Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΠΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ.


O Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των μαθητών των 1ου ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Έδεσσας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Τα αιτήματα των μαθητών είναι απολύτως λογικά και η πολιτεία θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα

Αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών των 1ου ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της Έδεσσας κατέθεσαν, σήμερα (16/12) το πρωί, ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και είχαν μαζί του εκτενή συζήτηση για τα προβλήματα που τους απασχολούν και τα αιτήματά τους προς την ελληνική πολιτεία.

 Ο κ. Θεοδωρίδης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των μαθητών και καθηγητών, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις ανησυχίες και τα προβλήματα που τους απασχολούν και δεσμεύτηκε να μεταφέρει, τις προσεχείς ημέρες, το περιεχόμενο των συζητήσεών τους και του ψηφίσματος που του επιδόθηκε στον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και στην κεντρική πολιτική ηγεσία.

Η αντιπροσωπεία των μαθητών και καθηγητών ενημέρωσαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε τον τομέα Υγείας-Πρόνοιας με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να στερούνται τα μαθήματα ειδικότητας, αφού οι μόνιμοι καθηγητές του σχολείου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Οι καθηγητές επανήλθαν προσωρινά στις θέσεις τους για έναν περίπου μήνα ενώ η μη δικαίωση στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, τους οδηγεί πάλι στην ανεργία και τους μαθητές στην αβεβαιότητα, καθώς τερματίζεται η διδασκαλία των μαθημάτων ειδικότητας. Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του τομέα Υγείας Πρόνοιας κινδυνεύουν να μην πάρουν απολυτήριο και πτυχίο.


Οι μαθητές πραγματοποίησαν επίσης, πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη της Έδεσσας με βασικά αιτήματα:
·      Να παραμείνουν στο σχολείο οι καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Οι συγκεκριμένοι καθηγητές διαθέτουν μεγάλη διδακτική εμπειρία και είναι απαραίτητοι όχι μόνο για τις διδακτικές ανάγκες της σχολικής χρονιάς αλλά και για να μπορέσουν οι μαθητές να συμμετέχουν με αξιώσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις.
·      Την επαναφορά των καταργημένων τομέων στα ΕΠΑΛ καθώς όλοι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να ακολουθήσουν σπουδές, σύμφωνα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.
·      Την άμεση αναπλήρωση των διδακτικών ωρών.
·      Την ομαλή λειτουργία της σχολικής κοινότητας σε όλες τις δραστηριότητές της.
·      Την ενεργοποίηση όλων των φορέων της πόλης και της Π.Ε. Πέλλας για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με την αιφνιδιαστική κατάργηση του τομέα Υγείας-Πρόνοιας από το Υπουργείο Παιδείας.



Σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Βρίσκω απολύτως λογικά τα αιτήματα των μαθητών οι οποίοι ενώ θα έπρεπε να είναι στις τάξεις τους, χάνουν πολύτιμες ώρες εκπαίδευσης και μάθησης. Ομολογουμένως, μου δίνει ελπίδα το γεγονός ότι οι μαθητές είναι ευαισθητοποιημένοι, αγωνίζονται και διεκδικούν, μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς τους, έναν κατάλογο δίκαιων αιτημάτων. Στις συναντήσεις που θα έχω με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και εκπροσώπους της κυβέρνησης, τις επόμενες ημέρες, θα μεταφέρω τα αιτήματα που μου κοινοποιήθηκαν και θα ζητήσω την άμεση ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας. Η εποχή είναι δύσκολη αλλά οφείλουμε να εξασφαλίσουμε συνθήκες ποιοτικής εκπαίδευσης για τα παιδιά μας. Είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε και να θωρακίσουμε κατάλληλα τους νέους αποφοίτους οι οποίοι θα διεκδικήσουν την τύχη και το μέλλον τους σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά, με φόντο την οικονομική ύφεση και παγκοσμιοποίηση».  

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ".


Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών Έδεσσας
                            «Ο Απελλής»

Έδεσσα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Ενθουσίασε η παράσταση του κουκλοθέατρου «Πώς απόκτησε ο βάτραχος τις βούλες του» το περασμένο Σάββατο στην Έδεσσα

Με μεγάλη επιτυχία ανέβηκε το περασμένο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας, η παράσταση κουκλοθέατρου «Πώς απόκτησε ο βάτραχος τις βούλες του». Το κείμενο της παράστασης αποτελεί μία διασκευή της θεατρολόγου-σκηνογράφου κας. Ιωάννας Αμπατζή  βασιζόμενη στο ομότιτλο παραμύθι που έγραψε η ίδια και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΜΟΛΥΒΙ».
 
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Έδεσσας «Ο Απελλής» κα. Πουλχερία Αχειλαρά-Βελλή, προλογίζοντας την παράσταση, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρωτότυπο, συλλογικό έργο στο οποίο αξιοποιείται πλήρως το ταλέντο πολλών διαφορετικών ανθρώπων με ενδιαφέρον στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Δεκαεπτά κούκλες κουκλοθέατρου, σε μια σκηνή 3,00Χ1,80m2, με πανέμορφα ζωγραφισμένα σκηνικά, μας διηγήθηκαν την ιστορία ενός βατράχου του βάλτου, γόη και χορευταρά που έχει βάλει σκοπό να ανεβεί στο τρίτο σύννεφο δεξιά για να παρευρεθεί στο πάρτι που οργάνωσαν τα πουλιά. Ανάμεσα στους χαρακτήρες του έργου ξεχωρίζουν ο κουτσομπόλης σκίουρος, ο παράφωνος κόρακας, ο μερακλής πελαργός και η τσαχπίνα κίσσα.

Τους χαρακτήρες ενσάρκωσαν τα μέλη της ομάδας κουκλοθέατρου του Συλλόγου Εδεσσαίων Καλλιτεχνών Απελλής που συμμετείχαν στο δίμηνο σεμινάριο «Από το χαρτί στη σκηνή» στο οποίο δίδασκε η ίδια η συγγραφέας. Τα μέλη της ομάδας έμαθαν πώς να μετατρέπουν ένα παραμύθι σε θεατρικό έργο, έφτιαξαν και έντυσαν τις κούκλες, εργάστηκαν πάνω στα σκηνικά και τέλος έπαιξαν το έργο. Οι κούκλες που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο ήταν υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, φτιαγμένες με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά.

Στην παράσταση συμμετείχαν και ηθοποιοί (κίσσα, βάτραχος, κόρακας) που φορώντας τα κεφάλια των χαρακτήρων που ενσάρκωναν, ξάφνιασαν ευχάριστα τα παιδιά και στο τέλος χόρεψαν μαζί τους και τους μοίρασαν μπαλόνια και σοκολάτες.

Πλήθος κόσμου συνέρρεε από νωρίς στο Παρθεναγωγείο ενώ πολλοί δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τελικά την παράσταση καθώς στην αίθουσα γινόταν το αδιαχώρητο. Η παράσταση θα επαναληφθεί και το επόμενο Σάββατο 21/12 στις 18:30 στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Έδεσσας.

Όσοι δεν την είδατε, μη χάσετε την ευκαιρία να την παρακολουθήσετε.


Ο Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών «Ο Απελλής» ευχαριστεί τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Τάκη Γιάννου για την υποστήριξη στο ανέβασμα της παράστασης. Το προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να λειτουργήσουν και άλλα καλλιτεχνικά εργαστήρια με σκοπό το αποτέλεσμα της δουλειά τους να παρουσιαστεί στην τοπική κοινωνία συμβάλλοντας στον τοπικό πολιτισμό. 



Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ 
ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

Την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου ο σύλλογός μας διοργανώνει τον ετήσιο χορό του στο Κέντρο Διασκεδάσεως «Οδός Ανθέων» στην Κρύα Βρύση. Εάν θέλετε να περάσετε ένα ευχάριστο μουσικό βράδυ με παραδοσιακούς ρυθμούς τότε δεν πρέπει να χάσετε τον χορό του συλλόγου μας. 
Την εκδήλωση θα ντύσει μουσικά η «Ορχήστρα του Χρηστάκη»
Ώρα έναρξης 20:30
Τιμή πρόσκλησης 15,00€ (περιλαμβάνει πλήρες μενού και απεριόριστο ποτό)

Κλείνοντας ο Σύλλογός μας θα ήθελε να σας ευχηθεί Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2014. 

Με τιμή 
Το Δ.Σ.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΕΚΠ-Α ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Ο  Πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΚΕΚΠ-Α  Δήμου Αλμωπίας   προσκαλούν τα μέλη του ΚΑΠΗ  στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή  που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη  19 Δεκεμβρίου, ώρα 5 μ.μ. στο χώρο του ΚΑΠΗ  (κεντρική πλατεία Αριδαίας).            
                                                                                                                                                                                            
                                                Ο   πρόεδρος  του ΚΕΚΠ-Α    
                                                                                                                     
                                                        ΤΖΕΚΟΣ   ΠΕΤΡΟΣ

"ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ" ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.





1ο Γυμνάσιο Αριδαίας
Το  1Ο Γυμνάσιο Αριδαίας , με Διευθυντή τον κ. Μπίνο Δημήτρη  και την  Υπεύθυνη του  Κέντρου Συμβουλευτικής –Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π)   της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μελίνα Αλμπάνη  ,  διοργάνωσε και υλοποίησε στα πλαίσια της Συμβουλευτικής - Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού που εφαρμόζεται στη Γ΄ τάξη  την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 Ημερίδα  με τίτλο   «Ημέρα Επαγγελμάτων»,  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων  και το Σύλλογο Γονέων –Κηδεμόνων.
Οι «Ημέρες Επαγγελμάτων» καθώς  επίσης και οι «Ημέρες Σταδιοδρομίας» βασίζονται σε Υπουργικές Αποφάσεις και σκοπό έχουν να υποστηρίξουν τους μαθητές στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους . Για το λόγο αυτό και μετά από επιθυμία των  μαθητών– δίδεται λίστα επαγγελματιών που προτείνουν οι μαθητές - προσκαλούνται επαγγελματίες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι επαγγελματίες παρουσιάζουν στους μαθητές την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία . Στα σχολεία που  πραγματοποιείται λειτουργεί θετικά στην εφαρμογή των στόχων του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της Συμβουλευτικής διαδικασίας.
Για την υλοποίηση αυτής της Ημερίδας κλήθηκαν να διδάξουν στα τέσσερα (4) τμήματα της Γ΄ τάξης και για τέσσερις διδακτικές ώρες ο καθένας οι παρακάτω επαγγελματίες της τοπικής μας κοινωνίας : κ. Γεραντζή Διαλεχτή Ψυχολόγος, κ. Γκλαβάκης Ιωάννης Γεωπόνος πρώην Ευροβουλευτής, κ. Χατζηδημητρίου Αθανάσιος Ιατρός πρώην δήμαρχος Αριδαίας , κ. Χατζηπαντελιάδης Παντελής Ηλεκτρονικός – Έμπορος. 
Η εμπειρία που αποκόμισαν και οι δύο πλευρές είναι σημαντική . Στα παιδιά δόθηκε η δυνατότητα να μάθουν για επαγγέλματα , να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις, οι οποίες στο μέλλον ενδεχόμενα να διαμορφώσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.  Από την άλλη πλευρά οι επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν και να συζητήσουν με τους μαθητές για την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι μαθητές οι οποίοι  συμμετείχαν ενεργά στην πρωτόγνωρη  διαδικασία διατύπωσαν ουσιαστικές ερωτήσεις , εξέφρασαν απορίες , εξέφρασαν την ανησυχία αλλά και την αγωνία τους για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό μέλλον που τους περιμένει.
Αξίζει να ευχαριστήσουμε δημόσια τους προσκεκλημένους επαγγελματίες  που άμεσα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, άφησαν τις υποχρεώσεις τους και αφιλοκερδώς υποστήριξαν την εκδήλωση. Συγκεκριμένα  τους : κ. κ Γεραντζή Διαλεχτή Ψυχολόγο, Γκλαβάκη Γιάννη Γεωπόνο. Χατζηδημητρίου Αθανάσιο Ιατρό και Χατζηπαντελιάδη Παντελή Ηλεκτρονικό -  Έμπορο. 

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένας 40άρης οικογενειάρχης ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ.
Κάποια στιγμή παρατηρεί μια εντυπωσιακή ξανθιά
και ασυναίσθητα τη χαζεύει...Η ξανθιά του γυρίζει το βλέμμα.


