Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΟΣΚΑΡ

Magnify Image

Ο Αλεξάντερ Ντεσπλά έγραψε τη μουσική στο «The Grand Budapest Hotel» και δικαιώθηκε

Ελληνικό άρωμα είχαν τα Όσκαρ του 2015 με τον διάσημο συνθέτη ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Ντεσπλά ή Αλέξανδρο Λαδόπουλο, όπως είναι το πατρικό του όνομα. 

  «Ένα Όσκαρ είναι ένα Όσκαρ. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιβράβευση που μπορεί να ονειρευτεί ένας δημιουργός του κινηματογράφου. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα» δήλωσε ο 53χρονος Ντεσπλά από τα παρασκήνια, αφού έλαβε το βραβείο. 

Magnify Image

Ο Ντεσπλά κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για την ταινία «The Grand Budapest Hotel» ενώ είχε προταθεί στην ίδια κατηγορία και για την ταινία Το Παιχνίδι της Μίμησης.

   Έχει γράψει μουσική σε περισσότερες από 70 ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές και προτάθηκε τέσσερις φορές για βραβείο Όσκαρ («Η Βασίλισσα», «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Fantastic Mr Fox», «Ο Λόγος του Βασιλιά»), χωρίς όμως να καταφέρει να το κερδίσει.

   Ο Ντεσπλά, που έχει καταγωγή από το Βόλο, ζει στο Παρίσι, νιώθει «σαν παλικάρι» και δηλώνει, «ένα κομμάτι του εαυτού μου θα βρίσκεται για πάντα στην Ελλάδα».
 Υπήρξε μαθητής του Ιάννη Ξενάκη, μεγάλωσε ακούγοντας Μάνο Χατζιδάκι και η διεθνής καριέρα του ξεκίνησε το 2003 με την εξαιρετική μουσική του για την ταινία «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι».

   Ένας δεύτερος βραβευθείς είναι ελληνικής καταγωγής και πρόκειται για τον Aλεξάντερ Ντινελάρη που βραβεύθηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Birdman



 Πηγή: www.lifo.gr

ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΟΣ ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΟΤΑΝ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙΤΕ

Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να ακούμε προσεκτικά τον συνομιλητή μας. Αλλά τι σημαίνει αυτό πραγματικά και πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Ας δούμε τι αναφέρει η επιστημονική έρευνα.

Γιατί είναι σημαντικό;

Σε κανέναν δεν αρέσει ο ναρκισσιστής σε μία συζήτηση, αλλά όλοι παρασυρόμαστε κάποιες φορές.
Ο ναρκισσιστής σε μία συζήτηση επιδιώκει πάντα να στρέψει την προσοχή των άλλων γύρω από τον εαυτό του. Πιθανώς η πρώτη αντίδρασή σας είναι ότι εσείς δεν είστε, αλλά γνωρίζετε αρκετούς που έχουν αυτό το ελάττωμα. Όμως στην πραγματικότητα δεν το καταλαβαίνουμε όταν λειτουργούμε και εμείς έτσι. Ο ναρκισσισμός σε μία συζήτηση δεν εκδηλώνεται με έντονο τρόπο, αντίθετα τις περισσότερες φορές γίνεται με ευγενικό τρόπο. Όλοι μας έχουμε αισθανθεί δυσαρέσκεια περιμένοντας να σταματήσει ο συνομιλητής μας, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε. Στο μεσοδιάστημα, προσποιούμαστε ότι ακούμε με προσήλωση, ενώ στην πραγματικότητα προετοιμάζουμε την απάντηση μας.
Παράδειγμα:
1η περίπτωση:
Γιάννης: Σκέφτομαι ν' αγοράσω αυτοκίνητο
Μιχάλης: Α, ναι; Ποια μοντέλα έχετε δει;
2η περίπτωση:
Γιάννης: Σκέφτομαι ν' αγοράσω αυτοκίνητο
Μιχάλης: Α, ναι;  Και εγώ σκέφτομαι ν' αγοράσω αυτοκίνητο
Γιάννης: Αλήθεια;
Μιχάλης: Έκανα test drive σ' ένα τζιπ  και ήταν φοβερό.
Στην πρώτη περίπτωση, με την απάντηση που έδωσε ο Μιχάλης,  διατήρησε το ενδιαφέρον στα λεγόμενα του Γιάννη. Στη δεύτερη περίπτωση, επιχείρησε να γυρίσει την κουβέντα στον εαυτό του.
___
Αυτό που κάνει πιο πετυχημένες τις ομάδες εργασίας στη δουλειά, δεν είναι μόνο το συνδυασμένο IQ, αλλά και οι κοινωνικές δεξιότητες. Μάλιστα θεωρείται υψίστης σημασίας η ικανότητα να ακούμε τους άλλους   :
Σε μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των επιτυχημένων ομάδων εργασίας, άκουγαν με προσοχή ο ένας τον άλλο. Έκαναν εποικοδομητική κριτική, είχαν ανοιχτό μυαλό και δεν ήταν αυταρχικοί. Οι ομάδες στις οποίες κυριαρχούσαν στην συζήτηση τα πιο έξυπνα άτομα, πέτυχαν λιγότερο καλά αποτελέσματα.
___
Ποια είναι οι δύο σημαντικότερες ικανότητες για ένα πωλητή; Το ένα από τα δύο είναι η ικανότητα να ακούει:
Οι καλοί πωλητές χρειάζονται να έχουν δύο ικανότητες, εν συναίσθηση και εγωισμό: αρκετή ενσυναίσθηση ώστε να ακούσουν και να καταλάβουν τι βρίσκεται στο μυαλό του πελάτη, και αρκετό εγωισμό για να κλείσουν την πώληση.
___
Τι έκανε πιο αγαπητούς τους συμμετέχοντες μιας έρευνας; Απλά το να ακούνε τα άλλα άτομα και να τους λένε «πες μου περισσότερα."
sn-neural-thumb-800xauto-3916

