Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Σε προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις χρειάζεται να υποβάλλονται όλα τα παιδιά κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας (4 έως 6 ετών), τονίζουν οι οφθαλμίατροι!
Κι αυτό γιατί πολλές οφθαλμολογικές παθήσεις μπορούν να προληφθούν  και να θεραπευτούν πιο εύκολα και με καλύτερα αποτελέσματα, αν διαγνωστούν στην προσχολική ηλικία, αντίθετα δε αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα όρασης.
«Η καλύτερη θεραπεία  είναι η πρόληψη και αυτό χρειάζεται να γίνει κανόνας για όλους μας σήμερα και πιο συγκεκριμένα σε όσους είναι γονείς» τονίζει ο διαπρεπής  χειρουργός οφθαλμίατρος  Δρ. Ιωάννης Μάλλιας και προσθέτει: «Κάθε παιδί χρειάζεται να εξετάζεται προληπτικά τις πρώτες ημέρες μετά την γέννησή του και για ευνόητους λόγους μέσα στο μαιευτήριο. Προληπτικά, η οφθαλμολογική εξέταση είναι αναγκαία να επαναλαμβάνεται όταν το παιδί βρίσκεται στην προσχολική ηλικία  (4 έως 6 ετών)».
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους στην πρώτη οφθαλμολογική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται μέσα στο Μαιευτήριο, γίνεται έλεγχος:
συγγενών ανωμαλιών των βλεφάρων
άλλων επικουρικών μορίων,
ύπαρξης μονόπλευρης ή αμφοτερόπλευρης βλεφαρόπτωσης,
των αντανακλαστικών της κόρης,
ύπαρξης κολοβώματος στην ίριδα,
μερικής ή ολικής ετεροχρωμίας της ίριδας,
της οφθαλομοκινητικότητας
της ύπαρξης ή όχι στραβισμού
για την  ύπαρξη Συγγενούς Καταρράκτη ή Γλαυκώματος
ή συγγενούς θόλωσης του κερατοειδούς.             

