Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ Κ.Δ.Α.Π.μεΑ "ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ"


ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΠΙΤΣΑ;

Πόσο κακό μας κάνει να τρώμε πίτσα;
Μια συνταγή για να δούμε τι γίνεται με τις ενοχές.
Πολύ κακό, μην κοροϊδευόμαστε. Η πίτσα και το χάμπουργκερ συγκαταλέγονται στα «junk food» και έχουν καταστρέψει ολόκληρες γενιές Αμερικανών.
Ωστόσο, μια πίτσα, όπως την εφηύραν οι ευρωπαίοι, τι είναι: ζύμη+γαρνιτούρα.
Εκεί χαλάει το θερμιδόμετρο. Οταν στην γαρνιτούρα κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να βάλουν ό,τι κυκλοφορεί στο ψυγείο και στον μπακάλη της γειτονιάς μαζί, τότε η πίτσα, από ένα υπέροχο βασικό φαγητό, μετατρέπεται σε βόμβα θερμίδων. Η πίτσα-βόμβα δεν έχει καμία απόδοση για τον οργανισμό, προσφέρει μηδέν και μας δίνει μόνο κιλά και κατάθλιψη.
Η πίτα, που στη συνέχεια έγινε πίτσα, ήταν και είναι η βασική τροφή στη Μεσόγειο και στην Ανατολή:

Υπάρχει η λύση: Φτιάξτε μόνοι σας την πίτσα σπίτι σας, με δύο απλές κινήσεις. Αυτόματα γίνεται ωφέλιμη, γευστική και δεν περιέχει ούτε μια θερμίδα ενοχής.
Η ζύμη εν πρώτοις: Φαρίνα, νερό, αλάτι, μαγιά
  • Φαρίνα ποιοτική από πραγματικό αλεύρι 250-300 γραμμάρια
  • Μαγιά από τον φούρναρη ή το 1/3 από έτοιμο κύβο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Νερό χλιαρό
Σε ένα μπολ βάζουμε όλη τη φαρίνα και κάνουμε μια τρυπούλα στη μέση
Μέσα στην τρυπούλα λυώνουμε σε ψίχουλα την μαγιά
Βάζουμε λίγο αλάτι μέσα στο χλιαρό νερό και το λυώνουμε με ένα κουτάλι
Βάζουμε λίγο νερό στην τρυπούλα και λυώνουμε αργά την μαγιά
Οταν λυώσει πραγματικά τότε ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό
Η φαρίνα να ενσωματώνεται από τα μέσα προς τα έξω
Οταν όλα γίνουν ένα, τότε αρχίζουμε το ζύμωμα
Θέλει δύναμη. Τη χτυπάμε, την γυρίζουμε, την τρελαίνουμε τη ζύμη
Ρίχνουμε ελάχιστη φαρίνα, αν χρειάζεται, αν κολάει -Ελάχιστη
Αυτό, επί 15 λεπτά
Οταν η ζύμη είναι σταθερή και μαλακή, δεν κολάει την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα
Θα δούμε ότι διπλασιάζεται σε μέγεθος
Λαδώνουμε ένα ταψί και με τα δάχτυλα την απλώνουμε ώστε να γίνει λεπτή, πολύ λεπτή
Την αφήνουμε και πάλι να ξεκουραστεί λίγο
Τώρα ήρθε η ώρα για την γαρνιτούρα
Η φωτό δεν είναι σε καλή ποιότητα, αλλά η Σοφία Λόρεν δίνει στη ζύμη της να καταλάβει:
Πίτσα Μαργαρίτα
  • Χρειάζεται μόνο τρία πράγματα: τομάτες, μοτσαρέλα, βασιλικό -Είναι η ιταλική σημαία σε χρώματα
  • Αν μπορείτε να βρείτε μοτσαρέλα  bufala, θα ήταν θείο δώρο
  • Βάλτε λίγη σάλτσα ποιοτική σαν βάση
  • Κόψτε λεπτές ροδέλες τομάτας
  • Προσθέστε τη μοτσαρέλα σας
  • Βάλτε το βασιλικό από πάνω
  • Ψήνετε σε ζεστό φούρνο για 50 λεπτά
Η Σοφία Λόρεν επί τω έργω, με την υπέροχη πίτσα της Μαργαρίτα. Δεν βάζει λουκάνικα, δεν βάζει σαλάμια, δεν βάζει οκτακόσια τυριά:
Πίτσα και μακαρόνια με μέτρο, δίνουν αυτό το υπέροχο σώμα:
Εξάλλου η Λόρεν έχει πει την περιβόητη φράση: Ο,τι είμαι, το οφείλω στα σπαγγέτι!


