Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Η ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Σε γιορτινό οικογενειακό κλίμα, έκοψε την Βασιλόπιτα ο μορφωτικός σύλλογος Προμάχων.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο νεότητας του χωριού, παραβρέθηκαν το δ.σ. του συλλόγου, μέλη, χορευτές όλων των τμημάτων, γονείς και πολλοί κάτοικοι.
Ο πάτερ Γεώργιος ευλόγησε την εκδήλωση και στη συνέχεια κόπηκαν οι Βασιλόπιτες, μία για κάθε τμήμα, ενώ οι τυχεροί που έτυχαν το φλουρί, πήραν από την δασκάλα του συλλόγου, αναμνηστικά δωράκια.



























ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΣΙΝΗΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ



Όσο κι αν θέλουν οι γονείς να βρίσκονται πάντα στο πλευρό των παιδιών τους ως φύλακες-άγγελοι, αναπόφευκτα, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ανεξαρτητοποιούνται, περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μακριά από τους γονείς και το άγρυπνο βλέμμα τους. Οι επιτήδειοι, όμως, πάντα καραδοκούν και ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να τους αποφεύγει το παιδί σας, είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Είναι στο χέρι σας, λοιπόν, να διδάξετε στο παιδί κάποιους έξυπνους κανόνες ασφαλείας για να προστατεύει τον εαυτό του, τις στιγμές που δεν είστε εσείς μαζί του.

 Ποιοι είναι αυτοί;


1. Δικαίωμα στο σώμα μου έχω μόνο εγώ: Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι μόνο εκείνο έχει δικαίωμα να κοιτάζει κάθε σημείο στο σώμα του και να αγγίζεται.
2. Πάντα ζητάω την άδεια από τους γονείς μου πριν πάω κάπου, πριν αλλάξω τα πλάνα μου για κάτι ή πριν πάρω κάτι από κάποιον, ακόμα κι αν τον ξέρω. Αν δεν ρωτήσω πρώτα, η απάντηση είναι «όχι»: Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι είναι επικίνδυνο να φύγει π.χ. από την παιδική χαρά που το έχετε αφήσει, χωρίς να σας ενημερώσει πρώτα.
3. Γνωρίζω το πλήρες μου όνομα, την διεύθυνσή μου, το τηλέφωνο του σπιτιού μου και τα κινητά τηλέφωνα των γονιών μου: Τα γνωρίζει αυτά το παιδί σας; Αν όχι, φροντίστε να τα μάθει, γιατί μπορεί να του χρειαστούν σε περίπτωση ανάγκης.
4. Δεν απευθύνομαι σε ενήλικες που ζητούν την βοήθειά μου. Οι ενήλικες ποτέ δεν ζητούν βοήθεια από παιδιά, παρά από άλλους ενήλικες: Σημαντικό μάθημα, προκειμένου το παιδί να αποφεύγει επιτήδειους.
5. Δεν χρειάζεται να είμαι ευγενικός αν κάποιος με τρομάζει ή με κάνει να νιώθω άσχημα. Του λέω «ΟΧΙ» ακόμα κι αν είναι ενήλικας ή ένα μεγαλύτερο παιδί: Καλή η ευγένεια γενικώς, καλύτερη η αυτοάμυνα όταν το παιδί νιώθει να απειλείται.
6. Η περιοχή του μαγιό (τα σημεία, δηλαδή στο σώμα που φοράμε μαγιό) είναι ιδιωτική. Δεν επιτρέπονται παιχνίδια στην περιοχή αυτή: Ακόμα κι αν πρόκειται για «παιχνίδια» μεταξύ παιδιών -ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να παρακολουθεί.
7. Ακούω πάντα το ένστικτό μου και τη φωνή της καρδιάς μου, ειδικά αν κάτι μέσα μου μού λέει ότι τα πράγματα δεν είναι σωστά: Ακόμα και το πιο μικρό παιδί έχει ένστικτο για τον κίνδυνο.
8. Ποτέ δεν ακολουθώ κάποιον που δεν γνωρίζω και ποτέ δεν παίρνω κάτι από κάποιον που δεν γνωρίζω, ό,τι κι αν μου πει: Ακόμα κι αν ο άγνωστος πει στο παιδί ότι είναι φίλος των γονιών του.
9. Αν ποτέ χαθώ σε δημόσιο χώρο, το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να μείνω ακίνητος και να αρχίσω να φωνάζω ή να πάω σε μία μαμά με παιδιά και να της πω ότι χάθηκα: Πολύ σημαντική συμβουλή για τα παιδιά που ξεφεύγουν από τους γονείς!
10. Δεν κρατάω μυστικά από τους γονείς μου. Κανείς δεν πρέπει να ζητά από ένα παιδί να κρατά μυστικά από τους γονείς του, ειδικά μυστικά που έχουν να κάνουν με το σώμα του παιδιού: Κερδίστε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας! Ζητήστε του να σας εξομολογείται τα πάντα και πείστε το ότι δεν θα το μαλώσετε, ακόμα κι αν έχει κάνει κάποιο λάθος, αρκεί να σας λέει πάντα την αλήθεια.



ΠΗΓΗ...http://www.mama365.gr/

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Tάδε έφη Ιωάννης Καποδίστριας

«Ελπίζω ότι όσοι εξ' υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλά ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την   εξουσίαν της. Εφ'όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
Ιωάννης Καποδίστριας
Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ΄ Εθνοσυνέλευση (Άργος, 11 Ιουλίου - 6 Αυγούστου 1829)
(Σημ. Ο Ι.Κ. δολοφονήθηκε λίγο αργότερα στις 9 Οκτωβρίου 1831)

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...