Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής


Ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής


Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και, έχοντας την υποχρέωση έγκυρης πληροφόρησης προς το κοινό, θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Πέλλας με αφορμή και το δελτίο τύπου του Βουλευτή Πέλλας κ. Γιάννη Σηφάκη.

Το έργο «Διευθέτηση ρεμάτων (χειμάρρων) Δήμου Αλμωπίας», με συνολικό προϋπολογισμό 10.800.000,00 € αποτελεί τη μεγαλύτερη αντιπλημμυρική παρέμβαση στα διοικητικά όρια της Πέλλας και είναι έργο που υλοποιεί η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πέλλας. Το έργο αυτό εξελίσσεται κανονικά, όπως και η χρηματοδότησή του από εξασφαλισμένους πόρους του ΕΣΠΑ της Π.Κ.Μ. Οι μικρής έκτασης ζημίες που προκλήθηκαν στο υπό κατασκευή έργο, επί του χειμάρρου Τσαρνάκα Λουτρακίου, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου, θα αποκατασταθούν στα πλαίσια υλοποίησης του σχετικού έργου.

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του αναπτυξιακού της προγραμματισμού, κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα. Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα η ένταξη δύο (2) νέων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στο νέο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4.000.000,00 € μετά από ενέργειες της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου-Αηδονά σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων. Συγκεκριμένα, τα έργα θα υλοποιηθούν στον Εδεσσαίο ποταμό και στον χείμαρρο Τόπλιτσα στο Λουτράκι Αλμωπίας, όπου στόχος είναι η προστασία του οικισμού και του αγροκτήματος Τοπικής Κοινότητας Λουτρακίου.

Επίσης, στο πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών της Π.Ε. Πέλλας είναι ενταγμένο και σε λίγο καιρό συμβασιοποιείται το έργο «Καθαρισμός ρεμάτων Π.Ε. Πέλλας» συνολικού προϋπολογισμού 70.000,00 €, ενώ, και για το νέο έτος προβλέπεται η υλοποίηση παρεμβάσεων «Καθαρισμού ρεμάτων 2018» συνολικού προϋπολογισμού 100.000,00 €. Επιπλέον, η Π.Ε. Πέλλας έχει ενταγμένο έργο «Αποκατάσταση υφιστάμενων υποδομών στο χείμαρρο Ασπροποτάμου Τ.Κ. Όρμας» προϋπολογισμού 40.000,00 € καθώς και έργο με τίτλο «Αποκατάσταση κοιτόστρωσης γέφυρας Ασπροποτάμου στην Τ.Κ. Όρμας» με προϋπολογισμό 180.000,00 €.

Άλλωστε, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε, σύμφωνα και με τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες, να ενταχθούν και να υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλους τους Δήμους της Πέλλας στη λογική της ισόρροπης ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά έχει λάβει υπόψη όλες τις ανάγκες που υπάρχουν και οι οποίες έχουν καταγραφεί - αποτυπωθεί από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων σε μια έκθεση περίπου σαράντα επτά (47) παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Π.Ε. Πέλλας με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 22.000.000,00 €. Εξάλλου, αυτήν την περίοδο εκτελείται το έργο αντιπλημμυρικής παρέμβασης στο Δήμο Πέλλας (περιοχή «Καπέλλη») που ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ έχει προγραμματιστεί επιπλέον έργο κατάντη της Εθνικής Οδού για επένδυση του αποδέκτη του προηγούμενου έργου το οποίο αφορά την κατασκευή συρματοκιβωτίου για μήκος περίπου 200 μέτρων συνολικού ύψους 80.000,00 €.


Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της συνεργασίας που υπάρχει και θα συνεχιστεί μεταξύ όλων των φορέων της Πέλλας για την προώθηση ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες αλλά και, λαμβάνοντας υπόψη τους μειωμένους σχεδόν κατά 75% προϋπολογισμούς των Περιφερειακών Ενοτήτων υλοποιούμε έργα ανταποδοτικά και ωφέλιμα για την περιοχή μας.

