Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ-ΠΑΣ ΞΙΦΙΑΝΗΣ 0-0.


Μέτριο παιχνίδι στο κοινοτικό γυμναστήριο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΒΑΝΗΣ των Προμάχων, όπου ο αδιάφορος βαθμολογικά ΑΣ Πρόμαχοι αναδείχτηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα με τον ΠΑΣ Ξιφιανής.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρχε στις λιγοστές παρέες εκτός γηπέδου, όπου κυριαρχούσαν οι μεζέδες και τα τσίπουρα.






















ΡΕΠΟΡΤΑΖ...ΑΛΕΞ ΑΜΠΑΡΗΣ.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ.

Οι δρόμοι της πείνας

"Τι να κάνεις όταν δεν έχεις να φας;"

Άνθρωποι ως επί το πλείστον μεγάλης ηλικίας, συνταξιούχοι στο όριο της εξαθλίωσης, άστεγοι και άνεργοι στριμώχθηκαν από νωρίς το πρωί χθες στην ουρά που σχηματίστηκε στη Βαρβάκειο Αγορά όπου οι κρεοπώλες έψηναν για να τιμήσουν την Τσικνοπέμπτη... Είχαν υπολογίσει να μοιράσουν 1,5 τόνο κρέας, αλλά τελικώς διέθεσαν 2,5 τόνους: 3.000 μερίδες φαγητό από τις 9 το πρωί μαζί με λίγο κρασί... Μετά τις 2 το μεσημέρι κάποιοι από όσους περίμεναν στην ουρά όρμησαν με σακούλες και άρπαξαν όσο άψητο κρέας είχε μείνει... Δεν έλειψαν οι φωνές και τα σπρωξίματα καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν κουραστεί να περιμένουν για περισσότερο από μια ώρα και άλλοι που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να φθάσουν πιο κοντά στο ψητό. Παράλληλα, υπάλληλοι του δήμου έδιναν μερίδες σε ηλικιωμένους, που κρατούσαν μπαστούνι και ήταν αδύνατον να περιμένουν τόση ώρα.

"Πρώτη φορά ήρθε τόσος πολύς κόσμος. Δεν το περιμέναμε και γι' αυτό αποφασίσαμε να βάλουμε κι άλλο κρέας να ψήνεται", σχολίασαν οι κρεοπώλες της Βαρβακείου προσθέτοντας πως "ο κόσμος πεινάει και η φτώχεια είναι που τους έφερε εδώ". Δεν ήταν λίγοι, που όταν τους προσεγγίζαμε έκρυβαν το πρόσωπό τους ή κατέβαζαν το βλέμμα και μας έλεγαν απλώς ότι "ήρθαν για το έθιμο" ή ότι "ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν". Ωστόσο, οι ιστορίες των ανθρώπων που μίλησαν στην "Α" ήταν αποκαλυπτικές της κατάστασης που περνά η χώρα.

"Η σύνταξη δεν φτάνει ούτε για τα φάρμακα"...

"Στεκόμαστε τόση ώρα στην ουρά και ταπεινωνόμαστε για λίγο κρέας" είπε στην "Α" η 65χρονη Μαρία και διερωτήθηκε: "Τι να κάνεις όταν δεν έχεις να φας;". "Δεν έχω ούτε τριάντα λεπτά να πάρω λίγο ψωμί γιατί η σύνταξη του ΟΓΑ δεν με φτάνει ούτε για τα φάρμακά μου", δήλωσε με αγανάκτηση.