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η τοποθέτησή του για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων
              Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμούς για το τελικό Νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας, διατύπωσε ο Γιώργος Καρασμάνης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το σαββατοκύριακο 14 και 15 Δεκεμβρίου.
Ο Βουλευτής υπογράμμισε τις σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν σε σχέση με το αρχικό Νομοσχέδιο, καθώς υιοθετήθηκε σημαντικός αριθμός των προτάσεων και του ιδίου, αναφερόμενος  και στο γραπτό υπόμνημά του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο τόνιζε ότι η αγροτική παραγωγική γη πουθενά στον κόσμο δεν φορολογείται και ότι στις αγροτικές εκτάσεις, το ποσό του φόρου πρέπει να είναι συμβολικό.
Χαρακτήρισε ικανοποιητική τη μείωση του φόρου  μεταβίβασης στο 3%, πρόταση του ίδιου του Γιώργου Καρασμάνη, που θα συμβάλει στην τόνωση της αγοράς ακινήτων σημειώνοντας ωστόσο ότι, στην περίπτωση της αγροτικής γης, θα έπρεπε να προβλέπεται ειδική μείωση είτε κατάργηση του φόρου μεταβίβασης αγροτικών παραγωγικών εκτάσεων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Τόνισε ακόμη ότι, τηρείται η δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών – πάλι σε πρόταση του ιδίου για την οποία και πρόσφατα κατέθεσε και σχετική ερώτηση - για την απαλλαγή από την τήρηση Βιβλίων και Στοιχείων μερίδας αγροτών και την παραμονή τους στο ειδικό φορολογικό καθεστώς και η φορολόγησή τους να εξακολουθήσει να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή, ο προσδιορισμός του εισοδήματος να γίνεται με τις επιστροφές του ΦΠΑ του προηγουμένου έτους και μέχρι του ποσού των 2.000 ευρώ επιστροφής ΦΠΑ. Παρόμοια πρόταση κατέθεσε και ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Ακόμη ζήτησε να μη φορολογηθούν τα ξενοίκιαστα, ημιτελή, εγκαταλειμμένα, ετοιμόρροπα, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και, στο ζήτημα αυτό να δοθεί λύση πριν έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής.  
Στη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής, το βράδυ της Κυριακής, ο Γιώργος Καρασμάνης έθεσε και το θέμα που δημιουργείται στους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΟ, από τους οποίους ζητείται – μέσα σε ένα χρόνο από την πιστοποίηση – να γίνει ¨διαπίστευση¨ των ΚΤΕΟ για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας, γεγονός το οποίο προκαλεί δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση.
Επισυνάπτονται τα πρακτικά από την τοποθέτηση του Βουλευτή στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής.
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις σε σύγκριση με το αρχικό νομοσχέδιο και ότι σημαντικός αριθμός των προτάσεών μας έχουν γίνει αποδεκτές. Έχω ακούσει όμως, συναδέλφους από τα αστικά κέντρα, να λένε, ότι το «μάρμαρο» το πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι στα αστικά κέντρα και ότι οι αγρότες «τη βγάζουν καθαρή» και δεν φορολογούνται. Δηλαδή, πάνε να δημιουργήσουν έναν κοινωνικό αυτοματισμό οι αστοί εναντίον των αγροτών, όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αστών που έχουν αγροτεμάχια στην ύπαιθρο. Όμως, δεν είναι αυτή η αλήθεια, διότι ο αγρότης με αυτό το νομοσχέδιο, φορολογείται τρεις φορές. Μία φορά ως ιδιοκτήτης σπιτιού, δεύτερη φορά ως ιδιοκτήτης οικοπέδου και τρίτη φορά ως ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου.
              Έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί και εκφράσει τις απόψεις μου, τόσο κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου, όσο και στο γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις μου, που υπέβαλα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως η αγροτική-παραγωγική γη αποτελεί βασικό συντελεστή παραγωγής για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τα είδη διατροφής και πως πουθενά στο κόσμο δεν φορολογείται η χρήση και κατοχής της, παρά μόνο το εισόδημα που προέρχεται από την εκμετάλλευσή της.
              Αντέκρουσα, μάλιστα, με συγκεκριμένες πηγές και ποσά, το επιχείρημα πως εάν δεν φορολογηθεί η αγροτική γη, μέσω του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, απαιτούνται πρόσθετα-ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, τεκμηριώνοντας πως αυτά που εφαρμόζονται, αλλά και αυτά που θα εφαρμοστούν για τον αγροτικό πληθυσμό, προβλέπουν πολλαπλάσια έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό από εκείνα του Φόρου Ακινήτων.
Και μάλιστα, εάν θέλετε, έκρουσα και τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως από την 1.1.2015 με την εφαρμογή της νέας, αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και η είσπραξη των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων θα γίνεται με μοναδικό κριτήριο τη χρησιμοποιούμενη αγροτική γη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεγιστοποίησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων και όχι της συρρίκνωσής τους.
Και επειδή ποτέ στον μακρύ κοινοβουλευτικό μου βίο δεν επέλεξα τις ακρότητες και τις εκ του ασφαλούς δήθεν βαρύγδουπες τοποθετήσεις, ξεκαθάρισα πως, εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων στις αγροτικές εκτάσεις, το ποσό του φόρου πρέπει να είναι «συμβολικό», ιδιαίτερα δηλαδή χαμηλό, μόνο και μόνο για να μην υπάρξουν ενστάσεις ότι, οι αγρότες δεν συμβάλουν κατά τη συνταγματική επιταγή στα φορολογικά βάρη.
Προτείνοντας, μάλιστα, πως η επιβολή του φόρου μπορεί να έχει και διαρθρωτικό χαρακτήρα, εάν συνδυαστεί με την κατάργηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις αγροτικής γης σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο κλήρος και να μειωθεί ο αριθμός των ακαλλιέργητων, χέρσων και σχολαζουσών εκτάσεων.
              Και όσον αφορά στο δεύτερο, με ικανοποίηση βλέπω τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%, αλλά αυτό γίνεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο και χωρίς ειδική στόχευση, όπως στην περίπτωση της αγροτικής γης, που θα έπρεπε να προβλέπεται ειδική μείωση ή και κατάργηση του φόρου μεταβίβασης αγροτικών-παραγωγικών εκτάσεων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
              Αναφορικά με τη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών, θα έλεγα πως το νομοσχέδιο προκαλεί μικτές αντιδράσεις. Καθώς στο άρθρο 52, αφενός απαλλάσσεται μερίδα αγροτών από την τήρηση από 1.1.2014 βιβλίων και στοιχείων και η φορολόγησή τους θα συνεχίσει να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και με τον τρόπο αυτό τηρείται η δέσμευση που είχε αναλάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά τη συζήτηση του περυσινού φορολογικού νόμου, αφετέρου όμως δεν ξεκαθαρίζεται επακριβώς ποίοι θα είναι αυτοί οι αγρότες.
              Το θέμα αυτό, όπως ορίζεται στο συγκεκριμένο άρθρο, αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια ενός γενικού γραμματέα – του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων – ενώ δεν τίθεται ένα συγκεκριμένο κριτήριο, αλλά μπαίνουν  διαζευκτικά : είτε με το ακαθάριστο εισόδημα, είτε με τις επιστροφές ΦΠΑ, είτε το ποσό των επιδοτήσεων που οι αγρότες λαμβάνουν κάθε χρόνο. Θεωρώ το ζήτημα του ποιος αγρότης θα φορολογείται ή όχι με βάση την τήρηση βιβλίων και στοιχείων πολύ σημαντικό και κρίσιμο και δεν μπορεί να αφήνεται έτσι «φλου στον αέρα» και στη διακριτική ευχέρεια ενός εκάστοτε Γενικού Γραμματέα. Δεν πρέπει να αποποιηθούμε του δικαιώματός μας ότι εμείς  νομοθετούμε και εμείς πρέπει να ορίσουμε ποιο είναι το χαμηλό εισόδημα. Πρέπει να βάλουμε δικλίδες ασφαλείας. Εμείς νομοθετούμε, ο Γενικός Γραμματέας θα εκδώσει την εγκύκλιο με όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής.
              Θεωρώ πως, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης οι αγρότες με χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να παραμείνουν στο ειδικό φορολογικό καθεστώς και πιστεύω πως το πλέον πρόσφορο μέσο για τον προσδιορισμό αυτού του εισοδήματος είναι οι επιστροφές ΦΠΑ του προηγουμένου έτους. Και εάν θέλετε και συγκεκριμένο ποσό, σας λέω μέχρι 2.000 ευρώ επιστροφής.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας επισημάνω πως τα θέματα φορολόγησης της αγροτικής γης και των αγροτικών εισοδημάτων θα πρέπει πάντα να εξετάζονται με τη μέγιστη δυνατή προσοχή και να συνδυάζονται με όλες τις παραμέτρους, κατευθύνσεις και εξελίξεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής γεωργίας, εάν και εφόσον φυσικά υπάρχει η βούληση ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει μοχλό επανόδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα, είναι πέρα από κάθε λογική η φορολόγηση των μακροχρόνιων, ξενοίκιαστων, ημιτελών, εγκαταλελειμμένων, ετοιμόρροπων, μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων  που δεν αποδίδουν εισόδημα. Κύριε Υπουργέ, πρέπει να δείτε το θέμα αυτό γιατί προκαλεί έντονο προβληματισμό και είμαι βέβαιος ότι θα δώσετε λύση και σε αυτό το θέμα.».    Από το πολιτικό γραφείο                    16/12/2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ.


Χριστός
Γεννάται
Δοξάσατε


Στις 25 Δεκεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας πανηγυρίζει το Μέγα Μυστήριο της ενανθρωπήσεως, τη γέννηση του Χριστού.
Αδιαμφισβήτητο γεγονός και ταυτόχρονα «μέγα μάθημα ταπείνωσης για μας».
Χρειάζεται επίμοχθος πνευματικός αγώνας κατά των παθών και αδυναμιών μας και σοβαρή ψυχική προετοιμασία για να υποδεχθούμε τη γέννηση του Ιησού Χριστού.
Ζούμε σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα στη χώρα μας μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, που οι ρίζες της βρίσκονται στην ηθική κρίση και στην κρίση των αξιών.
Ας σταθούμε εφέτος πιο κοντά με εμπιστοσύνη και αγάπη στην Εκκλησία και τον συνάνθρωπό μας για να γεννηθεί μέσα μας η Ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο.

Μπίνος Δημήτριος


Υποψήφιος Δήμαρχος

"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.


