Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Κυκλοφόρησε το νέο παιδικό βιβλίο του συντοπίτη συγγραφέα Μάκη Τσίτα με τίτλο «Δώρο γενεθλίων»


«Δώρο γενεθλίων» του Μάκη Τσίτα από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα με τίτλο «Δώρο γενεθλίων» σε εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου.

Έξι μήνες η Τασία και ο αδερφός της ταΐζουν το γουρουνάκι-κουμπαρά με το χαρτζιλίκι τους για να αγοράσουν μαζί ένα σούπερ δώρο στον μπαμπά τους τη μέρα των γενεθλίων του. Όμως, όταν φτάνει η στιγμή, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδίαζαν: Πού πήγαν τα χρήματα; Μόνο μια ανθοδέσμη θα είναι το δώρο τους; Θα μπορέσουν τα δυο αδέρφια να μείνουν ενωμένα όταν όλα πάνε στραβά;
Μια έξυπνη ιστορία για τη δύναμη της συγγνώμης στα χείλη των παιδιών.

Για παιδιά από 5 χρονών και πάνω.

Βιογραφικό:

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο Index (2006-2011). Από το 2012 διευθύνει το μεγαλύτερο ελληνικό ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.
Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα αλβανικά, τα σουηδικά, τα φινλανδικά και τα ιταλικά. 
Έργα του σκηνοθέτησαν η Έρση Βασιλικιώτη («Θέατρο των Καιρών»), η Σοφία Καραγιάννη (Θέατρο «Vault»), η Taru Makela (Christine and Goran Schildt Foundation, Φινλανδία), ο Alexandru Mazgareanu (Θέατρο «Nottara», Ρουμανία) και έπαιξαν οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θάνος Σαμαράς, Βασίλης Βλάχος, Αφροδίτη Τζοβάνη, Pirkko Hamalainen, Lilga Kovanko, Gabriel Rauta.
Στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Σταυριανός, ο Τάκης Σούκας, και η Τατιάνα Ζωγράφου και τραγούδησαν οι Νένα Βενετσάνου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Κώστας Παρίσσης, Σοφία Παπάζογλου, Θεοδώρα Τζίτα, Νεφέλη Φασούλη.
Έχει εκδώσει δεκαοχτώ βιβλία για παιδιά και τρία για ενήλικες.
Για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Το Μάρτυς μου ο Θεός κυκλοφορεί ήδη σε 7 ευρωπαϊκές γλώσσες και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε άλλες 5.



Μάκης Τσίτας
Δώρο γενεθλίων
Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
ISBN: 978-618-01-2285-5
Σελ.: 56 - Τιμή: 7,70 €

Γ. Καρασμάνης : Άνθρακες ο θησαυρός Αποστόλου. Απορρίφθηκε η στρεμματική ενίσχυση για τα ροδάκινα από το εμπάργκο