Δίπλα της στεκόταν η Ελένη, που σε υψηλό τόνο είπε: "Κατάντησαν τον κόσμο φτωχό, να περιμένει για δυο μπουκιές κρέας. Μας κατάντησαν να ντρεπόμαστε που γίναμε φτωχοί και δεν έχουμε να φάμε", κατήγγειλε στον ίδιο τόνο και συμπλήρωσε: "Έχω δουλέψει κοντά 30 χρόνια και τώρα που έχω γεράσει με τη σύνταξη που παίρνω δεν μπορώ να ζήσω. Έπαιρνα 500 ευρώ σύνταξη και τώρα μου τα έχουν κόψει κι αυτά. Δεν μου φτάνουν για τα φάρμακα και με το ζόρι πληρώνω το ρεύμα. Κρέας δεν θυμάμαι κι εγώ πόσο καιρό έχω να φάω".

Τέσσερα χρόνια στην ανεργία...

"Ντρέπομαι. Είμαι άνεργος εδώ και 4 χρόνια. Δούλευα ως χρυσοχόος, αλλά μετά από τόσα χρόνια ανεργίας δεν είμαι καλά. Μένω στα 45 μου χρόνια μαζί με τους γονείς μου. Γύρισα στο πατρικό σπίτι. Τι να κάνω;" είπε ο Σταύρος, που στεκόταν κι αυτός στην ουρά. "Δυστυχώς η Ελλάδα έχει γυρίσει στην δεκαετία του 1960 και σε λίγο θα μας κάνουν να ζητιανεύουμε απ' όσους έχουν. Γιατί εμείς δεν έχουμε", πρόσθεσε.

"Τρώμε από τα συσσίτια..."

"Νιώθω παραπεταμένη. Εγώ είμαι από τη Βουλγαρία, αλλά εδώ και χρόνια ζω στην Ελλάδα και δούλευα. Καθάριζα σπίτια, έπλενα σκάλες. Και τώρα που έκλεισαν το ΙΚΑ δεν μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου. Παντού ζητάνε λεφτά και εγώ δεν έχω. Τελευταία μου είπαν ότι μπορώ να πηγαίνω να τρώω στα συσσίτια της Εκκλησίας", τόνισε η Κανέλα με δάκρυα στα μάτια. "Δεν είναι ανάγκη να κλαις. Όλοι στην ίδια κατάσταση είμαστε", την παρηγόρησε η Άννα, που στεκόταν δίπλα της περιμένοντας κι αυτή για λίγο κρέας. "Παίρνω 342 ευρώ σύνταξη. Έλα να τα μοιραστούμε", της είπε με δόση αυτοσαρκασμού και πρόσθεσε: "Ευτυχώς παίρνω επιδότηση για το ενοίκιο και φαγητό από το συσσίτιο του δήμου. Το μοιράζομαι με τον γιο μου, που εδώ και ένα χρόνο έχει έρθει και μένει μαζί μου γιατί είναι άνεργος".

"Έρχομαι στο συσσίτιο του Δήμου κάθε μέρα και ευτυχώς σήμερα που με βοήθησαν τα κορίτσια (σ.σ.: υπάλληλοι του Δήμου), γιατί θα λιποθυμούσα στην ουρά. Σπρώχνουν πολύ", σχολίασε η 86χρονη Ξανθίππη, που μένει στην συνομήλικη φίλη της, καθώς έχει χάσει το σπίτι της. "Να μας αυξήσουν λίγο τη σύνταξη, να μπορέσουμε να πληρώσουμε το φως", ήταν το αίτημά της φεύγοντας από την Βαρβάκειο και επιστρέφοντας... σπίτι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΗΡΘΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΑΝΤΕΙΟ.

Συμβουλευτείτε το μαντείο
ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ 

Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του University College of London σας δίνει την ευκαιρία να ζήσετε για λίγο μια εμπειρία της αρχαιότητας:
 να ρωτήσετε ένα μαντείο ό,τι θέλετε 
Η προοπτική είναι ιδιαιτέρως θελκτική και νομίζω ότι δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί να ρωτήσει Ό,ΤΙ θέλει. 
  Σας προειδοποιώ όμως. Τα μαντεία ήταν διάσημα για τις διφορούμενες απαντήσεις τους.
   Είστε έτοιμοι;
 Ακολουθήστε το σύνδεσμο ΕΔΩ



