίδιο της ευθύνης που σου αναλογεί. Είναι μέγαλο προσόν, να μπορείς να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα διορθώσεις. Ο δυνατός άνθρωπος είναι αυτός που αναγνωρίζει οτι δεν είναι τέλειος και δε φοβάται να το παραδεχτεί.
5. Συμφιλιώσου με τον χρόνο! Τα νιάτα και η ομορφιά αναπόφευκτα με τα χρόνια ξεθωριάζουν. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με την αυτόεκτίμηση. Μάθε να εστιάζεις στη σοφία που σου έχουν χαρίσει οι εμπειρίες και μη σταματάς ποτέ να καλλιεργείς τα ταλέντα σου. Μη χάνεις την όρεξη σου για ζωή, επειδή π.χ ανακάλυψες το πρωί μια ρυτίδα παραπάνω. Κάθε μέρα είναι μοναδική και πολύτιμη· μην παραιτείσαι και μη στέκεσαι στα σχόλια των άλλων...
6. Προσπάθησε να σκέφτεσαι πάντα θετικά. Μην αφήνεις τα κακόβουλα σχόλια να σε καταβάλλουν και να σε αποσυντονίζουν. Π.χ. πριν αντιδράσεις σε μια προσβλητική συμπεριφορά, σκέψου το δικό σου ώφελος ποιο είναι. Αν δεν μπορεί να βγει κάτι θετικό από μία λεκτική σύγκρουση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείς. Μάθε να ξεπερνάς τα δυσάρεστα γεγονότα ή τις αρνητικές κριτικές, κάνοντας μόνο θετικές σκέψεις. Ελέγχοντας τις σκέψεις σου, μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου.
7. Μάθε να αυτοσαρκάζεσαι. Ο αυτοσαρκασμός γενικότερα, εκτός του ότι προσδίδει έξτρα γοητεία, σίγουρα κάνει τη ζωή πιο χαρούμενη. Οι άνθρωποι που αυτοσαρκάζονται έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους, με όλα τα μειονεκτήματα και τις ατέλειές τους.
8. Μάθε να αγαπάς τα λάθη σου. Μην αυτομαστιγώνεσαι όταν βιώνεις μια αποτυχία, μέσα από τα λάθη, αντλείς γνώση για να προχωρήσεις και να εξελιχθείς.
9. Μην ξεπερνάς τα όρια σου! Μην υποβάλλεις τον εαυτό σου διαρκώς σε δοκιμασίες, προκειμένου να καταφέρεις να αγγίξεις την τελειότητα. Η μάχη αυτή δεν έχει όυτε νικητή ούτε τέλος. Π.χ. ο διαρκής αγώνας με τη ζυγαριά, η εμμονή με την εμφάνιση ή μια υπερβολικά απαιτητική δουλειά που ναι μεν συνεπάγεται κύρος και χρήμα, αλλά μπορεί να έχει ψυχικό κόστος τεράστιο.
Ξέχνα τις απαιτήσεις και τα όνειρα που μπορεί να είχαν οι γονείς σου όταν ήσουν παιδί, απελευθερώσου από το παρελθόν, ψάξε τον εαυτό σου, ανακάλυψε τις δικές σου ισορροπίες και βρες που πραγματικά είναι για σενα ευτυχία.
free_mind_sft
_____________

Ο Π.Σ. "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" ΚΑΜΠΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015



Το "παρών" στο Πολιτιστικό Αντάμωμα των Προμάχων, θα δώσει και ο πολιτιστικός σύλλογος "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" από το Καμποχώρι Ημαθίας και με δυνατό τμήμα θα παρουσιάσει ένα πολύ χορταστικό παραδοσιακό θέαμα.
Ο σύλλογος που διοργανώνει πολλές παραστάσεις και παραδοσιακές εκδηλώσεις, θα εκπροσωπήσει επάξια την βαριά παράδοση που φέρουν τα χωριά από το Ρουμλούκι.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΩ 



Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015



Ο Πολιτιστικός σύλλογος Αγίας Βαρβάρας Ημαθίας, εντυπωσιάζει με την πολυσχιδή του δράση τόσο στα πολιτιστικά, όσο και στα κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα της περιοχής που δραστηριοποιείται.
Με πολλά τμήματα παραδοσιακού χορού, με θεατρικές παραστάσεις, με βιωματικές δράσεις, με φιλανθρωπικές ενέργειες έχει αποκομίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων των Ημαθιωτών.
Αποστολή του συλλόγου θα βρίσκεται το Σάββατο 22 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Αντάμωμα των Προμάχων.

