Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ζητείται γαζώτρια από βιοτεχνία στους Προμάχους


Ζητείται έμπειρη γαζώτρια στην περιοχή των Προμάχων. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6936640450 η 2384075679

Το λεωφορείο των 6.15 π.μ.


Κατά την προσφιλή μου εξερεύνηση, που καθημερινά πραγματοποιώ στο διαδίκτυο, το μάτι μου έπεσε τυχαία σε μια φωτογραφία παλαιού λεωφορείου των περασμένων δεκαετιών.
Αυτόματα, ως δια μιας  μαγικής αφύπνισης, ήρθαν στο νου μου, οι παλιές εποχές τις οποίες έζησα σαν μικρό παιδί.

Δεκαετίες του 1970 και ’80.
Υποδομές ανύπαρκτες, χωμάτινος ο δρόμος, που συνέδεε τους Προμάχους με την Αριδαία.
Ελάχιστα τα οχήματα, μόνο ένα ταξί και κανά δυο φορτηγά ίσως.
Εμείς μικρά παιδιά, τελειώνοντας το Δημοτικό σχολείο στο χωριό, θα έπρεπε να συνεχίσουμε στο Γυμνάσιο της Αριδαίας.
Λόγω της  έλλειψης πολλών λεωφορείων, οι συγκοινωνίες ήταν αραιές και οι τότε αρχές προγραμμάτιζαν τα δρομολόγια των οχημάτων κατά το δοκούν, προσπαθώντας να μεταφέρουν τους μαθητές από τα πάμπολλα χωριά της Αλμωπίας, στην πρωτεύουσα.

Στους Προμάχους λοιπόν, το λεωφορείο ερχόταν στις 6.15 το πρωί. Ξυπνούσαμε οι μαθητές από τις 5.30, και μέσα από τα κρύα και χιονισμένα σοκάκια, κατευθυνόμασταν στην πλατεία του χωριού, για να περιμένουμε το λεωφορείο μας. 
Ευτυχώς τα χρόνια εκείνα, υπήρχε ο Μπάη Πέτκος. Ένας μεγαλόσωμος καλοσυνάτος γεράκος, που είχε ένα μακρόστενο καφενείο και που πάντα ξυπνούσε νωρίς και το άνοιγε. Μια μεγάλη σόμπα, από κάποιο μεταλλικό  βαρέλι, που το μετέτρεψε ο σιδεράς του χωριού, δέσποζε στο κέντρο του καφενείου, μας περίμενε πάντα αναμμένη, κι εμείς κάνοντας κύκλο γύρω της, καθόμασταν στις παλιές ψάθινες καρέκλες. Ο καημένος ο γεράκος ήταν βαρήκοος κι εμείς κάναμε καλαμπούρια και τον πειράζαμε με τα παιδικά μας καμώματα. Συνήθως κρύβονταν πίσω στη κουζίνα του καφενείου και πασαλειβόταν όλη την ώρα με οινόπνευμα, προσφιλή τακτική των γεροντότερων εκείνα τα χρόνια, για να καταπολεμήσει τους πόνους των καταπονημένων αρθρώσεών του.