Σε εκδήλωση συλλογής τροφίμων και παιχνιδιών ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Σε εκδήλωση συλλογής τροφίμων και παιχνιδιών που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες στα μικρά Καταρρακτάκια, στην Έδεσσα, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Η εκδήλωση με τίτλο «Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι για όλους», οργανώθηκε από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίοι συμμετέχουν: η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, οι τέσσερις Δήμοι της Π.Ε. Πέλλας, οι εθελοντικές ομάδες Έδεσσας, Καλής, Αμπελειών, η Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Πέλλας και άλλοι φορείς. Συντονιστής της πρωτοβουλίας ήταν το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ», βασικός εταίρος στο οποίο είναι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και Πρόεδρος ο κ. Θεοδωρίδης. 

Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην προσφορά τροφίμων και παιχνιδιών καθώς επίσης και της αγοράς κουπονιών από διάφορα καταστήματα της Έδεσσας τα οποία προσέφεραν χορηγίες στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι: «Η πρωτοβουλία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ» αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία και ανθρωπιά των κατοίκων της Πέλλας. Είναι μία σημαντική πρωτοβουλία που απαιτεί τη συνεργασία και την ενεργοποίηση όλων μας. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση αγάπης προς τους συνανθρώπους μας και να ευχαριστήσω τους τοπικούς φορείς και επαγγελματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους».

Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σκύδρας κ. Μιχάλης Καραγιάννης, η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Έδεσσας κα. Μαρούλα Βλάχου - Κατσάρα και πολλοί πολίτες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας.  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.



Από το Ταχυδρομικό πρακτορείο Προμάχων ανακοινώνεται ότι,
θα γίνεται εκτύπωση και είσπραξη των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων 
μέχρι και την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013.

Από το πρακτορείο.

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ.

Σαν παλιό σινεμά

Από τον εξώστη του κινηματογράφου της πολιτικής μας πραγματικότητας, βλέπω ξανά σε νέα έκδοση τις παλιές καλές Ελληνικές ταινίες. Τόσο αληθινές, τόσο πραγματικές, τόσο σημερινές. 


Στο βήμα της βουλής μας, ο Κωνσταντάρας αναφωνεί πως θα μας «εξαφανίσει», ακριβώς όπως προσπαθεί να καταφέρει ο υπουργίσκος που η φτωχοελίτ των ψηφοφόρων νομιμοποίησε ως διαχειριστή της ύπαρξής μας


Και στην επόμενη σκηνή ο Αυλωνίτης αντιδικεί με την Βασιλειάδου για το ποιος θα αναλάβει την επαύριον την σωτηρία μας, προσφέροντας γην και ύδωρ για να τα πάρουν πίσω αμέσως άμα τη διαδοχή.
Την ίδια στιγμή ο μέγας Παπαγιαννόπουλος δίνει παραγγελία τον αγλέουρα  δηλώνοντας πως δεν πεινάει ως νέος Πάγκαλος.


Και παρακολουθούμε τους νεόπτωχους να ψάχνουν στα απορρίμματα της λαϊκής θυμίζοντας τον Κούρκουλο που κοιτάζει τα αποκαΐδια των υπαρχόντων του υπό τον ήχο του «η ζωή εδώ τελειώνει».

Στην οθόνη μας επενδύει ο ξυπόλητος πρίγκιψ, ζητώντας μπουγάτσα. Στ’ αλήθεια όμως, μόνο ένας καλός γάμος θα μας σώσει όπως ο Πάντζας που περιμένει την Ντάφν εξ Αμερικής για να λάβει τελικά ένα κάρο σφαλιάρες από τους κουνιάδους του Τζανετάκου. Βροχή η σφαλιάρα από τους κουνιάδους του υπ. οικονομικών σε λάθος γαμπρούς.
«Η την παίρνεις ή ποθαίνεις» με παραλλαγή στο ή τα δίνεις ή στα παίρνουμε.

Στη σκηνή ο Χορν βάζει στην τσέπη ένα εκατομμύριο εκατόν μία χιλιάδες εκατόν μία και δέκα, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτά. Περίσσευμα είναι. Πρωτογενές μάλιστα.
Ο δε Γκιωνάκης διορθώνει ευθαρσώς πως ο τύπος στη φωτογραφία, που οδηγεί τις εξελίξεις δεν είναι Γερμανός... «Έλληνας είναι».

Όσο για την επιχειρηματική πραγματικότητα, η αλήθεια ακούγεται από το στόμα του Σταυρίδη που αναφωνεί πίσω από το γραφείο της υπό πτώχευσιν επιχείρησής του, «σκάτς στα μπαρ, σκάτς στα σπίτια, σκάτς στα μούτρα μας».

Τρέχα να σωθείς, και αν είσαι ανήμπορος, ο Βέγγος θα σε βοηθήσει ως δόκτωρ Ζιβέγγος ψιθυρίζοντάς σου στο αυτί «έρχεται ο δοσάς».

Μα πού να τρέξεις να κρυφτείς; .....ααα... σού ‘χω νέα...ο Ξανθόπουλος φεύγει για Γερμανία...βρήκε δουλειά εκεί στα ορυχεία με πολύ κακό μισθό και Έλληνα προϊστάμενο.

Και εσύ Χατζηπαπαγεωργακόπουλο (παύση-ανάσα) κωνσταντινογιαννόπουλε, σκάψε επιτέλους εκείνη τη μαντζουράνα μπας και βρεις τον θησαυρό που έρχεται να πάρει ο Φον Τζίφρεν ενώσω ο Χερ Χαρούπογλου προσπαθεί να σου φάει το σπίτι μπίρ παρά.

Και αυτά συμβαίνουν ενώ Θανάσης και Μεταξόπουλος τουρτογιαουρτόνωνται για ψύλλου πήδημα.

Ανετοιμότητα σε κάθε μας κίνηση. Απ’ αυτό πάσχουμε. 

Και ενώ εμείς προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ψίχουλα που μας απομένουνε, ο μεγαλοεργολάβος καταπίνει ασταμάτητα έσοδα διοδίων ωσάν νέος Παπαδόπουλος στο «Ξύπνα Βασίλη» που με τσιριχτή φωνή δηλώνει «σκάω» για να απελευθερωθεί με ένα τρομαχτικό ρέψιμο και να συνεχίσει ακάθεκτος. Όλο το φαΐ δικό του είναι.

Μην σε πείθει ο Ηλιόπουλος ως ιδιαίτερος του βουλευτού Φερέκη. Τίποτα δεν θα σου δώσουν, μόνο με αντίσταση και πόνο θα κερδίσεις τη ζωή σου όπως στο «Το αίμα βάφτηκε κόκκινο».

«Ξύπνα Χαρίλαε» λέει η Βασιλειάδου, μην λαλήσεις σαν τον Κωνσταντίνου. Ο ποιητής Φανφάρας προέβλεψε αναρωτώμενος «Μαύρα κοράκια, πράσινα κοράκια, τι άραγε να προμηνούν τα μαύρα και τι τα πράσινα κοράκια;»

Σαν την «κάλπικη λίρα» οι υποσχέσεις και «οι Γερμανοί ξανάρχονται» με πιο ύπουλες διαθέσεις, ενώ ο γεροτσιφούτης ζητά επίμονα τα δανεικά, αυτή τη φορά μέσω εταιριών είσπραξης.

«Κοινωνία ώρα μηδέν».

«Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», κατάλαβε πως εδω θα γίνει «της κακομοίρας» και σε λίγο ούτε «μπιτζίνα για το ποδήλατο» δεν θά ‘χεις.

Και μην αναρωτηθείς σαν τον Αυλωνίτη «πού πάμε ρε». Ξέρουμε που πάμε. Μας το ‘πε ο Φούντας «θα σε πιάσουν, θα σε στύψουν και μετά θα σε πετάξουν σαν λεμονόκουπα».

