Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Μεγάλη ανταπόκριση μαθητών, σπουδαστών και επαγγελματιών στην ημερίδα για τα τεχνικά επαγγέλματα που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Πέλλας
Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Η ανάπτυξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης θα συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής πραγματικής οικονομίας»


Θερμή ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές, σπουδαστές και επαγγελματίες είχε η πραγματοποίηση της Ημερίδας για το θεσμικό-νομικό πλαίσιο αδειοδότησης και δικαιωμάτων των τεχνικών επαγγελμάτων και τις νέες επαγγελματικές προοπτικές στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας.

Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (Δνση Ανάπτυξης), τη Δ/νση Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Π.Κ.Μ, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας (ΚΕΣΥΠ) και τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Αριδαίας, Γιαννιτσών και Έδεσσας. Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί φορείς συνεργάζονται για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ομάδων, σ’ ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση της ανεργίας που αγγίζει υψηλά ποσοστά –ιδιαίτερα στους νέους- και την ενδυνάμωση της τοπικής, πραγματικής οικονομίας.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό - εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στις αλλαγές στο ευρύτερο κοινωνικο-πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με βασικές στρατηγικές επιλογές την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Ακολούθως, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Νίκος Τσοτσόλης ο οποίος υπογράμμισε την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφέρεια για έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα τεχνικά επαγγέλματα. Ο συντονισμός της Ημερίδας έγινε από τον Διευθυντή Ανάπτυξης της Π.Ε. Πέλλας κ. Δημόκριτο Μανδάλη και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Επαγγελμάτων κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.   

Ακολούθησαν εισηγήσεις από την Υπεύθυνη Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Έδεσσας κα. Αθηνά Τεστέμπαση και τους Διευθυντές των ΔΙΕΚ Έδεσσας-Αριδαίας και Γιαννιτσών κκ. Γιώργο Γιόρτσο και Ελισάβετ Νικολαΐδου, αντίστοιχα. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση για το θεσμικό πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το στέλεχος της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π. Κ. Μ. κα. Μαρία Γουλάπτση και συζήτηση με το κοινό σε ειδικότερα θέματα.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη:

«Η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα περιβάλλον έντονης ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Οι συνθήκες αυτές δεν αναμένεται να ξεπεραστούν εύκολα. Η κρίση έχει λάβει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις. Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες αβεβαιότητας κι έντονου ανταγωνισμού, είναι αναγκαίο οι νέοι επαγγελματίες να αναπτύξουν μία στρατηγική επιβίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Να σχεδιάσουν την επαγγελματική τους καριέρα με προσανατολισμό όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά, επίσης, την Ευρώπη και τον κόσμο. Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι αναγκαίο να διερευνούμε δυνατότητες και ευκαιρίες οι οποίες ξεπερνούν τα τοπικά όρια και βασίζονται στην εξωστρέφεια και καινοτομία.

Η ανάπτυξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορεί να έχει μία σημαντική συμβολή στην τόνωση και επανεκκίνηση της τοπικής πραγματικής οικονομίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ελληνικής περιφέρειας και έχουν ανάγκη από τεχνικό προσωπικό που διαθέτει την κατάλληλη κατάρτιση, νέες ιδέες και σύγχρονες δεξιότητες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα. Η τάση αυτή μάλιστα, ενισχύεται από θεσμούς επιδότησης νέων θέσεων εργασίας που υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ κι άλλους φορείς. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πέλλας και άλλους φορείς, υλοποίησε το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο τέτοια προγράμματα. Οι συγκεκριμένες δράσεις προσέφεραν εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική εμπειρία σε τοπικές επιχειρήσεις και φορείς. Τα αποτελέσματα από τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι ενθαρρυντικά και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το νέο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο «πακέτο» δράσεων και προγραμμάτων αφιερωμένων στην επαγγελματική κατάρτιση και ενίσχυση της απασχόλησης.

Στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Να καλύψουμε τις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες της τοπικής αγοράς σε τομείς που αξιοποιούν τα φυσικά πλεονεκτήματα της Πέλλας.

Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή μας,  έχουν γίνουν πολλές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και της παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Στον Άγιο Αθανάσιο, το Λουτράκι, την Έδεσσα κι αλλού υπάρχουν καταλύματα υψηλών προδιαγραφών που μπορούν να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν απαιτητικούς πελάτες. Επίσης, η Πέλλα διαθέτει πολλούς πρωτοπόρους βιοκαλλιεργητές οι οποίοι απευθύνονται σε νέες, ανερχόμενες αγορές ευαισθητοποιημένων καταναλωτών. Υπάρχουν επομένως ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη και επέκταση επιχειρήσεων στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας και του Τουρισμού που αποτελούν τους δύο σημαντικούς «πυλώνες» του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας.

