Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ



Από τη Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών Αλμωπίας ανακοινώνεται ότι πλέον οι επισκέπτες της περιοχής μας μπορούν να λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για τη διαμονή τους αλλά και να προμηθεύονται έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό από το κέντρο ενημέρωσης που οργανώθηκε στην είσοδο της Λουτρόπολης (διασταύρωση Όρμας).
Επίσης, καλούμε τους επαγγελματίες τουρισμού της περιοχής να αφήσουν το διαφημιστικό υλικό τους στον χώρο, με στόχο την συνολική προβολή του τόπου μας και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να στεγαστεί μελλοντικά στον συγκεκριμένο χώρο το Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου.



ΤΟ ΠΕΤΡΟΧΤΙΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Λαογραφικό Μουσείο των Λουτρών Πόζαρ Αλμωπίας μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και κατόπιν σχετικής απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης.
Έτσι, η Δημοτική Αρχή υλοποιεί άλλη μία δέσμευσή της απέναντι στους πολίτες και την τοπικής μας κοινωνία, που θα ενισχύσει τον τουριστικό χαρακτήρα της Λουτρόπολης και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Αλμωπίας.
Αρχικά δεν θα υπάρχει κάποιο αντίτιμο για την είσοδο στο μουσείο και αυτό θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο αφού περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα και τεθεί απόλυτα λειτουργικός ο συγκεκριμένος χώρος.
Η στέγαση του μουσείου γίνεται στο πετρόχτιστο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο «Ξενοδοχείο Αύρα» και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Η Διοίκηση των Λουτρών σας προσκαλεί να το επισκεφτείτε και να δείτε τα αντικείμενα που εκτίθενται στον όμορφο αυτό χώρο και αφορούν στην τοπική παράδοση της Αλμωπίας.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα με Παρασκευή 8:00 – 16:00









ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7/8/2015 ο Αγιασμός από τον Πάτερ Στέφανο στα νέα γραφεία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.), η οποία πλέον στεγάζεται στους χώρους του παλαιού Δημαρχείου Αριδαίας.
Η συγκεκριμένη μετεγκατάσταση έγινε στα πλαίσια του ουσιαστικού νοικοκυρέματος και της εξασφάλισης χώρων από την πλευρά του Δήμου Αλμωπίας, ενώ ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δομών, καθώς επίσης και ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τους εργαζομένους και τους πολίτες που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο υπόγειο του Δημαρχείου όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος η ΔΗ.Κ.Ε.Α. και οι οποίες δεν βοηθούσαν στην επιθυμητή αποδοτικότητα των υπηρεσιών. Επίσης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο κ. Χρήστο Γεωργίου επαίνεσε τις προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα στους τομείς που έχει αναλάβει και σημείωσε πως η σκληρή δουλειά του αντανακλάται στην κοινωνία. Τέλος, στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης και διοίκησης των δομών που βρίσκονται υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.Ε.Α. ζήτησε από τον Πρόεδρο να υπάρξουν κάποιες αναδιοργανώσεις, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και εποπτεία, την καταγραφή των όσων προσφέρουν οι δομές, καθώς όπως είπε γίνεται πολύ καλή δουλειά και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί στους εργαζομένους που εργάζονται με ζήλο και αποφασιστικότητα.
Ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Χρήστος Γεωργίου με τη σειρά του καλωσόρισε τους εργαζόμενους στο νέο τους χώρο και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη μετεγκατάσταση και συνολικά στις δράσεις που έχουν γίνει τον προηγούμενο χρόνο και οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα κάποιες από τις βασικές αδυναμίες που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είπε, τα πράγματα έχουν μπει σε έναν ρυθμό και στόχος από την πρώτη στιγμή ήταν η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, ειδικά αυτές τις εποχές που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.
Στον Αγιασμό παρευρέθηκαν οι εργαζόμενοι των δομών, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σίμος Σωτηριάδης, ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Χρήστος Γεωργίου, ο Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κετικίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Ρώσης και κ. Κώστας Ζαχαριάδης, καθώς επίσης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗ.Κ.Ε.Α.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ:
Αριδαία, Κύπρου 32 (παλαιό Δημαρχείο)
Τηλ. 2384024772, 2384024761
Β.Σ.Σ. 2384022170, 2384350324-325
E-mail: dimotikialmopias@gmail.com



ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ



Όλα έτοιμα για την μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή που ετοίμασε ο ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ και η νεολαία του χωριού, και το 4ο ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ άνοιξε τις πύλες του, έτοιμο να υποδεχτεί όλους στο παραδεισένιο τοπίο του φράγματος του χωριού.