Το ΔΣ του Συλλόγου εχει ως εξής:

Πρόεδρος Καρέτσας Γεώργιος 
Αντιπρόεδρος Γιαννοπούλου Μαρία 
Ταμίας Χαλβατζής Αθανάσιος
Γεν Γραμματέας Πεχλιβανίδης Ηλίας


















ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Μεσημερίου Έδεσσας "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" με πλούσια δράση στα πολιτιστικά τεκταινόμενα, και δεκάδες διοργανώσεις και συμμετοχές σε όλη την Ελλάδα, θα βρίσκεται στο πολιτιστικό αντάμωμα των Προμάχων και θα παρουσιάσει χορούς της Μακεδονίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΩ



Ο Μ.Σ. ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015



Σύντομη περιγραφή
Ένας δραστήριος ποντιακός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1983 και προβάλλει τα πολιτιστικά ήθη και έθιμα του Νεοχωρίου Αλμωπίας με πολυετή εμπειρία και σεβασμό στην παράδοση.

Email
msneochorioualm@yahoo.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK


Ο Μ.Σ. ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ "ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ" ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015



Ο σύλλογος ιδρύθηκε τις 14/07/2006.
Ιδρυτικά μέλη:
Φουδούλης Χ. Γεώργιος
Δημητρούσης Π. Νικόλαος
Δρενοβιάδης Κ.Αντώνιος
Γκότσης Ν. Κωνσταντίνος
Φουδούλης Ι. Γεώργιος
Δρενοβιάδης Θ. Δημήτριος
Φουδούλης Γ. Σταύρος



Δραστηριότητες του συλλόγου:
  • Το χειμώνα διοργανώνει χορό σε οικογενειακό κέντρο
  • Συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυγομαχιών που διοργανώνει ο Δήμος κάθε δεύτερη ημέρα του ΠΑΣΧΑ
  • Στη γιορτή Αγίας Παρασκευής 26 Ιουλίου διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στο γήπεδο ποδοσφαίρου με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.
  • Διοργανώνει εκδήλωση παραμονή Χριστουγέννων με άναμμα φωτιάς.
  • Τα Ρουγκάτσια 
  • Τα Ρουγκάτσια είναι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά χορευτικά δρώμενα. Τελείται από μια ομάδα φουστανελοφόρων οι οποίοι φέροντας σπαθιά περιφέρονται στα χωριά του κάμπου κατά την διάρκεια του Δωδεκαήμερου, χορεύοντας με τη συνοδεία ζουρνάδων σε κάθε σπίτι που επισκέπτονταν. Σκοπός του εθίμου είναι να συγκεντρωθούν χρήματα από κάθε σπίτι που επισκέπτονταν, για την οικοδόμηση ή αποπεράτωση της εκκλησίας ή του σχολείου του χωριού.
  • Επίσης ο σύλλογος συμμετέχει σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα, σκορπώντας ενθουσιασμό με τις άψογες παραστάσεις που δίνει. 
  • Εξαιρετικές εμφανίσεις που αφήνουν εποχή, κάνει ο σύλλογος στο Πανελλήνιο πολιτιστικό αντάμωμα που διοργανώνει, με πλήθος συμμετοχών φιλικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

Τμήματα του συλλόγου:
Μικρό τμήμα
Παιδικό τμήμα
Τμήμα επιδείξεων
Τμήμα ενηλίκων

Πολιτιστικός σύλλογος Λευκαδίων 'Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ' . 

