Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ Α.Δ.Α.Κ.Α.



Είδαμε και ακούσαμε πολλά τα τελευταία χρόνια .

Διαπιστώσαμε όμως ότι έγιναν πολύ λίγα . 

Έχουμε μία επιλογή να αγωνισθούμε για τον τόπο μας , για την ανάπτυξή του 

για την δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο.
Αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε με τον Υποψήφιο Δήμαρχο Ανδρέα Κ Ο Γ Ι Ο .

Τίποτα δεν αλλάζει μόνο του !

Ελάτε να τ' αλλάξουμε μαζί !

Για μας προέχει Πρώτα η Αλμωπία !

Ο Κ Α Ρ Α Π Α Ν Ο Σ   Ε Υ Σ Τ Α Θ Ι Ο Σ 

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Α.Δ.Α.Κ.Α του υποψηφίου Δημάρχου Ανδρέα Κ Ο Γ Ι Ο Υ.



ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: "ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΩ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΜΟΛΟΤΩΦ".


Τον Ιανουάριο του 1990 ήμαστε καλεσμένοι κάποιο βράδυ στο σπίτι του Δημήτρη Χορν, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου. Παρόντες άλλοι δέκα φίλοι του, προερχόμενοι κυρίως από καλλιτεχνικούς χώρους.

 Στη διάρκεια του δείπνου, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η δίκη του αστυνομικού Αθανάσιου Μελίστα, που είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον δεκαπεντάχρονο Μιχάλη Καλτεζά, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια.

Το Εφετείο, δικάζοντας σε δεύτερο βαθμό, τον είχε αθωώσει καθώς είχε δεχθεί ότι τελούσε σε κατάσταση άμυνας, δεδομένου ότι ο νεαρός είχε πετάξει εναντίον του βόμβα μολότωφ. Οι συνδαιτημόνες του Χορν επαινούσαν την απόφαση του δικαστηρίου και πρόσθεταν ότι λογικά και σωστά ένας αστυνομικός πυροβολεί όταν κινδυνεύει να καεί ο ίδιος από τις μολότωφ.


Το δείπνο συνεχιζόταν όπως και η συζήτηση˙ χτύπησε το κουδούνι και μπήκε καθυστερημένος, ως συνήθως, ο Μάνος Χατζιδάκις. Παρακολούθησε για λίγο τα λεγόμενα. Και πήρε το λόγο, με έντονο ύφος:

 «Όταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων, που πετάει μολότωφ, κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό, που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού.


.. Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότωφ. Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί.


Ό,τι και άν έχει γίνει, όπως και άν έχουν τα πράγματα, θεωρώ τραγικό λάθος την αθώωση του αστυνομικού. Και πολύ κακό μήνυμα, που στέλνουμε στα νέα αυτά παιδιά, το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει ακόμη διαφθαρεί, όπως εμείς.»


Σώπασαν όλοι. Κανείς δεν απάντησε. Και ο Χορν άλλαξε αμέσως θέμα συζήτησης. Λίγο αργότερα ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε, δείχνοντας με τον τρόπο του ότι δεν τον ενδιέφερε ιδιαιτέρως η συγκεκριμένη παρέα και οι συζητήσεις της.


Απόσπασμα από το βιβλίο του δημοσιογράφου Πάνου Λουκάκου “Η ΑΘΕΑΤΗ ΟΨΗ: Τύπος και Πολιτική στη Μεταπολίτευση( εκδόσεις ΕΣΤΙΑ)




Πηγη:

kar.org.gr



Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ, ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

Η κοινωνία είναι καταδικασμένη, ισχυρίζονται οι επιστήμονες

Δεν υπήρξε ποτέ έλλειμμα από σενάρια καταστροφής. Από την περίφημη Αποκάλυψη των Μάγια του 2012 στην αναστάτωση που προκάλεσε η ταινία "The Day After Tomorrow", οι άνθρωποι έχουν προβλέψει το τέλος του πολιτισμού κατά τη διάρκεια του πολιτισμού.