Πλήθος δροσιστικών κοκτέιλς, καφέδων, ποτών και αναψυκτικών, χοτ ντιγκ, και δεκάδες εθελοντές dj's από τα πιο φημισμένα μπαρ της Αλμωπίας, συνθέτουν το διήμερο event, ενώ τα βράδια αναμένεται να δημιουργηθεί  πανζουρλισμός, από εκρηκτικές χορεύτριες, προβολή θεματικών βίντεο, πυροτεχνήματα και πολλές "υγρές" εκπλήξεις.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

















ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Η ζωή του ιδιοκτήτη του θρυλικού rock club ''Κύτταρο'', Ανδρέα Γιακουμέλλου, που έφυγε στα 84 του.

Από τον ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗ 

Ακριβώς δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που βρήκα το τηλέφωνο του Ανδρέα Γιακουμέλλου, του ιδιοκτήτη του ''Κυττάρου'' της οδού Ηπείρου, που μιλήσαμε και που όχι μόνο δέχτηκε να μας ''ανοίξει'' το μαγαζί μέρα μεσημέρι για γύρισμα, αλλά και να καταθέσει τη δική του μαρτυρία μεσ' στην ταινία ''Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ''. Δέκα χρόνια κιόλας! Σήμερα ξανάκουσα τη φωνή του γιού του, του Μίμη, να μου ανακοινώνει με θλίψη τη δυσάρεστη είδηση: ''Πάει ο κυρ-Ανδρέας, έφυγε...''

   Ένας κόμπος ανέβηκε στο λαιμό μου και ας μου συγχωρεθεί ο προσωπικός τύπος γραφής για μία ακόμη φορά. Το ''Κύτταρο'' και ο κυρ-Ανδρέας είναι πια ένα κομμάτι της ζωής μου, αφού είχα την ευκαιρία να δουλέψω κοντά στους Γιακουμέλλους για μία τριετία.   Το γοητευτικό στην περίπτωση του Γιακουμέλλου είναι ό,τι υπήρξε ένας βαθύτατα λαϊκός άνθρωπος που στήριξε την ελληνική rock σκηνή, αντιμετωπίζοντας λίγο - πολύ τους νεαρούς τότε ροκάδες ως παιδιά του.
 ''Μου άρεσε η τρέλα των πιτσιρικάδων, του Σαββόπουλου - 25 χρονών ήταν τότε, του Πουλίκα, των Socrates. Τους λαϊκούς τους είχαμε φάει με το κουτάλι, ενώ τα παιδιά αυτά έφερναν κάτι καινούργιο από το πώς ντύνονταν μέχρι το πώς έβγαιναν στη σκηνή'' ήταν κάποια από τα λόγια του.



Η εμπλοκή του Ανδρέα Γιακουμέλλου με το ''Κύτταρο'' ξεκινά το 1970, όταν δουλεύει γκαρσόνι εκεί. Η επιχείρηση ανήκει στον Παύλο Ζέρβα, ο οποίος μόλις είχε ακούσει τη συμβουλή του Σαββόπουλου για να μετατρέψει τη ντισκοτέκ ''If'' σε rock club με την ονομασία ''Κύτταρο''. Ως γνωστόν, ο ίδιος χώρος λειτουργούσε ως το χειμερινό παράρτημα του περίφημου ''Φαληρικόν'', ιδιοκτησίας Μαργωμένου, όπου είχαν περάσει και η Μαρινέλλα με τον Καζαντζίδη. 

  Το 1973, λόγω χρεών, ο Ζέρβας δέχεται να πουλήσει τη μισή επιχείρηση στον καλό του υπάλληλο, τον Γιακουμέλλο. Για μια ολόκληρη χρονιά συνδιαχειρίζονται το μαγαζί και επιμελούνται τα προγράμματα. Από το ΄74 και μετά που ο Ζέρβας αποσύρεται, το ''Κύτταρο'' περνάει 100% στα χέρια του Ανδρέα.

   Ουσιαστικά μέχρι και το 2007 που το ''Κύτταρο'' ξανάνοιξε ως rock λαϊβάδικο υπό τη διεύθυνση του γιου του, Μίμη Γιακουμέλλου, ο Ανδρέας ποτέ δεν το εγκατέλειψε. Γι'αυτό και πριν μερικά χρόνια, θα τον έβλεπες να κάθεται στην καρεκλίτσα του επί της οδού Ηπείρου, καλαμπουρίζοντας με τους νέους ροκάδες μουσικούς.

   Όλο ιστορίες ήταν αυτός ο άνθρωπος! Και πως να μην ήταν; Επί των ημερών του, στο ''Κύτταρο'' στήθηκαν φελλινικά δρώμενα: Αγώνες μακαρονοφαγίας και διαγωνισμοί πάλης με υποψήφιους παλαιστές σε αυτοσχέδιο ρινγκ. Μοναδικές βραδιές με τους παλιούς ρεμπέτες και τη Δανάη Στρατηγοπούλου στα ποιήματα και τα τραγούδια του Pablo Neruda. Τα γυρίσματα της ταινίας ''Χαίρω πολύ...Σαββόπουλος'' με τον σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη να έχει στήσει μηχανή λήψης 35mm μέσα στο ''Κύτταρο'' - δίπλα στον Σαβόπουλο τότε και ο Ευγένιος Σπαθάρης με τον μπερντέ του, η Στέλλα Γαδέδη στο φλάουτο, ο Γιώργος Γαβαλάς στο μπάσο και πολλοί άλλοι μουσικοί. Κι ακόμη, οι παραστάσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου που άφησαν εποχή με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, τη Μοσχολιού, τον Χαλκιά και τον Γαργανουράκη. Όλα αυτά στα 70s.