Κατά τις 6.10, με δεδομένη την απόλυτη ησυχία που επικρατούσε τα χρόνια εκείνα, ακούγονταν το λεωφορείο μας, να προσπαθεί να ανέβει στην πλατεία, αγκομαχώντας και δίνοντας αγώνα να αποφύγει τις λακκούβες και τις πέτρες του λασπωμένου δρόμου.
Ήταν ένα παλαιό όχημα, ίσως και από την εποχή του μεσοπολέμου, με μια μακριά μούρη μπροστά και δυο κακοσυντηρημένες πόρτες, που δίναμε μάχη για να τις κλείσουμε.  Μικρός διάκοσμος μέσα, με μόλις 20 η 25 καθίσματα, ενώ κάποια παράθυρά του ήταν συνεχώς ανοιχτά. Πίσω του, υπήρχε μια σκάλα, η οποία οδηγούσε στην εξωτερική οροφή, όπου οι μεγάλοι, τοποθετούσαν τις αποσκευές τους σε κάποια ειδικά διαμορφωμένα μεταλλικά ράφια.
«Προχωρείτε στο βάθος», η αιώνια ατάκα-διαταγή του εισπράκτορα κι εμείς στριμωχνόμασταν όλο και πιο πίσω, σωστές σαρδέλες, μιας και το χωριό μας είχε πάντα πληθώρα μαθητών.
Ακολουθούσε ο έλεγχος των εισιτηρίων και το ταξίδι προς τη γνώση, ξεκινούσε.
Αξέχαστες στιγμές βέβαια, ήταν η αγωνία που αισθανόμασταν, όταν ο ξεροπόταμος είχε κατεβάσει νερά από τα γύρω βουνά και το μικροσκοπικό λεωφορείο θα έπρεπε να περάσει μέσα από τα φουσκωμένα νερά της ανύπαρκτης γέφυρας, ενώ εμείς βγάζαμε τα παπούτσια μας και περνούσαμε ξυπόλητοι, πηδώντας από πέτρα σε πέτρα.
Κάπου στη μέση της διαδρομής, επιβεβλημένη ήταν η στάση στη Σωσάνδρα, για να πάρουμε και τους μαθητές του γειτονικού χωριού. Ακολουθούσε η ατάκα «προχωρείτε στο βάθος» και οι διαμαρτυρίες μας «μα ποιο βάθος; είμαστε στο τέρμα» και αφού η σαρδελοποίηση έβρισκε τον απόλυτο ορισμό της, ο οδηγός μας, ξεκινούσε.
Επικρατούσε δε ο προαιώνιος διαπληκτισμός με τα παιδιά της Σωσάνδρας, για το ποιο χωριό είναι καλύτερο, αποκαλώντας μας αυτοί «Κινέζους» κι εμείς «Σίρι τόρμπες»(μτφρ. ζητιάνους, αμακαδόρους).
Μετά την απαραίτητη στάση στο «ΣΤΕΚ», όπου επιβιβαζόταν ο ελεγκτής , για τον έλεγχο τυχών λαθρεπιβατών, φτάναμε νύχτα ακόμη στο ΚΤΕΛ, που την εποχή εκείνη ήταν κοντά στο Γυμνάσιο.

Αφήνοντας το ημιθανές  λεωφορείο, να δέχεται τις περιποιήσεις –φιλί της ζωής του οδηγού και του εισπράκτορα, κατευθυνόμασταν στο τεράστιο κτίριο του Γυμνασίου με τις παγωμένες αίθουσες και μη έχοντας τίποτα να κάνουμε μέχρι τις 8.30, που ξεκινούσαν τα μαθήματα, βοηθούσαμε τον κυρ Γιάννη, τον βλάχο επιστάτη του σχολείου με το χαρακτηριστικό του μουστακάκι κι ανάβαμε τις μεγάλες ξυλόσομπες των αιθουσών.
Το μεσημέρι, μετά από το δύσκολο εξάωρο μάθημα, αφού κάναμε μια γευστική στάση στο σουβλατζίδικο της «Μακεδονίας» και μετείχαμε στην οργασμική απόλαυση του γευστικότατου σάντουιτς με το πεντανόστιμο κυλινδρικό μπιφτέκι και την χαρακτηριστική μουστάρδα(η οποία πάντα ήταν λίγη), ανεβαίναμε ξανά στο λεωφορείο μας και η περιπέτεια, ξεκινούσε πάλι από την ανάποδη μεριά.

Το δε ηρωικό μας όχημα, σκούζοντας κι αγκομαχώντας, έδινε όλες του τις δυνάμεις και μέσα από τους μαύρους καπνούς που έβγαζε, ατένιζε με υπερηφάνεια τον κάμπο της Αλμωπίας, καταπίνοντας τα κακοτράχαλα χιλιόμετρα.