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΣΟΚ - Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΕ ΠΟΤΑΜΙ ΟΠΑΔΟ ΤΗΣ ΝΤΕ ΠΟΡΤΙΒΟ

Σοκ: Η στιγμή που οι οπαδοί της Ατλέτικο ρίχνουν στο ποτάμι τον οπαδό της Ντεπορτίβο [βίντεο]

Ένα σοκαριστικό βίντεο έδωσε στην δημοσιότητα η ιστοσελίδα της «El Pais» από τα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο του 43χρονου.
Οι οπαδοί της Ατλέτικο κατάφεραν να εγκλωβίσουν τον οπαδό της Ντεπορτίβο και στο βίντεο φαίνεται χαρακτηριστικά η στιγμή που τον πετάνε στο ποτάμι, με τον 43χρονο να υποκύπτει λίγο αργότερα από τα τραύματά του σε νοσοκομείο της Μαδρίτης βυθίζοντας στη θλίψη ολόκληρη τη φίλαθλη κοινότητα της χώρας.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΡΔΗ: ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ.

Η τελευταία επιθυμία του Αντώνη Βαρδή (NDPPHOTO)
Εκτός από σπουδαίος καλλιτέχνης ο Αντώνης Βαρδής είχε ήταν και ένας ξεχωριστός άνθρωπος και αυτό αποτυπώνεται ακόμη και στην τελευταία του επιθυμία, καθώς, είχε ζητήσει να αντί για μνημόσυνο να πραγματοποιηθούν συσσίτια για απόρους.
Ετσι τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, με αφορμή το τρίμηνο μνημόσυνό του, στην πλατεία Μοναστηρακίου στην Αθήνα, οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες θα μαγειρέψουν για να προσφέρουν φαγητό σε απόρους.
Επίσης θα μοιραστούν και διάφορα τρόφιμα όπως κρεμμύδια, ελαιόλαδο, κοτόπουλο και ρύζι.
Η ίδια πρωτοβουλία θα επαναληφθεί και στο εξάμηνο μνημόσυνο του αξέχαστου τραγουδιστή και συνθέτη.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΔΑΙΜΟΝΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Ο δαιμόνιος Ελληνοκύπριος που βρήκε το ελιξίριο της νεότητας -Η τρομερή ανακάλυψή του που «σβήνει» τις ρυτίδες [εικόνες]
Ο δαιμόνιος Ελληνοκύπριος επιστήμονας και εφευρέτης Κρις Τουμάζου, που ζει στο Λονδίνο, «ξαναχτύπησε», δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό προϊόν, που πιθανώς είναι ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει σήμερα στον τομέα της αντιγήρανσης του δέρματος, καθώς προσαρμόζει την αντιγηραντική θεραπεία του δέρματος στο DNA κάθε ξεχωριστής γυναίκας (και, γιατί όχι, κάθε άνδρα).
Η νέου τύπου εξατομικευμένη θεραπεία βασίζεται σε ένα καινοτομικό «τσιπάκι», το οποίο επιτρέπει στους δημιουργούς του προϊόντος να αναλύουν -με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή- δείγμα από το γενετικό υλικό του ατόμου μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Έτσι, μπορούν να ανακαλύψουν πόσο γρήγορα το σώμα διασπά το κολλαγόνο (την ζωτική πρωτεΐνη που, μεταξύ άλλων, διατηρεί φρέσκο το δέρμα), καθώς και το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό (οι οποίες προστατεύουν από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών).
Διαθέτοντας τις παραπάνω πληροφορίες, είναι δυνατή η γρήγορη παρασκευή ενός ορού ή μιας κρέμας με τη σωστή ποσότητα κολλαγόνου και αντιοξειδωτικών για κάθε γυναίκα. Οι κλινικές δοκιμές για περίοδο 18 μηνών, που έγιναν σε μια κλινική στο κεντρικό Λονδίνο, δείχνουν ότι το προϊόν με την ονομασία Geneu μειώνει τις ρυτίδες και άλλες φθορές του δέρματος έως 30% μέσα σε 12 εβδομάδες, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».
Το Geneu μπορεί, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, να φέρει επανάσταση στον τρόπο που γίνεται η προστασία του δέρματος και η θεραπεία της αντιγήρανσης, εξειδικεύοντάς την ανάλογα με το γενετικό «προφίλ» κάθε ανθρώπου.
Eυρωπαίος εφευρέτης για το 2014