Έρχεται η ώρα να γίνεις «επαναστάτης ποπολάρος». Και να αναρωτηθείς όπως ο Παπαμιχαήλ στον «Παπαφλέσσα» αν αξίζει να είμαστε «ραγιάδες εμείς και τα παιδιά μας».

Το μήνυμα της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου παραμένει επίκαιρο. Και για να μην σε ρωτήσουν στο μέλλον τα εγγόνια σου «τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» είναι επιτακτική η ανάγκη να κάνεις κάτι σήμερα. Για αυτό ανέβα στη σκηνή και παίξε το ρόλο της ζωής σου. Το έργο σήμερα είναι το «Θανάση πάρε τ’ όπλο σου».
- «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ....».







ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΠΕΘΑΝΕ Ο "ΛΩΡΕΝΣ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ".

Magnify Image
Πέθανε στα 81 του χρόνια, ο Πίτερ Ο' Τουλ, ο διάσημος ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Λόρενς της Αραβίας στην ομότιτλη κλασική πια ταινία.
   Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ηθοποιού, ο Ο' Τούλ απεβίωσε το Σάββατο στο νοσοκομείο Γουέλινγκτον του Λονδίνου. Στη δεκαετία του '70 είχε αντιμετωπίσει επιτυχώς τον καρκίνο του στομάχου.
      Μόλις πέρυσι ο μεγάλος Ιρλανδός ηθοποιός είχε αποχαιρετήσει την υποκριτική.
     Ήταν οκτώ φορές υποψήφιος για Όσκαρ αλλά έλαβε μόλις ένα -τιμητικό- αγαλματίδιο το 2003. 

ΚΛΑΓΓΗΔΟΝ, ΚΛΑΓΓΗΔΟΝ: ΤΟ JINGLE BELLS ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!


Με πολλές ευχαριστίες για την ανακάλυψη  στη φίλη αρχαιολόγο Καλλιόπη Σαρρή 
     Και οι κλασικοί φιλόλογοι έχουν χιούμορ. Και ώς φαίνεται ο καθηγητής Christopher Pellins (που από το 2003 έχει την Έδρα Regius των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) δεν έχει μόνο χιούμορ και άρτια γνώση των αρχαίων ελληνικών αλλά και σπουδαία φαντασία!
     Αν αναρωτιέστε λοιπόν πώς θα ήταν το Jingle Bells (ενα τραγούδι του 1857 μ.Χ.) στα αρχαία ελληνικά, ιδού η απάντηση:



(Παρατηρήσατε ότι μπορεί κανείς να το τραγουδήσει στο ρυθμό του τραγουδιού;) 
Το εξώφυλλο της παρτιτούρας του Jingle Bells του J. Pierpont με τον αρχικό του τίτλο The One Horse Open Sleigh (Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κονγκρέσου) 

Αλλά και η ιστορία του Ρούντολφ του τάρανδου, που γράφτηκε μόλις το 1939, πώς θα ακουγόταν άραγε τον 5ο αι. π.Χ;  



Ένα από τα πρώτα εξώφυλλα της έμμετρης ιστορίας του Ρούντολφ από τον εκδοτικό οίκο Marion



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

Ο ΡΟΤΖΕΡ ΓΟΥΟΤΕΡΣ ΤΩΝ ΠΙΝΚ ΦΛΟΙΝΤ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ.

Προκαλεί ο Ρότζερ Γουότερς -Συγκρίνει το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία  
Θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει οι δηλώσεις του Ρότζερ Γουοερς, στις οποίες συνέκρινε το σύγχρονο Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία. Ηδη θρησκευτικοί ηγέτες και εβραϊκές οργανώσεις έχουν απαντήσει σε έντονο ύφος, καθώς το πρώην μέλος των Pink Floyd ανέφερε ότι η συμπεριφορά των Ισραηλινών απέναντι στους Παλαιστίνιους μπορεί μόνο να συγκριθεί με τις φρικαλεότητες της ναζιστικής Γερμανίας.
«Οι παραλληλισμοί με αυτά που συνέβαιναν στη δεκαετία του 1930 στη Γερμανία είναι πολύ φανεροί» δήλωσε σε συνέντευξή του σε διαδικτυακό περιοδικό την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
«Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι από το 1933 έως το 1946 που προσποιούνταν ότι η καταπίεση των Εβραίων δεν συνέβαινε. Αυτό είναι ένα νέο σενάριο. Μόνο που αυτή τη φορά δολοφονούνται οι Παλαιστίνιοι» είπε ο Γουότερς.
Ο 70χρονος, υποστηρικτής των Παλαιστινίων, έχει πολλές φορές υπερασπιστεί τον εαυτό του για τις κατηγορίες ότι είναι αντισημιτιστής, λέγοντας ότι έχει δικαίωμα να καλεί άλλους καλλιτέχνες να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ. Μάλιστα, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι επηρεάζεται από την ισραηλινή «μηχανή προπαγάνδας» και έκανε λόγο για ένα πανίσχυρο ισραηλινό λόμπι.
Γράφοντας στον New York Observer, ο ραβίνος Σμάλεϊ Μπότιτς του απάντησε: «Κύριε Ουότερς, οι Ναζί υπήρξαν ένα δολοφονικό καθεστώς που εκτέλεσε έξι εκατομμύρια Εβραίους. Οτι θα είχατε το θράσος να συγκρίνετε τους Εβραίους με τα τέρατα που τους δολοφόνησαν δείχνει ότι δεν έχετε ευπρέπεια, δεν έχετε καρδιά, δεν έχετε ψυχή».
Ο Γουότερς από την πλευρά του απάντησε πως δεν είναι αντισημιτιστής και ανέφερε πως εξετάζει την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης στις κατεχόμενες περιοχές και στη Γάζα. «Είναι ανήθικες, απάνθρωπες και παράνομες. Θα συνεχίσω τις μη βίαιες διαμαρτυρίες μου όσο η κυβέρνηση του Ισραήλ ακολουθεί αυτές τις πολιτικές».
«Το Ολοκαύτωμα υπήρξε βάναυσο και αηδιαστικό, πέρα από τη φαντασία μας. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε. Πρέπει πάντα να είμαστε σε επαγρύπνηση. Δεν πρέπει ποτέ να στεκόμαστε σιωπηλοί και αδιάφοροι στις συμφορές των άλλων, όποια και αν είναι η φυλή τους, το χρώμα τους, το έθνος από το οποίο κατάγονται ή η θρησκεία τους. Ολοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζουν με ισότητα απέναντι στον νόμο» πρόσθεσε ο μουσικός.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση εβραϊκών οργανώσεων. Η Κάρεν Πόλοκ, ανώτερο στέλεχος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού για το Ολοκαύτωμα είπε: «Καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του και να μιλά παθιασμένα για έναν σκοπό. Αλλά το να γίνονται απρεπείς παραλληλισμοί με το Ολοκαύτωμα προσβάλει τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων (ανδρών, γυναικών και παιδιών) που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Αυτού του είδους οι επιθέσεις χρησιμοποιούνται συχνά ως συγκεκαλυμμένος αντισημιτισμός και θα πρέπει να εκτεθεί ως τέτοιος».

