Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ(6η αγωνιστική)

ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΠΡΟΥ 2 1 ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ
ΔΟΞΑ ΡΙΖΟΥ 0 3 ΑΡΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ 3 0 ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΨΑΛΟΥ
ΑΡΗΣ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ 1 2 Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 1 0 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
ΔΟΞΑ ΜΑΝΔΑΛΟΥ 1 3 ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ


ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΠΡΟΥ - ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 2 - 1


Σπουδαίο παιχνίδι από δυο καλογυμνασμένες ομάδες έγινε στο γήπεδο του Άσπρου για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος Α1 κατηγορίας της ΕΠΣ Πέλλας, όπου ο τοπικός Ηρακλής επικράτησε δίκαια επί του ΑΣ Πρόμαχοι με σκορ 2-1.

Οι γηπεδούχοι, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, που τους καθιστούν φαβορί για τις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, επέβαλαν από την αρχή τον ρυθμό τους, έχοντας την κατοχή της μπάλας στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα  και χρησιμοποιώντας τους ταχύτατους μεσοεπιθετικούς τους, δημιούργησαν πλήθος ευκαιριών για να σκοράρουν, πετυχαίνοντας τελικά σε δύο από αυτές.
Εντυπωσίασαν δε οι πολλοί αυτοματισμοί και οι άψογοι συνδυασμοί των παικτών, οι οποίοι απέδειξαν την μεγάλη κλάση τους και την θέση στην κορυφή, που δικαιωματικά τους ανήκει.

Οι φιλοξενούμενοι, μπήκαν διστακτικά και φοβισμένα στην αρχή, και έπαιξαν με αντεπιθέσεις, έχοντας αιχμή του δόρατος τους δύο Νάνους, Νίκο και Γιώργο, όμως ήταν μόνοι τους στις λιγοστές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν και εξουδετερώνονταν σχετικά εύκολα από τους αμυντικούς του Ηρακλή.
Αμυντικά, προσπάθησαν να εφαρμόσουν το τεχνητό οφ σάιντ με αρκετή επιτυχία, ενώ ο τερματοφύλακας Ξυλουργίδης, υποχρεώθηκε σε πολλές σωτήριες επεμβάσεις, πράγμα που τον χρίζει σε κορυφαίο των φιλοξενούμενων.

Η διακύμανση του σκορ:
1-0 στο 72' όταν ο Πλατάκης δέχτηκε όμορφη μπαλιά στην περιοχή από τον Μπουρνάζη και πλάσαρε υποδειγματικά τον τερματοφύλακα των Προμάχων.

2-0 στο 75' όταν από λάθη των αμυντικών, ο Μπουρνάζης κερδίζει την μπάλα και την προωθεί στα δίχτυα των φιλοξενούμενων.

2-1 στο 84' όταν από χτύπημα φάουλ του Άτζου, ο Ιλ. Μούγιος πηδάει ψηλότερα από όλους και με αριστουργηματική κεφαλιά σκοράρει προ του ανήμπορου να αντιδράσει Αποστόλου.

Από τον Ηρακλή διακρίθηκαν οι Μπουρνάζης, Αντωνιάδης και Πατσιαβούρας.
Από τον ΑΣ Πρόμαχοι ξεχώρισαν οι Ξυλουργίδης, Ιλ. Μούγιος και Άτζος.

Η διαιτησία του κυρίου Μαυρίδη αν και δεν είχε κάποιες τρανταχτά αμφισβητούμενες φάσεις, κρίνεται για κάποια αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα, κυρίως υπέρ των γηπεδούχων, τα οποία δεν χρειάζονταν και τα οποία εξόργιζαν τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους. Το ίδιο και κάποιες υποδείξεις των δυο βοηθών του, Τετραγώνη και Βλαδίκα.

Συνθέσεις
ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΠΡΟΥ

Αποστόλου, Μάνδαλης, Σαββίδης, Ορφανίδης, Τσόπτσης, Πατσιαβούρας(Πλατάκης), Roco, Μπουρνάζης, Rexha, Αντωνιάδης(Uruci).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μπάμπης Παυλίδης.

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ
Ξυλουργίδης, Ρατσίτσκας(Δέλλιος), Σαμσούρης, Αμπάρης(Τρίψης), Γ. Νάνος, Παπαδόπουλος(Προίκος), Άτζος, Γ. Σέλκος, Σαμαράς, Ν. Νάνος, Ιλ.Μούγιος.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Βασίλης Σαμαράς.


ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣΟι άγγελοι είναι άυλα και ασώματα δημιουργήματα του Θεού, ανώτεροι των ανθρώπων στη γνώση, απαλλαγμένοι από πάθη. Το κύριο λειτούργημά τους είναι η δοξολογία του Τριαδικού Θεού και η γνωστοποίηση του θελήματος του Θεού στην ανθρώπινη ιστορία. 

Στην αγιογραφική παράδοση αναπαριστάνονται ως ιεροπρεπείς νεανίες με φτερά. Χωρίζονται και κατατάσσονται σε εννέα τάγματα: Άγγελοι, Αρχάγγελοι, Αρχές, Εξουσίες, Δυνάμεις, Θρόνοι, Κυριότητες, Χερουβείμ, Σεραφείμ.

 Όταν ο Εωσφόρος, ο λαμπρότερος άγγελος, λόγω της υπερηφάνειας του εξεγέρθηκε κατά του Θεού, θέλησε να γίνει όμοιος με το Θεό. 

Τον ακολούθησε ένα τάγμα Αγγέλων, το οποίο αποστάτησε από το Θεό εξαιτίας της υπερηφάνειας. Τότε εξέπεσαν και διώχτηκαν από τον ουρανό μαζί του. 

Έτσι, έγιναν όλοι τους σκοτεινοί αντί φωτεινοί, δαίμονες αντί άγγελοι. Τότε ο μέγας αρχάγγελος Μιχαήλ, βλέποντας την πτώση των Αγγέλων, κατάλαβε ότι η αιτία της πτώσης τους είναι η υπερηφάνεια, γι’ αυτό με την υποταγή και την ταπείνωση την οποία έδειξε στο Δεσπότη Θεό, διεφύλαξε τόσον την δική του δόξα και λαμπρότητα, όσο και την δόξα των άλλων Αγγελικών ταγμάτων. Συγκέντρωσε και ένωσε τις τάξεις των Αγγέλων, και έτσι ύμνησε και δόξασε τον Θεό Παντοκράτορα, αναφωνώντας θείο και αγγελικό ύμνο με όλους τους Αγγέλους. 

Για την υποταγή του και την ταπείνωση αυτή, διορίστηκε από το Θεό Παντοκράτορα να είναι ο πρώτος των Αγγελικών τάξεων. Αυτή είναι η σύναξη των αγγέλων την οποία εορτάζουμε στις 8 Νοεμβρίου. 

Γνωστότεροι από τους αγγέλους είναι οι Αρχιστράτηγοι Αρχάγγελοι, Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι οποίοι ονομάζονται και Ταξιάρχες ως επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων. 

Κατά τον Πρόκλο Κωνσταντινουπόλεως, το όνομα Μιχαήλ ερμηνεύεται ως «Δύναμις Θεού» και Γαβριήλ σημαίνει «άνθρωπος Θεού». Ο αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίσθηκε στον Αβραάμ για να σώσει τον γιο του Ισαάκ που ετοιμαζόταν να θυσιάσει κατά εντολή του Θεού,ο οποίος θέλησε έτσι να δοκιμάσει την πίστη του. 

Στον Λωτ, για να τον σώσει, όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Γόμορα, στον Πατριάρχη Ιακώβ λυτρώνοντάς τον από τα φονικά χέρια του αδελφού του, στον μάντη Βαρλαάμ, στον Ιησού του Ναυή.

Επίσης ο Μιχαήλ ήταν αυτός που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Ο δε Γαβριήλ ήταν αυτός που ανήγγειλε στην Παρθένο Μαρία το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του Ιησού Χριστού. Και σε άλλα σημεία της Αγίας Γραφής, συναντάμε τους αγγέλους να μεταφέρουν στους ευσεβείς ανθρώπους το θέλημα του Θεού. 

Πολλά είναι τα θαύματα που επιτελούνται σε ναούς αφιερωμένους στους αγγέλους. 

Στη Μυτιλήνη, στο χωριό Μανταμάδες, υπάρχει το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όπου φυλάσσεται ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου, πλασμένη από το χώμα όπου χύθηκε το αίμα των μοναχών μαρτύρων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν στην περιοχή κατά την τουρκοκρατία. Είναι από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της χώρας μας, στο οποίο επιτελούνται πλήθος θαυμάτων. 

