Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενοποιεί το τουριστικό με το εμπορικό κέντρο της Έδεσσας σε συνεργασία με το Δήμο



Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενοποιεί το τουριστικό με το εμπορικό κέντρο της Έδεσσας σε συνεργασία με το Δήμο

Αλλάζει ριζικά το κέντρο της Έδεσσας, με το έργο της ανάπλασής του και ενοποίησης του τουριστικού με το εμπορικό κέντρο της πόλης, που θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την πράξη της ανάπλασης σημαντικού τμήματος του κέντρου της Έδεσσας, που περιλαμβάνει τμήμα του πάρκου της 25ης Μαρτίου, τμήμα της οδού 25ης Μαρτίου και τμήμα του σημερινού σταδίου της πόλης, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Φιλελλήνων, 25ης Μαρτίου, Περδίκα και Μακεδονομάχων.
«Η παρέμβασή μας δεν αλλάζει μόνο την εικόνα, αλλά και τη λειτουργία του κέντρου της Έδεσσας, επιλύοντας μια σειρά από σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και κάνοντας την πόλη πιο ελκυστική και πιο εξυπηρετική. Ενοποιούμε το τουριστικό με το εμπορικό κέντρο, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και προσδίδοντας υπεραξία στην επισκεψιμότητα και στην οικονομική ζωή της πόλης. Πρόκειται για μια παρέμβαση συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους, με έμφαση στην ενίσχυση του πράσινου και στην ανάπλαση των ελεύθερων δημόσιων χώρων. Δεν είναι απλά η εικόνα της Έδεσσας, που βελτιώνεται ριζικά, είναι η καθημερινότητα των πολιτών και η ποιότητα ζωής τους που αναβαθμίζεται, είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η οικονομική ανάπτυξη ο βασικός σκοπός που υπηρετεί η παρέμβασή μας. Εκτός από το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους και τις αναπλάσεις, διορθώνουμε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα, τα οποία εκτός από την αισθητική ρύπανση που προκαλούν εγκυμονούν και κινδύνους ασφάλειας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης περιλαμβάνονται εργασίες κατεδαφίσεων. Συγκεκριμένα προβλέπεται κατεδάφιση τμημάτων της περιμετρικής περίφραξης στα όρια με τις οδούς Φιλελλήνων, 25ης Μαρτίου, Περδίκα και Μακεδονομάχων, όπως επίσης και κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων χωρίς στατική επάρκεια (ανοιχτή κερκίδα, κλειστό γυμναστήριο, βοηθητικά κτίσματα κτλ.). Οι εργασίες περιλαμβάνουν και καθαιρέσεις υφιστάμενων δαπέδων ασφάλτου, τσιμέντου κτλ.
Στις εργασίες ανάπλασης περιλαμβάνεται η ενοποίηση χώρων με βελτίωση των προσβάσεων, δημιουργία νέων συνδέσεων και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Προγραμματίζεται ανάπλαση της οδού Φιλελλήνων και τμήματος της οδού 25ης Μαρτίου από την 18ης Οκτωβρίου έως τη συμβολή με την οδό Τσιμισκή, αλλά και ανάπλαση της οδού Περδίκα και τμήματος του πάρκου της 25ης Μαρτίου.
Επιπλέον ενοποιούνται οι χώροι πρασίνου και δημιουργείται ενιαίο οικοσύστημα, με διάχυση πρασίνου σε όλο τον αστικό ιστό, εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, με τη χρήση κατάλληλων φυτικών ειδών. Προβλέπεται η λειτουργική ενοποίηση δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, αλληλένδετες χρήσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια αλυσίδα ελεύθερων χώρων και μια ελκυστική συνέψεια στον αστικό ιστό. Η παρέμβαση της ενοποίησης συμπληρώνεται με την ενιαία σήμανση, τον ενιαίο φωτισμό και τους ενιαίους σχεδιαστικούς χειρισμούς.
Μεταξύ άλλων δημιουργούνται δύο στρέμματα σταθεροποιημένου χωμάτινου δαπέδου, ποδηλατόδρομος, ανακατασκευασμένοι πεζόδρομοι σε πέντε στρέμματα, αθλητικοί χώροι γειτονιάς, πλήρες δίκτυο άρδευσης για το υφιστάμενο και νέο πράσινο, οδοφωτισμός και συνολικός αριχτεκτονικός φωτισμός.

«Μπροστά στην τηλεόραση»: το νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα



«Μπροστά στην τηλεόραση»: το νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός το νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα με τίτλο «Μπροστά στην τηλεόραση», σε εικονογράφηση της Ανδριάνας Ρούσσου.

Μια μέρα, δύο κύριοι έφεραν στο σπίτι μια τεράστια τηλεόραση. Την είχε κερδίσει η μαμά σ’ έναν διαγωνισμό. Τη βάλαμε στο σαλόνι και την είχαμε συνέχεια ανοιχτή. Έδειχνε πρωινές εκπομπές, ειδήσεις, σίριαλ, ντοκιμαντέρ, ταινίες, κι όλοι μας παρακολουθούσαμε ενθουσιασμένοι από το πρωί ως το βράδυ. Είχε γίνει το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. 
Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ο μπαμπάς έκανε κάτι περίεργο. Και τότε όλα άλλαξαν… 

Ένα απολαυστικό βιβλίο που δείχνει ότι η πραγματική ζωή βρίσκεται έξω από την οθόνη μιας συσκευής.

Για παιδιά από 5 χρονών.



Βιογραφικό:
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο Diastixo.gr. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.
Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έργα του σκηνοθέτησαν η Έρση Βασιλικιώτη, η Σοφία Καραγιάννη, η Taru Makela και ο Alexandru Mazgareanu.
Στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Σταυριανός, ο Τάκης Σούκας, και η Τατιάνα Ζωγράφου.
Έχει εκδώσει τρία βιβλία για ενήλικες και είκοσι ένα βιβλία για παιδιά.
Για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Αθηναίων.
Το Μάρτυς μου ο Θεός κυκλοφορεί ήδη σε 9 ευρωπαϊκές γλώσσες και πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει σε άλλες 4.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...