Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για τα ξενόγλωσσα σχολικά βιβλία που είναι επί πληρωμή σε όλα τα δημόσια Λύκεια


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων


Θέμα: Για τα ξενόγλωσσα σχολικά βιβλία που είναι επί πληρωμή σε όλα τα δημόσια Λύκεια.


Για άλλη μια χρονιά, τα σχολικά βιβλία για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών σε όλους τους τύπους Λυκείων δε διανέμονται δωρεάν στους μαθητές. Τις περισσότερες φορές, αναγκάζονται να τα πληρώνουν οι γονείς τους, αλλού τα αγοράζουν οι σχολικές επιτροπές, παρά τη δραματική μείωση της χρηματοδότησής τους.
Η πολυδιαφημισμένη ανάγκη να ξέρει ο μαθητής ξένες γλώσσες, πράγμα που γενικά μας βρίσκει σύμφωνους, συναντιέται επί της ουσίας με την «ανταποδοτικότητα» (πληρώνεις–παίρνεις, δεν πληρώνεις–δεν παίρνεις), κι όλα αυτά σε ένα κατά τα άλλα «δωρεάν» δημόσιο σχολείο. 
Υπάρχει ανάγκη να μπει φραγμός σ’ αυτό το φαινόμενο, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες που η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας έχουν χτυπήσει κόκκινο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:
Να δίνονται δωρεάν όλα τα βιβλία, όλων των τάξεων, όλων των βαθμίδων, για τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο, είτε είναι «υποχρεωτικά» είτε «επιλογής».



Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής

Οι αντιδράσεις για την ανακοίνωση του νέου προπονητή του ΑΣ Πρόμαχοι


"Πεπειραμένο, δουλευτή και αποτελεσματικό" χαρακτηρίζουν οι φίλαθλοι του ΑΣ Πρόμαχοι τον νέο τεχνικό της ομάδας.
Βρεθήκαμε στο καφέ Αστεροσκοπείο, το κατ΄εξοχήν ποδοσφαιρικό κέντρο του χωριού και αφουγκραστήκαμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του τοπικού συλλόγου με τον Μάκη Δεμίρη.
Στην παρέα που ρωτήσαμε την γνώμη των παρισταμένων, ακούσαμε θετικά σχόλια από όλους, ενώ ο καθ΄ύλην αρμόδιος Μελέτης, έπλεξε το εγκώμιο του συναδέλφου του προπονητή, τονίζοντας την εργατικότητα, την πειθαρχία και την αυστηρή ποδοσφαιρική συνέπεια που επιβάλλει ο κύριος Δεμίρης.
Όλοι τους δε, ο Σαββίδης, ο Νίκος, ο Μητρούσης, ο Λάζιτς και φυσικά ο Μελέτης, ευχήθηκαν καλή επιτυχία, τονίζοντας ότι όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Μάκης Δεμίρης

Α Σ Πρόμαχοι - Δόξα Μαυροβουνίου 1 - 2


Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης

Η Δόξα Μαυροβουνίου επικράτησε τελικά με σκορ 2-1 κόντρα στον ΑΣ Πρόμαχοι στον ποδοσφαιρικό αγώνα που έγινε στο γήπεδο «Χρήστος Τζιβάνης» των Προμάχων.
Έγινε ένα δυνατό παιχνίδι, στο πρώτο μέρος του οποίου η φιλοξενούμενη Δόξα υπερίσχυε των γηπεδούχων και χάρη στους ταχύτατους επιθετικούς της δημιούργησε πολλά ρήγματα στα άκρα της άμυνας των Προμάχων και πολλές προϋποθέσεις για γκολ.
Έτσι από τα πρώτα κιόλας λεπτά, συγκεκριμένα στο 2’ ο Καρυπίδης με ατομική ενέργεια σκοράρει σουτάροντας μέσα από την περιοχή και γράφει το 0-1.
Στο 20’ δυνατό σουτ του Γιαουτζή η μπάλα βρίσκει το δοκάρι του Μπελητάσιου.
Οι γηπεδούχοι αντιδρούν και ισοφαρίζουν σε 1-1  με τον Μίτσκα, ύστερα από πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος στο 28΄.
Το τελικό 1-2  σημείωσε ο Μπουρνάζης στο 30΄ύστερα από ωραίο ομαδικό συνδυασμό των παικτών της Δόξας.
Στο δεύτερο ημίχρονο παίχτηκε παιχνίδι κέντρου με λίγες καλές φάσεις εκατέρωθεν, ενώ στα τελευταία 15 λεπτά του αγώνα, η ομάδα των Προμάχων πίεσε και κυνήγησε την ισοφάριση δημιουργώντας κάποιες καλές ευκαιρίες, χωρίς όμως τελικά να καταφέρει να σκοράρει.