Ο Κρις Τουμάζου, που είναι καθηγητής ηλεκτρονικής και βιοϊατρικής μηχανικής στο Imperial College του Λονδίνου και ο οποίος πρόσφατα ονομάστηκε «Ευρωπαίος εφευρέτης της χρονιάς» για το 2014, έχει κάνει και άλλες τεχνολογικές ανακαλύψεις στο πεδίο της ιατρικής, όπως ένα κοχλιακό εμφύτευμα για άτομα με προβλήματα ακοής, ένα τεχνητό πάγκρεας για διαβητικούς και ένα ασύρματο μόνιτορ καρδιάς.
Η φετινή βράβευσή του έγινε ακριβώς για μια μικρή φορητή συσκευή - τσιπάκι, που μπορεί να «διαβάσει» το DNA ενός ανθρώπου μέσα σε μισή μόλις ώρα. Είναι ένα τέτοιο «τσιπάκι» που πλέον αξιοποιείται στην αντιγηραντική θεραπεία.
Ο ελληνοκύπριος εφευρέτης πιστεύει ότι όσο περισσότερο η τεχνολογία «ανάγνωσης» του DNA διεισδύει στα καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα καλλυντικά, τόσο το ευρύ κοινό θα εξοικειωθεί γενικότερα με την ιδέα των γενετικών εξετάσεων, πράγμα που θα διευκολύνει τον ερχομό μιας νέας πιο εξατομικευμένης εποχής για την ιατρική.
O Κρις Τουμάζου είναι ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος στην ομώνυμη εταιρεία Geneu, ενώ συνεργάτης του είναι μια Ελληνίδα ερευνήτρια, η δρ Μαρία Καρβέλα, η οποία, όπως είπε, «μόλις άκουσα για τον Κρις και το τσιπάκι, ήθελα να συμμετάσχω σε όλη αυτή την προσπάθεια, που βρίσκεται στην αιχμή της επιστήμης».
Πώς θα επιτύχουν την αιώνια νεότητα
Η ταχύτητα διάσπασης και καταστροφής του κολλαγόνου ποικίλει πολύ από οργανισμό σε οργανισμό και εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την μετάλλαξη ενός γονιδίου, που ρυθμίζει τη δημιουργία του κολλαγόνου. Οι άνθρωποι που διατηρούν υγιές δέρμα μετά τα 60 και τα 70 τους, είναι πιθανότατα όσοι, χάρη στο DNA τους, εμφανίζουν αργή διαδικασία καταστροφής του κολλαγόνου.
Οι κρέμες και τα άλλα αντιγηραντικά προϊόντα, που εκ των πραγμάτων προορίζονται για όλες τις γυναίκες, άσχετα με το γενετικό «προφίλ» και τις ιδιαιτερότητές τους, είτε παρέχουν λιγότερο κολλαγόνο από αυτό που χρειάζεται εκ γενετής ο οργανισμός μιας γυναίκας, είτε το αντίστροφο, τον «παραφορτώνουν» με περιττό κολλαγόνο.
«Πάρα πολύ κολλαγόνο θα κάνει ζημιά στο δέρμα. Πολύ λίγο δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Το νέο τεστ DNA δείχνει ακριβώς πόσο κολλαγόνο μπορεί να μεταβολιστεί», δήλωσε ο Κρις Τουμάζου.
Προς το παρόν, το νέο προϊόν αναλύει δύο βασικά συστατικά του δέρματος (το κολλαγόνο και τα αντιοξειδωτικά), όμως οι υπάρχουσες αντιγηραντικές κρέμες και οροί περιέχουν και άλλα δραστικά συστατικά, που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος, όπως εκχυλίσματα βοτάνων, βιταμίνες, αμινοξέα κ.α. Ο καθηγητής - εφευρέτης ελπίζει ότι μελλοντικά το προϊόν του θα διευρύνει τη γκάμα των βιοδεικτών υγείας του δέρματος, που θα μπορεί να «διαβάσει» το τεστ DNA σε κάθε άνθρωπο.
Όπως ο ίδιος είπε, το προϊόν του είναι κατάλληλο για «κυρίες που δεν έχουν καταφύγει στο μπότοξ» (μια θεραπεία τεσσάρων εβδομάδων με το Geneu κοστίζει περίπου 750 ευρώ).
Ο ελληνοκύπριος επιστήμονας πιστεύει ότι το «τσιπάκι» του μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και με άλλους τρόπους, όπως π.χ. να ελέγχει πόσο καλά ο οργανισμός ενός ασθενούς ανέχεται τις στατίνες, το βασικό φάρμακο κατά της χοληστερίνης, έτσι ώστε να αναπροσαρμόζεται ανάλογα η δοσολογία τους.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΜΑΓΕΙΑ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΟΤΑΝ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΙΔΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ

Μαγεία -Ετσι θα μοιάζει το ψηφιδωτό της Αμφίπολης όταν τοποθετηθούν οι ψηφίδες που λείπουν [εικόνες]
Ενα από τα ευρήματα από τον τάφο της Αμφίπολης που έχουν μαγέψει είναι το ψηφιδωτό στο δάπεδο του δεύτερου θάλαμου που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης.
Οπως είναι γνωστό και όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού, από το κέντρο του ψηφιδωτού λείπει ένα μεγάλο κομμάτι. Τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας επανέλαβαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το Σάββατο πώς έχουν βρεθεί οι ψηφίδες που λείπουν και σιγά σιγά θα αρχίσει η ανασύνθεση του ψηφιδωτού. Το πότε θα έχει ολοκληρωθεί η διεργασία και θα δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του, μοναδικής τέχνης, ψηφιδωτού ολόκληρου είναι άγνωστο.
Πάντως, μια μικρή γεύση για το πώς θα μοιάζει μπορούμε να πάρουμε από το σχέδιο του Ζήνων για το μπλογκ empedotimos (empedotimos.blogspot.gr):


ΕΡΕΥΝΑ: ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 2000 ΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ ΤΟΥΣ

Έρευνα: Σχεδόν τα μισά παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2000 ζουν μόνο με τον έναν γονέα
Τέσσερα στα δέκα παιδιά που γεννήθηκαν το έτος 2000 δεν ζουν και με τους δύο γονείς από την ηλικία των 11 ετών.
Και οι σύγχρονοι νέοι είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό, από εκείνους που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1960, να αντιμετωπίσουν μια οικογενειακή κατάρρευση, αποκαλύπτει η μελέτη.
Οι ερευνητές κατηγορούν για την εξάπλωση της διάλυσης της οικογένειας την ευκολία του διαζυγίου και την έλλειψη ντροπής που αισθάνονται τα ζευγάρια που χωρίζουν.
Λένε ότι τα παιδιά των οποίων η μητέρα και ο πατέρας έχουν χωρίσει ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς.
Η έρευνα από το Millennium Cohort σε περισσότερα από 13.000 παιδιά που γεννήθηκαν γύρω από το έτος 2000 έδειξε ότι οι άγαμοι γονείς ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις διάλυσης της οικογένειας.
Στην ηλικία των 11, το 92 τοις εκατό των παιδιών που γεννήθηκαν από παντρεμένα ζευγάρια εξακολουθούν να ζουν με τη μητέρα και τον πατέρα τους.
Για εκείνα που έχουν γονείς που συζούν, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 55 τοις εκατό. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων από ακαδημαϊκούς από το Institute of Education, αναφέρει: «Σχεδόν τέσσερα στα δέκα παιδιά που γεννήθηκαν στο γύρισμα του αιώνα, έζησαν τουλάχιστον μία αλλαγή στην κατάσταση της σχέσης των γονιών τους στα πρώτα τους 11 χρόνια – όταν το 1969 το ποσοστό ήταν ένα στα δέκα».
Για πολλούς νέους, η αγωνία του να δουν τη μητέρα και τον πατέρα τους να χωρίζουν δεν είναι απλά ένα ενδεχόμενο. Η μελέτη λέει ότι ένα στα επτά είχαν περάσει περισσότερους από έναν χωρισμό της οικογένειας.

