Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2018 της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.



Στο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές μονάδες και οικογένειες:

Ι. Για σχολικές μονάδες
«Υιοθετώ και προστατεύω ένα μνημείο»: Σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών, «υιοθετούν» ένα μνημείο (αρχαίο, βυζαντινό, οθωμανικό, νεότερο) της περιοχής τους και προτείνουν τρόπους για την προστασία (καθαρισμό από σκουπίδια, αφισοκολλήσεις και graffiti, από βανδαλισμούς, από κλοπές διάφορων διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων, κλ.π.) και την ανάδειξή του. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 και ώρα 09:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

ΙΙ. Για σχολικές μονάδες και οικογένειες
«Βυζαντινό κάστρο Μογλενών: από τη θεωρία στην πράξη»: Σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών, αλλά και οικογένειες θα γνωρίσουν ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και θα συνδράμουν στον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου του, συλλέγοντας τυχόν σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα και επισημαίνοντας τυχόν σημεία ανάπαυσης και αξιοποίησης από τους συμμετέχοντες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, ώρα 09:30, στην είσοδο του Βυζαντινού Κάστρου Μογλενών (Χρυσή Αλμωπίας). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.






Ανανέωσαν τη συνεργασία τους με τον Αλμωπό ο προπονητής Γιώργος Τυριακίδης και ο βοηθός του, Γιάννης Κανωτίδης


       Ψήφο εμπιστοσύνης από τη διοίκηση του Αλμωπού έλαβε ο προπονητής  Γιώργος Τυριακίδης και ο βοηθός του, Γιάννης Κανωτίδης, οι οποίοι ανανέωσαν τη συνεργασία τους με την ομάδα και θα βρίσκονται στον πάγκο της για 4η συνεχόμενη χρονιά. 

Αναμφίβολα, είναι οι πρωτεργάτες του Αλμωπού των τελευταίων ετών. Αφενός τα επιτυχημένα αποτελέσματα εντός του γηπέδου και αφετέρου τα προσωπικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το θετικό κλίμα στα αποδυτήρια της ομάδας, όπως η ήρεμη ηγετική συμπεριφορά του Γ.  Τυριακίδη και η αποτελεσματική επικοινωνία του με τους παίκτες, οδήγησαν στην πολυετή συνεργασία που δύσκολα συναντά κανείς ακόμα και σε μεγαλύτερες ομάδες. 

Από αυτούς ξεκινά λοιπόν ο σχεδιασμός της νέας αγωνιστικής χρονιάς και είμαστε σίγουροι ότι με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους θα προσφέρουν τα μέγιστα για την επίτευξη των στόχων της ομάδας. 

    Με τιμή το Δ.Σ 
 Αλμωπού Αριδαίας 

Θεατρική Ομάδα Περίκλειας: "Είμαστε ευτυχισμένοι που ζήσαμε αυτό το υπέροχο παραμύθι"



Η Θεατρική Ομάδα Περίκλειας,στον δεύτερο πλέον χρόνο της γέννησής,ανέβασε προ ημερών την παράσταση ''ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ''.Ένα εγχείρημα που το προετοιμάζαμε με λαχτάρα,κόπο κι αγωνία τόσους μήνες,για ένα κείμενο που το πιστέψαμε όλοι από την αρχή,το στηρίξαμε και τελικά δικαιωθήκαμε. Καί η φετινή μας παράσταση κρίθηκε με επιτυχία.

Ένα έργο πολυδιάστατο,πάντα επίκαιρο,με βαθιά νοήματα και διαχρονική αξία,μεταφέρθηκε στην μικρή σκηνή της σχολικής αίθουσας του χωριού,γεμίζοντάς την με ζωντάνια και πάθος.Τα κοστούμια στο πνεύμα του όλου σκηνικού που ήταν λιτό κι εύστοχο κι έδενε αρμονικά με την υπόθεση του πολυπρόσωπου αυτού έργου.Ένα έργο που ο βαθμός της δυσκολίας του ήταν μεγάλος,γιατί απαιτούσε τον συντονισμό και την αλληλεπίδραση τόσων ατόμων διαφορετικής ηλικίας,άπειρων θεατρικά,επάνω σε μια μικρή,χειροποίητη εξέδρα.