Η ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και η κάλυψη αναγκών σε ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής, μεταποίησης, προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών έχει ανάγκη από τεχνικά επαγγέλματα. Η τεχνική εκπαίδευση και οι επαγγελματίες χρειάζεται να αναλάβουν την ευθύνη υποστήριξης και ανάπτυξης μίας δυναμικής τοπικής αγοράς, ποιοτικών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Η δια βίου μάθηση προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους. Να διεκδικήσουν μία καλύτερη εξέλιξη στην επαγγελματική τους καριέρα. Να κάνουν πράξη τα όνειρά τους όσον αφορά την επαγγελματική τους εξέλιξη.


Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η πρωτοβουλία πραγματοποίησης της Ημερίδας για ενημέρωση θα έχει συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Πέλλας. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί ότι ο καθένας από εμάς έχει την πλήρη ευθύνη για ενημέρωση και διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών επαγγελματικής αποκατάστασης. Η ενημέρωση μέσω του διαδικτύου είναι σήμερα ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος ενημέρωσης για τα επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτικές». 


ΦΩΚΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΒΙΑΖΕΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟ

Στην Ανταρκτική οι φώκιες ζευγαρώνουν με πιγκουίνους – Το περίεργο κρούσμα που έγινε συνήθεια [βίντεο]

Στο ζωικό βασίλειο η έννοια της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν συναντάται και τόσο συχνά. Εκει τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά, πιο φυσικά. Ωστόσο πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως αυτή στο παρακάτω βίντεο.
Μια πραγματικά «ξαναμμένη» φώκια πιάστηκε στον φακό επιστημόνων του νησιού Marion της Ανταρκτικής, να... βιάζει έναν πιγκουίνο. Πρόκειται για ένα σπάνιο γεγονός βίαιης σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο πιγκουίνος που πρωταγωνιστεί, έστω και παθητικά, στο βίντεο δεν είναι γνωστό αν είναι αρσενικός ή θηλυκός. Το σίγουρο είναι πως με κάποιο μυστήριο τρόπο κατάφερε να προσελκύσει το θερμό ενδιαφέρον της κατά πολύ μεγαλύτερης και δυνατότερης φώκιας.
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι επρόκειτο για μια άπειρη σεξουαλικά φώκια, όμως άλλαξαν γνώμη όταν η ίδια συμπεριφορά συναντήθηκε και σε άλλες φώκιες του νησιού. Σε συνολικά τέσσερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί, οι τρεις φώκιες έχουν απλά... βιάσει τους πιγκουίνους, αφήνοντας τους να φύγουν μετά την ολοκλήρωση της συνουσίας, ενώ η μια μετά την ερωτική της συνεύρεση αποφάσισε να γευτεί τον σύντροφό της.
Από την στιγμή που τα κρούσματα δείχνουν να πληθαίνουν, οι επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν την πηγή αυτής της μυστήριας ερωτικής έλξης. Ο καθηγητής de Bruyn, επιστήμονας από το «Ερευνητικό Κέντρο Θηλαστικών», υποστηρίζει ότι αυτή η νέα τάση που παρατηρήθηκε στις φώκιες της Ανταρκτικής μπορεί να οφείλεται, είτε επειδή εκλαμβάνουν τους πιγκουίνους ως θηλυκές φώκιες, είτε γιατί προσπαθούν να συμμετέχουν στις ερωτικές τους συνευρέσεις.
Δείτε το βίντεο της παράξενης συνουσίας:






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΜΑΝΤΑ "ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ"

Το ελληνικό σινεμά μας κάνει ακόμα περήφανους: Διεθνές βραβείο στη νέα ταινία της Μαργαρίτας Μαντά
Eνώ στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας θα προβληθεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015, η νέα ταινία της Μαργαρίτας Μαντά «Για πάντα» πήρε ήδη την πρώτη μεγάλη διεθνή διάκριση: Βραβείο Σκηνοθεσίας, την Αργυρή Πυραμίδα, στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Καϊρου.
Το «Για πάντα» ξεχώρισε και πήρε το βραβείο μεταξύ δεκαπέντε διεθνών συμμετοχών από 18 χώρες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερης αισθητικής και σκηνοθετικής προσέγγισης ταινία, που θα  δημιουργήσει μια τομή στην ελληνική κινηματογραφική γραφή.
Πρωταγωνιστούν η Άννα Μάσχα και ο Κώστας Φιλίππογλου, που, σύμφωνα με την υπόθεση, είναι δύο μοναχικοί άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε μια πόλη που φθίνει, που μαραζώνει, επειδή η αγάπη απουσιάζει. O Kώστας είναι οδηγός στον σιδηρόδρομο και η Άννα πωλήτρια εισιτηρίων σε ακτοπλοϊκή εταιρεία. Κάνει κάθε μέρα το δρομολόγιο Θησείο-Πειραιάς για να πάει στη δουλειά της, εκεί τη βλέπει ο Κώστας, που την ερωτεύεται αλλά διστάζει να της το αποκαλύψει.
Η Μαργαρίτα Μαντά υπογράφει και το σενάριο της ταινίας, ενώ η παραγωγή είναι του Faliro House.


