Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Είναι δυο φίλοι και ανταλλάζουν εμπειρίες:

ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΛΛΟΝ;



Το σύνδρομο του «έθνους εν κινδύνω» διατρέχει, για να μην πω καθορίζει, την Ιστορία μας. Το βρίσκεις σε εμβληματικές φράσεις -«όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε»- σε στίχους σπουδαίων ενίοτε τραγουδιών -«η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει»- ακόμα σε λαϊκές, παλαιότερα, λιθογραφίες, όπου η δύστηνος πατρίς εικονιζόταν καρφωμένη στον σταυρό και οι εχθροί, πρώην προστάτες-δήθεν φίλοι της, την τρυπούσαν με τη λόγχη, την κέρναγαν χολή και ξίδι… Σε εποχές ευμάρειας και κοινωνικής γαλήνης, το σύνδρομο του «έθνους εν κινδύνω» κάπως κατευνάζεται. Σε περιόδους αντιθέτως κρίσης, παροξύνεται. Τείνει να καταστεί κυρίαρχη ιδεολογία.
Στις μέρες μας, με την οικονομία και την κοινωνία να έχουν γονατίσει, είναι εντελώς αναμενόμενο οι «υπερευαίσθητες» κεραίες (εκείνες που παγίως ηδονίζονται να συλλαμβάνουν τα χειρότερα) να διαγιγνώσκουν απειλή γενικού αφανισμού. Να προφητεύουν εθνική συντέλεια. Και τι αποτελεί το άλας, μα και την αχίλλειο πτέρνα, του ελληνισμού; Η ζώσα του παράδοση. Η εδώ και τρεις -ίσως όμως και πέντε, γιατί όχι κι από τον αρχάνθρωπο των Πετραλώνων;- αδιάλειπτη συνέχειά του. Η οποία εκφράζεται κατ’ εξοχήν μέσα από τη γλώσσα.
«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική… στις αμμουδιές του Ομήρου…» ομνύουν στον Ελύτη και παίρνουν δύναμη για να κατακεραυνώσουν πότε τις ξενόγλωσσες πινακίδες των καταστημάτων, πότε τα greekglish μίας πεπλανημένης νεολαίας, πρόσφατα δε την «ύπουλη και προδοτική» κατάργηση των φωνηέντων στο βιβλίο γραμματικής της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.
Το να κατευνάσεις τους φόβους ανατρέποντας τα επιχειρήματά τους δεν είναι διόλου δύσκολο. Κατανοητή και σε ένα ενδεκάχρονο η διάκριση ανάμεσα στους πέντε φωνηεντικούς φθόγγους και στα επτά φωνηεντικά γράμματα του αλφαβήτου. Γνωστό σε όλους τους φιλολόγους το γεγονός ότι αρκετά από τα αριστουργήματα του Κρητικού Θεάτρου -ανάμεσά τους και η «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση- γράφτηκαν με λατινικούς χαρακτήρες δίχως αυτό να τους στερεί στο ελάχιστο την ελληνικότητά τους. Δικαιωμένη απολύτως απ’ τον χρόνο η συνήθεια της Ελληνικής (όπως και όλων των γλωσσών) να δανείζεται ξένες λέξεις, τις οποίες αφομοιώνει δημιουργικά και έτσι εμπλουτίζεται.
«Καθαρό» αίμα, «καθαρή» γλώσσα, «καθαρό» έθνος δεν υπάρχει. Οι λαοί και οι πολιτισμοί συνδιαλέγονται αέναα. Κι όσο πιο σίγουροι νιώθουν για τον εαυτό τους, τόσο πιο εύκολα ανοίγονται σε ξένες επιδράσεις.
Το ερώτημα ωστόσο δεν είναι έωλο. Στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, της μετατροπής του πλανήτη σε ένα διαδικτυωμένο χωριό, υπάρχει μέλλον για μιαν αρχαία μεν, εμβληματική μεν, πλην «μικρή» πλέον γλώσσα, που τη μιλούν λιγότεροι από δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι; Θα επιβιώσουν για πολλές γενιές ακόμα τα Ελληνικά; Ή μήπως η ανάγκη των κατοίκων της Ελλάδας να επικοινωνούν με τον υπόλοιπο πλανήτη στη lingua franca, δηλαδή στα αγγλικά, πρόκειται να τα μετατρέψει βαθμηδόν σε όργανο εσωτερικής συνεννόησης και τελικά σε μουσειακό είδος; Πριν από λίγες μόλις δεκαετίες, σε πολλά χωριά της Αττικής μιλούσαν τα αρβανίτικα και σε εκτεταμένες περιοχές της Μακεδονίας τα ποντιακά. Η τηλεόραση θριάμβευσε εκεί όπου απέτυχαν οι απόστολοι της «εθνικοφροσύνης»: Ομογενοποίησε γλωσσικά την ελληνική επικράτεια…
Το να συνειδητοποιείς τον κίνδυνο σπάνια σημαίνει ότι γνωρίζεις και πώς ακριβώς να τον αντιμετωπίσεις. Πόσω δε μάλλον όταν τα δεδομένα αλλάζουν πλέον με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η τυπογραφία ηγεμόνευσε από το 1436 έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Στο εγγύς μέλλον προβλέπεται ότι η ψηφιακή ενημέρωση και το «ηλεκτρονικό» βιβλίο -το e-book- θα την έχουν οριστικά εκτοπίσει, προς ανακούφισιν των δασών…
Για δύο τινά είμαι απολύτως σίγουρος:
Κανένα μέτρο γλωσσικού προστατευτισμού, αφ’ ενός, δεν πρόκειται να σώσει τα Ελληνικά. Ακόμα και εάν ετίθεντο εκτός νόμου τα Λατινικά πληκτρολόγια από τα κομπιούτερ, ακόμα και εάν απαγορεύονταν τα αγγλόφωνα τραγούδια και οι «εισαγόμενες» εκφράσεις, το ξένο θα γινόταν απλώς πιο γλυκό και οι γλωσσαμύντορες της ελληνικής θα φάνταζαν ακόμα δονκιχωτικότεροι.
Η κάθε γλώσσα, αφ’ ετέρου, κερδίζει σε ακτινοβολία (και διασφαλίζει ώς ένα βαθμό τη μακροημέρευσή της) μόνο όταν διατυπώνονται σε αυτήν ενδιαφέρουσες ιδέες και αισθήματα. Οσο πιο καινοτόμα σκεφτόμαστε στα Ελληνικά, όσο πιο αξιόλογα ποιήματα, πεζογραφήματα, τραγούδια γράφουμε, τόσο περισσότερο βοηθάμε. Αντί λοιπόν να ευλογούμε εμμονικά και να κρεμόμαστε από τα γένια του Σωκράτη και του Σοφοκλή, ας ποτίσουμε με το πιο γάργαρο δικό μας νερό το όντως πανάρχαιο δέντρο της ελληνικής μας γλώσσας.
 Του Χρηστου Xωμενιδη, συγγραφέα, news.kathimerini.gr