Ενεργητική Ακρόαση

Οπότε τι πρέπει να κάνετε;
Δεν πρέπει να κρίνετε ή να σχολιάζετε τι λέει ο συνομιλητής σας. Απλά επικεντρωθείτε στην προσπάθεια να κατανοήσετε την άποψη του και τα επιχειρήματα του.
Διαβάζοντας τις σημειώσεις από το "Program on Negotiation" του Harvard Law School, διαπιστώνουμε ότι ενεργητική ακρόαση δεν σημαίνει απλά ότι περιμένουμε υπομονετικά και παθητικά να τελειώσει ο συνομιλητής μας. Επιπλέον, θα πρέπει να  γνωρίζει και ο συνομιλητής μας ότι πραγματικά τον ακούμε. Ενεργητική ακρόαση είναι μια δυναμική διαδικασία που μπορεί να χωριστεί σε τρεις διαφορετικές συνιστώσες: παράφραση, έρευνα, και αναγνώριση.
• Παραφράστε: "Απ' ότι καταλαβαίνω, είστε ικανοποιημένοι με το προϊόν μας. Αλλά θα θέλατε να σας διαβεβαιώσουμε ότι μπορεί να ανταποκριθεί η παραγωγή μας, εάν μας δώσετε μεγάλες παραγγελίες. Επίσης έχετε αντιρρήσεις σχετικά με την προσφερόμενη τιμή. Κατάλαβα καλά τα  κύρια σημεία σας; "
• Ρωτήστε: «Είπατε ότι θεωρείτε υπερβολική την τιμή που σας προσφέραμε. Βοήθηστέ με να καταλάβω πώς καταλήξατε στο συμπέρασμα αυτό. Ας συζητήσουμε για το πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τιμολογιακή πολιτική που θα την θεωρείτε πιο λογική. "
• Αναγνωρίστε: "Ακούγεται σαν να είστε αρκετά απογοητευμένος με διάφορα σημεία της πρότασης μας, τόσο πολύ ώστε να αμφιβάλετε σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα."
Λειτουργεί πράγματι αυτή η τακτική;
Λειτουργεί ακόμα και στις σχέσεις. Η ενεργητική ακρόαση θεωρείται σέξι :
Σε έρευνα που έγινε στο MIT Media Lab, μετρήθηκε πόσες φορές έλεγαν οι συμμετέχοντες φράσεις όπως "ναι",  "αχα", "εντάξει", "καταλαβαίνω", όταν άκουγαν κάποιον που τους μιλούσε. Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο σύντομες παρεμβολές έκανε κάποιος, τόσο πιο ελκυστικός ήταν για τη γυναίκα που του μιλούσε.
Μαντέψτε ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των κορυφαίων telemarketers ;
Μιλούν στον "κατάλληλο" ρυθμό, τονίζουν τα σημαντικά σημεία με αλλαγές στην  ένταση της φωνής,  αποδέχονται και παραφράζουν ότι είπε ο πελάτης, χρησιμοποιούν σύντομες, καταφατικές φράσεις για να δείξουν ότι ακούν τον πελάτη"
Η 'ενεργητική ακρόαση' είναι το πρώτο πράγμα που χρησιμοποιούν οι διαπραγματευτές του FBI για να αποκλιμακώσουν την ένταση στα περιστατικά και να σώσουν ζωές.
Η προσπάθεια τους περιλαμβάνει πέντε στάδια: Ενεργητική ακρόαση, ενσυναίσθηση, συμπάθεια, επιρροή, και αλλαγή της συμπεριφοράς. Η εξέλιξη μέσω αυτών των σταδίων γίνεται διαδοχικά και σωρευτικά.
