Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΤΕ

Magnify Image
Στον κεφτέ όλοι απαντούν με κατάφαση. Λίγοι, όμως, ξέρουν να τον κάνουν αφράτο...

Από την ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ 
ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ

Η στιγμή που τσιτσιρίζει στο τηγάνι κατακλύζοντας με την σκανδαλιστικά έντονη μοσχοβολιά του το χώρο, ταυτίζεται με την πιο αρχέγονη μνήμη του γευστικού ελληνικού υποσυνείδητου. Στον κεφτέ όλοι απαντούν με κατάφαση. Λίγοι, όμως, ξέρουν να τον κάνουν αφράτο.
   Κεφτές, ο κλασικός 
Υλικά για 4-5 άτομα 
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
 1 κρεμμύδι τριμμένο
 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
 4 φέτες μουλιασμένο σταρένιο ψωμί χωρίς την κόρα
 ½ φλ. καφέ ελαιόλαδο
 ½ φλ. του καφέ ξύδι
 1 κ.γ. ρίγανη
 1 κ.γ. δυόσμο ξερό
 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
 1 κ.γ. αλάτι και μπόλικο πιπέρι  αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ρίγανη για το σερβίρισμα 

Magnify Image
Tο σίγουρο "αφράτο" του κεφτέ βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο πολύ και το ελάχιστο ζύμωμα..

Εκτέλεση 
Μουλιάζουμε το ψωμί, το στίβουμε και το τρίβουμε όσο πιο ψιλό μπορούμε με τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε στη λεκάνη όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με υπομονή για 10 λεπτά. Σκεπάζουμε τον κιμά με μια μεμβράνη κουζίνας, φροντίζοντας να εφαρμόσουμε τη μεμβράνη πάνω στο κρέας. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί μισή ώρα στο ψυγείο.
 Γεμίζουμε με ελαιόλαδο το τηγάνι, τόσο όσο οι κεφτέδες να σκεπάζονται εντελώς όσο τηγανίζονται. Πλάθουμε κεφτεδάκια στο σχήμα που προτιμάμε, τα περνάμε από το αλεύρι, τα τινάζουμε καλά να φύγει το περίσευμα και τα τοποθετούμε αραιά στο τηγάνι.
 Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να βγουν τραγανά, δέκα λεπτά περίπου συνολικά. Στη μέση της διαδικασίας τα γυρίζουμε δυό φορές. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με ρίγανη.
 Προσοχή! Ποτέ δεν αφήνουμε τον κεφτέ όσο τηγανίζεται. Μένουμε "από πάνω του" για να τον γυρίσουμε την κατάλληλη στιγμή, μια και δυό φορές, γιατί μόνον έτσι θα μας βγει τραγανός. 

Magnify Image
Για να τηγανιστεί σωστά θέλει άπλα στο τηγάνι και δυνατή φωτιά. Και προσεχτικό γύρισμα από όλες τις πλευρές. 

Τα μυστικά του 
*Ο αφράτος κεφτές θέλει υπομονή στο ζύμωμα. Οι παλιές νοικοκυρές δούλευαν έως και μισή ώρα το μείγμα, με έντονες κινήσεις
. *O αφράτος κεφτές δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Οι παλιές νοικοκυρές, το ορκίζονται. Και αυτή η αντίφαση του κεφτέ της παράδοσης: το σίγουρο "αφράτο" κάπου ανάμεσα στο πολύ και το ελάχιστο ζύμωμα.
 *Το μείγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά δίνει πιο αφράτο κεφτέ και μεγαλύτερη ένταση στη νοστιμιά. Το ίδιο και το λίγο ζυγούρι στο μείγμα του κιμά.
 *Το λίγο νερό που θα αφήσουμε στο στίψιμο του ψωμιού επίσης δίνει βελούδινη καρδιά στον κεφτέ, όπως και μια μικρή τριμμένη ντοματούλα, 2 κ.σ. λεμόνι, λευκό κρασί ή τσίπουρο. Ο Βασίλης Καλλίδης μου ορκίστηκε πως το μυστικό του κεφτέ του είναι το πολύ νερό στο ζύμωμα.
 *Ο κιμάς θέλει το κρεμμύδι του περασμένο από το multi με όλα μαζί τα ζουμάκια του.
 *Όταν βρέχουμε συχνά τα χέρια μας την ώρα που ζυμώνουμε τον κιμά, το νεράκι που περνάει στο μείγμα τον κάνει αφρό!
 *Η λάπα και τα μέρη του μοσχαριού που έχουν περισσότερο λίπος δίνουν καλύτερο κιμά από το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας. 
*Μπορούμε να μουσκέψουμε το μπαγιάτικο ψωμί εκτός από νερό, μέσα σε γάλα, κρασί, μπύρα ή ούζο.
 *Έχεις λίγη υπομονή; Σοτάρισε προηγουμένως το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει καλά, με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ο κεφτές θα γεμίσει μια άλλη, μοναδική γλύκα. 
*Καλός κεφτές είναι ο μεγάλος κεφτές. Αυτός που έχει το περιθώριο να γίνει αφράτος στο εσωτερικό και τραγανός στην κρούστα.
 *Το ελαιόλαδο δίνει γεύση μαμάς στο τηγάνι, τα φυτικά λάδια τον κάνουν πιο τραγανό. 
*Για να τηγανιστεί σωστά θέλει άπλα στο τηγάνι και δυνατή φωτιά. Και προσεχτικό γύρισμα από όλες τις πλευρές. 