Το πρόβλημα είναι, ότι μερικές φορές είναι σωστοί: Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε θεαματικά, όπως έκανε και ο πολιτισμός των Μάγιας, η δυναστεία των Χαν της Κίνας, η αυτοκρατορία των Gupta στην Ινδία και δεκάδες άλλα βασίλεια που κάποτε ήταν πανίσχυρα.

Αλλά πώς, ακριβώς, ισχυρές αυτοκρατορίες κατέρρευσαν, και γιατί; Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι έχουν βρει μια απάντηση, μια που έχει ανησυχητικούς υπαινιγμούς και για σήμερα - επειδή είμαστε σαφώς στο δρόμο προς την καταστροφή.


Οι κοινωνίες καταρρέουν - πιο συχνά από ό, τι νομίζετε


Ο πρώτος στόχος των ερευνητών ήταν η ανατροπή "της κοινής εντύπωσης ότι η κοινωνική κατάρρευση είναι σπάνια, ή έστω σε μεγάλο βαθμό πλασματική», όπως έγραψαν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Ecological Economics. 

Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν, ότι η άνοδος και η πτώση μεγάλων κοινωνικών δομών είναι τόσο κοινό θέμα στον ανθρώπινο πολιτισμό - επαναλαμβανόμενες σε όλη την ιστορία και παγκόσμιας εμβέλειας - ώστε να είναι περισσότερο ο κανόνας παρά η εξαίρεση. 

Οι περισσότερες μελέτες για την κατάρρευσης μιας κοινωνίας έχουν εξετάσει τις λεπτομέρειες για το πώς ένας πολιτισμός παρήκμασε, επικαλούμενες επιμέρους αίτια, όπως μια καταστροφή (σεισμός, πλημμύρα), απώλεια πόρων (διάβρωση του εδάφους, η αποψίλωση των δασών) ή ανθρώπινης σύγκρουσης (πόλεμος, εξέγερση), που οδήγησε στη πτώση της συγκεκριμένης κοινωνίας. 

Αλλά οι ερευνητές (που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από το Goddard Space Flight Center της NASA και το Πανεπιστήμιο του Maryland, College Park) ρίχνουν ένα ευρύτερο δίχτυ. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα χρήσιμο μαθηματικό μοντέλο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάλυση πώς κάθε κοινωνία μπορεί να κατάρρευση- συμπεριλαμβανομένων των σημερινών παγκόσμιων, προηγμένων τεχνολογικά, διασυνδεδεμένων κοινωνιών μας. 


Η ισορροπία της φύσης


Τα μοντέλα έφτασαν να εμπνέονται από την κλασική έννοια του θηρευτή εναντίον θηράματος, μερικές φορές αναφέρονται και ως "ισορροπία της φύσης." Όταν ένας πληθυσμός ελαφιών μεγαλώνει, για παράδειγμα, οι λύκοι που τρέφονται από αυτά τα ελάφια αναπαράγονται με μεγαλύτερη επιτυχία, και έτσι ο πληθυσμός των λύκων μεγαλώνει.

Όλα είναι μια χαρά μέχρι που οι λύκοι αυξηθούν και εξαπλωθούν πάρα πολύ, τρώγοντας τόσα πολλά ελάφια ώστε να μην υπάρχει υπάρχει αρκετό κρέας ελαφιού για να είναι αρκετό. Στη συνέχεια, καθώς ο αριθμός των ελαφιών ελαττώνεται και ο πληθυσμός των λύκων μειώνεται από την πείνα, έως ότου υπάρξει ισορροπία και ο κύκλος ξαναρχίζει.

Παίρνοντας αυτό το παράδειγμα, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια σχετικά απλή φόρμουλα με τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν την κοινωνική κατάρρευση: της φύσης και των φυσικών πόρων, τη συσσώρευση του πλούτου, την ελίτ και τους κοινούς. Η ομάδα ονομάζει το μοντέλο Δυναμική Ανθρώπου και Φύσης ή Χρηστικό. 