Πηγή:  iefimerida.gr 

ΖΟΥΝ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ

Ζουν οι ψυχές και μας βλέπουν!
Σ’ ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί ζούσε προ ετών ένας ιερέας ευλαβέστατος.
Η ψυχούλα του ήταν γεμάτη στοργή για το ποίμνιό του και ειδικά για τους πονεμένους. Έφτασε όμως η μέρα που δοκιμάστηκε κι εκείνος και πόνεσε πολύ.
Η κόρη του, μια εξαιρετική κοπέλα, είχε παντρευτεί πρόσφατα μ’ ένα νοικοκυρεμένο παληκάρι. Έφτασε, λοιπόν, ο καιρός να φέρει στον κόσμο το πρώτο παιδάκι της. Κατά τον τοκετό όμως, πέθανε! Πήγε Μάρτυρας να συναντήσει τον Πλάστη της, αφήνοντας πολύ πόνο πίσω της.
Ο ιερέας πατέρας της πόνεσε κι αυτός πολύ στο χωρισμό, αλλά με ακλόνητη Πίστη στο Θεό πρόσφερε δοξολογία στο άγιο όνομά Του. Την αγάπη του δε, για την θυγατέρα του εξέφραζε με θερμές προσευχές για την ψυχή της και με κρυφές ελεημοσύνες.
Ο ιερέας είχε έναν αδελφό καπετάνιο που, απόμαχος πια της θάλασσας, είχε γίνει στεριανός για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Είχε δημιουργήσει περιουσία κι απολάμβανε πλέον τους κόπους του. Δυστυχώς όμως ήταν σχεδόν άπιστος, παρ’ όλο που είχε καλή καρδιά. Τα βραδάκια, όταν μαζεύονταν στο φιλόξενο σπίτι του παπά μαζί με μερικούς φίλους, κάποιους αγαθούς νησιώτες που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην εκκλησία, έπιναν το ζεστό τους φασκόμηλο και κουβέντιαζαν. Ο καπετάνιος ένα βράδυ ειρωνεύτηκε τον ιερέα και του είπε:
Σιγά καημένε παπά, μην υπάρχει άλλη ζωή και σε βλέπει η κόρη σου τι λέμε και τι κάνουμε!
Ο ιερέας με πραότητα προσπάθησε να τον βοηθήσει ν’ αποβάλει την απιστία, γιατί ήξερε πως κατά βάθος υπέφερε η ψυχή του μέσα στη θανατερή παγωνιά της. Εκείνος όμως δε φάνηκε να επηρεάζεται.
Ένα βράδυ, λοιπόν, ο ιερέας βλέπει τη θυγατέρα του στον ύπνο του. Ήταν ολόφωτη. Λευκοντυμένη, χαρούμενη, και του λέει: “Πατέρα, σ’ ευχαριστώ για όλα. Για την αγάπη σου, τις προσευχές σου, και τις ελεημοσύνες που κάνεις για την ψυχή μου. Πες, σε παρακαλώ, και στον θείο μου (τον καπετάνιο) ότι τον ευχαριστώ για το ψάρι που μούστειλε!”.
Αυτά είπε κι ενώ χαμογελούσε αγγελικά, τόνειρο έσβησε…
Ο ιερέας, όταν σηκώθηκε το πρωί, αισθανόταν μεγάλη χαρά και συγκίνηση.
Το βράδυ διηγήθηκε τόνειρο στη συντροφιά. Όλοι συγκινήθηκαν, μόνο ο καπετάνιος κοιτούσε δύσπιστα τον αδελφό του. Όταν όμως του είπε ότι η ανιψιά του τον ευχαριστεί για το ψάρι που της έστειλε, κι ότι δεν μπορεί να εξηγήσει αυτά τα λόγια της, ο καπετάνιος τινάχθηκε όρθιος. Τα μάτια του γέμισαν δάκρυα και τα χέρια του άρχισαν να τρέμουν. Απ’ το στόμα του βγήκε η κρυφή Πίστη της καρδιάς του:
- “Θεέ μου!”, ψιθύρισε και μια κοίταζε τον ένα και μια τον άλλον σαστισμένος.
Όλοι τον ρώτησαν τι συνέβαινε. Γιατί τόση ταραχή, γιατί τόση συγκίνηση; Εκείνος, όταν συνήλθε κάπως, ξανακάθησε στην καρέκλα του και χωρίς να εμποδίζει τα δάκρυά του να τρέχουν στο ηλιοψημένο πρόσωπό του, τους είπε με ταπεινή φωνή:
- “Ναι, είναι αλήθεια, ζουν οι ψυχές και μας βλέπουν! Ανήμερα στην κηδεία της ετοιμαζόμουν να κατέβω στην εκκλησία, όπου θα την διαβάζατε. Είχα πολύ πόνο μέσα μου. Το ξέρεις, παπά, πόσο αγαπούσα αυτή τη θυγατέρα σου. Ήταν πάντα άγγελος…
Εκείνη τη στιγμή έφθασε ένας φίλος μου ψαράς κάτω απ’ τον πέρα γιαλό. Τούχα πει πως, όταν έπιανε καλό ψάρι να μου τόφερνε κι εγώ θα το πλήρωνα όσο-όσο.
Εκείνη όμως τη στιγμή με νευρίασε η παρουσία του, καθώς κρατούσε το ροφό κρεμασμένο στο πλάι του. Του είπα λοιπόν απότομα:
- Δε θέλω ψάρια σήμερα, δεν θέλω τίποτε. Σήμερα κηδεύω την ανηψιά μου!
Ο άνθρωπος όταν τάκουσε πάγωσε και με κοίταζε αμίλητος. Τον λυπήθηκα και του είπα:
- Όμως, να, στο πληρώνω και συ δώστο σε κανένα φτωχό για την ψυχή της!
Εκείνος πήρε τα χρήματα, με συλλυπήθηκε κι έφυγε γρήγορα. Το περιστατικό αυτό δεν τόπα σε κανέναν και το είχα ξεχάσει. Αλλά η ψυχούλα της δεν το ξέχασε και μούστειλε τις ευχαριστίες της”, είπε και σκούπισε με την ανάστροφη του χεριού του τα δάκρυά του. Μετά χαμογέλασε γλυκά, μα τόσο γλυκά! Μέσα σ’ αυτό το χαριτωμένο χαμόγελο ο ιερέας διέκρινε το γλυκοχάραμα της αναγεννημένης Πίστεώς του. Η νύχτα της απιστίας έφυγε…
- “Δοξασμένο τ'όνομά Σου Πολυέλεε Κύριε”, ψιθύρισε ο ιερέας κα τον αγκάλιασε με το βλέμμα του…