Ολοκληρώθηκε το έργο επισκευής της περίφραξης και διαμόρφωσης του αύλειου χώρου στο Νηπιαγωγείο Προμάχων


27.963 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ, ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΣΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ
ΑΝΑΔΟΧΟΣ: ALMO TΕΧΝΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ 15.659,56 €
ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ 38/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε το έργο που αφορούσε στην επισκευή της περίφραξης και στη διαμόρφωση του αύλειου χώρου στο Νηπιαγωγείο Προμάχων.
Συγκεκριμένα, το έργο περιελάμβανε εργασίες καθαίρεσης και αποξήλωσης της παλιάς περίφραξης. Κατασκευάστηκε νέο τοιχείο περίφραξης συνολικού μήκους 37 μέτρων, πάχους 30 εκατοστών και μεταβλητού ύψους, το οποίο επενδύθηκε από την εξωτερική πλευρά με σχιστόλιθο. Επίσης, τοποθετήθηκαν μεταλικά κιγκλιδώματα και σιδηρές θύρες στις εισόδους. Στον αύλειο χώρο κατασκευάστηκε διάδρομος με επίστρωση πλακών τσιμέντου και επενδύθηκε το υφιστάμενο τοιχίο.
Προκειμένου να καταπολεμηθεί η υγρασία που αναπτυσσόταν εσωτερικά του Νηπιαγωγείου, διαστρώθηκε με κονιόδεμα και έγινε επάλειψη με μονωτικό υλικό σε τμήμα του δαπέδου στον ακάλυπτο πίσω χώρο του κτιρίου. Για την προστασία του κονιόματος, τοποθετήθηκαν τσιμεντόπλακες και ο τοίχος επενδύθηκε με υλικό όμοιο της περίφραξης. Επίσης, έγιναν εργασίες επιχρισμάτων και εξωτερικών χρωματισμών σε τμήματα της πρόσοψης της αποθήκης. Έτσι, ο χώρος έγινε επισκέψιμος για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση.
Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 27.963,49 ευρώ (με το ΦΠΑ).
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:Είμαστε η Δημοτική Αρχή που δεν κρύβει τα προβλήματα κάτω απ’ το χαλί, αλλά τα αναδεικνύει και δίνει λύσεις. Γνωρίζουμε ότι με τις εργασίες επισκευής και συντήρησης στο Νηπιαγωγείο των Προμάχων δεν λύνουμε οριστικά αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα παλιό κτίριο που είναι λογικό να παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Ωστόσο, με τις παρεμβάσεις μας θα παρέχουμε στα παιδιά μας έναν χώρο φιλόξενο και ασφαζλή. Με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, είμαστε εκεί. Δίπλα στα προβλήματα. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα καινούριο σχολείο, γιατί πραγματικά το αξίζει το χωριό. Και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το πετύχουμε. Μέχρι τότε όμως, ήμασταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συντηρήσουμε το υπάρχον κτίριο. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αν αναλογιστεί κανείς την άσχημη εικόνα που παρουσίαζε για χρόνια το Νηπιαγωγείο.Νικήσαμε το χρόνο και είμαστε έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά πιστοί στις δεσμεύσεις μας.Η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας ανακοινώνει την απόκτηση του Κώστα Κυριακίδη


Η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει, την απόκτηση του 24χρονου ύψους 1,85 αμυντικού Κώστα Κυριακίδη που αγωνιζόταν πέρυσι στον Εργοτέλη στην Β' Εθνική, ενώ παλιότερα αγωνίστηκε στον Αγροτικό Αστέρα Β΄ Εθνική, στην Ζάκυνθο Β΄ Εθνική, στην Αναγέννηση Γιαννιτσών Β' εθνική και στον Αετό Σκύδρας Γ' εθνική, παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει 81 συμμετοχές στην Β΄ Εθνική, 7 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδος και 36 στην Γ΄ Εθνική. 
Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε υγεία και δύναμη με πολλές επιτυχίες.

    Με τιμή το Δ.Σ 
 Αλμωπού Αριδαίας 


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...