            Ο Βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση :
           «Αρνητική – δυστυχώς – για τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα που υπέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, για χορήγηση κοινοτικής στρεμματικής αποζημίωσης στην καλλιέργεια ροδάκινου, που επλήγη από το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία.
          Αλλά πώς να μην ήταν αρνητική η κατάληξη της όλης υπόθεση όταν :
Επί 9 ολόκληρους μήνες, αφότου ανέκυψε το πρόβλημα ούτε μια κουβέντα δεν ακούστηκε επ΄ αυτού από ελληνικής πλευράς στα Συμβούλια υπουργών Γεωργίας της Ευρωπ Ένωσης.
Ούτε ένα χαρτί ή έστω κάποιο στοιχείο δεν υποβλήθηκε επίσημα στην Κομισιόν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να υποστηριχθεί το αίτημα. Το μόνο που εστάλη και αυτό ταχυδρομικά τον Ιανουάριο του 18, αντί να παραδοθεί στον αρμόδιο Επίτροπο από τον ίδιο τον υπουργό, ήταν ένας φάκελος που φτιάχτηκε, από εξωθεσμικούς - αναρμόδιους φορείς και παράγοντες.
Καμία συνάντηση με ομόλογό του ή τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο για το θέμα δεν πραγματοποίησε ο κ. Αποστόλου και καμία υποστήριξη του αιτήματος δεν έγινε από υπηρεσιακούς παράγοντες σε κοινοτικό ή άλλο επίπεδο.
          Κατά τα άλλα, με την προσφιλή του μέθοδο του παραμυθιάσματος, ο κ. Απόστολου εκμεταλλευόμενος την αγωνία των ροδακινοπαραγωγών τους υποσχόταν εδώ και μήνες άλλοτε κοινοτική στρεμματική αποζημίωση, άλλοτε ενισχύσεις de minimis και άλλοτε ΠΣΕΑ. Έφθασε, μάλιστα, από το βήμα του Φεστιβάλ Ροδακίνου στη Βέροια, τον Ιούνιο του 2017, να δεσμευτεί ότι θα θέσει το ελληνικό αίτημα στις Βρυξέλλες στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ιουλίου. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 9 Συμβούλια υπουργών Γεωργίας και ούτε φωνή ούτε ακρόαση !
          Ταυτόχρονα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σωρεία κυβερνητικών στελεχών περιφέρονταν ως άλλοι γυρολόγοι σε συσκέψεις των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών και υπόσχονταν λαγούς με πετραχήλια, φθάνοντας μάλιστα στο αισχρό σημείο να δηλώνουν ότι «ο φάκελος επί υπουργίας Καρασμάνη για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και ότι,  «τα λεφτά που έδωσε ο Καρασμάνης ήταν παράνομα».
          Και αυτό όταν σε όλους είναι γνωστό ότι μετά την κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2014, τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του τότε υπουργού, Γιώργου Καρασμάνη, στα  Συμβούλια υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο φάκελο που στάλθηκε στην Κομισιόν για τις ζημιές που υπέστη η χώρα μας στις εξαγωγές ροδακίνων (συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ για εκείνη την περίοδο), η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως», εφαρμόστηκε ο κοινοτικός κανονισμός 1408/2013 και καταβλήθηκαν στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς ενισχύσεις ήσσονος σημασίας 33 εκατ. ευρώ για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που οι εξαγωγές τους επλήγησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το ρωσικό εμπάργκο που ακολούθησε. 
Παράλληλα, δόθηκε από την Κομισιόν η δυνατότητα (option) να διεκδικηθούν περαιτέρω ενισχύσεις για τις ζημιές από το εμπάργκο μέχρι του ποσού των 60 εκατ. ευρώ.
          Όμως, ήταν ο κ. Αποστόλου εκείνος που παράτησε το θέμα των διεκδικήσεων στα συρτάρια του γραφείου του, δεν διεκδίκησε ποτέ τα επιπλέον 27 εκατ. ευρώ, ενώ καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια να προκηρύξει το μέτρο Μ9, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, που θα βοηθούσε στην αναδιάρθρωση των ροδακινοκαλλιεργειών. Αντιθέτως, αντικατέστησε τις καθ΄ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, με αναρμόδιους εξωθεσμικούς φορείς που χειρίστηκαν το «φάκελο ροδάκινα» και απλά αρκέστηκε κάθε καλοκαίρι στις αποσύρσεις ροδακίνων από την αγορά και στα ψίχουλα τις επισιτιστικής βοήθειας.
          Όσον αφορά στο αίτημα που υπέβαλε για καταβολή κοινοτικής στρεμματικής αποζημίωσης στους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς άφησε τελείως ανεκμετάλλευτη όλη την προηγούμενη εμπειρία, τις κινήσεις και το ευνοϊκό κλίμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε επιτευχθεί επί υπουργίας Καρασμάνη στο ανάλογο αίτημα, παρότι ο δρόμος και τα βήματα που είχαμε χαράξει τότε υπάρχουν καταγεγραμμένα σε 17 δελτία Τύπου (από τις 7 Ιουλίου 2014, έως τις 22 Ιανουαρίου 2015), τα οποία είναι ακόμα αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