Και οι τρεις παραστάσεις που δόθηκαν κατάφεραν να κερδίσουν την καρδιά των ανθρώπων που τις παρακολούθησαν,γιατί οι ερμηνείες ήταν όλες κατάθεση ψυχής.Αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία του ερασιτεχνικού θεάτρου.Το μεράκι και η επιθυμία για έκφραση μέσω αυτής της τέχνης,που πληρώνεται μόνο με το χειροκρότημα.
Η διαφορετική πινελιά αυτής της παράστασης ήταν στο κλείσιμό της.Το παίξιμο της παραδοσιακής γκάιντας,πολιτιστικό μουσικό στοιχείο του χωριού,από έναν υπερήλικα ,τον κ.Ιωάννη Γόδου,που με την ζωντάνια,την ενέργεια και την διάθεση του για ζωή επιμένει να στέκεται όρθιος παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε,κατάφερε να κάνει όλους τους παρευρισκόμενους να βουρκώσουν.

Νιώθουμε πραγματικά όλοι πολύ συγκινημένοι που έχουμε την χαρά να είμαστε μέλη αυτής της ομάδας,καί οι περσινοί συντελεστές καί τα νέα πρόσωπα που προστέθηκαν φέτος και την ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο,γιατί όλη αυτή η διαδικασία έχουμε την αίσθηση ότι μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.Μας δίνει ένα άρωμα νοσταλγικό,ρομαντικό,γλυκά παλιακό.Σ'ένα τόσο μικρό κι απομακρυσμένο χωριουδάκι να δημιουργείται κάτι τελείως αναπάντεχο κι απροσδόκητο που προκαλεί ψιθύρους και συζητήσεις έξω από την καθημερινότητα των κατοίκων.Κάτι διαφορετικό που φέρνει έναν αέρα ανανέωσης και μυστηρίου.Φέτος είναι διπλή η χαρά επειδή συμμετέχουν και νέα παιδιά στην παράστασή.Και μόνο η σκέψη ότι όταν θα μεγαλώσουν θα θυμούνται με τρυφερότητα αυτή την παρθενική τους εμφάνιση,αυτή την πρώτη τους εμπειρία μιας θεατρικής παράστασης και θα είμαστε όλοι μαζί κομμάτι αυτής της μνήμης,ενισχύει την προσπάθειά μας.

Αλλά και για τους μεγαλύτερους είναι σπουδαία υπόθεση,γιατί με αυτό τον τρόπο αφήνουμε έστω ένα μικρό αποτύπωμα στο αρχείο του χάρτη της ζωής μας και αυτού του τόπου.
Στιγμές που θα μείνουν στην ψυχή,στιγμές μοναδικές,στιγμές ιστορικές.Αυτές είναι που έχουν σημασία κι αξία.Να κάνουμε δηλαδή κάτι που γεμίζει την προσωπικότητα και δίνει ταυτόχρονα την ικανοποίηση του δημιουργήματος.
Μιας έξαψης ανεπανάληπτης,ένα δυνατό χτυποκάρδι,μια χαρούμενη ανυπομονησία για κάτι κλασσικό που αποτελεί στόχο και σκοπό.
Οτιδήποτε γίνεται συλλογικά και έχει μια τέτοια πολιτιστική αξία λόγου και πνεύματος,είναι ιερό κι ευλογημένο.

Αυτή είναι η επιτυχία μας!

Είμαστε ευτυχισμένοι  που ζήσαμε αυτό το υπέροχο παραμύθι κι ευχόμαστε να συνεχιστεί το ταξίδι μας σε καινούρια δημιουργικά μονοπάτια και τη νέα σεζόν.

Ευχαριστούμε ολόθερμα όλους όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.Υποσχόμαστε δυναμική συνέχεια.

Υ.Γ   Θα δοθούν δύο επιπλέον παραστάσεις,στον Αρχάγγελο,το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 9.μμ στο Κέντρο Νεότητας.

Τσουλφα'ί'δου Δέσποινα, εκ μέρους της Θεατρικής Ομάδας Περίκλειας.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...