Τα νέα αποδεικτικά στοιχεία των αυξανόμενων επιπέδων διάλυσης της οικογένειας έρχονται σε μια στιγμή μεγαλύτερης ανησυχίας για την κατάρρευση του γάμου και τις επιπτώσεις της στα παιδιά.
Πρόσφατες μελέτες έχουν υπογραμμίσει την πιθανότητα τα ζευγάρια που παντρεύονται να εκπαιδευτούν και να έχουν καλές θέσεις εργασίας. Όσοι συγκατοικούν (χωρίς γάμο) είναι πιο πιθανό να είναι φτωχοί, άνεργοι και να διαθέτουν λίγα προσόντα.
Η Δρ Roxanne Connelly, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, είπε ότι τώρα υπάρχει λιγότερο στίγμα να περιβάλλει το διαζύγιο, που σημαίνει ότι τα ζευγάρια που υποφέρουν από προβλήματα στη σχέση τους είναι πιο πιθανό να χωρίσουν.
«Κάποιοι από αυτούς τους γονείς μπορεί να έχουν ήδη μείνει μαζί, ενώ ζουν στην μιζέρια», πρόσθεσε.
«Αλλά πολλοί μπορεί να είχαν εργαστεί σκληρότερα για (να σώσουν) τους γάμους τους, αντί να τα παρατάνε πιο εύκολα, αν υπήρχε περισσότερο στίγμα».
«Ένα πράγμα που έχει αλλάξει δραματικά τον περασμένο αιώνα, είναι ο αριθμός των παιδιών που τώρα ζουν σε οικογένειες όπου οι γονείς τους έχουν χωρίσει, ή που ζουν σε μεικτές οικογένειες.
«Η διάλυση της οικογένειας έχει μια δραματική επίδραση στην ευημερία των παιδιών.
«Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τις οικογένειες να μείνουν μαζί, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για την υποστήριξη και την εκπαίδευση των γονέων που βρίσκονται στη διαδικασία του διαζυγίου μέσω των σχολείων ή των πόρων για τους γονείς. Επίσης, δίνοντας στους γονείς μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη σημαίνει ότι λιγότεροι θα οδηγηθούν σε διάλυση της οικογένειας από τις πιέσεις της φτώχειας».

Η έκθεση κάνει σύγκριση της κατάστασης των οικογενειών σήμερα με εκείνην του 1969, όταν είχε γίνει μια παρόμοια μελέτη μεγάλης κλίμακας.
Αυτό ήταν το έτος κατά το οποίο εισήλθαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με την εισαγωγή του «γρήγορου» διαζυγίου. Από τότε, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αφαιρέσει τα φορολογικά κίνητρα για εκείνα τα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν.
Ο Harry Benson του think tank ‘Marriage Foundation’, που ιδρύθηκε από τον δικαστή οικογενειακού δικαίου Sir Paul Coleridge, που παροτρύνει τα ζευγάρια να παντρευτούν, είπε: «Το μήνυμα από τη μελέτη αυτή θα πρέπει να είναι προφανές.
«Αν δεν προτρέπουμε τους γονείς να παντρευτούν, αυξάνουμε τους κινδύνους για τα παιδιά τους»