Magnify Image
Καλός κεφτές είναι ο μεγάλος κεφτές. Αυτός που έχει το περιθώριο να γίνει αφράτος στο εσωτερικό και τραγανός στην κρούστα... 




Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΙ ΤΟΥ SPEAR' S : "Ο,ΤΙ ΠΙΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΥΣΟΣ"

Διθύραμβοι του Spear's: Ο,τι πιάνουν οι Ελληνες επιχειρηματίες στην τεχνολογία, γίνεται χρυσός!

Η βρετανίδα συγγραφέας Τζούλι Μάγερ έχει μόνο καλά λόγια να πει και να γράψει για τις δράσεις των νέων ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας.
Γράφοντας στο εξειδικευμένο αγγλικό σάιτ Spear's αποφαίνεται: «Ό,τι πιάνουν γίνεται χρυσός!». Στο άρθρο της σημειώνει πως βρέθηκε στην Αθήνα με την αφορμή της έκδοσης ενός βιβλίου της στα ελληνικά.
Στο γεύμα που παρέθεσε η εκδότριά της στη Μεγάλη Βρετάνια βρέθηκε να συνομιλεί με έναν έλληνα επιχειρηματία που μιλούσε παθιασμένα για τα μελλοντικά του σχέδια και τότε τον ρώτησε πόσο κέρδος είχαν οι δουλειές του και όταν εκείνος της απάντησε «περίπου 180 εκατ. ευρώ», η Μάγερ έμεινε εντυπωσιασμένη.
Κι όλα αυτά σε μια χώρα, σημειώνει, που έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και ύφεση «χτυπάει κόκκινο». Μάλιστα, εντυπωσιάστηκε ακόμα περισσότερο όταν ο ομοτράπεζος επιχειρηματίας την ενημέρωσε πως δεν είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας που έχει τόσα έσοδα στην Ελλάδα, αλλά ότι υπάρχουν αρκετοί άλλοι με την ίδια επιτυχία.
Τα παραδείγματα
«Προφανώς τα μίντια δεν μας τα λένε καλά για την Ελλάδα», αποφάνθηκε στο άκουσμα της είδησης.Η Μάγερ αναφέρει το παράδειγμα της εταιρείας Ariadne Capital που ασχολείται ενεργά με την παροχή βοήθειας και συμβουλών σε εταιρείες start up.
«Αυτό που ανακάλυψα από επτά πρόσφατα ταξίδια μου στην Αθήνα, ήταν ότι ήθελα να αγκαλιάσω τη χώρα. Γνώρισα τον Χάρη Κωνσταντίνου που είναι ο ιδρυτής της Printec Group που έχει επεκταθεί σε 16 χώρες. Η εταιρεία του πηγαίνει πάρα πολύ καλά και η ομάδα εργασίας είναι παγκόσμιου επιπέδου. Όπως όλες οι σημαντικές εταιρείες του σήμερα, έχει άμεση σχέση με τον τεχνολογικό κόσμο και δεν διστάζουν να κάνουν συνεργασίες και επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα», γράφει η Μάγερ.
Φέρνει, όμως, και άλλα παραδείγματα. Όπως αυτό του Μιχάλη Γ. Λογοθέτη της Libra Group που είναι ναυτιλιακή εταιρεία που επεκτείνεται πλέον στην περιοχή των start up προσφέροντας επικερδή προγράμματα».
Αναφέρει την περίπτωση του Πέτρου Κόκκαλη, του ιδρυτή της The Cube, μια start up εταιρεία που είναι πρωτοπόρος στη μητρική εταιρεία Intracom Holdings. Επίσης είναι πρόεδρος του Athens Information Technology Institute, που διαθέτει εκπαίδευση και έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ.
Η Σίλικον Βάλεϊ της Αθήνας 
Αυτός, όμως, που της έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ο Ανδρέας Ραπτόπουλος της Matternet που ασχολείται στον τομέα των transportation industry. Αν και η εταιρεία του ιδρύθηκε στο Menlo Park της Καλοφόρνια, δεν πιστεύει πως χρειάζεται να μεταβεί στη Σίλικον Βάλεϊ για να αναπτύξει τις δουλειές του. Από την Αθήνα αναπτύσσουν την εταιρεία τους παγκόσμια.
Για να καταλήξει η Μάγερ: «Η Ελλάδα σήμερα ανανεώνεται από αυτούς τους επιχειρηματίες;. Είναι δημιουργικοί, φιλόδοξοι και εκπαιδευμένοι. Βοηθούν τη χώρα να μειώσει τα προβλήματά της που προέρχονται από τον διογκωμένο δημόσιο τομέα. Αυτή η κρίση θα κάνει την Ελλάδα να γίνει... Ελλάδα ξανά. Και η βάση γι' αυτή την αλλαγή θα είναι οι επιχειρηματίες και όχι η κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται. Και αυτό είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας».




