Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που ισχύει από Τρίτη 05-02-2019 έως και την Πέμπτη 07-02-2019




Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 04/04-02-2019), που ισχύει από αύριο Τρίτη 05-02-2019 έως και την Πέμπτη 07-02-2019.
 
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων

Σημαντική μεταβολή του καιρού από τα νοτιοδυτικά προβλέπεται την Τρίτη (05-02-2019) μετά το μεσημέρι, με κύρια χαρακτηριστικά:
  
 Α) Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:

Την Τρίτη (05-02-2019)

Από τις απογευματινές ώρες τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο, από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Ιονίου (νοτίως της Κέρκυρας), την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη νύχτα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Ειδικότερα για την Αττική, ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (05-02-2019) ως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (06-02-2019).

Την Τετάρτη (06-02-2019)

Τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Πιερία, τις πρωινές ώρες την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου (νοτίως της Κέρκυρας), την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα τη Χαλκιδική και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Πέμπτη (07-02-2019)

Κατά διαστήματα τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες καθώς και την ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα.

Β) Τους πολύ θυελλώδεις ανέμους νοτίων διευθύνσεων, που η ένταση τους την Τρίτη (05-02-2019) θα φτάσει στα πελάγη τα 9 και πιθανώς στα νοτιοανατολικά τα 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (06-02-2019).

Γ) Τις χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές:

Την Τρίτη (05-02-2019): Τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς.
Την Τετάρτη (06-02-2019): Στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά – ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ(ΕΕΕΕ.Κ


ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ(ΕΕΕΕ.Κ)ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΜΠΛΙΤΣΗ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΥΟ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

ΥΠΟΜΕΤΡΟ 6.3 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ» - Δημοσιοποίηση Περίληψης 1ης Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Στήριξης



Από την ΔΑΟΚ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 592/23-1-2019 «1η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020» και τη υπ αριθμ. 593/23-1-2019 Περίληψη 1ης Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης στο Υπομέτρο 6.3 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 του Κανονισμού (ΕΚ) 1305/2013 του Συμβουλίου για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.). 
1.    Στόχος του υπομέτρου 6.3 είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες, μέσω ενεργειών που αφορούν, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, τη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κλπ) ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.
2.    Για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής ενίσχυσης σε επαγγελματίες αγρότες που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους και κατοικούν σε μικρές κοινότητες έως 5.000 κατοίκων για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων μικρών εκμεταλλεύσεών τους, οι οποίοι να διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα και να υλοποιούν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.
3.    Το υπομέτρο 6.3  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και το Ελληνικό Δημόσιο. Προβλέπεται ποσό συνολικού ύψους 70.000.000€ για την κάλυψη των αναγκών της παρούσας πρόσκλησης το οποίο ορίζεται για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα 10.794.000€

4.Περίοδος, τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης– έτος αναφοράς αίτησης στήριξης
4.1 Ως περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης ορίζεται η περίοδος από 4 Μαρτίου 2019 έως 15 Μαΐου 2019  και ως περίοδος έγκρισης αυτών η μετά την 16η Μαΐου 2019 περίοδος.
4.2 Τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης: Κάθε υποψήφιος δικαιούχος έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση στήριξης σε μία μόνο από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο  www.ependyseis.gr/mis. Στην ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται το σύνολο των δικαιολογητικών και εγγράφων σε μορφή pdf. Εφόσον η αίτηση, μαζί με το επιχειρηματικό σχέδιο και τα συνημμένα δικαιολογητικά, οριστικοποιηθεί κατ’ εντολή του δικαιούχου, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης από το ΠΣΚΕ από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα εργασίμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο ΠΣΚΕ, δηλαδή από τις 16 Μαΐου 2019 έως και τις 29 Μαΐου 2019, οι υποψήφιοι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.
    4.3 Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2018. Συνεπώς η αίτηση στήριξης
συντάσσεται βάση των δεδομένων της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης  2018.