Με αφορμή το διαδικτυακό μαντείο του UCL, ιδού μερικές πληροφορίες για το σπουδαιότερο αρχαίο ελληνικό μαντείο, το μαντείο των Δελφών.
   Σύμφωνα με τον Ομηρικό ύμνο στον Απόλλωνα, ο θεός κατέβηκε από τον Όλυμπο στη γη και αναζητούσε το κατάλληλο μέρος για να ιδρύσει το πρώτο μαντείο για τους ανθρώπους, ώσπου έφτασε στην περιοχή των Δελφών και εκεί έβαλε τα θεμέλια του ναού του. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ υπήρχε παλιότερο μαντείο της Γης ή του Ποσειδώνα.
 Ύστερα ο Απόλλωνας σκότωσε με τις σαΐτες του ένα τεράστιο φίδι, τον Πύθωνα, που είχε αφανίσει τους κατοίκους της περιοχής και το άφησε να σαπίσει στον ήλιο. Έτσι έλαβε την προσωνυμία Πύθιος. Έπειτα ο θεός αναζήτησε τους ανθρώπους που θα λειτουργούσαν το ιερό του.
 Μεταμορφώθηκε σε δελφίνι (Απόλλων Δελφίνιος) και οδήγησε ένα πλοίο που ταξίδευε από την Κνωσό προς την Πύλο μέχρι το λιμάνι της Κίρρας, το επίνειο των Δελφών. Οι Κρήτες έμποροι έγιναν οι πρώτοι ιερείς του μαντείου, αλλά η ίδια η διαδικασία της μαντείας γινόταν πάντοτε από γυναίκες 


Ο Πύθιος Απόλλων σπένδει με μια φιάλη μπροστά σε ένα κοράκι. Κύλικα του Ζωγράφου του Πιστόξενου, 5ος αι. π.Χ., Μουσείο Δελφών  

Το μαντείο των Δελφών διαδραμάτισε καθοριστικό ιστορικό ρόλο σε πλείστα πολιτικά ζητήματα. Το συμβουλεύονταν οι πόλεις-κράτη για θεμελιώδη κρατικά ζητήματα, όπως ήταν η ίδρυση αποικιών, και έγινε διάσημο επειδή έδινε αποτελεσματικές συμβουλές, αν και οι χρησμοί του ήταν κατά κανόνα διπλής ανάγνωσης και ενίοτε όχι αντικειμενικοί.
 Όταν το 548 π.Χ. ο ναός του Απόλλωνα κάηκε, ανοικοδομήθηκε με την οικονομική ενίσχυση και των Αλκμεωνιδών, μιας σημαντικής Αθηναϊκής οικογένειας που βρισκόταν σε εξορία. Έκτοτε, κάθε φορά που οι Σπαρτιάτες ζητούσαν χρησμό, λάμβαναν την απάντηση ότι πρέπει να απελευθερώσουν την Αθήνα από τους Πεισιστρατίδες τύραννους.
 Η αντικειμενικότητα του μαντείου δέχτηκε περαιτέρω πλήγματα μετά την εισβολή των Περσών στην Ελλάδα, καθώς το μαντείο σε αρκετές περιπτώσεις παραινούσε τις ελληνικές πόλεις να μην αντισταθούν στον εισβολέα. Στο ναό δίνονταν χρησμοί εννιά φορές το χρόνο.
 Αρχικά δινόταν μία φορά, την ημέρα των γενεθλίων του Απόλλωνα, αργότερα όμως καθιερώθηκε να δίνονται κάθε μήνα, εκτός από τους μήνες του χειμώνα, οπότε ο Απόλλωνας υποτίθεται ότι έλειπε επισκεπτόμενος τη χώρα των Υπερβορείων 