Ένα χρηστικό εργαλείο


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Χρηστικό μοντέλο για να αναλύσουν τρία διαφορετικά κοινωνικά σενάρια: μια ισότιμη κοινωνία χωρίς ελίτ τάξη. Μια δίκαιη κοινωνία με τους εργαζόμενους και μη εργαζόμενους (φοιτητές, συνταξιούχους, άτομα με ειδικές ανάγκες). Και μια άνιση κοινωνία με μια ισχυρή τάξη των ελίτ. 

Οι ισότιμη και δίκαιη κοινωνία θα μπορούσε να παράγει ένα βιώσιμο πολιτισμό και να αποφύγει την κατάρρευση, ακόμη και με υψηλό ποσοστό μη εργαζομένων. Η κοινωνική κατάρρευση ήταν πιο πιθανή μετά από την εξάπλωση των ανθρώπων και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Είναι σημαντικό ότι, ακόμη και χωρίς καμία κοινωνική διαστρωμάτωση, η κατάρρευση θα μπορούσε να συμβεί αν μια κοινωνία εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους της. 

Στην άνιση κοινωνία, όμως, η κατάρρευση ήταν σχεδόν αναπόφευκτη - και αυτά ήταν τα Χρηστικά σενάρια που καθρεφτίζουν τη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας. 


Το εισοδηματικό χάσμα


"Τα σενάρια που αντικατοπτρίζουν περισσότερο την πραγματικότητα του κόσμου μας σήμερα βρέθηκαν στην τρίτη ομάδα πειραμάτων, όπου εισήχθη η οικονομική διαστρωμάτωση," γράφουν οι ερευνητές, αναφερόμενοι στην άνιση κατανομή του πλούτου. "Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι η κατάρρευση είναι δύσκολο να αποφευχθεί." 

Άλλες πρόσφατες έρευνες στηρίζουν τους ισχυρισμούς των συγγραφέων: Μια μελέτη το 2012 από το περιοδικό American Sociological Review δείχνει ότι το μερίδιο του εισοδήματος του κορυφαίου 1 τοις εκατό των Αμερικανών αυξήθηκε ραγδαία μετά το 1980 - από 10 τοις εκατό το 1981 με 23,5 τοις εκατό το 2007, σημειώνοντας αύξηση της τάξης των 135 ποσοστιαίων μονάδων. 

Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα τρία τέταρτα του πληθυσμού των ΗΠΑ είχαν δει αργή οικονομική ανάπτυξη, με προβλέψιμα αποτελέσματα: Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science διαπίστωσε ότι η ευτυχία, η εμπιστοσύνη προς στους άλλους και η ικανοποίηση από τη ζωή κατρακυλούν όταν η εισοδηματική ανισότητα είναι υψηλή. 


Η τεχνολογία δεν θα σε σώσει


Για εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει τεχνολογική λύση για όλη αυτή την απελπισία και καταστροφή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό καταγεγραμμένο παρέχει "μαρτυρία για το γεγονός ότι οι προηγμένοι, εκλεπτυσμένοι, σύνθετοι και δημιουργικοί πολιτισμοί μπορεί να είναι και εύθραυστοι και παροδικοί. 

"Μπορεί να είναι λογικό να πιστεύουμε ότι ο σύγχρονος πολιτισμός, οπλισμένος με μεγαλύτερη τεχνολογική ικανότητα, επιστημονική γνώση και ενεργειακούς πόρους, θα είναι σε θέση να επιβιώσει και να αντέξει σε όλες τις κρίσεις που ιστορικές κοινωνίες υπέκυψαν." γράφουν οι συντάκτες της μελέτης. 

"Αλλά σύντομη επισκόπηση των καταρρεύσεων αποδεικνύει όχι μόνο την πανταχού παρουσία του φαινομένου, αλλά και την έκταση της εξέλιξής του, πολύπλοκες και ισχυρές κοινωνίες είναι ευάλωτες στην κατάρρευση." 

Δεν έχουν όμως χαθεί όλα: Οι κοινωνίες μπορούν να μετριάσουν τους δύο παράγοντες που συμβάλλουν τα μέγιστα στην κοινωνική κατάρρευση: την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την άνιση κατανομή του πλούτου, σημείωσαν οι ερευνητές. 