          Έτσι, ο «φάκελος» Αποστόλου απορρίφθηκε από την Κομισιόν και όχι ο «φάκελος» Καρασμάνη. Οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί επί υπουργίας Καρασμάνη πήραν στρεμματικές ενισχύσεις  και όχι επί υπουργίας Αποστόλου.

          Όμως, οι ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο συνεχίζονται. Και εδώ δεν χωρά καμία ολιγωρία, ούτε συγκλίσεις επιτροπών και παραεπιτροπών. Ο κ. Αποστόλου θα πρέπει εάν θέλει να λέγεται υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να «κινήσει γη και ουρανό» να βρει χρήματα και να αποζημιώσει τους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς, που δεν αντέχουν άλλο, προσέχοντας μάλιστα πως, η απόρριψη του αιτήματός του από την Κομισιόν ενδεχομένως να οδηγηθεί και σε απόρριψη της δυνατότητας χορήγησης de minimis ενισχύσεων.

          Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιβάλλει σιγή ιχθύος στους κυβερνητικούς γυρολόγους που, όπως παλιότερα πιπίλιζαν την «καραμέλα» της μη θέσπισης του μέτρου 17.3 από την προηγούμενη κυβέρνηση (παρότι γνώριζαν ότι σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ενεργοποιήθηκε το μέτρο αυτό, γιατί απλά ποτέ δεν συστάθηκε το απαιτούμενο Ταμείο Αλληλοβοήθειας), τώρα μετά την απόρριψη του αιτήματος του κ. Αποστόλου πλασάρουν τη νέα «καραμέλα», της συνδεδεμένης ενίσχυσης και στο επιτραπέζιο ροδάκινο. Όταν και πάλι πολύ καλά γνωρίζουν ή μήπως αγνοούν ότι, για να καθιερωθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στο επιτραπέζιο (όπως εμείς θεσπίσαμε στο συμπύρηνο) θα πρέπει να συντρέχουν 3 προϋποθέσεις ή συνδυασμός αυτών. Δηλαδή, καλλιέργεια, παραγωγή και μέσες τιμές πώλησης σε επίπεδο παραγωγού να βαίνουν μειούμενες την προηγούμενη πενταετία. Και αυτό φυσικά δεν συνέβαινε την περίοδο 2009-2013, οπότε το 2014 ήταν αδύνατη η καθιέρωση συνδεδεμένης ενίσχυσης στο επιτραπέζιο ροδάκινο.

          Αντί, όμως, να πιπιλίζουν τη νέα «καραμέλα» καλύτερα θα ήταν να απολογηθούν γιατί δεν έθεσε η κυβέρνησή τους θέμα συνδεδεμένης ενίσχυσης στην πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ και γιατί χάθηκαν σχεδόν 6 εκατ. ευρώ της συνδεδεμένης του συμπύρηνου  ροδάκινου το 2015 και το 2016 και τα χρήματα επέστρεψαν στα ευρωπαϊκά Ταμεία».    

   14 03 2018

O Γιάννης Σηφάκης με την Διεπαγγελματική πυρηνόκαρπων και τον ΣΕΑΣ στο ΥΠΑΑΤ για βροχοπτώσεις και οικονομική ενίσχυση λόγω απώλειας εισοδήματος


