Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

ΧΟΡΗΓΟΙ "ΣΟΥΡΒΑ 2015"ΧΟΡΗΓΟΙ "ΣΟΥΡΒΑ 2015"

"ΜΗΤΕΡΑ ΘΛΙΨΗ" - ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣΓιάννης Αγγελάκας, Μητέρα θλίψη

Φανερώσου
Με τα σκοτάδια σου να χαμογελούν
Την πέτρινη αγκαλιά σου να ορέγεται ακόμη
Στρατιές μοναχικών δημίων
Τους πειρατές των εφτά σκουπιδότοπων
Με τις λιγδιάρικες στολές τους
Να λαμπυρίζουν
Στη διάταξη των μικρών και των μεγάλων φαλλών
Αναλογίσου όλους εμάς
Που καρτερούμε τυλιγμένοι σε μολυσμένες ρόμπες
Με παντόφλες και κέρατα
Ρίχνοντας χαμόγελα νάρκες στους καχύποπτους γείτονες
Όλους εμάς
Που φτυαρίζουμε αποκαμωμένοι το σκοτάδι
Με υπεριώδη βλέμματα
Και στρώνουμε δείπνα συντροφικά
Και μοιραζόμαστε ψίχουλα μπαγιάτικιας δόξας
Και μουχλιασμένους μύθους
Αναλογίσου μας και φανερώσου
Με το επίσημο σου ένδυμα
Με τα δόντια σου τα κοφτερά τα δίκαια
Ροκάνισε το θάνατο
Που καρφιτσώθηκε στα κόκαλα μας
Και ξαναβάφτισέ μας γιους σου
Φανερώσου
Μητέρα θλίψη
Δεν την αντέχουμε πια
Τόση ορφάνια

Από τη συλλογή Πώς τολμάς και νοσταλγείς, τσόγλανε; (1999)
ΠΗΓΗ...http://www.translatum.gr/

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Τι αποκαλύπτει το σχήμα της μύτης σας για την προσωπικότητά σας;

Μια από τις μεγαλύτερες ανασφάλειες που έχουν οι άνθρωποι όσον αφορά την εμφάνισή τους, έχει να κάνει με την μύτη τους. Μπορεί να θεωρούν ότι η μύτη τους είναι μεγάλη και πρέπει να κάνουν πλαστική, για να την διορθώσουν και ανέβει η αυτοπεποίθησή τους.
Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, όμως, η μύτη μας μπορεί να αποκαλύψει και πολλές πτυχές του χαρακτήρα μας.
Βρείτε παρακάτω την κατηγορία στην οποία ανήκετε και διαβάστε την εξήγηση. Μπορεί να εκπλαγείτε από αυτά που θα μάθετε.

1. Μεγάλη μύτη
Τι αποκαλύπτει το σχήμα της μύτης σας για την προσωπικότητά σας; - Εικόνα1
Οι άνθρωποι με μεγάλη μύτη δεν δέχονται εύκολα εντολές από άλλους στην δουλειά. Δεν στέκονται σε λεπτομέρειες, αλλά βλέπουν την μεγάλη εικόνα και είναι πολύ ανεξάρτητοι. Επίσης, η μεγάλη ιδέα που μπορεί να έχουν για τον εαυτό τους, μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα.

2. Μικρή μύτη
Τι αποκαλύπτει το σχήμα της μύτης σας για την προσωπικότητά σας; - Εικόνα2
Οι άνθρωποι που έχουν μικρή μύτη δουλεύουν καλύτερα μέσα σε ομάδες, αν και η διάθεσή τους είναι απρόβλεπτη. Δεν αποφεύγουν τις επαναλαμβανόμενες εργασίες, είναι αυθόρμητοι και έχουν δημιουργική φαντασία.

3. Μακριά μύτη
Τι αποκαλύπτει το σχήμα της μύτης σας για την προσωπικότητά σας; - Εικόνα3
Όσο πιο μακριά είναι η μύτη τόσο πιο φιλόδοξος είναι ο άνθρωπος που την έχει. Επίσης, είναι πολύ ανεξάρτητοι και έχουν ηγετικές ικανότητες.

4. Κοντή μύτη
Τι αποκαλύπτει το σχήμα της μύτης σας για την προσωπικότητά σας; - Εικόνα4
Οι άνθρωποι με κοντή μύτη είναι αφοσιωμένη και έχουν μεγάλη κατανόηση. Είναι τρυφεροί, συναισθηματικοί και ευγενικοί.