Ενημέρωση των πολιτών από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σχετικά με το «Άσυλο του Παιδιού» στην Έδεσσα


Ενημέρωση των πολιτών από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σχετικά με το «Άσυλο του Παιδιού» στην Έδεσσα


Με αφορμή δημοσίευμα σε τοπική έντυπη εφημερίδα σχετικά με την Ένωση Φιλανθρωπικών Σωματείων Κυριών και Δεσποινίδων Εδέσσης, φορέα από τον οποίο προέκυψε το ίδρυμα «Άσυλο του Παιδιού», η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θα ήθελε να κάνει μερικές επισημάνσεις ώστε να έχουν οι πολίτες ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Όντως, το «Άσυλο του Παιδιού» διέκοψε τη λειτουργία του για διάφορους λόγους. Η Π.Κ.Μ. δεν έχει καμία ευθύνη για την κακή αυτή εξέλιξη δυστυχώς, όμως, δεν είχε τη δυνατότητα να την αποτρέψει για τους παρακάτω λόγους, διότι:

1. η χρηματοδότηση των προνοιακών δομών γίνεται απευθείας από το αρμόδιο Υπουργείο με πόρους της Κεντρικής Κυβέρνησης και όχι της Π.Κ.Μ. – Π.Ε. Πέλλας,

2. η Οικονομική Επιτροπή της Π.Κ.Μ. εγκρίνει μόνο την διάθεση των χρημάτων στους αντίστοιχους προνοιακούς φορείς της διοικητικής της επικράτειας, εφόσον τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις και υπάρχουν τα νόμιμα δικαιολογητικά,

3. υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληροί κάποιος φορέας για να χρηματοδοτηθεί και, απαραίτητα, θα πρέπει να έχει λάβει την απαιτούμενη πιστοποίηση η οποία χορηγείται από κεντρικές υπηρεσίες.

Άλλωστε, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά έχει συναντηθεί το προηγούμενο διάστημα με την υπεύθυνη της Ένωσης Φιλανθρωπικών Σωματείων Κυριών και Δεσποινίδων Εδέσσης κυρία Κυβέλη Μπουραζάνη δείχνοντας έμπρακτα το πραγματικό ενδιαφέρον της για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ασύλου του Παιδιού και συζητώντας όλα αυτά τα θέματα, όπως οι ενέργειες πιστοποίησης που δεν έγιναν με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του φορέα.


Εν κατακλείδι, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δηλώνει «παρών» στα προβλήματα και στα αιτήματα των φορέων, ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για έναν φορέα που προσέφερε φροντίδα και κοινωνική αλληλεγγύη σε παιδιά και διευκόλυνε τις εργαζόμενες μητέρες. Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά με την ευαισθησία που τη διακρίνει, όντας ενεργό μέλος σε πολλά ιδρύματα, και οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας βρίσκονται στη διάθεση των υπευθύνων ώστε να επιχορηγήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους το «Άσυλο του Παιδιού», με προϋπόθεση όμως την απόκτηση της πιστοποίησης που απαιτείται και όλων των νόμιμων δικαιολογητικών.

Γιάννης Σηφάκης : Θετικός αρχικά ο Υπουργός Παιδείας για ίδρυση σχολής ή Πανεπιστημιακών τμημάτων στην Πέλλα