Ο Γιάννης Σηφάκης με την Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων και τον ΣΕΑΣ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παράδοση των δηλώσεων της  ζημιάς από βροχόπτωση του Ιουλίου 2017 και την οικονομική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών λόγω απώλειας εισοδήματος 
Συνεχίζεται επίσης αδιάλειπτα η προσπάθεια του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη , μαζί με τον ΣΕΑΣ, στο Υπουργείο Οικονομικών για την εξεύρεση λύσης στο σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα 1200 αγροτών με την ΟΠ «ΑΘΗΝΑ» 
Παραδόθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων μέσω των συνεταιρισμών κι ομάδων παραγωγών όσον αφορά τις ζημιές από τις άκαιρες σφοδρές βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2017. Η Διεπαγγελματική δήλωσε ότι αναλαμβάνει το κόστος του ελέγχου στο 5% των δηλώσεων σε δείγμα επιλογής του ΕΛΓΑ.
Το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ δεσμεύτηκαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.
Επίσης ετέθη το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των ροδακινοπαραγωγών λόγω σημαντικής απώλειας εισοδήματος με δεδομένη την αρνητική έκβαση του αιτήματος του Υπουργείου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις σχετικές δεσμεύσεις του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου. 

Αναβάλλονται όλες οι σημερινές προγραμματισμένες δραστηριότητες του Μ.Χ.Σ. Προμάχων


Αναβάλλονται όλες οι σημερινές προγραμματισμένες δραστηριότητες του συλλόγου μας, καθώς και οι πρόβες λόγω πένθους. 
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο ΛΑΕΚ 1-30 απο το Σωματείο Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνιών Ν. Πέλλας



Έδεσσα  13-3-2018

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο ΛΑΕΚ 1-30  που οργάνωσε το Σωματείο Εμπόρων Επαγγελματιών  και  Βιοτεχνιών Ν. Πέλλας με θέμα «ΑΓΓΛΙΚΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ» Μέσα από το πρόγραμμα κατάρτισης 32 ωρών οι καταρτιζόμενοι βελτίωσαν τις γνώσεις τους μέσα από τις τμηματικές ενότητες, παρουσιάζουμε τους  εαυτούς μας σε άλλους , περιγράφουμε τον εαυτό μας και άλλους ,που ζεις ,τι δουλειά κάνεις  και δίνουμε και παίρνουμε παραγγελίες .
Το σεμινάριο  παρακολούθησαν  εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις των  μελών του σωματείου μας .
Οι καταρτίσεις  συνεχίζονται , για  περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία μας   Πέλλης  11   και στο τηλέφωνο  2381027367 και ηλεκτρονικά στο μειλ του σωματείου seebpellas@yahoo.gr  .


                                                                                 Το Δ.Σ.
                                  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




                                ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ                                                     ΚΑΡΤΑ ΧΡΥΣΗ

Επίσκεψη Ειδικού Γραμματέα διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση στο Επιμελητήριο Πέλλας


Επίσκεψη του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτη Κουρμούση στο Επιμελητήριο Πέλλας παρόντων των βουλευτών Γ. Σηφάκη και Θ.Τζάκρη
Απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών χρεών, την επέκταση της και στους ελεύθερους επαγγελματίες  και σε θέματα της ρύθμισης των 120 δόσεων


Ο Μονόλογος Του Θεού...


Σε κοίταξα όταν ξύπνησες το πρωί. Περίμενα να μου ’πείς δυο – τρεις λέξεις, ευχαριστώντας με για όσα σου συνέβαιναν, ζητώντας τη γνώμη μου για ό,τι πρόκειται να κάνεις σήμερα. 


Παρατήρησα ότι ήσουν πολύ απασχολημένος προσπαθώντας να βρεις τα κατάλληλα ρούχα για να πας στη δουλειά σου. Ήλπιζα να βρεις κάποιες στιγμές να μου ’πείς μια καλημέρα! Αλλά ήσουν πολύ απασχολημένος.


Για να ’δείς ότι είμαι κοντά σου, έφτιαξα για σένα τον πολύχρωμο ουρανό και το κελάηδημα των πουλιών.


Κρίμα όμως που δεν παρατήρησες ούτε τότε την Παρουσία μου.