Ο ΝΕΥΡΩΤΙΚΟΣ ΝΟΥΣ - OSHO



Ένα μικρό παιδί ήθελε να παίξει στην παραλία με την άμμο. Η μητέρα του, είπε “Όχι! Η άμμος είναι υγρή και θα λερώσεις τα ρούχα σου!”
Ύστερα το παιδί,ήθελε να πάει κοντά στη θάλασσα.
Η μητέρα είπε “Όχι,αποκλείεται! Γλιστράει και μπορεί να πέσεις!”
Έπειτα,το παιδί ήθελε να τρέξει στο δρόμο και η μητέρα του είπε “Όχι! Μπορεί να χαθείς στον κόσμο!”
Κατόπιν το παιδί ζήτησε παγωτό,γιατί κάποιος πουλούσε εκεί κοντά.
Η μητέρα είπε “Όχι! Γιατί πάντα δημιουργεί προβλήματα στο λαιμό και είναι κακό για την υγεία!”
Κι ύστερα είπε η μητέρα σε κάποιον που στεκόταν εκεί κοντά “Έχεις ξαναδεί πιο νευρωτικό παιδί;!”
Όταν ένα μικρό παιδί γεννιέται,είναι σχεδόν αδύνατον να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορέσει να μείνει υγιές, επειδή όλοι γύρω του είναι τρελοί και θα το αναγκάσουν να γίνει όπως αυτοί.
o-nevrotikos-nousΘα σκοτώσουν την ελευθερία του και θα του δημιουργήσουν το αίσθημα ότι κάνει πάντα λάθος.Αναγκάζεται σιγά σιγά να αισθάνεται ότι έχει άδικο. Αυτό δημιουργεί στο παιδί μια καταδίκη, μια αυτοκαταδίκη.
Ό,τι και να προτείνει. Ό,τι και να κάνει,του λένε “Όχι!”.
Ο νευρωτικός νους δεν μπορεί να πει “ναι” γιατί ο νευρωτικός νους δεν δίνει ελευθερία στον ίδιο του τον εαυτό.
______
~ απόσπασμα από βιβλίο του Osho

ΜΠΡΟΥΣ ΝΤΙΚΙΝΣΟΝ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ IRON MAIDEN ΣΤΗΝ AIR DJIBOUTI

Από τους Iron Maiden στο τιμόνι της κρατικής αεροπορικής εταιρείας του Τζιμπουτί [εικόνες]
Με τον Μπρους Ντίκινσον, τον θρυλικό τραγουδιστή των Iron Maiden, στο τιμόνι της, η κρατική αεροπορική εταιρεία του Τζιμπουτί ξανάρχισε από την Δευτέρα τα δρομολόγιά της, δέκα και πλέον χρόνια μετά τη χρεοκοπία της.
Η Air Djibouti, που είχε χρεοκοπήσει το 2002, απογειώθηκε και πάλι χθες με μια πτήση που σήμανε την αναγέννηση του κρατικού αερομεταφορέα. Ένα φορτηγό αεροσκάφος Fokker πραγματοποίησε την πρώτη πτήση από το Τζιμπουτί στη Χαργκέισα της Σομαλιλάνδης μεταφέροντας 6 τόνους εμπορευμάτων. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν και άλλες πτήσεις προς τις πρωτεύουσες της Κένυας, του Νότιου Σουδάν και της Σομαλίας. Οι πτήσεις μεταφοράς επιβατών αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.
«Αυτό το πρώτο φορτηγό αεροσκάφος θα εξυπηρετεί τις χώρες της περιοχής και εκείνες των Μεγάλων Λιμνών. Σχεδιάζουμε επίσης να εξυπηρετούμε τη Δυτική Αφρική και τις ανατολικές ΗΠΑ, χάρη στη συνεργασία μας με το Μαϊάμι», είπε ο πρόεδρος της Αρχής Λιμένων και Ελευθέρων Ζωνών του Τζιμπουτί, Αμπουμπάκερ Όμαρ Χάντι.
Η Air Djibouti ιδρύθηκε το 1963 και ήταν μια από τις παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες της αφρικανικής ηπείρου. Μετά από πολλά χρόνια κακοδιαχείρισης, χρεοκόπησε το 2002. Η νέα εταιρεία παραμένει κρατική αλλά η διαχείρισή της έχει ανατεθεί στη βρετανική εταιρεία Cardiff Aviation, ιδιοκτήτης της οποίας δεν είναι άλλος από τον ροκ σταρ Μπρους Ντίκινσον, τον τραγουδιστή του χέβι μέταλ συγκροτήματος Iron Maiden.
Ο Ντίκινσον είναι επίσης πιλότος και εκπαιδευτής σε αεροσκάφη Μπόινγκ 757 και 737. Εκτός από τη διαχείριση, η Cardiff Aviation θα είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των αεροσκαφών και την εκπαίδευση του προσωπικού της Air Djibouti.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΟΙ "ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ" ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι «Μαγεμένες» επιστρέφουν στη γενέθλιά τους Θεσσαλονίκη [εικόνες]
Ο Μίλερ έγραφε (10 Οκτωβρίου 1864) στη γυναίκα του: «Βιάζομαι να σου στείλω την καλή, μεγάλη είδηση... Ο Σουλτάνος, μέσω του Μεγάλου Βεζύρη, του Φουάντ Πασά, μου έδωσε την άδεια να αποκολλήσω και να μεταφέρω στη Γαλλία οκτώ αγάλματα της Σαλονίκης, που ήθελα τόσο πολύ ...αλλά ...ο πληθυσμός έχει ήδη αρχίσει να εξάπτεται και να δυσανασχετεί. Είναι έξαλλοι που θα πάρω αυτά τα αγάλματα, τα οποία έχουν υποστεί τόσες φθορές».
Το απόσπασμα είναι από το γράμμα που έστελνε, από την οθωμανική Θεσσαλονίκη στο Παρίσι, στις 10 Οκτωβρίου 1864, ο Γάλλος Εμάνουελ Μιλέρ στη σύζυγό του.
Ακολούθησε η μνημειώδης αποκόλληση και μεταφορά των μνημείων, στις 4 Νοεμβρίου του 1864, όταν μια ομάδα από οκτώ βουβάλια πορεύτηκε μέσα από πολυδαίδαλα σοκάκια της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας στο λιμάνι της πόλης τις "Μαγεμένες". Τα τέσσερα αμφίπλευρα αγάλματα (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης) φορτώθηκαν στο μεταγωγικό πλοίο "La Truite" και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία από τον Γάλλο Εμάνουελ Μίλερ (με την άδεια των οθωμανικών αρχών).
Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο "αυλάκι" των κλοπών, καταστροφών, διαμελισμών, επαναχρήσεων και ακρωτηριασμών αρχιτεκτονικών μελών του "σώματος" και της ιστορίας της πόλης, αλλά και των αλλεπάλληλων προσπαθειών "επιστροφής" τους.
Η αφαίρεση των περίφημων "Μαγεμένων" -γνωστών και ως "Καρυάτιδων" της Θεσσαλονίκης- ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή (με την άδεια βεβαίως των τότε οθωμανικών αρχών της πόλης).
Η επιχείρηση της επιστροφής των "Incantadas" (όπως ήταν στα σεφαραδίτικα ο τίτλος των "Μαγεμένων") άρχισε αρκετά χρόνια πριν, από την περίοδο προετοιμασίας της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997, επανήλθε με αφορμή την ανάπλαση της Αρχαίας Αγοράς (στο νότιο τμήμα της οποίας φέρεται ότι ήταν τοποθετημένες οι "Μαγεμένες", στην κορινθιακή κιονοστοιχία της Στοάς των Ειδώλων) και επέστρεψε προ τριετίας, όταν ο πρώην δήμαρχος ανακοίνωνε την πρόθεση επαναδιεκδίκησης των γλυπτών, με αφορμή την προετοιμασία της πόλης για τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωσή της.
Η διεκδίκηση των "Μαγεμένων" είχε γίνει ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής καμπάνιας της υποψήφιας δημάρχου Χρύσας Αράπογλου το 2006, ενώ συνεχείς επερωτήσεις στη Βουλή κατέθετε και ο τότε υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.
Τελικά, η διεκδίκηση επιστροφής -έστω των αντιγράφων των Μαγεμένων- απέτυχε παρά την εμπλοκή σ' αυτή και γνωστής επιχειρηματία της πόλης, η οποία και προσέφερε το ποσό των 186.000 ευρώ, για τη δημιουργία των αντιγράφων από το Λούβρο και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη.
Οι διαφωνίες συνίσταντο στην εξεύρεση χώρου έκθεσης των αντιγράφων, αλλά και στη φερόμενη ως πρόθεση της επιχειρηματία (με πρόσθετους όρους) να εκτεθούν τα αντίγραφα των Μαγεμένων σε περιφραγμένο και στεγασμένο χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης και η επίσκεψη σ' αυτόν να γίνεται με την καταβολή εισιτηρίου. Ύστερα από τις διαφωνίες ή γραφειοκρατικές και άλλες καθυστερήσεις, τα χρήματα δεν δόθηκαν στο Λούβρο για την κατασκευή αντιγράφων.
Και μπορεί η λύση να μη βρέθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, έρχεται όμως με χρήματα, όχι πλέον ιδιώτη επιχειρηματία, αλλά της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει φέτος την 80ή της διοργάνωση.
Η απόφαση ελήφθη προ ...πενταμήνου, ενημερωμένοι και σύμφωνοι με τη νέα "επιχείρηση" επιστροφής των αντιγράφων είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Βελένη, η οποία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "συνέδραμα με όλες μου τις δυνάμεις και τις συνεργασίες στο μουσείο του Λούβρου προκειμένου να κατασκευαστούν εγκαίρως τα εκμαγεία" και να ολοκληρωθεί επιτέλους μια προσπάθεια που άρχισε από το 1996.
"Το αντίτιμο ανέλαβε να καταβάλει η ΔΕΘ, ο Δήμος είναι ευτυχής που -επιτέλους- το ζήτημα φαίνεται να έχει αίσια έκβαση" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Τα αντίγραφα των αγαλμάτων, που κοσμούσαν τη λεγόμενη στοά των Ειδώλων, εκεί που σήμερα είναι η Αρχαία Αγορά, θα εκτεθούν στην επετειακή 80ή ΔΕΘ -πιθανότατα σε χώρους που θα διαμορφωθούν ειδικά στο περίπτερο "3" της Helexpo.
Το κόστος για την κατασκευή και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη φαίνεται μάλλον να μειώθηκε (από τα 186.000 ευρώ που είχε κοστολογηθεί προ τριετίας φέρεται να είναι, σήμερα, 117.000 ευρώ) και, όπως διαβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης: "είναι προσφορά της ΔΕΘ στην πόλη ενόψει της 80ης της επετειακής διοργάνωσης. Όχι, οι επισκέπτες της 80ής ΔΕΘ δεν θα πληρώνουν επιπλέον εισιτήριο -πέραν αυτό της εισόδου τους στην έκθεση- προκειμένου να θαυμάσουν τα αντίγραφα των 'Μαγεμένων'".
Απομένει η υπερπήδηση των προβλημάτων που δημιουργούν -ακόμη- τα capital controls, και τα αντίγραφα των "Καλοκυράδων της αγοράς" θα περιμένουν ξανά τους Θεσσαλονικείς στη νέα-σύγχρονη μορφή "αγοράς" της - στην 80ή ΔΕΘ.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟ ΣΕ 90 ΜΕΡΕΣ - ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΠΙΑΣΕ

Ζήτησε από το Ιντερνετ να τον κάνει εκατομμυριούχο σε 90 ημέρες - Το κόλπο έπιασε
Ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να το χωρέσει το πόσα είδη ιστοσελίδων υπάρχουν στο Διαδίκτυο. Κανείς όμως δεν είχε σκεφτεί να φτιάξει μία ζητώντας από το Ιντερνετ να τον κάνει εκατομμυριούχο.
Κι όμως, αυτή την απίθανη ιδέα είχε ένας άγνωστος, ο οποίος «ανέβασε» στις 28 Ιουλίου τη σελίδα Wemadeamillionaire.com. Στόχος είναι ένας, να παρακινήσει αγνώστους να κάνουν κάποιον που δεν ξέρουν εκατομμυριούχο μέσα σε 90 ημέρες.
«Δεν ξέρετε ποιος είμαι, από πού είμαι ή πώς θα ξοδέψω τα χρήματά σας», λέει ο ελπιδοφόρος εκατομμυριούχος στο βίντεο που έχει αναρτήσει σε αυτή τη σελίδα. Το αίτημά του όμως άρχισε να παίρνει έκταση και οι προσφορές ήδη πλησιάζουν τα 12.000 δολάρια. Για να πετύχει το στόχο του, θα πρέπει να κερδίζει 11.000 δολάρια κάθε ημέρα έως τις 25 Οκτωβρίου, που είναι η σχετική διορία.
Το όλο εγχείρημα περιγράφεται ως ένα κοινωνικό πείραμα. Ο μυστηριώδης άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτό, την επόμενη χρονιά θα καταγράψει τη ζωή του- ή της- αν πετύχει το στόχο της συγκέντρωσης ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Για τους ενδιαφερόμενους υπάρχουν τρεις κατηγορίες δωρεών: χρυσή (9,99 δολάρια), αργυρή (4,99 δολάρια) και χάλκινη (1,29 δολάρια). Σε αντάλλαγμα, όποιος προσφέρει τα χρήματα, παίρνει μία φωτογραφία και ένα μήνυμα στον «τοίχο φήμης» της ιστοσελίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διευκρινίζεται αν θα επιστραφούν τα χρήματα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του ενός εκατομμυρίου μέσα σε 90 ημέρες.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ 2016 ΤΟ ΧΑΠΙ ΠΟΥ ΘΑ...ΕΚΤΥΠΩΝΕΤΑΙ