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 36/18-11-2014 18-11-2014/1300 B), τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αργά τη νύχτα της Τρίτης (18-11-2014) στη βορειοδυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες την Τετάρτη (19-11-2014) βαθμιαία θα επεκταθούν στην υπόλοιπη δυτική χώρα, τη Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Πιο συγκεκριμένα:
1.      Σήμερα Τετάρτη (19-11-2014) βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, βαθμιαία στο υπόλοιπο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια.
2.     Αύριο Πέμπτη (20-11-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενίσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ Γ.Ν.ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ Κ.Υ.ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΥΔΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ



   Περιοδεία  ενάντια στην υποβάθμιση της Υγείας και για την επιτυχία της Πανελλαδικής- Πανεργα- τικής Απεργίας στις 27 Νοέμβρη πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΠΑΜΕ  στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας και στα Κέντρα Υγείας Αριδαίας & Σκύδρας.
    Συζήτησαν με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και με ασθενείς και τους συνο-δούς τους για την τραγική κατάσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τις μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, τα κενά σε ειδικότητες, τις απαράδεκτες ελλείψεις σε ιατρικό υλικό και εξοπλισμό,το κλείσιμο τμημάτων με την «οδύσσεια» ασθενών και συγγενών σε μακρινά Νοσοκομεία ή τον δαπανηρό ιδιωτικό τομέα.
     Το ΠΑΜΕ κάλεσε όλους να πάρουν την υπόθεση της υγείας στα χέρια τους, απαιτώντας από την Πολιτεία  :
   Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων.
   Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό σε όλους χωρίς προϋποθέσεις. Χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους, ανασφάλιστους, μετανάστες και τις οικογένειές τους.
   Ανάπτυξη δημόσιων και δωρεάν Κέντρων Υγείας στα χωριά και στο δήμο, που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο. Θα παρέχουν δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους με προσανατολισμό την πρόληψη. (Κανένα χωριό χωρίς αγροτικό γιατρό, να μην υπάρχουν πληθυσμιακά κριτήρια για τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων.
   Η συνταγογράφηση των φαρμάκων να γίνεται με κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους, με βάση την επιστημονική γνώση του γιατρού.
   Κρατική χρηματοδότηση για την παροχή των υπηρεσιών (καθαριότητα, μαγείρεμα κ.λπ.), του "Βοήθεια στο σπίτι" σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, δωρεάν, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.
   Μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και του ΕΟΠΥΥ, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για την επαρκή κάλυψη όλων των αναγκών.
   Να καταργηθεί ο περιορισμένος αριθμός των εξετάσεων στο νοσοκομείο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ.
   Κανένα χωριό χωρίς αγροτικό γιατρό, να μην υπάρχουν πληθυσμιακά κριτήρια για τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων.


      Κάλεσαν όλους να κάνουν το πρώτο αγωνιστικό βήμα διεκδίκησης των παραπάνω αιτημάτων συμμετέχοντας στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 27 ΝΟΕΜΒΡΗ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Πέλλα την ίδια μέρα στις 11 π.μ. στην ΕΔΕΣΣΑ στους «Μ.Καταρράκτες» & στα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ στην Πλατεία ΕΠΟΝ ( πεζόδρομος ).

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Σε  σύσκεψη στην  Αποκεντρωμένη  Διοίκηση για την κατασκευή του  νέου κυττάρου ΧΥΤΑ  ΑΛΜΩΠΙΑΣ  συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου και ώρα  10 π. μ.

 Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Διευθυντής  Δασών  , ο Προέδρος του ΦΟΔΣΑ ,Εκπρόσωπος από την Διαχειριστική της Περιφέρειας ,ο Δασάρχης Αλμωπίας  και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Στόχος της σύσκεψης να ξεπεραστούν προβλήματα από την πλευρά του Δασαρχείου για να εγκατασταθεί ο εργολάβος του έργου.
 Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το έργο από περιβαλλοντική άποψη. Επίσης θα σταματήσει η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Έδεσσας , που στοιχίζει και σε χρήμα και σε χρόνο.

  Ο  Δήμαρχος    συνάντησε και τον  Γενικό  Γραμματέα της Αποκεντρωμένης  Περιφέρειας  Αθανάσιο Καρούντζο και συζήτησε  μαζί του ζητήματα  που απασχολούν   την  Αλμωπία .

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα μετέβηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπιάς κ. Κετικίδης Ιωάννης με βαρύ χαρτοφυλάκιο όσον αφορά υποθέσεις του Δήμου Αλμωπίας και της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας. Έγιναν πολλές συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο  και προωθήθηκαν  οι θέσεις και οι προτάσεις οι οποίες έχουν σχεδιαστεί από την διοίκηση του Δήμου και τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Μπίνο.

Συγκεκριμένα σε συνάντηση του κ. Κετικίδη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Καρασμάνη Γεώργιο συζητήθηκαν αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα που αφορούν την περιοχή αλλά και τρόπους στήριξης των παραγωγών τους και προς αυτήν την κατεύθυνση κατατέθηκαν μελέτες για έγκριση, που αφορούν έργα αγροτικής οδοποιίας σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αλμωπίας συνολικού ύψους 1.687.000,00 Ευρώ. Ασκήθηκε μάλιστα έντονη πίεση για την έγκριση αυτών των μελετών  και υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Με την ιδιότητα του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. ο κ. Κετικίδης επισκέφθηκε τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σκρέκα Κώστα όπου έγινε εκτενής συζήτηση και του παρέδωσε πλήρη φάκελο σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του έργου ‘ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ’ για το οποίο ο κ. Κετικίδης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί το έργο λειτουργικό. Ο υπουργός κατανόησε τα προβλήματα που υπάρχουν και δεσμεύτηκε να δώσει λύση.

Επίσης ανάλογη συζήτηση όσον αφορά την Δ.Ε.Υ.Α. έκανε ο κ. Κετικίδης και με τον  Διευθυντή του Γραφείου του υπουργού εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλου όπου τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δ.Ε.Υ.Α. και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία ώστε να βγει η επιχείρηση από το αδιέξοδο.


Χαρακτηριστικό των σημαντικών επαφών που έγιναν είναι ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων δήλωναν άγνοια και ότι ουδέποτε στο παρελθόν τους είχαν ενημερώσει ούτε και είχαν καταθέσει έγγραφα σχετικά με τα προβλήματα της Δ.Ε.Υ.Α. ούτως ώστε να προληφθούν κάποια πράγματα και να αποφευχθούν κάποιες καταστάσεις. 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΚΣΚΑΦΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΒΛΑΒΩΝ ΚΑΙ

ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ

ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΣΤΙΣ Τ.Κ. ΚΑΙ Δ.Κ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



            Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλμωπίας προκηρύσσει Πρόχειρο Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την εκτέλεση εργασιών εκσκαφής για την επισκευή βλαβών και κατασκευή νέων δικτύων και συνδέσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στις Τ.Κ. και Δ.Κ. του Δήμου Αλμωπίας, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή (μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης) προϋπολογισμού 73.800,00 ευρώ με το ΦΠΑ.
            Οι φάκελοι των προσφορών μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα κατατίθενται στα γραφεία της ΔΕΥΑ Αλμωπίας που βρίσκονται στην Αριδαία στην πλατεία Αγγελή Γάτσου και ενώπιον της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού την Τετάρτη 26.11.2014 και ώρα 10:00 με 10:30. Οι προσφορές μπορούν να αποστέλλονται με οποιοδήποτε τρόπο, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα περιέρχονται στα γραφεία της Επιχείρησης μέχρι την προηγούμενη ημέρα από τη διενέργεια του διαγωνισμού.
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος αναγνωρισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους σκαπτικά μηχανήματα (φουξ) με την απαραίτητη άδεια κυκλοφορίας επανδρωμένα με χειριστές με την αντίστοιχη άδεια χειριστή. Η εργασία θα ανατεθεί σε συμμετέχοντα η προσφορά του οποίου θα κριθεί τεχνικά αποδεκτή και θα προσφέρει την μεγαλύτερη έκπτωση.
            Πληροφορίες για το διαγωνισμό παρέχονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία της ΔΕΥΑ Αλμωπίας και στο τηλέφωνο 2384024590. 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ




ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ... ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Διαστάσεις «επιδημίας» έχει πάρει τα τελευταία χρόνια  στην Ελλάδα η «νόσος των μουσικών»στο χώρο των παικτών  οργάνων μουσικής!
Η «νόσος» με ευρύτερη έννοια και για να είμαστε ακριβείς η «νοσολογία» ή  η «παθολογία» του χεριού,  είναι η αιτία που στο παρελθόν πολλοί διάσημοι μουσικοί, όπως o Robert Schumann ή o Garry Graffman υπέφεραν για πολλά χρόνια από παθήσεις των άνω άκρων, αλλάζοντας γιατρούς και θεραπείες, χωρίς τελικά να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Δεν είναι φυσικά και λίγοι εκείνοι οι μουσικοί που αναγκάστηκαν να διακόψουν την καριέρα τους.
Στην Ελλάδα η… εξάπλωση της «νόσου των μουσικών»  οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αρχικά στη μη σωστή διάγνωση και στην έλλειψη ειδικών κέντρων αποθεραπείας.
«Πράγματι «η νόσος των μουσικών» είναι μια πολύπλοκη παθολογία η οποία απαιτεί  εξειδίκευση όσον αφορά την ακριβή διάγνωση της αλλά και την θεραπεία της, κάτι που συμβαίνει σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού»αναφέρει  ο   Χειρουργός  Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριούκαι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου,κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης,, ειδικευμένος στην «νοσολογία των μουσικών» και συγγραφέας σχετικού βιβλίου.

Σύμφωνα με κλινικοστατικές μελέτες  η «νοσολογία των μουσικών»  περιλαμβάνει τέσσερις παθήσεις, οι οποίες  πλήττουν το χέρι και μπορεί να συνυπάρχουν η να εμφανίζονται ξεχωριστά.
Συγκεκριμένα την νόσο απαρτίζουν:
  • To σύνδρoμo υπέρχρησης (overuse), είναι η πιο συχνή πάθηση
  • Το σύνδρoμo πίεσης (παγίδευσης) νεύρων
  • Οι λειτουργικές δυστονίες ή «κράμπες» των μουσικών
  • Η οστεοαρθρίτιδααντίχειρα
 «Το χέρι είναι για τους μουσικούς το πλέον άμεσα εμπλεκόμενo μέλος του σώματος στην δουλειά τους με συχνά σοβαρά βλαπτικές συνέπειες» αναφέρει ο κ Ιγνατιάδης και προσθέτει
 «Η ανάλυση του παιξίματος ενός οργάνου περιλαμβάνει περί τις 500 συνθετικές κινήσεις.  Για παράδειγμα ο βιολιστής για να παίξει μία παρτιτούρα του Bach για σόλο βιολί κάνει πλέον των 1.200 κινήσεων ανά λεπτό, ή 25 νότες ανά δευτερόλεπτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του χεριού σε μεγάλο βαθμό».
Η αιτία της βλάβης είναι τόσo o μεγάλος αριθμός επαναλαμβανόμενων κινήσεων ανά λεπτό, που  προκαλούν «χρόνιο μηχανικό τραυματισμό», όσο και η συνεχής πίεση από το στατικό φορτίο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος από ορισμένα όργανα (βιολί, τρομπέτα, άλλα έγχορδα).

 Τα σημεία εντόπισης  της νόσου είναι  o καρπός, τo αντιβράχιο, o ώμος και o αυχένας. Oι βιολιστές και οι βιολοντσελίστες συνήθως υποφέρουν στην αριστερό βραχίονα, ενώ οι πιανίστες στο δεξί βραχίονα και χέρι. O δεξιός αντίχειρας προσβάλλεται στους παίκτες αυλού και κλαρινέτου.
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν ή και ενίoτε προκαλούν τις εν λόγω παθήσεις, όπως το βάρος του οργάνου, η κακή στάση, η απότομη αύξηση των ωρών μελέτης, η αλλαγή οργάνου και διάφορες προϋπάρχουσες ανατομικές ανωμαλίες ή ιδιομορφίες.

                      ΔΙΑΓΝΩΣΗ  ΚΑΙ  ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Βασική προϋπόθεση για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου  και για να αποφύγει ο μουσικός τις υποτροπές είναι η σωστή διάγνωση, κάτι που απαιτεί ιατρική εξειδίκευση στο αντικείμενο.  Σε σχέση με ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού στην Ελλάδα οι εξειδικευμένοι γιατροί είναι λίγοι, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ειδικά κέντρα διάγνωσης, περίθαλψης και φυσικοθεραπείας μουσικών.
Όπως οι αθλητές έχουν τον αθλίατρο και τον φυσικοθεραπευτή τους, έτσι και οι ο μουσικός δικαιούται να έχει το «ειδικό» γιατρό του.
Η νόσος όταν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
       «Στη χειρουργική επέμβαση  θα καταφύγουμε μόνο αφού εξαντλήσουμε πρώτα όλα τα ενδεδειγμένα συντηρητικά μέσα θεραπείας» καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης.

www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr,τηλ. 210 6974278-80,  κιν. 6944251529. 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ"


Διαμαρτυρία μαθητών και γονέων του 1ου ΓΕΛ Έδεσσας στο Διοικητήριο για το «Νέο Λύκειο»

