Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 
“Ενας δικηγόρος και μια ξανθιά κάθονται δίπλα δίπλα στο τρένο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Ο δικηγόρος τη ρωτάει αν θα ήθελε να παίξουν ένα παιχνίδι για να περάσει η ώρα.

ΤΕΛΧΙΝΕΣ: ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ.



Ένα από τα πιο μυστηριώδη όντα της Ελληνικής Μυθολογίας είναι αναμφισβήτητα οι Τελχίνες. Παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστοί όπως οι Κένταυροι οι Κύκλωπες κλπ αποτελούν ιδιαίτερης σημασίας αρχετυπικές μορφές ,των οποίων η προέλευση χάνεται στο απώτατο παρελθόν.

Σύμφωνα με τις πηγές τις μυθολογίας, προήλθαν απο την ένωση της Γαίας και του Πόντου, από άλλες ως γιοί της κόρης του Ωκεανού, Καφείρας, ενώ υπάρχουν και οι εκδοχές ότι γεννήθηκαν από την ένωση της Νέμεσης και του Ταρτάρου η από τις σταγόνες του αίματος του Ουρανού όταν αυτός ακρωτηριάσθηκε από τον Κρόνο.



Οι Τελχίνες πρωτοεμφανίζονται ως οι πανάρχαιοι κάτοικοι της νήσου Τελχινίς ,της σημερινής Ρόδου. Κατατάσσονται στα πνεύματα της φωτιάς και των μετάλλων. Περιγράφονται ως αμφίβια τέρατα χωρίς πόδια και χέρια και ήταν κατά το ένα τρίτο άνθρωποι και τα υπόλοιπα δύο τρίτα ψάρια και δαίμονες. Έφεραν δε πτερύγια και μεμβράνες ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης λέει "είχαν επινοήσει τέχνες πολλές κι είχαν κάνει πολλές ανακαλύψεις γνωστές και χρήσιμες για τους ανθρώπους". Σ' αυτούς οφείλονταν η άρπη (το δρεπάνι), που είχε χρησιμέψει για τον ακρωτηριασμό του Ουρανού από τον Κρόνο. Επίσης και η τρίαινα του Ποσειδώνα που ήταν και το έμβλημα των Ατλάντων. Οι Τελχίνες είχαν συνεργαστεί με τους Κύκλωπες στην κατασκευή του περιδέραιου, που, όπως γνωρίζουμε, συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα δώρα που δόθηκαν στην Αρμονία, με την ευκαιρία του γάμου της με τον Κάδμο και που θα έφερνε μοιραία τη δυστυχία σ' όσες θα το φορούσαν. Ακόμα, θεωρούσαν τους Τελχίνες ότι ήταν οι πρώτοι που φιλοτέχνησαν αγάλματα των θεών και εφεύραν τη χαρακτική των μετάλλων.
Θεωρούνταν επίσης μάγοι και γητευτές και πως έφτιαχναν φίλτρα από ρίζες φυτών, από ορισμένα βότανα κι εξαπέλυαν βροχές, χαλάζι χιόνι και έριχναν ακόμα και κεραυνούς κι είχαν επιπλέον και το χάρισμα να μεταμορφώνονται, όπως κι όποτε το ήθελαν.
Λέγεται επίσης ότι οι Τελχίνες "μάτιαζαν" και η κακία τους είχε γίνει παροιμιώδης. Οι αρχαίοι συγγραφείς απέδιδαν αυτή την κακή τους φήμη στο γεγονός της ζήλιας γι' αυτούς και το φθόνο εξαιτίας της αξιοσύνης τους στις τέχνες.
Οι Τελχίνες ήταν εννέα και τους αποδίδονται διάφορα ονόματα τα κυριότερα των οποίων : Λύκος, Κύρβας, Χρυσός, Αργυρός, Χαλκός, Σκέλμης και Κάμειρος, Λίνδος, Ιάλυσος εξού και οι τρείς γνωστές αρχαίες πόλεις της Ρόδου.