  5. Όροι,  προϋποθέσεις και λοιπές διαδικασίες ένταξης
Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης και δυνατότητα να κριθούν δικαιούχοι του υπομέτρου 6.3 έχουν τα φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
i)          Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους.
ii)        Είναι μόνιμοι κάτοικοι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως και 5.000 κατοίκους στην επικράτεια της χώρας όπου η αγροτική δραστηριότητα είναι σημαντική. Περιορισμοί ως προς την επιλεξιμότητα του τόπου μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου υφίστανται μόνο για το 5ο διαμέρισμα Θεσσαλονίκης και για κάποιες περιοχές της ΠΕ Αττικής. Οι περιοχές αυτές ορίζονται στην αναλυτική πρόσκληση του υπομέτρου.
iii)      Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018.
iv)      Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι).
v)        Έχουν ατομικό αγροτικό εισόδημα από 0,01 ευρώ έως και 3.000 ευρώ και συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) έως και 15.000 ευρώ. Το ατομικό αγροτικό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των ατομικών αγροτικών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 (φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν αντίστοιχα τα έτη 2016, 2017 και 2018), σύμφωνα με την παράγραφο 5(αγ) του άρθρου 6 της αναλυτικής Πρόσκλησης του Υπομέτρου. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των συνολικών οικογενειακών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 (φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν αντίστοιχα τα έτη 2016, 2017 και 2018).
vi)      Διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω του υπομέτρου 1.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020 εντός 36 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης πράξης.
vii)    Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αναλυτική Πρόσκληση του υπομέτρου, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία (3) έτη και μέγιστη τα τέσσερα (4) έτη, αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που περιγράφονται στην αναλυτική Πρόσκληση του υπομέτρου.
viii)  Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων, σύμφωνα με το άρθρο 9 της αναλυτικής Πρόσκλησης του Υπομέτρου.
ix)      Η γεωργική εκμετάλλευση του υποψηφίου πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης.
x)        Η γεωργική εκμετάλλευσή του υποψηφίου πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) ίσο με 5.000 € έως και 7.999 € στην αρχική κατάσταση.
xi)      Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018.
xii)    Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:
α) Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης από σύζυγο που είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη ή έχει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίας αγρότης, δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στο υπομέτρο 6.3
β) Το σύνολο της οικογενειακής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018.
γ) Για τις ανάγκες του υπομέτρου 6.3, το σύνολο των ιδιόκτητων αγροτεμαχίων/ζωικού κεφαλαίου της οικογένειας θεωρείται ότι κατέχεται από τον υποψήφιο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο 6.3.

6.Οικονομική Στήριξη
Η οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων χορηγείται με τη μορφή κατ΄ αποκοπή ποσού στήριξης ύστερα από την έκδοση απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται το αργότερο εντός 5 ετών από την ένταξη με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την τήρηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων. Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με την υλοποίηση δαπανών και είναι ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

7.Συμπλήρωση και υποβολή Φακέλου Υποψηφιότητας
Οι ενδιαφερόμενοι αφού λάβουν γνώση της αναλυτικής Πρόσκλησης και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να ενταχθούν στο υπομέτρο 6.3 πρέπει να υποβάλουν αίτηση στήριξης ηλεκτρονικά. Την αναλυτική Πρόσκληση του υπομέτρου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν από τους δικτυακούς τόπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr, και www.agrotikianaptixi.gr καθώς και από τις ιστοσελίδες των Περιφερειών.

8.Συμπληρωματικές πληροφορίες
Η αναλυτική περιγραφή του Υπομετρου 6.3, οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι επιλεξιμότητες υποψηφίων και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των δικαιούχων, η διαδικασία καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων καθώς και οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις των δικαιούχων αναφέρονται στην με αρ. 160/9-1-2019 Υπουργική Απόφαση όπως ισχύει κάθε φορά και στην αναλυτική πρόσκληση του υπομέτρου που βρίσκονται στους δικτυακούς τόπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr. Εκτός των ενδεικτικώς αναφερομένων στην παρούσα απόφαση, οι υποψήφιοι αλλά και οι μετέπειτα δικαιούχοι υποχρεούνται να τηρούν και να πληρούν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στις διατάξεις εφαρμογής του Υπομέτρου 6.3.
Τα στοιχεία των ενδιαφερομένων θα δημοσιοποιηθούν σύμφωνα με το άρθρο 111 του Καν. 1306/2013 και τα στοιχεία τους ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από τις αρχές ελέγχου και διερεύνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Χώρας. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 679/2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων).