Παράσταση σπονδής σε βωμό. Αττική ερυθρόμορφη κύλικα από το Vulci, έργο του Μάκρωνος, 5ος αι. π.χ. Μουσείο του Λούβρου 
Η διαδικασία, όπως την γνωρίζουμε επί το πλείστον από τον Πλούταρχο που είχε διατελέσει ιερέας στους Δελφούς, είναι η ακόλουθη: Όλοι οι παράγοντες της ιεροτελεστίας καθαίρονταν στα νερά της Κασταλίας πηγής.
 Στη συνέχεια, αυτός που ήθελε χρησμό, ο θεοπρόπος, κατέθετε στο βωμό τον πέλανο, μια πίτα. Αν ζητούσε χρησμό μια πόλη οι πίτες ήταν περισσότερες, ίσως έξι με δέκα. Ακολούθως οι ιερείς έβρεχαν μια κατσίκα, ή έδιναν να φάει ρεβίθια ένας χοίρος ή κριθάρι ένας ταύρος.
 Αν η κατσίκα ριγούσε ή αν ο χοίρος κι ο ταύρος έτρωγαν τα ρεβίθια και το κριθάρι αντίστοιχα, τότε ο θεοπρόπος μπορούσε να πάρει χρησμό, αφού το ζώο θεωρούνταν και στο σώμα και στην ψυχή υγιές. Το ζώο θυσιαζόταν στο βωμό των Χίων, ενώ ο θεοπρόπος έπρεπε να θυσιάσει πρόβατα ή γίδια στην ιερή εστία μαζί με τον πρόξενο της πόλης του.
 Ένα μέρος από τις θυσίες το έπαιρναν οι κάτοικοι των Δελφών. 

Παράσταση θυσίας μικρού αγριόχοιρου σε βωμό. Αττική ερυθρόμορφη κύλικα του Ζωγράφου του Επίδρομου, 510-500 π.Χ., Μουσείο του Λούβρου.

Μετά τη θυσία η Πυθία έμπαινε στο ναό, καπνιζόταν με φύλλα δάφνης και κριθάλευρο στην ιερή εστία, μασούσε φύλλα δάφνης ή έπινε νερό για έμπνευση κι ανέβαινε στον τρίποδα.
 Ο τρίποδας βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο, σε ειδικό χώρο στο βάθος του αδύτου. Όσην ώρα η Πυθία έκανε τα παραπάνω ο θεοπρόπος έπρεπε να κάνει αγνές σκέψεις και να λέει ευοίωνες λέξεις.
   Καθώς η Πυθία βρισκόταν στο άντρο, οι ιερείς της έκαναν ερωτήσεις κι εκείνη έβγαζε ακατάληπτες κραυγές τις οποίες αποκρυπτογραφούσε ο ειδικός για το ζήτημα ιερέας, ο προφήτης. Οι χρησμοί γράφονταν σε εξάμετρο και παραδίδονταν στον θεοπρόπο. Ήταν διφορούμενοι και επιδέχονταν διάφορες ερμηνείες, γι'αυτό και ο Απόλλων ονομάστηκε Λοξίας. Όταν οι χρησμοί δεν ικανοποιούσαν, οι αιτώντες μπορούσαν να ζητήσουν καινούργιο.
 Αυτό έκαναν οι Αθηναίοι στους Περσικούς πολέμους, όταν έλαβαν στην αρχή έναν πολύ δυσοίωνο χρησμό που ουσιαστικά προέβλεπε την καταστροφή της Αττικής που όντως έκαναν τελικά οι Πέρσες. Οι Αθηναίοι ζήτησαν και πήραν νέο χρησμό που μιλούσε για τη σωτηρία της πόλεως με το ξύλινο τείχος, έναν χρησμό που ο Θεμιστοκλής έπεισε τους Αθηναίους να ερμηνεύσουν ως σωτηρία από το ναυτικό τους.
   Ο τελευταίος χρησμός που έδωσε το μαντείο των Δελφών θεωρείται ότι δόθηκε σε απεσταλμένο του αυτοκράτορα Ιουλιανού το 362 μ.Χ. Αυτός ουσιαστικά ομολογούσε το τέλος του ίδιου του μαντείου. «Είπατε τω βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν, ου μαντίδα δάφνην, ου παγάν λαλεούσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ».
 Δηλαδή «Πείτε στον βασιλιά, πως έπεσε κατάχαμα το περίτεχνο οίκημα, κι ούτε ο Φοίβος Απόλλων έχει πια κατοικία, ούτε δάφνη μαντική, ούτε πηγή ομιλούσα, και το ομιλών νερό στέρεψε». 