listen-man
Ο Gary Noesner, πρώην επικεφαλής και διαπραγματευτής του FBI έχει περιγράψει σε βιβλίο του τη χρήση της τεχνικής ενεργητικής ακρόασης:
1) Ελάχιστα Κίνητρα
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για ένα θέμα, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να αποδείξουν ότι ακούνε προσεκτικά και επικεντρώνονται στα λεγόμενα. Οι διαπραγματευτές 'μεταφέρουν' αυτό στους συνομιλητές τους, είτε μέσω της γλώσσας του σώματος είτε με σύντομες φράσεις που σχετίζονται με ενδιαφέρον και ανησυχία. Οι απαντήσεις είναι σύντομες. Ακόμη και σχετικά απλές φράσεις, όπως "ναι", "OK" ή "καταλαβαίνω", λειτουργούν αποτελεσματικά. Οι απαντήσεις αυτές θα ενθαρρύνουν τον συνομιλητή να συνεχίσει να μιλάει και σταδιακά να μεταφέρει περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασης στον διαπραγματευτή.
2) Παραφράζοντας
Αυτό σημαίνει οι διαπραγματευτές να επαναλαμβάνουν με δικά τους λόγια τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους συνομιλητές τους. Αυτό δείχνει ότι οι διαπραγματευτές δεν ακούνε μόνο αλλά επιπλέον κατανοούν τον συνομιλητή ...

Συνοψίζοντας


  1. Ακούστε τι λένε. Μην διακόπτετε, διαφωνείτε ή «αξιολογείτε».
  2. Κουνήστε καταφατικά το κεφάλι σας και κάντε σύντομα σχόλια όπως "ναι" και "πράγματι"
  3. Με εύσχημο τρόπο, επαναλάβετε την ουσία από ότι ακούσατε, από τη  οπτική μεριά του συνομιλητή σας.
  4. Διερευνήστε. Κάντε ερωτήσεις που δείχνουν ότι δώσατε προσοχή σε ότι ειπώθηκε, και προχωρήστε τη συζήτηση.
Θα κάνετε τον άλλο να αισθανθεί σαν να τον κατανοήσατε, και πιθανώς να έχει συμβεί αυτό, γιατί όταν σας μιλούσε δεν σκεφτόσασταν παράλληλα πως θα αποδείξετε ότι κάνει λάθος. Αντίθετα, προσπαθούσατε να τον καταλάβετε, και του το κοινοποιήσατε αυτό με τη συμπεριφορά σας.
___
Πηγές: 
  • Source: “Tell me more: The effects of expressed interest on receptiveness during dialog” from Journal of Experimental Social Psychology, Volume 46, Issue 5, September 2010, Pages 850-853
  • Crisis (hostage) negotiation: current strategies and issues in high-risk conflict resolution” from Aggression and Violent Behavior 10 (2005) 533–551
  • pon.harvard.edu
  • “Linking Communication Competence With CallCenter Agents’ Sales Effectiveness” from Journal of Business Communication, October 2011 vol. 48 no. 4 409-425
  • sloanreview.mit.edu
  • artofmanliness.com
  • amazon.com/gp/product/1594203326