Στη Λέσβο επίσης υπάρχει και ολόκληρο χωριό αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, το χωριό Ταξιάρχης , όπου και η φερώνυμη εκκλησία, στην οποία μπορεί να δει κανείς το αποτύπωμα στο μαρμάρινο δάπεδο της εκκλησίας, που άφησε ο Αρχάγγελος όταν με τη θαυματουργική παρέμβαση του διέσωσε μια μοναχή, καταδιωκόμενη από Τούρκους. 

Τον Ταξιάρχη ακόμη τιμούν με μεγάλη ευλάβεια στη Σύμη της Δωδεκανήσου, όπου και το μοναστήρι του Πανορμίτη. Με τους Αρχαγγέλους και την προστασία τους συνδέεται ιδιαίτερα η Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.
ΠΗΓΗ...http://www.dogma.gr

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΠΡΟΥ - ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ


Με έναν εκ των δύο πρωτοπόρων της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣ Πέλλας, αναμετράται σήμερα ο ΑΣ Πρόμαχοι.


Ο Ηρακλής Άσπρου, μια ομάδα που έχει θέσει υψηλούς στόχους για φέτος φιγουράρει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, μαζί με τον Αλμωπό Αριδαίας, έχοντας το απόλυτο 5/5 με 15 βαθμούς και 12 γκολ υπέρ, έναντι 1 κατά.
Είναι μια σφριγηλή ομάδα με ικανότατους ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας και με τον αέρα του γηπεδούχου φαντάζει ως το φαβορί για τη νίκη στο σημερινό παιχνίδι.


Οι νεοφώτιστοι στην κατηγορία Πρόμαχοι, έχοντας τον περυσινό αγωνιστικό κορμό, με κάποιες δυνατές φετεινές προσθήκες, έχουν εκπλήξει με την μέχρι τώρα πορεία τους, έχοντας 3 νίκες, 1 ισοπαλία και μία ήττα, βρίσκονται στην τρίτη βαθμολογική θέση με 10 βαθμούς και φιλοδοξούν να εδραιωθούν στην κατηγορία.
Οι επίπονη δουλειά που γίνεται, αντικατοπτρίζεται στον αγωνιστικό χώρο με όμορφο ποιοτικό ποδόσφαιρο και στο σημερινό ντέρμπι με τον Ηρακλή, είναι δυνατόν να κάνουν  την έκπληξη, κερδίζοντας το παιχνίδι.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 15.00 και οι δαιτητές που θα τον διευθύνουν, είναι οι Μαυρίδης, Τετραγώνης, Βλαδίκας (Πορτοκαλίδης). 
Βαθμολογία

ομάδεςβαθμοίποινέςγκολN/I/Hεντόςεκτός
ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 15014-0 5-0-0 5-0 2-0-0 9-0 3-0-0 
ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΠΡΟΥ 15012-1 5-0-0 8-1 3-0-0 4-0 2-0-0 
ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ 11013-2 3-2-1 7-0 1-1-0 6-2 2-1-1 
ΑΡΗΣ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ 10015-4 3-1-1 8-4 1-1-1 7-0 2-0-0 
ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 10013-6 3-1-1 6-4 2-0-1 7-2 1-1-0 
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 10010-5 3-1-1 1-2 1-1-1 9-3 2-0-0 
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 9011-6 3-0-2 8-1 2-0-0 3-5 1-0-2 
ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ 705-5 2-1-2 1-0 1-1-0 4-5 1-0-2 
ΔΟΞΑ ΜΑΝΔΑΛΟΥ 6011-20 2-0-4 9-5 2-0-1 2-15 0-0-3 
ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 505-6 1-2-2 4-3 1-0-1 1-3 0-2-1 
ΑΡΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 409-11 1-1-3 3-5 0-0-2 6-6 1-1-1 
ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΨΑΛΟΥ 102-18 0-1-4 2-9 0-1-2 0-9 0-0-2 
ΔΟΞΑ ΡΙΖΟΥ 001-22 0-0-5 0-16 0-0-3 1-6 0-0-2 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ -4-40-15 0-0-5 0-9 0-0-3 0-6 0-0-2

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...