Ποσειδώνας και Τελχίνες

Απο την ένωση της Τιτάνιδας Ρέας και του Κρόνου προήλθε μεταξύ άλλων ο Ολύμπιος Θεός Ποσειδώνας, ο κυρίαρχος των θαλασσών και όλων των υδάτων. Η Ρέα για να τον σώσει απο τις αδηφάγες ορέξεις του Κρόνου (ως γνωστό καταβρόχθιζε τα παιδιά του για να μη του αποσπάσουν την εξουσία) τον έδωσε στην Νύμφη Άρνη.; Όμως ο Κρόνος άκουσε το κλάμα του και έσπευσε αμέσως για να δεί. Η Άρνη τελικά κατάφερε να τον πείσει ότι δεν υπήρχε τίποτε εκτός από την ίδια και τα πρόβατά της. Κατόπιν τούτου η Ρέα τον εμπιστεύτηκε στους
Τελχίνες .Αυτοί κάθε φορά που ο Ποσειδώνας έκλαιγε τραγουδούσαν και χόρευαν δυνατά για να σκεπάσουν το κλάμα του από τα αυτιά του Κρόνου.
Όταν μεγάλωσε ο Ποσειδώνας, τον ερωτεύθηκε η Αλία, αδελφή των Τελχινών, που του έδωσε έξι γιους και μια κόρη, τη Ρόδο. Οι έξι γιοι εξορίστηκαν στο κέντρο της γης, ενώ η Αλία που ρίχτηκε στη θάλασσα τιμήθηκε με το όνομα Λευκοθέα.
Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, κάποτε που η νήσος Ρόδος κατακλύστηκε από τη θάλασσα, οι Τελχίνες έφυγαν από το νησί, αφού το έκαναν άγονο ποτίζοντας το με το νερό της Στύγας. Άλλος μύθος αναφέρει ότι ένας απ' αυτούς, ο Λύκος, κατέφυγε στη Λυκία και ίδρυσε εκεί το ναό του Λύκειου Απόλλωνα. Κατά μια άλλη εκδοχή, ο Απόλλωνας σκότωσε τους Τελχίνες, ενώ ένας συγγραφέας αναφέρει ότι τους σκότωσε ο Δίας, που τους εξόντωσε λόγω της κακίας τους. Έλεγαν επίσης πως οι Τελχίνες δεν ήταν παρά οι σκύλοι του Ακταίονα, μεταμορφωμένοι, αφού είχαν κατασπαράξει τον αφέντη τους και τον καταβρόχθισαν.

Η Εκδίωξη των Τελχίνων από τη Ρόδο

Σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς, οι Τελχίνες εκδιώχθηκαν από τη Ρόδο από τους γιούς του ΉΛΙΟΥ τους Ηλιάδες - που οι συγγραφείς αυτοί αναφέρουν και τα ονόματά τους: Θρίνακας, Μακαρέας και Αύγης. Κατ' άλλη παράδοση, ένας κατακλυσμός τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν το νησί. Και πήγαν από τη Ρόδο στην Κρήτη - που μερικοί τη θεωρούν τόπο καταγωγής τους - και ανέλαβαν κοντά στον Δία το ρόλο που γενικά αποδίδεται στους Κουρήτες. Τους συναντούμε και στην Κύπρο, μα δε γνωρίζουμε τίποτα για το ρόλο που παίζουν στις παραδόσεις αυτού του νησιού. Αντίθετα στο νησί Κέω (την Κέα, Τζια) μια από τις γνωστότερες οικογένειες, αυτή των Ευξαντιδών, ισχυρίζονταν πως κατάγονταν από τους Τελχίνες, μέσω του Ευξάντιου. Βασιλιάς τους ήταν ο Δημώνακας, που η σύζυγός του ονομαζόταν Μακελώ, ή Μακελλώ, ή Μακεδώ.
Περίεργες συμπτώσεις.. Τα ανθρωπόμορφα όντα των φωτογραφιών αλιεύθηκαν στη περιοχή της Δωδεκανήσου, ονομάζονται Τελχίνες η διαβολόψαρα και ζούνε σε αβύσσους βάθους 2.500 μέτρων! Είναι άραγε οι μυθικοί Τελχίνες που διαβίωσαν μεταλλαγμένοι ως τις μέρες μας;



ΠΗΓΗ : http://www.rhodes24.gr , www.wikipedia.org
http://kastamonitis.blogspot.gr/
http://periergaa.blogspot.gr

ΘΑΥΜΑ ΕΝ ΩΡΑ ΒΑΠΤΙΣΗΣ!



Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο New Mexico, πήγαν δυο Καθολικοί να γίνουν Ορθόδοξοι, ένας άντρας και μία γυναίκα..
Οι ιερείς τούς είπαν ότι μπορεί να γίνει κανονικά η βάπτιση, με κολυμπήθρα ή να τους διαβαστεί μία ευχή. Η γυναίκα διάλεξε την κολυμπήθρα και βαπτίστηκε πρώτη. Ο άνδρας διάλεξε να του διαβαστεί η ευχή και όχι να βαπτιστεί κανονικά. 
Κάποιος έβγαλε φωτογραφίες το «βάπτισμα» του ανδρός, και να τι είδε όταν τυπώθηκαν οι φωτογραφίες. 

πηγή
www.anexigita.com


"ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ"..ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ.


Σκηνή από το φιλμ Amores Perros
ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΚΡΗ.