Μία δυναμική πορεία και εκδήλωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Διοικητηρίου της Έδεσσας πραγματοποίησαν ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Έδεσσας, συνοδευόμενοι από μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Η αντιπροσωπεία των μαθητών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων επισκέφτηκε επίσης τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και του επέδωσε Ψήφισμα Διαμαρτυρίας.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δέχθηκε την αντιπροσωπεία και συζήτησε με τους μαθητές και γονείς για τα αιτήματά τους και την αγωνίας τους για το «Νέο Λύκειο» και, ακόμη, για καλύτερες σπουδές και προοπτικές προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι συμμερίζεται την αγωνία και τα αιτήματα των μαθητών και πρόκειται άμεσα να ενημερώσει τον Περιφερειάρχη και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας για το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Με την ευκαιρία, τόνισε ότι η παιδεία χρειάζεται να αποκτήσει έναν εξωστρεφή προσανατολισμό και να προετοιμάσει καλύτερα τους μαθητές για το νέο, εξαιρετικά ανταγωνιστικό και διεθνοποιημένο περιβάλλον απασχόλησης. «Χρειάζεται να δημιουργήσουμε σχολεία που ευνοούν την καινοτομία και δημιουργικότητα και όχι την άκριτη αποστήθιση γνώσεων ξεκομμένων από τις κοινωνικές ανάγκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

Οι μαθητές επέλεξαν συμβολικά τη σημερινή ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου για την εκδήλωση διαμαρτυρίας και επίσης για να μην υπάρξει απώλεια διδακτικών ωρών.

Τα αιτήματά τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνουν:

1.      Την έγκαιρη δημοσιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων και την άμεση πρόσβαση όπλων των μαθητών σε αυτή.
2.      Τον περιορισμό της ύλης των μαθημάτων ώστε να επαρκούν οι ώρες διδασκαλίας στο σχολείο και να περιοριστεί το φαινόμενο της παραπαιδείας.
3.      Τη μείωση των μαθητών ανά τάξη ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να λύνονται οι απορίες των μαθητών.
4.      Σωστή αξιολόγηση των Θεμάτων της Τράπεζας έτσι ώστε η τυχαία κλήρωση να μη δημιουργεί άνιση αντιμετώπιση των μαθητών διαφορετικών Λυκείων.

5.      Επίσης, να δίνεται η δυνατότητα επιλογής σχολών από διαφορετικά πεδία, όπως υπήρχε στο προϋπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα και να μην εγκλωβίζονται οι μαθητές σε επιλογής σχολής μόνο από ένα πεδίο. 

"ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ"

Δ.Τ. του συνδυασμού "ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία" για την απαράδεκτη απόφαση απομάκρυνσης του ΙΚΑ Αριδαίας

Απαράδεκτη απόφαση για απομάκρυνση και του ΙΚΑ Αριδαίας
Επιτέλους η Αλμωπία να αντιδράσει δυναμικά
Η μοιρολατρία και η παθητική αποδοχή των πάντων έχουν υποβαθμίσει και υποβαθμίζουν συνεχώς την περιοχή

