Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ



Ένα αριστοτεχνικό φιλμ κινουμένων σχεδίων της Γιούνισεφ σχολιάζει πικρά τους πιό αδικημένους της προσφυγικής κρίσης: τα μικρά παιδιά 

 Η UNICEF με αφορμή τις παγκόσμιες διαστάσεις του προσφυγικού ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου εγκαινίασε μία νέα σειρά κινουμένων σχεδίων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα αμέτρητα παιδιά - θύματα του πολέμου στη Συρία.

 Η αρχή έγινε  με το animation «Η Μάλακ και η βάρκα της». Αυτό ήταν και το πρώτο επεισόδιο της συγκεκριμένης σειράς με τίτλο "Unfairy Tales" και με πρωταγωνίστρια ενα 7χρονο κοριτσάκι, που δίνει τη δική του μάχη με τα κύματα.
 Σε λίγες μέρες από σήμερα, αρχές Μαρτίου, η UNICEF θα προωθήσει το δεύτερο επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων στην ίδια ακριβώς αισθητική, με τίτλο «Η Ivine και το μαξιλάρι της» σε μία σοβαρή προσπάθεια να «επικοινωνήσει» το γεγονός ότι περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά – και ύστερα από 5 χρόνια πολέμου – έχουν απόλυτη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και ασφαλές καταφύγιο. 







 Πηγή: www.lifo.gr

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ (πολίτες και πολιτικούς) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΖΑΝΙΤΕΣ


Στην Κοζάνη ο Δήμαρχος ενημερώθηκε, προχθές, ότι σε 3 ώρες πέντε λεωφορεία με πρόσφυγες θα καταφθάσουν στην περιοχή. 

Χωρίς κανένα σχέδιο. Του το ανακοίνωσαν. Τελεσίδικα.

 Σε αυτές τις τρεις ώρες, βρέθηκε χώρος, δημοσιογράφοι της περιοχής άρχισαν να απλώνουν μοκέτες στο γυμναστήριο, φοιτητές βοηθούσαν να καθαριστεί ο χώρος υποδοχής, εθελοντικές ομάδες οργάνωναν τις ελλείψεις, βγήκε ανακοίνωση, έκανε τον γύρο των social media, κάτοικοι κάλυψαν όλες τις πρώτες ανάγκες ως το βράδυ, γιατροί έκαναν δωρεάν ελέγχους, οδοντίατροι έπαιρναν ολόκληρες οικογένειες και έκαναν σφραγίσματα και περιποίηση ανακουφίζοντας πόνους.

 Ο πατέρας Νικόλας, ερχόμενος σε αντίθεση με τον Μητροπολίτη (ο οποίος ΑΡΝΗΘΗΚΕ να βοηθήσει και δεν παραχώρησε χώρο-βοήθεια) αποφάσισε μόνος να οργανώσει μία ομάδα ανθρώπων από το κοινωνικό παντοπωλείο (που διευθύνει) για να μη λείψει τίποτα.
 Ζούμε σε καιρούς πολέμου.
 Ας αποφασίσουμε σαν ποιους θέλουμε να είμαστε.
 Προτείνω σαν τους Κοζανίτες.

ΠΗΓΗ...https://www.facebook.com/mak.savvakis

"ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ" - ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Το ερώτημα αν υπάρχει Θεός

Ρώτησε κάποιος τον κύριο Κ. αν υπάρχει Θεός, και ο κύριος Κ. είπε:
 «Σου συνιστώ να αναλογιστείς, αν η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα σε κάνει ν’ αλλάξεις συμπεριφορά.
 Αν δεν πρόκειται ν’ αλλάξεις, τότε το ερώτημα δεν έχει νόημα.
 Αν πάλι πρόκειται ν’ αλλάξεις, τότε μόνο σε ένα μπορώ να σου φανώ χρήσιμος:
 να σου πω ότι έχεις ήδη αποφασίσει πως χρειάζεσαι έναν Θεό».