H αποκάλυψη του αγάλματος του Αντίνοου στους Δελφούς  κατά την ανασκαφή του 1893.  


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΣΑΚΗ ΜΠΟΥΛΑ.



Εις μνήμην Σάκη Μπουλά

 Έφυγε ένα από τα πιο ταλαντούχα και χαρισματικά παιδιά της Μεταπολίτευσης.











BANGERS FOR BREAST CANCER.

Προτάσσουν τα στήθη τους για την καταπολέμηση του καρκίνου -Η νέα φιλανθρωπική μ

Το διαδίκτυο κάνει κίνημα. Η 35χρονη νοσηλεύτρια Michelle Kent από τη Βρετανία είχε μια διασκεδαστική και συνάμα ανθρωπιστική ιδέα: να ανεβάζει φωτογραφίες όπου προβάλλεται το στήθος-μαζί με το στηθόδεσμο-, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό.
Η 35χρονη παρακινεί τους χρήστες να κάνουν το ίδιο και ήδη η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τα αναμενόμενα και πλέον οι φωτογραφίες στα social media υπό το hashtag «Bangers to Cancer» έχουν γίνει viral.

Μέχρι στιγμης έχουν συγκεντρωθεί 3.400 λίρες, χρήματα τα οποία έχουν δοθεί σε οργάνωση για την καταπολέμηση του καρκίνου









ΓΙΟΥΛ ΜΠΡΙΝΕΡ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ.


Iδιαίτερο χρώμα έδωσαν στη διαδήλωσή τους οι Ελληνες Ρομά, οι οποίοι βρέθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος με πανό του Μανώλη Αγγελόπουλου, του Τσάρλι Τσάπλιν, αλλά και του Γιούλ Μπρίνερ.
Θέλοντας να δώσουν ξεχωριστή βαρύτητα στην καταγωγή των προαναφερθέντων αστέρων, αθίγγανοι από όλες τις πλευρές της Ελλάδας ζήτησαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και να σεβαστεί η κυβέρνησή τους τα δικαιώματα σε εργασία και πρόσβαση στην υγεία.
Οι συγκεντρωμένοι από όλη την Ελλάδα που βρέθηκαν στην πλατεία, κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας» και «Δώστε μας ό,τι μας ανήκει» στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.
«Η πορεία μας είναι ελληνική και ειρηνική. Θέλουμε νόμιμη εργασία πρώτα και κατά δεύτερον θέλουμε στέγη» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επίτιμος πρόεδρος των Ελλήνων Ρομά, Θύμιος Δημητρίου.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, η Χριστίνα Χαλιλοπούλου ανέφερε: «Ηρθαμε να ενώσουμε εδώ τη φωνή των Ελλήνων τσιγγάνων για να διεκδικήσουμε νόμιμα τα δικαιώματά μας, να εργαζόμαστε νόμιμα και να προσφέρουμε έσοδα στο κράτος».
«Ζητάμε τα δικαιώματά μας, τα εργατικά, αλλά και το δικαίωμα στη στέγαση και την παιδεία» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο εκπρόσωπος ομάδας Ρομά από την Αχαΐα, Θωμάς Λάμπρος.
Σε ανακοίνωσή τους, οι Έλληνες Ρομά σημειώνουν: «Είμαστε στην Ελλάδα πάνω από 300.000 Ρομά και παλεύουμε για την επιβίωσή μας όπως κάθε Έλληνας, αλλά εμείς το μεροκάματο το βγάζουμε στον δρόμο και όχι από κάποιο γραφείο».
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, επιτροπή εκπροσώπων των Ρομά εισήλθε στη Βουλή για να θέσει τα αιτήματά τους, ενώ, όπως ανέφεραν, αντίστοιχη επιτροπή θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου.