5. Ίσια μύτη
Τι αποκαλύπτει το σχήμα της μύτης σας για την προσωπικότητά σας; - Εικόνα5
Οι άνθρωποι που έχουν ίσια μύτη, θεωρούνται έξυπνοι και αλτρουιστές. Αυτό το είδος της μύτης είναι πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα.

6. Γυριστή μύτη
Τι αποκαλύπτει το σχήμα της μύτης σας για την προσωπικότητά σας; - Εικόνα6
Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνται πολύ αισιόδοξοι. Επίσης, είναι αγαπητοί, υποστηρικτικοί και περιποιητικοί.

7. Πλατιά μύτη
Τι αποκαλύπτει το σχήμα της μύτης σας για την προσωπικότητά σας; - Εικόνα7
Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνται καινοτόμοι, περίεργοι και ανοιχτόμυαλοι. Είναι πολύ εκφραστικοί, αλλά καμιά φορά μπορεί να γίνουν και υπερβολικοί.
ΕΞΑΙΡΕΤΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ 1


Παράτησαν τα γραφεία τους στον δήμο Αλμωπίας, πέταξαν τα κοστούμια τους, φόρεσαν γαλότσες και φόρμες εργασίας και από το πρωί επιδίδονται σε χειρονακτικές εργασίες καθαρισμού του οικισμού.
Ο λόγος για τους τρεις αιρετούς των Προμάχων, Δημήτρη Βέσκο, Γιώργο Γούδη και Χρήστο Μπάτση, ο οποίοι συνεπικουρούμενοι από υπαλλήλους του δήμου και πολλούς απλούς κατοίκους των Προμάχων, προέβησαν σε αποφράξεις αυλάκων, καθαρισμό φερτών υλικών από τον κεντρικό δρόμο και φρεσκάρισμα του τοπίου στον "Σταυρό" της Μπιτσκίας, όπου τελούνται τα Θεοφάνεια.
Χειροπιαστές αποδείξεις ότι τόσο το χωριό, όσο και ο δήμος, είναι τυχεροί που έχουν τέτοιους ανιδιοτελείς ακτιβιστές στις τάξεις τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 5η ΣΟΥΡΒΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΤρίτη 29 Δεκεμβρίου θα γίνει τελικά η 5η "ΣΟΥΡΒΑ" των Προμάχων.

Η οργανωτική επιτροπή της 5ης Σούρβας μετά από διαβούλευση και πληροφορίες για μεγάλη επερχόμενη κακοκαιρία, συνεδρίασε και αποφάσισε  την μεταφορά της ημερομηνίας του παραδοσιακού εθίμου σε νέα ημερομηνία την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015.

  Σας περιμένουμε όλους. 

ΠΡΟΜΑΧΟΙ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 7.50π.μ.


ΠΡΟΜΑΧΟΙ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 7.50π.μ.

Είναι η πιο λυρική εικόνα, αυτή του ερχομού του εκτυφλωτικού φωτός στην πολύχρωμη, πολύπαθη κορυφή "Πέτερνικ", σηματοδοτώντας τη νίκη του Ήλιου επί της "Νούνας"(φεγγαριού), μια παραβολή της μάνας φύσης, για την επικράτηση στο τέλος, της φωτεινής Αλήθειας έναντι του Σκότους.

Πώς να μην είσαι ερωτευμένος με αυτόν τον ευλογημένο τόπο;
ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΜΥΘΟΣ; ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ;

Αλήθεια ή μύθος: Μπορεί ένα νόμισμα που πέφτει από το Empire State Building να σκοτώσει κάποιον που περνάει από κάτω [βίντεο]

Υπάρχει μία θεωρία που λέει πως αν κάποιος αφήσει να πέσει ένα νόμισμα από την κορυφή του Empire State Building μπορεί αν χτυπήσει κάποιον πεζό που βρίσκεται κάτω από το κτίριο να τον σκοτώσει.
Η συγκεκριμένη θεωρία έχει πολλούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς που την αμφισβητούν. Η εκπομπή Mythbusters ανέλαβε να κάνει το τεστ και απέδειξε τελικά πως η θεωρία είναι ένας μύθος και δεν μπορεί ένα νόμισμα που πέφτει από το Empire State Building να σκοτώσει άνθρωπο.
Δείτε το βίντεο με το πείραμα της εκπομπής Mythbusters 

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ 1 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 12 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "STAR WARS"

Παγκόσμια φρενίτιδα για τον Πόλεμο των Αστρων: Πάνω από 1 δισ.δολάρια εισπράξεις σε 12 ημέρες
Η νέα ταινία της σειράς του Πολέμου των Άστρων ξεπέρασε σήμερα το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως, μέσα σε διάστημα 12 ημερών μετά την πρεμιέρα της.
Φυσικά, καταγράφοντας νέο ρεκόρ όλων των εποχών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Disney.
Η ταινία "Η Δύναμη Ξυπνά" έκανε εισπράξεις 286,8 εκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο Σαββατοκύριακο της προβολής της, ξεπερνώντας σήμερα το όριο του 1 δισεκατομμυρίου "σε χρόνο ρεκόρ", σύμφωνα με την εταιρεία.
Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε η ταινία Jurassic World που χρειάστηκε 13 ημέρες για να συγκεντρώσει εισπράξεις 1 δισ. δολαρίων.