Φωτογραφία: Eurokinissi 




Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Η άγνωστη ιστορία του ποδηλάτου στην Ελλάδα -Από τα περίεργα βλέμματα, στη μανία
Από τα περίεργα βλέμματα, στη μανία, το περιθώριο και τη νέα λατρεία.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ποδηλάτες παίρνουν τη θαρραλέα απόφαση και ξεμυτίζουν από το σπίτι τους με το αγαπημένο μεταφορικό μέσο τους για να μετακινηθούν στους δρόμους της Αθήνας. Οι πρώτοι που το είχαν επιχειρήσει όμως, το 19ο αιώνα αντιμετωπίζονταν ως... περίεργα όντα σε δύο ρόδες.
Με αφορμή την έκρηξη των πωλήσεων ποδηλάτων στην Ευρώπη και βέβαια την Ελλάδα, ο Τύπος της Κυριακής εξερεύνησε την άγνωστη ιστορία του ποδηλάτου στη χώρα.
Δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος ήταν ο πρώτος ποδηλάτης στους αθηναϊκούς δρόμους. Αλλοι αναφέρουν τον Βαυαρό μουσικό Νίκολας Μάγκελ, άλλοι τον Παύλο Δαμαλά και κάποιοι τον βασιλιά Γεώργιο Α'. Ο τελευταίος φημολογούνταν πως κυκλοφορούσε με το ποδήλατο μόνο στον περίβολο του παλατιού, προκειμένου να προστατεύει το βασιλικό προφίλ του.
Το νέο μέσο μεταφοράς πρωτοεμφανίστηκε στην Αθήνα το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ο Φον Γκέντριχ, εμπορικός αντιπρόσωπος γερμανικού εργοστασίου ποδηλάτων, και η σύζυγός του, καθώς έκαναν στους δύο τροχούς καθημερινά την απόσταση Ομόνοια- Σύνταγμα.
Τα περίεργα βλέμματα που εισέπρατταν οι πρώτοι ποδηλάτες αντικαταστάθηκαν γρήγορα με τον ενθουσιασμό που προκάλεσε το νέο μέσο, το οποίο σταδιακά μετατράπηκε σε κοινωνικό στάτους μια και χρησιμοποιούνταν κυρίως από τη μεσοαστική τάξη, όπως για παράδειγμα γιατρούς που έκαναν με αυτό κατ'οίκον επισκέψεις.
Αν τα ποδήλατα προκαλούσαν σχόλια, οι γυναίκες που τα χρησιμοποιούσαν σκανδάλιζαν. Η αναπόφευκτη αποκάλυψη της γάμπας αντιμετωπιζόταν με επικριτικά βλέμματα, ιδιαίτερα αν η ποδηλάτισσα ήταν σύζυγος ευυπόληπτου μέλους της τοπικής κοινωνίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής.
Σταδιακά η λατρεία για το ποδήλατο εξελίχθηκε σε μανία, με τη δημιουργία λερσχών, διοργάνωση εκδηλώσεων, την κατασκευή του υπερσύγχρονου για την εποχή ποδηλατοδρομίου στη θέση που είναι σήμερα το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Βέβαια όλα αυτά έφεραν και ατυχήματα, με εφημερίδα της εποχής να αναφέρει πως στα τρία κακά του κόσμου -πυρ, γυνή και θάλασσα- πρέπει να προστεθεί και το ποδήλατο.
Χαρακτηριστικό είναι πως αυτό το μέσο μεταφοράς θεωρούνταν είδος πολυτελείας, με αποτέλεσμα να προσπαθήσει η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη να φορολογήσει τους ιδιοκτήτες του το 1901. Οι ποδηλάτες έπρεπε να δηλώσουν το όχημα και να καταβάλουν δέκα δραχμές για να εξασφαλίσουν ειδική άδεια κυκλοφορίας. Διαφορετικά κινδύνευαν με πρόστιμο 500 δραχμών. Βέβαια οι κυβερνητικές προσδοκίες για αύξηση εσόδων δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αφού από τα χιλιάδες ποδήλατα που κυκλοφορούσαν δηλώθηκαν μόνο 200 και έτσι αποσύρθηκε το μέτρο.
Μερικά χρόνια αργότερα (1909) επιβλήθηκαν και οι πρώτοι περιορισμοί στην ταχύτητα των ποδηλάτων, ενώ έπρεπε να κυκλοφορούν με αναμμένα φώτα το βράδυ και να κινούνται στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Σταδιακά, με την εμφάνιση των πρώτων αυτοκινήτων το ποδήλατο πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στους δρόμους, καθώς ολοένα και περισσότεροι το επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΠΩΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ!

Πώς να βάζεις τους ρατσιστές στη θέση τους: Οι Πορτογάλοι δίνουν μαθήματα [βίντεο]

Η ιστορία στο βίντεο αφορά μία λευκή ώριμη κυρία, η οποία στην οικονομική θέση μίας πτήσης κάθεται δίπλα σε έναν μαύρο νεαρό.

Η κυρία φωνάζει την αεροσυνοδό για να διαμαρτυρηθεί για τη θέση της λέγοντας «δεν μπορώ να συν-ταξιδέψω με έναν νέγρο!». Η αεροσυνοδός της απαντά ότι θα συνεννοηθεί με τον πιλότο και στη συνέχεια επιστρέφει λέγοντάς της ότι (ο πιλότος) κατάφερε να βρει ένα κενό κάθισμα στην διακεκριμένη θέση.
Και εκεί που φαντάζεται ότι προορίζεται για εκείνη και κάνει την κίνηση να σηκωθεί, η αεροσυνοδός την αφήνει άναυδη κάνοντας την πρόταση για αλλαγή θέσης στον νεαρό μαύρο...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ.

Ελληνικό χωριό κατοικείται μόνο από αλλοδαπούς -Γιατί το εγκατέλειψαν οι κάτοικοι [εικόνες]

Κι όμως. Υπάρχει ελληνικό χωριό που οι ντόπιοι κάτοικοι του το έχουν εγκαταλείψει, με αποτέλεσμα να κατοικείται μόνο από αλλοδαπούς, Αλβανικής καταγωγής.
Πρόκειται, όπως γράφει το portal aftodioikisi, για το ορεινό Ασημοχώρι, στην επαρχία Κόνιτσας, που κατοικείται το χειμώνα μόνο από Αλβανούς και από κανέναν ντόπιο.
Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν το χειμώνα, οι Έλληνες κατοικοί του το επισκέπτονται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.









ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΕ...ΚΟΝΣΕΡΒΑ!

Γάλλος φοιτητής πουλάει τον… αέρα του χωριού του!
Θέλετε να αναπνεύσετε αέρα της γραφικής γαλλικής πόλης Montcuq με μόλις €5,50; Τότε δεν έχετε παρά να παραγγείλετε μια κονσέρβα αέρα «Air de Montcuq», δημιουργία του 22χρονου φοιτητή Antoine Deblay ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να πουλήσει… αέρα από τη γενέτειρά του.
 Και μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες ο Deblay λέει ότι έλαβε 1.000 παραγγελίες στην ιστοσελίδα που δημιούργησε, κάτι που ήταν για εκείνον ένα ευχάριστο σοκ!

«Φυσικά και ήξερα ότι επρόκειτο να πουλήσει η ιδέα αυτή, αλλά όχι σε τόσο λίγο χρόνο!», λέει και συμπληρώνει: «Είναι επίσης εκπληκτικά προσοδοφόρα, με ένα περιθώριο κέρδους της τάξης του 60%»… «Φρέσκος αέρας από το Montcuq θα σας μεταφέρει νοερά στη γαλλική επαρχία για να ανανεώσετε τις σκέψεις σας. Ιδανικός όταν είστε στην ανάγκη δημιουργικής έμπνευσης. Προσοχή: Κονσέρβα αέρα μιας χρήσης. Μην την αφήνετε ανοιχτή!», λέει στη διαφήμιση της κονσέρβας του.

GREENPEACE: ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ Η ΒΙΤΣΙΟ...