Ένας σύλλογος που φτιάχτηκε με πολύ αγάπη, με πολύ μεράκι και πολύ δίψα για την ιστορία του τόπου και της ράτσας μας! Τί να πει κανείς γι αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν την ζωή τους για την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας , αλλά και όλα τα δεινά που υπέστησαν από τους Βουλγάρους ! Άνθρωποι οι οποίοι αφέθηκαν στο έλεος του Θεού, δίχως σχολεία και φυσικά δίχως την βοήθεια του Ελληνικού κράτους. Παρόλα αυτά όμως η φλόγα της ψυχής τους έκαιγε μέσα τους για την Ελληνικότητά τους . Ακόμα και στα πιο απάνθρωπα βασανιστήρια που δέχθηκαν ,φώναζαν ότι και να μας κάνετε εμείς είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ! Το αίμα τους έχει ποτίσει την γη της Μακεδονίας από άκρη σε άκρη! Και όμως αυτός ο υπερήφανος λαός ακόμα και στις μέρες μας χλευάζεται και λοιδορείται στο άκουσμα ότι είναι ντόπιος! Ε ΟΧΙ λοιπόν . Ήρθε η ώρα να αναδείξουμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά της φυλής μας, με την ιστορία μας , τα τραγούδια μας ,τα Ήθη και έθιμά μας ! Σε αυτήν την προσπάθειά μας καλούμε όλους τους συλλόγους της Μακεδονίας και όχι μόνο, να πορευτούμε μαζί , και να προβάλουμε όλη την πολιτιστική μας παράδοση!












Δείτε πλούσιο υλικό από εκδηλώσεις του συλλόγου στο κανάλι του στο youtube κάνοντας "κλικ"  ΕΔΩ


Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015




Η διάθεση για συλλογική δράση, αλληλεγγύη των γυναικών, καθώς και για ενεργοποίηση των κατοίκων του Ασβεστοχωρίου στα κοινωνικά και στα πολιτιστικά δρώμενα της ιστορικής κωμόπολης, ώθησε μία ομάδα γυναικών να δημιουργήσει τον Ιανουάριο του 1994, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ασβεστοχωρίου. Σ’ αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογος κατάφερε, όχι μόνο να υλοποιήσει τους παραπάνω στόχους των ιδρυτικών μελών του, αλλά ξεπέρασε και τις προσδοκίες τους, αφού υπερβάλλοντας εαυτούς, δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορους τομείς με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος, έχει πραγματοποιήσει επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου, αιμοδοσίες, ενώ διοργάνωσε εκδρομές εκπαιδευτικού, αλλά και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Κάθε χρόνο, κατά τη δεύτερη Κυριακή του Μάη που γιορτάζεται η γιορτή της Μητέρας, διοργανώνει, με μεγάλη επιτυχία, λαϊκό αγώνα δρόμου στον οποίο συμμετέχουν παιδιά αλλά και ενήλικες.

Επίσης έχει αναπτύξει τμήματα ζωγραφικής σε γυαλί και πηλό, κεντήματος χειρός και μηχανής, ραψίματος παραδοσιακών στολών και φορεσιών, κλασσικής ζωγραφικής, αγιογραφίας, μπατίκ και μεταξοτυπίας, τεχνικής παλαίωσης εικόνων, χειροποίητων κοσμημάτων, ψηφιδωτών κ.ά. Πολλά από αυτά τα τμήματα λειτούργησαν σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ Θεσσαλονίκης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ασβεστοχωρίου, όμως, διαθέτει και τμήμα παραδοσιακών χορών, στο οποίο συμμετέχουν 22 γυναίκες. Από το πρώτο διάστημα της δημιουργίας του έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις του νομού Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Η φήμη του για τις καταπληκτικές εμφανίσεις του έγινε γνωστή και εκτός των συνόρων μας, με αποτέλεσμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια να προσκαλείται και να συμμετέχει στο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας.

Σκοπός του νυν διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, που απαρτίζεται από τις κυρίες Λίζα Κουκέλη (πρόεδρο), Μαρία Τάτσικα (αντιπρόεδρο), Ιωάννα Κόκκινου (γραμματέα), Ευαγγελία Πατρώνια (αναπλ. γραμματέα), Αναστασία Σολωμού (ταμία), Ειρήνη Λάππα (μέλος), Στέλλα Σίκου (μέλος), είναι η συνεργασία των κατοίκων και η ενεργή συμμετοχή για την προώθηση θεμάτων που αφορούν την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια μετάδοσης προς τις νέες γενιές, των εθίμων και παραδόσεων του τόπου.






ΠΗΓΗ...http://www.asvestohori.gr/?page_id=29

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΤΑΡΙΑΣ "ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015



Ο πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Νέοι Ορίζοντες ιδρύθηκε στις 04 Φεβρουαρίου 2009 με την συμμετοχή 110 ιδρυτικών μελών, σήμερα τα ενεργά μέλη του συλλόγου αγγίζουν τα 200.