ΙΤΑΛΙΑ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 300 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΟΥ

Πρόστιμο 300 ευρώ σε Ιταλούς που πετούν αποτσίγαρα στο δρόμο
Ενα «χαράτσι» αλλιώτικο από τα άλλα θα επιβάλλεται στους ιταλούς: Σύμφωνα με νομοθέτημα της κυβέρνηση Ρέντσι, όσοι πετούν αποτσίγαρα στο δρόμο θα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Για άλλα απορρίματα, όπως τσίχλες, χαρτάκια αποδείξεων κ.λπ, το πρόστιμο θα ανέρχεται από 30 μέχρι 150 ευρώ.
Τα μέτρα αυτά πέρασαν από την ιταλική Βουλή με στόχο, τόσο τον περιορισμό των απορριμμάτων στους δρόμους, όσο και την ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που ήδη στο Τορίνο και στο Μιλάνο είναι σε υψηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Παρίσι υιοθετήθηκε πρόστιμο 68 ευρώ για κάθε γόπα που πετιέται στο δρόμο.

Η κυβέρνηση Ρέντσι έχει βάλει στόχο να επενδύσει 35.000.000 ευρώ για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με συγκεκριμένα μέτρα, όπως την δωρεάν επιβίβαση στα μέσα μεταφοράς, τους ποδηλατόδρομους και το σύστημα συνεπιβίβασης, δηλαδή να μοιράζονται οι διαδρομές με κοινό αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο μέρος θανάτων στην Ευρώπη που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Επίσης, στην χώρα επιβλήθηκε το περασμένο έτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 40.000.000 ευρώ, που έχει επιβληθεί ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα, για ρίψη παράνομων αποβλήτων.


Πηγή: /www.iefimerida.gr

ΤΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΧΑΝΓΚΟΒΕΡΌποιος πιστεύει πραγματικά ότι έχει χανγκόβερ, έχει χανγκόβερ... Είτε πρόκειται για φυσικό είτε για μεταφυσικό χανγκόβερ πάντως, ό,τι κι αν κάνεις, μην κάνεις πρωινό σεξ με κάποιον που κακώς ξύπνησες μαζί, και μη βάλεις ν' ακούσεις John Coltrane - σύμφωνα πάντα με τον αείμνηστο old school μπεκρή των αγγλικών γραμμάτων, Kingsley Amis. 

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΙΤΑΚΗ 

«...[Οι συζητήσεις και τα άπειρα δημοσιεύματα σχετικά με τη διαχείριση του χανγκόβερ] παραλείπουν εντελώς τις ψυχολογικές, ηθικές, συναισθηματικές, πνευματικές παραμέτρους: όλο αυτό το αχανές, ασαφές, φριχτό εποικοδόμημα που τρεμοφέγγει απειλητικά και καθιστά (ευτυχώς) το χανγκόβερ μια μοναδική οδό προς την αυτογνωσία και την αυτοπραγμάτωση...

   ...Κάπου εδώ, οι νεαροί αναγνώστες μπορούν να χαλαρώσουν, καθώς είναι ακόμα ξένοι στο μεταφυσικό χανγκόβερ. Ας μη χασκογελάνε όμως. Μπορούν να είναι βέβαιοι ότι, όσο μεγαλώνουν, το Μεταφυσικό Χανγκόβερ θα έρχεται όλο και πιο συχνά να γεμίσει το κενό που θα αφήνει το προοδευτικά λιγότερο έντονο Φυσικό Χανγκόβερ. Κι απ' τα δύο, ασύγκριτα το πιο τρομακτικό είναι βέβαια το ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΧΑΝΓΚΟΒΕΡ...  