ΣΤΙΣ 16 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

Στο... Champions League των Νομικών σχολών 3 ελληνικές -Στο διαγωνισμό με τις 16 κορυφαίες της Ευρώπης
Στις 16 κορυφαίες της Ευρώπης βρίσκονται για πρώτη φορά τρεις ελληνικές Νομικές Σχολές.
Από αύριο ξεκινά ο τελικός γύρος του διαγωνισμού εικονικής δίκης European Human Rights Moot Court Competition 2015 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο και οι ελληνικές ομάδες θεωρούνται φαβορί, ενώ η ομάδα της Νομικής Αθηνών φέτος ευελπιστεί για το «χρυσό», αφού πέρυσι κατέλαβε τη 2η θέση.
Στον διαγωνισμό, που διοργανώνεται από τη φοιτητική οργάνωση European Law Students Association σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέχουν νομικές σχολές από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι φοιτητές καλούνται να υποστηρίξουν γραπτώς και τις δύο πλευρές (προσφεύγων και κράτος) σε μια εικονική υπόθεση που αφορά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κρίνονται από δικηγόρους και δικαστές του Δικαστηρίου.
Οι 12 φοιτητές και οι καθηγητές τους που συμμετέχουν στον διαγωνισμό μιλούν στην Καθημερινή δείχνοντας την καλή πλευρά των ελληνικών Πανεπιστημίων: «Το ότι υπάρχουν άριστοι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια το γνωρίζουμε. Το ζητούμενο είναι να μπορούν να εργαστούν ομαδικά. Οι φοιτητές που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό δουλεύουν ένα πρότζεκτ που έχει αρχή, μέση και τέλος, ένταση, κόπο, χαρά, προσπάθεια, ήττα, νίκη. Αυτά όλα δεν είναι και η ζωή;» αναφέρει η Μαρία Γαβουνέλη, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών και επιβλέπουσα της ομάδας του ΕΚΠΑ. «Είναι πολύ σημαντικό που πάμε σε μία δίκη με θέμα τη μειονοτική προστασία, την οποία ζούμε ως φοιτητές και διδάσκοντες» προσθέτει ο Γιάννης Κτιστάκης, λέκτορας στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
«Η επιτυχία και των τριών νομικών της χώρας δείχνει πολλά για την ποιότητα των δημόσιων πανεπιστημίων μας» επισημαίνει ο Γιάννης Πετράς, μέλος της ομάδας της Νομικής Θεσσαλονίκης μαζί με τη Βίκυ Τσιριγκάκη, την Αλεξία-Νεφέλη Δούμα και την Πηνελόπη Μπρίφα.
