Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας ενημερώνει τους παραγωγούς μελιού (μελισσοκόμους)...


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας ενημερώνει τους παραγωγούς μελιού (μελισσοκόμους) οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στον τελικό καταναλωτή, στις Λαϊκές αγορές ή τα τοπικά καταστήματα, ότι μετά την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) 144/15067/24-01-2019 (ΦΕΚ Β΄466/18-02-2019) με την οποία θεσπίζονται κανόνες στα πλαίσια του Εθνικού Δικαίου και με σκοπό την επίτευξη των στόχων του Καν. 852/2004, προκειμένου να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό και αποκλειστικά εντός των ορίων της ΠΕ Πέλλας (Νομός Πέλλας) που εδρεύουν, θα πρέπει να καταχωρηθούν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία. Για πληροφορίες να απευθύνονται στην Αν/τρια Προϊσταμένη του  Τμήματος Κτηνιατρικής κ. Μπαλάσκα Παναγιώτα, στο Διοικητήριο,  γραφείο 213 και τηλέφωνο 2381351336 για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αναφέρονται στις οδηγίες για την εφαρμογή της παραπάνω ΥΑ και την καταχώρησή τους. Σε περίπτωση που σε έλεγχο θα διαπιστώνεται η πώληση μελιού χωρίς την απαιτούμενη καταχώρηση θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον Ν. 4235/2004.

                                                                                               Η ΑΝ/ΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

                                                                                                  ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση των κουνουπιών.


Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π. Ε. Πέλλας στο πλαίσιο δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών αποβλέποντας πάντα στην συνεχή ενημέρωση και διαφάνεια ενημερώνει όλους τους πολίτες ότι λόγω των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στη χώρα με την εκδήλωση συχνών και ισχυρών βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών, παρουσιάζεται αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύοντας στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών  από το στάδιο της προνύμφης υλοποιεί μεγάλο ολοκληρωμένο έργο καταπολέμησης κουνουπιών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χρησιμοποιώντας όλες τις μεθόδους καταπολέμησης με επεμβάσεις τόσο από εδάφους όσο και από αέρος. Τα συνεργεία των αναδόχων του έργου είναι σε πλήρη ανάπτυξη και προβαίνουν καθημερινά στους απαιτούμενους ψεκασμούς και στις λοιπές επεμβάσεις όπου απαιτείται. Παρόλα αυτά οι πληθυσμοί των κουνουπιών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθώς λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, δημιουργούνται νέες και δύσκολα εντοπίσημες εστίες αναπαραγωγής ακόμη και στα πιο απίθανα και απροσπέλαστα σημεία.
Όπως είναι γνωστό, τα κουνούπια πέραν των υψηλών επιπέδων όχλησης που δημιουργούν, επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην οικονομία του τόπου, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη μετάδοση νοσημάτων όπως ο ιός του δυτικού Νείλου. 
Στο πλαίσιο άσκησης πολιτικών διασφάλισης της υγείας των πολιτών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους Δήμους λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, εντατικοποιώντας τις επεμβάσεις καταπολέμησης κουνουπιών και χρησιμοποιώντας όλους τους δυνατούς προβλεπόμενους τρόπους με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Για την επιτυχία όμως του έργου της και την αποτροπή μετάδοσης νοσημάτων που οφείλονται στα κουνούπια, απαιτείται παράλληλα η μεθοδική και συνεπής συνεργασία των πολιτών, με την εφαρμογή απλών και καθημερινών πρακτικών που συνίστανται κυρίως :
Στην αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών δηλαδή έστω και μικρών ποσοτήτων στάσιμου νερού, στις ιδιοκτησίες τους καθώς και στην εξάλειψη των υπαρχόντων στάσιμων νερών ή αυτών που δημιουργούνται από τις συχνές βροχοπτώσεις (όχι υπερβολικό πότισμα, τοποθέτηση καπακιών στους βόθρους, σίτας στους αεραγωγούς βόθρων, αποξήρανση ή συχνός καθαρισμός δεξαμενών νερού, σιντριβανιών, κλείσιμο με καπάκια βαρελιών ή δοχείων νερού κτλ).
Στη λήψη μέτρων αποτροπής εισόδου κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών, με την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σιτών στα παράθυρα, στις πόρτες και στους φεγγίτες και κουνουπιέρων στους χώρους κατάκλισης και ύπνου, ειδικά για τα βρέφη κα τους ηλικιωμένους.
Χρήση ενδυμάτων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κατά τις βραδινές ώρες (μακριά μανίκια, παντελόνια κτλ).
Χρήση σε εσωτερικούς χώρους που έχουν κουνούπια, πριν να εισέλθουν άτομα, εντομοκτόνων αέρος που κυκλοφορούν στο εμπόριο (με ένδειξη «για ιπτάμενα έντομα»), με αυστηρή τήρηση των οδηγιών χρήσης του κατασκευαστή.
Χρήση ειδικών απωθητικών συσκευών ρεύματος για τα εσωτερικό των κατοικιών ή καύσης (σπιράλ) για τους εξωτερικούς χώρους και απωθητικών λοσιόν με αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε βρέφη ή ηλικιωμένους.
Χρήση κλιματισμού στους εσωτερικούς χώρους, καθότι ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και χρήση ανεμιστήρων καθότι το ρεύμα αέρα δυσχεραίνει τη δράση τους.
Παρακαλούνται οι πολίτες για τη συνεργασία τους με την πιστή τήρηση των παραπάνω. 