Φωτογραφίες ΑΠΕ - ΜΠΕ / Αλκης Κωνσταντινίδης




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ.

Καμπάνια κατά της υπερβολικής ταχύτητας που προκαλεί ανατριχίλα -Οδηγοί συζητούν

Το φινάλε της συγκεκριμένης διαφημιστικής καμπάνιας κατά της υπερβολικής ταχύτητας είναι σοκαριστικό.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, οι δυο οδηγοί που πρωταγωνιστούν σταματούν τα οχήματά τους λίγο πριν τη μοιραία σύγκρουση και συζητούν τα λάθη τους.




ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ.

Το καλοκαίρι ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα στη Βεγορίτιδα -Στο επόμενο τρίμηνο ολοκληρώνονται οι μελέτες

Το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις από το υδατοδρόμιο της Βεγορίτιδας, δηλώνει ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, με αφορμή τη παρουσίαση του πλάνου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Ο κ. Ιωσηφίδης σημειώνει ότι την εκπόνηση του φακέλου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου έχει αναλάβει η ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια».

Προβλέπεται ότι οι σχετικές μελέτες θα ολοκληρωθούν μέσα σε ένα τρίμηνο καθώς υπάρχουν ήδη κάποιες από τις βασικές υποδομές, όπως η πλωτή εξέδρα, όπου θα «δένουν» τα υδροπλάνα και οι προσβάσεις προς το συγκεκριμένο σημείο.

Το ενδιαφέρον του κόσμου της περιοχής για τη σύνδεσή της με υδροπλάνα με την υπόλοιπη χώρα είναι τεράστιο δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε έναν ακριτικό τόπο που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες οδικής σύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα υδροπλάνα λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες, ενώ έχουν τη δυνατότητα να προσγειώνονται και στην ξηρά, σε αεροδρόμια που υπάρχουν και λειτουργούν και όχι μόνο σε θαλάσσιους ή λιμναίους χώρους" προσθέτει και δεν παραλείπει να αναφέρει τις θετικές εξελίξεις στο νομικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων.

«Πιστεύουμε ότι η αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Βεγορίτιδας θα είναι η πρώτη που θα δοθεί στην Περιφέρεια και ότι οι πρώτες πτήσεις θα γίνουν εντός του καλοκαιριού» τονίζει ο κ. Ιωσηφίδης και διευκρινίζει ότι φορέας λειτουργίας του νέου εγχειρήματος θα είναι ο δήμος Αμυνταίου.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

Αυτές είναι οι εταιρείες που θα πάρουν 3,1 εκατ. ευρώ για τη διανομή φρούτων στα σχολεία

Τις εταιρείες που αναλαμβάνουν το έργο της διανομής φρούτων στα σχολεία  για το σχολικό έτος 2013 – 2014, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 3.114.745,76 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α για τις δύο ζώνες όπου θα εφαρμοστεί (Αττική και Θεσσαλονίκη) και θα καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση και από τις πιστώσεις του Π/Υ του υπουργείου.