Το τελευταίο χτύπημα στο ρινγκ της ύπαρξης. Και το μαχαίρι βγαίνει. Ο ουρανός γίνεται κόκκινος πάνω από την Αναξαγόρα, το μπαλκόνι του Ευαγγελισμού, την Ανάφη και το Mall. Η ίδια σκεπή για όλους τα δωμάτια διαφέρουν. Και ο νεκρός είναι στο μικρό υπόγειο. Ο κύκλος κλείνει στα δεκαεννιά. Εκείνος πεθαίνει χειρότερα από τα σκυλιά στις «Χαμένες αγάπες». Κανένας άστεγος δεν θα βρεθεί να τον αγκαλιάσει. Κανένας Ιναρίτου δεν σκηνοθετεί. Δεν υπάρχει σκηνοθέτης όλοι είμαστε κομπάρσοι σε αυτό και κανείς δεν ξέρει το σενάριο.
Φεύγει και αυτός κομπάρσος. Άτυχος που τον σκότωσαν Αύγουστο. Όλοι κλαίνε για το δράμα της Σιλά ούτε για μια Τρίτη δεν θα γίνει πρωταγωνιστής. Ο Λάκης λείπει διακοπές.

Έπειτα ο θύτης βγάζει το κράνος. Σήμερα είναι παραμονή αλλά η προπόνηση συνεχίζεται κανονικά. Σε υπόγειο και αυτός σηκώνει τα κιλά. Πρέπει να είναι σε φόρμα για το επόμενο χτύπημα. Δεν υπάρχει Αύγουστος για αυτόν. Όλοι οι μήνες είναι μήνες καθαρισμού. Είναι ο σκουπιδιάρης του ελαττωματικού DNA. Είναι ο παλιατζής των άχρηστων εθνών. Φορτώνει στην καρότσα παλιοσίδερα και παλιανθρώπους. Μετά χωματερή. Να μείνει η Αθήνα καθαρή γεμάτη με λευκά, άνεργα, ηττημένα, ελληνόπουλα. Συνεχίζει με κοιλιακούς, ραχιαίους, τρικέφαλους, δικέφαλους, ξανά πάγκος. Παραπατάει από την ένταση. Τα χρωμοσώματα του περήφανου DNA λαχανιάζουν. Ο ιδρώτας τους βγαίνει στους πόρους. Στύση.

Μετά κάπου αλλού. Άλλη μια οθόνη ανοίγει μετά το απογευματινό μπάνιο σε εφηβικό δωμάτιο. Η ψηφιακή κάτοικος μυρίζει αντηλιακό καρύδα. «Γαμώτο. Να μην έχει μια σελίδα στο Facebook ο νεκρός να γίνουμε Friends μετά θάνατον. Ένα twitter να τον ακολουθήσω στη νεκρική πομπή. Instagram με μια τελευταία του φωτογραφία να την κάνω RT» σκέφτεται. Μετά ευτυχώς αφήνει ήσυχο το νεκρό και «μόλις ανέβασα μια photo. Τα καινούρια μου πέδιλα». Άτυχος διπλά. Και Αύγουστο και να σκυλεύουν το πτώμα σου οι ηλίθιοι τούτη την ψηφιακή εποχή.
Κυριακή ξανά. Και ο άνθρωπος με το κράνος κάθεται γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Στρώνουν το λευκό τραπεζομάντιλο. «Βλέπω λευκό και μου θυμίζει τα αδέρφια της Κου Κλουξ Κλαν. Τις λευκές τους κουκούλες» σκέφτεται και κορδώνεται περήφανα, εσωτερικά, μοναχικά που ξέρει και ιστορία. Τα ιστορικά κατορθώματα της λευκής φυλής.
Το παιδί του παραδίπλα παίζει. Ολόξανθο. «Έλα να φάμε» του λέει. «Να τους φάμε» σκέφτεται. Και η γυναίκα μηχανικά πηγαινοφέρνει τα πιάτα. Ύστερα κάθονται γύρω από αυτό. Τρώει το κοτόπουλο με τα χέρια. Και το μπούτι. Και την πλάτη. Τα χώνει στο στόμα του σαν ανθρώπινα μέλη. Τα σάλια τρέχουν. Μια τρυφερή οικογενειακή στιγμή μετά από μια σκληρή εβδομάδα.
Ο ήλιος μπαίνει από τα παράθυρα της κουζίνας. Λούζει τον πάτερ φαμίλια. Άραγε να λούζει ο ίδιος ήλιος τον μαχαιρωμένο; Να αντανακλά το φως του κάποια άσπρη πλάκα. Μήπως είναι στα σκοτάδια του ψυγείου ακόμα; Που τους πάνε μετά; Αλλά πραγματικά κανείς δεν νοιάζεται για όλα αυτά…


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

15
Ο Αύγουστος για τoν Ελληνισμό, είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ.