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

"MY HERO"

«My hero»: Το φιλμ για τους κινδύνους του διαδικτύου από έλληνες μαθητές που διακρίθηκε στην Ευρώπη [βίντεο]

Το βίντεο που δημιούργησε η κινηματογραφική ομάδα του Γυμνασίου Μελεσών του νομού Ηρακλείου Κρήτης, γύρω από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, διακρίθηκε πανευρωπαϊκά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το cretapost.gr, το φιλμάκι των μαθητών από την Κρήτη ήρθε δεύτερο σε ψήφους στην Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει πως τα παιδιά θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για την παρουσίασή του.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιουνίου, η εν λόγω ταινία βγήκε 10η στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιντεομουσεία 2014.

Σύμφωνα με το σενάριο μια μαθήτρια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την οικογένειά της και βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και ενώ στο σχολείο δεν θέλει να μιλήσει σε κανέναν καταφεύγει στο διαδίκτυο, όπου ένας εικονικός φίλος που τον αποκαλεί «my hero» και νομίζει πως είναι συνομήλικός της, την παρηγορεί...



ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Οι Σκοπιανοί έχουν νεύρα με την Αμφίπολη: Βρίζουν τα ξένα μέσα που ονόμασαν τον τάφο ελληνικό!

Είναι προφανές πως οι Σκοπιανοί το φέρουν βαρέως με τις ιστορικές αποκαλύψεις στον τύμβο της Αμφίπολης και με το διεθνές ενδιαφέρον γύρω από τα ευρήματα και από το ποιος είναι ο ένοικος του.

Το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Dnevnik είναι ενδεικτικό του εκνευρισμού των Σκοπιανών, κάτι που τους οδηγεί στο σημείο να χρησιμοποιήσουν ακόμα και απρεπείς χαρακτηρισμούς εναντίον ξένων μέσων που έχουν καλύψει ως τώρα την πρόοδο των ανασκαφών.

Συγκεκριμένα το εν λόγω δημοσίευμα βάλλει ευθέως εναντίον του BBC, της Washington Post και των International Business Times χαρακτηρίζοντάς τους «αδαείς που χαρακτηρίζουν ελληνικό τον τύμβο, ενώ είναι σκοπιανός».

Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να διαστρεβλώσουν -για ίδιον όφελος- τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και των αρχαιολόγων.
Υπό τον τίτλο: «Ερασιτεχνισμός και άγνοια σε αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ / Πώς κατέστη ελληνικός ο τάφος στην Αμφίπολη από την εποχή της Μακεδονίας» η Dnevnik γράφει μεταξύ άλλων: «Μετονόμασαν αδαώς τον μακεδονικού τύπου τάφο σε ελληνικό. Υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν κάθε είδους θέσεις και απόψεις. Ωστόσο, κανένας επιστήμονας (ακόμη και στην Ελλάδα) δεν αμφισβήτησε τον όρο "μακεδονικός τάφος", δηλαδή το γεγονός πως εκεί έχει ενταφιαστεί κάποια μεγάλη προσωπικότητα από τη μακεδονική δυναστεία. Αυτό υπογραμμίστηκε με σαφήνεια παντού. Ακόμη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε αυτή την τοποθεσία, δήλωσε ότι η μακεδονική γη δεν παύει να μας εκπλήσσει», γράφουν οι Σκοπιανοί!

Ωστόσο αποκρύπτουν τη συνέχεια της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά ότι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη αποτελούν επιβεβαίωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας...

Στη συνέχεια καταφέρονται εναντίον της Μ. Βρετανίας «δηλαδή της χώρας η οποία υπερηφανεύεται για την Έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο που περιλαμβάνει τα μάρμαρα του Παρθενώνα» ενώ σχολιάζει: «Αυτό που δεν είναι σαφές στην όλη υπόθεση είναι ο λόγος για τον οποίο τα διεθνή ΜΜΕ προσδιορίζουν έναν τάφο από την περίοδο του μακεδονικού βασιλείου χρησιμοποιώντας τους όρους "Ελλάδα" και "ελληνικός", χωρίς να αναφέρουν πότε η Ελλάδα πάτησε επίσημα το πόδι της στην Μακεδονία και σε οποιαδήποτε περιοχή βορείως του Ολύμπου κατά τη διάρκεια ολόκληρης αυτής της περιόδου, δηλαδή από την εποχή της αρχαίας Μακεδονίας μέχρι και το 1912. Προφανώς πρόκειται για ερασιτεχνισμό και φοβερή άγνοια των μεγάλων διεθνών ενημερωτικών ΜΜΕ, τα οποία έχουν πρόβλημα με βασικούς όρους ιστορίας».






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Το έντονο ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει προκαλέσει η «επέλαση» των υδροστροβίλων από την αρχή του μήνα σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το Έθνος, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν υδροστρόβιλοι σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές, από την Κρήτη έως το Άγιον Όρος και από τη Λήμνο έως την Κέρκυρα. Οι πιο εντυπωσιακοί ήταν οι υδροστρόβιλοι που σχηματίστηκαν στην Πλαταριά Θεσπρωτίας αλλά και σε κοντινή απόσταση από τις μονές του Αγίου Όρους.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας επισημαίνει ότι ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση από τον αριθμό των υδροστροβίλων προκαλεί η διασπορά τους σε ολόκληρη τη χώρα.
«Η έξαρση του φαινομένου αφορούσε πολλές περιοχές ταυτόχρονα. Ήταν πρωτόγνωρο το ότι εμφανίστηκαν σε αντίθετες περιοχές της χώρας με διαφορά μερικών ωρών. Συνήθως οι υδροστρόβιλοι εμφανίζονται σε μία περιοχή. Επιπλέον, ο μέσος όρος των υδροστροβίλων που καταγράφεται σε έναν χρόνο στην Ελλάδα είναι 75. Μέσα σε πολύ λίγες μέρες είχαμε 17. Είναι αξιοσημείωτο γεγονός» υποστηρίζει. 



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ


Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ "ΠΡΟΜΑΧΟΙ SCHOOL NET" ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

Το ηλεκτρονικό περιοδικό ΠΡΟΜΑΧΟΙ School Net συμμετέχει στο διαγωνισμό μαθητικής εφημερίδας για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που οργανώνει η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης. Το περιοδικό μας διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία του καλύτερου ηλεκτρονικού εντύπου, όπου έχουν υποβληθεί συνολικά 5 συμμετοχές.
Η βράβευση θα προέλθει κατά 50% από μία κριτική επιτροπή και κατά 50% από την ψήφο του κοινού. Η διαδικασία της ψηφοφορίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Facebook και όσοι συμμετάσχουν θα διεκδικήσουν με κλήρωση ένα Laptop.
Καλούμε όλους τους φίλους του περιοδικού μας να συμμετάσχουν στη σχετική ψηφοφορία και να βοηθήσουν το περιοδικό του Γυμνασίου Προμάχων να αποσπάσει μία διάκριση, η οποία θα είναι τιμητική για όλη τη σχολική μας κοινότητα.

