Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2020

"Προυσταβάϊνε"...Κυριακή της Συγχώρεσης


Ξημερώματα της Κυριακής και από το παραθυράκι του περιπτέρου μου, τον βλέπω να πλησιάζει προς το μέρος μου για να πάρει το καθημερινό του πακέτο τσιγάρα.

Γύρω στα 80 με τα χαστούκια της ζωής χαραγμένα στο ρυτιδιασμένο του πρόσωπο, και το βαρύ αγκομαχητό του να ακούγεται από μακριά.
Το μπαστουνάκι που κρατάει μάλλον τον δυσκολεύει, παρά τον βοηθάει να περπατήσει, ενώ ο ήχος του ποδιού  του, το οποίο σέρνει, μου προκαλεί ένα ανεξήγητο αίσθημα φόβου.
Πιάνω το πακέτο και ξετυλίγω το πλαστικό σακουλάκι, είναι πάγια εντολή του να του το έχω έτοιμο και ανοιχτό, μιας και τα τρεμάμενα χέρια του δεν τον βοηθούν για την όλη διαδικασία.

-Καλημέρα μπάρμπα ΧΧΧ, έλα έτοιμα τα τσιγαράκια σου.

Ακουμπά τσαπατσούλικα το μπαστούνι του σε ένα σημείο της προθήκης όπου υπάρχουν διάφορα ψιλικά και μη λέγοντας κουβέντα, γεγονός που με παραξένεψε γιατί πάντα είναι πρόσχαρος και ομιλητικός, βάζει το «καλό» του χέρι στην αριστερή μέσα τσέπη του φθαρμένου του μπουφάν για να βγάλει τα χρήματα να με πληρώσει.
Μουρμουρίζοντας κάτι ακαταλαβίστικες φράσεις, βγάζει ένα μικρό μάτσο από χαρτονομίσματα των 5 και 20 ευρώ και μου τείνει το χέρι του δίνοντάς μου ένα των 20.
Με δεδομένο ότι στο ταμείο μου έχω ελάχιστα ψιλά, λόγω της πρωινής ώρας και βλέποντας στην χούφτα του αρκετά 5ευρα, του αντιπροτείνω να μου δώσει ένα από αυτά.
Στο άκουσμα των λόγων μου, το βλέμμα του τσιτώνεται, τα μάτια του ανοίγουν διάπλατα και θαρρούσα, ότι θα πεταγόντουσαν από τις κόγχες τους.

-Ε λοιπόν, όχι, δεν σου δίνω, και δεν σε πληρώνω, μου απαντάει με μια δυνατή φωνή κάνοντάς με να μείνω άγαλμα από την πρωτόγνωρη συμπεριφορά του.

-Θα τα πάρω έτσι και θα σε πληρώσω άλλη φορά, συνεχίζει, ενώ τα δυο του χέρια κινούνται πάνω κάτω θυμίζοντάς μου κούκλες μαριονέτας.

-Μα γιατί μου μιλάς έτσι μπάρμπα ΧΧΧ, μια πρόταση σου έκανα, δεν είναι ανάγκη να εξοργίζεσαι έτσι Κυριακάτικα, του απαντώ ύστερα από μερικές στιγμές, αφού ξεπέρασα το ξάφνιασμά μου.

Ο αναστατωμένος γεράκος, σαν να προσγειώθηκε ανώμαλα από ποιος ξέρει ποιόν κόσμο, σκύβει το κεφάλι του και συναισθανόμενος την αναίτια απρέπειά του, πλησιάζει στο παραθυράκι μου.

-Με συγχωρείς βρε παιδάκι μου, δεν ξέρω τι έπαθα, έχω τα δικά μου προβλήματα και ξέσπασα επάνω σου χωρίς λόγο. Συγνώμη, μια μεγάλη συγνώμη σου ζητώ.

-Δεν υπάρχει λόγος μπάρμπα ΧΧΧ να ζητάς συγνώμη, όλα καλά είναι, κοίτα σήμερα είναι Κυριακή, όμορφη ημέρα, χτυπάει και η καμπάνα χαρμόσυνα.

-Όχι, σου ζητώ συγνώμη, δεν έπρεπε να σου μιλήσω έτσι, να, πάρε το 5ευρω και δώσε μου τα ρέστα μου να φύγω.

Βάζοντας άρον άρον τα κέρματα από τα ρέστα στη τσέπη του παντελονιού του, παίρνει το αυτοσχέδιο μπαστουνάκι του και με σκυφτό το κεφάλι του, χάνεται στο πλακόστρωτο δρομάκι προς το καφενείο, ενώ κάθε δέκα βήματα σταματά βγάζοντας ένα μαντήλι  και σκουπίζει τα μάτια του. 
Προσπαθώντας να συνέλθω από το συμβάν και διακρίνοντας τα δάκρυα στα μάτια του, συνειδητοποιώ  το πόσο μεγάλη αξία έχει αυτή η ειλικρινής «συγνώμη», που μου ζήτησε αυτός ο μεγάλος άνθρωπος, που στο διάβα των ετών του έχει περάσει φουρτούνες και τρικυμίες και το πόσο πολύ την έχουμε ευτελίσει εμείς οι νεότεροι, που την λέμε τόσο εύκολα, τόσο συχνά και που τις περισσότερες φορές, δεν την εννοούμε καν. 