Το χορευτικό τμήμα νέων συμμετείχε στο 1ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων στο Σουφλί το καλοκαίρι του 2009. Έπειτα για πρώτη φορά διοργάνωσε το πανηγύρι της Σιταριάς στις 07 και 08 Σεπτεμβρίου 2009. Τον Ιούλιο του 2010 ο Πολιτιστικός Σύλλογος έκανε την πρώτη απόπειρα για την ανάδειξη της παράδοσης με διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τον Αύγουστο του 2010 το χορευτικό τμήμα νέων συμμετείχε στο 7ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ρόδο και παρακολουθήσαν σεμινάρια νησιωτικών χορών. Καθώς και όλο το καλοκαίρι του 2010 συμμετείχε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός νομού της Φλώρινας.
Με τον ερχομό του νέου χρόνου άνοιξαν νέοι ορίζοντες για τον Πολιτιστικό Σύλλογο και είχε την ευκαιρία να αναδείξει την παράδοση , τα ήθη , τα έθιμα  και τους χορούς του νομού της Φλώρινας στο 4ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ στην Ουγγαρία στην Πόλη Βουδαπέστη τον Ιανουάριο του 2011.
Αρχές Φεβρουαρίου του 2011 , αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε  μια εκδήλωση με όραμα να ενώσουμε όλους  τους Μακεδόνες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο στην Σιταρια Φλώρινας  κοντά στα τριεθνή σύνορα (Αλβανίας-F.Y.R.O.M και Ελλάδας) και έτσι ξεκίνησε δειλά η ιδέα για το Παμμακεδονικό Αντάμωμα. Τελικά το όνειρο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 09 Ιουλίου 2011 με το 1ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στην Σιταρια Φλώρινας ,
όπου συμμετείχαν 19 Πολιτιστικοί Σύλλογοι από ολόκληρη την Μακεδονία. Το Παμμακεδονικό Αντάμωμα έγινε θεσμός στην πόλη της Φλώρινας και διοργανώνεται πλέον κάθε χρόνο στην Σιταριά Φλώρινας με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριάς-Φλώρινας Νέοι Ορίζοντες.



 Μέτα την επιτυχία του Παμμακεδονικού Ανταμώματος το χορευτικό τμήμα Νέων συμμετείχε στο 17ο Παραδοσιακό Σεμινάριο στην Ρώμη της Ιταλίας τον Αύγουστο του 2011 με σκοπό την ανάδειξη των παραδοσιακών χορών της Μακεδονίας. Η αγάπη που έδειξε ο κόσμος της Ρώμης για τους χορούς της Μακεδονίας έδωσε την ευκαιρία στον Πολιτιστικό Σύλλογο  τον Νοέμβριο του 2011 να συμμετέχει σε ένα ακόμα Σεμινάριο Παραδοσιακών χορών στην Πράγα με τεράστια επιτυχία. 
Τον Μάρτιο του 2012 με πολύ ζήλο και όρεξη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το 2ο Παμμακεδονικο Αντάμωμα. Το 2ο Παμμακεδονικο Αντάμωμα πραγματοποιήθηκε 13-14-15 Ιουλίου στην Σιταρια Φλώρινας με την Συμμετοχή 54 Πολιτιστικών Συλλόγων ,με εκπρόσωπους από τις Παμμακεδονικες Ενώσεις Υφηλίου και την συμμετοχή του χορευτικού "Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου" από την Βοστόνη. Το 2ο Παμμακεδονικο Αντάμωμα διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριας Φλώρινας Νέοι Ορίζοντες υπό την αιγίδα Δήμου Φλώρινας και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Το καλοκαίρι του 2012 το χορευτικό τμήμα νέων και το χορευτικό τμήμα γυναικών πραγματοποίησε περίπου 40 εμφανίσεις εντός και εκτός νομού της Φλώρινας.
Πλέον στον Σύλλογο λειτουργούν 3 χορευτικά τμήματα , το χορευτικό τμήμα Νέων , το χορευτικό τμήμα Γυναικών και το χορευτικό τμήμα ανηλίκων . Επίσης λειτουργεί τμήμα θεάτρου , πραγματοποιούνται ημερίδες την ημέρα της 3ης ηλικίας(1 Οκτωβρίου),ημερίδες για την ενημέρωση αφροδίσιων νοσημάτων .
Με την έξαρση της οικονομικής κρίσης πολλές οικογένειες πλέον δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες γιαυτό  από τον Ιανουάριο του 2012 άνοιξε ένα νέο τμήμα με την ονομασία "Νοιάζομαι -Μοιράζομαι -Βοηθάω" όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα και ρούχα για οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες.
Μέτα την τεράστια επιτυχία του 2ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος,οι απαιτήσεις της εκδήλωσης αυξήθηκαν και έτσι οι προετοιμασίες για το 3ο Παμμακεδονικο Αντάμωμα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο. Το 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα πραγματοποιήθηκε 12-13-14 Ιουλίου 2013 στην Σιταρια Φλώρινας υπό την αιγίδα του Δήμου Φλώρινας και περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας. Λόγω της μεγάλης απήχησης από τον κόσμο το Δ.Σ του Συλλόγου αποφάσισε να πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις Πρέσπες και στο Νυμφαίο , έτσι ώστε όλοι οι επισκέπτες και συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της πόλης αυτής και να ενισχυθεί οικονομικά όλος ο Νομός της Φλώρινας. Τελικά στο 3ο Παμμακεδονικο Αντάμωμα συμμετείχαν 83 Πολιτιστικοί Σύλλογοι από κάθε γωνία του Πλανήτη. 
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τις Παμμακεδονικές ενώσεις Υφηλίου καθώς και οι σύνεδροι που συμμετείχαν στο 11ο Παγκόσμιο συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων.





