Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μπαίνει ο τύπος στο φαρμακείο που ο φαρμακοποιός είναι αδελφή και ζητά προφυλακτικά.
- Τι νούμερο φοράτε κύριε;

Οι "βρισιές" των Αρχαίων Ελλήνων


Οι παλαιότεροι ισως να θυμούνται το «τοις επι χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα».

Υπάρχουν όμως και άλλες, πολλές. Αλιεύσαμε ορισμένες, τις ηπιότερες:

- Οδευε εις συνουσίαν

- Ευμεγέθους σωματικής διάπλασης ατομικός εραστής

- Τα εκ μεταξίου γενόμενα εσωενδύματα εκ μεταξίου γενόμενα οπίσθια απαιτούσι

- Συγγνώμη εύειδες κοράσιον, ο σος πατήρ σακχαροπλάστης ετύγχανε ών;

- Εκοπρίσθη η φοράς παρά τοις αλωνίοις

- Λαβέ ταύτα Ελισσάβετ και ποίησέ τα επί πλαισίου ( Πάρτα Λίζα....)

- Αφόδευε υψηλά και ηγνάντει

Οι βρισιές των Αρχαίων Ελλήνων
Βέβαια και οι Αρχαίοι Έλληνες κατέβαζαν τους Θεους του Ολύμπου! Ιδού μερικές από τις πιο συνηθισμένες βωμολοχίες των προγόνων μας, οπως καταγράφονται το βιβλίο του Μάριου Βερέττα, «Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων»:

ΑΝΑΣΕΙΣΙΦΑΛΛΟΣ: φιλήδονη γυναίκα που πιάνει και κουνάει το φαλλό

ΓΛΩΤΤΟΔΕΨΕΩ: κάνω μαλάξεις με τη γλώσσα

ΓΥΝΑΙΚΟΠΙΠΗΣ: μπανιστιρτζής

ΔΡΟΜΑΣ: πoρνη του δρόμου

ΕΣΧΑΡΑ: γυναικείο αιδoίο

ΕΥΠΥΓΟΣ: γυναίκα με ωραία οπίσθια

ΚΑΣΣΩΡΙΣ: πoρνη [κασσωρίς = από το κάσις (αδελφός, εταίρος)]

ΜΥΖΟΥΡΙΣ: γυναίκα που βυζαίνει πέoς

ΠΗΘΙΚΑΛΩΠΗΞ: άνθρωπος πανούργος

ΡΩΠΟΠΕΡΠΕΡΗΘΡΑΣ: άνδρας που εκτομίζει ακατάπαυστα βλακείες

ΗΔΟΝΟΘΗΚΗ: το αιδοίo

ΚΥΝΤΕΡΟΣ: ο αναίσχυντος, ο κοπρίτης

ΛΕΧΡΙΟΣ: Λεχρίτης

ΛΟΧΜΗ: το τριχωτό αιδoίο






Πηγή: thetoc.gr

"Ο σύγχρονος κόσμος πεθαίνει" Δημήτρης Λιαντίνης


Χάνεται ο σημερινός άνθρωπος.

Ο κόσμος, η εποχή μας, ο πολιτισμός μας. Καταποντιζόμαστε όπως η αρχαία εκείνη Ατλαντίδα που γράφει στον Τίμαιο ο Πλάτων.
Αυτά δε σας τα λέω εγώ. Αυτά τα είπανε και τα γράψανε όλοι οι επιφανείς αιματολόγοι του πνεύματος από τον περασμένο κιόλας αιώνα. Ο Φριδερίκος Νίτσε, ο Ντοστογιέβσκι, ο Σπέγγλερ, ο Έλιοτ, ο Κάφκα, ο Φρόυντ, ο Τζόυς, ο δικός μας Καβάφης.
Σας κοιτώ και βλέπω να μην πιστεύετε αυτό που πιστεύουν. Ότι ήρθε η παρακμή και έρχεται και η πτώση του πολιτισμού μας. Σαν την παρακμή και την πτώση της Ρώμης που συμπαράσυρε μαζί της ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Αλλά το να μην πιστεύετε, αυτό ακριβώς είναι η απόδειξη ότι η γοερή αυτή πρόταση είναι αληθινή. Οι κακές προφητείες της Κασσάνδρας βγαίνουν αληθινές, γιατί κανείς δεν τις πίστευε.
Η αιτία, που ο σύγχρονος κόσμος πεθαίνει είναι ότι έλειψε από τη ζωή μας η αίσθηση του τραγικού. Ξεχάσαμε τον ηρωικό μας αντίλογο με τις Ευμενίδες, που είπε ο Σεφέρης. Μας πήρε ο ύπνος, μας πήραν για πεθαμένους κι έφυγαν βρίζοντας τους θεούς που μας προστατεύουν.
Τι σημαίνει τραγικό, τι σημαίνει αίσθηση του τραγικού;
Την αλήθεια αυτή τη διατύπωσε μαθηματικά ο Δημόκριτος:
“Φυσικώς και αδιδάκτως ο άνθρωπος φεύγει μεν την αλγηδόνα, διώκει δε την ηδονήν.”
Και εδώ είναι το δύσκολο. Ο άνθρωπος, προπαντός σήμερα, με το ευδαιμονιστικό ιδεώδες που τον κατακλύζει ζητά μόνο τη χαρά και αποστρέφει το πρόσωπό του στη λύπη. Με άλλα λόγια έγινε μισός και μισερός. Έγινε μονοσήμαντος, ανισόποδος και ανισοσκελής και ανισόρροπος. Έγινε μ’ ένα λόγο αφύσικος.
Μεταχειρίζεται μόνο το Είναι της φύσης και παροπλίζει το Μηδέν. Αποτέλεσμα ο πολιτισμός του, ο τρόπος της ζωής του δηλαδή, είναι της παρακμής και της αποσύνθεσης. Είναι η λευχαιμία του σύγχρονου πολιτισμού που επισήμαναν εκείνοι οι επιφανείς αιματολόγοι που ανέφερα στην αρχή.
Η ευθύνη μας για τις μέλλουσες γενεές είναι ανυπολόγιστη. Γιατί με την παιδεία που δίνουμε στα παιδιά μας τους κρύβουμε συστηματικά την κακή όψη της φύσης και της ζωής. Το αίσθημα του τραγικού το κρύψαμε στη σπηλιά όπως φυλάκισε ο Σίσυφος το θάνατο.
Και αλίμονο στο Σίσυφο, όταν ψηλά από τον Όλυμπο θα αντιληφθούν οι θεοί την πονηριά του.