9.      Δημοσιοποίηση της Πρόσκλησης
Η παρούσα αποτελεί περίληψη της αναλυτικής Πρόσκλησης του Υπομέτρου. Περαιτέρω εξειδικευμένη πληροφόρηση παρέχεται από:
Ø  Τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών.
Ø  Τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες.
Ø  Τους δικτυακούς τόπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: http://www.minagric.gr  και www.agrotikianaptιxi.gr και των 13 Περιφερειών της χώρας.

Μ.Ε.Π.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ 


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ

Παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2019 σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας στις κόκκινες αλεπούδες


Παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2019 σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας στις κόκκινες αλεπούδες (28/1/2019)

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας ανακοινώνεται ότι παρατείνεται η συλλογή δειγμάτων θανατωμένων κόκκινων αλεπούδων έως τις 31 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο της  αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος της ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας, με σκοπό τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ελάχιστος αριθμός αλεπούδων  που πρέπει να εξετασθούν είναι:
Π.Ε. Πέλλας: 96.  
Σύμφωνα με το υπ' αριθ. 166/12568/22.01.2019 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι δικαιούχοι (κυνηγοί και φύλακες θύρας) θα αποζημιώνονται με το ποσό των 50 ευρώ για την προσκόμιση θανατωμένων αλεπούδων και εντός του 2019 (ενεργητική επιτήρηση).
Στο πλαίσιο επικαιροποίησης των αρχείων που περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη λύσσα (www.pkm.gov.gr →  «Ενδιαφέρουν τον πολίτη» → Ενημέρωση για τη λύσσα, που είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση ή  http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=401), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν:
1.Ενημερωτικό φυλλάδιο για την διαδικασία  συσκευασίας των νεκρών ζώων και τις αποζημιώσεις κατά την προσκόμιση δειγμάτων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες (27.07.18) και
2.Ενημερωτικό υλικό για τη συλλογή δειγμάτων και τις αποζημιώσεις έτους 2018, τα οποία μπορούν να αναζητηθούν και απο την ιστοσελίδα του ΥΠΠΑΤ (www.minagric.gr → Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα) στο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/nosimata-zoon/457-lissa.
3. Υπόδειγμα ΙΙΙα (ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ (ΠΛΗΡΩΜΗΣ) ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΝΕΚΡΩΝ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ)
4. Υπόδειγμα ΙΙΙβ (ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ (ΠΛΗΡΩΜΗΣ) ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ  ΘΑΝΑΤΩΜΕΝΩΝ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ (ΕΜΒΟΛΙΑΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ),
5. Έντυπο αποστολής δειγμάτων από ιδιωτικούς φύλακες θήρας, κυνηγούς και μέλη  περιβαλλοντικών οργανώσεων για το Πρόγραμμα Παθητικής Επιτήρησης της Λύσσας και
6. Έντυπο αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς/φύλακες θήρας για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας.


Η Αν/τρια Προϊσταμένη
Μπαλάσκα Παναγιώτα

Η διακίνηση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και τελεί υπό τον έλεγχο του ΥΠΑΑΤ



Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Ν. Πέλλας ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο πως η διακίνηση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και τελεί υπό τον έλεγχο του ΥΠΑΑΤ.
 Η εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού από τρίτες χώρες ή η την απόκτησή του από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει ενημέρωση της Υπηρεσίας μας και σε ορισμένες περιπτώσεις ειδική άδεια και κατάθεση των αντίστοιχων παραστατικών (φωτοαντίγραφο του Δελτίου Αποστολής ή του Τιμολογίου, βεβαίωση μη γενετικά τροποποιημένων κλπ).
Παράλληλα το διακινούμενο πολλαπλασιαστικό υλικό θα πρέπει να φέρει την κατάλληλη σήμανση ή να συνοδεύεται από το έγγραφο προμηθευτή και οπωσδήποτε να συνοδεύεται από τα προβλεπόμενα έγγραφα που αφορούν τη φυτοϋγεία.
Οι έλεγχοι αυτοί έχουν ως στόχο να διαπιστωθεί η τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας για θέματα φυτοϋγείας, σήμανσης, διαδικασιών παραγωγής και εμπορίας, τήρηση Μητρώων κλπ.
Με δεδομένο τον μεγάλο κίνδυνο εισόδου στη χώρα μας επιβλαβών οργανισμών καραντίνας (πχ Xylella fastidiosa) ο έλεγχος του διακινούμενου φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού κρίνεται αναγκαίο να εντατικοποιηθεί και απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αγροτών, φυτωριούχων, και άλλων επαγγελματιών.
Κατά συνέπεια για κάθε είσοδο στη χώρα μας φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού (σπόροι, δενδρύλλια, υποκείμενα, βολβοί, κόνδυλοι κα),  θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνεται η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, που για το Νομό Πέλλας είναι το ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ  Ν. Πέλλας, που εδρεύει στα Γιαννιτσά (Εγνατίας 103,   τηλ.: 2382021154 & 2382081428).
                                                                                                                                Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
                                                                                                                               του ΤΑΑΕ Ν ΠΕΛΛΑΣ

                                                                                                                              ΠΟΥΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

“...κάτι τέτοιες «παγκόσμιες» ημέρες...”


Κι έρχεται η στιγμή, κάτι τέτοιες «παγκόσμιες» ημέρες, ασυναίσθητα να γυρίσεις πίσω τον χρόνο, να θυμηθείς, να ξαναζήσεις, να νιώσεις εκείνη τη σουβλιά στο στομάχι σου…..
Τα πρώτα ανησυχητικά «θολά» αποτελέσματα, την ευχή ότι υπάρχει κάποιο λάθος και την δεύτερη γνώμη.
Την επιβεβαίωση της αλήθειας και την ανώμαλη προσγείωση στο νέο τραχύ, επώδυνο και μαρτυρικό πεδίο μάχης.
Τις  δεκάδες εξετάσεις στις κρύες αίθουσες των εργαστηρίων, την πολύπλοκη ανάλυση και το εξονυχιστικό «γκουγκλάρισμα» των άγνωστων επιστημονικών όρων, αναζητώντας θαρρείς το Άγιο Δισκοπότηρο.
Την οργή, τον ασίγαστο θυμό και το αναπάντητο τεράστιο «γιατί στον άνθρωπό μου» προς τον Άγιό σου.
Το ψεύτικο προσωπείο, το επιτηδευμένο θέατρο και τα χιλιάδες ψέματα, πως όλα είναι υπό έλεγχο και πως όλα θα ξεπεραστούν σε λίγο χρόνο.
Τις ψυχοφθόρες εναγώνιες ώρες, τα ξημεροβραδιάσματα στους καναπέδες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα παρακάλια στους γιατρούς και τους νοσηλευτές για πληροφόρηση, για κάποια ισχνή ελπίδα, για κάποια μικρή ικμάδα να πιαστείς, να γαντζωθείς, για κάποιο απειροελάχιστο φως στο σκοτεινό τούνελ.
Τα πρησμένα σου πόδια από την ορθοστασία, τα βαριά από την αϋπνία βλέφαρα, το ετοιμόρροπο κορμί σου, τα άπλυτα λιγδιασμένα σου μαλλιά, την αγνόηση του Εγώ.
Τις φροντίδες, τα μαγειρέματα με ειδικές τροφές, την αίσθηση ότι κρατάς ραγισμένο αυγό, προσέχοντας να προσφέρεις την καλύτερη άνεση στον άνθρωπό σου, έστω να τον δεις λίγο να ανακουφιστεί και να σου χαμογελάσει.
Τα γεμάτα οίκτο βλέμματα και τις ερωτήσεις των φίλων και συγγενών και τα αθώα ψεματάκια, απαντώντας τους άλλα αντ’ άλλων.
Την επιδείνωση, τους ανυπόφορους πόνους, τις στιγμές που αφουγκραζόσουν την προθανάτια ανάσα, τα δάκρυα και τα αναθέματα που ξεστόμιζες στο απόμερο μπαλκόνι γεμίζοντας με γόπες το τασάκι.
Τις υποθάλπουσες ενοχές  για τις ενδόμυχες ευχές σου, «να τελειώσει γρήγορα», να επέλθει ο επιθανάτιος ρόγχος και η τελική ανακούφιση.  
Μα πάνω από όλα, τον θαυμασμό σου, την Αγάπη σου, την πεποίθηση ότι ο Ήρωάς σου είναι Τεράστιος, Ανίκητος, δεινός πολεμιστής του άνισου αγώνα, που με αξιοπρέπεια και απαράμιλλο θάρρος αντιμετώπισε το Θηρίο, και πως έφυγε με ψηλά το κεφάλι, Νικητής.
Και πως έτσι θα υπάρχει μέσα σου, σαν σκέψη, σαν ιδέα, σαν παράδειγμα, προκαλώντας ένα κατευναστικό χαμόγελο και μια θέρμη στην ψυχή σου.
Και πως όταν συναντηθείτε στα ουράνια λιβάδια, θα είναι όρθιος, δυνατός σαν τον Αρχάγγελο και πως τα γέλια σας θα πλημμυρίζουν όλο το Σύμπαν.