ΠΗΓΗ...http://florineanews.blogspot.gr/2013/08/blog-post_2918.html

Ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΨΑΛΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ημερομηνία έναρξης
Ιδρύθηκε: 1982

Είδος
Ποντιακός Σύλλογος

Μέλη συγκροτήματος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΗΤΙΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΟΥ ΣΥΜΕΛΑ
ΤΑΜΕΙΑΣ: ΚΑΡΑΙΣΑΡΙΔΟΥ ΒΑΓΓΕΛΙΩ
Α΄ΜΕΛΟΣ : ΜΗΤΙΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ
Β΄ΜΕΛΟΣ: ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Γ΄ΜΕΛΟΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
Α΄ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
Β΄ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
Γ'ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ: ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Δ'ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ: ΗΛΙΑΔΟΥ ΛΕΝΑ

Τόπος καταγωγής
Άψαλος

Σύντομη περιγραφή
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ποντίων Αψάλου ιδρύθηκε σύμφωνα με το καταστατικό του το 1982, ενώ προϋπήρχε από το 1978

Αναλυτική περιγραφή
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ποντίων Αψάλου ιδρύθηκε σύμφωνα με το καταστατικό του το 1982, ενώ προϋπήρχε από το 1978 με την επωνυμία Μουσικοχορευτικός και Αθλητικός σύλλογος Αψάλου και στεγαζόταν με την αθλητική ομάδα του χωριού. Το 1982 διαχωρίζονται και γίνεται Μορφωτικός Σύλλογος Αψάλου, ενώ το 2010 με τροποποίηση του καταστατικού μετονομάζεται Λαογραφικός Σύλλογος Ποντίων Αψάλου και έχει καθαρά πολιτιστικό χαρακτήρα.

Τωρινή τοποθεσία
Αψαλος

Γενικός μάνατζερ
Μελίνα Τσαβδαριδου

Άλλοι καλλιτέχνες που μας αρέσουν
Σιαμλιδης Κοτιδης Αδερφοι Ιωαννιδη Πουταχιδης Παρχαριδης Καζαντζιδης Διογενης

Ενδιαφέροντα συγκροτήματος
Είμαστε ο πρώτος ποντιακός σύλλογος που χόρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, με τις πατροπαράδοτες ποντιακές ενδυμασίες σε περιοχή όπου είναι έντονη η παρουσία των ποντιακών χορών και γενικά η διάλεκτος.

ΛΥΡΑ: ΔΙΟΓΕΝΗΣ

ΝΤΑΟΥΛΙ: ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ : ANAΣΤΑΣΙΑ ΚΟΡΟΣΙΔΟΥ



Email
simela88@gmail.com

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ
 https://www.facebook.com/Pontioi


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...