ΕΠΕΙΓΟΝ!

ΨΗΦΙΣΤΕ το ηλεκτρονικό περιοδικό του Γυμνασίου Προμάχων μέσω Facebook στην παρακάτω διεύθυνση:                                                     https://www.facebook.com/EpilogesMagazine/app_205521576149308  


ΠΡΟΣΟΧΗ! ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ Η ΨΗΦΟΣ ΣΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ




ΠΗΓΗ...http://schoolpress.sch.gr/

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Eιπα στη γυναίκα μου, ότι θα είμαι σπίτι τα μεσάνυχτα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΕΒ ΠΕΛΛΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΟΥΔΙΑ



Σύσκεψη για τον καθαρισμό και διευθέτηση του ποταμού Λουδία

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Άμεση προτεραιότητα στα αναγκαία έργα ώστε να μην υπάρχει απώλεια εισοδήματος και κίνδυνος για τους παρόχθιους οικισμούς και ιδιοκτησίες

Στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας για την προώθηση των αναγκαίων έργων καθαρισμού και διευθέτησης του ποταμού Λουδία ο οποίος παρουσιάζει σημεία κορεσμού από τα φερτά υλικά, τη συσσώρευση κορμοπλεγμάτων και τη ραγδαία αύξηση των ποσοτήτων νερού που καταλήγουν στη λεκάνη λόγω βιομηχανικών και αστικών χρήσεων, αλλά και των καταρρακτωδών βροχών που πλήττουν την περιοχή τους τελευταίους μήνες. Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ ήταν παρόντες εκπρόσωποι των Τοπικών Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων Κρύας Βρύσης, Ακρολίμνης, Σκυλιτσίου, Σταυρού, Νησίου, Σχοινά, Γιαννιτσών, Καρυώτισσας και Αλεξάνδρειας καθώς, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Χρ. Μπιμπίτσος και υπηρεσιακά στελέχη με αρμοδιότητα στα τεχνικά έργα, οι κκ. Στ. Αργυράκης, Ε. Κολοβού και Ι. Τσελίδης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει εκπονήσει μελέτη για τα αναγκαία έργα διευθέτησης, αλλά εκκρεμεί η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την υλοποίησή της. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης, έχοντας και την αρμοδιότητα του προγραμματισμού και σχεδιασμού της Περιφέρειας, τόνισε ότι ο καθαρισμός του Λουδία είναι ένα σημαντικό έργο που αφορά την ευρύτερη περιοχή των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας και είναι σημαντικό να προχωρήσει ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα των παρόχθιων παραγωγών και η πολιτική προστασία των παρακείμενων ιδιοκτησιών και οικισμών. Υπολογίζοντας ότι αυτή τη στιγμή πλημμυρίζουν σε ακραίες συνθήκες 50.000 στρέμματα και λαμβάνοντας υπόψη ότι η απώλεια εισοδήματος μπορεί να είναι από 200 για τις μονοετείς και μέχρι και 500 ευρώ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, το κόστος είναι εξαιρετικά μεγάλο.


Το προσεχές χρονικό διάστημα δρομολογείται νέα ευρύτερη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων καθώς το έργο είναι επείγουσας σημασίας.  

ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ 1% ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ( 2,25 εκατ. ευρώ πανελλαδικά) ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΙΚΡΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ( ΕΣΜΥΕ)
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ 1% ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ( 2,25 εκατ. ευρώ πανελλαδικά) ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
Να αποδοθεί και το 1,7% υπέρ Δήμου για έργα υποδομής στα Τοπικά Διαμερίσματα που λειτουργούν Μικρά Υδροηλεκτρικά