Δεκαέξι χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού από Τούρκους στρατιώτες στο φυλάκιο της Δερύνειας, ήταν 14 Αυγούστου 1996.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα Κυπρίων έφτασε στο σημείο για να καταθέσει  στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ, όμως εκείνη την ώρα κάνουν την εμφάνιση τους οι «Γκρίζοι Λύκοι».

Η περιοχή μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και ξαφνικά ο Σολωμός Σολωμού προσπέρνα του Κυανόκρανους και ανεβαίνει τον ιστό προσπαθώντας να κατεβάσει την Τούρκικη σημαία. Τότε χωρίς προειδοποιητική βολή ένας Τούρκος στρατιώτης σηκώνει ο όπλο και με τρεις σφαίρες σκοτώνει τον Κύπριο ήρωα.

Δείτε το βίντεο από τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.




Η ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΗ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.


Ο συγκεκριμένος νεαρός κατάφερε να βγάλει εκτός πολυκαταστήματος ηλεκτρονικών συσκευών μια ολόκληρη flat screen τηλεόραση 40 ιντσών, έχοντας περάσει μπροστά από 3 κάμερες ασφαλείας... Δείτε πώς...




"ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΓΡΟΥΣ...ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΜΕΡΕΝΤΕΣ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ".


Κι αν ακόμα η συγκεκριμένη φωτογραφία από μόνη της δεν ήταν απόδειξη ανοησίας, θα έφτανε σίγουρα να την κατοχυρώσει ως τέτοια το ρατσιστικό σχόλιο του χρήστη στο Facebook, όπου και αναρτήθηκε πριν περίπου μία ώρα...
Πριν ακόμα καλά καλά ξεχαστεί η ιστορία με τη Βούλα Παπαχρήστου και το ρατστιστικό σχόλιο στο Twitter που της κόστισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έρχεται μία ακόμη ανάρτηση, αυτή τη φορά εντός του Facebook που...σηκώνει την τρίχα. Δεν ξέρουμε όμως τι είναι χειρότερο, η ίδια η φωτογραφία ή το σχόλιο του χρήστη κάτω από αυτήν; Και ποιος είναι αυτός ο χρήστης; Έχει σημασία; Ναι, έχει.
Η εν λόγω "κυρία" που σχολιάζει από κάτω από τη φωτογραφία με ιδιαίτερη χαρά και ζήλο "Έτσι! Να γεμίζουν μερέντες τα πεζοδρόμια!" δεν ανήκει σε καμία κατηγορία ανθρώπων που χαίρουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Δεν έχει κανένα απολύτως ελαφρυντικό.
Το αντίθετο μάλιστα, πρόκειται, όπως η ίδια αναφέρει στις πληροφορίες του λογαριασμού της στο Facebook για υπάλληλο της... Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης! Να τη χαιρόμαστε!


"ΠΝΙΓΗΚΕ" ΑΠΟ ΔΟΝΗΤΕΣ Η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.


«Πνίγηκε» από δονητές η Νέα Υόρκη!

Ουρές από γυναίκες και άντρες κι όσοι πρόλαβαν... πρόλαβαν

ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.


Το πλέον σπαστικό παιχνίδι!

Παρακολουθώντας το δίσκο του Euler

" ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ" ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ!


«Η νεολαία δρα ενάντια στη Φτώχεια»

Στόχος είναι η ενεργοποίηση των νέων

ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΚΟΤΣΙΔΕΣ.


Οι καλοκαιρινές κοτσίδες

Πώς θα πετύχεις το πιο εντυπωσιακό χτένισμα

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΑΠΟΥΝΙΔΟΥ.



Ο Δήμος Αλμωπίας συγχαίρει θερμά την συντοπίτισσά μας Δέσποινα Ζαπουνίδου, αθλήτρια του Φιλαθλητικού Ομίλου Αριδαίας, για την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Δέσποινα Ζαπουνίδου τίμησε για δεύτερη φορά, με την συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, την Αλμωπία και τα ελληνικά χρώματα και πραγματοποιώντας αξιοπρεπή εμφάνιση και επιδεικνύοντας μεγάλο ζήλο κατέκτησε την 44η θέση στο αγώνισμα των 20χλμ. βάδην γυναικών. 

Από το Δήμο Αλμωπίας

Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ !




 
Την Κυριακή 5 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας στην περιοχή στραβόρεμα στα Μεγάλα Λιβάδια του Όρους Πάικο. Ο καιρός ήταν ιδανικός για πεζοπορία και ποδηλασία και έτσι πολλά μέλη και φίλοι του συλλόγου συμμετείχαν στις δραστηριότητες, μέσα στο κατάφυτο δάσος. Αμέσως μετά ακολούθησε ένα μικρό γλέντι δίπλα στο ποτάμι.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...