Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

 Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 24/2015) και ισχύει από την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015, τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
1.Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου 2015 και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες, οι οποίες σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα προγνωστικά στοιχεία πιθανόν (με πιθανότητα μεγαλύτερη του 80%) να είναι κατά τόπους έντονες και να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
2.Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015 σταδιακά θα επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα με τα έντονα φαινόμενα να επηρεάζουν κυρίως τη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα, καθώς και την ανατολική νησιωτική χώρα.
3.Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015 θα επικρατήσει πιθανή κακοκαιρία με τα έντονα φαινόμενα να περιορίζονται στο τέλος της ημέρας στη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας κ. Χρήστος Γεωργίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Παναγιώτης Αποστολίδης και το εκπαιδευτικό προσωπικό σας εύχονται καλή σχολική χρονιά γεμάτη μουσική και σας ενημερώνουν ότι συνεχίζονται οι εγγραφές στο Ξενιτίδειο Δημοτικό Ωδείο Αλμωπίας, το οποίο και φέτος θα αποτελέσει Κυψέλη του Πολιτισμού του Δήμου μας και θα έχει ως στόχο την οικοδόμηση και την καλλιέργεια της αγάπης για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, πραγματοποιεί μαθητικές συναυλίες τις οποίες παρακολουθούν πολλοί συμπολίτες μας που με το χειροκρότημά τους επιβραβεύουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται.
Η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας εξασφάλισε από πολύ νωρίς (πριν το κλείσιμο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς) την εύρυθμη λειτουργία του, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Στο Ωδείο θα διδάσκουν 14 καθηγητές, τρεις περισσότεροι σε σχέση με πέρσι.

Σας καλούμε να έρθετε να μας γνωρίσετε και να δείτε από κοντά την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί για την ανάδειξη της μουσικής παιδείας.

ΔΗΚΕΑλμωπίας – ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ




Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ (21 Σεπτεμβρίου) η ΔΗΚΕΑλμωπίας με τις δομές τις Βοήθεια Στο Σπίτι διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Δωρεάν τεστ μνήμης για όλους τους συμπολίτες μας MINI MENTAL STATE EXAMINATION (MMSE), καθώς επίσης τα τεστ:
·      Κλίμακα λειτουργικότητας για συμπτώματα άνοιας, που αφορούν  τους φροντιστές (FRSSD)
·      Σύντομη Αξιολόγηση Γνωστικής Έκπτωσης (The 6 Cognitive Impairment Test)
·      Γηριατρική  Κλίμακα Κατάθλιψης (GDS)
 Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου  έως και Τετάρτη 23  Σεπτεμβρίου 2015.
Ειδικευμένοι επιστήμονες θα πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα που ενδιαφέρονται, από τις 9:00  το πρωί έως τις 2:00 το απόγευμα, στα παρακάτω σημεία:
·      Αριδαία: Γραφεία Βοήθεια Στο Σπίτι
Δ/νση: Κύπρου 32 (Κεντρική Πλατεία Αριδαίας πάνω από το ΚΑΠΗ).
·      Εξαπλάτανος: Γραφεία Βοήθεια Στο Σπίτι
Δ/νση: Μεγάλου Αλεξάνδρου (Πρώην Δημαρχείο Εξαπλατάνου).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα γραφεία της ΔΗΚΕΑ και στο τηλέφωνο 2384024772.

Η νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και αποτελεί το συχνότερο αίτιο της άνοιας. Η κύρια κλινική εκδήλωση της είναι η διαταραχή στη μνήμη, αλλά προσβάλλονται και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες και έτσι επηρεάζεται σοβαρά η κοινωνική ζωή του ασθενούς.
Η νόσος Alzheimer δεν έχει σχέση με την φυσιολογική γήρανση και λειτουργική έκπτωση του εγκεφάλου. Ωστόσο, όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο πιο πολύ έχει πιθανότητες να προσβληθεί από τη νόσο.
 Ποιά είναι τα συμπτώματα της νόσου Alzheimer ;

Η νόσος Alzheimer εκδηλώνεται με :

1. απώλεια μνήμης (το κυριότερο γνώρισμα της νόσου)

2. δυσκολία στην αφηρημένη σκέψη πχ στους υπολογισμούς με τους αριθμούς

3. δυσκολία στον λόγο, υπό την έννοια της εύρεσης της σωστής λέξης

4. έλλειψη προσανατολισμού δηλ ο ασθενής μπορεί να χάσει το δρόμο για το σπίτι του κ.ο.κ.

5. δυσκολία στην κρίση και τη λήψη αποφάσεων. Έτσι ο ασθενής δεν μπορεί να λύσει απλά προβλήματα της καθημερινότητας όπως το τι να κάνει όταν καίγεται το φαγητό στην κουζίνα

6. δυσκολία στην εκτέλεση των καθημερινών πράξεων

7. ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, άγχος και επιθετικότητα.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 8% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από άνοια και ειδικότερα από τη νόσο Αλτσχάιμερ που είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για τον ασθενή και τους οικείους του γιατί τους επιτρέπει:
  • να ξεκινήσουν έγκαιρα φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες
  • να προγραμματίσουν το μέλλον με τη ρύθμιση νομικών, ιατρικών και οικονομικών θεμάτων
  • να εκπαιδευτούν ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους
  • να μειώσουν το συνολικό κόστος φροντίδας
Η ΔΗΚΕΑλμωπίας στα πλαίσια της Κοινωνικής της Πολιτικής και στη διάθεσή της να βοηθήσει τους πολίτες του Δήμου Αλμωπίας αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος που αφορά τους ασθενείς αλλά και τα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος υλοποιεί τη δράση αυτή για την πρόληψη, αλλά και τη φροντίδα των ατόμων  που πάσχουν από τη νόσο.