Το  πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία θα εφαρμοστεί με τη διανομή φρούτων (μήλο, πορτοκάλι και φρουτοσαλάτα σε φυσικό χυμό ροδάκινο, αχλάδι, βερίκοκο) στα δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Η οικονομική προσφορά που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού είναι της εταιρείας ΕΟΥΡΙΚΟΜ ΕΛΛΑΣ Α.Ε , σε συνεργασία με τις εταιρείες «Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – ΑΛ.Μ.ΜΕ ΑΕ.»,
 «ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣΗΣ ΑΕ» και την TEU ΑΕ,
 έναντι του συνολικού αντισταθμίσματος για τη ζώνη Α (Αττική) ύψους 2.363.477,86 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και για τη ζώνη Β (Θεσσαλονίκη) ύψους 751.267,90 ευρώ.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η ΜΟΣΧΑ ΗΡΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΑΓΟΡΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.



Με μία κίνηση που συνάδει απόλυτα με την προσφορά που έχει γίνει ήδη από πλευράς Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αποπληρωμή μέρους του κόστους προμήθειας των ΤΟΜΑ BMP-3HEL,
 αλλά και άλλων ρωσικών οπλικών συστημάτων όπως τα Su-35BM με ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η Μόσχα ήρε το εμπάργο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που είχε επιβάλλει από τον περασμένο Ιούνιο!

Η άρση της απαγόρευσης εισαγωγής στην Ρωσία ελληνικών αγροτικών προϊόντων (νωπά ψάρια ιχθυοτροφείου, κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οπωροκηπευτικά κλπ) συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν στις Βρυξέλλες, όπως βέβαια συζητήθηκαν και οι αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών. 
Η ρωσική πλευρά επανέφερε το θέμα της αποπληρωμής με ελληνικά αγροτικά προϊόντα ρωσικά οπλικά συστήματα που και σε ένδειξη καλής θέλησης, όπως αναφέρουν πηγές από την Μόσχα, άνοιξε την πόρτα για επανέναρξη των εισαγωγών που είχε κλείσει ερμητικά από τις 15 Ιουλίου του 2013, συνεπεία απόφασης της υγειονομικής υπηρεσίας της Ρωσίας Rosselkhoznadzor, όταν διαπίστωσε, σε ελέγχους που πραγματοποίησε, ότι υπήρχαν προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής τους, αλλά και παραβάσεις των κανόνων κτηνιατρικής.

Η άρση της προσωρινής απαγόρευσης  ενεργοποιήθηκε από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και αφορά συνολικά δώδεκα επιχειρήσεις -εκ των οποίων, οι επτά δραστηριοποιούνται στο γαλακτοκομικό τομέα και οι άλλες πέντε στον κλάδο των ιχθυηρών και έπονται και άλλες σε άλλες κατηγορίες.

Η άρση ήρθε μετά από παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας της Μόσχας, το οποίο έκρινε ότι οι επιθεωρήσει που έγιναν σταις ελληνικές παραγωγικές μονάδες είχαν "ικανοποιητικά" αποτελέσματα.

Πέρα από την βαθιά ανάσα που θα πάρουν οι Ελληνες παραγωγοί και τα προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία ανοίγει και ο δρόμος για την υλοποίηση ανταλλαγών όπως αυτή που είχε προτείνει ο Β.Πούτιν για τα BMP-3HEL.

Mε επιστολή του στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, πρότεινε την αποπληρωμή μέρους του προγράμματος, ύψους 1,3 δις. ευρώ με … ελληνικά προϊόντα κυρίως αγροτικά!

Μέχρι και 350 εκατ. ευρώ σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα απορροφούντο από την ρωσική εσωτερική αγορά σε μία εποχή που οι Έλληνες αγρότες δεινοπαθούν να πετύχουν εξαγωγές λόγω ευρώ, ειδικά σε χώρες εκτός της ευρωζώνης.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη αγορά ελληνικών αγροτικών προϊόντων, εκτός της ευρωζώνης, αλλά και εδώ οι εξαγωγές υπέστησαν μείωση λόγω των προβλημάτων στις ελληνορωσικές σχέσεις, ειδικά μεταξύ 2009-2012. 





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.