   Πληροφορηθήκαμε πριν λίγες ημέρες ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ έστειλε επιστολή στην Τεχνική Υπηρεσία του ΙΚΑ ζητώντας εντός μηνός να μετακινηθεί το υποκατάστημα του ΙΚΑ της Αριδαίας στην Έδεσσα (κτίριο ΟΑΕΔ). Το ίδιο ζητά και για άλλα τρία υποκαταστήματα ΙΚΑ σε άλλες περιοχές της χώρας.
   Όπως είναι γνωστό από το τέλος του 2012 έχει αποφασιστεί να κλείσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Αριδαία και να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Νομού. Στην Αριδαία θα μείνει ένα υποβαθμισμένο γραφείο χωρίς διευθυντή και ταμείο.
   Η απόφαση αυτή που έπεται των αποφάσεων για την απομάκρυνση της ΔΟΥ ( γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστια ταλαιπωρία και έξοδα στους συμπολίτες μας στην Αλμωπία) , του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, αύριο του Ειρηνοδικείου, οι σκέψεις για τον ΟΑΕΔ εντάσσονται μέσα στην καταστροφική μνημονιακή πολιτική για τον περιορισμό των εξόδων του κράτους και γίνεται οριζόντια χωρίς καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη αν υπάρχει κοινωνική ανάγκη να μείνουν, πού είναι οι περισσότεροι συναλλασσόμενοι, τι οικονομικές κλπ επιπτώσεις δημιουργούν οι αποφάσεις αυτές στην τοπική κοινωνία, ποιο είναι το τελικό ισοζύγιο οφέλους-κόστους κλπ.
   Όλοι παρακολουθούμε δυστυχώς την εξέλιξη της Αριδαίας να έχει γίνει πλέον ένα λίγο μεγαλύτερο χωριό χωρίς υπηρεσίες, όλα να γίνονται στην πρωτεύουσα του Νομού όπως ήταν την δεκαετία του 1950. Το γεγονός αυτό θέτει άμεσα θέμα δημοκρατίας και ισοπολιτείας.
   Το υποκατάστημα του ΙΚΑ λειτουργεί από το 1966, εξυπηρετεί 42 χωριά στον τρίτο σε έκταση Δήμο της χώρας με πληθυσμό περί τις 30.000 κατοίκους.
Εξυπηρετεί 116 υλοτομικούς συνεταιρισμούς που συναλλάσσονται καθημερινά με το ΙΚΑ. Ακόμη εξυπηρετεί πολυάριθμους συνταξιούχους, οικοδόμους και λοιπούς ασφαλισμένους.
   Η απομάκρυνση του υποκαταστήματος και η διατήρηση υποβαθμισμένου γραφείου θα ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της Αλμωπίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιπλέον υποβάθμιση της περιοχής. Με δεδομένο ότι το γραφείο που προτείνεται να παραμείνει δεν θα έχει ταμείο και προϊστάμενο καθιστά την όποια λειτουργία του απολύτως υποβαθμισμένη ως απλού διαβιβαστή εγγράφων.
Η πρόσφατη εξασφάλιση από τον Δήμο χώρου για την λειτουργία του αφαιρεί και το τελευταίο επιχείρημα όσον αφορά την μείωση των λειτουργικών του δαπανών.
   Απαιτείται η αντίσταση των πολιτών, των φορέων και του Δήμου Αλμωπίας στην απομάκρυνση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ. Σαν πρώτο βήμα απαιτείται να διεκδικηθεί να αναβληθεί η όποια απόφαση τουλάχιστον μέχρι να μηχανογραφηθούν οι υπηρεσίες που απευθύνονται στους υλοτόμους, για να κερδηθεί χρόνος καθόσον αυτή η απόφαση ενεργοποιείται τώρα (μετά δύο χρόνια) προφανώς γιατί προσπαθούν να κλείσουν εκκρεμότητες μπροστά στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις που πιθανότατα δεν θα τους ευνοούν.
   Προτείνουμε το δημοτικό συμβούλιο να τεθεί στην πρώτη γραμμή της αντίστασης σε αυτή την εξέλιξη και να επιδιώξει την ενεργοποίηση όλων των φορέων της Αλμωπίας σε αυτό τον αγώνα. Προτείνουμε να εκδοθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση αντίθεσης και αντίστασης στην απομάκρυνση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ και σε πρώτη φάση άμεση κοινή συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου και επιτροπής διαβούλευσης για να καθοριστούν οι επόμενες αγωνιστικές κινήσεις.
   Η Αλμωπία πρέπει τώρα επιτέλους να κινητοποιηθεί με τρόπο που να ακουστεί σε όλη την χώρα. Να διεκδικήσει να ζήσει, να μην ταλαιπωρούνται χρονικά και οικονομικά οι πολίτες της.
   Μας λείπει η κάθετη πρόσβαση στην Εγνατία, δεν έχουν κατασκευαστεί τα τμήματα της οδού Χαλκηδώνα – όρια Ν. Φλώρινας που εκκρεμούν (παράκαμψη Χαλκηδώνας, ο δρόμος από την Παραλίμνη στο Μελίσσι). Δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης- Γιαννιτσών- Σκύδρας- Αριδαίας. Δεν έχει βελτιωθεί η πρόσβαση της Αλμωπίας και όλης της Πέλλας προς τις βόρειες γειτονικές μας χώρες. Η υγεία υποβαθμίζεται συνεχώς, τα προβλήματα της παιδείας είναι οξυμένα. Η κατάσταση των ΟΤΑ και των πολλών αρμοδιοτήτων που έχουν αναλάβει είναι στο χειρότερο σημείο από ποτέ. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζουν την απόλυτη εγκατάλειψη σε υποδομές και χρηματοδότηση.
Σε αυτό το πλαίσιο η περαιτέρω απομάκρυνση ζωτικών υπηρεσιών από την Αλμωπία και η ταλαιπωρία που δημιουργείται στους πολίτες είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει την αγανάκτηση και την οργή τους.      
   Να μην ξαναδούμε το έργο να κάνουμε μνημόσυνα εκ των υστέρων, ούτε να δοθεί η δυνατότητα να θεωρήσει ο οποιοσδήποτε ότι το δημοτικό συμβούλιο και οι πολίτες δείχνουν ανοχή στην μετατροπή της Αριδαίας σε μεγάλο χωριό.  
   Μόνο με χλιαρά ψηφίσματα και εκκλήσεις προς τους βουλευτές ( οι οποίοι άλλα ψηφίζουν στην Αθήνα και άλλα λένε στην Πέλλα) και με αόριστες αντιδράσεις για το θεαθήναι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα. Και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν απόφαση για ουσιαστική διεκδίκηση.
   Τώρα να αποφασίσουμε όλοι μαζί την διεκδίκηση της ακύρωσης των αποφάσεων καταστροφής της Αλμωπίας και ταλαιπωρίας των πολιτών της. Όχι με μισόλογα και ηττοπάθειες. Με πίστη στην δύναμη της ενότητας ενάντια στις πολιτικές της καταστροφής. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.   

 Γιάννης Σηφάκης

«ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία»

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...