Αίτηση τροποποίησης προδιαγραφών του προϊόντος με την καταχωρισμένη ονομασία '' ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ '' ΠΟΠ



Αίτηση τροποποίησης προδιαγραφών του προϊόντος με την καταχωρισμένη  ονομασία  '' ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ '' ΠΟΠ


Από το Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ  της Δ/νσης Συστημάτων Ποιότητας και  Βιολογικής Γεωργίας  του ΥπΑΑΤ έγινε γνωστό ότι η Ένωση ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε.Σ , με έδρα το 1ο χλμ. Εθν. Οδού Σητείας –Αγ. Νικολάου, υπέβαλε   αίτηση   τροποποίησης προδιαγραφών της καταχωρισμένης ονομασίας   '' ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ'' ΠΟΠ , μη ήσσονος σημασίας , που αφορά στην περιγραφή του προϊόντος, στην γεωγραφική περιοχή, στην απόδειξη καταγωγής, στη μέθοδο παραγωγής και στο Δεσμό. .  Η εν λόγω αίτηση αφού αξιολογήθηκε, δημοσιοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ' αριθμ.  261611/2007 ΚΥΑ (ΦΕΚ 406Β), όπως έχει τροποποιηθεί και  ισχύει.

Κατά της ως άνω αίτησης τροποποίησης των προδιαγραφών  έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση μέχρι και την 07/10/2019 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια.

Σημειώνεται ότι οι ενιστάμενοι δύνανται να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν το σχετικό φάκελο μετά από σχετική αίτησή τους.  Οι ενστάσεις συμπληρώνονται σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος VII της υπ' αριθμ.  261611/2007 ΚΥΑ (ΦΕΚ 406Β), όπως έχει τροποποιηθεί και  ισχύει όπου γίνεται λεπτομερής αιτιολόγηση των λόγων για τους οποίους  υποβάλλονται και κατατίθενται   στη Δ/νση Συστημάτων Ποιότητας και  Βιολογικής Γεωργίας  , Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ -ΕΠΙΠ  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Λ. Αθηνών 58 , Αθήνα , εντός της παραπάνω προθεσμίας.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το αίτημα τροποποίησης της ονομασίας δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων : http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07/enstaseis/5466-enstaseis-gia-proionta-pop-pge.


                                                                                                                            Μ.Ε.Π.
                                                                                                   Ο Αν. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ

                                                                                               
                                                                                                           ΓΑΪΤΑΝΗΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ

21α Ποζαρίτικα από τον Π. Σ. Λουτρακίου "Το Πόζαρ".


Οι αυτοσχέδιοι πάγκοι γεμίζουν από κάθε λογής πραμάτεια και οι έμποροι στέκονται στην άκρη του δρόμου. Οι κούνιες περιμένουν τα μικρά παιδιά και σε αρκετές περιπτώσεις τα μαγαζιά διαθέτουν μουσική για να διασκεδάσουν τους μεγάλους. Πρόκειται για σκηνή από τα παραδοσιακά πανηγύρια, που πραγματοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε όλη τη χώρα και συνεχίζουν να είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος διασκέδασης της Ελληνικής υπαίθρου.

Την παραμονή και ανήμερα της εορτής του πολιούχου Αγίου κάθε χωριού στήνεται το γλέντι που φέρνει κοντά ανθρώπους ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται πολύ μακριά.

Είναι ένας λόγος για να επιστρέψουν στον τόπο τους οι ξενιτεμένοι, είναι ο τρόπος για να γνωριστούν οι νέοι με τις νέες του χωριού, να ξεκουραστούν οι γεωργοί, να ξεδώσουν, να διασκεδάσουν για να επιστρέψουν στις δουλειές τους αναγεννημένοι και κυρίως είναι η απλή διασκέδαση, το ξεφάντωμα, η κοινωνική συναναστροφή των κατοίκων του κάθε τόπου μεταξύ τους.