Σε συνέχεια των πρόσφατων δημοσιευμάτων με δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ, σχετικά με την «Επιστροφή, μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, μεσοσταθμικά 100-400 ευρώ σε χωριά με αιολικά», θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:
·       Ο ΕΣΜΥΕ χαιρετά τις δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ, σύμφωνα με τις οποίες, μετά από καθυστέρηση 3 ετών, βρέθηκε επιτέλους ο τρόπος της απόδοσης του παρακρατούμενου ποσοστού 1% επί του τζίρου των έργων ΑΠΕ στους κατοίκους των τοπικών διαμερισμάτων στα όρια των οποίων λειτουργούν τα έργα.
·       Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη είχε προβλεφθεί στα πλαίσια του Ν.3851/2010 σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονταν οι δικαιούχοι και ο τρόπος διανομής του 1% «με πίστωση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών του Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε.». Σε αναμονή της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης ήρθε ο Ν.4203/2013 σύμφωνα με τον οποίο ο τρόπος προσδιορισμού και επιμερισμού των ποσών που θα πρέπει να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές θα καθορίζονταν με «κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής…»
·       Όπως φαίνεται εν τέλει, στα τέλη του 2014, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα βαίνει προς την λύση του, ευτυχώς διότι σε πολλές περιπτώσεις, οι νομικοί σύμβουλοι των Δήμων συζητούσαν σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσουν τα χρήματα αυτά να καταβληθούν απευθείας από τους παραγωγούς στις ΔΟΥ, διαφορετικά θα μπλοκάρονται οι φορολογικές ενημερότητές τους.
·       Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το ποσό που έχει παρακρατηθεί μέχρι σήμερα και βρίσκεται στο ταμείο του ΛΑΓΗΕ προς απόδοση, είναι της τάξεως των 16,5 εκατ. €. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν όμως τα κατωτέρω στατιστικά στοιχεία. Εκ των 16,5 εκατ €:
o   ποσοστό της τάξεως του 73,5% προέρχεται από την παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας αιολικών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος ίσης με το 38% της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων ΑΠΕ
o   ποσοστό της τάξεως του 13,5% προέρχεται από την παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας μικρών υδροηλεκτρικών έργων εγκατεστημένης ισχύος ίσης με το 4,4% (!!) της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων ΑΠΕ.
Προκύπτει δηλαδή ότι το 87% του ποσού των 16,5 εκατ. € που πρόκειται να αποδοθεί στου οικιακούς καταναλωτές των ΟΤΑ που είναι εγκατεστημένα τα έργα, προέρχεται από ΜΥΗΕ & Αιολικά τα οποία αντιστοιχούν μόλις στο 42,4% της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος έργων ΑΠΕ ανά την επικράτεια.
O κλάδος των ΜΥΗΕ εμπράκτως συμβάλει στην βελτίωση της θέσης των κατοίκων των περιοχών εγκατάστασης. Και η συμβολή αυτή θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη αν οι Δήμοι ( που εισπράττουν το 1,7% επί του κύκλου εργασιών από ΜΥΗΕ) χρησιμοποιούσαν τα χρήματα αυτά ανταποδοτικά για έργα υποδομής στις τοπικές κοινότητες στις οποίες λειτουργούν τα ΜΥΗΕ. Για να τονιστεί η προαναφερόμενη συμβολή των ΜΥΗΕ ( και των αιολικών) στις τοπικές κοινωνίες αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι, αν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα (πλην των κτιριακών εγκαταστάσεων) δεν απαλλάσσονταν από την καταβολή του ειδικού τέλους του 3%, το ποσό που θα μπορούσε να αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές των ΟΤΑ θα ήταν περίπου 4 φορές μεγαλύτερο (~55 εκατ. €), ενώ αντίστοιχα μεγαλύτερο κατά 4 φορές θα ήταν και το ποσό που θα αποδίδονταν στους δήμους.
Για τον ΕΣΜΥΕ
Γιάννης Σηφάκης

Πρόεδρος ΔΣ

Να σημειωθεί ότι η κράτηση θα αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των κατοίκων. Η ρύθμιση αυτή , ενώ προβλεπόταν σε Νόμο του 2010 και η κράτηση γινόταν κάθε μήνα από τα έσοδα των ΜΥΗΕ από τότε τελικά τώρα ενεργοποιείται  μετά από μεγάλη προσπάθεια και του Συνδέσμου μας. 
Στην Αλμωπία η ρύθμιση αυτή θα ωφελήσει τους κατοίκους της Όρμας, Λυκοστόμου, Προμάχων, Γαρεφείου, Βορεινού, Πευκωτού, Νεοχωρίου, Φούστανης και Νότιας. Στην Έδεσσα θα ωφεληθούν οι κάτοικοι της Παναγίτσας.  