«Η κατάρρευση μπορεί να αποφευχθεί και ο πληθυσμός μπορεί να φτάσει σε ισορροπία, αν το ποσοστό ανά κάτοικο της εκμετάλλευσης της φύσης μειωθεί σε ένα βιώσιμο επίπεδο, και αν κατανεμηθούν οι πόροι με έναν αρκετά δίκαιο τρόπο», έγραψαν.




Πηγή:
ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΗ

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΗΣ (Αμερικάνος) ΜΕ ΤΗΝ "ΑΛΜΩΠΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ".


ΓΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ)
 – ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ
 ΤΟΥ κ. ΜΠΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  ‘ Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ‘.

Οι εκλογές του Μαΐου του 2014 πρέπει να σηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα για τον τόπο μας, για την Αλμωπία. Ο συνδυασμός 
‘ η Αλμωπία της καρδιάς μας’ έχει ως στόχο να φέρει ενότητα και με πολύ δουλειά μπορούμε  να καταφέρουμε όλα αυτά που οι προηγούμενοι από μας δεν μπόρεσαν.

 Με τιμά ιδιαίτερα  η επιλογή του Δημήτριου Μπίνου να ανήκω στον συνδυασμό του και να έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ και με όλους τους υπολοίπους εκπροσώπους του συνδυασμού. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα που έχει θέσει η ‘Αλμωπία της καρδιάς μας’.


Γεννημένος στους Προμάχους Αριδαίας το 1959 και κάτοικος του χωριού μέχρι και σήμερα γνωρίζω από πρώτο χέρι της ανάγκες και τις ελλείψεις αυτού του τόπου.  Κύρια ενασχόληση μου είναι η υλοτομία και η γεωργία. Τομείς οι οποίοι χρειάζονται την προσοχή του δήμου και της πολιτείας για να μπορέσουν να αποδώσουν σωστά καθώς μόνο μέσω της αγροτικής παραγωγής μπορεί να έρθει η ανάπτυξη.

 Επίσης  από το 2008 μέχρι και σήμερα είμαι πρόεδρος του ΓΠΣ (γεωργικός πιστωτικός συνεταιρισμός) Προμάχων . Η εμπιστοσύνη σας στην ‘Αλμωπία της καρδιάς μας’ θα μας δώσει επιπλέον δύναμη να κάνουμε ακόμα περισσότερα από αυτά που έχουμε ονειρευτεί για το μέλλον του τόπου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.Σ. ΠΡΟΜΑΧΩΝ "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ".


 Συνάντηση γνωριμίας με πολιτιστικούς συλλόγους της Θράκης πραγματοποιεί ο μορφωτικός σύλλογος Προμάχων ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ.

Συγκεκριμένα ο σύλλογος των Προμάχων, θέλοντας να διευρύνει τους ορίζοντες και την δράση του όλο και μακρύτερα, φιλοξενεί  πέντε πολιτιστικούς συλλόγους από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ελλάδας.

Πρόκειται για τους συλλόγους:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  «ΟΡΦΕΑΣ» ΦΕΡΡΩΝ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΔΑΝΙΟΥ «ΘΡΑΚΑΣ ΙΠΠΕΑΣ»

Νωρίς το μεσημέρι τα μέλη και οι χορευτές των Προμάχων, υποδέχτηκαν πολυμελή αντιπροσωπεία του συλλόγου Θρακών Κομοτηνής, στο «Σπίτι του παιδιού» , όπου τους ετοίμασαν θερμή υποδοχή με τραγούδια και με παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.

Οι Θρακιώτες επισκέπτες, που ήρθαν με δυο τουριστικά λεωφορεία, δήλωσαν κατενθουσιασμένοι από τον τόπο και τη φιλοξενία των παιδιών και επιφυλάχτηκαν να ανταποδώσουν.

Το βράδυ σήμερα Σάββατο 22/3 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνάντηση των συλλόγων σε γνωστό κέντρο δεξιώσεων στο Λουτράκι, όπου τα μέλη των συλλόγων θα ανταλλάξουν αναμνηστικά και φυσικά θα χορέψουν χορούς  από τους τόπους τους.













































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...