Ερχεται το χάπι που θα εκτυπώνεται
Το πρώτο χάπι που θα εκτυπώνεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Αν και ακούγεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, για πρώτη φορά δόθηκε παγκοσμίως η άδεια από την αρμόδια εποπτική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Το φάρμακο ονομάζεται Spritam και παράγεται από την εταιρεία Aprecia Pharmaceuticals και καταπολεμά την επιληψία.
Το εκτυπωμένο χάπι θα διαλύεται στον οργανισμό και θα περιέχει την ακριβή δοσολογία των συστατικών του συνηθισμένου χαπιού.
Σημαντικό χαρακτηριστικό των εν λόγω φαρμάκων είναι πως θα μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Με την κατάλληλη ρύθμιση λογισμικού, που το ελέγχει, θα μπορεί να περιέχει δοσολογίες δραστικών ουσιών σε προσαρμοσμένες ποσότητες ακόμη και στις ανάγκες μεμονωμένων ασθενών.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΕΤΣΙ ΦΑΛΙΡΙΣΕ Ο 50 CENT - ΠΩΣ ΞΟΔΕΥΕΙ 108.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

Ετσι φαλίρισε ο 50 Cent - Πώς ξοδεύει 108.000 δολάρια το μήνα [λίστα]
Ο 50 Cent θα ήθελε να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι δεν είναι και τόσο πλούσιος. Αλλωστε, κήρυξε πτώχευση. Αλλά είναι ο άνθρωπος που ξοδεύει 108.000 δολάρια το μήνα.
Ο Κέρτις Τζάκσον, όπως είναι το πραγματικό όνομα του διάσημου ράπερ, χαλάει απίστευτα ποσά για τα σπίτια, τα ρούχα και τα αυτοκίνητά του κάθε μήνα. Μόνο 72.000 δολάρια του κοστίζουν τα τρία του σπίτια, σε Κονέκτικατ, Νιου Τζέρσεϊ και Τζόρτζια.
Τα περισσότερα πηγαίνουν στο πρώτο, κάτι αναμενόμενο καθώς πρόκειται για ένα «παλάτι» με 21 υπνοδωμάτια, 24 μπάνια και night club. Μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα πληρώνει κάθε μήνα 14.200 δολάρια, λογικό μιας και η έπαυλη διαθέτει μέχρι αίθουσα κινηματογράφου, αλλά και γήπεδο μπάσκετ.
Για τα δύο του παιδιά, ο 50 Cent δίνει διατροφή συνολικά 12.100 το μήνα και άλλα 2.500 διαθέτει για την οικονομική στήριξη των παππούδων του. Δεν ξοδεύει όμως μόνο για τους άλλους, αφού φροντίζει να καλοπερνάει. Μόνο τα αυτοκίνητά του- συνολικής αξίας 500.000 δολαρίων- του κοστίζουν 9.200 το μήνα, ενώ διαθέτει 1.000 δολάρια για προσωπική περιποίηση και το τριπλάσιο ποσό για την γκαρνταρόμπα του, μηνιαίως!
Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε στο πτωχευτικό δικαστήριο του Κονέκτικατ- τα οποία δημοσίευσε το Business Insider- αυτά είναι αναλυτικά τα έξοδα του διάσημου ράπερ, κάθε μήνα:   
Για τα σπίτια
Στο Κονέκτικατ
  • Κηπουρική 5.000
  • Προμήθειες 1.500
  • Ασφάλεια 13.300
  • Στεγαστικό δάνειο 17.400
  • Συντήρηση πισίνας 1.500
  • Επισκευές και συντήρηση 4.500
  • Σεκιούριτι και προστασία 9.000
  • Τηλέφωνο 600
  • Ρεύμα και νερό 14.200
  • Σύνολο 67.00
Στην Τζόρτζια
  • Τέλη στην Ενωση ιδιοκτητών 1.100
  • Φόροι περιουσίας 400
  • Ρεύμα και νερό 200
  • Σύνολο 1.700
Στο Νιου ΤζέρσεΪ
  • Ενοίκιο 3.000
  • Ρεύμα και νερό 300
  • Σύνολο 3.300
Προσωπικά έξοδα
Υποστήριξη
  • Παιδί 1 7.500
  • Παιδί 2 4.600
  • Παππούδες 2.500
  • Σύνολο 14.600
Αλλα
  • Ενοίκιο αυτοκινήτων 5.800
  • Εξοδα αυτοκινήτων 2.00
  • Ασφάλεια αυτοκινήτων 1.400
  • Γεύματα & διασκέδαση 3.000
  • Ασφάλεια ατυχημάτων 1.100
  • Ασφάλεια ιατρική 300
  • Διάφορα 1.800
  • Προσωπική περιποίηση 1.00
  • Ταξίδια 2.000
  • Γκαρνταρόμπα 3.000
  • Σύνολο 21.400


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Κινητοποιήσεις αγροτών-κτηνοτρόφων της Β. Ελλάδας κατά των φορολογικών μέτρων
Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν, από την ερχόμενη Τρίτη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Β. Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για τα "σκληρά", όπως τονίζουν, φορολογικά μέτρα που προωθούνται.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 11 Αυγούστου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενώ στις 25 του τρέχοντος μήνα, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων προγραμματίζει παναγροτικό, πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Καμπούρης.
Εξάλλου, εντός της επόμενης εβδομάδας, θα διεξαχθούν συνεδριάσεις σε τοπικό επίπεδο και κάθε νομός στη Β. Ελλάδα θα καταρτίσει το δικό του πλάνο κινητοποιήσεων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας Γιάννης Κιτσουκάκης ανέφερε, ωστόσο, ότι "όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή", επισημαίνοντας πως "όλοι παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας".
Στο μεταξύ, σε πολύωρη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην Ξάνθη αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διατυπώθηκαν διαφωνίες ως προς τον τρόπο αντίδρασης στα φορολογικά μέτρα που προωθούνται.
Σύμφωνα με τον κ. Κιτσουκάκη, οι περισσότεροι Βορειοελλαδίτες αγρότες/κτηνοτρόφοι επιθυμούν την κάθοδο στην Αθήνα για δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υπάρχουν, ωστόσο, κι εκείνοι που κρατούν μεν χαμηλούς τόνους, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν άμεσα σε περίπτωση που δεν γίνουν οι μικρές, όπως τονίζουν, αλλαγές που ζητούν στο φορολογικό.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, η πλειοψηφία των αγροτών/κτηνοτρόφων δεν αντιτίθενται στη φορολόγησή τους, αλλά ζητούν "κάποιες μικρές αλλαγές" προκειμένου να επιβιώσουν.
Οι αλλαγές αυτές είναι: κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 7000-8000 ευρώ και διατήρηση του ΟΓΑ στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή να μην αυξηθεί το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν οι παραγωγοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ


Ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας στα πλαίσια του ουσιαστικού νοικοκυρέματος και με στόχο την εξοικονόμηση χώρων, προχώρησε στην μετεγκατάσταση των γραφείων της Κοινωφελούς Επιχείρησης από το υπόγειο του Δημαρχείου στους χώρους του παλαιού Δημαρχείου Αριδαίας.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δομών, καθώς επίσης και ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τους εργαζομένους και τους πολίτες που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ:
Αριδαία, Κύπρου 32 (παλαιό Δημαρχείο)
Τηλ. 2384024772, 2384024761
Β.Σ.Σ. 2384022170, 2384350324-325
E-mail: dimotikialmopias@gmail.com


Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας υφίστανται οι εξής δομές:

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (Κ.Δ.ΑΠ.)
Πρόκειται για μία από τις πιο χρήσιμες και παραγωγικές δομές του Δήμου Αλμωπίας, καθώς εξυπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο τομέα που σχετίζεται με μικρά παιδιά. Γι’ αυτό το λόγο η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των ωφελούμενων από 25 που ήταν πέρσι σε 90. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Κ.Δ.ΑΠ. θα λειτουργεί με χρήματα από Ευρωπαϊκούς πόρους και δεν θα απαιτείται οικονομική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό του Δήμου. (Για την υποβολή αιτήσεων θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση).
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑμεΑ (Κ.Δ.ΑΠ.ΑμεΑ)
Είναι η πιο ευαίσθητη δομή του Δήμου Αλμωπίας, καθώς φιλοξενεί άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες. Το πρόγραμμα συνεχίζεται δυναμικά και πάγια δέσμευση της Δημοτικής Αρχής είναι να στηριχθεί ακόμα περισσότερο, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή με στόχο να παρέχει βοήθεια σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας αντιλαμβανόμενη το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της συγκεκριμένης δομής, προχώρησε σε πρωτοβουλίες που διευκολύνουν το έργο των εργαζομένων. Σε αυτά τα πλαίσια, έγινε αποπληρωμή οφειλών παρελθόντων ετών και πλέον η μισθοδοσία είναι συστηματική. Επιπλέον, παρέχονται όλα τα απαραίτητα υλικά, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Το Ξενιτίδειο Δημοτικό Ωδείο Αλμωπίας αποτελεί Κυψέλη του Πολιτισμού του Δήμου μας και έχει ως στόχο την οικοδόμηση και την καλλιέργεια της αγάπης για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν μαθητικές συναυλίες τις οποίες παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας που με το χειροκρότημά τους επιβράβευσαν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται. Η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας εξασφάλισε από πολύ νωρίς (πριν το κλείσιμο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς) την εύρυθμη λειτουργία του, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Στο Ωδείο θα διδάσκουν 14 καθηγητές, τρεις περισσότεροι σε σχέση με πέρσι. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ οι εγγραφές θα γίνονται από τις 15 Αυγούστου.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας στηρίζει με όσα μέσα διαθέτει κάθε προσπάθεια που αφορά στους παραπάνω τομείς. Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ένας από τους βασικούς στόχους. Βρίσκεται δίπλα σε όλους τους Συλλόγους της περιοχής μας, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική δραστηριότητα και στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχετικών δράσεων. Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, πραγματοποιούνται συναντήσεις και συζητήσεις με σκοπό την αγαστή συνεργασία.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ "ΑΜΕΛΕΙΣ" ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ



Αποσπασματικό, καθώς δεν καλύπτει συνολικά την πρόληψη και τιμωρεί τον πολίτη αντί να τον συμβουλεύσει και να τον εκπαιδεύσει στην ανάγκη για πρόληψη, χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, για την υποχρεωτική εξέταση για συγκεκριμένες παθήσεις και "τιμωρία", όπως αναφέρει, όσων δεν κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση με το να μην τους καλύπτει τα νοσήλια σε περίπτωση που νοσήσουν. 

Ο ΙΣΑ αναφέρει, επίσης, ότι έχει επισημάνει με συνεχείς ανακοινώσεις και επιστολές του στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη μεγάλη αξία της πρόληψης και της διενέργειας προληπτικών εξετάσεων που βοηθούν στην βελτίωση της Υγείας των πολιτών.

 Μέσα από αυτές τις προτάσεις συστήνει και την συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ενημερωθεί ο κόσμος για την αξία της πρόληψης.

 Ο ΙΣΑ παραμένει «υπέρμαχος της προληπτικής ιατρικής και της προστασίας της Υγείας» και «θα είναι στο πλευρό κάθε προσπάθειας που θα αφορά την πρόληψη των πολιτών μέσα από εκπαίδευση και όχι μέσα από τιμωρητικές πρακτικές», καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου των γιατρών της Αθήνας.

ΟΧΙ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ

Φωτ. Σ.Σ. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.
Αποδομώντας το μύθο μιας άγριας και πολεμοχαρούς προϊστορίας .
  Είναι η ανθρώπινη βία έμφυτη ή μήπως επιβάλλεται από τη συγκυρία ; 

Από την Marylène Patou-Mathis (Le Monde Diplomatique, Ιούλης 2015)

(απόσπασμα) 
Οι ανθρωπολογικές και αρχαιολογικές έρευνες επιτρέπουν σήμερα να απαντήσουμε λίγο καλύτερα σ' αυτό το ερώτημα που δίχασε τους μεγαλύτερους φιλοσόφους.
 Ο πόλεμος δεν φαίνεται να εμφανίζεται παρά μόνο σε συνδυασμό με την παραγωγική οικονομία και τη διατάραξη των κοινωνικών δομών που προέκυψε στη νεολιθική εποχή, πριν περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια.

   Σχετικά με το θέμα της βίας στον άνθρωπο, δύο ριζικά αντίθετες αντιλήψεις συγκρούονται.
 Ο Άγγλος φιλόσοφος του 17ου αι. Thomas Hobbes πίστευε ότι ο "πόλεμος όλων εναντίον όλων" υπήρχε από τις απαρχές των χρόνων (Leviathan, 1651). 
Για τον Jean-Jacques Rousseau, ο πρωτόγονος άνθρωπος υπόκειται σε λιγοστά πάθη, αλλά εκπαιδεύτηκε στην "πιο φρικτή πολεμική κατάσταση" από την "αναδυόμενη κοινωνία» (Λόγος για την καταγωγή και τα θεμέλια της ανισότητας μεταξύ των Ανθρώπων, 1755).