Τα παιδιά εκτός από τα ισχυρά επιχειρήματα στη νομική τους φαρέτρα, οφείλουν να τηρούν και τους κανόνες ενδυμασίας και συμπεριφοράς στο δικαστήριο - σκούρα χρώματα και επαγγελματικό ύφος. «Εχουμε κάνει πρόβες σε άδειες αίθουσες, σε καφετέριες, στα σκαλιά της Νομικής» λέει η Δήμητρα Σεραφειμίδη. «Είμαστε πολύ δεμένη ομάδα, αλλιώς δεν μπορείς να προχωρήσεις» συμπληρώνει η τρίτη της ομάδας Στέλλα Μαυρομμάτη. «Οι φοιτητές μαθαίνουν να κάνουν έρευνα, να γράφουν νομικά κείμενα. Εκπαιδεύονται στα αγγλικά και τις τεχνικές του debate» τονίζει η «προπονήτρια», διδακτορική φοιτήτρια Εύα Τζαβαλά. Στην ερώτηση εάν βλέπουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ως μία ευκαιρία -ίσως «προσομοίωση» μιας μελλοντικής δίκης σε ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο- δεν κρύβουν τα όνειρά τους για καριέρα στο εξωτερικό. Και όπως λέει ο Γιάννης Πετράς του ΑΠΘ: «Η συμμετοχή στον διαγωνισμό αυτό είναι εφόδιο ζωής. Στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ...».
Οσο για το θέμα του διαγωνισμού είναι μία φανταστική υπόθεση: Η Β.Ν., γεννημένη στη (φανταστική) Foretia, και η Κ.Ν., γεννημένη στην (επίσης φανταστική) Utopin Republic βρίσκονταν σε μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 2008. Το 2010 παντρεύτηκαν στη γενέτειρα της Β.Ν., ενώ δύο χρόνια αργότερα πήραν την απόφαση να αποκτήσουν παιδί και γι’ αυτό κατέφυγαν σε τεχνητή γονιμοποίηση. Ωστόσο, τη διαδικασία έμελλε να ανακόψει ένα τροχαίο ατύχημα που είχαν οι δύο γυναίκες. Μάλιστα, η Κ.Ν. τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και έπεσε σε κώμα. Οι γονείς της Κ.Ν. δεν εγκρίνουν τη σχέση της με τη Β.Ν. και ζητούν από τα δικαστήρια της Utopin Republic να καταστραφούν τα γονιμοποιημένα ωάρια της κόρης τους. Παρά τη θετική απάντηση των δικαστηρίων στο αίτημα, η Β.Ν., που κυοφορούσε, προχώρησε τη διαδικασία. Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Β.Ν. γέννησε δίδυμα. Στην Utopin Republic αναγνωρίστηκε ως μητέρα, αφού εκείνη τα γέννησε. Οι γονείς της Κ.Ν., που νοσηλευόταν ακόμα σε κωματώδη κατάσταση, αμφισβήτησαν τη μητρότητα της Β.Ν., ζητώντας να αναγνωριστεί η κόρη τους, λόγω του εξ αίματος συνδέσμου της, ως μητέρα των παιδιών και εκείνοι ως κηδεμόνες τους. Ακόμα, κατόπιν αιτήματός τους, εκδόθηκε ιατρική γνωμάτευση που δηλώνει ότι η Κ.Ν. είναι σε μη αναστρέψιμη φυσική κατάσταση και η οικογένειά της μπορεί, εάν το επιθυμεί, να διακόψει τη μηχανική υποστήριξή της. Η Β.Ν. προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ισχυριζόμενη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ-ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΣΕ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΡΑΠ ΒΙΝΤΕΟ