Μετά από λίγη ώρα η ημέρα φώτισε, και στον συννεφιασμένο ουρανό του χωριού, αντηχούσε ο ήχος των καμπάνων από την Εκκλησία του Αγίου μας.

"Προυσταβάϊνε"...Κυριακή της Συγχώρεσης, λέω μέσα μου.

Καλή Σαρακοστή.

«Μάρτης», «Μαρτιά», «Μαρτίνκα».


Καλό μήνα σε όλες και όλους!

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά για να προστατεύει τα πρόσωπά του από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.


Ο "Μάρτης" φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.
"Μάρτη" δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι.

 Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο.
 Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
ΠΗΓΗ...http://omospondiamakedonon.blogspot.gr/

Η ΔΗΜ.ΤΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ τιμά τον ΚωστήΧατζηδάκη στους Προμάχους Αλμωπίας


Η ΔΗΜ.ΤΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ τιμά τον Κωστή Χατζηδάκη στους Προμάχους Αλμωπίας

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με γιορτινό χαρακτήρα, στην οποία θα τιμηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β' Αθηνών, για την προσφορά του στην παράταξη, ετοιμάζει η Τοπική της Νέας Δημοκρατίας Αλμωπίας. Ο χώρος που θα φιλοξενήσει αυτήν την άνευ προηγουμένου εκδήλωση της μεγάλης γαλάζια παράταξης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το ακριτικό χωριό των Προμάχων όπου η παράταξη κατέχει παραδοσιακά, τα υψηλότερα πανελλαδικά ποσοστά. 
Η γιορτινή εκδήλωση τιμής πρόκειται να γίνει στο αναμενόμενα κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο της Προμάχων, το οποίο θα διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε να φιλοξενήσει την εκδήλωση.

ΔΗΜ.ΤΟ Αλμωπίας: Ανακοίνωση νέων προσώπων - Ανανέωση μελών exofficio σε τομείς ευθύνης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΕΛΩΝ EXOFFICIO ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Με σκοπό την βελτίωση και την καλύτερη αποτελεσματικότητα του έργου της Δημοτικής, Τοπικής  Οργάνωσης Αλμωπίας της Νέας Δημοκρατίας,  ο Πρόεδρος  κ. Γιώργος Τζάτσης, ανακοινώνει τα νέα μέλη exofficio στους προβλεπόμενους,  από το κόμμα, τομείς. Την προσπάθεια του προέδρου αγκαλιάζουν παλαιά και νέα στελέχη του κόμματος στην Αλμωπία, πρόθυμα να συνδράμουν θετικά από την θέση του υπεύθυνου Τομεάρχη για τον κάθε τομέα ευθύνης.
Η Δημ.Το Αλμωπίας στα πλαίσια του θεσμού των exofficio ανακοινώνει τα νέα πρόσωπα που την απαρτίζουν που μαζί με τα παλαιότερα στελέχη αποτελούν την νέα πρότασή της για το έτος 2020. 
Το νέο ανανεωμένο σχήμα αποτελείται από τα παρακάτω στελέχη, επιστήμονες, εργαζόμενους, ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες από όλα τα επαγγέλματα στους αντίστοιχους τομείς:

Τα εκλεγμένα μέλη:             

ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΤΖΑΤΣΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΑΜΙΑΣ 
ΔΟΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΤΟΠΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΤΖΑΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΚΟΡΕΝΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΣΤΡΕΠΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

         
Οι νέοι exofficio τομεάρχες:

ΥΓΕΙΑΣ
A. ΔΟΝΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΙΑΤΡΟΣ
B. ΝΑΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΙΑΤΡΟΣ
Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ, ΙΑΤΡΟΣ
Δ. ΜΑΡΚΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΙΑΤΡΟΣ,

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Α. ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΝΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
B. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ (ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Α. ΡΙΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
Β. ΚΟΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Α. ΜΠΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ PHD, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Α. ΓΙΟΡΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Β. ΣΟΜΤΣΗ ΙΟΡΔΑΝΑ, ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Β. ΤΣΑΡΙΧΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ,  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ(ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ,  ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ
Β. ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ) ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ
Γ. ΤΡΑΓΙΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΕΜΠΟΡΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
A. ΤΟΣΟΥΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ  (ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ)
Β. ΣΤΡΕΠΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ)
Γ. ΤΕΚΚΕ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ,  (ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
A. ΚΑΡΦΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
B. ΣΙΩΡΗΣ ΔΗΜΟΣ, ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Γ. ΔΟΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΡΩΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ


ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ
Α. ΧΟΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΜΒΑ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Β. ΠΑΓΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,  ΓΕΩΠΟΝΟΣ(ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ)
Γ. ΓΕΝΙΤΣΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ (ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ)
Δ.ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΑΣΩΝ)

ΕΤΑΙΡΟΔΗΜΟΤΩΝ
ΤΖΑΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...