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ κ. ΚΟΫΝΕΡ»
Εκδόσεις ΓΡΑΜΜΑΤΑ (μετάφραση: Ι. Παπάζογλου)

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΗΜΑ



Του ‘χε απομείνει ένα βήμα μόνο.
Κι αυτό, μισό, σακατεμένο.
Το πρόσεχε σαν πολύτιμο.
Είχε θυσιάσει της ζωής του τα υπόλοιπα σε αδιέξοδα.
Όλα τα πόνταρε στο τελευταίο βήμα.
Σκεφτόταν αδιάκοπα.
Μελετούσε πιθανότητες.
Αγωνιούσε για τη σωστή κατεύθυνση.
Σε ποια απ’ όλες να ποντάρει για τη σωτηρία.
Το τελευταίο βήμα, το μισό, το σακατεμένο, το πολύτιμο,
δεν έγινε ποτέ.
Χάθηκε στην αιώνια ακινησία.
Θυσία σε μιαν απόφαση σκοτωμένη από την αναβολή.
Τόσος φόβος για το τίποτα.





Η "ΑΠΟΤΥΧΙΑ" ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ



Η πρόταση της Εκκλησίας δεν είναι να γίνουμε "καλοί άνθρωποι". Η Εκκλησία μας κηρύττει ότι ακόμα και μέσα στην αποτυχία μας να είμαστε καλοί μπορούμε να αγαπηθούμε και αυτή η αγάπη προς εμάς μας δίνει την δυνατότητα προόδου.
Η αποτυχία μας να ζούμε αγαπώντας γνήσια δεν στέκεται εμπόδιο για την γνήσια αγάπη του Θεού προς εμάς.
Ο άνθρωπος τις πιο πολλές φορές προφασίζεται ότι αγαπά, προφασίζεται ότι δεν ενοχλείται από τους άλλους. Και το κάνει αυτό σε μία προσπάθεια κάλυψης της υπαρξιακής αποτυχίας του να είναι καλός.
Το να είσαι καλός δεν είναι ο στόχος του ανθρώπου. Ο άνθρωπος δεν ψάχνει τρόπους για να γίνει καλός ή τέλειος ή επιτυχημένος με μία τήρηση συγκεκριμένων συμπεριφορών. Γίνεται εμμονή μία τελειότητα με προδιαγραφές κοσμικές. Ο άνθρωπος χάνει το νόημα της ζωής του επιδιώκοντας συνεχώς να πετύχει στα μάτια των άλλων, να αναγνωριστεί η "αξιότητά" του από τους πολλούς. Και έτσι πλάθει είδωλα. Τα είδωλα των αρετών του. Καταντά πολλές φορές να φτάνει στο σημείο να ελέγχει όλους τους άλλους -τους ανάξιους, τους ατελείς, τους κακούς, τους "δήθεν"- ενώ ο ίδιος ζει μία "δήθεν" ζωή, μία ζωή όπου τα προσωπεία εναλλάσσονται στο βωμό της ανθρωπαρέσκειας.

Ο άνθρωπος όμως αντί για όλα αυτά θα πρέπει να αναζητά την Χάρη η οποία τα «ασθενεί θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί».
Δεν είναι σκοπός μας να «εξαφανίσουμε» την ατέλειά μας μήπως και εκπέσουμε στην εκτίμηση των πολλών, αλλά αναγνωρίζοντάς την να την εναποθέσουμε στα πόδια του Χριστού μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που θεωρούμε ότι ο Χριστός μας θέλει τέλειους με μία κοσμική έννοια του όρου. Η «τελειότητα» που ζητά ο Χριστός από εμάς έγκειται στον προτρεπτικό λόγο του «Μάθετε απ’εμού ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία».
Θα τολμήσουμε λοιπόν να πούμε ότι η «τελειότητα» βρίσκεται στην αποδοχή της ατέλειά μας, στην παραδοχή ότι χρειαζόμαστε βοήθεια.
Τελικά «τέλειος» είναι ο άνθρωπος που ζει με μετάνοια· ταπεινός και πράος ζει με τους άλλους με ομόνοια, με διάθεση διακονίας του πλησίον.
Και εκεί, στο προσωπικό του ναυάγιο δεν παύει να προσδοκεί την αγάπη ως πρόσωπο και όχι ως μία αφηρημένη ρομαντική έννοια.
Και πλέον εκεί, στο χαλασμό των ειδώλων του, η ζωή πλέον δεν φαντάζει υπερβολή...

αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος




πηγή:εδώ
http://imverias.blogspot.gr/

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Πάει η γιαγιά Συμέλα στο γιατρό και του λέει :

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ



Οι φορείς του Λυκοστόμου προσπαθώντας να ενισχύσουν οικονομικά μια οικογένεια του χωριού μας στην οποία ένα μέλος της αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, διοργανώνει μια φιλανθρωπική εκδήλωση το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 στις 20:30 στην ταβέρνα "Το στέκι του Κοσμά" στο Λυκόστομο.  

Στην είσοδο θα υπάρχει κουμπαράς αγάπης στον οποίο ο καθένας μας θα μπορεί να συμβάλλει οικονομικά με το ποσό που ο ίδιος επιθυμεί. 

Παράλληλα θα υπάρξει λαχειοφόρος αγορά με δώρο ένα ατμοσύστημα αξίας 120€. Τιμή λαχνού 1 €.

Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στην οικογένεια. 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Σε σημαντικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με την συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου προχωρά ο Δήμος Αλμωπίας, τόσο στην Αριδαία όσο και σε πολλές τοπικές κοινότητες.

Στόχος είναι η νέα αγροτική περίοδος του Καλοκαιριού να βρει τον Δήμο μας με λιγότερα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα.

Με τον συντονισμό του Αντιδημάρχου κ. Χρήστου Μπάτση, γίνονται πολλές προσπάθειες ώστε να αποκατασταθούν πολλά προβλήματα τα οποία χρόνιζαν και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης.





Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Η ΘΕΣΗ της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ» 
ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

       Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας, για εκμίσθωση του σχολικού κλήρου στα Σεβαστειανά, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση βιοτεχνικής ή βιομηχανικής μονάδας, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής: 
       Η «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σκύδρας», με σταθερότητα και συνέπεια, έχει αντιταχθεί και καταψηφίσει, όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που στόχο έχουν την, με το έναν ή άλλον τρόπο (μεταβίβαση, εκμίσθωση κλπ), παραχώρηση της χρήσης δημοτικών ακινήτων (σε Σκύδρα, Ριζό, Σεβαστειανά)  σε επιχειρηματίες, προκειμένου να αναπτύξουν την δραστηριότητα και τα κέρδη τους. 
       Τα δημοτικά αγροτεμάχια και τα δημοτικά ακίνητα, γενικότερα, είναι, κατά τη γνώμη μας, περιουσία όλων των δημοτών και η αξιοποίηση τους, πρέπει να γίνεται με τρόπο, που θα δίνει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας, να αποκτήσουν, ένα μικρό έστω, εισόδημα από την καλλιέργεια ή με άλλο τρόπο  εκμετάλλευση τους. 
        Η έκφραση της αντίθεσης, όμως, μόνο, από την «Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας», στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αρκεί για να προστατευθεί η δημοτική γη. Απαιτείται, η υπεράσπιση της να γίνει, άμεσα, υπόθεση όλων των δημοτών, που με την αγωνιστική τους κινητοποίηση, έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τις αρνητικές εξελίξεις, για την δημοτική περιουσία. 