   Η εικόνα του βίαιου και φιλοπόλεμου προϊστορικού ανθρώπου απορρέει από μια επιστημονική κατασκευή που υιοθέτησαν οι εξελικτικοί ανθρωπολόγοι και προϊστοριολόγοι του 19ου αι. και των αρχών του 20 αιώνα. 
Έχει χαραχτεί στο μυαλό, δια μέσω του αξιώματος ότι η ανθρωπότητα γνώρισε μια προοδευτική και γραμμική εξέλιξη.
 'Ηδη από την αναγνώριση των προϊστορικών ανθρώπων το 1863, η φυσική τους εμφάνιση και οι συμπεριφορές τους σχετίστηκαν με εκείνες των μεγάλων πιθήκων, γορίλων και χιμπατζήδων.
 Για ορισμένους μελετητές, αυτός ο "τριτογενής άνθρωπος" αντιπροσώπευε το χαμένο κρίκο μεταξύ της "φυλής του κατώτερου ανθρώπου" και του πιθήκου. 
Κατόπιν, η λεγόμενη θεωρία των "μεταναστάσευων", η οποία εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1880, υποστήριξε ότι η διαδοχή των προϊστορικών πολιτισμών ήταν απόρροια της αντικατάστασης των πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή από άλλους. Εισήγαγε τη βαθιά πεποίθηση πως ο κατακτητικός πόλεμος υπήρξε από πάντα.
 Χωρίς να προβούν σε μια ακριβή ανάλυση της χρήσης τους, οι πρώτοι προϊστοριολόγοι έδωσαν στα σκαλιστά αντικείμενα ονομασίες με πολεμική σημασία : ρόπαλο, κρανιοθραύστης, γροθιά, λεπίδι... 
Οι διεθνείς εκθέσεις και τα πρώτα μουσεία αναπαράγουν αυτήν την προκατάληψη.
 Έτσι, το Μουσείο Πυροβολικού (το σημερινό Πολεμικό Μουσείο), το οποίο στεγάστηκε στους Invalides το 1871, προτείνει συλλογές όπλων προ- και πρωτο-ιστορικών, αρχαίων, ιστορικών και εθνογραφικών, και για κάθε περίοδο, ένοπλες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος με πολεμική εξάρτηση.
 Αυτή η παρουσίαση ενσταλάζει στο μυαλό του επισκέπτη την ιδέα μιας πολιτισμικής συνέχειας του πολέμου από την πιο πρώιμη περίοδο της ανθρωποτητας.
 Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, τα όπλα αυτά χρησίμευαν για να σκοτώνονται ζώα και όχι άνθρωποι (...)

   [Μετάφραση Σ.Σ.]