Γιάννης Σηφάκης :  Θετικός κατ’ αρχήν ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου καθώς και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χασάπης στην πρόταση του βουλευτή για ίδρυση Σχολής ΤΕΙ ή Τμημάτων Ζωικής και Φυτικής παραγωγής στα Γιαννιτσά – Διετείς Πανεπιστημιακές σχολές για αποφοίτους ΕΠΑΛ σε Έδεσσα και πιθανά σε Αριδαία και Σκύδρα  
Ο Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με  τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρη Χασάπη στο περιθώριο της συνόδου Πρυτάνεων των ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην ΑΣΠΑΙΤΕ στην Αθήνα.
Ο βουλευτής επανέλαβε στον Υπουργό την θέση του για την ανάγκη η Πέλλα να συμμετέχει στην Δημόσια Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με κάποιες σχολές ανάλογες με τις παραγωγικές της δραστηριότητες και δυνατότητες. Η Πέλλα προσφέρεται για την σύνδεση της Εκπαίδευσης με την Έρευνα και την πρακτική άσκηση των σπουδαστών. Είναι διαχρονικά από τους αδικημένους Νομούς όσον αφορά την χωροταξική δομή των ΑΕΙ και ΤΕΙ με άμεσες επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία.
Σε αυτή την συγκυρία υπάρχουν δύο σημαντικές δυνατότητες:
1. Να αναπτυχθεί στην περιοχή των Γιαννιτσών Σχολή ή Τμήματα Ζωικής παραγωγής και φυτικής παραγωγής. 
Η ύπαρξη και η ανάγκη αναβάθμισης του Ινστιτούτου Ζωικής Έρευνας στην Παραλίμνη Γιαννιτσών ( που έχει 11 ερευνητές και διαχειρίζεται 3000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων παραχωρημένων κατά χρήση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και σημαντικό αριθμό ζώων ) μπορεί να εξασφαλίσει την σύνδεση της Εκπαίδευσης και Έρευνας μαζί με την δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών σχολής ή τμημάτων ΤΕΙ που μπορούν να ιδρυθούν στα Γιαννιτσά ή μέσα στο Ινστιτούτο της Παραλίμνης. 
2. Ίδρυση αποκεντρωμένων Διετών Πανεπιστημιακών σχολών για αποφοίτους ΕΠΑΛ ( που θα ανήκουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας) στην Έδεσσα και πιθανά σε Αριδαία και Σκύδρα 
 Έχει ψηφιστεί από τον Αύγουστο στη Βουλή η ίδρυση σχολών για διετείς σπουδές στο πλαίσιο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ των αποφοίτων ΕΠΑΛ.  Δηλαδή τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ θα έχουν μία προνομιακή πρόσβαση σε ένα διετές πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα δίνει επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων ώστε να μην ταλαιπωρούνται όπως γίνεται σήμερα με τα ΙΕΚ. Θα είναι τμήματα ακαδημαϊκά εξαιρετικά αναγνωρισμένα και θα ανταποκρίνονται σε πάρα πολλές από τις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν
Ο Υπουργός είπε στον βουλευτή ότι κατ’ αρχάς είναι θετικός, φυσικά απαιτείται μελέτη και συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας. 
Ζήτησε από τον βουλευτή μετά τις γιορτές να τον επισκεφτεί στο Υπουργείο για να συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα και να δρομολογηθούν ενέργειες και συνεννοήσεις με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας προς την κατεύθυνση αυτή.  

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (α.α. 43/2017) που ισχύει από σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017:
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
1.      Σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017:
Το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και σταδιακά η Δυτική Στερεά, ενώ αργά τη νύχτα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς, με υψόμετρο πάνω από 1.200 μέτρα.

2.     Αύριο Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017:
α. Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και βαθμιαία από το μεσημέρι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανόν πρόσκαιρα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Το βράδυ η Κρήτη, οι Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.
β. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς (με υψόμετρο περίπου πάνω από 800 μέτρα), πιθανόν της Δυτικής Μακεδονίας (με υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα) και της Βόρειας Πελοποννήσου (με υψόμετρο πάνω από 1.200 μέτρα).

3.     Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017
α. Μέχρι το πρωί η Ανατολική Μακεδονία και μέχρι το βράδυ η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Θράκη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα πιθανόν το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος η Δυτική Στερεά και η Δυτική και Νότια Πελοπόννησος.
Β. Οι χιονοπτώσεις, έστω και εξασθενημένες, θα συνεχιστούν στα δυτικά και βόρεια ορεινά σε υψόμετρο περίπου πάνω από 800 μέτρα.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: 
  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
  • Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα τους.
  • Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...