                                                                                  
                     Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σκύδρας                        Σκύδρα 26.2.2016

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Σε μια ουσιαστική ενέργεια προχώρησε η Δημοτική Αρχή τακτοποιώντας ένα χρονίζον θέμα που αφορά τον καθορισμό τιμής ζώνης για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων σε περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού (εκτός σχεδίου) και την επιβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) για το 2016.
Η τιμή ζώνης για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, η οποία επιβαλλόταν έως σήμερα ήταν 600 ευρώ και η οποία ήταν η κατώτερη τιμή επί του μεγαλύτερου ποσοστού τις τιμής ζώνης των εντός σχεδίου κτισμάτων του δήμου μας.
Πλέον η τιμής ζώνης για κτίσματα και για γη (αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει κτίσμα) σε περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ενιαία για όλη την επικράτεια του Δήμου Αλμωπίας διαμορφώνεται στα 450 ευρώ/τ.μ.
Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης κατά την εισήγηση του θέματος, με τον τρόπο αυτό χρονίζοντα αιτήματα πολιτών χαμηλώνοντας την τιμή από 600 ευρώ σε 450 ευρώ.

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Στην Αθήνα μετέβη ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΚΕ.Κ.Π.-Α. και εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα υγείας κ. Χρήστο Δόντσο, με στόχο την προώθηση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στον Δήμο Αλμωπίας.

Αρχικά, έγινε σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή όπου συζητήθηκαν ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος που απασχολούν τον Δήμο ως καθύλην αρμόδιος Υπουργός, ενώ ταυτόχρονα έγινε εκτενής αναφορά στην απορρόφηση χρηματοδότησης που εγκρίθηκε ο Δήμος μας για τις έκτακτες ανάγκες λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών του 2014. Ο Δήμαρχος κάλεσε τον Υπουργό να επισκεφθεί την Αλμωπία, για την οποία ο κ. Κουρουμπλής εκφράστηκε με πολύ θετικά λόγια.


Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Υφυπουργό Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το προωθούμενο έργο της επέκτασης του κτιρίου του Γενικού Λυκείου Αριδαίας, την οποία έχει θέσει ως στόχο η σημερινή Δημοτική Αρχή. Προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίστηκε νέα συνάντηση του Δημάρχου στην Αθήνα την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) που θα αφορά στην μελέτη του έργου η οποία έχει διαμορφωθεί από τους ειδικούς συνεργάτες του Δήμου. Ταυτόχρονα, συζητήθηκε η επικαιροποίηση της πηγής του γεωθερμικού πεδίου Σωσάνδρας – Γαρεφείου και η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ για να ενταχθεί σε προγράμματα. Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την Λουτρόπολη.



Παράλληλα, σε συνάντηση με τον Βουλευτή Πέλλας κ. Γιάννη Σηφάκη υπήρξαν επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες για τις παραχωρήσεις από την ΕΤΑΔ του οικοπέδου του Δημαρχείου, του Τάγματος Εθνοφυλακής Αριδαίας για την στέγαση υπηρεσιών του Δήμου και των κτιρίων των Αστυνομικών Τμημάτων της Αλμωπίας που δεν βρίσκονται σε λειτουργία και ερημώνουν, όπως του Εξαπλατάνου, της Αψάλου κ.α. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος εξέφρασε την διάθεση που υπάρχει από τη Δημοτική Αρχή για τη δημιουργία στον Εξαπλάτανο βιβλιοθήκης αφιερωμένης στον μεγάλο Έλληνα Λογοτέχνη Μενέλαο Λουντέμη σε συνεργασία με τους φορείς του χωριού. Επιπλέον, συζητήθηκε η προώθηση ζητημάτων στο ΤΕΘΑ και πιο συγκεκριμένα η παράταση της μίσθωσης του κτιρίου της Λέσχης Αξιωματικών με σκοπό την στέγαση υπηρεσιών του Δήμου.
 Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος μαζί με τον κ. Σηφάκη μετέβησαν στο Υπουργείο Εργασίας για τρέχοντα ζητήματα, ενώ στη συνέχεια υπήρξε διάλογος με τον Βουλευτή για την δημιουργία έδρας ΕΚΑΒ στην Αριδαία και για ζητήματα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της Έδεσσας, με την παρουσία και του Εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα υγείας κ. Χρήστου Δόντσου.


Τέλος, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΕΔ κ. Δημήτρη Μπουγιουκλή, όπου έγινε συζήτηση για τα προγράμματα που υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστούν στο Δήμο Αλμωπίας.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...