Greenpeace: Τα τζάκια δεν είναι μόδα ή βίτσιο για ρομαντικά δειλινά στο σαλόνι
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τις συστάσεις να μην καίνε οι πολίτες ξύλα στα τζάκια τους μέχρι την Δευτέρα εξαιτίας της αιθαλομίχλης εξαπολύει η Greenpeace η οποία τονίζει την απαράδεκτη στάση της πολιτείας όλα τα χρόνια γύρω από το ενεργειακό πρόβλημα ενώ επισημαίνει παράλληλα ότι η ρύπανση από το πετρέλαιο θέρμανσης είναι εξίσουν επικίνδυνη.
H ανακοίνωση:

Η αιθαλομίχλη είναι πλέον και πάλι εδώ, αρκετά νωρίτερα από πέρυσι και μάλιστα χωρίς να έχουν ακόμα πιάσει τα πολλά κρύα. Και ενώ το ΥΠΕΚΑ εκδίδει τη μία ανακοίνωση μετά την άλλη, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά πράγματα, εφόσον σκοπεύουμε σαν κοινωνία και σαν κράτος να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας και της γενικότερης (οικονομικής και περιβαλλοντικής) κρίσης.

Ας αρχίσουμε από το γιατί έχουμε αυτού του είδους την αιθαλομίχλη. Προφανώς η στροφή του κόσμου στα τζάκια για να ζεσταθεί, δεν είναι κάποιου είδους μόδα ούτε και προέρχεται από βίτσιο πολιτών που προτιμούν ‘ρομαντικά’ δειλινά μπροστά στη θαλπωρή της φωτιάς στο σαλόνι του σπιτιού τους. Τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα στην Αθήνα, χωρίς να έχει τόσο κρύο, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του σπιτιού μας είναι πιο χαμηλές από την εξωτερική, με αποτέλεσμα να βγαίνουμε έξω και να νιώθουμε πιο ευχάριστο το κλίμα. Άρα, η στροφή στα τζάκια και συνεπακόλουθα η αιθαλομίχλη είναι σύμπτωμα της ενεργειακής φτώχειας που γνωρίζει έξαρση αφενός λόγω της κρίσης αλλά κυρίως λόγω της ακαταλληλότητας των ελληνικών σπιτιών να προσφέρουν οικονομική θέρμανση.

Παρατήρηση πρώτη: Η ρύπανση από το πετρέλαιο (θέρμανσης ή βενζίνη από αυτοκίνητα) είναι εξίσου επικίνδυνη. Το γεγονός ότι ‘δεν φαίνεται’ και δεν ‘μυρίζει το ίδιο’ δεν την κάνει αθώα. Κάθε άλλο, επειδή τα μικροσωματίδια που προέρχονται από την καύση πετρελαίου είναι πολύ πιο μικρά σε μέγεθος, εισχωρούν βαθύτερα στους πνεύμονές μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, άλλωστε, καταχώρησε κι επισήμως τα μικροσωματίδια στη λίστα με τις καρκινογόνες ουσίες, δίνοντας έμφαση σε όλους τους ρύπους (και ιδιαίτερα σε αυτούς που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα, όπως από μεταφορές, βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή). Πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε την αιθαλομίχλη, αλλά η επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι λύση.

Παρατήρηση δεύτερη: Είναι επιεικώς απαράδεκτο, έως και ανήθικο, σαν κράτος να ζητάς από τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί τα τζάκια τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα, χωρίς να του εξασφαλίζεις εναλλακτικές λύσεις. Και με αυτό προφανώς δεν εννοούμε ρυπογόνο πετρέλαιο (βλέπε επιδόματα θέρμανσης).

Αλλά η πολιτεία ήταν απούσα επί χρόνια, κι ευθύνεται τόσο για την ενεργειακή φτώχεια όσο και για την αιθαλομίχλη: Τα τζάκια που έχει ο περισσότερος κόσμος σπίτι του (ανοιχτού τύπου) κατασκευάστηκαν πρωτίστως για διακοσμητικούς λόγους και όχι για να ζεσταίνουν. Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις, λέει η παροιμία, και όταν επί σειρά δεκαετιών οι κυβερνήσεις απέφευγαν να θέσουν σωστές ενεργειακές προδιαγραφές στα κτίρια που έφτιαχναν οι τεχνικές εταιρίες (για να μην επιβαρυνθεί η ‘ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας’, δηλαδή ο κατασκευαστικός κλάδος), έστρωναν τον δρόμο για να φτάσουμε στη σημερινή τραγική κατάσταση: ο κόσμος χρεωνόταν στις τράπεζες ώστε να αγοράσει εν αγνοία του σπίτια-ενεργειακές καταβόθρες που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να ζεσταθούν. Ήρθε η κρίση και τώρα ο κόσμος προσπαθεί να ζεστάνει σπίτια που δεν ζεσταίνονται με τίποτα…

Απόν λοιπόν το κράτος τόσα χρόνια.

Τι κάνει όμως σήμερα; Εκτός από τις συστάσεις για να μην χρησιμοποιεί ο κόσμος τα τζάκια όταν κάνει κρύο, εκπονεί μελέτες για τη ρύπανση (προφανώς για να δoυν αν υπάρχει), αναθέτει σε διαφημιστικές εταιρίες ενημερωτικές εκστρατείες, αυξάνει σε 300 εκατ. ευρώ το χρόνο τα χρήματα των φορολογουμένων που κατευθύνονται σε επιδόματα θέρμανσης (σε εισαγωγές πετρελαίου) και προχωρά σε ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες αμφίβολης (πολιτικής) αισθητικής και αποτελεσματικότητας. Να ανταλλάξουμε δηλαδή τη ρύπανση που φαίνεται (τζάκια) με αυτή που δεν φαίνεται (πετρέλαιο). Να γυρίσουμε στο παρελθόν κι όλα θα είναι μια χαρά.

Απόν λοιπόν το κράτος και σήμερα.

Δεν θα ξαναπούμε τι πρέπει να γίνει.

Θα πούμε όμως τι προτίθεται να κάνει το Πεκίνο (ναι, το Πεκίνο), για να αντιμετωπίσει τη διαβόητη αστική του ρύπανση: Μέτρα περιορισμού των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση, τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή και στόχο μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 25% ως το 2017. Μέτρα που δημιουργούν επενδύσεις, εκσυγχρονίζουν την οικονομία, αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, προστατεύουν την δημόσια υγεία, ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών.

Εμείς εδώ από την άλλη ρίχνουμε δισεκατομμύρια ευρώ (κάποια από αυτά μάλιστα είναι εθνικοί πόροι που δωρίζονται στις μεγάλες κατασκευαστικές)για να φτιάξουμε νέους αυτοκινητόδρομους (περισσότερο αυτοκίνητο àπερισσότερη κατανάλωση καυσίμου àπερισσότερη ρύπανση), και προωθούμε νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής λιγνίτη και μαζούτ.

Η κοινωνία πάντως αναλαμβάνει δράση: Ήδη περισσότεροι από 1.000 συμπολίτες μας έχουν δώσει ένα μικρό ποσό από το υστέρημά τους, όχι για να ζεσταθούν 19 παιδιά έναν χειμώνα, αλλά για να μην ξανακρυώσουν ποτέ.

ΥΓ: Μία ειλικρινής απορία: αν αύριο ο κόσμος συνεχίζει να καίει (και ακατάλληλα) ξύλα, αλλά ο βοριάς ή μία δυνατή βροχή ‘εξαφανίσουν’ την αιθαλομίθχλη, η κυβέρνηση θα νιώθει την ίδια πίεση για να κάνει κάτι για τον κόσμο που κρυώνει;

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα;
Μετρώντας αντίστροφα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων, τα τελευταία στοιχεία για την πρόγνωση του καιρού τις δείχνουν παρουσία υψηλών πιέσεων στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Αν και είναι μακροπρόθεσμη η πρόγωνση, σύμφωνα με το weatherexperts.net, η παρουσία του αντικυκλώνα πάνω από την Γηραιά Ήπειρο περιορίζει τα φαινόμενα παγετού στο ελάχιστο. Έτσι, λοιπόν, η μέρα των Χιστουγέννων φαίνεται πως θα κυλήσει με αρκετά καλό καιρό.