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ 2014



Με πυκνή ομίχλη καλωσόρισαν οι Πρόμαχοι την πρώτη ημέρα του χειμώνα, τον πιο αγαπημένο μήνα μικρών και μεγάλων, τον Δεκέμβρη.
Ο μήνας με τις περισσότερες γιορτές σύμφωνα με το ορθόδοξο εορτολόγιο της εκκλησίας μας, που σηματοδοτείται από την Γέννηση του Κυρίου μας και τον πανανθρώπινο συμβολισμό, που εμπεριέχει.
Ο μήνας, που οι ημέρες του κυλούν ανοδικά και οδηγούν στην απόλυτη κορύφωση με τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του νέου έτους.
Πολλοί πιστοί βρίσκονται σε νηστεία, αναμένοντας την Γέννησή Του, ελπίζοντας στην ευλογία του, ενώ πλήθος πατροπαράδοτων εθίμων αναβιώνουν σε όλη τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου.
Με τα κελάρια των σπιτιών γεμάτα από κάθε είδους τροφές, πατάτες, κάστανα, τουρσιά, σάλτσες, ρόδια, μήλα, φασόλια, κρεμμύδια και κάθε λογής τρόφιμο που μπορεί να συντηρηθεί, και τα ξύλινα βαρέλια με φρεσκοβρασμένο τσίπουρο και κρασιά κάθε είδους, τα υπόστεγα φουλαρισμένα από τα απαραίτητα καυσόξυλα, νιώθουν έτοιμοι για να υποδεχτούν έναν ακόμη χειμώνα στα ευλογημένα μας χώματα.
Με δεδομένη την μεγάλη οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι είναι συγκρατημένοι και υπό το βάρος των πολλών υποχρεώσεων, κρατούν στάση αναμονής και δεν προβαίνουν σε άσκοπες και περιττές αγορές.
Από την άλλη, στα σχολεία του χωριού, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την σταδιακή μετάβαση στις ημέρες των γιορτών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ετοίμασαν το γράμμα τους για τον Άγιο Βασίλη, ζητώντας το δωράκι που επιθυμούν.
Από τις 10 του μηνός και μετά, θα ξεκινήσει η σφαγή των οικόσιτων γουρουνιών, τα οποία έχουν στους στάβλους τους οι περισσότεροι κάτοικοι, και θα γεμίσουν καταψύκτες και τενεκέδες με την απαραίτητη τροφή για τον χειμώνα.
Αναμένεται με ενδιαφέρον ο στολισμός των σπιτιών με τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα λαμπάκια και τις φιγούρες στις προσόψεις και τα παράθυρα, το μεγάλο δέντρο στην πλατεία, τα κάλαντα και φυσικά η γιορτή ορόσημο της εποχής, η Σούρβα , που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.
Θα προηγηθούν βέβαια οι παραδοσιακές φωτιές που προετοιμάζουν  οι παρέες των παιδιών της κάθε γειτονιάς, στα υψώματα του χωριού και ο άτυπος ανταγωνισμός, για το ποιά θα είναι μεγαλύτερη, θα "ανάψει" τα αίματα, στην "Κόλντα- μπάμπο".
Αξιοσημείωτες είναι και οι φιλανθρωπικές δράσεις, που κάνουν κάποιες ομάδες αλληλεγγύης του χωριού, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν με τα απαραίτητα τους αναξιοπαθούντες, σημάδι ότι υπάρχει ακόμη στην σκληρή εποχή μας, η αγάπη και η αλληλοστήριξη.
Αναμονή λοιπόν, περισυλλογή και προσευχή από τους ταπεινούς κατοίκους, για να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα και αυτός ο χειμώνας και να αφήσει ο καθένας μας το ανεξίτηλο σημάδι του στο σύντομο διάβα της ζωής, στον αγαπημένο μας τόπο.
Καλό μήνα- καλό χειμώνα.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...