«Οι παθήσεις  αυτές είναι σημαντικό να διαγνωστούν έγκαιρα διότι αν υπάρχουν, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως το παιδί πάσχει από συγγενές γλαύκωμα, χρειάζεται αντιμετώπιση δίχως καθυστέρηση, διότι η καθυστέρηση οδηγεί σε τύφλωση. Επιπλέον, αν η βλεφαρόπτωση είναι μεγάλη, σε βαθμό που καλύπτει τη κόρη του ματιού,  προκαλεί αμβλυωπία (τεμπέλιασμα του ματιού)» εξηγεί ο Δρ. Ιωάννης Μάλλιας.
Με τη συμπλήρωση των πρώτων τεσσάρων χρόνων και μέχρι το παιδί να πάει στο σχολείο, είναι η σειρά της επόμενης προληπτικής εξέτασης. Σε αυτή την ηλικία το παιδί είναι συνεργάσιμο, οπότε  πραγματοποιείται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος.
Στην εξέταση αυτή γίνεται έλεγχος για τον αποκλεισμό ύπαρξης συγγενούς καταρράκτη και συγγενούς  γλαυκώματος, τα οποία μπορεί να υπάρξουν από τη γέννηση ή να εμφανισθούν λίγο αργότερα.
Επίσης γίνεται έλεγχος στην κινητικότητα των οφθαλμικών βολβών για την ύπαρξη στραβισμού, ο οποίος μπορεί να μην έχει γίνει αντιληπτός από τον παιδίατρο ή τους γονείς. Πραγματοποιείται η πρώτη σκιασκοπία, μια απλή και ανώδυνη εξέταση, με την οποία θα διαπιστώσουμε αν το παιδί πάσχει από κάποια διαθλαστική ανωμαλία όπως μυωπία, υπερμετρωπία η αστιγματισμό.
Σε περίπτωση ύπαρξης διαθλαστικής ανωμαλίας, το παιδί χρειάζεται  να φοράει γυαλιά για να βλέπει καλά, καθώς επίσης για την αποφυγή ανάπτυξης αμβλυωπίας (τεμπέλιασμα του ματιού).
Αν ο γιατρός με την εξέταση διαπιστώσει, αμβλυωπία τότε συστήνει στους γονείς την κάλυψη του υγιούς ματιού με στόχο τη βελτίωση της όρασης στο «τεμπέλικο» μάτι. Η αμβλυωπία μπορεί να διορθωθεί με κάλυψη σε παιδιά μικρότερα της ηλικίας των δέκα χρόνων. Όσο πιο νωρίς ανακαλυφθεί το πρόβλημα της αμβλυωπίας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.
Σε περιπτώσεις ανισομετρωπίας (δηλαδή ύπαρξης διαφορετικού βαθμού διαθλαστικής ανωμαλίας ανάμεσα στα δύο μάτια) διορθώνουμε αρχικά το διαθλαστικό πρόβλημα με γυαλιά. Αυτή η διόρθωση συνδυάζεται με την ταυτόχρονη κάλυψη του άλλου «υγιούς» ματιού.
Ανάλογα με τη βαρύτητα της αμβλυωπίας μπορεί να συστηθεί ολική κάλυψη για ορισμένες μέρες ή, συχνότερα, μερική κάλυψη, για ορισμένες ώρες κάθε μέρα. Για την επιτυχία της θεραπείας, πρωταρχικής σημασίας είναι η συνεργασία των μικρών ασθενών, αλλά και των γονιών, διότι η κάλυψη μπορεί να χρειαστεί να γίνεται για αρκετό χρόνο.
«Η συχνότερη διαθλαστική ανωμαλία των παιδιών είναι η υπερμετρωπία, στην οποία το είδωλο εστιάζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα το παιδί να βλέπει θολά τόσο κοντά όσο και μακριά. Η διαφορά, όμως, στην υπερμετρωπία ανάμεσα στους οφθαλμούς, έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχόμενη θολή εικόνα στο περισσότερο υπερμετρωπικό μάτι. Το άλλο μάτι στέλνει στο κέντρο της όρασης στον εγκέφαλο την καθαρή εικόνα, ενώ το μάτι με τη θολή εικόνα «τεμπελιάζει». Μεγάλη σημασία έχει, επομένως, η έγκαιρη διάγνωση της διαφοράς της υπερμετρωπίας και η διόρθωσή της με γυαλιά, ώστε να προληφθεί η αμβλυωπία ή να θεραπευθεί, εφόσον ήδη υπάρχει» καταλήγει ο  διαπρεπής χειρουργός Δρ. Ιωάννης Μάλλιας.
Η πλήρης διόρθωση, ακόμη και μικρής διαθλαστικής ανωμαλίας, στα παιδιά της σχολικής ηλικίας είναι απαραίτητη, διότι διαφορετικά προκαλείται κοπιωπία, αποφυγή της μελέτης και κακή επίδοση στο σχολείο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδικά γυαλιά είναι καλό να είναι πλαστικά, ελαφρά και άθραυστα ώστε να μην εγκυμονούν κινδύνους για το παιδί σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, σε παιδιά ηλικίας πέντε με έξι χρόνων γίνεται έλεγχος της χρωματικής αντίληψης με ειδικούς πίνακες Ishihara για την πιθανή διάγνωση κάποιας δυσχρωματοψίας.
Ιωάννης Α. Μάλλιας,
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Clinical Fellow in Cornea and external disease, Columbia University New York
www.malliaseye.gr

Τηλ. Επικοινωνίας: 210-9320215

Εδεσσαϊκό Θέατρο: «Με κύριο στόχο μια αξιοπρεπή παρουσία στην Κόρινθο»
«Με κύριο στόχο μια αξιοπρεπή παρουσία στην Κόρινθο»


Με τη θεατρική χημεία τους να έχει ήδη δοκιμαστεί και σύμμαχο τους το θεατρόφιλο κοινό που αγκάλιασε με θέρμη  τις παραστάσεις που δόθηκαν τον προηγούμενο Μάη , οι συντελεστές της παραγωγής «Φούστα-Μπλούζα» χαράζουν ρότα για το 14ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Κορίνθου. Ο ευγενής συναγωνισμός, ο σεβασμός προς τον θεσμό και η αξιοπρεπής παρουσία είναι τα κύρια στοιχεία της θεατρικής ομάδας για την αποστολή στην Κόρινθο. 


Η Κεντρική Σκηνή συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση της δημιουργικής πρωτοπορίας στην Έδεσσα, στηριζόμενη σε ερασιτέχνες ηθοποιούς, την επαγγελματική συνείδηση και προσέγγιση των οποίων θα ζήλευαν επαγγελματίες ηθοποιοί! Το εντευκτήριο του συλλόγου βρίσκεται σε κινητικότητα πραγματοποιώντας εν μέσω καλοκαιριού εντατικές πρόβες προκειμένου να είναι όλα στην εντέλεια για τις ανάγκες της παράστασης που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 8 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου. 