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ




Η επιστολή παραίτησης του Τζίμη Πανούση, από την εθνική τράπεζα. Έπαιρνε 10.683 δρχ το μήνα. Υποσχέθηκε ότι θα ξαναπροσληφθεί «κατόπιν βεβαίως αδιάβλητου διαγωνισμού»...


Ταχυδακτυλουργός, μπουλουκτσής, φωτογράφος πορνό, εργάστηκε ακόμη και ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα... 


Τη δεκαετία του ‘80 ο Τζίμης Πανούσης ανάμεσα στις άλλες δουλειές που έκανε για να επιβιώσει, εργάστηκε  ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Η θέση του Τραπεζικού υπαλλήλου θεωρούνταν προνομιούχα και προσοδοφόρα, ωστόσο η δουλειά αυτή δεν ταίριαζε στον ανατρεπτικό Τζιμάκο. Το περιβάλλον της Τράπεζας τον έπνιγε και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα παραιτήθηκε, στέλνοντας στη Διεύθυνση, μια επιστολή «μνημείο ειρωνείας».... 

Μέσα σε λίγες γραμμές, ο Πανούσης σατίρισε το τραπεζικό σύστημα και σχεδόν όλη την κοινωνία της εποχής. Τα ρουσφέτια, οι προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες στο Δημόσιο και οι σκληρές πολιτικές κόντρες, μπήκαν στο μικροσκόπιο του Πανούση και περιγράφηκαν με τρόπο καυστικό. Η «Πανούσια» επιστολή του συντάχθηκε στον πληθυντικό αριθμό, για να σατιρίσει τη σοβαροφάνεια των συναδέλφων του. Από τις πρώτες κιόλας γραμμές ξεκαθάρισε ότι αν και «ταλαντούχος ηθοποιός, αρνείται να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του υπαλλήλου, στη μεγάλη φίλη του ελληνικού λαού, Εθνική Τράπεζα». Δεν έμεινε όμως μόνο στην Εθνική Τράπεζα. Στοχοποίησε όλο το τραπεζικό σύστημα αναφέροντας ότι,  πρόκειται για «μια καλοστημένη παράσταση των μεγαλοκεφαλαιούχων μετόχων πάνω στην πλάτη του ελληνικού λαού», στην οποία, αν και «προνομιούχος είχε το ρόλο κομπάρσου». Ο Πανούσης έπαιρνε 10.683 δρχ το μήνα, ποσό που το χαρακτήρισε ειρωνικά στην επιστολή του «υπέρογκο» και συνέχισε δηλώνοντας «στενοχωρημένος που θα έπαυε στο εξής...να «συμφωνεί με εκατοντάδες όμορφους αριθμούς επί 8 ώρες ημερησίως». Στον επίλογο της επιστολής, απείλησε ότι θα επιστρέψει στην Τράπεζα, όποτε όμως αυτός θελήσει και «κατόπιν βεβαίως αδιάβλητου διαγωνισμού», καθώς όπως τόνισε ο πατέρας του ήταν «βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας».... 




μπράβο ρε μάγκα... 


Στο τέλος, αφού αρνήθηκε κατηγορηματικά να «μείνει μισθωτός σκλάβος» δεν παρέλειψε να δώσει και συγχαρητήρια στον εαυτό του γράφοντας «μπράβο ρε μάγκα», για την απόφασή του να απαρνηθεί τα δημοσιοϋπαλληλικά του καθήκοντα.... 



Τους απείλησε ότι θα επιστρέψει «κατόπιν βεβαίως αδιάβλητου διαγωνισμού»... 



Το σύντομο πέρασμά του από το Δημόσιο υπήρξε αρκετό, ώστε έκτοτε οι τράπεζες να αποτελούν ένα από τα αγαπημένα του αντικείμενα προς σάτιρα. Διαβάστε την αυθεντική επιστολή παραίτησης του Πανούση.... 







Διαβάστε όλο το άρθρο: www.mixanitouxronou.gr/i-epistoli-paretisis-tou-tzimi-panousi-apo-tin-ethniki-trapeza-eperne-10-683-drch-to-mina-iposchethike-oti-tha-xanaproslifthi-me-rousfeti/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...