Προς ενημέρωση του κοινού  και για να διασαφηνίζουμε τα πράγματα οφείλω να αναφέρω τα εξής για κάθε μία από τις ειδικότητες των ΙΕΚ μας :

1) Η ειδικότητα Βοηθός Φαρμακείου στο ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα αφού σύμφωνα με το νόμο ΦΕΚ 8 Α 09-01-2000 μόνο οι απόφοιτοι αυτής της ειδικότητας θα εργάζονται ως βοηθοί στα Φαρμακεία... με άλλα λόγια πίσω από τον πάγκο ενός Φαρμακείου μπορούν νόμιμα να βρίσκονται ο Φαρμακοποιός και ο πιστοποιημένος απόφοιτος της ειδικότητας Βοηθός Φαρμακείου των ΙΕΚ!
 Καταλαβαίνετε λοιπόν και με το πλαίσιο αυστηροποίησης της λειτουργίας των Φαρμακείων πως όσοι σπουδάσουν το αντικείμενο αποκτούν τεράστιο πλεονέκτημα αφού οι Φαρμακοποιοί αναγκάζονται και ορθά αν θέλετε να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο και εξειδικευμένο προσωπικό!

2) Η ειδικότητα Αισθητική Τέχνη είναι σε όλους γνωστή και σίγουρα πολλές νέες ήδη ασχολούνται χωρίς όμως να διαθέτουν σχετική πιστοποίηση... είναι μια ακόμη ευκαιρία με τη δωρεάν φοίτηση και πόσο μάλλον στην ΑΡΙΔΑΙΑ στο ΙΕΚ μας να σπουδάσουν την ειδικότητα ώστε αποκτήσουν επαγγελματική κατοχύρωση!

3) Η ειδικότητα Μαγειρική Τέχνη είναι η ειδικότητα του CHEF για την οποία πολλοί πληρώνουν αδρά (περί τα 3000 ετησίως δίδακτρα στα Ιδιωτικά ΙΕΚ). Εμείς καταφέραμε για πρώτη φορά και έπειτα από πολλή πίεση να μας εγκριθεί επιτέλους μια τόσο δημοφιλής ειδικότητα.
 Θα ήμουν πραγματικά πολύ χαρούμενος να δω στην ειδικότητα να φοιτούν παιδιά δικά μας και φυσικά από τους Προμάχους ώστε να στηρίξουμε και την τόσο πλούσια Εστιατορική Τέχνη αλλά και τον Τουρισμό που στηρίζει τις πολύ καλές και φημισμένες πλέον Ταβέρνες και Εστιατόρια της περιοχής μας.

Στοχευμένα το ΙΕΚ Έδεσσας και Αριδαίας στηρίζει επιλογές που θα βοηθήσουν την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων και θα είναι κατά το δυνατό συνδεδεμένες με το προφίλ του τόπου μας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ως μοναδικός φορέας μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευση μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ όχι απλώς συντηρητικά αλλά δημιουργικά σπουδάζοντας κάτι που ίσως τους δώσει μια παραπάνω ευκαιρία.

Με λυπεί προσωπικά το γεγονός ότι το Υπουργείο έδωσε τόσο "σφιχτές" προθεσμίες και μάλιστα εν 
μέσω Σαββατοκύριακου ωστόσο είμαστε εδώ και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο!

Αισιοδοξώ να κινητοποιηθούν όσες και όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μια ευκαιρία αφού η φοίτηση για πρώτη φορά είναι ΔΩΡΕΑΝ και για πρώτη φορά καταφέραμε το ΙΕΚ Αριδαίας να έχει παρπαών ειδικότητες και από την Έδεσσα. 

Με εκτίμηση 



Γιόρτσος Α. Γεώργιος
Διευθυντής ΙΕΚ Έδεσσας & Αριδαίας



Υ.Γ. Παραμένουμε στη διάθεσή σας σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να υποβάλετε την ηλεκρονική σας αίτηση

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...