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, κατέφθασαν οι φάκελοι συμμετοχής και η  Καλλιτεχνική Επιτροπή του Κορινθιακού Θεάτρου «Βασίλης Ρώτας» ξεκίνησε το δύσκολο έργο της:να δει και να αξιολογήσει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων την κάθε παράσταση μέσω του υλικού που στάλθηκε, ώστε να επιλέξει τις ομάδες που θα παρουσιάσουν το έργο τους και θα διαγωνισθούν στο Φεστιβάλ. Το Εδεσσαϊκό Θέατρο θα συναγωνιστεί μεταξύ 9 θεατρικών ομάδων που επιλέχθηκαν, διεκδικώντας μια διάκριση, τόσο ως παρακαταθήκη στην ιστορική διαδρομή του συλλόγου όσο και για την πόλη μας.


 Θα απονεμηθούν τιμητικά βραβεία:Πρώτης, δεύτερης και τρίτης καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας, μουσικής σύνθεσης, μουσικής επιμέλειας, σκηνικών, κοστουμιών, χορογραφίας, κίνησης, φωτισμού, Α΄ανδρικού και Α΄γυναικείου ρόλου, Β΄ανδρικού και Β΄γυναικείου ρόλου, έντυπου προγράμματος και αφίσας ενώ βραβείο θα δώσει και το κοινό που θα παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις του Φεστιβάλ. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που το Εδεσσαϊκό Θέατρο συμμετείχε σε Φεστιβάλ ήταν το 2010 με το έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη «Ο Προεστός του χωριού» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σαλαμάνη επιστρέφοντας από την Ορεστιάδα-πόλη διεξαγωγής του Φεστιβάλ-με το Βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου (Νουσηκύρου Σοφία)Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι αποτελούν τους αιμοδότες πολιτισμού κάθε τοπικής κοινωνίας. Το Εδεσσαϊκό Θέατρο αξιολογώντας την μέχρι τώρα πορεία του στηρίζεται στο θετικό έργο που επιτεύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του -φέτος κλείνει 37 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας- και συνεχίζει, επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους του και τον πολιτιστικό του χαρακτήρα. Όσο υπάρχουν τέτοιες ομάδες ανθρώπων που αναζωογονούν και ανατροφοδοτούν τον πολιτισμό της πόλης μας, είναι βέβαιο πως μπορούμε να ελπίζουμε σε νέους δρόμους αναζήτησης της δημιουργικότητας και υψηλής ποιότητας εκδηλώσεις και παραστάσεις.Η πρώτη συγκέντρωση του ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙΤην πρώτη συγκέντρωση εν όψη της νέας αγωνιστικής περιόδου πραγματοποίησε ο ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ.

Στην συγκέντρωση ανακοινώθηκε η έναρξη της προετοιμασίας καθώς και κάποιες βασικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου. Η έναρξη της προετοιμασίας ορίστηκε για τη 1/8 /2016 ώρα 7.30 μ.μ.

Ανακοινώθηκε επίσης η λειτουργία Ακαδημίας ποδοσφαίρου με σκοπό τη δημιουργία του ποδοσφαιρικού μέλλοντος του συλλόγου.

Στο θέμα των μεταγραφών, η διοίκηση με τη σύμφωνη γνώμη του προπονητή, αποφάσισε να κάνει συγκεκριμένες προσθήκες, έχοντας ως πρώτο στόχο την απόκτηση ενός τερματοφύλακα.Στις πρώτες αποκλειστικές του δηλώσεις, ο νέος προπονητής της ομάδας, Μιχάλης Μαυρίδης  είπε στα "Π.Ν.":
"Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου τα ηνία του συλλόγου.
Θέλω επίσης να συγχαρώ τον προκάτοχό μου Βασίλη Σαμαρά, για την άνοδο και τη σωτηρία της ομάδας στην κατηγορία, καθώς επίσης για την αγωνιστική εικόνα που έδειξε κερδίζοντας την παραδοχή από όλους.
Για τη νέα αγωνιστική περίοδο, πρώτο μας μέλημα είναι να φέρουμε τους νέους στο γήπεδο μέσα από την Ακαδημία.
Κατόπιν, να αξιοποιήσουμε τα παιδιά του χωριού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κάνουμε μερικές προσθήκες στο ρόστερ, με παιδιά που πρώτα απ΄όλα να είναι καλοί χαρακτήρες, αλλά και αθλητές".

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...