Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

"Η θέση του διαδικτύου, των κινητών τηλεφώνων και της τηλεόρασης στη ζωή μας". Ομιλία στο Δημοτικό Σχολείο Προμάχων


    
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
                         προς τους γονείς των μαθητών
Η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας και το Δημοτικό Σχολείο Προμάχων προσκαλούν τους γονείς των μαθητών του  Δημοτικού Σχολείου στην ομιλία  που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 και  ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα τελετών του σχολείου με θέμα:



«Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας». Πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας στα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης



H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας σας προσκαλούν στα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στις 13.00.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Γενική Διευθύντρια Αρχαιότητων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Πολυξένη Αδάμ- Βελένη.
Στην έκθεση τίθενται θέματα, όπως η «αιώνια γυναίκα» και η διαμόρφωση και λειτουργία των «προτύπων» στην κοινωνία. Προβάλλονται συγκεκριμένες όψεις του προτύπου της νεαρής αστής που κατέκλυσε την τέχνη της εποχής και επηρέασε την πραγματική ζωή της πρωτεύουσας, όπως φαίνεται και από τα εκθέματα. Παρουσιάζονται οι γυναίκες της Πέλλας, πραγματικές γυναίκες, αστές, πριγκίπισσες, βασίλισσες, δούλες, μητέρες, ιέρειες, εταίρες, ντόπιες ή από άλλα μέρη του ελληνικού κόσμου, που έζησαν στη μεγάλη πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου. Με τον πλούτο και την υψηλή ποιότητα αισθητικής σε θέματα ένδυσης, κόμμωσης, καλλωπισμού και κοσμημάτων αποκαλύπτουν μια σημαντική πλευρά της κοινωνικής ζωής και συνηγορούν στον χαρακτηρισμό της Πέλλας ως «μεγάλης πρωτεύουσας». Για την υλοποίηση της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν συμβατικά μέσα και νέες τεχνολογίες. Με τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις ειδωλίων σε μεγάλη κλίμακα, όπου αποδόθηκε η χρωματική παλέτα των ενδυμάτων, της κόμμωσης, των κοσμημάτων και του καλλωπισμού, τις οθόνες αφής και το animation βίντεο, οι γυναίκες της Πέλλας ζωντανεύουν και αποκτούν φωνή και κίνηση μέσα στο μουσείο.
Διάρκεια Έκθεσης: Ιανουάριος 2019 - Ιούνιος 2020.

Την ίδια μέρα, στο πλαίσιο των επιστημονικών ομιλιών του 2019, με θέμα την αρχαία Μακεδονία,  που οργανώνονται από τον Σύλλογο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, η Δρ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, θα παρουσιάσει το θέμα: «Η Όλυνθος και οι ιστορικές σχέσεις της με την Πέλλα», ώρα 12.00.

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΠΑΛ Αριδαίας, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του κοινού, για την εθελοντική αιμοδοσία


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε  την  Δευτέρα 1η Απριλίου το ΕΠΑΛ Αριδαίας, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του κοινού, για την εθελοντική αιμοδοσία, τη δωρεά μυελού των οστών και την μεταμόσχευση οργάνων. 
Ομιλητές ήταν: η κα. Αλεξίου Χριστίνα, επιστημονικά υπεύθυνη, επιμελήτρια Α΄,βιοπαθολόγος της Αιμοδοσίας Έδεσσας, η οποία μίλησε για την εθελοντική αιμοδοσία. Ο κος. Σμίας Χρήστος, διοικητής του Γ.Ν.Έδεσσας και Γ.Ν.Γιαννιτσών, διευθυντής αιματολογικής κλινικής του Ν.Παπανικολάου,  συνέχισε την παρουσίαση αναφορικά με την δωρεά μυελού των οστών και την μεταμόσχευση οργάνων. 
Τέλος, η κα. Τσουγένη Αικατερίνη, επισκέπτρια υγείας του Γ.Ν.Έδεσσας, μίλησε για την δωρεά μυελού των οστών και έλυσε όλες τις απορίες των παρισταμένων. 