Απόσπασμα από τα ανέκδοτα έργα του Δημήτρη Λιαντίνη 





Πηγή: liantinis.gr

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ Μ.Χ.Σ.ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ


Στον χώρο του εστιατορίου των Λουτρών ΠΟΖΑΡ παρέθεσε δείπνο ο Μ.Χ.Σ. Προμάχων προς τιμή των δεκάδων εθελοντών, οι οποίοι βοήθησαν να στηθεί και να πραγματοποιηθεί με τεράστια επιτυχία το Πολιτιστικό Αντάμωμα 2016.

Ήταν μια ήσυχη και οικογενειακή βραδιά, όπου επικράτησε το κλίμα ομόνοιας και συντροφικότητας, ενώ τονίστηκε η πίστη και η αισιοδοξία, ότι του χρόνου, το Αντάμωμα θα γίνει ακόμη πιο πετυχημένο.












Η εθελοντική ομάδα της Αψάλου Αλμωπίας



Τους τελευταίους μήνες, στην τοπική κοινότητα της Αψάλου δραστηριοποιείται μια εθελοντική ομάδα, που αποτελείται από νεαρά άτομα-κατοίκους του χωριού, τα οποία με την πλούσια δράση τους επεμβαίνουν σε διάφορους τομείς , και επιλύουν μικρά ή μεγάλα προβληματάκια που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας.
Κλείσιμο λακκούβων στους δρόμους, βάψιμο πεζοδρομίων, καθαρισμός, επισκευές σε πινακίδες, αντικατάσταση λαμπτήρων, επιδιόρθωση σε πεζοδρόμια, επισκευές κάδων απορριμάτων, κλάδεμα, σημαιοστολισμό για τις παρελάσεις, διαβάσεις πεζών, κοπή δέντρων,  Χριστουγεννιάτικος στολισμός, είναι κάποιες από τις παρεμβάσεις της ομάδας. 
Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Βασίλης Νικολαίδης, "Αγαπάμε το χωριό που ζούμε και με όσες δυνάμεις έχουμε, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να διορθώνουμε κάποια πραγματάκια στο μέτρο του δυνατού. Πάντα με την στήριξη της δημοτικής αρχής, κυρίως του δημάρχου Δημήτρη Μπίνου και του αντιδήμαρχου Χρήστου Μπάτση, τους οποίους  και ευχαριστούμε πάρα  πολύ και τους επικρατούμε  για το σπουδαίο έργο τους."

Η εθελοντική ομάδα της Αψάλου αποτελείται από τους  Βασίλη Νικολαΐδη (πρόεδρος), Γιώργο Παπασυμεών, Βαγγέλη Παπασυμεών και Τάσο Κουστουλίδη.
Αξιόλογη και ελπιδοφόρα προσπάθεια, όταν μάλιστα γίνεται από νέους, που είναι παράδειγμα προς μίμηση και παραδειγματισμό και από άλλες τοπικές κοινότητες, που αποδεικνύει της αγάπη της νεολαίας για τον ευλογημένο μας τόπο και την αποτελεσματική συνεργασία πολιτών και τοπικών αρχών με ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

facebook











ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...