«Ήταν μια όαση, μια στιγμή ξενοιασιάς και μια ευκαιρία για διασκέδαση στην σκληρή και κοπιαστική ζωή που ζούσαν οι άνθρωποι. Είναι έθιμα σταθερά επαναλαμβανόμενα στον κύκλο της ζωής. Ακόμη κι αν σήμερα έχουν χάσει την αυθεντική τους μορφή και την άρρηκτη σχέση τους με τις εποχικές δραστηριότητες της αγροτικής ζωής, διατηρούν το πανηγυρικό τους ύφος και προσφέρουν την ίδια ανάταση και χαρά στον αγωνιζόμενο άνθρωπο».

Παραδοσιακοί χοροί, αθλητικοί αγώνες, θρησκευτικές τελετές και λιτανείες καθώς και μουσικά γλέντια συνθέτουν την εικόνα κάθε πανηγυριού. Εικόνες που μένουν χαραγμένες στην ψυχή κυρίως των μικρών παιδιών και αποτελούν τα μελλοντικά τους βιώματα.

Στα πανηγύρια γίνεται η σημαντικότερη διάδοση της μουσικής μας παράδοσης, καθότι λαϊκοί οργανοπαίχτες αποδίδουν δημοτικά τραγούδια με μεράκι και σεβασμό συμβάλλοντας με αυτή την διαδικασία να τα γνωρίσουν οι νεότεροι.

Η μουσική είναι ταυτισμένη με μια μορφή ιερουργίας και ο χορός έχει τη σημειολογία του. Ο κόσμος χορεύει ομαδικά, εξ άλλου οι κυκλικοί χοροί γεννήθηκαν στην Ελλάδα και συμβολίζουν την συνοχή της κοινότητας. Ο πρώτος χορευτής δείχνει την ιδιοσυγκρασία του (ταμπεραμέντο) και καταθέτει την προσωπική του προσέγγιση, μετά πηγαίνει τελευταίος και στηρίζει την ομάδα του χορού………..την κοινότητα.

Τα πανηγύρια της υπαίθρου χωρίζονταν παλιά σε τρία σκέλη………πρώτο το θρησκευτικό, με λειτουργία στην εκκλησία και λιτάνευση της εικόνας, δεύτερο το ψυχαγωγικό, με όργανα, μουσική και χορό και τρίτο το οικονομικό, καθώς στήνονταi υπαίθρια παζάρια. Οι κάτοικοι των χωριών έχουν την ευκαιρία να αναδιοργανώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, είτε σε οικογενειακό είτε σε ευρύτερο επίπεδο, να συνάψουν συμφωνίες οικονομικής φύσης, ακόμη και μία ευκαιρία για τα δύο φύλα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Υπάρχουν βέβαια και πανηγύρια που έχουν οικονομικό χαρακτήρα, όπου συνήθως προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα της κάθε περιοχής γι’ αυτό και έχουν καθιερωθεί «εορτές» κάστανου, φέτας, κερασιού, μήλου κ.τ.λ. Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις συμβάλλουν εκτός των άλλων και στην οικονομική ανάκαμψη κάθε περιοχής.

Στις μεγάλες επαρχίες είναι λογικό, εφόσον τα χωριά είναι πολλά, αντίστοιχα και τα πανηγύρια να είναι πολλά. Το σημαντικό όμως είναι ότι κρατάνε την αγνότητα, την απλότητα και την γραφικότητά τους. Δεν έχουν εμπορευματοποιηθεί ακόμη, δεν τα έχουν αναλάβει «σπόνσορες» και χορηγοί, δεν μαγειρεύουν «κέτερινγκ» και μουσική παίζουν γνήσιοι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες και όχι σύμπακτοι δίσκοι (cd). Οι άνθρωποι του χωριού ντύνονται με τα γιορτινά τους ρούχα θεωρώντας την μέρα σπουδαία και γιορτινή.

Ειδικά τώρα που η οικονομική κρίση πλήττει την χώρα……….. η αγνή, απλή και φθηνή διασκέδαση των πανηγυριών αποτελεί πραγματική όαση.

ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου "Το Πόζαρ" διοργανώνει και φέτος τα 21α Ποζαρίτικα.
Και ποιός άλλος θα μπορούσε να ενσαρκώσει, να κεντρίσει το θυμικό, να ξεσηκώσει τα αισθητήρια, να αναβιώσει όλα τα περασμένα χρόνια, από την Βασίλισσα του Πανηγυριού, την Έφη Θώδη.
Γνήσια, παραδοσιακή φωνή, με μεγάλο επιτελείο και πλούσιο Ελληνικό ρεπερτόριο, εγγύηση για μια βραδιά αξέχαστη σε όποιον επιλέξει να παραβρεθεί.
Αν συνυπολογίσουμε και την Quest εμφάνιση του δικού μας "Βόρειου Ήχου" με την πολυτάλαντη Κική Παρτσανάκη, τότε είναι βέβαιο ότι η επιλογή μας θα έχει σφραγιστεί με το απόλυτο βουλοκέρι της επιτυχίας. 





Πηγή κειμένου...https://chilonas.com

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...