Από τους γηπεδούχους ξεχώρισαν οι Μούγιος, Gipi και Μίτσκας.
Από τους φιλοξενούμενους διακρίθηκαν οι Κατιρτζόγλου, Γιαουτζής, Γάτσος και Ιωαννίδης.    
Η διαιτησία του κυρίου Δεμερτζή (Δέλλιος – Αδραμάνης) ήταν άριστη.

ΑΣ Πρόμαχοι: Μπελητάσιος, Μούγιος, Ρατσίτσκας (Προίκος), Σέλκος (Σαμσούρης), Ν. Νάνος, Άτζος (Καραγιαννίδης), Καλογιάννης (GIPI Ιωσήφ), Τσιμτσιρίδης, Μάρκου, Ιωάννου, Μίτσκας. Προπονητής: Γ. Κορέλας.

Δόξα Μαυροβουνίου: Καμπαλής, Κατιρτζόγλου, Rexria (Νάτσης), Γιαουτζής (Ζαχαριάδης), Μπουρνάζης, Γάτσος, Ουζούνης, Σιδέρης, Καρυπίδης (Γκότσης), Zviera, Ιωαννίδης (Φανιάδης). Προπονητής: Σίμος Προδρομίδης.





































Αλλαγή προπονητή στον Α.Σ. Πρόμαχοι


Από το Δ. Σ. του ΑΣ Πρόμαχοι ανακοινώνεται η λύση της συνεργασίας του συλλόγου με τον προπονητή Γιώργο Κορέλα και τη σύναψη συμφωνίας για την θέση του, με τον Μάκη Δεμίρη.

Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον απερχόμενο προπονητή για τις υπηρεσίες του και καλωσορίζει τον νέο συνεργάτη, ευχόμενος καλή επιτυχία.

Γιώργος Κορέλας

Μάκης Δεμίρης

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 
Μια φορά στην Αμερική έγινε ο μεγάλος διαγωνισμός διασταυρώσεων. Στον τελικό φτάνουν ένας Αμερικάνος και ένας Έλληνας.
- Τί έχεις διασταυρώσει εσύ; ρωτούν τον Αμερικάνο.
- Έχω διασταυρώσει μέλισσα με αγελάδα, λέει.
- Μέλισσα με αγελάδα; Και τι βγήκε;
-

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας


Λιτός αλλά ουσιαστικός ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά: «Ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης υπενθυμίζει στους Έλληνες τη δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλοπατρίας»


Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, εφεδροπολεμικών και αντιστασιακών οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης, ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που πιστοποιούν το μεγαλείο ψυχής και τον ενωτικό χαρακτήρα των δράσεων της αντίστασης του ελληνικού λαού την περίοδο 1941-44. Ακόμη, τόνισε τη σημασία που έχει η διατήρηση της μνήμης της Εθνικής Αντίστασης από όλους τους Έλληνες για την απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στους αγωνιστές που συμμετείχαν στις οργανωμένες δράσεις, αλλά και στα θύματα του αγώνα.

Ακολούθησε εκδήλωση στο ηρώο πεσόντων της πόλης, με τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, κατάθεση στεφάνων, τέλεση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά, σε δήλωσή της αναφέρει: «Η Εθνική Αντίσταση ήταν έργο όλων των Ελλήνων που αντιστάθηκαν και ύψωσαν το παράστημά τους απέναντι στον κατακτητή, παρά τις δύσκολες συνθήκες και αψηφώντας τα αντίποινα. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, εξακολουθεί να εμπνέει τους Έλληνες για εθνική υπερηφάνεια, κοινωνική αλληλεγγύη και νέους αγώνες, σύμφωνα με το κάλεσμα των καιρών». 


Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάκης Βασιλειάδης εκπροσωπώντας την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Συμεών Κεβεντζίδης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τοπικών συλλόγων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.



Αλμωπός - Πιερικός . Αγώνας πρωταθλήματος Γ' Εθνικής


Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Στάδιο Αριδαίας και ώρα 15:00, η ομάδα μας αντιμετωπίζει τον Πιερικό για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής, με τις 2 ομάδες να τις χωρίζει ένας βαθμός υπέρ του Αλμωπού.
 Σας περιμένουμε όλους να δημιουργήσουμε μια φανταστική ατμόσφαιρα!

Με εκτίμηση 

το Δ.Σ. 