 Πηγή: www.lifo.gr

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ



Η πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με ΣΚΠ Καστοριάς, Αποστόλου Βερόνικα, περιγράφει την πρώτη της επαφή με τη νόσο και δίνει με έναν μοναδικό τρόπο, μαθήματα ζωής και ελπίδας, για όλα τα άτομα που πρωτομαθαίνουν οτι πάσχουν απο την ασθένεια.
Όταν μου ζητήθηκε από τη Συμβουλευτική γυναικών θυμάτων βίας μία εισήγηση για την ημέρα της γυναίκας, δέχτηκα αμέσως καθότι θεωρώ πολύ σημαντικό το έργο τους, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες και θα είμαι αρωγός τους σε κάθε τους ενέργεια.
Αρχικά σκέφτηκα να αποτυπώσω τις γνώσεις μου σε ένα χαρτί, ότι αποκόμισα από το πρώτο μου πτυχίο, θα σας μιλούσα για την γυναίκα της ανατολής και της δύσης , όμως σκέφτηκα να σας πω μία ιστορία. Είναι η προσωπική μου ιστορία.
Με πονάει το κεφάλι γιατρέ μου και έχει μουδιάσει η αριστερή που πλευρά , ο πόνος με ακολουθεί όλη τη μέρα.
Η επίσκεψη στον γιατρό κατά τη διάρκεια της μέρας, δεν δίνει καμιά λύση, όπως λύση δεν δίνουν τα παυσίπονα.
Η ψυχολογική μου κατάσταση, καταποντισμένη σε άλλους κόσμους,. Το κλάμα δεν δίνει λύση στα προβλήματα που απασχολούν το ήδη γεμάτο μου μυαλό.
Η επόμενη μέρα με βρίσκει στην ίδια κατάσταση παυσίπονα και ταξίδι του μυαλού σε ανιεράρχητα προβλήματα.
Περνάν 10 μέρες έτσι, μέχρι που τελικά, η επιστήμη κρίνει απαραίτητη την πανεπιστημιακή γνώμη για την κατάσταση της υγείας μου πλέον.
Η επόμενη μέρα (η 12η) με βρίσκει πρωί πρωί στον Μαγνητικό τομογράφο.
Μέσα του να ακούω τον ήχο και να μονολογώ δίνοντας κουράγιο στον εαυτό μου και ξορκίζοντας τη διάγνωση «όλα θα παν καλά κορίτσι μου, δεν έχεις τίποτα »
Μέρα 14η 
Η διάγνωση έχει βγει αλλά κανείς δεν την ξεστομίζει.
Ρωτάω, αλλά απάντηση δεν παίρνω από κανέναν.
Μέρα 18η
Με μεταφέρουν στην Νευρολογική κλινική.
Περπατώντας ή πετώντας δεν ξέρω, πάντως βρέθηκα εκεί, με την μητέρα μου και τον αρραβωνιαστικό μου και φυσικά με μια διάγνωση που την πήρε ξώφαλτσα το αυτί μου να βασανίζει το μυαλό μου.
Δεν την είχα ξανακούσει, αλλά κάτι στο δεύτερο συνθετικό της, δεν μου έκατσε καλά
Απομυελινωτική Νόσος. Πείτε μου, τι είναι αυτό; Δεν πρέπει να ξέρω;
Ημέρα 19η
– Πόσο χρονών είσαι;
– 22 γιατρέ.
Και παίρνει το ιστορικό με ήρεμο ύφος. Κι εγώ όσο του μιλάω, να καίγεται η ψυχή μου.. Την πρώτη μέρα μόνο έκλαιγα….
– Έχεις Σκλήρυνση κατά πλάκας κορίτσι μου, αλλά θα το παλέψουμε ακούς; Παλεύεται αρκεί να το θέλεις κι εσύ. Αμέσως κοίταξα την μητέρα μου και τον αρραβωνιαστικό μου, δεν φοβόμουν αφού τους είχα δίπλα μου… Ο γιατρός μας ενημέρωσε για πολλά και τους 3… τι θεραπεία θα κάνω, τι διαδικασία θα χρειαστεί για να μείνω έγκυος και πολλά άλλα..
Θεραπεία;
Μα γιατρέ χρειάζεται;
— Χρειάζεται, λέει ο γιατρός, τον οποίο πια, έχω ως στήριγμα.
Με ηρεμεί αυτός ο άνθρωπος, και με κάνει να βλέπω τα πράγματα με μάτια που δεν έχουν το αυτοάνοσό τους!!
Η Ιντερφερόνη κορίτσι μου, είναι για σένα. Αν και είσαι σε καλή κατάσταση την χρειάζεσαι . Η σκλήρυνση φάνηκε καλή μαζί σου, μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά.
Ιντερφερόνη
Φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.
Πολλές παρενέργειες και η χρήση της μακροχρόνια έως εφ όρου ζωής.
Έχασα τις μέρες μου. αλλά πρέπει να είμαι πια 5 μέρες στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων .
Οι συγγενείς ενημερώνονται από τον γιατρό μου.
– Η κόρη σας, η αρραβωνιαστικιά σας, έχει Σκλήρυνση κατά πλάκας…και τους εξηγεί, τι φρούτο είναι αυτό, και πως ναι μεν πρέπει να το φάω μόνη μου, αλλά να με βοηθούν να το τρώω με ηρεμία, ησυχία και μακριά από πράγματα που θα μου προκαλέσουν ψυχική φθορά.
Άγχος+ Σκλήρυνση = Το δίδυμο της καταστροφής
Θέλω να φύγω
Να πάω σπίτι μου, να ηρεμήσω, να σκεφτώ τα νέα δεδομένα πια
Μέρες μετά, στο σπίτι μου. 
Πονάω. Η παρακέντηση που έγινε πριν λίγες μέρες για την επιβεβαίωση της νόσου, με πονάει ακόμη.
Το κεφάλι μου με το ζόρι στέκεται όρθιο, αλλά αποφασισμένη από μέρες ότι θα το κάνω, μπαίνω στην μπανιέρα,.
Και σκέφτομαι σκέφτομαι σκέφτομαι.
Και αποφασίζω.
Έζησες τόσα χρόνια ( γιατί ήταν τελικά παλιά ιστορία αλλά αδιάγνωστη εδώ και 2 χρόνια) και επειδή δεν ήξερες, ήσουν μια χαρά.
Τώρα που ξέρεις, τι αλλάζει; Είσαι μια σκληρή γυναίκα πια. Ε και;
Ιεράρχησε πράγματα και δώσε λύσεις εκεί που μπορείς τώρα.
Κάνε ότι δεν έκανες ενώ το ήθελες πολύ.
Ψηλά το κεφάλι !!! Η γη γυρίζει ακόμα, και εσύ είσαι σκαρφαλωμένη πάνω της, και εκεί θα καθίσεις, ακούς;
Μάθε περισσότερα για την Σκλήρυνση, για να μπορέσεις να ζήσεις μαζί της αρμονικά. 
Την άλλη μέρα έψαξα και έμαθα τα βασικά και κάτι λίγα από λεπτομέρειες.
Έμαθα λοιπόν αφού κάθισα και διάβασα διάβασα ώρες μόνη στο σπίτι έμαθα τι είναι η σκλήρυνση , έμαθα πως πρέπει να της φέρομαι , ευγενικά, γλυκά, να μη την πληγώνω και να μη την στεναχωρώ.
Φρόντισε άλλος όμως για αυτό…. Ποιος;;; Αναρωτιέστε μάλλον όλοι… Μα φυσικά ο αρραβωνιαστικός μου! Μέρες μετά τη διάγνωση και αφού βρισκόμουν στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων για να με δει ο θεράπων ιατρός μου έλαβα ένα μήνυμα στο κινητό μου τηλέφωνο, Θα αναρωτιέστε όλοι τι έγραφε, μα φυσικά ότι όλα τελείωσαν. Τότε έχασα τη γη κάτω από τα πόδια. Τότε πίστεψα ότι δεν υπάρχει Θεός…
Πέρασαν 4 μήνες , μήνες μαρτυρικοί και για μένα και κυρίως για τους γονείς μου αφού όλη την ημέρα τριγυρνούσα κλαμένη, χωρίς να θέλω να κάνω θεραπεία και να ρωτώ γιατί; Γιατί όλα σε μένα… Μία μέρα αποφάσισα να πάω σε μοναστήρι, να μείνω λίγες μέρες , να καθίσω με τις καλόγριες και να συζητήσω, πίστευα θα μου έκανε καλό, θα έβρισκα δύναμη, δεν με άφησαν όμως.
Έπρεπε να βρω από κάπου να πιαστώ, χαμένη μέσα στη κοινωνία κουβαλώντας μέσα μου ένα μικρό κορίτσι, την σκλήρυνση.
Βρήκα από πού θα πιαστώ, ανοίγω τον υπολογιστή και μπαίνω σε διάφορα sites με εθελοντισμό… Μικρή κοινωνία η πόλη μας αλλά κάτι βρήκα.. Αμέσως κάνω αίτηση και μετά από μία βδομάδα με καλεί ο υπεύθυνος. Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Δημήτριος Βαενάς από την εθελοντική εργασία Καστοριάς, βρήκα μία αίτηση σας. Όποτε θέλετε να ρθείτε, είμαστε ανοιχτά αυτές τις ώρες. Χάρηκα… λέω από μέσα μου θα προσφέρω στον εθελοντισμό. Τις επόμενες μέρες πήγα με ενθουσιασμό.. Με το που είδα τον Βαενά ,ένιωθα ότι έπρεπε να απολογηθώ.. Γεια σας είμαι η Βερόνικα και έχω σκλήρυνση κατά πλάκας… Άρχισαν οι συζητήσεις, οι παρέες.. γιατί μη ξεχνάμε ότι 4 χρόνια έλειπα από την πόλη μου, 4 χρόνια σπούδαζα και ήμουν λογοδοσμένη… πίστευα ότι δεν θα γυρνούσα ποτέ πίσω… ζούσα σε ένα ροζ σύννεφο… όμως ποτέ μη λες ποτέ… Έτσι δεν είχα παρέες και με την εθελοντική άρχισα να εντάσσομαι πάλι στην κοινωνία της Καστοριάς.
Μια μέρα μπαίνω στο ίντερνετ και βλέπω ότι η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας έχει καθιερωθεί ως η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου. Το απόγευμα είχαμε συνάντηση με την εθελοντική, λέω αμέσως την ιδέα μου στον Βαενά, η οποία ήταν μία ημερίδα για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Μου λέει αμέσως Ναι, ανέλαβε το όμως.. Με τα χαράς είπα… Βρήκα γιατρούς, βρήκα χώρο, έβγαλα ανακοινώσεις και έρχεται η μέρα της ημερίδας. Γέμισε η αίθουσα, μέσα στα άτομα διέκρινα και παρουσίες σε αμαξίδιο … Χάρηκα ήμουν σίγουρη ότι είναι άτομα σαν εμένα… άτομα με σκλήρυνση. Ήμουν στο πάνελ απλώς ως συντονίστρια της ημερίδας, γνωρίζοντας ελάχιστοι ότι είμαι πάσχων, ώσπου τα τελευταία λεπτά μίλησα κοιτώντας την μητέρα μου στα μάτια που καθόταν απέναντι μου στις πρώτες καρέκλες , ακούγοντας όλα αυτά σήμερα…. Πέρασαν από μπροστά μου όλες οι εικόνες μέχρι τη διάγνωση… είμαι άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας εδώ και μήνες και αυτό που θέλω είναι να ιδρύσω σύλλογο… Ένα μέρος για μας. Όπως και έγινε..
Το όνειρο έγινε πραγματικότητα όπως έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες 24 Νοεμβρίου 2013. Ημέρα ορόσημο για πολλούς, ημέρα που έδωσε σε πολλούς νόημα…. Άλλου τους κουράζω με τις δουλειές, τα έγγραφα, τις προετοιμασίες για τα μπαζάρ, άλλοι χαίρονται κυρίως τα άτομα με κινητικές αναπηρίες γιατί κάθε Τετάρτη έρχονται στο σύλλογο για να πιούμε καφέ, να συζητήσουμε και να λύσουμε ότι πρόβλημα υπάρχει και εγώ γυρνώντας σπίτι μου λέω σε ευχαριστώ Θεέ μου!!!! Τον ευχαριστώ που μου έστειλε την σκλήρυνση, έμαθα να ζω με αυτή, έμαθα ότι οι αξίες της ζωής βρίσκονται στα πρόσωπα και στις πράξεις και έμαθα να αγαπώ περισσότερο τον εαυτό μου!!!!
Κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε ότι θες, ειδικά αν το θες πολύ… Ήθελα πολύ την ίδρυση συλλόγου.. κάτι που έγινε… Ήθελα την είσοδό μου σε μεταπτυχιακό… έγινε… ήθελα την είσοδο μου στη νομική …. Έγινε!! 
Τόση ώρα σας μιλώ για μια γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας ! Γιατί όλες οι γυναίκες είμαστε ίσες!! Γιατί οι γυναίκες που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας και γενικά οι γυναίκες με χρόνιες παθήσεις, με αναπηρίες κάθε μορφής δεν παύουν να είναι γυναίκες. Η γυναίκα με αναπηρία σήμερα καλείται καθημερινά να δίνει μια διπλή μάχη ενάντια σε στερεότυπα, αποκλεισμούς και διακρίσεις και λόγω φύλου και λόγω της αναπηρίας .
Δεν κάνω μακρινά σχέδια, γιατί μια παροιμία λέει: ο Θεός όταν ο άνθρωπος κάνει όνειρα γελά. Αλλά ναι σκέφτομαι τις σπουδές μου, σκέφτομαι κάποια στιγμή τον γάμο και περισσότερο να με αξιώσει ο Θεός να κάνω παιδιά, φυσικά με έναν άνθρωπό που θα ξέρει από την αρχή ότι έχω σκλήρυνση κατά πλάκας και δεν θα το βάλει στα πόδια αλλά θα μείνει δίπλα μου και στα καλά και στα άσχημα…. Και η μεγαλύτερη σκέψη μου είναι να μπορώ να βοηθάω κάθε στιγμή όποιον έχει ανάγκη, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη μου ικανοποίηση. Τώρα νιώθω πιο δυνατή από ποτέ… όταν διαγνώστηκα έχασα τη γη κάτω από τα πόδια τώρα εδώ που είμαι και κοιτώ, βλέπω μόνο ωραία πράγματα, γιατί η ζωή είναι ωραία αρκεί να ξέρεις πώς να ζεις!!!
Κάθε πρωί λέω είμαι καλά. Δεν το άφησα να μου πάρει τον αέρα. Ζω και κινούμαι όπως παλιά χωρίς να σκέφτομαι πως είμαι πια μια γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Έτσι πρέπει, έτσι γίνεται.
Το να σκύψω το κεφάλι και να αφήσω την σκλήρυνση να με κάνει κουμάντο, το θεωρώ ήττα.
Και δεν μου αρέσει η ήττα, όχι χωρίς να δώσω την μάχη μου. Και την δίνω καθημερινά.
Δουλεύω, διασκεδάζω, έχω το αγόρι μου, που ξέρει το προνόμιό μου και είναι δίπλα μου, έγινα πιο κοινωνική απ ότι παλιότερα, γνώρισα τους φίλους μου, αντιμετωπίζω τους εχθρούς μου.
Αν κάποια στιγμή, μου χτυπήσει την πόρτα μια νέα ώση, μπορώ να την αντιμετωπίσω. Την περιμένω και δεν θα με ξαφνιάσει πια.
Αν είναι να έρθει, ας έρθει. Εγώ θα την καλωσορίσω χαμογελώντας πάντα, για να μην την αφήσω να καταλάβει ότι την αγαπώ, γιατί είναι Δική μου πια, κι όχι εγώ δική της.
Σήμερα ήρθα να μιλήσω για την γυναίκα γενικά αλλά αποφάσισα να σας γνωρίσω μια γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας.. Να γνωρίσετε μία άλλη γυναίκα. Μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, μια γυναίκα που μπορεί να περπατά δίπλα σας και να κουτσαίνει λίγο. Μια φίλη σας που έχετε καιρό να δείτε. Μια γυναίκα που προσεύχεται στην εκκλησία σκυμμένη. Μια γυναίκα που σας χαιρετά πάντοτε με ένα μεγάλο χαμόγελα. Αυτή μπορεί να είναι μία γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Παρά τις καθημερινές θεραπείες , τους πόνους, την κόπωση δεν παύει να είναι μητέρα, αδερφή, σύζυγος, δεν παύει να είναι γυναίκα.
Ελπίζω να τη γνωρίσατε!!!!!Ελπίζω να με γνωρίσατε!!!
Βερόνικα – Στυλιανή Αποστόλου
Πρόεδρος Συλλόγου ΑμΣΚΠ Καστοριάς
Ομιλία της κ. Απόστόλου στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας
Η πρώτη δημοσίευση έγινε στην εφημερίδα ΟΔΟΣ αρ. φύλλου 779