Την Τετάρτη 3 Απριλίου η κινητή μονάδα αιμοδοσίας βρέθηκε στο χώρο του σχολείου μαζί με την κ. Τσουγένη, όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία αιμοδοσία από μαθητές και γονείς καθώς και λήψη επιχρίσματος για δωρεά μυελού. Οι 73 νέοι εθελοντές, αριθμός ρεκόρ για πρώτη φορά παρόμοιας δράσης, ενθουσίασαν τους υπεύθυνους του Νοσοκομείου και απέσπασαν τα πιο θερμά τους συγχαρητήρια. Στην δράση συμμετείχαν και μαθητές του ΓΕΛ με την καθηγήτριά τους κ. Περμεκερλή Μαρία.

Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» 


ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΄΄ Η ΠΕΛΛΑ΄΄


                          
       ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ «Η ΠΕΛΛΑ»

                                                        ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
                                                  “ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΜΑΣ”
       ΕΝΑ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ
                                           ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
                                                  ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
                                                              ΩΡΑ  8 μ.μ.
                                                        ΕΙΣΟΔΟΣ 3 ΕΥΡΩ
             ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ
             ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣXHMA «ΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΤΟΡΟΙ»

ΕΚΘΕΣΗ "ΕΓΚΑΥΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΤΡΕΤΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΔΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ


ΕΚΘΕΣΗ "ΕΓΚΑΥΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΤΡΕΤΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΔΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ

Ο γνωστός εικαστικός της πόλης μας Χατζηγιάννης Πάρις, θα εκθέσει την τελευταία "σοδειά" των περίφημων εγκαυστικών δημιουργημάτων του (πορτρέτα και κατασκευές) στη Φλώρινα, προσκεκλημένος της τοπικής Σχολής Καλών Τεχνών. Η "στροφή" του σπουδαίου εικαστικού τα τελευταία χρόνια στην αρχαιοελληνική τεχνοτροπία της εγκαυστικής ζωγραφικής (λιωμένο χρωματιστό κερί πάνω σε ξύλο), η μοναδικότητα των έργων του με τη μυσταγωγική αίσθηση που εκπέμπουν στους θεατές, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους καλλιτεχνικούς κύκλους της γειτονικής πόλης, η οποία φημίζεται για την παράδοση της στην τέχνη. Αποτελεί ύψιστης σημασίας και σπουδαία αναγνώριση η πρόσκληση στον Εδεσσαίο καλλιτέχνη, όχι μόνο για την έκθεση των δημιουργημάτων του, αλλά και για την επίδειξη της ξεχωριστής τεχνικής του στους ιθύνοντες της σχολής, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, σε σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα εγκαίνια.
Το ενεργό παρόν θα δώσουν και οι δύο καλλιτεχνικές ειδικότητες του Δημοσίου ΙΕΚ Έδεσσας στο οποίο ο καλλιτέχνης διδάσκει τα τελευταία χρόνια, η "ΤΕΧΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ" και οι "ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΜΟΔΑΣ". Το ΙΕΚ Έδεσσας το οποίο έχει την τιμή να κοσμεί τους χώρους του με έργα του καλλιτέχνη, έχει αναλάβει την επαγγελματική φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του εργαστηρίου και των εγκαινίων, επιστρατεύοντας καθηγητές και σπουδαστές του τμήματος ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως τη στήριξή του στον σπουδαίο εικαστικό αλλά και σε κάθε προσπάθεια ανάτασης του πολιτισμού στην περιοχή της Έδεσσας.

Εγκαίνια της Έκθεσης: Τρίτη 9 Απριλίου 2019, ώρα 19:00, Φλώρινα, ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ
Ημερομηνίες Λειτουργίας της Έκθεσης: 9 με 20 Απριλίου, καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-21:00 στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...