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ






ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΜΩΠΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


  Οι ακαδημίες του Αλμωπού Αριδαίας ευχαριστούν θερμά τα δημοτικά σχολεία της Αριδαίας για την υποδοχή τους στις 11/09/15 μέσα στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών για τη λειτουργία της Ακαδημίας. Κίνητρο η μεγάλη αγάπη μας για τον χώρο του ποδοσφαίρου. Στόχος μας η σωστή καθοδήγηση των παιδιών από έμπειρους προπονητές στις αναπτυξιακές ηλικίες και από ένα σωματείο με μεγάλη ιστορία στην ανάδειξη ταλέντων. Για να ενισχύσουμε την προσπάθεια των γυμναστών, δόθηκαν στα δημοτικά σχολεία της Αριδαίας μπάλες από την Ακαδημία μας για περισσότερο ποδόσφαιρο.
                                                                                                                                          
  Μετά την επίσκεψή μας στο 1ο, 2ο, 3ο και 4ο δημοτικό σχολείο της Αριδαίας ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική πλατεία της Αριδαίας εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος και των προπονητών της Ακαδημίας για το έτος 2015-2016. Προηγήθηκαν πολλά  παιχνίδια και πλούσιες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Ευχαριστούμε όλους, όσοι παρευρέθηκαν και συγχαίρουμε τους νικητές των δώρων, που ήταν: δύο μπάλες ποδοσφαίρου Nike, ένα πλήρες πακέτο ρουχισμού και μία ετήσια συνδρομή.




Με εκτίμηση

Χατζηγιαννίδης Χρήστος

Υπεύθυνος Ακαδημιών Αλμωπού

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Σε προγραμματισμό λειτουργίας του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αριδαίας προχώρησε ο Δήμος Αλμωπίας, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία και την εξυπηρέτηση του συνόλου των συμπολιτών μας.
Για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική προετοιμασία των ομάδων, κατά τη διάρκεια των ωρών παραχώρησης παρακαλούνται οι πολίτες να συμβάλλουν με τη συμπεριφορά τους στην ομαλή λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και να τηρούν το πρόγραμμα και τον κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΔΕΥΤΕΡΑ
15:00-17:00 ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΦΟΑ
16:30-17:30 ΥΠΕΡΙΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
17:00-18:00 ΠΗΓΑΣΟΣ
18:00-19:00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΟΑ
19:00-20:30 ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΟΑ
20:30-21:30 ΩΡΑ ΚΟΙΝΟΥ
20:30-21:30 ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΦΟΑ

ΤΡΙΤΗ
15:00-18:00 ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΦΟΑ
16:30-17:30 ΥΠΕΡΙΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
18:00-19:00 ΩΡΑ ΚΟΙΝΟΥ
19:00-20:30 ΠΑΟΚ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
20:30-22:00 ΑΝΤΡΙΚΟ ΦΟΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
15:00-17:00 ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΦΟΑ
16:30-17:30 ΥΠΕΡΙΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
17:00-18:00 ΠΗΓΑΣΟΣ
18:00-19:00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΟΑ
19:00-20:30 ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΟΑ
20:30-21:30 ΩΡΑ ΚΟΙΝΟΥ
20:30-21:30 ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΦΟΑ

ΠΕΜΠΤΗ
15:00-18:00 ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΦΟΑ
16:30-17:30 ΥΠΕΡΙΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
18:00-19:00 ΩΡΑ ΚΟΙΝΟΥ
19:00-20:30 ΠΑΟΚ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
20:30-22:00 ΑΝΤΡΙΚΟ ΦΟΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
15:00-18:00 ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΦΟΑ
16:30-17:30 ΥΠΕΡΙΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
18:00-19:00 ΩΡΑ ΚΟΙΝΟΥ
19:00-20:30 ΠΑΟΚ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

20:30-22:00 ΑΝΤΡΙΚΟ ΦΟΑ 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ


Συνδιοργάνωση με Μικρασιατικούς-Προσφυγικούς Συλλόγους των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας
Κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας σε 2η συνάντηση για την προετοιμασία των εκδηλώσεων στο Διοικητήριο


Πρόσκληση στους Μικρασιατικούς και Προσφυγικούς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας απευθύνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ώστε, να συμμετέχουν στη δεύτερη συνάντηση με θέμα την οργάνωση και προετοιμασία των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας οι οποίες φέτος θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015.

      Αναλυτικά, η πρόσκληση του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι Πρόεδροι και Μέλη Δ.Σ. Μικρασιατικών και Προσφυγικών Συλλόγων Π.Ε. Πέλλας,

Σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης για την οργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στο Διοικητήριο την 2α Σεπτεμβρίου 2015, σας παρακαλώ να παραβρεθείτε σε επόμενη συνάντηση προκειμένου να διευθετήσουμε τις τελικές λεπτομέρειες των επίσημων εκδηλώσεων.

Η ημερομηνία τέλεσης των εκδηλώσεων που όρισε το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από την προκήρυξη των εκλογών, είναι η Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, γεγονός που δίνει πλέον μία νέα προοπτική για την κατάρτιση του επίσημου προγράμματος.

Η νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (3ος όροφος Διοικητηρίου), στην Έδεσσα, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 12.30 το μεσημέρι.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία και αναμένω τη θετική και εποικοδομητική συμβολή σας στον επίσημο εορτασμό. 
                                             
Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης»

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...