Τα πρώτα στοιχεία για το τριήμερο 23/12 έως και τα Χριστούγεννα 25/12 δεν δείχνουν κάποια σοβαρή ατμοσφαιρική διαταραχή να επηρεάζει τη χώρα μας, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Αναλυτικά, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα από -2 μέχρι 6 βαθμούς στην βόρεια Ελλάδα, από 0 έως 10 στην κεντρική και νότια χώρα, ενώ στα νησιά η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 12 βαθμούς.

Η εβδομάδα ξεκινά πάντως με τοπικές νεφώσεις, παροδικές βροχές και βαθμιαία στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τοπικά, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη, ενώ θα πνέουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στο αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια. Μάλιστα, δεν αποκλείεται παγετός τη νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ.

Click on the slide!
Επίδομα και για το 2012 θα λάβουν όσοι κάνουν αιτήσεις για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το 2013 αφού το επίδομα δεν είχε δοθεί την περασμένη χρονιά στους δικαιούχους λόγω μη έκδοσης της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης.
Συγκεκριμένα με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών  σχετικά με την διαδικασία πληρωμής του επιδόματος μειονεκτικών και ορεινών περιοχών σε δικαιούχους κατοίκους το υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο που προβλέπεται ότι θα δοθεί το επίδομα και για το 2012 και για το 2013.
Το επίδομα για τους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών δίνεται στο πλαίσιο των μέτρωνκοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού  προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες μεχαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Με τις  παραπάνω διατάξεις , δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών – μελών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται στην οδηγία (τις περιοχές θα τις δείτε στο τέλος της σελίδας μας σε επισυναπτόμενο αρχείο αναλυτικά), και των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων (4.700) ΕΥΡΩ
Ειδικότερα το ύψος του επιδόματος ανέρχεται μετά την κατά καιρούς αναπροσαρμογή του στο ποσό των εξακοσίων (600) ΕΥΡΩ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ΕΥΡΩ και των τριακοσίων (300) ΕΥΡΩ εφόσον αυτό κυμαίνεται μεταξύ τριών χιλιάδων (3.000) ΕΥΡΩ και τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων (4.700) ΕΥΡΩ.
Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.
Με τον όρο «οικογένεια» εννοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο συμβιούντων συζύγων μετά των ανηλίκων και αγάμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως «οικογένεια» θεωρούνται: Οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο – αρχηγό της οικογένειας.
 Παραδείγματα: Αν σε ένα σπίτι ζουν δύο (2) οικογένειες παππούς – γιαγιά, πατέρας -μητέρα – παιδιά, κάνουν δύο ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, παρόλο που είναι ένα (1) νοικοκυριό δικαιούνται εισοδηματική ενίσχυση και οι δύο οικογένειες λαμβανομένων υπόψη σε κάθε περίπτωση και τα εισοδηματικά κριτήρια έκαστης.
Αν σε ένα σπίτι ζει μια οικογένεια πατέρας – μητέρα – παιδί αλλά το παιδί δεν είναι προστατευόμενο μέλος, (κάνει ξεχωριστή φορολογική δήλωση) μόνος δικαιούχος της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ο πατέρας (εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια). Το παιδί δεν είναι δικαιούχος διότι στην προκειμένη περίπτωση δεν αποτελεί από μόνο του οικογένεια.
Στους δικαιούχους της ενίσχυσης περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες που αποτελούνται συγκεκριμένα από: αα) Πατέρα άγαμο, χήρο ή διαζευγμένο και τα τέκνα του (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τον βαρύνουν φορολογικά. ββ) Μητέρα άγαμη, χήρα ή διαζευγμένη και τα τέκνα της (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και την βαρύνουν φορολογικά.
Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν οικογένεια {για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται πάνω από δύο (2) μέλη}.
Την εισοδηματική ενίσχυση για την οικογένεια στην περίπτωση που ο πατέρας δεν είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα μες την εγκύκλιο που παρουσιάζει το ΄δικαιολογητικά΄ αιτείται η μητέρα.
Περαιτέρω και για τον ίδιο σκοπό η έννοια του όρου «ετήσιο οικογενειακό εισόδημα» προσδιορίζεται ως ακολούθως: «Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα» το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή το φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή.
 Κατόπιν αυτού κατά τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των προαναφερόμενων εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, όπως αναγράφεται στο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση. Σε περίπτωση δε ύπαρξης τεκμαρτού εισοδήματος διενεργείται σύγκριση πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος και λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο εξ αυτών.
Διαδικασία και δικαιολογητικά. H διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή της υπόψη εισοδηματικής ενίσχυσης. Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα:  Η καταβολή, στους δικαιούχους, της ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης γίνεται εφάπαξ μετά τη 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών. Συγκεκριμένα ο δικαιούχος της εισοδηματικής ενίσχυσης υποβάλει μαζί με την αίτησή του
(ί) βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του, από την οποία προκύπτει η επί 2ετία τουλάχιστον διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή,
(ii) υπεύθυνη δήλωση, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια και για το ίδιο έτος,
(iii) αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται την εισοδηματική ενίσχυση, (εισοδήματα του προηγούμενου έτους) ή της δήλωσης αυτής (Έντυπο ΕΙ), αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.
Σημειώνεται ότι: (ί) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994) η υποβολή φορολογικής δήλωσης καθίσταται από 1/1/2013 υποχρεωτική τηρουμένων των προϋποθέσεων και των επιφυλάξεων που ορίζονται στον Κώδικα αυτό,
 (ίί)σε περίπτωση που ο δικαιούχος της εισοδηματικής ενίσχυσης αιτείται για τη χορήγησή της για έτος, που δεν ήταν υπόχρεος για υποβολή φορολογικής δήλωσης, τότε θα προσκομίζει με προσωπική του ποινική ευθύνη, υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην οποία και θα αναφέρεται ο συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο δεν ήταν υπόχρεος στην υποβολή της.
Η υπεύθυνη αυτή δήλωση, όπως έχει γίνει δεκτό από την Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος, δεν επέχει θέση βεβαίωσης
Τέλος επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι Υπηρεσίες Δημοσιονομκού Ελέγχου κατά το στάδιο της εκκαθάρισης της ανωτέρω δαπάνης μπορούν να ζητήσουν οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό ή στοιχείο θεωρούν απαραίτητο.
Η αρμοδιότητα για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών περιήλθε στις Δ/νσεις Οικονομικού των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή στα Τμήματα Διοικητικού – Οικονομικού του νομού της κατοικίας του δικαιούχου, όπου και ελέγχεται η πληρότητά τους. Οι υπηρεσίες αυτές συντάσσουν σε δύο (2) αντίτυπα την προβλεπόμενη κατάσταση πληρωμής, που υπογράφεται μόνο από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικού ή του Τμήματος Διοικητικού -Οικονομικού, και μαζί με την απόφαση ανάληψης υποχρέωσης που εκδίδεται με μέριμνά τους και τα λοιπά δικαιολογητικά αποστέλλονται στις Υ.Δ.Ε, οι οποίες είναι κατά τόπο αρμόδιες για τον έλεγχο, εκκαθάριση και την έκδοση της εντολής πληρωμής της δαπάνης, στο όνομα του δικαιούχου της εισοδηματικής ενίσχυσης.
Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι αιτήσεις των δικαιούχων μετά των απαιτούμενων δικαιολογητικών μπορεί να υποβάλλονται και μέσω των ΚΕΠ , τα οποία στη συνέχεια διαβιβάζουν στις Διευθύνσεις Οικονομικού ή στα Τμήματα Διοικητικού -Οικονομικού των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Δείτε εδώ τις περιοχές που οι κάτοικοι δικαιούνται το επίδομα


www.dikaiologitika.gr



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...