   Διότι και στα 80s, από το ''Κύτταρο'' είχαν περάσει ο Τζίμης Πανούσης με τις Μουσικές Ταξιαρχίες του, η παρέα Μπουλάς - Ζουγανέλης - Γιοκαρίνης - Λάκης Παπαδόπουλος - Σοφία Βόσσου - Αφροδίτη Μάνου κ.α., ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Δήμος Μούτσης, οι Socrates σε βραδιές blues και γενικά οτιδήποτε θα οριζόταν ως εναλλακτικό στη νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας. Αξέχαστη η ιστορία του κυρ-Ανδρέα με τον Παύλο Σιδηρόπουλο που του τηλεφώνησε στις 7 το πρωί μέσα από το ''Κύτταρο'' για να πάει κάποιος να του ανοίξει, αφού τον είχαν...ξεχάσει από το προηγούμενο βράδυ στις τουαλέτες του club και είχαν κλειδώσει!  

 Την παρακμή του το ''Κύτταρο'' την πέρασε για μία δεκαετία, από το 1992 έως το 2002, με μοναδικές παραστάσεις ατόφιου λούμπεν σκυλάδικου, των οποίων ''πρωταγωνιστές'' ήταν συχνά ο Μαργαρίτης, ο Σταύρος Λιβυκός, ο Δημήτρης Ματσούκας - πατέρας της γνωστής ηθοποιού, μέχρι και η Στέλλα Μπεζαντάκου. Κατά υποκειμενική εκτίμηση, ωστόσο, είναι μάλλον αδικία να μιλάμε για παρακμή. Και εξηγούμαι: Η μαγκιά του Γιακουμέλλου ήταν ό,τι άλλαξε το μαγαζί από ιστορικό rock club σε cult σκυλάδικο, διατηρώντας το ίδιο όνομα από το 1970! Κάποιοι μάλιστα θα τον θυμούνται να παίρνει το μικρόφωνο κι ο ίδιος και να σιγοντάρει τους λαϊκούς τραγουδιστές!

   Υπάρχουν κι άλλες ιστορίες για τον κυρ-Ανδρέα που δε γίνεται να δημοσιοποιηθούν. Αρκετοί μουσικοί ροκάδες που τον γνώρισαν στα νιάτα τους και τα επόμενα χρόνια περιθωριοποιήθηκαν, περνούσαν ακόμη από το ''Κύτταρο'' κι αυτός τους χαρτζιλίκωνε σα να ήταν μέλη της οικογένειας του. Δεν ξεχνιούνται αυτές οι καταστάσεις που, δυστυχώς, ολοένα και σπανίζουν στις μέρες μας.   ''Πες μου κάτι ωραίο που θυμάσαι πάντα'' τον είχα ρωτήσει μια φορά που πίναμε τον καφέ μας στο πεζοδρόμιο, έξω από το ''Κύτταρο''. ''Τον Τάσο Λειβαδίτη, τον ποιητή'' μου απάντησε και το βλέμμα του άστραψε. ''Έμενε εδώ παρακάτω. Περνούσε κάθε μέρα με τη γυναίκα του, σταματούσε, μας χαιρετούσε, ρωτούσε ποιοι νέοι θα παίξουν απόψε και έφευγε. Τι ωραίος κύριος''! Έτσι, λοιπόν, ας μη σκάμπαζε από ποίηση ο Γιακουμέλλος. Ας μην ανήκε σε κάποια γνωστή παρέα ''καταραμένων'' διανοούμενων της εποχής. Ας μην ήταν καν μουσικός. Διέθετε, όμως, τέτοιο καλλιτεχνικό ένστικτο και αγαπούσε τόσο τη νιότη ώστε δικαίως θα του αποδιδόταν τώρα ο χαρακτηρισμός του Παππού του ελληνικού rock!

   Η κηδεία, κατόπιν επιθυμίας του, πραγματοποιείται σήμερα στη γενέτειρα του, τη Ζάκυνθο. Στα σίγουρα αν γινόταν σε κάποιο νεκροταφείο της Αθήνας, θα είχαμε την πλέον rock κηδεία στα χρονικά. Ήταν 84 ετών και αφήνει πίσω του την, επί 60 χρόνια, αγαπημένη του σύζυγο και τα τρία παιδιά του, τον Μίμη, τον Γιάννη και τη Φανή. 

  Γεια σου, κυρ-Ανδρέα, καλό ταξίδι. Θα σε θυμόμαστε πάντα! 








 Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...