Απολαυστικό: Βαρουφάκης-Ντάισελμπλουμ σε ραπ μάχη [βίντεο]

H κόντρα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών ξεκίνησε με το... καλημέρα, από τη στιγμή που ο πρώτος έφθασε στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ευφάνταστοι δημιουργοί βίντεο έχουν πάει αυτήν την κόντρα σε άλλο επίπεδο. Ραπ.
«Γερούν Ντάισελμπλουμ, είμαι υπουργός Οικονομικών και πολιτικός φαινόμενο», ξεκινά ο πρόεδρος του Eurogroup στην ραπ μάχη μεταξύ των δύο ανδρών, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να απαντά με... αιχμές για τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Cambridge, με φόντο την Ακρόπολη!
Φυσικά στο βίντεο απεικονίζονται σωσίες των δύο υπουργών Οικονομικών.
Το αποτέλεσμα απολαυστικό!

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Εκστρατεία για την ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία
Τα εγκαίνια της εκστρατείας «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» έγιναν το Σάββατο με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, από τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη ενώ προβλήθηκε και μήνυμα του πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, Χαράλαμπου Δαφαράνου.
Οι Έλληνες διπλωμάτες χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία « εξαιρετικής σημασίας».
Στην εκδήλωση, που παρουσίασε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Καίτη Αλεξοπούλου, μίλησαν επίσης ο εργατικός βουλευτής Σταύρος Δημόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης αλλά και ο ιερέας Ευμένιος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας που στηρίζει την εκστρατεία.
Παρευρέθηκαν δε εκπρόσωποι ομογενειακών οργανισμών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Όπως είναι γνωστό στόχοι της εκστρατείας είναι να:
- καθιερωθεί ο Μάρτιος ως ο μήνας που μέλη και οργανισμοί της παροικίας μιλάμε Ελληνικά,
- ενθαρρύνει και δώσει ευκαιρίες στους ελληνικής καταγωγής γονείς, παππούδες και γιαγιάδες να συμβάλλουν ενεργά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τα παιδιά και τα εγγόνια τους,
- προωθήσει την ελληνική γλώσσα ως μια από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες γλώσσες, η οποία, παράλληλα με τη Λατινική, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη άλλων σύγχρονων γλωσσών.
Για την υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως η συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις και δραστηριότητες σε συνεργασία με ομογενειακούς και αυστραλιανούς οργανισμούς. Επίσης έχει ζητηθεί από τα σχολεία όπου διδάσκεται η Ελληνική να ενεργοποιηθούν μαθητές και γονείς να αναλάβουν τις δικές τους δραστηριότητες.
«Μια απλή πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2014, προκειμένου να προωθηθεί η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας καθορίζοντας το Μάρτιο σαν «Ελληνικό Μήνα», δεν αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό μόνο από την Ελληνική παροικία της Μελβούρνης, αλλά με τη δύναμη του Διαδικτύου, έχει εξαπλωθεί και εκτός Αυστραλίας και έχει υιοθετηθεί σε διάφορες χώρες με μεγάλο αριθμό κατοίκων ελληνικής καταγωγής,» τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος.
«Είμαι ευγνώμων στους παροικιακούς παράγοντες, στα μέσα ενημέρωσης και στους εθελοντές που ενίσχυσαν την εκστρατεία και εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της. Είμαι επίσης πολύ υπερήφανος που η πρωτοβουλία μου είχε μια τόσο μεγάλη αποδοχή. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και μάλλον θα τους ξεπεράσουμε σύμφωνα με το ενδιαφέρον που δείχνει η Ελληνική διασπορά».


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Κούλουμα με κακοκαιρία -Σφοδρές καταιγίδες και χιόνια
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα έχουμε την Καθαρά Δευτέρα. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα δυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Μακεδονία, Θράκη: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τη νύχτα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν πρώτα στα βορειοδυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα και στις υπόλοιπες περιοχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: Αστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες παροδικά πιθανόν ισχυρές κυρίως στην Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας. Τη νύχτα στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι:Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 16 βαθμούς Κελσίου
Κυκλάδες, Κρήτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυτές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στα ανατολικά 8 μποφόρ
Θερμοκρασία:Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι:Από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ|
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη
Αττική: Αστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες πιθανόν τις πρωινές ώρες ισχυρές, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα βελτίωσης τις πρωινές ώρεςκυρίως μετά το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


ΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ; Ο ΕΦΕΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ...

Τι θα φάτε τη Σαρακοστή; Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί…
Τη Σαρακοστή ο ΕΦΕΤ εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων και δίνει συμβουλές στους καταναλωτές ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του, η σωστή επιλογή των τροφίμων, η μεταφορά στο σπίτι όσων χρειάζονται ψυγείο όσο το δυνατό συντομότερα, αλλά και η προσεκτική χρήση τους στο σπίτι (π.χ. συντήρηση στην κατάλληλη θερμοκρασία, σχολαστικό μαγείρεμα) είναι απαραίτητα, όχι μόνο για τη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της ελληνικής διατροφής, αλλά και για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
Στα πλαίσια ενημέρωσης των καταναλωτών, υπενθυμίζονται ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή:
Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα)
Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Τα αποψυγμένα αλιεύματα που διατίθενται στην αγορά μπορούν να παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, δηλαδή απαγορεύεται η απόψυξη των αλιευμάτων στο λιανεμπόριο και κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής.
Για τα νωπά ως καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε:
Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι δυσάρεστη ή οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται εύκολα.
Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και συνήθως με στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
Δίθυρα Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)
Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει :
Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο αριθμός έγκρισης Ε.Ε. της επιχείρησης.
Θα πρέπει, επίσης, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και μετά το άνοιγμα στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.
Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.
Τέλος, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει την ειδική γραμμή επικοινωνίας, 11717, η οποία είναι στη διάθεση όλων των καταναλωτών, όπου μπορούν να αναφέρουν / καταγγέλλουν οποιαδήποτε μη συμμόρφωση – παράβαση της νομοθεσίας υποπέσει στην αντίληψή τους.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...