Αναφορά με την ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
«Να αποκατασταθεί άμεσα η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αριδαίας»!
Αναφορά με την ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.
Στην επιστολή, το Σωματείο των εργαζομένων (Σ.Ε.Κ.Υ.Α.) περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην οποία έχει αφεθεί να περιέλθει το Κέντρο Υγείας, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί όπως πρέπει στην αποστολή του.
Μεταξύ άλλων το Σ.Ε.Κ.Υ.Α. αναφέρει: Αποδυνάμωση του προσωπικού, ανεπαρκή στελέχωση (μόνον δύο γιατροί) της καθημερινής εφημερίας, υπολειτουργία του παιδιατρικού, μεγάλες ελλείψεις νοσοκομειακού υλικού, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του μικροβιολογικού και ακτινολογικού, ασθενοφόρα που συχνά ακινητοποιούνται ελλείψει ¨σέρβις¨ και ανταλλακτικών.
Αναφέρονται ακόμη στην πλήρη εγκατάλειψη των κτιριακών εγκαταστάσεων, κλιματισμού, θέρμανσης, ύδρευσης, καθαριότητας κλπ, που εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους.
Με την κατάθεση της αναφοράς με την επιστολή των εργαζομένων, ο πρώην Υπουργός καλεί την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αριδαίας, ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες παροχής υπηρεσιών περίθαλψης.
27/11/2017

Ο Γιάννης Σηφάκης στον Αρχάγγελο ( μαζί με τον Δασάρχη Αριδαίας) για την εξαγορά ή παραχώρηση κατά χρήση εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων


Ο Γιάννης Σηφάκης από τον  Αρχάγγελο: Μέχρι το Φεβρουάριο πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις στο Δασαρχείο για την εξαγορά ή την παραχώρηση κατά χρήση δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν πριν το 2007 για να μπορέσουν οι αγρότες να τις  δηλώσουν στον ΟΣΔΕ
Μαζί του ο Δασάρχης Αριδαίας Γιάννης Ιωαννίδης 
Μετά από πρόσκληση του προέδρου Διονύση Δρένου ο βουλευτής και ο Δασάρχης ενημέρωσαν τους αγρότες του Αρχαγγέλου για θέματα κτηματολογίου, δασικών χαρτών, εξαγοράς ( αν η έκταση εκχερσώθηκε πριν το 1975 που ψηφίστηκε το Σύνταγμα της χώρας ) ή παραχώρηση κατά χρήση εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων ( για όλες τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις πριν το 2007) και την δυνατότητα πληρωμής σε 100 δόσεις, θέματα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, το πρόβλημα του οικισμού Τριών Ελάτων, προβλήματα του συνεταιρισμού, την ανάγκη οργάνωσης εκ νέου σε δυνατές οργανώσεις παραγωγών που να συγκεντρώσουν , να τυποποιήσουν και να εμπορευτούν το κεράσι ώστε να μην πωλείται το κεράσι χύμα αξιοποιώντας το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα θέματα.
Ο βουλευτής αφού επισήμανε την απόλυτη ανάγκη ολοκλήρωσης του κτηματολογίου και του δασολογίου, ως αναντικατάστατα εργαλεία για την χάραξη αναπτυξιακής και χωροταξικής πολιτικής, παρότρυνε τους αγρότες του Αρχαγγέλου και των άλλων ορεινών χωριών της Πέλλας να κάνουν έγκαιρα ( μέχρι τον Φεβρουάριο) τις αιτήσεις στο Δασαρχείο για την εξαγορά ή παραχώρηση κατά χρήση ( που μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο) εκχερσωμένων πριν το 2007 δασικών εκτάσεων για να μπορέσουν να τις δηλώσουν στον ΟΣΔΕ. 
Η κυβέρνηση εξασφάλισε το φτηνότερο και με τον καλύτερο διακανονισμό τίμημα για να μπορέσουν οι αγρότες να γίνουν κάτοχοι ή να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πάνω στις εκτάσεις που δεκαετίες καλλιεργούν. Για να μπορούν να τις κληρονομούν στους απογόνους τους.
Ακόμη ενημέρωσε ότι ξεκίνησαν να γράφονται τα πορίσματα για τις αποζημιώσεις των ζημιών των όψιμων κερασιών. 
Ακόμη ανέφερε τις ενέργειες του σχετικά με το πρόβλημα αγροτών στον οικισμό των Τριών Ελάτων καθώς και κινήσεις για την αντιμετώπιση με τον προσφορότερο τρόπο του προβλήματος του συνεταιρισμού. 
Ο Δασάρχης Γιάννης Ιωαννίδης ενημέρωσε αναλυτικά για τις διαδικασίες αιτήσεων εξαγοράς και παραχώρησης κατά χρήση των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, τον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος της εξαγοράς ( για εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν το 1975) ή της παραχώρησης χρήσης ( ανεξάρτητα πότε εκχερσώθηκε πριν το 2017), απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν διάφορες περιπτώσεις και τους χρόνους που πρέπει να έχουν γίνει οι αιτήσεις για να δηλωθούν οι εκτάσεις στον ΟΣΔΕ. 


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...