ΠΗΓΗ...http://fouit.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ



Λίμνη Βεγορίτιδα :  Πλήρης δικαίωση Γιάννη Σηφάκη και συλλόγων προστασίας της λίμνης 
Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης από το Αμύνταιο: 
Η κυβέρνηση προστατεύει την λίμνη και την βιώσιμη ανάπτυξη Πέλλας και Φλώρινας , προσωρινός καθορισμός ανώτερης στάθμης στο 520 m απόλυτο υψόμετρο, κλείσιμο του θυροφράγματος, ανάθεση μελέτης ανώτερης και κατώτερης στάθμης και μελέτης πλημμύρας.

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 04/08/2015 στο Αμύνταιο μεγάλη σύσκεψη για την λίμνη Βεγορίτιδα με την παρουσία του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη. Συμμετείχαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιάννης Σηφάκης και Φλώρινας Κώστας Σέλτσας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδης, οι Ανιπεριφερειάρχες Πέλλας και Φλώρινας κ.κ. Θεοδωρίδης  Θ. και  Μπίρος Στέφανος, οι Δήμαρχοι Αμυνταίου και Έδεσσας κ.κ. Θεοδωρίδης Κων. και  Δ.  Γιάννου, ο σύλλογος προστασίας της Βεγορίτιδας, δημοτικοί σύμβουλοι Αμυνταίου, Πρόεδροι τοπικών διαμερισμάτων, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης και πλήθος πολιτών. 
Στην διάρκεια της αναλύθηκε η κατάσταση της λίμνης και οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων. Ο Υπουργός , αφού άκουσε όλους τους επιθυμούντες να τοποθετηθούν απεφάσισε να εμμείνει στην απόφαση του για την προστασία της, την αποκατάσταση της νομιμότητας με το κλείσιμο του θυροφράγματος, τον καθορισμό προσωρινής ανώτερης στάθμης  στο 520m απόλυτο υψόμετρο, θεώρησε μη αποδεκτή την προγενέστερη απόφαση του Δήμου Αμυνταίου που αυθαίρετα καθόρισε το υψόμετρο 515,50m ως ανώτερη στάθμη της λίμνης και τον καθορισμό αιγιαλού μόνο στο κομμάτι της λίμνης στα όρια του Δήμου Αμυνταίου και αποφάσισε την άμεση ανάθεση μελετών ανώτερης και κατώτερης στάθμης και πλημμύρας.  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...