 ...Όταν σε καταβάλλει αυτό το ανομολόγητο σύμπλεγμα λύπησης, κατάθλιψης (αυτά τα δύο είναι το ίδιο), άγχους, μίσους για σένα τον ίδιο, αίσθησης αποτυχίας και φόβου για το μέλλον, πες στον εαυτό σου ότι απλά έχεις χανγκόβερ. Δε σε αηδιάζει τίποτα, δεν έχεις πάθει μικρό εγκεφαλικό, δεν είσαι και τόσο χάλια στη δουλειά σου, η οικογένεια και οι φίλοι σου δεν έχουν στήσει μια συνομωσία σιωπής για το πόσο σκατόψυχος είσαι, δεν έχεις καταφέρει επιτέλους να δεις τη ζωή όπως είναι πραγματικά και τέλος πάντων δεν έχει νόημα να κλαίμε για το γάλα που χύθηκε. Αν λειτουργήσει αυτό, αν έχεις πείσει τον εαυτό σου, τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο, αφού σύμφωνα με τη Γενική Αρχή 9: Όποιος πιστεύει πραγματικά ότι έχει χανγκόβερ, έχει χανγκόβερ...

   ...Καλύτερα να στραφείς τώρα σε κάποιο ζωηρό και εξωστρεφές άκουσμα, με προσοχή όμως. Πολλά από τα κομμάτια που μοιάζουν έτσι σε πρώτη ακρόαση, έχουν τη διεστραμμένη συνήθεια να καταφέρνουν ύπουλα χτυπήματα στο συναισθηματικό ηλιακό μας πλέγμα. Η τζαζ δεν κάνει και τόσο καλό στο Μεταφυσικό Χανγκόβερ (Μ.Χ.), ενώ η ποπ μάλλον θα επιδεινώσει το Φυσικό σου Χανγκόβερ (Φ.Χ.).

   ...Αν όμως πραγματικά αισθάνεσαι ότι η ζωή δε θα μπορούσε να είναι πιο θλιβερή, δοκίμασε ένα αργό κομμάτι του Miles Davis. Αμέσως θα σου υποδείξει ότι η ζωή, όσο θλιβερή κι αν μοιάζει, δε θα μπορούσε ποτέ να είναι τόσο θλιβερή όσο την παρουσιάζει ο Miles Davis. Μπορεί επίσης η εμπειρία να γίνει ακόμα πιο επωφελής αν κατά την ακρόαση παρίσταται κάποιος που τον αναφέρει ως «Miles», αντί για Davis. Η αντανακλαστική έκκριση αδρεναλίνης στο άκουσμα αυτού του δείγματος τρέντι ψευτο-οικειότητας θα ανανεώσει τον οργανισμό σου, και το χτύπημα που θα ρίξει κάτω τον υπόλογο, θα αποκαταστήσει την πίστη στον ανδρισμό σου, στην αδρή βία, κλπ. 

  ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βεβαιώσου ότι ο συνεργάτης κάποτε του Davis, ο John Coltrane, δεν «παίζει» το σαξόφωνο του σε κανένα από τα κομμάτια που θα επιλέξεις. Αυτός θα σου υποδείξει, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι η ζωή είναι ακριβώς όπως την αντιλαμβάνεσαι τώρα: φτηνή, μάταιη και χωρίς νόημα...» 


 ____________ 

Αποσπάσματα από το The Hangover (περιλαμβάνεται στη συλλογή δοκιμίων On Drink του 1972) Μετάφραση Δ.Π.

 Πηγή: www.lifo.gr

9 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΠΑΙΔΙΑ


Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ 

Σκέφτομαι πως πολλά πράγματα είναι τώρα πολύ πολύ καλύτερα απ' ό,τι ήταν τη δεκαετία του '90, αλλά για λόγους χιούμορ, το wittyfeed μας δείχνει τώρα διαφορές σύμφωνα με τις οποίες τα πράγματα ήταν σαφώς ανώτερα τη δεκαετία του '90.
 Ή όποτε, τέλοσπάντων, υπήρξαμε παιδιά...

     1. Τότε το μοίρασμα ήταν ευλογία         2. Τα ξέκωλα (κάθε φύλου) ντύνονταν πιο σεμνά απ' τα σημερινά σεμνά παιδιά 


        3. Οι φωτογραφίες των διακοπών δεν περιλάμβαναν καν τους εαυτούς μας


         4. Ο μεγαλύτερος ιατρικός φόβος δεν ήταν τα λεφτά ή οι θανατηφόρες ασθένειες...


         5. Η γυμναστική ήταν πιο σκέτη... 


        6. Ήμασταν flat! 


         7. Το ξενύχτι ήταν μόνο για απόλαυση


         8. Υπήρχε μια άλφα ποικιλία


         9. Τα γενέθλια ήταν αλλιώς...         (Άλλα;) 


Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...