4 Φεβρουαρίου. Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Ο Σάκης Χατζηδημητρίου υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΣΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Την αναμενόμενη – προαναγγελθείσα συνάντησή του με τους Δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, είχε σήμερα το απόγευμα ο ιατρός – χειρουργός  Σάκης Χατζηδημητρίου,  πρώην Δήμαρχος Αριδαίας, για να ανακοινώσει μέσω και αυτών προς τους πολίτες του Δήμου Αλμωπίας, την οριστική και αμετάκλητη απόφασή του να διεκδικήσει τη Διοίκηση του Δήμου στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. 
Γνωστοποίησε ότι η συγκρότηση – στελέχωση του συνδυασμού του είναι σε προχωρημένο στάδιο και ότι είναι προϊόν σοβαρού πολιτικού  διαλόγου και αποτέλεσμα ευρύτερων συγκλίσεων και συνεργασιών με σημαντικά στελέχη και απλούς πολίτες. 
Τόνισε ότι αυτή η δημοτική πρωτοβουλία είναι μία αδέσμευτη υπερκομματική, πολυσυλλεκτική προσπάθεια με πολλά νέα πρόσωπα αλλά και γνωστά έμπειρα στελέχη. Με επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και διοικητικά στελέχη του Δημοσίου τομέα, που είναι πρώτα απ’ όλα ενεργοί πολίτες, με καθημερινή παρουσία και δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία. Πρόσωπα με εμπειρία και γνώση, αλλά κυρίως με θέληση και αποφασιστικότητα να κάνουν τον Δήμο Αλμωπίας, την πόλη και τα χωριά του, λειτουργικά, ελκυστικά και φιλικά για τους Δημότες και τους επισκέπτες του.
Υπογράμμισε, ότι περισσότερο η απλή λογική και λιγότερο η απλή αναλογική επιβάλλει τον διάλογο, τις ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες ανάμεσα σε πρόσωπα αλλά και σε παρατάξεις και κινήσεις πολιτών, οι οποίες λειτουργούν συλλογικά και δημοκρατικά.
Κλείνοντας,  ανέφερε τις βασικές αρχές του προγράμματός του  και  ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα η Ιδρυτική Διακήρυξη, που θα περιλαμβάνει τις καταστατικές αρχές και τους προγραμματικούς στόχους της Δημοτικής Παράταξης του.
Και κατέληξε:
«Χρειάζεται ΑΓΩΝΑΣ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προξένησε η οικονομική κρίση και ΕΠΙΠΟΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για να δημιουργήσουμε ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ για εμάς και τα παιδιά μας. ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.»

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...