Σε ατένιζα όταν έφευγες βιαστικός προς τη δουλειά σου και πάλι περίμενα. Υποθέτω ότι, εξ αιτίας της απασχόλησής σου, δεν είχες χρόνο ούτε τότε να μου  ’πείς δυο λόγια.


Όταν γυρνούσες από τη δουλειά, είδα την κούραση και το στρες σου και σου έστειλα ένα ψιλόβροχο, για να σε απαλλάξει από την πίεση της ημέρας. Νόμιζα ότι, κάνοντάς σου αυτή τη χάρη, θα με θυμηθείς. Ως αντάλλαγμα όμως, στενοχωρημένος, με έβρισες. Επιθυμούσα τόσο πολύ να μου μιλήσεις. Οπωσδήποτε η ημέρα ήταν ακόμα μεγάλη.


Άνοιξες μετά την τηλεόραση και, όταν παρακολουθούσες την αγαπημένη σου εκπομπή, εγώ περίμενα. Έπειτα δείπνησες με τους δικούς σου και για άλλη μια φορά δεν με θυμήθηκες. Βλέποντάς σε τόσο κουρασμένο, κατάλαβα τη σιωπή σου και έσβησα τη λαμπρότητα του ουρανού, για να μπορείς να ξεκουραστείς, αλλά δεν σε άφησα σε σκοτάδι πίσσα. Άφησα ξάγρυπνα για σένα πλήθος από αστέρια. Ήταν τόσο όμορφα … 


Κρίμα που δεν το παρατήρησες … αλλά δεν πειράζει! 


Μήπως πράγματι συνειδητοποίησες ότι Εγώ είμαι εδώ για σένα; Έχω περισσότερη υπομονή απ’ ότι εσύ μπορείς να φανταστείς. Θέλω να σου το δείξω αυτό, για να το δείξεις κι’ εσύ με τη σειρά σου στους γύρω σου.


Σε αγαπώ τόσο πολύ, ώστε θα σε ανέχομαι.


Τώρα, από στιγμή σε στιγμή, θα ξυπνήσεις πάλι. 


Δεν Μου μένει παρά να σ’ αγαπώ και να ελπίζω ότι, τουλάχιστον σήμερα, θα Μου χαρίσεις λίγο χρόνο από τον χρόνο σου..




π. Καλλίνικος Μαυρολέων







H Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων


Κατά τη μεγάλη Τεσσαρακοστή, τις καθημερινές ημέρες – εκτός δηλαδή από το Σάββατο και την Κυριακή που πάντα είναι αναστάσιμη – η εκκλησία μας ζει πένθιμα και κατανυκτικά και προετοιμάζεται με μετάνοια και νηστεία για τη μεγάλη γιορτή, την Ανάσταση. Αυτή την περίοδο οι Χριστιανοί, από τα πρώτα χρόνια, δεν τελούσαν τη Θεία Λειτουργία, ήθελαν όμως να κοινωνούν καθημερινά το Σώμα και το Αίμα του αγαπημένου Χριστού. Κρατούσαν λοιπόν μέρος των Τιμίων Δώρων που αγιάζονταν στην κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και κοινωνούσαν από αυτά τις υπόλοιπες ημέρες.
Διαμορφώθηκε έτσι μια εσπερινή ακολουθία που περιλαμβάνει πολλούς ψαλμούς, ύμνους και δεήσεις για να πλαισιωθεί η Θεία Κοινωνία. Αυτή η ακολουθία ονομάστηκε Προηγιασμένη. Τελείται μέχρι σήμερα συνήθως τις Τετάρτες και Παρασκευές όλης της Σαρακοστής.

Πρόκειται για ακολουθία συνδεδεμένη με τον εσπερινό, όπως δείχνει και το τυπικό της. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλούς ναούς  αυτή η Θεία Λειτουργία γίνεται το βράδυ.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...